Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΣΤΑ MEDIA.

Το παγκόσμιο μονοπώλιο στα media

Το 90% όσων διαβάζουμε, ακούμε και βλέπουμε ελέγχεται παγκοσμίως από μόνον έξι εταιρείες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της συγκέντρωσης των ΜΜΕ στα χέρια ολίγων εταιρειών αρκεί να επισημάνουμε ότι το 1983 το αντίστοιχο 90% της ενημέρωσης, προσφερόταν από 50 διαφορετικές εταιρείες!

Το εξαιρετικό infographic εντόπισα στην ιστοσελίδα UPWORTHY, που παρουσιάζει με ένα απλό τρόπο το παγκόσμιο μονοπώλιο που έχει εγκαθιδρυθεί στα media ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ένα μονοπώλιο που ελέγχει από τις ειδήσεις, σε όλα τα μέσα, μέχρι τις ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές ακόμα και τα τραγούδια που ακούγονται και τα video clip που παίζονται σε όλους τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς των ΗΠΑ και όχι μόνον.

Οι έξι γίγαντες των Media είναι:
1] COMCAST: ελέγχει τις εταιρείες Universal- NBC- Focus Features
2] News Corp: ελέγχει τις εταιρείες FOX- Wall Street Journal- New York Post
3] Disney: ελέγχει τις εταιρείες Rixar-ABC-ESPN-Marvel
4] Viacom: ελέγχει τις εταιρείες MTV- Comedy Central- BET- CMT- Paramount
5] Time Warner: ελέγχει τις εταιρείες CNN- HBO- Time- Warner Bros
6] CBSO : ελέγχει την εταιρεία Sowtime

Όπως επισημαίνει το UPWORTHY, συνολικά 213 ανώτατα στελέχη αποφασίζουν και ελέγχουν τι θα διαβάσουμε, τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε. Κάνοντας μια απλή διαίρεση ο συντάκτης του infographic επισημαίνει ότι για κάθε 1,5 εκατομμύριο πολίτες στις ΗΠΑ αντιστοιχεί 1 ανώτατο στέλεχος που αποφασίζει για την ενημέρωση και την ψυχαγωγία εκατομμυρίων ανθρώπων!

Στην έρευνα επισημαίνεται ακόμα η ψευδής αίσθηση που υπάρχει περί της μεγάλης ποικιλίας επιλογής αφού τελικά οι 6 εταιρείες διαθέτουν, για παράδειγμα, το 70% του περιεχομένου και της καλωδιακής τηλεόρασης. Αντίστοιχα στο ραδιόφωνο μια εταιρεία, η Clear Channel, έχει στην ιδιοκτησία της 850 ραδιοφωνικούς σταθμούς ελέγχοντας και επί της ουσίας προσφέροντας ως ιδιότυπο copy paste τις ίδιες ειδήσεις και την ίδια μουσική.

Το μέγεθος του μονοπωλίου αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο εάν υπολογίσει κανείς και τις εταιρείες που ελέγχουν σε άλλες ηπείρους αφού τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν μόνον τις ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι η News Corp ελέγχει τις μεγαλύτερες εφημερίδες σε τρεις ηπείρους!






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΣΑΚΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

Τσακίζουμε την ψυχή των παιδιών

Ο μαθητής από το Αγρίνιο ήταν «κλειστός χαρακτήρας», λένε οι περίφημοι «αυτόπτες» μάρτυρες! Δεν είχε, επιμένουν, πολλούς φίλους. Αλλά πολλά παιδιά και πολύ περισσότερο ενήλικες είναι «κλειστοί τύποι».

