Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 20 Μαΐου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΣΟΗΣ: "ΑΓΩΝΙΣΤΕΙΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ"

Αγαπητοί συνδημότες και συνδημότισσες,

  Η επόμενη των Δημοτικών εκλογών μας βρίσκει ευγνώμονες, για όλους εσάς  που έμπρακτα δηλώσατε τη στήριξή σας τιμώντας μας με τα ποσοστά που είχαμε λάβει τέσσερα χρόνια πριν, αλλά και ακόμη πιο αποφασισμένους να διεκδικήσουμε σθεναρά ένα καλύτερο αύριο για το Δήμο μας, το Δήμο Αλμωπίας.

  Καλούμε όλους τους πολίτες να αποφασίσουν το μέλλον που ονειρεύονται για τον 
τόπο μας. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, οφείλουμε όλοι μας με ωριμότητα 
και σοβαρότητα να μην υποκύψουμε στα μεγάλα λόγια, στις κίβδηλες 
υποσχέσεις και στην αβεβαιότητα ενός ανέτοιμου πολιτικού λόγου και να 
δράσουμε με σύνεση στοχεύοντας σε ένα μέλλον σταθερό και ακόμη πιο ελπιδοφόρο.

  Πολλοί μας κατηγόρησαν για απραξία, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν 
την κοινή γνώμη και επιλέγοντας να προβάλουν μονοδιάστατα και 
επιφανειακά το έργο μας. Εμείς, όμως, απαντάμε στον πολίτη με 
ειλικρίνεια και σεβασμό. Η απραξία σίγουρα δεν είναι κάτι που 
χαρακτηρίζει στο ελάχιστο την εντατική προσπάθεια των 3,5 χρόνων της 
θητείας μας. Το σχέδιο ήταν ξεκάθαρο και συνετό. Οι στόχοι ρεαλιστικοί 
και πρωτεύουσας σημασίας. Προχωρήσαμε με βήματα σταθερά και 
αποφασιστικά και πλέον μπορούμε με υπευθυνότητα να πούμε ότι η 
προσπάθειά μας στέφθηκε με επιτυχία.

   Η μείωση των χρεών του Δήμου μας είναι πλέον πραγματικότητα, 
διότι μείζονος σημασίας ήταν η θεμελίωση του εδάφους πάνω στο οποίο θα 
χτίσουμε την νέα Αλμωπία και όχι η εκτέλεση πρόχειρων και 
επίφοβων έργων, που σίγουρα θα ενίσχυαν, επιδερμικά και μόνο, την εικόνα 
των πεπραγμένων μας, αλλά θα έθεταν και σε μεγάλο κίνδυνο για ακόμη μία 
φορά έναν Δήμο ο οποίος ταλανισμένος επί σειρά ετών από τέτοιου είδους 
έργα, έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Με αγάπη για τον τόπο, 
πορευτήκαμε για την ουσιαστική αναδιάρθρωσή του, καθώς προτάξαμε το 
συμφέρον του τόπου έναντι μικροπολιτικών συμφερόντων. Γνωρίζοντας, 
λοιπόν, καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες και τη δυναμική του τόπου, 
και με ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο πλέον πρόγραμμα, χάρη σε κονδύλια που διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε, για την ανάπτυξή του, είμαστε έτοιμοι να οδηγήσουμε την Αλμωπία στο λαμπρό μέλλον που της  αξίζει.

  Σας καλούμε όλους την ερχόμενη Κυριακή να στηρίξετε αυτούς που ξέρουν 
και μπορούν. Nα δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στην ελπίδα και το όραμα.
Nα  αγωνιστείτε μαζί μας, για μια Νέα Αλμωπία, για μια Νέα Εποχή.

           Με εκτίμηση για τον συνδυασμό
            ‘’Νέα Εποχή για την Αλμωπία’’

                      Πασόης Δημήτρης 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ" ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΕΛΚΟΥ


Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, τους φίλους και τις φίλες που με τίμησαν με τη ψήφο τους και την εμπιστοσύνη που  έδειξαν  στο πρόσωπό μου και στον συνδυασμό μας "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ".
Υπόσχομαι πως θα σταθώ αντάξιος των προσδοκιών σας.
Σας καλώ την ερχόμενη Κυριακή να στηρίξετε για άλλη μια φορά τον συνδυασμό μας και να φέρουμε μια νέα εποχή για την Αλμωπία μας.

Σέλκος Θεόδωρος
υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό
"Νέα Εποχή για την Αλμωπία"
του Δημήτρη Πασόη.

"ΕΧΕΤΕ ΣΩΑΣ ΤΑΣ ΦΡΕΝΑΣ;"

Βλάκας

Μεθοριακή διαταραχή προσωπικότητας και μάλιστα ανίατη περίπτωση, η οποία πάλι ξεσπάει σε ουρλιαχτά, παραληρηματικό λόγο, βαράει γροθιές στο τραπέζι, τα σάλια του εκτοξεύονται, και όλα αυτά, από τον κατά φαντασίαν Υπουργό Υγείας της χώρας, την ώρα που βγάζει μεροκάματο ως πλασιέ σε τηλεοπτικό απόπατο και ωρύεται εναντίον του αιμοβόρου κομμουνιστή Γιώργου Τράγκα ενώ δίπλα του χάσκει σαν χάνος αυτό το δυστυχισμένο μόγγολο ο αδερφός του. 

Θλιβερές περιπτώσεις αμφότερες, ανίκανες να αντιληφθούν την μιασματική τους αθλιότητα. 

