Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΙΕΚΣας ενημερώνουμε ότι οι σπουδαστές του τμήματος «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας» του ΙΕΚ  Έδεσσας θα ετοιμάσουν και θα διανείμουν νηστίσιμα εδέσματα την Πέμπτη 2 Απριλίου στο Κεντρικό Πεζόδρομο της Έδεσσας μετά τις 11 π.μ.

Σας καλούμε να παραβρεθείτε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου οι chef μας θα έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις ικανότητες που απέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους. 

Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ


Γιόρτσος Γεώργιος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ "ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣΜε παρουσία Γιάννη Σηφάκη συναντήσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ  με τους Δήμους και τους προέδρων των Τ.Δ. Αριδαίας και Έδεσσας
Πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 30 Μάρτη συναντήσεις της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ με τους Δήμους και προέδρους Τ.Δ. Αριδαίας και Έδεσσας  παρουσία του βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας Γιάννη Σηφάκη.
Οι συναντήσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες γιατί έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας τόσο στην περιοχή της Αριδαίας όσο και των Τ.Δ. της Έδεσσας.
Και στις δύο συναντήσεις  ανεδείχθη το πρόβλημα ενημέρωσης που ακόμη υπάρχει και η ανάγκη ουσιαστικής υποβοήθησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου.

Ο κ. Σηφάκης αναφέρθηκε στην σημασία του Κτηματολογίου για την Πέλλα και στην ανάγκη οι πολίτες να δηλώσουν οτιδήποτε θεωρούν ότι τους ανήκει σε όποια κατάσταση από πλευράς αποδεικτικών ιδιοκτησίας και να βρίσκεται. Ακόμη να κάνουν τις δηλώσεις τους εντός των προθεσμιών ( με καταληκτική ημερομηνία την 2 Ιουνίου) για να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις στην κατοχύρωση των ιδιοκτησιών τους. Στην πορεία θα έχουν τον χρόνο να «ξεκαθαρίσουν» πιθανά προβλήματα στην νόμιμη κατοχύρωση της ιδιοκτησίας που ξέρουν ότι τους ανήκει.  Ακόμη ενημέρωσε ότι η Πολιτεία εξετάζει διάφορα προβλήματα ( για την διευκόλυνση της πληρωμής των τελών, την μείωση του αριθμού των τελών σε μακροχρόνιες μισθώσεις, τα δικαιώματα χρήσης σε εκχερσωμένες εκτάσεις, προβλήματα με τις ιδιοκτησίες σε περιοχές NATURA κλπ) που όμως δεν πρέπει να αποτελέσουν λόγους καθυστέρησης στην κατάθεση των δηλώσεων κτηματογράφησης.   

ΑΞΙΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΜΕΓΑΛΩΣΑΤΕ ΠΑΙΔΙΑ Η ΝΑΡΚΙΣΣΟΥΣ;

