Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣΉταν η γιορτή της μητέρας, και η δασκάλα έβαλε τα παιδιά να γράψουν έκθεση με θέμα:

Πολιτιστικές εκδηλώσεις "Αγίας Κυριακής" από τον Μ.Π.Σ. ΜΗΛΙΑΣ


Τετάρτη, 6 Ιουλίου στις 8:30 μ.μ.


Καϊνάκι Μηλιάς

:Μ.Π.Σ. Μηλιάς (παιδικό τμήμα)
- Μ.Π.Σ. Μηλιάς (Τμήμα Παραστάσεων)
- Μ.Ασία Μ.Σ. Σαρακηνών "ΑΓΓΕΛΗΣ ΓΑΤΣΟΣ" 
- ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Σ.Π. Δ.Δ. Τσακώνων "Ο ΠΟΝΤΟΣ"

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

"ΡΥΘΜΟΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"
Ηλιάδης Βαγγελης-Τραγουδι
Ματζερίδης Παύλος-Λύρα/Τραγούδι
Τζιβάνης Σταύρος-Αρμόνιο/Τραγούδι
Σταφύλας Γρηγόρης-Κλαρίνο
Τσόρμπας Βασίλης-Ντραμς

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΕΛΛΑΣΘεόδωρος Θεοδωρίδης: Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και χρησιμοποιούμε τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την ισόρροπη ανάπτυξη της Πέλλας

Ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακή Πέλλας, Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Εταιρείας


Πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Αναπτυξιακής Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α. (ΑΝ.ΠΕ.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του 5ου ορόφου του Διοικητηρίου.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ., Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος εισηγήθηκε τον απολογισμό της χρήσης του έτους 2015. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα διεκπεραιωτικά καθώς και επικύρωσης των αποφάσεων της Ε.Δ.Π. του Προγράμματος Leader.

Στο πλαίσιο τη συνεδρίασης ο κ. Θεοδωρίδης έδωσε το στίγμα της νέας προγραμματικής περιόδου 2014 – 2020 με αφορμή την οποία η Αναπτυξιακή Πέλλας θα καταθέσει εμπεριστατωμένη πρόταση ώστε να διεκδικήσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας με στόχο την ανάπτυξη της περιοχής.


Στη συνέλευση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των μετόχων και, συγκεκριμένα, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ως επικεφαλής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος ως επικεφαλής του Δήμου Αλμωπίας, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος ως επικεφαλής του Δήμου Πέλλας, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Έδεσσας κ. Φίλιππος Γκιούρος ως εκπρόσωπος του Δήμου Έδεσσας, ο κ. Μάρκος Μάρκου εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Πέλλας, ο κ. Τόπκας Χρήστος ως εκπρόσωπος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας - Αλμωπίας, οι κ.κ. Καπετάντσης Ιωάννης και Μούλα Ευαγγελία από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέων Αγίου Αθανασίου και ο κ. Κυριάκος Τομόσογλου ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Πέλλας. 


Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΑλμωπίαςΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο 

1ο Ορισμός εκπροσώπων για την συγκρότηση Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020-ΜΕΤΡΟ 19 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων-CLLD/LEADER»

2ο Λήψη απόφασης για συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας στην πρόσκληση με κωδικό 024.9iv  του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία»

3ο Ρύθμιση κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Κύπρου στην πόλη της Αριδαίας σύμφωνα με την αρίθ. 30/2016 Απόφαση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

4ο Έγκριση της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας- Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για «Έργα αναβάθμισης λαϊκής αγοράς Αριδαίας» προϋπολογισμού 40.000,00 ευρώ.-Έγκριση των όρων της σύμβασης και ορισμός μελών της επιτροπής παρακολούθησης

5ο 7η Γενική Αναμόρφωση Προϋπολογισμού Δήμου Αλμωπίας, οικ. έτους 2016.

6ο 3η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού 2016 της ΔΗΚΕΑ (αρίθ. 32/2016 Απόφαση Δ.Σ. ΔΗΚΕΑ)

7ο Ανάκληση Επαγγελματικής Άδειας Πωλητή Λαϊκών Αγορών.  

8ο Χορήγηση παραγωγικής άδειας πωλητή λαϊκών αγορών στον παραγωγό Μουταφτσίδη Γεώργιο του Παναγιώτη.