Ας μην προσπαθούμε, λοιπόν, να εξηγήσουμε την παράκρουση του παιδιού μέσω μιας δήθεν αδήλωτης ψυχικής παθογένειας. Γιατί ο βασικός παράγοντας είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Όποιος δεν έχει περάσει είτε σαν γονιός είτε σαν εξεταζόμενος τη φοβερά ψυχοφθόρα διαδικασία δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα. Τον Μάιο του 2008, τότε που έδινε ο μεγάλος μου γιος εξετάσεις, περιέγραφα ως εξής την κατάσταση. «Βλέποντας τα παιδιά να ντοπάρονται με βιταμίνες, να ξερνάνε από το άγχος και να κοιμούνται με ηρεμιστικά προκειμένου να αντέξουν τη δοκιμασία των εξετάσεων, λέω δεν μπορεί, σίγουρα έχουμε σχέση μ’ εκείνο τον μυθικό βασιλιά της Θήβας που επιχείρησε να σκοτώσει το γιο του, τον Οιδίποδα, για να μη του πάρει το θρόνο! Αυτές δεν είναι εξετάσεις αλλά επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου, που στέλνει τα παιδιά κατευθείαν στην παράκρουση. Γιατί δεν μπορεί να αφορά την κριτική σκέψη η εξέταση ότι ο Πόντος στις αρχές του 20ου αιώνα είχε 697.000 Έλληνες με «1.890 εκκλησίες, 22 μοναστήρια, 1647 παρεκκλήσια και 1.401 σχολεία με 85.890 μαθητές»(Ιστορία σελ. 248).

Αυτό είναι κλήρωση του Τζόκερ! Δεν μπορεί να έχει σχέση με τη λογική η παράγραφος που λέει πως «Στον ιστορικό Πόντο όμως το τέλος της ιστορίας και του πολιτισμού των Ποντίων ήταν εξαιρετικά τραγικό και σταμάτησε βίαια με την ανταλλαγή των πληθυσμών…» (σελ. 253)!

Μα ποιοι αγράμματοι επέλεξαν ένα τόσο «αγράμματο» κείμενο; Τι «σταμάτησε βίαια» ω αστοιχείωτοι; Το τραγικός τέλος της ιστορίας των Ποντίων; Μα σταματάει και μάλιστα βίαια το τέλος;! Εκτός κι αν σκέφτονται με το μυαλό του… Φουκουγιάμα.

Ε, λοιπόν, με βάση αυτά τα βιβλία θα εξετασθούν και θα κριθούν τα παιδιά μας. Με ποια λογική, λοιπόν, να ελεγχθούν οι ραφές και οι εφηβικοί νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου; Ο μόνος τρόπος είναι ο χημικός ζουρλομανδύας, δηλαδή τα χάπια.

Εμείς οι ίδιοι, με άλλα λόγια, χαπακώνουμε τα παιδιά μας από την εφηβεία. Τα εξοικειώνουμε στη ντόπα και στα ηρεμιστικά. Σκοτώνουμε την αναζήτηση, την περιπέτεια, το μυστήριο, τη μεγαλοσύνη που συνιστούν την «Αγωνία των παιδιών»(Κίρκεγκωρ).

Τα εξαναγκάζουμε να δεχθούν ότι το κριτικό πνεύμα δεν είναι παρά η οργανωμένη νοημοσύνη, η δεξιοτεχνία, η άσκηση, η ευτελής χρησιμοθηρική εξυπνάδα και η καπατσοσύνη. Ότι η κουλτούρα ως καλλιέργεια δεν είναι παρά μια επίφαση, ένας άκριτος εγκυκλοπαιδισμός που χρησιμεύει ως άλλοθι για να μας διακρίνει από τους... βαρβάρους. Ακόμη και η πλούσια παιδική φαντασία χάνει τις αποχρώσεις της και παύει να είναι φαντασία. Εντέλει, εμείς οι ίδιοι «καίμε» τα παιδιά μας».

Δεν είναι ευρέως γνωστό ότι Ο 17χρονος από το Αγρίνιο έχασε τις αισθήσεις του τη Δευτέρα, όταν δόθηκαν τα θέματα των μαθηματικών. Δεν έγραψε καλά. Ήταν αγχωμένος. Θόλωσε. Οι ραφές του εγκεφάλου τσάκισαν. Κι έγινε ό,τι έγινε.

