Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ.


Αντιπροσωπεία από νέους των Προμάχων, μετέβη στη Θεσσαλονίκη το Μ.Σάββατο, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, για να παραλάβει το Άγιο Φως, που ταξίδεψε από τα Ιεροσόλυμα και τον Πανάγιο Τάφο.
Μετά την παραλαβή του φωτός, οι νέοι του χωριού το μετέφεραν και με ασφάλεια το παρέδωσαν στην επιτροπή του Ιερού ναού Αγίου Δημητρίου   για να μοιραστεί στους πιστούς  από τον ιερέα το βράδυ της Ανάστασης και να φωτίσει τις ψυχές όλων των χριστιανών.
Αξιοσημείωτο στην όλη ενέργεια, η ταπεινοφροσύνη των παιδιών, τα οποία μας παρακάλεσαν πάρα πολλές φορές να μην αναφέρουμε τα ονόματά τους, πράγμα που σεβαστήκαμε.
Ευχόμαστε το Άγιο φως, που μετέφεραν με ευλάβεια, να φωτίζει τα βήματά τους.
Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΟ ΤΟΥ "PHOTORAMA STUDIO".


Δείτε την Ανάσταση των Προμάχων, όπως την αποτύπωσε με τον φακό της η Μαρία Βαρελά από το 
PHOTORAMA STUDIO.ΖΩΝΤΑΝΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕ "ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ".Η χειμερινή περίοδος, που τελείωσε,σημαδεύτηκε από τα ξέφρενα πάρτυ , που γίνονταν κάθε Πέμπτη στο καφέ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ.
Όλη η νεολαία της περιοχής διασκέδαζε μέχρι πρωίας στο πλήρως ανανεωμένο κατάστημα, υπό την καθοδήγηση πολλών και έμπειρων dj' s και ήταν σημείο αναφοράς για την διασκέδαση της Πέμπτης.
Το καφέ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ θέλοντας να κλείσει τη σεζόν, ευχαριστώντας τους πολυπληθείς θαμώνες του, διοργανώνει την Πέμπτη 9 Μαίου ένα αποχαιρετιστήριο live event με το αγαπημένο ντουέτο ΝΙΚΟΣ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ,δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χειμερινή περίοδο.

Στη ζωντανή βραδιά που θα ξεκινήσει κατά τις 23.00 το βράδυ της Πέμπτης θα εμφανιστούν και πολλοί άλλοι συνεργάτες-καλλιτέχνες των παιδιών και αναμένεται να δημιουργηθεί πανδαιμόνιο, που μόνο το καφέ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ μπορεί να κάνει.
Κλείστε έγκαιρα τις θέσεις σας και προετοιμαστείτε για μια αξέχαστη γιορτινή βραδιά, που η επιτυχία της είναι εγγυημένη.


ΕΤΣΙ ΚΑΤΕΡΡΙΨΑΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΤΟ "ΑΟΡΑΤΟ" STEALTH.


Έτσι κατέρριψαν οι Σέρβοι το "αόρατο" Stealth
Σέρβοι στρατιωτικοί τον Μάρτιο του 1999 κατόρθωσαν να καταρρίψουν το πιο «μυστικό» αεροσκάφος των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ – F-117А. Για το κατόρθωμα αυτό μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φωνή της Ρωσίας» 0 Ντράγκο Μάτιτς, ο οποίος συμμετείχε σ’ αυτή την επιχείρηση.
Η διοίκηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 27 Μαρτίου του 1999 δε μπορούσε να συνέλθει για πολύ καιρό. Για πρώτη φορά σ’ όλη τη διάρκεια της μαχητικής χρήσης του πλέον «μυστικού» αεροσκάφους των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ F-117А  όχι μόνο που ανιχνεύτηκε από ραντάρ των αντιαεροπορικών δυνάμεων της Γιουγκοσλαβίας αλλά και καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από τα περίχωρα του Βελιγραδίου.

