Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ "ΑΡΧΟΝΤΑ ΤΩΝ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΩΝ" ΑΠΟ 420.000 ΣΠΙΡΤΑ!!!

Πόλη του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» από 420.000 σπίρτα!

Ο καλλιτέχνης Pat Acton έχει κατασκευάσει ένα τεράστιο μοντέλο της Minas Tirith, της φανταστικής πόλης της Μέσης Γης από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» με 420.000 σπίρτα. Η κατασκευή κράτησε περίπου τρία χρόνια, ενώ ο καλλιτέχνης προσπάθησε να αποδώσει με όσο μεγαλύτερη λεπτομέρεια μπορούσε τον φανταστικό κόσμο όπου εκτυλίσσεται η τριλογία του Tolkien.
perierga.gr - Η Μέση Γη του "Lord of the Rings" με 420.000 σπίρτα!
«Αφιέρωσα πολύ χρόνο και αρκετό κόπο για να κάνω το όνειρό μου πράξη. Αρκετές φορές στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με τη δημιουργία μοντέλων από σπίρτα και άλλα υλικά αλλά είναι η πρώτη φορά που καταπιάνομαι με κάτι τόσο πολύπλοκο και σύνθετο. Προσπάθησα να αποδώσω και την παραμικρή λεπτομέρεια στα κτήρια και ελπίζω να τα κατάφερα», λέει ο ίδιος.
perierga.gr - Η Μέση Γη του "Lord of the Rings" με 420.000 σπίρτα!
perierga.gr - Η Μέση Γη του "Lord of the Rings" με 420.000 σπίρτα!
perierga.gr - Η Μέση Γη του "Lord of the Rings" με 420.000 σπίρτα!
perierga.gr - Η Μέση Γη του "Lord of the Rings" με 420.000 σπίρτα!

"ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ". ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗ.


ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΟΛΗ ΑΠΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΑ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ.

 Του δικηγόρου Κωνσταντίνου Μπαρμπαγιάννη.

Τον τελευταίο μήνα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τον Υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη και Σκορδά να επιτραπεί η εισαγωγή στη χώρα μας γάλακτος μακράς διαρκείας χάριν του οποίου θα αφαιρεθεί η λέξη ΦΡΕΣΚΟ από την συσκευασία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πρώτον να μην γνωρίζουμε τι θα πίνουμε, δεύτερον η ανάπτυξη η οποία θα βασιζόταν στον πρωτογενή τομέα να μην έρθει ποτέ, τρίτον την μείωση μόνο 0,05 λεπτών ανά λίτρο γάλακτος στο ράφι για τον καταναλωτή και τέταρτον την σταδιακή συρρίκνωση και καταστροφή εν συνεχεία της Ελληνικής κτηνοτροφίας.
Την ίδια ώρα οι ξένες γαλακτοβιομηχανίες που εδρεύουν στη χώρα μας τρίβουν τα χέρια τους καθώς έχοντας ήδη την μερίδα του λέοντος, θα δουν τα κέρδη τους να αυξάνονται καθώς δεν θα απορροφούν το Ελληνικό γάλα αλλά θα προβούν σε μεγαλύτερες εισαγωγές γάλακτος από ευρωπαϊκές χώρες.
Τι επιδιώκει ο κ. Χατζηδάκης, δεν ακούει τους πολιτικά προϊστάμενούς του οι οποίοι θέλουν να στηρίξουν την γεωργία και την κτηνοτροφία; Η πολυπόθητη ανάπτυξη από που θα έρθει αν ο κάθε Υπουργός δεν κάνει σωστά την δουλειά του στηρίζοντας πάνω απ' όλα τα προϊόντα της πατρίδας του;
Ο ίδιος δε ανέφερε (ο Υπουργός) ότι η τιμή του γάλακτος θα πέσει 5% δηλαδή από το 1,00 ευρώ περίπου θα πωλείται 0,95 λεπτά και το κέρδος ποιο θα είναι για τους Έλληνες κτηνοτρόφους ; Μα φυσικά κανένα απλά θα οδηγήσει την Ελληνική κτηνοτροφία σε βάθος χρόνου σε αφανισμό. Ήδη με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ ο αριθμός των Ελλήνων κτηνοτρόφων μειώθηκε αρκετά.

Θα πρέπει να μας πουν οι κύριοι Χατζηδάκης και Σκορδάς (Υπουργός και Υφυπουργός) αν θα συνεχίσουν να είναι απέναντι από τον Έλληνα κτηνοτρόφο ή αν θα βοηθήσουν αυτόν τον τόπο τον Έλληνα κτηνοτρόφο και όχι τις ξένες εταιρίες.

Έδεσσα 4/3/2014
Κώστας Μπαρμπαγιάννης
Δικηγόρος.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ.



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών του Ν. Πέλλας, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη της Ενημέρωσης των Αγροτών και γενικά των Επαγγελματιών λόγω των αλλαγών που έχουν προκύψει, θα παρευρεθεί στην ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί
 στην Αριδαία την Τετάρτη 5-3-2014 και ώρα 19:00 το απόγευμα στο Ξενιτίδειο Πολιτιστικό Κέντρο.

Η Ημερίδα διοργανώνεται από τους Συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στην Αριδαία. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα ανταποκριθεί αντίστοιχα σε οποιαδήποτε πρόσκληση για Ενημέρωση παραστεί αναγκαία.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΝΕΚΡΕΣ ΚΟΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.

Kαταγγελία για νεκρές κότες στο Καρναβάλι Τυρνάβου

Βίντεο με τα πτηνά να στροβιλίζονται και να πετιούνται στον κόσμο.

Για κακοποίηση ζώων και βάναυση συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού εγκαλεί τον δήμο Τυρνάβου το φιλοζωικό σωματείο "Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας".

   Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσιοποίησαν τα μέλη του σωματείου, σε ένα από τα άρματα, το οποίο είχε θέμα που χλεύαζε την φορολόγηση των κοτετσιών, υπήρχε και ένα κλουβί με ζωντανές κότες. Στη διάρκεια και προς το τέλος της παρέλασης, οι καρναβαλιστές άρχισαν αν στροβιλίζουν και να πετούν στον κόσμο τις κότες με αποτέλεσμα αρκετά από τα πουλιά να τσαλαπατηθούν και να βρουν φριχτό θάνατο.