Αυτό το σύστημα, συνεπώς, είναι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος. Αυτό το σύστημα εξοντώνει τα παιδιά μας. Και κάποτε κι εμάς. Κάποια καταφέρνουν να ξεπεράσουν το πρώτο στάδιο. Για να τα βρει στη συνέχεια η ανεργία. Το τελειωτικό χτύπημα θα το δώσει η ξενιτιά, το ξερίζωμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ





15 ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΡΙΣΗΣ ΠΑΝΙΚΟΥ.

Γρεβενά: 15 μαθητές στο νοσοκομείο με συμπτώματα κρίσης πανικού!
Μεγάλος αριθμός εξεταζόμενων μαθητών, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε το πρωί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο Γρεβενών.

Όπως διαβάζουμε στο star-fm.gr πρόκειται για συνολικά 15 μαθητές από τους 165 που έδιναν Πανελλήνιες εξετάσεις, στο εξεταστικό κέντρο (2ο Λύκειο) της πόλης των Γρεβενών!

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Κυριάκο Σημαδόπουλο, ο αριθμός αυτός των μαθητών ήταν μη αναμενόμενος:
"Το Νοσοκομείο Γρεβενών δεν διαθέτει ψυχίατρο αλλά και ούτε μπορούμε να αρνηθούμε τα συμπτώματα που ανέφεραν στο Ιατρικό προσωπικό οι μαθητές. Σύμφωνα με τις οδηγίες, είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε κατά προτεραιότητα τέτοια περιστατικά.
Για τους 15 μαθητές που προσήλθαν στο Νοσοκομείο μας, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παθολόγος Ιατρός κ. Νίκος Μασμανίδης τους εξέτασε και διαπίστωσε ότι είχαν συμπτώματα «κρίσης πανικού». Έμειναν λίγη ώρα, ηρέμησαν και στη συνέχεια αναχώρησαν για τα σπίτια τους".

Ο διοικητής του Νοσοκομείου μιλώντας, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του πρώην εκπαιδευτικού, επεσήμανε και ότι: "Οι επαναληπτικές εξετάσεις ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολες από τις σημερινές, άρα να μην θεωρούν ότι η ένταση με την οποία βιώνουν την δοκιμασία θα είναι μικρότερη".

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ν. Γρεβενών Dr Θωμάς Λιάμπας, μετέφερε στο Star-fm.gr ότι οι μαθητές που δεν έγραψαν κανονικά με τους υπολοίπους και μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο: "Θα διαγωνιστούν από τις 8 μέχρι τις 15 Ιουνίου, αυτή φορά σε εξεταστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια δυσκολία αφού τα θέματα θα είναι Πανελλαδικά. Εάν κάποιος είναι σωστά προετοιμασμένος δεν θα πρέπει να τον πιάνει κρίση πανικού" .

Κάποιοι που βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Γρεβενών τη στιγμή της εξέτασης των μαθητών,
είπαν σύμφωνα με το star-fm.gr ότι κάποια από τα παιδιά «Ήταν μια χαρά», συμπληρώνοντας: «Έλεγαν μεταξύ τους, πως ήρθαν για να μην γράψουν σήμερα εξετάσεις γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα»…
Οι δηλώσεις σίγουρα δεν αφορούν όλους τους μαθητές που πήγαν στο νοσοκομείο.

Πάντως, στις τελευταίες Πανελλήνιες εξετάσεις που έδιναν προχθές, είχαν νοσηλευτεί ξανά στο Νοσοκομείο Γρεβενών με τα ίδια συμπτώματα 6 μαθητές.

ΤΗΝ "ΕΠΙΤΑΞΑΝ" ΕΝΩ ΕΚΛΑΙΓΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ… ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΕΡΕΤΡΟ!


1Αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι της… και δεν έφευγαν αν δεν έδιναν το χαρτί


Μακάβριο περιστατικό με πρωταγωνιστές, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ:  Αστυνομικοί κατέφθασαν στο σπίτι Πατρινής καθηγήτριας στην Παραλία Πατρών και της επέδωσαν το φύλλο επίταξης της για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε άδεια λοχείας και την ίδια ώρα, η ίδια και η οικογένειά της, θρηνούσαν στο διπλανό δωμάτιο το νεκρό πατέρα τους!