Ήταν ένα ισχυρότατο πλήγμα στην αμερικανική πολεμική βιομηχανία και ειδικότερα στη Lockheed Martin. Το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει ένα τεχνικό λάθος και το «αόρατο αεροσκάφος» απλούστατα είχε συντριβεί κάπου στα δάση της Σερβίας. Μέχρι τις 25 Νοεμβρίου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δε μπορούσαν να παραδεχθούν ότι το F-117A είχε καταρριφθεί από σοβιετικό πύραυλο.

Αυτή η αλήθεια δεν κρύφθηκε μόνο από τους απλούς Αμερικανούς αλλά και από πολυάριθμους παραγγελιοδότες, οι οποίοι είχαν συνάψει συμβόλαια με τη Lockheed Martin. Το «αόρατο αεροσκάφος» ήταν τότε περιζήτητο στον κόσμο, ενώ το καμάρι της αμερικανικής αεροναυπηγικής κόστους 50 εκ. δολαρίων καταρρίφθηκε από σερβικό αντιαεροπορικό σύστημα με σφραγίδα "Made in USSR".

Ο πρώτος που πάτησε το κουμπί «Εκτόξευση» ήταν ο Ντράγκαν Μάτιτς, ο οποίος περιγράφει τις λεπτομέρειες εκείνης της επιχείρησης ως ακολούθως:

"Ήμασταν εγκατεστημένοι στο χωριό Σιμάνοφτσι. Το απόγευμα της 27ης Μαρτίου όλη η ταξιαρχία μας ήταν σε μαχητική υπηρεσία. Συνάδελφος από την Υπηρεσία Παρακολούθησης μας ενημέρωσε για δυνατές παρεμβολές στον αέρα λέγοντας ότι λεπτό προς λεπτό ο στόχος πλησιάζει στην εγκατάστασή μας.

Ο στόχος κινείτο προς εμάς. Το ανιχνεύσαμε σαφώς. Κοίταξα στην οθόνη και είδα ένα σαφή σήμα από τον στόχο. Φάνηκε πολύ καλά. Έκανα αναφορά στον διοικητή μας ότι ο στόχος ανιχνεύτηκε από τις συσκευές μας και είμαστε έτοιμοι να το καταρρίψουμε. 17 δευτερόλεπτα μετά τη διαταγή «πυρ» ο στόχος καταρρίφθηκε από τον πύραυλό μας. Ο πρώτος ρωσικός πύραυλος απέσπασε φτερό του Stealth, ενώ μ’ ένα δεύτερο καταρρίψαμε το ίδιο το αεροσκάφος.

Είναι φαντασιώσεις των Αμερικανών μηχανικών και πιλότων ότι το F-117A είναι αόρατο. Όλες οι τεχνολογίες Stealth εξασφαλίζουν την «αορατότητά» του μόνο για τα κύματα υψηλής συχνότητας. Ωστόσο για τα ραντάρ που εκπέμπουν χαμηλές συχνότητες είναι αρκετά ανιχνεύσιμο.

Έτσι καταφέραμε να το ανιχνεύσουμε σε απόσταση 50 χλμ. και περιμέναμε να πλησιάσει κοντά στο στοιχείο μας για να το καταρρίψουμε.

Βέβαια το σήμα που αντικατοπτρίζει το F-117A είναι πολύ πιο αδύναμο σε σχέση με τα άλλα αεροσκάφη, αλλά παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται στις οθόνες των ραντάρ. Δεν αποκλείεται ότι ο πιλότος έκανε λάθος, μήπως χάθηκε, αλλά πέταγε στο ύψος μόνο 5 χλμ., πιάστηκε από ραντάρ και βρέθηκε στο στόχαστρο.

Καταρρίψαμε το πιο τρομακτικό, το πιο φαντασμαγορικό ιπτάμενο μηχάνημα, το πιο απόρρητο αεροσκάφος των αεροπορικών δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο πιλότος εκτοξεύτηκε και στη συνέχεια κρυβόταν στα δάση μέχρι που σώθηκε από ομάδα αμερικανικών ειδικών δυνάμεων η οποία ήρθε ύστερα από πέντε ώρες με μερικά ελικόπτερα. Την επομένη μεταφέρθηκε στην αεροπορική βάση «Αβιάνο» στα περίχωρα της Βενετίας.