   Επικαλούμενοι και τις διατάξεις του ν. 4039/2012 αρ. 12 περί «απαγόρευσης χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες» (παραβίαση της παρ. 2 του άρθρου εγείρει πρόστιμο έως και 20.000 ευρώ για κάθε χρησιμοποιούμενο ζώο), αλλά και την νομική ιδιότητα του ιδίου του δημάρχου, οι Αδέσποτοι Εθελοντές ζητούν επίσημη απάντηση για το συμβάν και υπογραμμίζουν τη σαφή παραβίαση του νόμου. 


  Στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε και βίντεο που αποδεικνύει την καταγγελία του Σωματείου και δείχνει μια από τις επίμαχες σκηνές. 







ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ "NYMPHOMANIAC".

Απαγορεύτηκε στην Τουρκία το «Nymphomaniac»

Στην απαγόρευση της προβολής της ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Tρίερ προχώρησε η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου Πολιτισμού.
   Η επιτροπή απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και  μέλη των ενώσεων κινηματογράφου, από ψυχολόγο, κοινωνιολόγο και έναν παιδίατρο.
   Ο Γιαμάτζ Οκούρ, μέλος της επιτροπής που αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή είπε ότι «η ταινία περιέχει τολμηρές σκηνές, αλλά έπρεπε να προβληθεί με την επιβολή ορίου ηλικίας».   

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την απαγόρευση του «Nymphomaniac» τη στιγμή που υπάρχει στην Τουρκία όριο ηλικίας» στους κινηματογράφους, έγραψε στο Twitter ο τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν, σκηνοθέτης της βραβευμένης ταινίας  «Τρεις Πίθηκοι». 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ Η ΧΩΡΑ "ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ".

Θα γεμίσει η χώρα “φρουτάκια”

Μίνι-καζίνο σε όλη τη χώρα με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τον ΟΠΑΠ ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή για τα VLTs (γνωστά και ως «κουλοχέρηδες» ή φρουτάκια).
 Το ν/σ αυτό θα αυξάνει σύμφωνα με το “Έθνος της Κυριακής” το όριο των επιτρεπόμενων μηχανημάτων ανά κατάστημα σε 50 αντί για 25 που είναι αυτήν τη στιγμή βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας.
 Τα αποκλειστικά δικαίωματα αυτών των VLTs στην Ελλάδα είχε αγοράσει ο ΟΠΑΠ το 2011, όταν δηλαδή ήταν κρατικός, για 11 χρόνια έναντι 560 εκατ. ευρώ.
 Τη συμφωνία αυτή (που έγινε με απευθείας ανάθεση ) κληρονόμησε ως προίκα ο νέος μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ, η Emma Delta που αγόρασε το 33% που είχε στην κατοχή του το Ελληνικό Δημόσιο έναντι 652 εκατ. ευρώ τον περασμένο Μάιο.
 Σύμφωνα με την εφημερίδα, η χώρα μας αναμένεται (ξεκινώντας από το 3ο τρίμηνο του 2014) σταδιακά να κατακλυστεί από 35.000 κουλοχέρηδες σε κάθε γωνιά της επικράτειας. 




ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΑΜΠΕΛΩΝΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2014/2015.



ΘΕΜΑ: «Αναδιάρθρωση και Μετατροπή  Αμπελώνων περιόδου 2014/2015».

                        Το Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας  σας ενημερώνει ,ότι από 01-03-2014 έως τις 15-05-2014, αποδέχεται την υποβολή αιτήσεων για την Αναδιάρθρωση και μετατροπή  Αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες , από όσους επιθυμούν και εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που αναφέρονται παρακάτω.      
Στόχος του προγράμματος 
Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργών μέσω:
Της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού.
Της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον 
Την εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών  
Περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα :
1. Εκρίζωση και προετοιμασία του εδάφους – αναφύτευση .
2. Φύτευση αμπελώνων.
3. Επανεμβολιασμός.
4. Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης.

Όροι επιλεξιμότητας
Η πριμοδότηση Αναδιάρθρωσης μπορεί να χορηγείται μόνο εάν η σχετική έκταση πληρεί τους ακόλουθους όρους :
1) Δεν έχει λάβει κοινοτική ή εθνική στήριξη για μέτρα τύπου αναδιάρθρωσης και μετατροπής κατά τις 10 αμπελοοινικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης εκρίζωσης , ή δεν έχει φυτευτεί με δωρεάν δικαιώματα φύτευσης από το εθνικό αποθεματικό.
2) Δεν έχει λάβει κοινοτική στήριξη στο πλαίσιο άλλης κοινής οργάνωσης αγοράς κατά τις πέντε αμπελοοινικές περιόδους που προηγούνται της αίτησης εκρίζωσης 
3) Καλλιεργείται 
4) Δεν είναι μικρότερη από 1 στρέμμα.
5) Δεν έχει φυτευτεί κατά παράβαση οποιασδήποτε εφαρμοστέας κοινοτικής ή εθνικής διάταξης 
6) Είναι φυτεμένη με οινοποιήσιμη ποικιλία αμπέλου ταξινομήσιμη σύμφωνα με το άρθρο 24 παράγραφος 1 του Καν(ΕΚ) 479/08 και απόφαση 247771/04-03-2010.
7) Η εγκατάσταση της νέας αμπελοφυτείας πραγματοποιείται :                               
  α) στην ίδια θέση μα αυτήν που εκριζώθηκε ή σε διαφορετική τοποθεσία της ίδιας εκμετάλλευσης και σε έκταση ισοδύναμη με αυτήν που εκριζώθηκε.          
β) σύμφωνα με τα σύγχρονα συστήματα αμπελοκαλλιέργειας με υποστύλωση    
γ) με ελάχιστο αριθμό 250 πρεμνών ανά στρέμμα                                                 
δ) με την χρήση των κατάλληλων αντιφυλλοξηρικών υποκειμένων αμπέλου       
ε)  η προμήθεια των μοσχευμάτων για την  αναδιάρθρωση γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις ( ανάλυση εδάφους και προμήθεια από πιστοποιημένο φυτώριο).                                                                                                                 ζ) η αναδιάρθρωση πραγματοποιείται με τις συνιστώμενες και επιτρεπόμενες ποικιλίες στον νομό.       