Υπερβάλλων ζήλος, ή επίδειξη αναλγησίας από τα αστυνομικά όργανα; 
Πάντως οι δύο άνδρες της ΕΛΛΑΣ, που κατέφθασαν το μεσημέρι της Τρίτης 14 Μαίου με το περιπολικό στην οικία της  καθηγήτριας ήσαν ανυποχώρητοι: Παρά το γεγονός ότι τόσο η ίδια η καθηγήτρια όσο και οι οικείοι της, ζητούσαν από αυτούς να σεβαστούν τη βεβαρημένη συναισθηματική κατάστασή τους και το γεγονός ότι μέσα στο σπίτι υπήρχε ακόμα το φέρετρο με το νεκρό πατέρα της, οι αστυνομικοί επέμεναν:

«Ελάτε μέσα να δείτε! Μέσα είναι ο πατέρας μου νεκρός και σε λίγη ώρα θα γίνει η κηδεία του! Περάστε αύριο να μου επιδώσετε την επίταξη,  γιατί τώρα μου είναι αδύνατο να συγκεντρωθώ. Παρακαλώ επιδείξτε λίγο σεβασμό στη μνήμη ενός νεκρού!» Αυτές ήσαν ανάμεσα στα άλλα, οι εκκλήσεις της Καθηγήτριας, που όμως δε συγκίνησαν τους αστυνομικούς. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΑΟΡΑΤΟΙ ΓΥΜΝΟΙ ΑΣΚΗΤΕΣ.


15Του Αρχιμ. π. Αχιλλίου Τσούτσουρα
Χειμώνας. Λίγοι οι επισκέπτες στο Αγιορείτικο Μοναστήρι. Φτάνοντας στην πύλη, μας υποδέχεται χαμογελαστός ο Αρχοντάρης και μας προσφέρει το καθιερωμένο Αγιορείτικο κέρασμα, ρακί και λουκούμι. Μας ανακοινώνει δε, προς μεγάλη μας έκπληξη, ότι σε λίγες ώρες ξεκινά μεγάλη Αγιορείτικη Αγρυπνία στο Καθολικό της Μονής.

Θεού το δώρον, είπαμε, και σκεφτήκαμε να ξεκουραστούμε για την ολονύκτια Ακολουθία. «Που θα πάτε τώρα;» ακούστηκε η φωνή του Μοναχού που θα κατέβαινε χαμηλά στους κήπους για το διακόνημά του αλλά και για να ταΐσει τα ζώα, που έκαναν αισθητή την πείνα τους φωνάζοντας δυνατά.

«Δεν έχουμε κάπου αλλού να πάμε: ή στη Βιβλιοθήκη ή στα κελλιά μας για λίγη ξεκούραση, Γέροντα». «Ελάτε μαζί μου, χαμένοι δεν θα βγείτε», φώναξε ο Μοναχός. «Να είναι ευλογημένο», κι αμέσως τον ακολουθήσαμε. Διήλθαμε τους κήπους με τα μαρούλια, τις μελιτζάνες και τις τεράστιες κολοκύθες που για πρώτη φορά βλέπαμε, και ο φιλόξενος Μοναχός μας ανέβασε στο σπιτάκι του κήπου, σε ένα αυτοσχέδιο θα έλεγα μπαλκόνι, φάρδους 70 με 80 εκατοστά, που αντικρύζει όλο το Αιγαίο, κι άρχισε να μας βγάζει τα κεράσματα που διέθετε, καφέ, κουλουράκια, παστέλι, παξιμάδι, ενώ συγχρόνως μας ξεναγούσε στην άγνωστη για μας περιοχή.

Ξαφνικά, κάτω απ’ το ξύλινο μπαλκόνι εμφανίζεται ένας ρακένδυτος Μοναχός, μεγάλος στην ηλικία, χαμογελαστός και καλωσυνάτος, κρατώντας ένα τρίχινο ντορβά στον ώμο του. Σκεφτήκαμε πως οι Ασκητές μάλλον έπιασαν και καταφθάνουν για να συμμετάσχουν στην Ιερά Αγρυπνία.

