Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ - ΔΟΞΑ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ: ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΗΜΕΡΑ;



Προς αναβολή οδεύει ο προγραμματισμένος για σήμερα Σάββατο 10/10 ποδοσφαιρικός αγώνας για το πρωτάθλημα της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣ Πέλλας, μεταξύ του ΑΣ Πρόμαχοι και της Δόξας Εξαπλατάνου.
Η συνεχής βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, έχει συσσωρεύσει πολλά όμβρια ύδατα στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου των Προμάχων, με αποτέλεσμα την αμφίβολη διεξαγωγή του σπουδαίου παιχνιδιού των δυο ομάδων της Αλμωπίας. Ήδη και αυτή την ώρα 11.50π.μ. η βροχή συνεχίζει χωρίς σημάδια βελτίωσης των φαινομένων, γεγονός που συνηγορεί στην αναβολή του αγώνα.
Τελικός κριτής βέβαια για την διεξαγωγή ή μή της αναμέτρησης είναι ο διαιτητής Φωτιάς, ο οποίος θα κάνει την επιτόπια αυτοψία  με τους συνεργάτες του Δέλλιο, Ζιώγλη, Βυρώζη, και θα αποφανθεί.

ΕΚΤΑΚΤΟ...

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας αρχής
Αναβάλλονται όλοι οι αγώνες ΕΠΣ Πέλλας του Σαββατοκύριακου 10 και 11 Οκτωβρίου λόγω κακοκαιρίας!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ 10ης ΓΙΟΡΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΟΥ ΣΤΟ ΛΥΚΟΣΤΟΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ



ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  ΩΡΑ 18:00

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ:

Μ.Σ. «ΛΥΚΟΦΩΣ» ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ
(ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)

Μ.Π.Σ. «ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ»
{ΕΎΟΣΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣΙ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «Ο ΠΟΝΤΟΣ»
{ΧΡΥΣΑΣ-ΤΣΑΚΩΝ-ΡΟΔΟΝΙΑΣ)

Λ.Χ.Σ. «ΑΝΤΑΜΩΜΑ»
(ΕΥΟΣΜΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣΙ

Π.Σ. ΒΑΡΙΚΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΟ ΗΧΟ»

*********************************************************

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 13:00

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΕΡΑΚΙ»

ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ: 

Μ.Σ. «ΛΥΚΟΦΩΣ» ΛΥΚΟΣΤΟΜΟΥ
(ΕΦΗΒΙΚΟ ΤΜΗΜΑ)

Π.Σ. «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»
(ΚΛΕΙΔΙΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ)

Π.Ο.Σ. ΠΕΡΑΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ Π.Σ. «Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
(ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ)

Π.Λ.Χ.Σ. «01 ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ»
(ΕΔΕΣΣΑΣ)

ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ ΑΓΟΡΑ - 2 ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ
 1 η ΚΛΗΡΩΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 10/10 300€
 2η ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 11/10 300€

Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΘΕΛΕΙ ΑΓΙΑΣΜΟ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΛΟΓΩ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ



Οταν η πολιτική επικαιρότητα μοιάζει με hoax 

Δίνοντας συνέχεια στις δηλώσεις του περί «γκαντεμιάς» του Μητσοτάκη που τον κάνει να μην θέλει να εγκατασταθεί στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Βασίλης Λεβέντης δηλώνει τώρα ότι θα κάνει αγιασμό στο γραφείο.  

 Μιλώντας σήμερα στον Alpha και σχολιάζοντας τα όσα του είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να «έρθει ο Ιερώνυμος, να πει όλες τις ευχές, να μην τις καταπιεί, να φύγει η κατάρα»

  Για τη φράση που του απυήθυνε η κ. Μπακογιάννη στη Βουλή  «να αποκτήσεις κάποια στιγμή την γκαντεμιά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην ηλικία, στη διαύγειά του και στην αναγνώριση όλων όσων έχει προσφέρει στον τόπο του», ο κ. Λεβέντης σχολίασε: «Στο μόνο που είχε δίκιο η Μπακογιάννη είναι η ηλικία του Μητσοτάκη, στα υπόλοιπα ας μην του μοιάσω», και συνέχισε:  «Έχουμε γραφείο, αλλά είναι του Μητσοτάκη, χρειάζεται σοβαρός αγιασμός, να μη μας πιάσει η κατάρα».



 Πηγή: www.lifo.gr

Η GREENPEACE ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΕΙ



Την αγορά τεσσάρων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, ιδιοκτησία της κρατικής σουηδικής εταιρεία Vattenfall και των αντίστοιχων ανθρακωρυχείων τους στην ανατολική Γερμανία εξετάζει η οργάνωση Greenpeace.