Το άκρον άωτον της παράνοιας, της ξεφτίλας, της αναξιοπρέπειας, της κονιορτοποίησης κάθε έννοιας σοβαρότητας από την εμετική συγκυβέρνηση Σαμαλακοτούρκογλου θα διδάσκεται ως μια από τις πιο μαύρες και ντροπιαστικές σελίδες της Ευρωπαϊκής ιστορίας.

Παναγιώτης Χατζηστεφάνου











ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΗ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ



Και ξαφνικά βρέθηκα στα βόρεια σύνορα όπου δεσπόζει ένα μεγάλο ποτάμι και σε ένα στρατόπεδο πολύ βόρειο, τόσο βόρειο που τα κουνούπια εκεί αρχίζουν να δαγκώνουν από τον Ιούλιο. Πριν καλά καλά καταλάβω πού βρισκόμουν, μας έχωσαν σε διάφορες υπηρεσίες με πιο συχνή εκείνη της φύλαξης του στρατοπέδου. Οι μοναχικές ώρες της σκοπιάς περνούσαν πολύ πιο εύκολα την ημέρα. Ειδικά τις πρώτες εκείνες μέρες ο χειμωνιάτικος ήλιος προσέφερε απλόχερα το φως του ομορφαίνοντας το παραποτάμιο τοπίο. Υπήρχε βέβαια και κάποια θολούρα από την υγρασία, που άφηνε ωστόσο να αχνοφαίνονται στο βάθος οι νωχελικές αγελάδες στη γης και οι περήφανοι ερωδιοί στον αέρα.

   Αυτήν τη γαλήνη των Αλκυονίδων ημερών ανατάρασσε πότε πότε η φασαρία από τις φωνές και τα γέλια των φαντάρων που άφηναν πίσω τους την πύλη για να γευτούν λίγες ξέγνοιαστες ημέρες άδειας. Για εμάς τους υπόλοιπους που θα παραμέναμε έγκλειστοι μας περίμενε η λεγόμενη «βραδιά του οπλίτη», εκδήλωση που διοργάνωνε η διοίκηση του στρατοπέδου κάθε προπαραμονή Χριστουγέννων, για να γνωριστούμε καλύτερα με τους ανωτέρους μας και να μας υψωθεί το ηθικό ενόψει της επερχόμενης εντατικής μας εκπαίδευσης.

   Μόλις έληξε, λοιπόν, στις 8 η υπηρεσία μου, αντάμωσα τους άλλους τρεις σκοπούς και σπεύσαμε στους κοιτώνες να αλλάξουμε ρούχα. Το κτήριο ήταν έρημο σαν να είχε χτυπήσει συναγερμός. Εισήλθαμε στο θάλαμό μας ακροποδητί για να μην ξυπνήσουμε το θαλαμοφύλακα και φορέσαμε τις καθαρές μας στολές εξόδου. Η εκδήλωση γινόταν μέσα στο ΚΨΜ. Μπαίνοντας μέσα στη ζεστή αίθουσα το θέαμα που αντικρίσαμε δεν ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε: Ένα πλήθος αξιωματικών να συζητούν πίνοντας ελαφριά ποτά, ενώ κάποιοι φαντάροι δίπλα τους είχαν το ρόλο σερβιτόρων, μερικοί ακόμα φαντάροι ήταν μέσα στο μπαρ και είχαν το ρόλο των μπάρμαν, κάποιος φαντάρος είχε το ρόλο του υπεύθυνου γκαρνταρόμπας, δύο τρεις ακόμα φαντάροι το ρόλο των ψητάδων στην κουζίνα, δεν ξέρω πόσοι φαντάροι το ρόλο των καθαριστών και τέλος πέντε – έξι φαντάροι είχαν το ρόλο των κρυμμένων πίσω από τις κουρτίνες για ευνόητους λόγους. Τελικά η βραδιά του οπλίτη κατέληξε μια θεατρική παράσταση που στην πράξη απευθυνόταν σε καμιά εικοσαριά (υπ)αξιωματικούς και σε εμάς τους τέσσερις που μόλις είχαμε γυρίσει από τις σκοπιές και δεν είχαν προλάβει να αναθέσουν και σε μας ακόμα έναν ψυχαγωγικό ρόλο.

   Εντούτοις εγώ δεν κρατάω κακίες και σκέφτηκα να πλησιάσω μια παρέα αξιωματικών και να τους γνωρίσω σαν ανθρώπους. Τους συστήθηκα με την ιδιότητά μου ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής και, εφόσον το όλο περιβάλλον θύμιζε τόσο πολύ θεατρικό σκηνικό, σκέφτηκα να τους ρωτήσω αν έχουν άποψη για την ψυχολογική εμβάθυνση που κάνει ο Ίψεν στους θεατρικούς του ήρωες. Εκείνοι με κοίταξαν αμίλητοι για ώρα, μέχρι που άρχισε να με πιάνει κρύος ιδρώτας από την αμηχανία και το φόβο τιμωρίας για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ξαφνικά κάποιος θυμήθηκε ότι Ίψεν λεγόταν ένα σέντερ φορ της Τρέλεμποργκ, μιας σουηδέζικης ομάδας, που με δικό του γκολ νίκησε την Γκέτεμποργκ και πέρασε τη Χέλσινγκμποργκ στη βαθμολογία. Η νίκη αυτή έδινε στο Στοίχημα απόδοση 3,8, πιο πολύ κι από ενδεχόμενη νίκη της Ελφσμποργκ έναντι της Χόγκαμποργκ. Το τραγικό στην όλη ιστορία ήταν ότι ο ίδιος ο αξιωματικός έπαιξε διαφορετικές ομάδες και το στοίχημά του κατέληξε στον κουβά. Τους χαιρέτησα στρατιωτικά και απομακρύνθηκα.