Και έπειτα λένε πως τα παιδιά άλλαξαν. Φυσικά και άλλαξαν. Ανατρέχοντας στη δική μου εποχή, που δεν είναι δα και τόσο μακρινή, τα παιδιά άλλαξαν. Μικροί και παρεξηγημένοι ήρωες, εάν μου επιτρέπετε.
Ο Άγγελος θα μείνει στο σπίτι μου απόψε το βράδυ. Δεν είναι μεγαλύτερος από 12 ετών. Τον άφησε πάλι η μητέρα του για να βγει για ένα ποτό. Σωστό μικρομέγαλο, θα τον χαρακτήριζα.
Μπήκε στο σπίτι βιαστικά, με χαιρέτισε με μια φιλική χειρονομία και χύθηκε πάνω στον καναπέ με άνεση. Λες και ήταν εξοικειωμένος με αυτή την κατάσταση. Κάθε φορά έχει την ίδια ασχολία. Είναι βαθιά προσηλωμένος στο τάμπλετ του. Τις περισσότερες φορές μάλιστα, κάνει τόση ησυχία, που είναι σχεδόν εκκωφαντική.
Κάποια απογεύματα τυχαίνει να επιστρέφουμε στο σπίτι σχεδόν ταυτόχρονα. ΄Ερχεται φουριόζος με το ποδήλατό του και είναι αδύνατον να μην τον προσέξεις. Ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας. Φωσφορίζουν τα αθλητικά του παπούτσια και γυαλίζουν τα πετάλια του ποδηλάτου του μέσα στη νύχτα. Κάποιες φορές έχω την αίσθηση πως μου φωνάζει από μακριά «Πρόσεξέ με, είμαι τόσο μοδάτα μόνος!».
Δεν έχει περάσει πάνω από μια ώρα που είναι σπίτι και φαίνεται να βαριέται αφόρητα. Πήγα λίγο από πίσω του και έσκυψα προσεχτικά από πάνω του. Τοποθέτησα μαλακά τις παλάμες μου στους ώμους του και τον ρώτησα.
«Πεινάς Άγγελε; Θέλεις να σου μαγειρέψω κάτι;»
«Όχι, ευχαριστώ. Έχω φάει καλό πρωινό!»
Πρωινό. Σωστά, το πρωινό του τον κρατάει μέχρι το βράδυ. Κάθε πρωί καταβροχθίζει αμέτρητους σπόρους για πουλιά,  που του σερβίρονται απλόχερα, χωρίς όμως να του έχει μάθει κανείς να ανοίγει τα φτερά του. Παράξενο πουλί…
Χαζεύει ξανά και ξανά μια πληθώρα φωτογραφιών του. Ανανεώνει συνεχόμενα την ίδια σελίδα στο διαδίκτυο, περιμένοντας από εκείνη κάτι καινούργιο. «Τι είναι το καινούργιο για σένα Άγγελε;», σκέφτηκα να τον ρωτήσω. Δεν το έκανα. Απλά, αναρωτήθηκα «Δε προβληματίζει κανέναν αυτή η εικόνα;»
«Σου αρέσει αυτή η φωτογραφία μου Γεώργιε;», με ρώτησε απότομα. «Η μαμά πιστεύει, πως θα μπορούσα να γίνω μοντέλο ή ηθοποιός όταν μεγαλώσω.»
«Αλήθεια; Θα σου άρεσε να γίνεις κάτι τέτοιο;», τον ρώτησα χαμογελαστά.
«Φυσικά! Δεν έχεις δει τις φωτογραφίες των άλλων γι’ αυτό ρωτάς. Οι δικές μου είναι εξαιρετικά καλές!»
“Αχ, αυτή η μαμά”, σκέφτηκα, “πόσο αγώνα πρέπει να κάνεις για να κερδίσεις την αποδοχή της και να ανατρέψεις την απουσία της”. 
Κι όντως, τώρα που το σκέφτομαι, τα καταφέρνει περίφημα, διότι έχει και τη βοήθειά της σ’ αυτό. Εάν ανατρέξω στις στιγμές που έχω μοιραστεί μαζί με όλη του την οικογένεια, μια οικογένεια που τολμώ  να πω πως αγαπάω βαθιά, φαίνεται πως η μητέρα του έκανε ό,τι μπορούσε για να του ενισχύσει την εικόνα του εαυτού του και στο τέλος, τον έπεισε πως δεν είναι ένα συνηθισμένο παιδί και πως του αρμόζει ειδική μεταχείριση.
ipad-art-wide-narcissism-420x0
Είναι αναμφισβήτητο πως στις μέρες μας, οι γονείς αναγκάζονται να εργάζονται όλο και περισσότερες ώρες και όλο και πιο σκληρά. Πραγματικά δε μπορώ να τους κατηγορήσω, διανύουμε δύσκολους καιρούς και αναγνωρίζω τις προσπάθειές τους. Πρέπει να είναι αφόρητα δύσκολο γι’ αυτούς, όταν έχουν αφιερώσει όλη τους την ενέργεια σε μια αχόρταγη και άπληστη εποχή, ν’ ακούσουν τις διαθέσεις του παιδιού τους, την ανάγκη του για επαφή, για χρόνο, για όρια. Σαν η σχέση να μετατρέπεται σε άλλο ένα βάρος γι’ αυτούς και φορές να θυμίζει απειλή προς την ίδια τους την ύπαρξη. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, για να διατηρήσουν την αυτο-εικόνα και την ισορροπία τους και για να είναι συνεπείς με τις αντοχές τους, η γονεϊκή σχέση πολλές φορές μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και οι γονείς παίρνουν αποστάσεις από τα παιδιά τους. Η όλη αυτή διαδικασία και το μοιρασμένο αυτό παράπονο φέρνει εντάσεις και θυμούς. Θυμούς τόσο δυνατούς, που κάποια στιγμή σώπασαν, μιας και όσο ανέβαιναν οι τόνοι τόσο δεν τους άκουγε ποτέ κανείς.