    
Δικαίωμα ένταξης 
Κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης εγγεγραμμένης στο Μηχανογραφημένο Αμπελουργικό Μητρώο με νόμιμα δικαιώματα φύτευσης.
Τα αμπελοτεμάχια που έχουν νομιμοποιηθεί μπορούν να ενταχθούν στην διαδικασία Αναδιάρθρωσης εφόσον έχουν γίνει δηλώσεις συγκομιδής τα προηγούμενα 2 τουλάχιστον χρόνια.
Τα αμπελοτεμάχια να είναι φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες που να είναι ταξινομημένες (συνιστώμενες ή επιτρεπόμενες ) στον Νομό ως οινοποιήσιμες.       

Προτεραιότητες 
Για την κατανομή των αμπελουργικών εκτάσεων προς αναδιάρθρωση στους αιτούντες, λαμβάνονται υπόψη κατά προτεραιότητα :   
1. Οι Νέοι γεωργοί:
Ως νέοι γεωργοί θεωρούνται οι γεωργοί που είναι κάτω των 40 ετών, διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα και γνώσεις και οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης, σύμφωνα με το σημείο α) της παραγ. 1. του άρθρου 85ια του Καν (ΕΚ) 1234/2007 του Συμβουλίου.

2.    Οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης κατά προτεραιότητα:
α) τουλάχιστον τριών (3) στρεμμάτων στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους (εκτός Εύβοιας και
Κρήτης) και στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και
β) τουλάχιστον πέντε (5) στρεμμάτων στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας
3.    Οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, οι Ομάδες ή Οργανώσεις Παραγωγών και οι γεωπόνοι.
4.    Οι Οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον είκοσι (20) στρέμματα.
5.    Λοιποί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μη κάτοχοι αμπελουργικής εκμετάλλευσης.
6.    Λοιποί οινοποιοί.
      7.    Λοιποί.




Απαραίτητα δικαιολογητικά για την κατάθεση Αίτησης 
1. Επικαιροποιημένη Καρτέλα παραγωγού με στοιχεία των τεμαχίων και απόσπασμα Αμπελουργικού Μητρώου , από την οποία και μόνο, υποχρεωτικά συμπληρώνονται όλα τα πεδία του πίνακα των αμπελοτεμαχίων προς αναδιάρθρωση .
2. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών στις οποίες να φαίνεται ότι παραδίδουν την παραγωγή τους σε οινοποιεία.
3. Την  ενιαία δήλωση ΟΣΔΕ στην οποία να φαίνονται τα αγροτεμάχια.  
4. Την αστυνομική τους Ταυτότητα και το ΑΦΜ (Εκκαθαριστικό) .
5. Έγγραφα που να αποδεικνύουν την νόμιμη φύτευση του αμπελιού.
6. Έγγραφα που αποδεικνύουν την ιδιοκτησία όπως τίτλος ιδιοκτησίας , συμβόλαιο αγοράς κλπ. Όσον αφορά τα ενοικιαζόμενα απαιτείται 10ετές μισθωτήριο συμβολαιογραφικό με πιστοποιητικό μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο.        

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέρχονται για την υποβολή των αιτήσεων τους: από 04-03-2014 και μέχρι τις 15-05-2014, καθημερινά τις ώρες 08:30-11:30 στο αρμόδιο γραφείο (Νο 211) υπεύθυνοι: Καραβίτης Σταύρος, Αλιμπάκη Χριστίνα  στο Τμήμα φυτικής & Ζωικής παραγωγής της Δ/νσης  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας  Πέλλας στην Έδεσσα.
Για περισσότερες πληροφορίες να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2381351289 & 2381351217.
Λόγω της σοβαρότητας  του προγράμματος, παρακαλούμε τους Δήμους, μέσω εκπροσώπων των Δημ. Διαμερισμάτων τους να φροντίσουν ώστε να τοιχοκολληθεί ένα φωτοαντίγραφο αυτού του εγγράφου σε κάθε Δ. Διαμέρισμα και κάθε  καφενείο της περιοχής ευθύνης τους.

POINTGREEK : 7.500 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ!!!

7.500 ελληνικά εστιατόρια, καφέ και μπακάλικα στην Ευρώπη συγκεντρωμένα σε μια ιστοσελίδα

Στην Εσθονία μπορεί κάποιος να απολαύσει ελληνικές γεύσεις σε εστιατόρια, τόσο στην πρωτεύουσα της χώρας, το Ταλίν, όσο και στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, το Ταρτού. Στο Εκουαδόρ, το εστιατόριο «Σάμος», προσφέρει σε πακέτο, γαρίδες πιλάφι, σπανακόρυζο και τζατζίκι. Στη Βενεζουέλα και στην Ουρουγουάη υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών χορών, ενώ στο Λονδίνο υπάρχουν τρία ελληνικά βιβλιοπωλεία. Ολα αυτά και περίπου 7.500 σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος ακόμη, στην Ευρώπη, τον Καναδά και τη Νότια Αμερική, μπορεί να τα βρει κανείς συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα http://www.pointgreek.com/

Ο χρήστης της ιστοσελίδας μπορεί να αναζητήσει σε μια χώρα και ειδικότερα σε μια πόλη -μεταξύ άλλων- πρεσβείες ή προξενεία της Ελλάδας, ελληνικές κοινότητες, σχολεία, εστιατόρια, καφετέριες, ΜΜΕ και επιχειρήσεις που ανήκουν σε Έλληνες.

Πίσω από αυτή την προσπάθεια βρίσκεται η εταιρεία πληροφορικής Western Computer Services, με έδρα το Αγρίνιο. Ο Ιωάννης Κοτρότσος και ο Ζώης Κουκόπουλος, δύο εκ των τριών συνεταίρων, επεσήμαναν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι οι επόμενες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους είναι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, με πάνω από 10.000 σημεία ελληνικού ενδιαφέροντος, ενώ τελικός στόχος είναι να καλυφθεί όλη η υφήλιος.