   Παρέμεινα πάντως κοντά και έστησα αυτί από περιέργεια. Η συζήτηση, πέρα από το Στοίχημα, περιλάμβανε και προσωπικά ζητήματα. Ενός από αυτούς του άρεσε πολύ μία στρατιωτική γιατρός. Την κατάφερε να βγουν μαζί ραντεβού που δεν είχε όμως συνέχεια. Απορούσε μάλιστα αν την έδιωξε κάτι από αυτά που της είχε πει ή το ότι είχε βουτήξει το κουλουράκι του στον καφέ της. Έναν άλλον τον χώρισε η κοπέλα του γιατί έβλεπε σαπουνόπερες και συγκινούνταν. Ο πιο στενοχωρημένος όμως παρέμενε για αρκετή ώρα σιωπηλός παρά τις επίμονες προσπάθειες των άλλων αξιωματικών να τους πει τον πόνο του. Στο τέλος τους αποκάλυψε ότι του είχε χαλάσει η κεραία του συνδρομητικού καναλιού και θα έχανε το αγγλικό πρωτάθλημα. Ήταν συγκινητικό το πόσο ζεστά τον αγκάλιασαν και του ευχήθηκαν να ξεπεράσει γρήγορα το πρόβλημά του. Κάτι τέτοιες στιγμές σκέφτεσαι τι θα ήταν η ζωή χωρίς τη φιλία, χωρίς ένα ενθαρρυντικό άγγιγμα, χωρίς μια ζεστή κουβέντα κι ένα βλέμμα συμπόνοιας.

   Η βραδιά του οπλίτη για εμάς τους τέσσερις έληγε τα μεσάνυχτα, γιατί έπρεπε να φορέσουμε πάλι τις παραλλαγές μας και να αναλάβουμε υπηρεσία μέχρι τις δύο τα ξημερώματα. Με μια μικρή καθυστέρηση έφτασα στο κουβούκλιο της σκοπιάς στην πίσω πλευρά του στρατοπέδου και άρχισα να μετράω ένα ένα τα λεπτά ώσπου να με αλλάξουν. Δύσκολη βραδιά με τον βοριά να λυσσομανάει και να απογυμνώνει τις γύρω λεύκες από τα τελευταία τους φύλλα. Από το πολύ κρύο το τσάι στο πλαστικό ποτήρι είχε παγώσει και το έγλυφα σαν παγωτό, για τις δε σταφίδες χρειάστηκα καρυοθραύστη. Κάποια στιγμή επιτέλους έληξε η βάρδιά μου, αντάμωσα τους υπόλοιπους τρεις σκοπούς και αποκαμωμένοι πήραμε το δρόμο για τον κοιτώνα αποζητώντας το κρεβατάκι μας. Η χαρά μας ήταν ανείπωτη που το ξημέρωμα της παραμονής Χριστουγέννων θα μας έβρισκε κάτω από τις κουβέρτες κι όχι ξυλιασμένους από το κρύο της σκοπιάς. Εισήλθαμε στο θάλαμο ακροποδητί για να μην ξυπνήσουμε το θαλαμοφύλακα, ξεντυθήκαμε γρήγορα και χωθήκαμε κάτω από τα σκεπάσματα.

   Μόλις κουκουλώθηκα και άρχισα να μετράω αγελάδες, ένιωσα μια μικρή ενόχληση στο δεξί μου ώμο. Άλλαξα πλευρό και το ίδιο συνέβη και στον αριστερό μου ώμο. Πετάχτηκα από το κρεβάτι, άναψα το φως και ξέστρωσα τα σεντόνια. Κοριοί, τέλεια! Σε λίγο όλοι σχεδόν οι φαντάροι είχαν πεταχτεί από τα κρεβάτια τους ξεστομίζοντας βρισιές και κατάρες. Μόνο ένας παρέμεινε στο κρεβάτι του. Μας φάνηκε περίεργο, γιατί ο συγκεκριμένος συνήθως κουβαλούσε τόσους κοριούς επάνω του, που αρχίσαμε να του μιλάμε στον πληθυντικό. Εκείνος μας συμβούλευσε να εκμεταλλευτούμε τα φασόλια που φάγαμε το μεσημέρι. Πράγματι, έγειρε στο πλευρό, έριξε ένα δυνατό κρότο και σε λίγο δεκάδες μικροσκοπικοί κοριοί πήραν το δρόμο της προσφυγιάς από το κρεβάτι του. Οι υπόλοιποι προτιμήσαμε να διατηρήσουμε την αξιοπρέπειά μας και να μεταφερθούμε σε άλλο θάλαμο, ενώ την επόμενη μέρα βγάλαμε έξω τα κρεβάτια μας και τα πετρελαιώσαμε. Παρότι έκτοτε ησυχάσαμε οριστικά, εγώ συνέχισα να ονειρεύομαι μικρά πλασματάκια πάνω μου, αυτή τη φορά ως Γκιούλιβερ στη Λιλιπούπολη.

   Το επόμενο διάστημα αποδείχθηκε εξαιρετικά επίπονο λόγω της εντατικής μας εκπαίδευσης. Δε θα αναφερθώ σε λεπτομέρειες, γιατί αποτελεί κρατικό μυστικό. Για να συνεννοούμαστε, ωστόσο, θα αναφέρω το κύριο αντικείμενο της εκπαίδευσής μας κωδικοποιημένα ως «όιντς-όιντς». Αυτή καθαυτή η εκμάθηση, λοιπόν, του «όιντς-όιντς» ήταν κάτι το ευχάριστο και αρκετά δημιουργικό – αν εξαιρέσω τη φτυαριά που έφαγα στο κεφάλι – όμως παρά την αποτελεσματικότητά μας και τα εύσημα που πήραμε από το διοικητή, το ηθικό μας παρέμενε πεσμένο.