 Όπως επεσήμανε η Ανίκα Γιάκομπσον, διευθύντρια της Greenpeace Σουηδίας, η Vattenfall και η σουηδική κυβέρνηση «οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες για τις εκπομπές τους έξω από τα σύνορα της Σουηδίας. Αν δεν το κάνουν, πρέπει να αναλάβουμε δράση».

 Η Greenpeace δήλωσε ότι θέλει να κλείσει σταδιακά τους σταθμούς. Προκειμένου να καταφέρει την αγορά της συγκεκριμένης επιχείρησης, η οποία εκτιμάται μεταξύ 2,2 και 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οργάνωση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να αποτρέψει άλλους πιθανούς αγοραστές, διότι όπως επισημαίνει, αν τα εργοστάσια αγοραστούν από άλλους, θα ανοίξουν νέα ορυχεία λιγνίτη, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

 Σε κάθε περίπτωση όμως, ζητά και την αρωγή όλων όσοι είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν οικονομικά. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πετύχουμε τον στόχο μας και τους διερευνούμε όλους» είπε η Ανίκα Γιάκομπσον στους δημιοσιογράφους. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ ΚΑΙ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΟ: ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΙΟ ΑΚΟΜΨΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΥΤΟΠΡΟΒΟΛΗΣ;



Όποιος νοιάζεται δεν λέει μόνο στους άλλους να ευαισθητοποιηθούν κάνοντας την διαφημισούλα του. Βάζει το χέρι στην τσέπη. 

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 

Είχα γράψει παλιότερα για το πόσο μεγάλη μόδα είναι το να (δηλώνεις ότι) αγωνίζεσαι εναντίον του καρκίνου του μαστού, και το πώς άλλοι καρκίνοι -πολύ λιγότερο ιάσιμοι- δεν έχουν το ανάλογο μάρκετινγκ.

   Είναι πανεύκολο να φορέσεις ένα μπλουζάκι αν είσαι διασημότητα και να μπεις στα περιοδικά, κερδίζοντας ταυτόχρονα πόντους για την κοινωνική ευαισθησία σου.

    Από σχόλια που διάβασα στο ίντερνετ, πολλοί θεωρούν πως αυτή η εταιρία αυτοπροβάλλεται με μικρό κόστος (χαρίζει απλώς ένα προϊόν της σε έναν και μοναδικό τυχερό), κερδίζοντας πόντους επειδή είναι για καλό σκοπό. 

Κατά τη γνώμη μου καλός σκοπός είναι το να προσφέρεις λεφτά ως εταιρία ή ως άτομο στην έρευνα κατά του καρκίνου και στις σχετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, και όχι απλώς να λες, «Ευαισθητοποιηθείτε, κάντε like ή share στην εταιρική μας σελίδα» ή «Νοιαζόμαστε». 

   Όποιος νοιάζεται δεν λέει μόνο στους άλλους να ευαισθητοποιηθούν κάνοντας την διαφημισούλα του. Βάζει το χέρι στην τσέπη. Όλοι αυτοί οι μαραθώνιοι, τα γκαλά ή οι ποδηλατοδρομίες δεν σημαίνουν και πολλά αν δεν έχουν ως χειροπιαστό αποτέλεσμα το να δοθούν λεφτά για τον σκοπό. (Και μερικά απ' αυτά, ευτυχώς, έχουν.)



(Την μεγαλύτερη κριτική η εταιρία την δέχτηκε φυσικά για τους συνειρμούς που γίνονται με τον καρκίνο του μαστού, τη μαστεκτομή και το αλυσοπρίονο.

  Λέει μια επώνυμη χρήστρια του Facebook κάτω απ' την ανάρτηση: «Όντας μεσα στην νόσο 8 χρόνια σας λεω οτι το δώρο σας δυστυχώς ειναι το λιγότερο άκομψο! Ενα κομμάτι του καρκίνου του μαστού ειναι και η μαστεκτομή οπως σιγουρα θα γνωρίζεται ...Ο αυτοματος παραλληλισμός βλέποντας το δωρο σας,με έκανε να αισθανθώ εξαιρετικά ασχημα...!»

 Μια άλλη συμπληρώνει: «Εχω να κανω ενσταση,είναι δώρο αυτό για τον καρκίνο του μαστού!ποιος σκεφτηκε κατι τετοιο?δηλαδη για τον καρκίνο στους ορχεις το δώρο τι θα ήταν: τανάλια; Απαραδεκτη η ενέργεια της εταιρείας.»