9ο Μη χορήγηση άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου, λόγω μη υποβολής δικαιολογητικών

10ο Χορήγηση ή μη θέσεων σε πωλητές λαϊκών αγορών, στις λαϊκές αγορές του Δήμου Αλμωπίας

11ο Έγκριση για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων οικισμού Ριζοχωρίου Τ.Κ.Μηλέας (πρώην σχολική περιουσία)

12ο Έγκριση για την εκμίσθωση αγροτεμαχίων της Τ.Κ. Φιλώτειας  (πρώην σχολική περιουσία)

13ο Ανάθεση υλοτομικών εργασιών στο Δημοτικό Δάσος (Πρόμαχοι), για το έτος 2016

14ο Έγκριση Ανακεφαλαιωτικών Πινάκων Έργων:
1. «Συντήρηση δημοτικών κτιριακών υποδομών Δ.Ε. Αριδαίας»
2. «Συντήρηση αποστραγγιστικού τσιμενταύλακα Τ.Κ. Γαρεφείου»

15ο Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών προσωρινής και οριστικής παραλαβής   των    έργων:
1. «Μελέτη υδραυλική αρδευτικών δικτύων Τ.Κ.Λουτρακίου»
2. «Μελέτη υδραυλική αρδευτικών δικτύων Τ.Κ.Σωσάνδρας»
3. «Αποκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικών βλαβών στις γεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ Αλμωπίας»

16ο Έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπών προσωρινής παραλαβής των   έργων:
1. «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Αριδαίας»
2. «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Εξαπλατάνου»
3. «Ασφαλτόστρωση  ΔΕ Αριδαίας»
4. «Συντήρηση τσιμενταυλάκων ομβρίων υδάτων εντός οικισμού  της ΔΕ Εξαπλατάνου (ΤΚ Χρυσής & Ίδας)»
5. «Συντήρηση – επισκευή  δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων ΔΕ Αριδαίας»
6. «Κατασκευή γεφυροδιαβάσεων ΔΕ Εξαπλατάνου»
7. «Κατασκευή γεφυροδιαβάσεων ΔΕ Αριδαίας»  
17ο Αντικατάσταση υδρονομέων, αρδευτικής περιόδου 2016 στις Τ.Κ.: Γαρεφείου, Πολυκάρπης, Νερομύλων και Σαρακηνών (οικισμός Κορυφής), λόγω παραιτήσεων.
18ο Αντικατάσταση μέλους από την «Επιτροπή Παραλαβής και Βεβαίωσης Καλής Εκτέλεσης Έργων, μέχρι του ποσού των 5.869,14 ευρώ, Δήμου Αλμωπίας». 

19ο Έγκριση μετακίνησης Δημάρχου  στην  Χαλκίδα   (09-11/6/2016) και έγκριση σχετικής πίστωσης.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Το Δ.Σ. του Αλμωπού Αριδαίας καλεί τα μέλη του σε Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Ευξείνου Λέσχης, την Τετάρτη 29 Ιουνίου και ώρα 20:30 μμ. Τα θέματα της ημερησίας Διάταξης είναι τα ακόλουθα:
·       Απολογισμός πεπραγμένων
·       Οικονομικός απολογισμός
·       Εκλογή νέου Δ.Σ.
Η παρουσία όλων είναι ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου η ομάδα να έχει την καλύτερη δυνατή πορεία στο δύσκολο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής κατηγορίας. Παρόντες μπορούν να είναι και όλοι οι απλοί φίλοι του Αλμωπού, οι οποίοι εάν το επιθυμούν μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου κατά τη διάρκεια της Γ.Σ.


Το Δ.Σ. του Αλμωπού Αριδαίας

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Σφήκα - Dryocosmus kuriphilus, o νέος εχθρός της καστανιάς»


   Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε το γραφείο αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής & ανάπτυξης του Δήμου Αλμωπίας, με θέμα «Σφήκα - Dryocosmus kuriphilus, o νέος εχθρός της καστανιάς», στις 15/6/2016, στην Τ.Κ Όρμας.
   Ο Εισηγητής Δρ. Δ. Αβτζής, Εντομολόγος  (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα», Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών), παρουσίασε την βιολογία του εντόμου, τα προβλήματα που δημιουργεί και που μπορούν να οδηγήσουν στην μείωση παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση της ανάπτυξης και τελικά εξασθένιση των δένδρων. Αναφέρθηκε στις περιοχές που έχει εντοπιστεί ανά την Ελλάδα και στο ότι ο τρόπος εξάπλωσης του σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω των προς φύτευση νεαρών δενδρυλλίων και σε μικρές αποστάσεις με την πτήση του εντόμου. Έγινε περιγραφή το πώς μοιάζει η προσβολή καθώς και το πότε και πως μπορεί να εντοπιστεί.
Απαντήθηκαν ερωτήσεις των παραγωγών σχετικές με την εισήγηση αλλά και σχετικές με άλλα παραγωγικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καλλιέργεια του κάστανου (έλκος καστανιάς, μελάνωση κ.ά) τόσο από τον κο Αβτζή όσο και από τον γεωπόνο κο Λαμπρίδη Πρόδρομο.
Διανεμήθηκε στους παραγωγούς έντυπο ενημερωτικό υλικό σχετικό με την σφήκα της καστανιάς (http://www.bpi.gr/files/kastania/3PTYXO%20SFHKA%20KASTANIAS(1).pdf)
   Ευχαριστίες εκφράζονται στον εισηγητή και σε όλους τους παραγωγούς για την θετική τους παρουσία, τη διάθεση και τη συμμετοχή στα θέματα που αναπτύχθηκαν.

Η τελετή παράδοσης του Ιατρικού Εξοπλισμού στο Αγροτικό Ιατρείο Προμάχων


Σε μια λιτή τελετή, κάτω από συνθήκες καύσωνα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παράδοσης ιατρικού εξοπλισμού στο ανακαινισμένο αγροτικό ιατρείο των Προμάχων, εξοπλισμός που εξασφαλίστηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του δήμου Αλμωπίας, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας και του  Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Έγινε καταμέτρηση και ανάγνωση όλων των μηχανημάτων (μεταξύ των οποίων ηλεκτρονικός υπολογιστής, καρδιογράφος, απινιδωτής )και του εξοπλισμού από την  Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αριδαίας Στέλλα Φωτοπούλου και ακολούθησε Αγιασμός τον οποίον τέλεσε ο Ιερέας του χωριού Πατήρ Γεώργιος.
Στην συνέχεια σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην πλατεία του χωριού, έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης.
Η πρόεδρος του χωριού Μαρία Γιουρούκη, ευχαρίστησε την ΠΕΔ για την προσφορά της και τους συγχωριανούς της, που εργάστηκαν εθελοντικά ώστε να αλλάξει μορφή το αγροτικό ιατρείο.

Ο δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την σπουδαία προσπάθεια ώστε να τελεσφορήσει ο εξοπλισμός του ιατρείου, αναφέρθηκε στο ηρωικό χωριό και τους κατοίκους του, οι οποίοι αξίζουν τέτοιες ανταποδοτικές πράξεις, γιατί όπως τόνισε, αυτοί ήταν, είναι και θα είναι οι θεματοφύλακες του Ελληνισμού στα σύνορα της πατρίδας μας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λάζαρος Κυρίζογλου  τόνισε πως,
λίγα λόγια και πολλές πράξεις πρέπει να είναι το σύνθημα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό όπως είπε προσπαθούν να το κάνουν πράξη . Η ΠΕΔ, που νοικοκύρεψε τα οικονομικά της προσπαθεί να δίνει έμπρακτη βοήθεια,ενώ άρχισε και έναν κύκλο συνεδριάσεων σε Δήμους της περιφέρειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης  Πέλλας Θόδωρος Θεοδωρίδης συνεχάρη την ΠΕΔ για την πολύ σημαντική προσφορά της.


Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στην δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο τομέας της υγείας στη χώρα και τόνισε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος όσο το επιτρέπουν οι δυνατότητές του συμβάλλει, ώστε να δίνονται λύσεις.

Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση με τοπικές πίτες και εδέσματα, χυμούς και αναψυκτικά, ενώ η αντιπροσωπεία, έκανε μια βόλτα γνωριμίας στα γύρω καφέ, όπου συνομίλησε με κατοίκους και έγινε η ανεπίσημη παρουσίαση της νέας αγροτικής Ιατρού του χωριού.ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...