Η ιδέα «γεννήθηκε», όταν φίλοι τους, οι οποίοι μετανάστευσαν λόγω της οικονομικής κρίσης, αναζήτησαν στις χώρες υποδοχής τρόπους σύνδεσης με την πατρίδα. «Φίλοι μας έφυγαν στο εξωτερικό εξαιτίας της κρίσης. Μιλώντας με τον καθένα από αυτούς, μπορεί να έψαχναν να αγοράσουν ελληνικά προϊόντα ή να ήθελαν να συναντηθούν με άλλους Έλληνες. Σε κάθε χώρα, υπήρχαν μεμονωμένες προσπάθειες, οπότε σκεφτήκαμε να τα συγκεντρώσουμε και να τα παρουσιάσουμε με εύχρηστο τρόπο» υπογράμμισε ο κ. Κουκόπουλος.

Όπως τόνισε ο κ. Κοτρότσος, τα επόμενα βήματα είναι να διορθωθούν ορισμένα τεχνικά προβλήματα (η ιστοσελίδα είναι σε beta μορφή) και να υλοποιηθεί η εφαρμογή ή η mobile έκδοσή της.

H ιστοσελίδα απευθύνεται σε Έλληνες που ταξιδεύουν σε μια χώρα ή ζουν σε αυτή μόνιμα, σε φιλέλληνες και ανθρώπους που αγαπούν τον ελληνικό τρόπο ζωής. Προς το παρόν, δεν αποφέρει κέρδη στους διαχειριστές της, οι οποίοι αφιερώνουν πολύ χρόνο καθημερινά για να την εμπλουτίσουν.

Καλοδεχούμενη και χρήσιμη είναι η βοήθεια από τους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να στείλουν e-mail για να διορθώσουν μια λάθος καταχώρηση ή για να προσθέσουν καινούργιο σημείο.




ΠΗΓΗ...(ΑΠΕ-ΜΠΕ)



ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 126 ΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ!

Αυτό είναι το μεγαλύτερο δέντρο στον κόσμο: Χρειάστηκε 126 λήψεις για να φωτογρα

Είναι γνωστό ότι οι σεκόγιες είναι τα μεγαλύτερα δέντρα στον κόσμο. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος εκπρόσωπος του είδους πραγματικά ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.
Ο επονομαζόμενος «Πρόεδρος» βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο της Νεβάδα, έχει ηλικία 3.200 ετών και ύψος 74 μέτρα, ενώ πάνω του βρίσκονται 2 δισεκατομμύρια φύλλα.
Οι φωτογράφοι του National Geographic χρειάστηκε να τραβήξουν 126 διαφορετικές λήψεις για να το φωτογραφίσουν ολόκληρο και στη συνέχεια τις συνέθεσαν, σε ένα αφιέρωμα που χρειάστηκε πέντε σελίδες του περιοδικού, για να φιλοξενηθεί.
Το συγκεκριμένο δέντρο δεν είναι το υψηλότερο στον κόσμο, αφού τα πρωτεία κατέχει ένα ερυθρόδεντρο στην Καλιφόρνια με ύψος 116 μέτρα -ωστόσο είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα και γηραιότερα που υπάρχουν.
Οπως εξηγεί ο Στιβ Σίλετ από το Πανεπιστήμιο του Χάμπολτ Στέιτ: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλα δέντρα με μεγαλύτερους κορμούς, όμως, όταν κανείς συνυπολογίσει όλο τον όγκο ξύλου -πέρα από τον κορμό- όλα τα κλαδιά, τα φύλλα και τη βιομάζα που υπάρχουν σε αυτό, τότε αυτό είναι ενδεχομένως το μεγαλύτερο». 







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΜΠΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗ SELFIE ΤΟΥ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ.

Μπες και εσύ στη selfie του Χόλιγουντ -Πώς μπορεί ο καθένας να ποζάρει δίπλα στο

Δίπλα στην Ελεν ΝτεΤζένερις; Μπροστά από την Μέριλ Στριπ ή, μήπως, αγκαλιά με τον Μπραντ Πιτ; Διαλέγει και παίρνει κανείς. 

Γιατί πλέον ο καθένας μπορεί να «μπει» στη selfie του Χόλιγουντ, για την οποία παραληρεί ο πλανήτης, από τη βραδιά των Οσκαρ.

Αφού κυκλοφόρησαν διάφορες εκδόσεις της, με μία από τις κορυφαίες εκείνη στην οποία ποζάρουν -σε αντίστοιχη διάταξη- ο Μπαράκ Ομπάμα, η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μεταξύ άλλων, κάποιοι φρόντισαν να φτιάξουν ένα «εργαλείο», προκειμένου να μη νιώθει κανείς αποκλεισμένος.

Μέσα από τη συγκεκριμένη σελίδα (δείτε εδώ) μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε να προσθέσει το πρόσωπό του, ανάμεσα στους διάσημους της αυθεντικής «αυτοφωτογραφίας» των Οσκαρ.


"ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ NBC Η FYROM.

Το ΝΒC δημοσιεύει εντυπωσιακές φωτογραφίες από καρναβάλια και προκαλεί: Ανάμεσά τους και η χώρα «Μακεδονία» [εικόνες]

Το θέμα του αν η «FYROM» έχει το δικαίωμα να ονομάζεται «Μακεδονία» έχει πολλές παραμέτρους υπέρ και κατά που δε θα τις αναλύσω εδώ.

ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.
Το ερώτημα είναι όμως το πως εφ' όσον η διεθνής κοινότητα έχει αποφασίσει πως το επίσημο όνομα των Σκοπίων είναι «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ένα από τα πιο έγκριτα δίκτυα του κόσμου, το NBC αποφασίζει να την αποκαλέσει απλώς "Μακεδονία" και να συμπεριλάβει σε ένα υπέροχο ομολογουμένως φωτογραφικό αφιέρωμα στην ιστοσελίδα του, το καρναβάλι της ανάμεσα στα μεγαλύτερα του κόσμου.
Του Ρίο, της Νίκαιας, της Λουζόν, της Νέας Ορλεάνης. Θα μου πεις, γιατί; Της Νάουσας που επίσης συμπεριλαμβάνει είναι κάτι καλύτερο; Μπορεί να έχεις και δίκιο. Στο καρναβάλι εξ' άλλου όλα επιτρέπονται.
Ακόμα κι αν στον τίτλο του άρθρου σου λες "Καρναβάλι από τη Βραζιλία ως τη Μακεδονία" για να κερδίσεις τις εντυπώσεις, αλλά μετά στο κείμενο σου, όπως κάνει το NBC, το μαζεύεις με την εξής περιγραφή: "Μασκοφόροι στο καρναβάλι της Στρουμίτσα, μιας πόλης 150 χλμ νοτιοανατολικά από τα Σκόπια, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Αυτή τη μέρα, την 1η Μαρτίου, οι Μακεδόνες (σ.σ. εδώ ο συντάκτης πάλι το αλλάζει) γιορτάζουν το Τριήμερο, μια χριστιανική ορθόδοξη γιορτή, κατά την οποία τα διαβολικά πνεύματα εκδιώκονται με χορευτικά τελετουργικά". Οι εικόνες πάντως "τα σπάνε" και είναι απολαυστικές. Το θέμα όμως είναι το κίνητρο πίσω από την επιλογή τους.
Νέα Ορλεάνη

Σάο Πάολο

Αγιος Δομίνικος

Νάουσα

«Μακεδονία»






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ.

Να γιατί κανένας δυτικός στρατός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αφρόκρεμα της αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας [εικόνες&βίντεο]

Η εκπαίδευση και ο τεχνικός εξοπλισμός τους δεν συγκρίνονται με κανέναν από εκείνους που χρησιμοποιούνται από τα αντίστοιχα σώματα της Δύσης. Μπορούν κυριολεκτικά να εμφανιστούν από το πουθενά και μέσα σε δευτερόλεπτα να σπείρουν τέτοια καταστροφή, που πρέπει να το δει κανείς για να το πιστέψει.
Είναι οι Spetsnaz, και απαρτίζονται από την αφρόκρεμα της αφρόκρεμας όλων των επιμέρους Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας!
Πράγμα λογικό, αν σκεφτεί κανείς την απέραντη έκταση της ρωσικής επικράτειας, τους θύλακες τρομοκρατίας, τους διαρκείς κινδύνους που καιροφυλακτούν, αλλά και το γεγονός ότι η Ρωσία υπήρξε η χώρα με το μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο.
Το βίντεο που ακολουθεί, με αγγλικούς υπότιτλους, αποτελεί τηλεοπτικό αφιέρωμα ρωσικού καναλιού στους πιο τρομακτικούς στρατιώτες που έχουν δημιουργηθεί ποτέ.













ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΞΑΝΑΔΙΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΓΑΜΕΣ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ.

Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες

To ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό, που αντιστοιχεί στη σύνταξη του θανόντα γονεά στις άγαμες θυγατέρες, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξετάζει η κυβέρνηση.

Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, ούτε καν έχει καθορισθεί το ύψος του ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα αναδιανεμηθεί στην κοινωνία, σύμφωνα με το Capital.gr, στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τη σύνταξη που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 στις ανύπανδρες θυγατέρες, δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων.

Πρόκειται για περίπου 30.000 άγαμες θυγατέρες που «σώθηκαν» από τις πρώτες περικοπές του 2010, είδαν όμως τη σύνταξη να κόβεται ή να περιορίζεται δραματικά, από τις αρχές του 2013.

Συγκεκριμένα, με το Μνημόνιο του 2010, καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη και πλέον δεν αποδίδεται σε καμία άγαμη θυγατέρα. Ωστόσο, διατηρήθηκε για τις ήδη δικαιούχες που είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, την 21η Ιουλίου 2010.

Το 2012, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών σε χιλιάδες συνταξιούχους, επιβλήθηκαν περικοπές και στις ήδη συνταξιούχους άγαμες θυγατέρες. Συγκεκριμένα, ορίστηκε πλαφόν κύριας σύνταξης τα 720 ευρώ μηνιαίως και τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα για τις περισσότερες από τις άγαμες θυγατέρες, η σύνταξη αυτή να μειωθεί μηνιαίως κατά 250 με 500 ευρώ, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου λόγω του ότι τα υπόλοιπα εισοδήματά τους ξεπερνούσαν ετησίως τα 8.640 ευρώ, έχασαν ολόκληρη τη σύνταξη.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διακοπή ή η περικοπή της σύνταξης έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2011 (δηλώσεις 2012), τα οποία όμως ήταν σημαντικά μειωμένα το 2013 και γι'αυτό ακριβώς το λόγο, πλέον, εξετάζουν στην κυβέρνηση σενάρια αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε κάποιες από τις άγαμες θυγατέρες να λάβουν εκ νέου τη σύνταξή τους.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΥΣΩΜΗ ΧΟΡΕΥΤΡΙΑ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

Η εύσωμη χορεύτρια που σαρώνει στο Internet (Βίντεο)

Ακομπλεξάριστη, ευκίνητη και γεμάτη ενέργεια, η Whitney Way Thore από τη βόρεια Καρολίνα μοιράζεται με όλο τον κόσμο τις χορευτικές της φιγούρες θέλοντας μεταξύ άλλων να δείξει ότι κανείς δεν έχει λόγο να ντρέπεται για το σώμα του και ότι δεν τον εμποδίζει τίποτα από το να κάνει αυτό που αγαπάει.
Δείτε τα βίντεο: 







ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΡΥΒΕΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΣ.

Δείτε πόσες πληροφορίες "κρύβει" το επώνυμό σας
«Τα περισσότερα ελληνικά επώνυμα προέρχονται συνήθως είτε από τοπωνύμια- όπως Μανιάτης από τη Μάνη, Μωραΐτης από το Μοριά- είτε από διάφορα παρατσούκλια τα οποία ενέπνεαν στους ανθρώπους».
Αυτό αναφέρει η κα. Φούλα Πισπιρίγκου,  φιλόλογος, και προσθέτει πως : «Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μερικές καταλήξεις οι οποίες υποδηλώνουν καταγωγή, όπως για παράδειγμα τα σε ‘ίδης’ και ‘άδης’ που είναι καταλήξεις των Ποντίων, τα σε ‘ογλου’ που είναι Μικρασιατικά και σημαίνουν ο γιος του τάδε, το ‘πουλος’ που απαντάται στην Πελοπόννησο, το «άκος» στη Μάνη και το «άκης» που είναι κρητικό».