   Αφήνω απέξω το -ίσως αθέλητα- γκροτέσκο κομμάτι της αισθητικής για το οποίο όλοι μιλούν. 

  Αν η εταιρία τροποποιήσει τον διαγωνισμό ώστε να πάψει να είναι ένα απλό μάζεμα likes και αυτοδιαφήμισης με το πρόσχημα της «καλής πράξης» (με μόνο κόστος το ότι θα χαρίσουν ένα μόνο αντικείμενο/προϊόν τους) και με κάποιο τρόπο δώσει λεφτά σε οργανισμούς που σχετίζονται με τον καρκίνο και τα έχουν ανάγκη, εγώ θα είμαι μαζί της.
 Κι ας μοιράσει και τανάλιες για τους όρχεις.  



Πηγή: www.lifo.gr

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΣΠΑΝΙΟ ΠΟΥΛΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΣΕ



Πριν λίγες μέρες, αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά στην ιστορία να φωτογραφίσουν ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος αλκυόνας, το οποίο ζει στους Νήσους του Σολομώντα στον Ειρηνικό Ωκεανό.
 Το πουλί «Mustached Kingfisher» συναντάται αποκλειστικά εκεί, κι ειδικότερα μόνο στο νησί Guadalcanal, κι επειδή είναι πολύ σπάνιο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «πουλί φάντασμα», ενώ επειδή εκτιμάται πως υπάρχουν το πολύ 1000 συνολικά, θεωρείται είδος προς εξαφάνιση.

   Ο Chris Filardi, διευθυντής του Pacific Programs στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει αφιερώσει τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής του στη μελέτη κι αναζήτηση αυτού του πουλιού, κατάφερε να το συναντήσει από κοντά και να τραβήξει την πρώτη στα χρονικά φωτογραφία που το απεικονίζει. Ωστόσο, αμέσως μετά, το σκότωσε με ευθανασία.

Όπως ήταν φυσικό, η κίνησή του ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους οικολόγους που καταδίκασαν την ενέργεια θεωρώντας απαράδεκτο αυτό που έκανε. Ό ίδιος βέβαια, μετά κι από τη γενική κατακραυγή, έσπευσε να δικαιολογήσει αυτό που έκανε, αναρτώντας στο site Audubon ένα κείμενο όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το έκανε.
 Μεταξύ άλλων, ο Filardi, αφού δήλωσε πως το συγκεκριμένο πουλί δεν είναι τόσο σπάνιο, συμπλήρωσε πως αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος να συλλεχθούν περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες γι' αυτό το άγνωστο μέχρι τώρα είδος.

 «Οι πληροφορίες που θα εξασφαλίσει τώρα η ορνιθολογική κοινότητα είναι σπανιότερες από αυτό καθαυτό το πουλί» σχολίασε ο Filardi. «Πρόκειται για ένα είδος 'σπάνιο' στο μάτι του Δυτικού επιστημονικού Κόσμου, όχι σπάνιο γενικά κι ούτε απειλούμενο προς εξαφάνιση. Η απόφαση να το θανατώσω ώστε να συλλεχθεί για μελέτη θα βοηθήσει πρακτικά τις έρευνες των βιολόγων» σημειώνει.

 «Το να σκοτώνεις ζώα στο όνομα της εξέλιξης, της εκπαίδευσης ή σε οτιδήποτε τέτοιο τελοσπάντων πρέπει απλά να σταματήσει. Είναι λάθος και αφήνει μια φρικιαστική παρακαταθήκη και στους μελλοντικούς ερευνητές και στα παιδιά» είναι ο αντίλογος των οικολόγων. 

You are looking at the first-ever photos of a male moustached kingfisher!
Chris Filardi is director of Pacific Programs at the Museum’s Center for Biodiversity and Conservation. This month, he’s blogging from the remote highlands of Guadalcanal in the Solomon Islands, where he is surveying endemic biodiversity and working with local partners to create a protected area. He writes, "In the western Pacific, first among these ghost species is the moustached kingfisher (currently ...
See More



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ 3 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ



Στην Ιαπωνία το να βλέπεις μικρά παιδιά στο μετρό εντελώς μόνα τους ή και σε παρέες είναι μια πολύ συνηθισμένη εικόνα. Ντυμένα με τις σχολικές τους στολές και με την τσάντα στην πλάτη, 6χρονα γιαπωνεζάκια πηγαινοέρχονται στους δρόμους του Τόκιο, χρησιμοποιώντας τα μέσα μεταφοράς ανάμεσα σε ορδές ενηλίκων που δεν δείχνουν καμία μα καμία έκπληξη στο θέαμα.