Μόλις κατορθώσαμε να καταρρίψουμε το αεροσκάφος, εγκαταλείψαμε αμέσως την τοποθεσία μας μαζί με τον εξοπλισμό. Όσο πιο γρήγορα μετατοπίζεσαι, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχεις να επιβιώσεις. Το κάναμε 24 φορές στη διάρκεια των τριών μηνών της εισβολής. Αυτή η τακτική έσωσε το στοιχείο μας. Κανένας από τη μονάδα μας δεν τραυματίστηκε».

Αφού ο Ντράγκαν Μάτιτς και οι σύντροφοί του κατέρριψαν το F-117A, ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο ζήτησαν από την ηγεσία της Σερβικής Δημοκρατίας Γιογκοσλαβίας να επιστραφούν τα συντρίμμια του αεροσκάφους στις ΗΠΑ. Φυσικά η απάντηση του Βελιγραδίου ήταν αρνητική.

Σήμερα το καταρριφθέν “Stealth” εκτίθεται στο μουσείο της αεροπορίας.

Άρχισαν την παραγωγή των “Stealth” για να τα πουλήσουν στους συμμάχους τους ανά τον κόσμο, πιστεύει ο Ντράγκαν Μάτιτς. Το αεροσκάφος αυτό είναι εξωφρενικά ακριβό, στοιχίζει πάνω από 50 εκατομμύριο δολάρια το καθένα. Πολλά έχουν ειπωθεί για τα “Stealth”, αλλά όλα αυτά είναι προβολή που κάνει το Πεντάγωνο, υποστηρίζει ο Σέρβος στρατιωτικός και προσθέτει: «Δεν έχει υψηλή ταχύτητα, δεν έχει καλή προστασία και φέρνει μόνο δύο βόμβες. Άλλο ένα ελάττωμα αυτού του «πουλιού» είναι ότι πάντοτε πλησιάζει πολύ στο στόχο του για να καταφέρει το θανατηφόρο πλήγμα του».

ΕΡΩΤΗΣΗ: - Γιατί, κατά τη γνώμη σας, οι χώρες του ΝΑΤΟ άρχισαν τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας;

ΜΑΤΙΤΣ: - Πρώτον, για να μας τιμωρήσουν για το Κόσοβο. Δεύτερον, για να δοκιμάσουν τα νέα τους όπλα σε συγκεκριμένες συνθήκες της μάχης και επιπροσθέτως να έχουν ευκαιρία να απαλλαγούν από τα παλαιά αποθέματά τους για να παραγγείλουν καινούργια. Ως αποτέλεσμα η  αμερικανική πολεμική βιομηχανία πήρε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Πεντάγωνο ζητούσε πόρους και η κυβέρνηση τους εκταμίευε. Π. χ. στο έδαφος της Γιουγκοσλαβίας για πρώτη φορά δοκιμάστηκε βόμβα 2,5 τόνων. Η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε το 91-92, αλλά εμείς οι Σέρβοι πάλι ενοχλούσαμε τη Δύση και αποφάσισε να μας λυγίσει. Δεν πολέμησαν κατά του Μιλόσεβιτς, ήταν μόνο ένα πρόσχημα. Είχαν στόχο να λυγίσουν τον λαό, να καταστρέψουν τη χώρα και να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Και τί δε ρίξανε πάνω μας – και απεμπλουτισμένο ουράνιο και βόμβες διασποράς. Η γη μας έγινε ένα πολύγονο για τα πειράματα των ΝΑΤΟϊκών στρατηγών.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ.


15Γιορτάζουμε σήμερα 6 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, του Τροπαιοφόρου.

Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς. Ο πατέρας του, μάλιστα, πέθανε μαρτυρικά για το Χριστό όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην πατρίδα της την Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της.

Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια. Όλοι τον θαύμαζαν για το παράστημα του. Γι' αυτό, γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη και ο Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ.