Στον  παιδικό σταθμό που εργάζομαι βλέπω καθημερινά αμέτρητα παιδιά και από την αγάπη μου γι’ αυτά, δε μπορώ να μην τιμήσω και τα παιδικά ζευγάρια παπούτσια τους, που δείχνουν τόσο μόνα. Σαν ενήλικας αντιλαμβάνομαι, πως μερικές φορές μου είναι ιδιαίτερα δύσκολο να χωρέσω μέσα σε αυτά, όμως εάν βρω ένα τρόπο να το καταφέρω, τότε ο κόσμος που βλέπω είναι πραγματικά αφιλόξενος. Καταδικάστηκαν να περνούν τις περισσότερες ώρες της ημέρας μόνα τους, χαζεύοντας βίντεο στο διαδίκτυο, προβάλλοντας με όσο πιο περίτεχνο τρόπο την εικόνα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανεβάζοντας το προσωπικό τους πήχη όλο και πιο ψηλά. ΄Εμαθαν να είναι μόνα τους και ταυτόχρονα να επιβραβεύονται γι’ αυτό και να στολίζονται καθημερινά με εντυπωσιακά επίθετα και χαρακτηρισμούς  από τους γονείς τους, όπως «είσαι το εξυπνότερο παιδί του κόσμου!», «μη στεναχωριέσαι, εσύ μια μέρα θα διαπρέψεις», «δεν πειράζει που δεν σε κάλεσε στο πάρτυ του, εσύ αξίζεις καλύτερους φίλους».
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να αναφέρω ότι δε θεωρώ πως τα παιδιά δε πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ίσα – ίσα το να μάθει ένας γονέας στο παιδί του να μπορεί να πατάει στα πόδια του και να τιμά τα παπουτσάκια του, ακόμα κι εάν μερικές φορές μπορεί να είναι λασπωμένα, είναι για μένα ό,τι πιο αξιοκρατικό μπορεί να του προσφέρει.
2-metamorphosis_of_narcissus-Salvador_Dali
Όμως, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αυτό-εκτίμηση και το ναρκισσισμό και σε ποιο σημείο ξεπερνιούνται τα όρια;
Η αυτό-εκτίμηση χαρακτηρίζει ένα άτομο που αξίζει το ίδιο με άλλους ανθρώπους, ενώ ο ναρκισσισμός ένα άτομο που νομίζει πως είναι καλύτερο από τα υπόλοιπα. Στο μικρό Άγγελο συγκεκριμένα, με ανησυχούσε κυρίως η στάση του,  γιατί  ξέρω πως οι συνέπειες για τα παιδιά αυτά μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Οι νάρκισσοι χαρακτηρίζονται από χαμηλή ενσυναίσθηση και κατανόηση προς τους άλλους, κάτι που μπορεί να τα δυσκολέψει να συσχετιστούν στη ζωή τους, να αφουγκραστούν τους “συνταξιδιώτες” τους και να μπορέσουν να σταθούν συντροφικά δίπλα τους.
΄Ετσι λοιπόν φαίνεται πως όταν ο γονέας μπορεί να προσφέρει στο παιδί του απλόχερα τη σχέση, μπορεί να του μάθει πως να συνδέεται με τιμή και ισότητα με τους γύρω του. Όμως η σχέση δε μπορεί να ανθίσει χωρίς ποιότητες όπως προσοχή, αφοσίωση, συναίσθημα και χρόνο. Όταν αυτές δε βρίσκουν το απαραίτητο έδαφος για να ευδοκιμήσουν, τότε η “άνευ όρων αγάπη” των γονέων μπορεί να θυμίζει “άνευ ορίων σχέση”. Το να μάθουμε στα παιδιά μας να αγαπάνε τον εαυτό τους και να σέβονται τον κόσμο γύρω τους είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πραγματικό δώρο διότι η στάση που θα αναπτύξουν προς τους άλλους θα είναι πάντα συγγενική με την στάση που θα αναπτύξουν με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Ο Άγγελος έχει πλέον κουραστεί. Κουλουριασμένος στον καναπέ κοιμάται γαλήνιος. Πήγα στη ντουλάπα, έβγαλα την αγαπημένη του κουβερτούλα και τον σκέπασα για να μη κρυώσει. Τράβηξα το τάμπλετ από τα χέρια του. Ήταν ακόμα ανοιχτό στις φωτογραφίες του και προς έκπληξή μου, ήταν σε όλες μόνος.
«Σε ευχαριστώ μαμά, μας μεγάλωσες και τους δυο καλά! Τώρα… θα έχω παρέα όταν με εγκαταλείπεις.»
____
 Προτεινόμενη Βιβλιογραφία
Brummelmana, E. & Thomaes, S. & Nelemansd, S. A. & Orobio de Castrob, B. & Overbeeka, G. & Bushmane, B. J. (2015). Origins of narcissism in children. Princeton University.
Γεώργιος Φραγκάκης
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Πηγήanimartists.com