Συνοψίζοντας, λοιπόν, μπορούμε να διακρίνουμε τα επώνυμα σύμφωνα με τη σημασία τους σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες, που δηλώνουν αντίστοιχα βαφτιστικό όνομα, καταγωγή, επάγγελμα και παρατσούκλια (ή προσωνύμια).

Πατρωνυμικά: Αυτά που χρησιμοποιούν για ρίζα τους βαφτιστικά ονόματα, είναι μαζί με τα παρατσούκλια το συχνότερο είδος των οικογενειακών ονομάτων. Τα συναντούμε σε ονομαστική πτώση (π.χ. Κωστής, Γεωργής), σε γενική (π.χ. Γεωργίου, Δημητρίου), αλλά και με πολλές καταλήξεις ή υποκοριστικά (π.χ. Στεφανίδης, Αθανασούλας).

Μητρωνυμικά: Αυτά τα οποία βασίζονται στο όνομα της μητέρας, για παράδειγμα Κώστας Ελένης (δηλαδή ο Κώστας της Ελένης). Είναι αρκετά σπάνια και χωρίζονται και αυτά σε κατηγορίες ανάλογα με το επάγγελμα της μητέρας ή του άντρα της (Καλογραίας, Μακαρονούς, Μαμμής, Τσαγκαρίνας), την καταγωγή της μητέρας (Αμουργιανής, Αραπίνης, Βλάχας), ακόμα και το… ελάττωμα της μητέρας (Βουβής, Καμπούρας).

Εθνικά: Είναι τα επώνυμα τα οποία δηλώνουν καταγωγή και φανερώνουν τον τόπο που γεννήθηκε ή έζησε αυτός που έχει το όνομα. Αναφέρονται συνήθως σε χωριά ή ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές και οι καταλήξεις τους είναι δεκάδες. Οι πιο συνήθεις είναι οι εξής:

-(ι)ώτης: Τσιριγώτης, Λεπενιώτης, Ανδριώτης, Ηπειρώτης κτλ.

-ίτης: Μπεγλίτης, Πολίτης, Αργυροκαστρίτης κτλ.

-ιανος: Κουταλιανός, Ελεκιστριάνος, Ψαριανός, Σακαρετσιάνος, Χρυσοβιτσιάνος κ.α.

-ινός: Πατρινός, Παργινός, Ζακυνθινός, Καλαβρυτινός

-αίος: Κερκυραίος, Ρωμαναίος κτλ.

Επαγγελματικά: Επώνυμα τα οποία δηλώνουν επαγγέλματα τα οποία χάνονται στα βάθη των αιώνων. Από τα βυζαντινά χρόνια (Αμπελάς, Λαχανάς, Ζωναράς, Καμπανάρης, Γραμματικός, Παλαιολόγος, Δούκας, Λογοθέτης) μέχρι τα νεοελληνικά (Γελαδάρης, Αρκουδάρης, Περιβολάρης, Ψαράς, Σαμαράς, Κουρέας, Ασβεστάς, Βαγενάς).

Παρατσούκλια: Αποτελούν τον κύριο όγκο των επωνύμων μαζί με τα πατρωνυμικά και προέρχονται κατά κύριο λόγο από χαρακτηρισμούς που βασίζονται σε σωματικές (Βραχνός, Ζερβός, Καμπούρης, Λεβέντης), πνευματικές και ηθικές ιδιότητες (Βιαστικός, Αγέλαστος, Θλιμμένος, Κατεργαράκος). Μπορούν να προέρχονται όμως και από παρομοιώσεις με ζώα (Αλεπουδέλης, Γάτος, Ζυγούρης, Λύκος, Ποντίκης), με φυτά (Γαρούφαλος, Καρπούζης, Πιπέρης, Ρεβίθης) ή να υποδηλώνουν συγγένεια και ηλικία (Εγγονόπουλος, Κανακάρης, Ορφανός, Παπούλιας, Πατέρας).

Τα επώνυμα όμως, δεν εμφανίστηκαν μόνο με τον αρχικό τους τύπο. Πολλά από αυτά σχηματίζουν παράγωγα με διάφορες καταλήξεις ή είναι σύνθετα με την βοήθεια λέξεων οι οποίες χρησιμεύουν ως πρώτο συνθετικό. Όσον αφορά τις καταλήξεις, αποτελούν ένα γλωσσικό… GPS για να καταλάβουμε από ποιο μέρος της Ελλάδας κατάγεται κάποιος. Έτσι έχουμε τα εξής:

-ίδης: Πόντος (Τουντουλίδης, Κοντογιαννίδης, Πετρίδης)

-άδης: Πόντος (Γεωργιάδης, Καλγρεάδης, Φωτιάδης)

-ούδης ή – ουδάς: Μακεδονία – Θράκη (Λαμπρινούδης, Νικολούδης, Σπανούδης, Φραγκούδης, Ψαρούδας, Μαρούδας)

-όγλου: Μικρά Ασία (Πεσμαζόγλου, Κουρατζόγλου, Ασλάνογλου)

-άκης: Κρήτη (Παπαδάκης, Σαββάκης)

-άκος: Μάνη (Παντελάκος, Δημητράκος, Μαυροειδάκος)

-πουλος: Κυρίως στην Πελοπόννησο (Νικολακόπουλος, Αβραμόπουλος, Ανδρικόπουλος)

-άτος: Κεφαλονιά (Δημητράτος, Γιανουλάτος, Γερολυμάτος)

-έλης: Μυτιλήνη, Αϊβαλί, Λήμνο, Ίμβρο (Παπαδέλης, Χαμαλέλλης, Χωριατέλλης, Ξαφέλλης, Κοντέλλης)

-ούσης: Χίος (Χαλκούσης,Παϊδούσης)

Ας δούμε λοιπόν την ετυμολογία μερικών εκ των πιο συνηθισμένων ελληνικών επωνύμων:

Παλαιολόγος: Από το μτγν.ρημ.παλαιολογώ, λέω, ομιλώ περί αρχαίων-παλαιών πραγμάτων. Επώνυμο της τελευταίας δυναστείας του Βυζαντίου. Συνηθέστατο επώνυμο σήμερα, κυρίως λόγω της χρησιμοποίησης του «Παλαιολόγος» ως βαφτιστικού.