«Γέροντα», του είπε ο Μοναχός. «Στάσου δυο λεπτά να δεις τους επισκέπτες μας και να σε κεράσουμε, ανέβα κοντά μας να ξαποστάσεις. Είναι δύσκολη με μιας η ανηφόρα». «Ευλογημένο νάναι», είπε ο άγνωστος σε μας Μοναχός και αστραπιαία βρέθηκε κοντά μας. «Φεύγω εγώ, πάω να ταΐσω τα ζώα, δεν περιμένουν άλλο, κλείστε το σπίτι κι ανεβείτε μοναχοί σας», είπε ο οικοδεσπότης Μοναχός κι έφυγε.

Για λίγη ώρα επικράτησε σιγή, ούτε εκείνος μας μιλούσε, ούτε εμείς. Τότε αναλογιστήκαμε και τη μεγάλη διαφορά. Έξω στον κόσμο, τέτοια ώρα νωρίς το απόγευμα επικρατεί φασαρία, θόρυβος, υποχρεώσεις, δουλειές, αγωνία, τρέξιμο συνεχές. Εδώ, στην Αθωνική Πολιτεία η ώρα της σιγής, της μυστικής προετοιμασίας για το Μυστήριο της Ζωής, τη Θεία Λειτουργία, όλα έχουν ξεκινήσει από πριν, προετοιμάζεσαι σιωπηλά με πλήρη σιγή, ησυχία, εσωτερική ευφροσύνη, μυστική, καρδιακή προσευχή για να ζήσεις το Μυστήριο, να βιώσεις τα τελούμενα, να μετέχεις της όντως Δεσποτικής ξενίας και της αθανάτου Τραπέζης, να γίνεις συνδαιτημόνας στο αιώνιο τραπέζι του Χριστού, κι από ’κεί περνώντας σε νέους κόσμους να αξιωθείς να ζήσεις και το Μυστήριο του μέλλοντος αιώνος.

Τότε ήταν που εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και ζητήσαμε απ’ τον Γέροντα ένα λόγο εμπειρικό. «Τι θέλετε να σας πώ; ό,τι κι αν σας πώ χαμένος χρόνος θα είναι. Δεν έχω κανένα χάρισμα και δεν αξίζω την προσοχή σας. Πείτε μου όμως εσείς. Τί γίνεται έξω, αυτού στον κόσμο»; «Ο κόσμος γέμισε προβλήματα Γέροντα», απήντησε ένα παιδί της συντροφιάς μας, «όλοι τρέχουν και αγωνιούν, κανείς πια δεν ενδιαφέρεται για το μέλλον των νέων άνθρώπων αλλά και της πατρίδας μας».

«Έχει ο Θεός, μην απογοητεύεσθε, δεν ήλθε και το τέλος. Δεν σώθηκαν πιά και οι αόρατοι Γέροντες. Γιομάτος είναι τούτος ο τόπος». Κι έδειξε από πάνω μας το γέρο – Άθωνα.

«Τί είπατε Γέροντα; ποιοι είναι αυτοί οι αόρατοι; Εξηγήστε μας, εάν θέλετε, κάτι μας λέει αυτό; Είδατε ποτέ εσείς κανέναν;» Στο σημείο αυτό κορυφώθηκε η αγωνία μας, κοιτούσαμε το Γέροντα ακινητοί, λες και δεν αναπνέαμε καν, απορούσαμε πως ήλθε από μόνη της η συζήτηση σε ένα τόσο φλέγον αλλά και επίκαιρο θέμα, για το οποίο ελάχιστα είχαμε ακούσει.