"ΑΡΡΗΤΟΣ ΘΡΗΝΟΣ - ΛΥΠΗ ΑΜΙΛΗΤΗ" ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣΣτο πλαίσιο του πνεύματος του Πάσχα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας θα πραγματοποιήσει την ακόλουθη εκδήλωση:
                   
Σάββατο 4 Απριλίου 2015

«Άρρητος Θρήνος – Λύπη Αμίλητη»: μέσα από την εικόνα, τον αφηγηματικό και τον ποιητικό λόγο, την απαγγελία και την υποκριτική, θα παρουσιαστούν μορφές του παρελθόντος που μπόρεσαν -μέσα από τον θρήνο- να κατευνάσουν τον πόνο από τον χαμό προσφιλών τους προσώπων. Κυρίαρχες οι μορφές που βίωσαν τον αφόρητο πόνο, την ανείπωτη οδύνη, με την Παναγία να πρωτοστατεί και να γίνεται σύμβολο της κάθε πονεμένης μάνας.
Αφήγηση: Νικόλαος Παππάς (Αρχαιολόγος)· Απαγγελία: Τάσος Παπαναστασίου (Ηθοποιός). Στα ενδιάμεσα κενά θα ακουστούν στίχοι και μουσική επώνυμων δημιουργών. Χαιρετισμοί εκδήλωσης: Ελισάβετ Τσιγαρίδα (Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας), Γεώργιος Σκιαδαρέσης (Προϊστάμενος Τμήματος Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

(Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Ώρα: 18.00)
           Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
580 05, Πέλλα
Τηλ. 23820 31160
Πληροφορίες: Νικόλαος Παππάς, Αρχαιολόγος
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας
δημοσιεύονται στους παρακάτω συνδέσμους:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α' ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΚυρίες και κύριοι

Η γνώση των "Πρώτων Βοηθειών" αφορά όλους μας, ανεξαρτήτως ηλικίας και απασχόλησης. Δεδομένης και αδιαμφισβήτητης αξίας, οι πρώτες βοήθειες αποβαίνουν σωτήριες για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.. Ιδιαίτερα μάλιστα , όταν πρακτικοί λόγοι μας αναγκάζουν να προσφέρουμε την άμεση συνδρομή μας, μέχρις ότου μεταφερθεί ο άρρωστος στο πλησιέστερο νοσοκομείο, για πιο ουσιαστική αντιμετώπιση και θεραπεία. Η αναγκαία γνώση παροχής πρώτων βοηθειών μπορεί να αποκτηθεί από τον οποιονδήποτε με απλή διαδικασία και πρακτικές ασκήσεις.