   Η αυτονομία τους μάλιστα ξεκινά από πολύ μικρότερες ηλικίες, καθώς από 3 ετών οι γονείς τους τα στέλνουν να κάνουν θελήματα. Πηγαίνουν στο φούρνο, στο μπακάλικο, κάνουν ψώνια και όλα αυτά χωρίς καμία επίβλεψη. Μάλιστα υπάρχει και σχετική τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται τα τελευταία 25 χρόνια στην Ιαπωνία.
 Το "Hajimete no Otsukai" (Το πρώτο μου θέλημα) παρακολουθεί με κρυφές κάμερες την καθημερινότητα αυτών των παιδιών, και το πως κάνουν διάφορες δραστηριότητες εντελώς μόνα τους από τόσο μικρή ηλικία. 

Πως εξηγείται όμως αυτή η τόσο ασυνήθιστη για το Δυτικό Κόσμο ανεξαρτησία; Φυσικά ο λόγος δεν είναι γιατί τα παιδιά εκεί είναι εκ φύσεως πιο αυτάρκη από τα υπόλοιπα. «Όλα έγκεινται στη δυναμική της μάζας» εξηγεί ο ανθρωπολόγος Dwayne Dixon στο The Atlantic. «Τα παιδιά στην Ιαπωνία μαθαίνουν από νωρίς πως, σε ιδανικές συνθήκες, οποιοδήποτε μέλος της κοινωνίας μπορεί να εξυπηρετήσει ή να βοηθήσει κάποιο άλλο». 

Αυτή η πεποίθηση ενισχύεται και στο σχολείο, όπου τα παιδιά καλούνται να καθαρίσουν ή να σερβίρουν φαγητό τα ίδια, αντί να το περιμένουν από το προσωπικό. «Κάτι τέτοιο επιμερίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα και μαθαίνει σε όλους για παράδειγμα πώς να καθαρίζουν μια τουαλέτα» συμπληρώνει ο Dixon.
 Με το να αναλάβει ένα παιδί την ευθύνη για κάποιον κοινόχρηστο χώρο, το όφελος είναι διπλό- αφενός κατανοεί την έννοια της ιδιοκτησίας αλλά και τις συνέπειες του να τα κάνει άνω κάτω, αφού στην τελική αυτό θα τα καθαρίσει μετά. 
Αυτή η λογική επεκτείνεται μετά στους δημόσιους χώρους. Οι δρόμοι της Ιαπωνίας άλλωστε είναι εξαιρετικά καθαροί. Το παιδί γνωρίζει πλέον εξ' ιδίων πως μπορεί να βασιστεί στην ομήγυρη αν χρειαστεί κάτι. Βέβαια, ας μην παραγνωρίζουμε και το γεγονός πως η χώρα έχει πολύ χαμηλό δείκτη εγκληματικότητας, ένας πολύ βασικός λόγος που οι γονείς δεν τρομάζουν στην ιδέα πως τα παιδιά τους κυκλοφορούν μόνα εκεί έξω.
 Δίνοντας οι γονείς αυτήν την ελευθερία στα παιδιά τους, δεν ενισχύουν το αίσθημα εμπιστοσύνης μόνο σε αυτά αλλά και σε ολόκληρη την κοινότητα. 

«Πολλά παιδιά στον κόσμο είναι αυτάρκη» παρατηρεί ο Dixon. «Αυτό όμως που υποπτεύομαι πως έχει εντυπωσιάσει τους ανθρώπους του Δυτικού κόσμου στην προκειμένη περίπτωση είναι η αίσθηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας που υπάρχει εκεί, που τις περισσότερες φορές συμβαίνει σιωπηλά και αυθόρμητα» καταλήγει. 






Πηγή: www.lifo.gr

NASA: ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΗ



Στον απόηχο της ανακοίνωσης για την εύρεση νερού στον Κόκκινο Πλανήτη και τις υπόλοιπες εντυπωσιακές ανακοινώσεις στις οποίες προέβη τη χρονιά που διανύουμε, η NASA έδωσε μόλις στη δημοσιότητα ένα πολύ λεπτομερές εικονογραφημένο και κατανοητό έγγραφο στο οποίο περιγράφει τα σχέδιά της για την εξερεύνηση του Άρη.