«Μήν φοβάσθε. Ο Θεός θα αναστήσει την πατρίδα μας, μας δοκιμάζει γιατί Τον λησμονήσαμε, περιφρονήσαμε τον Θεό, ζούσαμε μακρυά Του, χτίσαμε ψεύτικους επίγειους παραδείσους και λησμονήσαμε τον Ουράνιο, αλλά δεν χάθηκαν δά και οι Άγιοι, ούτε οι γυμνοί, οι αόρατοι Πατέρες του Άθωνα, γεμάτος είναι ο τόπος, όταν χαθούν αυτοί, τότε να φοβάσθε, γιατί τότε θα έλθει το τέλος του κόσμου».

«Ποιοί είναι αυτοί, Γέροντα, που ζούν; Υπάρχουν όντως και σήμερα;» «Είναι παιδί μου, οι αόρατοι ασκητές, οι γυμνοί Αθωνίτες, οι μυστικοί Γέροντες, που κατοικούν στο περιβόλι τούτο της Παναγίας μας, το Άγιον Όρος». «Πόσοι είναι Γέροντα;» «Είναι αρκετοί, άλλοι λένε εννιά, άλλοι επτά, άλλοι δέκα, κι άλλοι δώδεκα». «Αυτοί διατρίβουν στις πιο ερημικές περιοχές του Άθωνα και είναι αόρατοι στα μάτια μας. Εμφανίζονται εδώ και ’κεί σε όποιον θέλουν, συνήθως σε μοναχούς που καθάρισαν την καρδιά τους, αλλά μερικές φορές κάνουν αισθητή την παρουσία τους και σε ευλογημένους προσκυνητές με καθαρή και Χριστιανική ζωή».

«Ο Γέρο Αρσένιος ο Σπηλαιώτης, έλεγε στις διηγήσεις του πως οι αόρατοι αυτοί και αφανείς αναχωρητές ζούν με αυστηρή άσκηση και έργο τους έχουν την αδιάλειπτη προσευχή, να προσεύχονται δηλαδή καρδιακά για όλο τον κόσμο και για τον κάθε άνθρωπο που κινδυνεύει».

«Έχουν λάβει ειδική χάρη από τον Κύριο, γι’ αυτό και μπορούν κάτω απ’ το χιονισμένο Άθωνα να ζούν άοικοι, χωρίς ρούχα, ενώ είναι αόρατοι από τους οφθαλμούς των ανθρώπων. Είναι αφάνταστα δύσκολο να το πιστέψει ένας κοσμικός άνθρωπος, κι όμως στα τελευταία διακόσια χρόνια ολοένα και περισσότερο αποκαλύπτονται. Γνώρισα στη μοναχική μου ζωή ανθρώπους πνευματικούς και Γεροντάδες Όσιους, που συνήντησαν μπροστά τους αυτούς τους αφανείς στρατιώτες του Κυρίου μας».

«Επιτρέπει ο Θεός και σήμερα, μέσα απ’ τους απόκρημνους βράχους να ξεπροβάλλουν τέτοιοι ασκητές, αληθινοί αναχωρητές, που ζούν σε άβατα Αθωνικά μέρη, πρωτόγονα, απλά, λιτά και επιβιώνουν από τον Θεό διά θαύματος. Μάλιστα εδώ στο Άγιον Όρος υπάρχει η παράδοση ότι όταν εκδημούν προς Κύριον αναπληρώνονται από άλλους ενάρετους, ασκητικούς Αγιορείτες Μοναχούς».

«Λέγεται δε ότι αυτοί οι γυμνοί ερημίτες είναι που θα τελέσουν την τελευταία Λειτουργία επάνω στην κορυφή του Άθωνα και μετά τη Θεία Λειτουργία, με το Δι’ ευχών… θα έλθει η συντέλεια του κόσμου, δηλαδή η Δευτέρα Παρουσία του Χριστού. Οι ίδιοι μάλιστα δεν θα γευθούν θάνατο αλλά θα αλλάξουν, θα μεταμορφωθούν, θα τους αλλοιώσει έτι περισσότερο η Χάρις του Θεού».

— Γέροντα, σήμερα, που βρίσκονται οι ερημίτες αυτοί, που τους είδαν για τελευταία φορά; Ο π. Παΐσιος τους είχε δεί ποτέ; ρωτήσαμε.