Στα πλαίσια της ανάγκης για γνώση και ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης υγείας, το Δημοτικό σχολείο Προμάχων, δέχεται αιτήσεις, για να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα Α' Βοηθειών για την δημιουργία τμήματος διάρκειας 25 ωρών.

Πληροφορίες στο Δημοτικό σχολείο Προμάχων τηλέφωνο 23840 75273


Ο Διευθυντής του σχολείου

Λιούγκας Γεώργιος

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΛΛΑΣΣυνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας

Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας διακρίνεται για τις επιτυχίες της

Με τον νέο Αστυνομικό Διευθυντή Πέλλας, Ταξίαρχο Θεολόγο Τζουμαΐλη συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής κατάγεται από τις Σέρρες και έχει διατελέσει σε σημαντικές θέσεις στην ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε στον νέο Αστυνομικό Διευθυντή να έχει υγεία και δύναμη ώστε να εκπληρώσει με επιτυχία τα καθήκοντά του στην Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας. Όπως τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης, η τοπική αστυνομία έχει διακριθεί για τις επιτυχίες της στην πάταξη της εγκληματικότητας, όπως και στη διαλεύκανση πολλών δύσκολων υποθέσεων. Επίσης, η τροχαία υλοποιεί ένα δύσκολο έργο, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας διαθέτει ένα εξαιρετικά εκτεταμένο οδικό δίκτυο, εξυπηρετώντας πολλούς απομακρυσμένους οικισμούς και σημαντική κίνηση επισκεπτών και τουριστών. 

Και από τις δύο μεριές εκφράστηκε η δέσμευση για αμοιβαιότητα, συνεργασία και τακτική επικοινωνία ώστε να δικαιωθούν οι προσδοκίες των πολιτών της Πέλλας. Επίσης, συζητήθηκε η υλοποίηση δράσεων κοινού ενδιαφέροντος όπως η ενημέρωση των πολιτών για θέματα ασφάλειας και οδικής κυκλοφορίας, ο σύγχρονος κοινωνικός ρόλος της ελληνικής αστυνομίας, η συνεργασία των πολιτών και, ειδικότερα, η επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών πολιτικής προστασίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης δεσμεύτηκε επίσης για την από κοινού προώθηση θεμάτων που αφορούν την ενίσχυση και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πέλλας, σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεχούς βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των στελεχών και καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών.  

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ-ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΦΥΛΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ

Καταγγελία της κλήσης σε απολογία από τον Δήμαρχο Έδεσσας                     συνδικαλιστή - εργαζόμενου Σχολικού Φύλακα
     Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ του Ν. Πέλλας καταδικάζει απερίφραστα την κλήση σε απολογία του συνδικαλιστή-εργαζόμενου Σχολικού Φύλακα Αβραμίδη Γεωργίου από τον Δήμαρχο Έδεσσας για Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Δήμων Αλμωπίας-Έδεσσας και Σκύδρας, που υπογράφει σαν Αντιπρόεδρός του, σχετικά με την προσφυγή του Δήμου ενάντια στα πρωτόδικα κερδισμένα ασφαλιστικά μέτρα των Σχολικών Φυλάκων για την διαθεσιμότητα και την απόλυσή τους.
   Με την «νομιμότητα» και το «γράμμα του νόμου» προσφεύγοντας στο Εφετείο η Δημοτική Αρχή Έδεσσας στέλνει τους εργαζόμενους στην ανεργία. Ενώ, όλο το προη-γούμενο διάστημα, ουσιαστικά τους κορόιδευε υποσχόμενη ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιστρέψουν στη δουλειά τους.
   Αυτή τη «νομιμότητα», που επιδίωκε για την απόλυσή τους, τόσο η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπερασπίζεται σήμερα η Δημοτική Αρχή Έδεσσας με την άσκηση έφεσης ενάντια στα ασφαλιστικά μέτρα των Σχολικών Φυλάκων, που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, για να συνεχίσουν να εργάζονται και να αμείβονται απρόσκοπτα ζώντας τις οικογένειές τους.    
    Επιβεβαιώνεται περίτρανα η αναντιστοιχία λόγων και έργων της Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί μ’ αυτές τις αντεργατικές πολιτικές και στην πράξη αποδεικνύεται πιστός εφαρμοστής των. Προχωράει και ένα βήμα παραπά-νω καλώντας σε έγγραφη απολογία εργαζόμενο - συνδικαλιστή Αντιπρόεδρου του Συλλόγου Εργαζομένων για Ανακοίνωση υπεράσπισης του δικαιώματος στη δουλειά.           Η απόφαση αυτή του Δημάρχου αποτελεί ξεκάθαρα μια εκδικητική ενέργεια προς το πρόσωπο του συναδέλφου μας, την συνδικαλιστική του δράση και προς το συνδικαλι-στικό κίνημα το οποίο υπηρετεί.
   
     Συνάδελφε, συναδέλφισσα  
     Οι απολύσεις μας αφορούν όλους. Το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και δικαιώματα μας αφορά όλους.
    Εκφράζουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας στον διωκόμενο συνάδελφο απαιτώντας να σταματήσει άμεσα η σε βάρος του κλήση σε απολογία.
    Γυρίζουμε την πλάτη σε όσους κάνουν τώρα ότι ξαφνιάστηκαν, δηλώνουν ότι δεν ήξεραν, αλλά συμφώνησαν με την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση», δηλαδή στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική.
   Απέναντι σ’ αυτή την βάρβαρη πολιτική, που δεν μπορεί να σου εξασφαλίσει ούτε τα αναγκαία για να ζήσεις εσύ και η οικογένειά σου,   πρέπει να βγάλεις συμπεράσματα να δεις ποιος σε κρατάει όμηρο και σε χρησιμοποιεί σαν εκλογική πελατεία. Να μπεις μπροστά και να οργανώσεις τον αγώνα. Κανένας δεν θα σου χαρίσει τη δουλειά σου, κανένας δεν θα σε γλιτώσει από τα βάσανά σου.
Αν Tώρα δεν τους σταματήσουμε, κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

                                   Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ν. Πέλλας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣΤο διασυνοριακό έργο «Living History – Living Nature» που στοχεύει στην προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του Δήμου Αλμωπίας, βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του.  
Τα αποτελέσματα του, οι συνεργατικές δράσεις και η καινοτόμος αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών που εφάρμοσε, θα παρουσιαστούν σε μια εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό με καλεσμένους όλους τους δημότες και τους επισκέπτες του Δήμου μας.  
Σας περιμένουμε τη Μεγάλη Δευτέρα, 6 Απριλίου, στο ξενοδοχείο "4 Εποχές" στο Λουτράκι.


Αφίξεις-εγγραφές: 10:00-11:00. 
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2384350212

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α' ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ο.ΔΙ.Κ.