   Ο κύριος λόγος ήταν η έλλειψη γυναικείας παρουσίας στη γύρω περιοχή. Ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση που πολλοί φαντάροι δήλωναν πρόθυμοι να πηγαίνουν κάθε Κυριακή στην εκκλησία μόνο και μόνο για να βλέπουν τη γυναίκα του καντηλανάφτη. Η καντηλανάφτρα ήταν κάπως τροφαντή, όμως τα στήθη της μύριζαν μπαρούτι. Μερικοί από τους συναδέλφους μου ένιωθαν τόσο στερημένοι, ώστε, όποτε εκείνη καθόταν και ανασηκωνόταν κάπως η φούστα της αποκαλύπτοντας τον αστράγαλο, ο παπάς αναγκαζόταν να διακόψει τη Λειτουργία λόγω της αναστάτωσης που προκαλούνταν.

   Η υπόλοιπη θητεία στους υπερβόρειους τόπους κύλησε μάλλον αδιάφορα με εξαίρεση τη πολυήμερη ετήσια άσκηση, όπου θα εκπαιδευόμασταν σε ρεαλιστικές συνθήκες όιντς-όιντς. Πέντε ημέρες πραγματικής ανδρείας, περηφάνιας, αυτοεπιβεβαίωσης και αυταπάρνησης. Λεπτομέρειες, όπως προανέφερα, δεν μπορώ να αποκαλύψω, παρά μόνο ότι το όιντς όιντς στέφθηκε τελικά με απόλυτη επιτυχία. Τη στιγμή πάντως που ολοκληρώθηκε η άσκηση και με ξέθαβαν από τη γούρνα, εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα ο στρατηγός. Όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη, πρόλαβε, ωστόσο, και τον υποδέχτηκε ένα δικό μας άγημα από 50 στρατιώτες με πεντακάθαρες και σιδερωμένες στολές. Εντελώς συμπτωματικά, επίσης, έτυχε να βρίσκεται εκεί κοντά και μία στρατιωτική μπάντα που όλως τυχαίως εδώ και δέκα μέρες έκανε πρόβα διάφορα εμβατήρια για απροειδοποίητες υποδοχές στρατηγών. Ο στρατηγός έκανε ένα γρήγορο πέρασμα από το πεδίο όπου έλαβε χώρα το «όιντς-όιντς» και έθεσε κάποιες σχετικές ερωτήσεις σε αξιωματικούς και φαντάρους. Στη συνέχεια πέρασε από το υπαίθριο μαγειρείο και επιθεώρησε τις ντομάτες μία μία μένοντας εξαιρετικά ικανοποιημένος, σε σημείο μάλιστα που να με ανταμείψει προσωπικά με τιμητική άδεια επειδή τις είχα βάψει καλά.

   Το τελευταίο πρωινό πριν την απόλυσή μου, προπαραμονή πάλι Χριστουγέννων, το ανάλωσα μαζεύοντας υπογραφές για την κάθε απίθανη χαρτούρα, ενώ αναλογιζόμουν ποιο ήταν το νόημα σε όλα αυτά που έκανα τους 14 μήνες που προηγήθηκαν. Το ίδιο ίσως θα αναρωτιόταν και ο υποψιασμένος συνάδελφός μου εχθρός στη χώρα απέναντι. Γιατί να χρειαστεί να μου επιτεθεί και να μου πάρει το σπίτι, όταν μπορώ να τον φιλοξενήσω όποτε θέλει με αυτήν την ωραία καινούρια πατέντα, το couchsurfing; Και όχι μόνο τον ίδιο, άλλους οχτώ νοματαίους θα μπορούσα να φιλοξενήσω, αρκεί να πλενόμαστε κάπου κάπου για να μη μας την πέσουν οι κοριοί και πετρελαιώνω το ωραίο μου κρεβατάκι. Και το καλοκαίρι έχουμε τις παραλίες μας που μας χωράνε όλους, και εμάς και τους συναδέλφους απέναντι, να ρεμβάζουμε στην άμμο, να μαζεύουμε βότσαλα και κοχύλια, να μουλιάζουμε στη θαλασσίτσα, να οργανώνουμε πότε πότε και καμιά κοκκορομαχία με τις κοπέλες μας, παίζοντας, γελώντας και πασπατεύοντας κάτω από το νερό τα μπουτάκια τους.

   Με αυτές τις σκέψεις άφησα τον κουβά με το αλατόνερο πάνω στη μισάνοιχτη πόρτα του διοικητηρίου, πήρα το απολυτήριο και βγήκα από το στρατόπεδο. Πέρασα το δρόμο απέναντι, στάθηκα για λίγο και έστρεψα πάλι πίσω το βλέμμα. Τελικά δεν είναι τόσο κακοί, σκέφτηκα. Μέλη κι αυτοί ενός τεράστιου θεατρικού σκηνικού και μιας ατέλειωτης παράστασης πάνω στο δράμα της ανθρώπινης χαζομάρας. Γύρισα πίσω, αυτή τη φορά προς τον σκοπό στην άκρη της πύλης.