   Στο έγγραφο αυτό η Διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, δηλώνει εφθαρσώς μεταξύ άλλων ότι σε αυτή τη στιγμή βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ σε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη και στην συνέχεια εξηγεί λεπτομερώς πως αυτό θα γίνει εφικτό, χωρίζοντας τις μελλοντικές της ενέργειες και τη διαδρομή της ως τον πλανήτη, σε τρεις φάσεις: 

  Το πρώτο βήμα ονομάζεται "Εξαρτώμενοι από τη Γη" το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή πειραμάτων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ISS ώστε να μελετηθεί εις βάθος το πώς οι αποστολές μακράς διάρκειας μπορεί να επηρεάζουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτή η φάση είναι ήδη σε εξέλιξη, με την υπηρεσία να δοκιμάζει διαφορετικά υλικά και 3D εκτυπώσεις στο διαστημικό σταθμό και να ερευνά την ανθρώπινη συμπεριφορά και την υγεία για την πρώτη παρτίδα των αστροναυτών.

   Η επόμενη φάση ονομάζεται «Τόπος Δοκιμής". Όπως υποδηλώνει το όνομα, αυτό είναι το στάδιο, όπου η NASA θα θέσει τις τεχνολογίες της σε πραγματικές συνθήκες ώστε να αποδείξει ότι λειτουργούν. Η από κοινού πτήση του συστήματος διαστημικής εκτόξευσης και του Διαστημοπλοίου Ωρίωνα, που έχει προγραμματιστεί για το 2018, είναι μέρος της β' φάσης, παράλληλα με το πρόγραμμα δοκιμής διαστημικών συστημάτων που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, τα οποία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει για μελλοντικές αποστολές του Άρη.

   Για το τρίτο και τελικό στάδιο, με την ονομασία "Ανεξάρτητως Γης" η NASA σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή όλες τις τεχνολογίες που ανέπτυξε και δοκίμασε στέλνοντας αστροναύτες κοντά στον πλανήτη Άρη και τους δορυφόρους του, προτού να είναι σε θέση να τους προσγειώσει στην επιφάνεια του πλανήτη, όπου θα ξεκινήσουν δοκιμές για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του.

   Και το έγγραφο καταλήγει λέγοντας: "Φιλοξενούσε ή φιλοξενεί ο Άρης κάποια μορφή μικροβιακής ζωής; Θα μπορούσε κάποτε να αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τον άνθρωπο; Τι θα μπορούσε να μας διδάξει για τη ζωή σε άλλα σημεία του σύμπαντος ή για το πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη; Τι μπορεί να μας διδάξει για το γήινο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον;" 





Πηγή:www.lifo.gr

ΣΤΟ ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ



Το κουαρτέτο για τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία τιμήθηκε τελικά με το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της σουηδικής επιτροπής.

   Στο σκεπτικό της επιτροπής αναφέρεται ότι το βραβείο απονέμεται στο κουαρτέτο για την αποφασιστική συνεισφορά τους στην εγκαθίδρυση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τυνησία μετά την Επανάσταση των Γιασεμιών το 2011. 

  Tο Κουαρτέτο, που δημιουργήθηκε μετά από τις πολιτικές δολοφονίες και την αναταραχή το 2013, όταν η χώρα βρισκόταν υπό κατάρρευση,  αποτελείται από δυο εργατικά συνδικάτα, μια εργοδοτική συνομοσπονδία και μια οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

   Όπως αναφέρει η νορβηγική επιτροπή, οι τέσσερις εταίροι «θεμελίωσαν μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία σε μια περίοδο που η χώρα βρισκόταν στα όρια εμφυλίου πολέμου, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο καθοριστικά στην εγκαθίδρυση συνταγματικού συστήματος διακυβέρνησης, που εγγυάται δικαιώματα σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ασχέτως από το φύλο, τις θρησκευτικές ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε πολίτη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κουαρτέτο συνέβαλε ώστε η Τυνησία, στο διάστημα μερικών ετών, να δημιουργήσει ένα συνταγματικό σύστημα διακυβέρνησης που διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φύλου, πολιτικών πεποιθήσεων ή θρησκευτικών πεποιθήσεων. 

Η επιτροπή σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως το βραβείο δίνεται στο κουαρτέτο ως σύνολο, κι όχι στα επιμέρους μέλη του.   Η περίφημη Αραβική Άνοιξη ξεκίνησε από την Τυνησία το 2010 – 2011 και μετά εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Αίγυπτος. 
    Υπενθυμίζεται ότι για το βραβείο υποψήφια ήταν μεταξύ άλλων και η Άνκελα Μέρκελ. 

BREAKING NEWS The 2015 Peace is awarded to the National Dialogue Quartet in Tunisia

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...