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου το σεμινάριο πρώτων βοηθειών στους Προμάχους Αλμωπίας.
Την δράση προετοίμασαν και σχεδίασαν δυο δραστήριες και ενεργές νέες του χωριού, η Μαρία Βαρελά και η Ζωή Ορμάνη, υπό την αιγίδα της προέδρου της τοπικής κοινότητας Μαρίας Γιουρούκη.
Την παρουσίαση έκαναν τα μέλη της Ο.ΔΙ. Κ. Θεσσαλονίκης Γιώργος Φουρνιτζής, διασώστης του ΕΚΑΒ και Ζηνόβιος Μιχαήλ, φοιτητής.
Το κέντρο νεότητας του χωριού, όπου έγινε το σεμινάριο, γέμισε ασφυκτικά από πολλούς ενδιαφερόμενους(εμείς μετρήσαμε 120 άτομα), και παραβρέθηκαν δάσκαλοι, παιδαγωγοί, αθλητές, μαθητές, φοιτητές, μέλη αγροτικών και δασικών συνεταιρισμών, πολλοί γονείς και πολλές νέες μητέρες.
Η παρουσίαση υπήρξε λεπτομερέστατη, με υπερσύγχρονα μέσα και τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ με έναν έξυπνο και διαλεκτικό τρόπο διδασκαλίας, δεν άφησαν τίποτα αναπάντητο στις συνεχείς απορίες των διδασκομένων.
Παρουσιάστηκαν τρόποι αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, όπως οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου, ανακοπή, ΚΑΡΠΑ, χρήση απινιδωτή, εγκεφαλικό επεισόδιο, πνιγμονή, επιληψία, διαβήτης, τσιμπήματα-δαγκώματα.
Το σεμινάριο παρά το ότι ήταν σχεδιασμένο για 4ωρη διάρκεια, παρατάθηκε για άλλη μια επιπλέον ώρα, λόγω του τεράστιου ενδιαφέροντος.
Με το πέρας των μαθημάτων χορηγήθηκαν βεβαιώσεις παρακολούθησης του σεμιναρίου στους ενδιαφερόμενους.
Επίσης τονίστηκε από όλους η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας του χωριού, τα μέλη της οποίας να κάνουν εξιδεικευμένη πιστοποιημένη πρακτική χρήσης απινιδωτή καθώς επίσης και η επιτακτική ανάγκη για την αγορά ενός μηχανήματος απινίδωσης, το οποίο να παραμένει μόνιμα στο χωριό και το οποίο μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές.
Τα μέλη της Ο.ΔΙ.Κ τα οποία καταχειροκροτήθηκαν, εξέφρασαν τέλος την χαρά τους για την μεγάλη συμμετοχή και υποσχέθηκαν την στήριξή τους σε μελλοντικές δράσεις των κατοίκων

Ποια είναι η Ο.ΔΙ.Κ
Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων, είναι μια ομάδα μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα - μη Κυβερνητική οργάνωση (Μ.Κ.Ο) όπου ιδρύθηκε και λειτουργεί από το Μάιο του 2008 με την υπ' αριθμόν 14911/08 απόφαση του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Είναι ενταγμένη στο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας Ελλάδος με αριθμό μητρώου 69/08 καθώς επίσης και στο Υ.Δ.Α.Σ του Υπουργείου Εξωτερικών με αριθμό μητρώου 502.
Συνδέεται με το OCHA (Office for the Coordination of Humanitarian Affairs) και ενημερώνεται για τις παγκόσμιες καταστροφές από το GDACS ( Global Disaster Alert and Coordination System).
O Σκοπός της Ο.ΔΙ.Κ. είναι η ανιδιοτελής προσφορά βοήθειας για τη πρόληψη, την αντιμετώπιση και την αποκατάσταση από μαζικές καταστροφές όπως Σεισμοί, εκτεταμένες Πλημμύρες και Θεομηνίες, Πυρκαγιές κ.α
Επίσης ενεργεί στην Έρευνα & Διάσωση (SAR) ατόμων από αεροπορικά, ορειβατικά, ναυτικά και άλλα εν γένει ατυχήματα, καθώς και τη παροχή ή διαχείριση ανθρωπιστικής βοήθειας εντός και εκτός Ελληνικών Συνόρων.
Η Ομάδα μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην οργάνωση και την εκπαίδευση των πολιτών ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν καταστάσεις Κρίσεων και να βρίσκονται σε θέση να προστατεύσουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Τέλος η Προστασία του Περιβάλλοντος είναι ένας τομέας που η ομάδα μας επενδύει για τη διατήρηση αλλά και την επαναδημιουργία του φυσικού μας πλούτου.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...