   «Ψηλέ, ξέχασες τίποτα;», μου είπε με έκδηλη τη ζήλια στην έκφρασή του. «Όχι, απλώς... Καλά Χριστούγεννα και καλά να περάσεις απόψε στη βραδιά του οπλίτη. Τι ώρα τελειώνεις απόψε την υπηρεσία σου;» «Στις 8. Γιατί ρωτάς;» «Τίποτα, έτσι. Μόνο που... άκου, μη βιαστείς να πας στην εκδήλωση, βρες δικαιολογία να καθυστερήσεις... α, και όταν μπεις, βρες και καμιά παχιά κουρτίνα καλού κακού. Από σουηδικό πρωτάθλημα τι ξέρεις;» 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΕΚΛΟΓΕΣ

Magnify Image
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ 

Όλα τελείωσαν σε ένα νοσοκομείο, όταν μου έβαλαν αναισθητικό στα δάχτυλα για να μου αφαιρέσουν τα δόντια. Η ανακούφισή μου ήταν μεγάλη και κυρίως όταν βεβαιώθηκα ότι μετά την επέμβαση μπορούσα να κουνάω τα δάχτυλά μου κανονικά έχοντας αποφύγει τον κίνδυνο κατάγματος.

   Η ιστορία ξεκίνησε (και τελείωσε) τη μέρα των εκλογών, όταν είχα διοριστεί μέλος της εφορευτικής επιτροπής. Στο νηπιαγωγείο όπου στεγαζόταν το εκλογικό κέντρο έφτασα χαράματα, ήδη όμως με είχαν προφτάσει ο δικαστικός αντιπρόσωπος, ο γραμματέας, ο κουλουρτζής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Επίσης όλο το σχετικό υλικό ήταν έτοιμο: η κάλπη δίπλα στο κουκλοθέατρο, τα ψηφοδέλτια, το βουλοκέρι και το παραβάν για να ψηφίσουν οι πολίτες δίπλα στο στρουμφόσπιτο.

   Λίγο αφότου ξεκίνησε η διαδικασία, κατέφθασαν και οι πρώτοι γέροι. Τους βάζαμε να περιμένουν στη σειρά, δίπλα στον τοίχο με τα αεροπλανάκια. Ένας από αυτούς ήθελε σώνει και καλά να ρίξει ψήφο δαγκωτή, εγώ πάλι από αίσθηση καθήκοντος πήγα να τον εμποδίσω και ο γέρος με δάγκωσε στα δάχτυλα. Όλη την υπόλοιπη μέρα τα είχα χωμένα σε ένα τάπερ με ειδικό υγρό για να απολυμαίνεται η μασέλα που είχε μαγκώσει στον αντίχειρά μου και το δείκτη. Στο νοσοκομείο μπόρεσα και πήγα μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, έχοντας το γέρο μπροστά να μου ανοίγει το δρόμο με τη μαγκούρα. Μόλις μου αφαίρεσαν τη μασέλα στο χειρουργείο, βγήκε η νοσοκόμα στην αίθουσα αναμονής και ανήγγειλε στο γέρο το χαρμόσυνο γεγονός. Στη συνέχεια οι νοσοκόμες πήραν από δίπλα μου τη μασέλα, την έπλυναν, την τύλιξαν και την έβαλαν σε μία θερμοκοιτίδα, εφόσον είχε ψιλοπαγώσει από το κρύο του χειρουργικού θαλάμου.   Πρώτη φορά βίωνα τόσο έντονα την κορυφαία δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Κάποτε ήθελα να συμμετάσχω κι εγώ σε δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, επειδή με είχε συγκινήσει ο βαρυσήμαντος λόγος του επικρατέστερου υποψηφίου δημάρχου. Αυτός κυβερνούσε το δήμο εδώ και δύο τετραετίες και χρειαζόταν μια τρίτη για να ολοκληρώσει το έργο του – ένα σπίτι που έχτιζε για την κόρη του σε έκταση που αποτελούσε ευγενική χορηγία του δήμου.

   Ωστόσο, η υποψηφιότητά μου απορρίφθηκε, επειδή είχα λευκό ποινικό μητρώο. Αμέσως εγώ από πείσμα έκλεψα το ποδήλατο της (μνηστής μου) Στέλλας, της ζήτησα να μου κάνει μήνυση κι εκείνη από αγάπη δέχτηκε. Παρά ταύτα, στη δίκη αθωώθηκα, γιατί τελικά το ποδήλατο ανήκε στη γειτόνισσα, που στο μεταξύ είχε γραφτεί στη λέσχη περιπατητών. Τα μέλη της διοργάνωναν τεράστιες πεζοπορίες με αφετηρία διάφορες περιοχές της χώρας και προορισμό κάποια κεντρικά σημεία, όπου οι περιπατητές έστηναν γλέντια με βηματιστούς χορούς. Το πράγμα όμως δεν περπάτησε πολύ καιρό και μάλιστα έγινε ένα βήμα πίσω στην όλη ιδέα, όταν κάποιοι άρχισαν να νοθεύουν την πεζοπορία με πηδηματάκια – επόμενο ήταν να πάρουν πόδι.