Ομολογητής
Από την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου μέχρι την εποχή που ανέβηκε στον θρόνο ο Διοκλητιανός, το 283 μ.χ., η Χριστιανική Εκκλησία μεγάλωσε πάρα πολύ, γιατί επικρατούσε ειρήνη. Οι Χριστιανοί πήραν πολλές δημόσιες θέσεις, έκτισαν πολλούς και μεγάλους ναούς, διάφορα σχολεία και οργάνωσαν την διοίκηση και τη διαχείριση των εκκλησιών και της φιλανθρωπίας.

Ο Διοκλητιανός αρχικά εργάστηκε για την οργάνωση του κράτους του. Προσέλαβε στρατηγούς για βοηθούς του που τους ονόμασε αυτοκράτορες και Καίσσαρες κι αφού πέτυχε να υποτάξει τους εχθρούς του κράτους και να σταθεροποιήσει τα σύνορα του, στράφηκε στα εσωτερικά ζητήματα. Δυστυχώς, στράφηκε εναντίον της Χριστιανικής Θρησκείας για να ανορθώσει την ειδωλολατρία. Γι' αυτό το λόγο λοιπόν, κάλεσε τους βοηθούς του Καίσσαρες το 303 μ.χ. και τους στρατηγούς στην πρωτεύουσα του ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους σε τρεις γενικές συγκεντρώσεις. Ανάμεσα τους βρισκότανε και ο 28χρονος Γεώργιος, που διακρίθηκε πολλές φορές στους πολέμους.

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν όλοι, για να πάρουν αποφάσεις για την εξόντωση και τον αφανισμό της Χριστιανικής πίστης. Πρώτος μίλησε ο Διοκλητιανός και επέβαλε σε όλους ν' αναλάβουν τον εξοντωτικό αγώνα εναντίον του Χριστιανισμού. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, για να εξαλείψουν την Χριστιανική Θρησκεία από το Ρωμαϊκό κράτος. Τότε ο γενναίος Γεώργιος σηκώθηκε και είπε: «Γιατί, βασιλιά και άρχοντες, θέλετε να χυθεί αίμα δίκαιο και άγιο και να εξαναγκάσετε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και να λατρεύουν τα είδωλα»; Και διακήρυξε την αλήθεια της Χριστιανικής Θρησκείας και την Θεότητα του Χριστού.

Μόλις τέλειωσε, όλοι συγχυστήκανε μ' αυτή την ομολογία του και προσπάθησαν να τον πείσουν να μετανοήσει για όσα είπε, καταπραΰνοντας έτσι και τον Διοκλητιανό. Αλλά ο Γεώργιος ήταν σταθερός και με θάρρος διακήρυσσε την Χριστιανική του πίστη.

Στη φυλακή
Οργισμένος ο Διοκλητιανός διέταξε να τον κλείσουν στην φυλακή κα να του περισφίγξουν τα πόδια στο ξύλο και αφού τον ξαπλώσουν ανάσκελα, να βάλουν πάνω στο στήθος του μεγάλη και βαριά πέτρα.

Το άλλο πρωί ο Διοκλητιανός διέταξε να του παρουσιάσουν τον Γεώργιο για να τον ανακρίνει . Και πάλι αυτός έμεινε ακλόνητος στην ομολογία του και παρ' όλες τις κολακείες και τις υποσχέσεις του αυτοκράτορα διακήρυττε την πίστη του και μιλούσε για τους ουράνιους θησαυρούς. Ο Διοκλητιανός οργίστηκε από τα λόγια του και διέταξε τους δήμιους να δέσουν τον Άγιο σε ένα μεγάλο τροχό για να κομματιαστεί το σώμα του. Μάλιστα ειρωνεύτηκε την ανδρεία του Αγίου και τον κάλεσε να προσκυνήσει τα είδωλα. Ο Γεώργιος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξίωνε να δοκιμαστεί και δέχτηκε με ευχαρίστησε να υποστεί το φοβερό αυτό μαρτύριο, που χώριζε σε μικρά λεπτά κομμάτια ολόκληρο το σώμα του, επειδή γύρω γύρω από τον τροχό υπήρχαν μπηγμένα κοφτερά σίδερα, που μοιάζανε με μαχαίρια.