Βασιλόπουλος: Αρκετά συνηθισμένο επώνυμο, με προφανή προέλευση από το βαφτιστικό Βασίλειος, με το επίσης σύνηθες τρόπο σχηματισμού επωνύμου με την κατάληξη -όπουλος.

Οικονόμου: Συχνότατο ελληνικό επώνυμο, κυρίως λόγω της σημασίας της λέξης οικονόμος ως εκκλησιαστικός αξιωματούχος, κληρικός, υπεύθυνος κυρίως για την οικονομική διαχείριση εκκλησίας ή μοναστηριού.

Παπαδόπουλος: Γιος ή απόγονος του παπά (παπαδοπαίδι), ίσως το πολυπληθέστερο όνομα στην Ελλάδα μαζί με την κατάληξη -οπουλος.

Καραγιάννης: Σύνθετο όνομα από τούρκικη λέξη kara = μαύρος, μελαχρινός συν το βαφτιστικό όνομα Γιάννης.

Κωνσταντόπουλος: Γιος ή απόγονος του Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος προέρχεται από το λατινικό Constantinus.

Αγγελόπουλος : Επώνυµο πατρωνυµικό που προέρχεται από το βαφτιστικό όνοµα Άγγελος συν την κατάληξη –όπουλος.

Ρήγας: Από το νεοελληνικό ρήγας, λαϊκότροπα ο βασιλιάς (μεσαιωνικό ρήγας). Προέρχεται από το ελληνιστικό ρηξ, αιτιατική ρήγα, που προέρχεται από το λατινικό rex.

Χατζής: Σύνηθες πρόθεμα σε πολλά ελληνικά επίθετα(Χατζηνικολάου, Χατζηδημητρίου, Χατζόπουλος, Χατζίδης , Χατζηδάκης κ.α.). Σύμφωνα με τον Τριανταφυλλίδη: Άτονη προτακτική λέξη που ακολουθείται πάντα από το ενωτικό (-) και έμπαινε πριν από βαφτιστικά ή οικογενειακά ονόματα ως τιμητικός τίτλος για να δηλώσει ότι ένας ορθόδοξος χριστιανός επισκέφτηκε ως προσκυνητής τους Άγιους Τόπους.

Βουδούρης: Επώνυμο το οποίο έχει την ίδια αρχή με το Μπουντούρης, προέρχεται απο τη δημώδη/διαλεκτική λέξη βουδούρης (μπουντούρης) που δηλώνει το βραχύσωμο και παχύ άνθρωπο .Η λέξη προέρχεται απο το τουρκικό bodur, με την ίδια σημασία.

Μίχας: Πρόκειται για αρβανίτικη παραλλαγή του ονόματος Μιχαήλ-Μιχάλης. Σε ελληνόφωνους πληθυσμούς η υποκοριστική παραλλαγή του ονόματος ήταν συνήθως “Μίχος”.

Περδικάρης: Επαγγελματικό επώνυμο, απο το ουσ. περδικάρης(παλαιοτ. περδικάριος), απο το ουσ. πέρδικα(
Πολίτης: Η ετυμολογία του επωνύμου αυτού είναι προφανής. Η περίπτωση να προέρχεται από μια οποιαδήποτε πόλη, εκτός από την Πόλη, δεν είναι τόσο πιθανή επειδή δεν υπήρχε λόγος να μην σχηματιστεί το επώνυμο π.χ. Γιαννιώτης από τα Γιάννενα, Σμυρνιός από τη Σμύρνη κ.ο.κ.

ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΠΡΟΥΣΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΕΛΗΣ!





Ψηλά, στις ελατόφυτες βουνοκορφές της νοτιοδυτικής Ευρυτανίας, και σφηνωμένη ανάμεσα σε κάθετους γκριζωπούς βράχους με άγρια μεγαλοπρέπεια, προβάλλει η ιερά μονή του Προύσου.

Είναι σταυροπηγιακό και ιστορικό μοναστήρι, με μεγαλόπρεπα τριώροφα κτίρια.
Ανάμεσα τους υπάρχει σπήλαιο λαξευμένο, που φιλοξενεί στο εσωτερικό του τον πρώτο και παλαιό ναό της μονής. Μέσα σ' αυτόν φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που επονομάζεται Προυσιώτισσα και εορτάζει με κάθε εκκλησιαστική και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια στις 22-23 Αυγούστου. 
Τη θαυματουργή αυτή εικόνα της Θεοτόκου λέγεται ότι την ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και ήλθε από την Προύσα της Μικράς Ασίας (σύμφωνα με το χειρόγραφο 3 του κώδικα της Ιεράς Μονής Προυσιωτίσσης). Την έφερε από την Προύσα κάποιος ευγενής νέος στα χρόνια της εικονομαχίας (829 μ.Χ.) επί εικονομάχου βασιλέως Θεοφίλου. Στο δρόμο όμως για την Ελλάδα, στην Καλλίπολη της Θράκης, την έχασε και η εικόνα αποκαλύφθηκε θαυματουργικά σ' ένα τσοπανόπουλο, με μια στήλη φωτός σαν πυρσός - γι' αυτό πήρε και την επωνυμία Πυρσός - στο μέρος όπου ήταν κρυμμένη.

Ο νέος, που είχε εγκατασταθεί στην Πάτρα, όταν το έμαθε θέλησε να την πάρει. Αλλά η εικόνα θαυματουργικά γύρισε και πάλι στο άγριο μέρος της Ευρυτανίας, όπου αποκαλύφθηκε στους ντόπιους βοσκούς τη νύχτα από 22 προς 23 Αυγούστου. Τότε ο νέος, μαζί μ' έναν υπηρέτη του, πήγαν και αυτοί εκεί, όπου έγιναν μοναχοί μετανομασθέντες Διονύσιος και Τιμόθεος αντίστοιχα.