   Το υπόλοιπο πρωινό στο εκλογικό κέντρο κύλισε πολύ χαλαρά σε σημείο που να ανησυχούμε για τα ποσοστά αποχής. Είχα διαβάσει πρόσφατα ότι σε ένα κρατίδιο της Ινδίας η αποχή στις εκλογές ήταν τόσο μεγάλη ώστε ο βασιλιάς αναγκάστηκε να δανειστεί τα κομματικά ποσοστά από ένα γειτονικό κράτος – ως πρώτο κόμμα επέλεξε το Εθνικό Κοινωνικό, δεύτερο το Ρεπουμπλικανικό, τρίτο το Βασιλικό Κοινωνικό (για να έχει παρέα ο πίθηκός του) και τέταρτο το κόμμα των Ελεφάντων (κανείς ποτέ δεν κατάλαβε τι πρέσβευε αυτό το κόμμα, άσε που και τα δικά του στελέχη ενεπλάκησαν σε ένα σκάνδαλο αποτρίχωσης).   Η μεγάλη μάζα της νεολαίας κατέφθασε στο εκλογικό κέντρο μετά τις 3. Οι πιο πολλοί, αγουροξυπνημένοι καθώς ήταν, μπερδεύονταν συνεχώς στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Επέλεγαν την ψήφο τους έξω από το παραβάν, μπέρδευαν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων, χούφτωναν τις εκπροσώπους των παρατάξεων ή έριχναν τις ψήφους τους στο κουκλοθέατρο – αυτό προκάλεσε σύγχυση στα exit poll που έβγαλαν φαβορί των εκλογών τον Μπάρμπα - Μυτούση.

   Όλη αυτή η διαδικασία κατάντησε τελικά για μένα πολύ κουραστική, ειδικά έτσι όπως στριμωχνόταν η καρέκλα μου από το στρουμφόσπιτο. Επιπλέον, ο πόνος από τη μασέλα στα δάχτυλά μου γινόταν όλο και πιο αφόρητος, γιατί έκανε κρύο και τα δόντια της τουρτούριζαν. Όλα τελείωσαν ευτυχώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν και πήγα στο νοσοκομείο για να την αφαιρέσω. Μετά την επέμβαση επέστρεψα ανακουφισμένος στο σπίτι, όμως η Στέλλα με πέταξε έξω. Η κατηγορία ήταν ότι με έπαιρνε όλη μέρα στο τηλέφωνο και το σήκωνε κάποια Νάνσυ – μια κοπελιά της εφορευτικής, με την οποία ανταλλάξαμε κατά λάθος τα κινητά μας και αναγκάστηκα να δίνω κάθε δέκα λεπτά αναφορά αντ’ αυτής στην πεθερά της. Ξεσπιτωμένος καθώς ήμουν, πέρασα ξανά από το νηπιαγωγείο – εκλογικό κέντρο, όπου συνάντησα το δικαστικό αντιπρόσωπο να χαλαρώνει καπνίζοντας την πίπα του. Τον κοίταξα κουρασμένος και στενοχωρημένος, με κοίταξε κουρασμένος και μπαϊλντισμένος, νοιώσαμε μια ειλικρινή αλληλεγγύη ο ένας για τον άλλο και αποσυρθήκαμε για ύπνο στο στρουμφόσπιτο. 
Magnify Image


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

Η ΠΙΟ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ. - ΣΤΡΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η πιο σκανδαλιστική και «ροζ» ψήφος -Ο φάκελος που άφησε άφωνο τον δικαστικό αντ

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος ψηφοφόρος αποφασίζει να εκφραστεί ρίχνοντας ένα διαφορετικό φάκελο μέσα στην κάλπη. Οι περισσότεροι γράφουν ένα μήνυμα πάνω στο χαρτί που βάζουν μέσα. Κάποιος όμως αποφάσισε να ρίξει την κάλπη την πιο... σκανδαλιστική και «ροζ» ψήφο. 

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος που άνοιξε το συγκεκριμένο φάκελο, στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών την Κυριακή, δεν πίστευε στα μάτια του. Μέσα βρήκε ένα σέξι κόκκινο εσώρουχο, όπως αναφέρει το flashnews. Είναι άγνωστο το μήνυμα που ήθελε να στείλει όποιος αποφάσισε να «ψηφίσει» με το συγκεκριμένο τρόπο. Πάντως θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να έκανε... στριπτίζ μέσα στο παραβάν, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε γίνει αντιληπτό από τους παρευρισκόμενους.

ΣτΕ: ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΣτΕ: Οι ασθενείς δημόσιων νοσοκομείων μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα ιδιωτικό δια

Χείρα βοηθείας προσφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε νοσηλευόμενους και μη δημόσιων νοσοκομείων, όταν αυτά δεν διαθέτουν τα κατάλληλα ιατρικά μηχανήματα- είτε λόγω βλάβης είτε γιατί απλώς δεν υπάρχουν- κρίνοντας ότι σε τέτοια περίπτωση οι νοσηλευόμενοι μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο για να κάνουν τις αναγκαίες εξετάσεις τους. 

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει διαγνωστικό κέντρο, ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση διοικητή νοσοκομείου με την οποία επιβαλλόταν η υποχρεωτική και ισομερής κατανομή των ιατρικών εξετάσεων μεταξύ των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι οι ασθενείς- είτε είναι εξωτερικοί ή νοσηλευόμενοι- θα μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο στο οποίο επιθυμούν να πάνε όταν δεν λειτουργούν τα αναγκαία ιατρικά μηχανήματα στα δημόσια νοσοκομεία. 




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΝΗΜΗΣ 11ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ

Οργή για το πωλητήριο του μουσείου της 11ης Σεπτεμβρίου -Πωλούνται μέχρι και φύλλα δέντρων από το σημείο

Το  Μουσείο Μνήμης της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και ήδη το πωλητήριο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους συγγενείς των θυμάτων.

Κι αυτό γιατί εκεί μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία αναμνηστικών αντικειμένων: ανάμεσά τους μπλουζάκια της πυροσβεστικής και της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, καπέλα, σκουλαρίκια από φύλλα και λουλούδια της περιοχής και γούρια.