Πραγματικά μόλις ο τροχός κινήθηκε τα κοφτερά σίδερα άρχισαν να κόβουν το σώμα του. Τότε ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό που έλεγε : «Μη φοβάσαι, Γεώργιε, γιατί εγώ είμαι μαζί σου» και αμέσως ένας άγγελος ελευθέρωσε τον Άγιο, λύνοντας τον από τον τροχό και θεραπεύτηκε όλο το καταπληγωμένο σώμα του.

Ο Γεώργιος αφού απέκτησε το θαυμάσιο παράστημα του, με όψη αγγελική, παρουσιάστηκε στον Διοκλητιανό που είχε πάει με άλλους να κάνει θυσία. Μόλις τον είδαν έμειναν όλοι έκθαμβοι και απορημένοι. Μερικοί δε ισχυριζόντουσαν ότι είναι κάποιος που του μοιάζει και άλλοι ότι είναι φάντασμα.

Καθώς όμως σχολιάζανε το γεγονός, εμφανίστηκαν μπροστά στον βασιλιά δύο από τους αξιωματικούς του, ο Πρωτολέοντας και ο Ανατόλιος με χίλιους στρατιώτες και ομολόγησαν την πίστη τους στον Χριστό. Ο Διοκλητιανός θύμωσε τόσο που έγινε έξαλλος και διέταξε να τους σκοτώσουν, πράγμα που έγινε αμέσως.

Έπειτα διέταξε να γεμίσουν αμέσως ένα λάκκο με ασβέστη και νερό και αφού ρίξουν μέσα τον Γεώργιο, να τον αφήσουν μέσα τρεις μέρες και τρεις νύχτες έτσι που να διαλυθούν και τα κόκκαλα του.

Πραγματικά οι δήμιοι ρίξανε τον Άγιο στον ζεματιστό ασβέστη και κλείσανε το στόμα του λάκκου. Μετά από τρεις μέρες ο Διοκλητιανός έστειλε στρατιώτες να ανοίξουν το λάκκο. Με μεγάλη τους έκπληξη όμως βρήκαν τον Γεώργιο όρθιο, μέσα στον ασβέστη και προσευχόταν. Το γεγονός εντυπωσίασε και προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό στο λαό, που φώναζε: «Ο Θεός του Γεωργίου είναι μεγάλος».

Ο Διοκλητιανός ζήτησε εξηγήσεις από τον Γεώργιο, που έμαθε τις μαντικές τέχνες και πως τις χρησιμοποιεί. Ο Γεώργιος τότε του απάντησε ότι τα γεγονότα ήταν αποτέλεσμα της θείας χάρης και δύναμης και όχι μαγείας και γοητείας.

Ο Διοκλητιανός οργισμένος διέταξε να του φορέσουν πυρακτωμένα παπούτσια με σιδερένια καρφιά και τον εξαναγκάσουν να περπατά. Ο Άγιος προσευχόταν και περπατούσε χωρίς να πάθει τίποτα. Πάλι διέταξε να τον φυλακίσουν και σκέφτηκε να φωνάξει του άρχοντες για να συσκεφτούν τι έπρεπε να κάμουν στον Γεώργιο.

Και αφού τον δείρανε τόσο πολύ με μαστίγια και καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα του Αγίου, τον παρουσίασαν στον Διοκλητιανό, που έμεινε έκπληκτος βλέποντας τον Γεώργιο να λάμπει σαν Άγγελος. Σκέφτηκε, λοιπόν, ότι το φαινόμενο αυτό οφειλόταν στις μαγικές του ικανότητες. Γι' αυτό κάλεσε τον μάγο Αθανάσιο, για να λύσει τα μάγια του Γεωργίου.

Αβλαβής από το δηλητήριο
Ήλθε, λοιπόν ο μάγος Αθανάσιος, κρατώντας στα χέρια του δύο πήλινα αγγεία, όπου υπήρχε δηλητήριο. Στο πρώτο αγγείο το δηλητήριο προξενούσε τρέλα, ενώ στο δεύτερο τον θάνατο.