Η εικόνα της Παναγίας είναι τύπου Οδηγήτριας και είναι επιχρυσωμένη με αργυροεπίχρυση ένδυση, δώρο του στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη που φιλοξενούνταν στη Μονή την περίοδο της επανάστασης του 1821 μ.Χ. Την ένδυση, την κατασκέυασε ο χρυσοχόος Γεωργίος Καρανίκας το 1824 μ.Χ., όπως μας αποκαλύπτει η ανάγλυφη επιγραφή πάνω από τον δεξιό ώμο της Παναγίας: «Η Παντάνασσα. Δι εξόδων του γενναιοτάτου στρατηγού Γεωργίου Καραϊσκάκη, χειρί Γεωργίου Καρανίκα, 1824».


Στο ιστορικό της μονής αναφέρεται ότι επί τουρκοκρατίας καταστράφηκε πολλές φορές. Η τελευταία όμως καταστροφή, που μετέβαλε τα κτίρια σε σωρούς ερειπίων, έγινε το 1944 μ.Χ. από τους γερμανούς. Μετά την καταστροφή των κτισμάτων, ένας αξιωματικός θέλησε να κάψει και την εκκλησία. Προσπάθησε πολλές φορές, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ενώ λοιπόν στεκόταν άπ' έξω κι έδινε διαταγές, τιμωρήθηκε παραδειγματικά από το χέρι της Παναγίας. Μια αόρατη δύναμη τον έριξε με ορμή πάνω στο πλακόστρωτο. Το χτύπημα ήταν δυνατό, και ο γερμανός ανίκανος να σηκωθεί. Τον σήκωσαν οι στρατιώτες και τον έβαλαν πάνω σε ζώο για να τον μεταφέρουν στο Αγρίνιο. Έτσι ο ναός παρέμεινε αβλαβής, όπως διαφυλάχθηκε ακέραιος δια μέσου των αιώνων.


Πέρασαν τέσσερα χρόνια. Ο εμφίλιος πόλεμος τώρα μαίνεται στην ελληνική ύπαιθρο. Οι κάτοικοι της Ευρυτανίας και ορεινής Ναυπακτίας εγκαταλείπουν τα χωριά τους και προσφευγουν για ασφάλεια σε άλλα μέρη της Ελλάδος. Μαζί τους προσφεύγει και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Ακολουθεί κι αυτή την τύχη των παιδιών της και μεταφέρεται από τους μοναχούς του Προυσού στη ακρόπολη της Ναυπάκτου. Το μοναστήρι παραμένει τελείως έρημο.


Ύστερα από καιρό αρχίζουν οι επιχειρήσεις του στρατού. Η ενάτη μεραρχία αναλαμβάνει εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Ευρυτανία. Μερικά τμήματα περνούν από τον Προυσό. Ορισμένοι αξιωματικοί και στρατιώτες πλησιάζουν στη σκοτεινή εκκλησούλα της σπηλιάς και μπαίνουν για να προσκυνήσουν. Εκεί μέσα αντικρίζουν ένα παράδοξο θέαμα: Μπροστά το τέμπλο, στ' αριστερά της ωραίας πύλης, να αναμμένο καντήλι και μια καλόγρια γονατιστή. Οι στρατιώτες απορούν. Πως ζει αυτή η μοναχή εδώ,τι στιγμή που η Ευρυτανία είναι τελείως έρημη από κατοίκους;

Πως συντηρείται, τι τρώει, που βρίσκει λάδι για το καντήλι; Την ερωτούν λοιπόν, κι εκείνη σεμνά και πονεμένα τους απαντά: «Παιδιά μου, ζω εδώ μοναχή μου δυόμισι τώρα χρόνια. Για τη δική μου ζωή δεν χρειάζονται φαγητό και ψωμί. Μου αρκεί ότι έχω το καντήλι μου αναμμένο». Οι στρατιώτες, κουρασμένοι από τις επιχειρήσεις και βιαστικοί να φύγουν, δεν έδωσαν προσοχή στα λόγια της.

roloi panagiaprousiotissa5.pngΤην επομένη όμως, όταν τα έφεραν πάλι στη μνήμη τους, κατάλαβαν πως επρόκειτο νια κάτι θαυμαστό. Κι όταν αργότερα περνούσαν από τη Ναύπακτο, ζήτησαν με επιμονή άδεια από τον διοικητή τους νια να επισκεφθούν τον μητροπολίτη.

Ο επίσκοπος Ναυπακτίας και Ευρυτανίας Χριστόφορος τους υποδέχθηκε με αγάπη, κι αφού τους άκουσε συγκινημένος, έριξε φως στο μυστήριο. «Ο ναός, τους είπε, που επισκεφθήκατε, ανήκει στην έρημη τώρα ιερά μονή Προυσιώτισσας, της οποίας η θαυματουργή εικόνα βρίσκεται πάνω από δύο χρόνια εδώ, στο παρεκκλήσι της μητροπόλεως μας, στον άγιο Διονύσιο. Πηγαίνετε να την προσκυνήσετε, και θα καταλάβετε».


Πήγαν πράγματι και προσκύνησαν. Τότε αυθόρμητα στον καθένα δόθηκε η εξήγηση στην απορία του: Στην εικόνα της Θεομήτορος αναγνώρισαν τη μοναχή εκείνη που συνάντησαν στο εκκλησάκι της σπηλιάς, ψηλά στον Προυσό!









ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΟΓΑ ΜΗΝΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ.


«Καταβολή Συντάξεων μηνός Μαρτίου 2014 για τους Συνταξιούχους του ΟΓΑ»
Η σύνταξη μηνός Μαρτίου 2014 θα καταβληθεί σε 712.612 συνταξιούχους του Ο.Γ.Α. με πίστωση στους Τραπεζικούς λογαριασμούς τους ή λογαριασμούς ΕΛ.ΤΑ., που έχουν επιλέξει για την πληρωμή των συντάξεων, την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014 . 

Η συνολική δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων μηνός Μαρτίου 2014 ανέρχεται στο ποσό των 321.660.561,91 ευρώ.

 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΓΑ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...