Ακόμη και λουριά σκύλων, όπως γράφει η New York Post και το Εθνος, με το έμβλημα της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης διαθέτει και μάλιστα σε όλα τα μεγέθη, ενώ ανάμεσα στα «ειδικά σχεδιασμένα» για το μουσείο αντικείμενα συγκαταλέγεται ένα φούτερ που φέρει επάνω του φωτογραφία των Δίδυμων Πύργων έναντι 39 δολαρίων και μεταξωτά μαντήλια με τυπωμένες φωτογραφίες του Μανχάταν.

Το σοκαριστικό είναι ότι στο υπόγειο του μουσείου βρίσκονται τα περίπου 8.000 ανθρώπινα λείψανα από τα ακόμη μη αναγνωρισμένα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων.



ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ. - ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Tο πρόγραμμα των εξετάσεων σε Γυμνάσια και Λύκεια -Αναλυτικά οι ημερομηνίες

Τις ημερομηνίες του προγράμματος των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων, στα Γυμνάσια και τα Λύκεια, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του προς τα σχολεία.

Τα μαθήματα του διδακτικού έτους 2013-2014 στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τελειώνουν την Τετάρτη 21 Μαΐου, προκειμένου να ακολουθήσουν οι εξετάσεις.

Αναλυτικά:

Οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν την Τετάρτη, 28 Μαΐου, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη, 29 Μαΐου.

Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21 Ιουνίου. Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 23 Ιουνίου ως και 4 Ιουλίου. Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 13 Ιουνίου, για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 20 Ιουνίου, και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Γυμνάσια (ημερήσια και εσπερινά)

- Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις όλων των τάξεων του Γυμνασίου θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών όλων των τάξεων του Γυμνασίου να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

Μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

Γενικά Λύκεια (ημερήσια και εσπερινά)

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

-Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

-Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., για τους οποίους προβλέπεται εξέταση μόνο σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

- Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης Ημερησίων ΓΕ.Λ. και Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο, θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

-Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ., στα μαθήματα τα οποία εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διεξαχθούν από την Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014 μέχρι και την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014 να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

-Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τη Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014. Σημειώνεται ότι οι επαναληπτικές εξετάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΓΕ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΓΕ.Λ. θα αρχίσουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

-Όσοι υποψήφιοι συμμετάσχουν σε κάποιο μάθημα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων και γι΄ αυτό το λόγο απουσιάσουν, δικαιολογημένα, από τις ενδοσχολικές τους εξετάσεις, θα μπορούν να συμμετάσχουν στις επαναληπτικές ενδοσχολικές εξετάσεις του Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί από το Λύκειό τους.

Επαγγελματικά Λύκεια -Επαγγελματικές Σχολές

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α' και B' τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. θα αρχίσουν από την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.

- Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α', B' και Γ' τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα αρχίσουν από την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις της τελευταίας τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Β΄) θα αρχίσουν την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

- Οι πανελλαδικές εξετάσεις των Ημερησίων και Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. (Ομάδα Α΄) θα αρχίσουν την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 και θα διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

- Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ. θα αρχίσουν από την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 μέχρι και την Tρίτη 1 Ιουλίου 2014.

- Οι πτυχιακές εξετάσεις της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. θα αρχίσουν από την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014 μέχρι και την Τρίτη 17 Ιουνίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ τάξης των Ημερησίων ΕΠΑ.Λ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 και μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014 και μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ τάξης των Ημερησίων και της Δ΄ τάξης των Εσπερινών ΕΠΑ.Λ., καθώς και η έκδοση των αποτελεσμάτων να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014.

- Οι επαναληπτικές εξετάσεις των μαθητών της Β΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014 και μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες (έκδοση αποτελεσμάτων, υποβολή αιτήσεων για αναβαθμολόγηση).




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΑΡΓΕΙ. - ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΞΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το καλοκαίρι αργεί -Σε ποιες περιοχές θα βρέξει σήμερα

Αστατος αναμένεται ο καιρός σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές βροχές και τις καταιγίδες, κυρίως στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο στα νότια.

Στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανότητα παροδικών βροχών στα βόρεια και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το βράδυ στα ανατολικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και από το βράδυ βόρειοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ για σήμερα έχει ως εξής:
  • Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα δυτικά θα αυξηθούν και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: ασθενείς και στα ανατολικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Στα βόρεια άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στα νοτια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά, με πρόσκαιρους όμβρους κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
  • Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία και πιθανούς όμβρους στα υπόλοιπα, κυρίως ορεινά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 11 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
  • Κυκλάδες, Κρήτη

Γενικά αίθριος με νεφώσεις τις πρωινές ώρες, όποτε πιθανώς να σημειωθούν λίγες βροχές κυρίως στις Κυκλάδες.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4, μετά το μεσημέρι 5 και στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.
  • Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις τις πρωινές ώρες πιο πυκνές στα Δωδεκάνησα, οπού θα σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 και από το μεσημέρι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ-ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΜΕΝΟ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟ

Έρχονται στιγμές στην ζωή, που ο άνθρωπος αισθάνεται ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια συνθηκολόγησης με το ψέμα.
 Εκείνο που κουβαλάει μέσα του, στις σχέσεις του, στον μικρό και μεγάλο κόσμο του. Μια καθημερινή προσπάθεια να πείσει τον ίδιο του τον εαυτό για κάτι που δεν είναι. Είναι το ψέμα που ίσως κάποτε τον βοήθησε να χτίσει μια πραγματικότητα, μην ξέροντας ότι ταυτόχρονα εξυπηρετεί τις πιο βαθιές σκοτεινές του ανάγκες.
Δεν είναι απαγορευτικό. Πρέπει όμως να είναι αφυπνιστικό και να οδηγεί στην μετάνοια. Και μετάνοια σημαίνει να φέρνει κανείς τη ζωή του τούμπα, να λέει «θέλω να ζήσω», γιατί πολύ απλά αυτό που βιώνει δεν είναι η αλήθεια του. Άλλωστε εκείνο που εκλείπει με την αμαρτία είναι η αλήθεια της ζωής.
Αμαρτάνοντας αστοχούμε να υπάρξουμε ως πρόσωπα. Σήμερα η έννοια της αμαρτίας έχει χάσει την ουσία της και τον πρώτο υπαρξιακό της χαρακτήρα και αποτελεί πλέον μια ενοχική παράβαση. Εάν προχωρήσουμε σε μια πιο υπαρξιακή κατανόηση της, πέρα από ενοχικούς ψυχολογισμούς, τότε αυτή αποτελεί την ίδια την αδυναμία της ύπαρξης του ατόμου ως αληθινό και μοναδικό πρόσωπο, τόσο σε σχέση τον ίδιο του τον εαυτό, τον συνάνθρωπο αλλά και τον θεό. ‘Αμαρτία λοιπόν είναι να είσαι ψεύτικος απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό. Να ακυρώνεις το ανεπανάληπτο ταξίδι της ψυχής σου.’ Έρχεται η στιγμή λοιπόν που ότι υπάρχει βαθιά εκρήγνυται σαν λάβα και η συνείδηση φωνάζει να την ακούσουμε και να σταματήσουμε να την καταπιέζουμε. Μια διαδικασία που δεν είναι ανώδυνη ούτε ανέξοδη. Είναι επίμονη και μαρτυρική αλλά ταυτόχρονα όμορφη ,ουσιαστικά λυτρωτική και βαθιά θεραπευτική.

Ήρθαν στιγμές που δεν αντέξαμε και πέσαμε. Αμαρτήσαμε. Αστοχήσαμε. Και αυτό μας πλήγωσε. Χάλασε την αυτοεικόνα μας. Γέμισε ενοχές το προσωπικό μας τοπίο. Αλλά με τον καιρό κατανοήσαμε ότι πολλές φορές μια πτώση, μια αμαρτία μας ανοίγει στην χάρη και το έλεος πολύ περισσότερο από την αλαζονεία της αρετής. Ότι αρκετές φορές οι αρετές μας, είναι μεταμφιεσμένες κακίες. Άλλωστε ο Χριστός προτιμά έναν αμαρτωλό πάρα έναν ενάρετο αλαζόνα. Υποδυθήκαμε ρόλους που δεν μας ανήκαν, αλλά μονάχα όταν επιτρέψαμε να είμαστε ο πραγματικός εαυτός μας, νιώσαμε την χαρά. Ψάξαμε την χαρά στα μεγάλα, στα σχεδιασμένα και άριστα προγραμματισμένα. Αλλά μέσα από την ματαίωση μάθαμε ότι η χαρά βρίσκεται στα απλά και καθημερινά. Δίπλα μας, μέσα μας. Απλά πρέπει να τις επιτρέψουμε να υπάρξει στην ζωή μας.
Η ζωή έχει μια γλυκόπικρη γεύση. Μια σύνθεση αντιφατικών βιωμάτων. Μια συνεχής εναλλαγή εσωτερικών τοπίων. Δεν είναι μαύρη μα ούτε άσπρη. Ούτε καλή ούτε κακή. Μια βαθιά σύνθεση χρωμάτων είναι, που πότε σκοτεινιάζουν και πότε φωτίζουν τον ορίζοντα μας.
Εμείς εδώ στην πολιτιστική μας μήτρα μαθαίναμε αιώνες τώρα πως η ζωή είναι ιλαροτραγική. Ότι έχει πόνο και οδύνη, αλλά συγχρόνως χαρά και έκσταση. Ότι μόνο μέσα από την συνειδητοποίηση αυτής της πραγματικότητας μπορεί ο άνθρωπος να βρει την αλήθεια της ύπαρξης, της ζωής, του Θεού. Γι αυτό και όλη η παράδοση μας έχει μια γλυκόπικρη γεύση, μια χαρμολύπη.
Σταυρός και ανάσταση είναι όλη η αποκάλυψη για την ζωή που μας έδωσε ο Χριστός. Και συγχρόνως μας είπε ότι στην ζωή αυτή θα έχετε θλίψεις, και μονάχα τότε, όταν ο ένας θα έχει τον άλλο, να κουρνιάζει, να ξεκουράζεται στον ίσκιο της αγάπης, όταν θα σηκώνει ο ένας τα βάρη του άλλου, τότε θα θεραπεύεται ο πόνος σας, θα θωπεύεται η αγωνία, θα γλυκαίνει η οδύνη της ζωής.
Aπό το νέο βιβλίο του π. Λίβυου «Όλα είναι δρόμος-ευκαιρίες συμφιλίωσης με το χαμένο μας εαυτό» (εκδόσεις Αρμός)



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ



Δείτε τη μέχρι στιγμής σταυροδοσία των υπ. Περιφερειακών Συμβούλων Πέλλας με το συνδυασμό ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ του Γιάννη Ιωαννίδη (λείπουν 60 τμήματα):


ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΠΕΛΛΑΣ ΤΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ



Δείτε τη μέχρι στιγμής σταυροδοσία των υπ. Περιφερειακών Συμβούλων Πέλλας με το συνδυασμό  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ του Απόστολου Τζιτζικώστα (λείπουν 60 τμήματα):

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...