«Κοιτάξτε, που να ξέρω; Πάντως ο π. Παΐσιος δεν ήθελε να συζητούμε για τους ασκητές αυτούς, γιατί εκείνοι δεν θέλουν τέτοιες δόξες, όπως μας έλεγε, εκείνοι είναι οι πραγματικά έξυπνοι, παρακαλούν τον Θεό και Του λένε, Θεέ μου, μη μας δώσεις τη δόξα σ’ αυτήν τη γή, αλλά κράτησέ την για την άλλη ζωή, να δοξασθούμε μαζί Σου, εκεί. Μην μας κάνεις εδώ γνωστούς, αλλά στον Ουρανό». «Ακόμη, ο π. Παΐσιος έλεγε εμπιστευτικά σε προσκυνητές που τον επισκέπτονταν, κληρικούς και μοναχούς, ότι υπάρχουν επτά αόρατοι γυμνοί ασκητές Πατέρες, που διαμένουν στον Άθωνα, γύρω άπ’ τον οποίο κινούνται και περιστρέφονται, κι όταν κανείς αποθάνει,ο Θεός τον αντικαθιστά με έναν Θεοφόρο Χαρισματικό και Πνευματέμορφο Μοναχό».

«Οι παλαιοί δε Γεροντάδες, που είχαν αξιωθεί να τους αντικρύσουν αρκετές φορές, λίγο πριν εκδημήσουν προς Κύριον, διηγούνταν στους νεώτερους την σκηνή αυτή, πως τους είδαν, που τους είδαν ξαφνικά, τι ένοιωσαν κ.λπ.». «Άντε πάμε τώρα. Έχετε δουλειά μπροστά σας», είπε ο Γέροντας και μας χαιρέτισε και πήρε το δρόμο της ανάβασης.

Όντως δοξάσαμε τον Άγιο Θεό που μας έστειλε αυτόν τον άγνωστο άνθρωπο κοντά μας, τον οποίο είχε επισκεφθεί οπωσδήποτε η Χάρις του Θεού και τον οποίο συναντήσαμε στους κήπους της Μονής, μας άνοιξε την καρδιά του, μας ωφέλησε ιδιαίτερα λέγοντάς μας τόσο σπουδαία πράγματα για τους γυμνούς ασκητές και τονίζοντάς μας ακόμη πως η Εκκλησία μας είναι αποκαλυπτική και καθημερινά αναδεικνύει Αγίους, νέους πολίτες της Βασιλείας του Θεού.

Πόσα πολλά πράγματα μπορεί να κερδίσει κανείς με ένα ευλαβικό προσκύνημα, πόσες φανερώσεις και ιερές άποκαλύψεις να βιώσει προκειμένου να ενισχυθεί η γυμνή από πραγματική γνώση Θεού και στερημένη από Θείες εμπειρίες καρδιά του, αλλά και πόση Χάρη κανείς μπορεί να αποκτήσει συναντώντας στο δρόμο του έναν ταπεινό κι ευλογημένο άνθρωπο, οδοδείκτη της Βασιλείας του Θεού.

Ανεβήκαμε στη Μονή και η Αγρυπνία ξεκίνησε, αυτήν τη φορά έχοντας όλοι μας καταλάβει πως μες στη χειμωνιάτικη νύχτα είχαμε δίπλα μας βοηθούς και συμπαραστάτες τους ευλογημένους Πατέρες της Ιεράς Μονής που αγρυπνούσαμε, εκείνους τους ευλογημένους ανθρώπους που υποκινούμενοι από Θεϊκό έρωτα αφιέρωσαν τη ζωή τους στον Θεό, τους ορατούς προστάτες μας και απλανείς οδηγούς μας προς τη Βασιλεία των Ουρανών, και σίγουρα λίγο πιο πέρα αγρυπνούσαν προσευχόμενοι και κάποιοι άλλοι, οι αόρατοι πρεσβευτές μας, οι γυμνοί στα δικά μας μάτια αλλά λαμπροφορεμένοι από την άκτιστη Χάρη του Αγίου Θεού, εκείνοι που στις προσευχές τους στηρίζεται ο κόσμος ολόκληρος, εκείνοι οι μυστικοί Γέροντες που βιώνουν την προσευχή ως καύση καρδίας και ψελλίζουν διαρκώς την ωδή του Αγαπητού με την κρυστάλλινη φωνή τους, που βγαίνει μέσα απ’ τα απόκρημνα βράχια του ουρανογείτονα Άθωνα…

Πηγή: Το Τάλαντο, περιοδικό που εκδίδεται από το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2012, έτος 16ο, τ.94 

ΔΙΕΘΝΕΣ MEETING “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ 2013” ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΚΜ .

Το Διεθνές Κολυμβητικό Meeting «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013» διοργανώνεται το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο Εθνικό Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης από την Περιφερειακή Επιτροπή Κολύμβησης σε συνεργασία με την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος και υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Οι χρόνοι των αθλητών-τριών θα αποτελέσουν όρια για τη συμμετοχή τους στο Παγκόσμιο και Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης Εφήβων – Νεανίδων.

Πρόγραμμα αγωνιστικών:

Σάββατο 25/5: ώρα έναρξης Α'  αγωνιστικής 09.00
Σάββατο 25/5:  ώρα έναρξης Β'  αγωνιστικής 17.30
Κυριακή 26/5 : ώρα έναρξης Γ'  αγωνιστικής 09.00

Στους αγώνες θα πάρουν μέρος σωματεία απ΄ όλη την Ελλάδα  καθώς και σωματεία ξένων χωρών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής για την επίτευξη των ορίων, καθώς οι αγώνες αυτοί συμπεριλαμβάνονται στο Διεθνές καλεντάρι.

Χορηγοί επικοινωνίας: TV 100, FM 100, Metrosport, Metropolis Radio.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΟΠΩΡΟΦΟΡΩΝ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

 Την άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους πληγέντες παραγωγούς φρούτων της Κεντρικής Μακεδονίας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυ-ξης Μάξιμος Χαρακόπουλος  απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή.

     Οι παραγωγοί έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές λόγω παγετού που έπληξε την περιοχή στην αρχή της άνοιξης, ωστόσο τα καταστροφικά αποτελέσματα φάνηκαν αργότερα με την πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης προσκόμισε μάλιστα στη βουλή στοιχεία από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι ζημιές οφείλονται στον παγετό.

     Ο Μ. Χαρακόπουλος δήλωσε πως και ο ίδιος θα επιθυμούσε την αποζημίωση των παραγωγών, αλλά δεν οφείλονται σε παγετό και ο ΕΛΓΑ «δε μπορεί να βαφτίζει το κρέας ψάρι» και παρέπεμψε τους αγρότες στα ΠΣΕΑ.
      Ο Ν. Μωραΐτης κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους αγρότες να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει τις ζημιές στο 100% της παραγωγής και του κεφαλαίου.
     Οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν το χαράτσι του ΟΣΔΕ
     Απαντώντας στο Ν. Μωραΐτη για το θέμα του χαρατσιού του ΟΣΔΕ, ο Μ. Χαρακόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ η σύμβαση με την ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ξεκάθαρη, ότι «οι αγρότες δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον χρήματα για τη δήλωση καλλιέργειας».
   Πρόσθεσε επίσης πως όπου υπάρχουν καταγγελίες για τέτοια περιστατικά, τα χρήματα θα επιστρέφονται στους αγρότες από τους οποίους παρακρατήθηκαν και θα αφαιρούνται από τον ανάδοχο.
      Για την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εντός του μήνα θα γίνει η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες για τους οποίους δεν παρατηρείται υπέρβαση εσόδων από τα παραστατικά σε σχέση με την κανονική αξία της παραγωγής.

     Για όσους παρατηρηθούν αποκλείσεις θα γίνει έλεγχος από το ΣΔΟΕ και τα χρήματα θα καταβάλλονται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη των ελέγχων, ο οποίος έλεγχος σε κάθε περίπτωση δε μπορεί να υπερβαίνει το εξάμηνο.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...