Αμέσως οδήγησαν τον Άγιο στον Διοκλητιανό και στον μάγο Αθανάσιο. Ο βασιλιάς διέταξε να του δώσουν να πιει το πρώτο δηλητήριο. Ο Άγιος χωρίς δισταγμό ήπιε το δηλητήριο του πρώτου δοχείου, αφού προηγουμένως προσευχήθηκε , λέγοντας: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, ο ειπών καν θανάσιμον τι πίωτιν, ου μη αυτούς βλάψει, θαυμάστωσον νυν τα ελέη σου». Και δεν έπαθε απολύτως τίποτα!

Μόλις είδαν ότι δεν έπαθε απολύτως τίποτα, ο βασιλιάς διέταξε να του δώσει ο μάγος και το δεύτερο αγγείο. Το ήπιε και αυτό χωρίς να πάθει το παραμικρό. Τότε όλοι έμειναν έκπληκτοι από αυτό το θαύμα. Ο Διοκλητιανός εξακολουθούσε να επειμένει ότι για να μην πεθάνει ο Γεώργιος είχε δικά του μάγια. Ο μάγος Αθανάσιος που ήξερε πόσο δραστικά ήταν τα δηλητήρια, αφού γονάτισε μπροστά στον μάρτυρα, ομολόγησε την πίστη του στον αληθινό Θεό.

Τότε ο Διοκλητιανός διέταξε και φόνευσαν τον Αθανάσιο αμέσως. Εκείνη την στιγμή έφθασε και η γυναίκα του Διοκλητιανού Αλεξάνδρα, που ομολόγησε την πίστη της στον αληθινό Θεό. Και ο σκληρός και άκαρδος Διοκλητιανός διέταξε να την φυλακίσουν και την επομένη να της κόψουν το κεφάλι. Η Αλεξάνδρα ενώ προσευχόταν στην φυλακή, παρέδωσε την ψυχή της στα χέρια του Θεού.

Το μαρτυρικό τέλος του Αγίου
Ο Άγιος Γεώργιος κλείστηκε στην φυλακή και την νύκτα είδε στ' όνειρο του τον Χριστό, που του ανάγγειλε ότι θα πάρει το στεφάνι του μαρτυρίου και θα αξιωθεί της αιωνίου ζωής. Σαν ξημέρωσε διατάχτηκαν οι στρατιώτες από τον ο Διοκλητιανό να παρουσιάσουν μπροστά του τον Άγιο.

Πραγματικά ο Άγιος βάδιζε γεμάτος χαρά προς τον βασιλέα, επειδή προγνώριζε ότι έφτασε το τέλος του. Μόλις λοιπόν τον αντίκρισε ο Διοκλητιανός, του πρότεινε να πάνε στον ναό του Απόλλωνα για να θυσιάσει στο είδωλο του. Όταν μπήκε ο Άγιος στον ναό, σήκωσε το χέρι και αφού έκανε το σημείο του σταυρού διέταξε το είδωλο να πέσει. Αμέσως τούτο έπεσε και έγινε κομμάτια.

Ο ιερέας των ειδώλων και ο λαός τόσο πολύ θύμωσαν, που φώναζαν στον βασιλέα να θανατώσει τον Γεώργιο. Ο Διοκλητιανός έβγαλε διαταγή και του έκοψε το κεφάλι.

Ο πιστός υπηρέτης του Αγίου, Πασικράτης, εκτελώντας την επιθυμία του Αγίου, παρέλαβε το Άγιο λείψανο του Μάρτυρα μαζί με αυτό της μητέρας του Αγίας Πολυχρονίας και το μετέφερε στη Λύδδα της Παλαιστίνης.Από εκεί, όπως βεβαιώνουν οι πηγές, οι Σταυροφόροι πήραν τα ιερά λείψανα της Αγίας Πολυχρονίας και τα μετέφεραν στη Δύση.

Κατά την Εκκλησία μας, ο ένδοξος αυτός μεγαλομάρτυρας είναι ο μαργαρίτης ο πολύτιμος, ο αριστεύς ο θείος, ο λέων ο ένδοξος, ο αστήρ ο πολύφωτος, του Χριστού οπλίτης, της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος.

Στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες, χρόνια πολλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

Απολυτίκιο:
Ήχος δ'.
Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.Με πληρ. από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή
ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...