Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Πάνε δυό φίλοι, ο Μήτσος και ο Κώστας, στο βουνό για ορειβασία και πέφτουν σε μια χιονοθύελλα τρομερή....
Για καλή τους τύχη πετυχαίνουν εκεί κοντά σε ένα χωριό ένα σπίτι και ζητούν καταφύγιο για να περάσουν την νύχτα.
Τους προκύπτει εκεί πέρα μια ωραία χήρα και τους λέει ότι για λόγους κουτσομπολιού δεν μπορούν να μείνουν στο σπίτι, αλλά στον στάβλο που είναι άδειος και καθαρός.

Φυσικά οι τύποι δέχονται, άλλωστε είχαν και τον κατάλληλο εξοπλισμό: υπνόσακο, κάριματ, θερμικά εσώρουχα, ρούχα κλπ.
Βολεύονται λοιπόν την νύχτα και γυρίζουν μετά στην Αθήνα.
Μετά από εννιά μήνες έρχεται ένας δικηγόρος στον Κώστα σταλμένος από την χήρα, του λέει κάτι και παθαίνει ζημιά!
Τηλεφωνεί λοιπόν στον Μήτσο να ρωτήσει:
- Έλα ρε Μήτσο, θυμάσαι την ωραία χήρα που μας φιλοξένησε;
- Φυσικά, γιατί ρωτάς;
- Μήπως ρε το βράδυ που κοιμόμουνα πήγες στο σπίτι της και την πήδηξ@ς;
- Μμμ, ναι, δεν μπορούσα να συγκρατηθώ.
- Μάλιστα, μήπως της έδωσες και το δικό μου όνομα για δικό σου;
- Ναι, ρε συγγνώμη, ελπίζω να μην σε πειράζει.
- Όχι, καθόλου γιατί πέθανε και μου άφησε όλη την περιουσία της!

"ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ" ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά στο Αγροτικό Ιατρείο της Τ.Κ. Προμάχων, συμπεριλήφθηκε στα Θέματα της Ημερήσιας Διάταξης της Συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 19/1/2016.
Όπως έχει γίνει γνωστό, το προηγούμενο διάστημα ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, ώστε να υπάρξει οικονομική στήριξη για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και την επισκευή του ιατρείου.
Η συγκεκριμένη επικοινωνία είχε θετικά αποτελέσματα, καθώς μετά την παραπάνω Συνεδρίαση δόθηκε το «πράσινο φως» για την ενίσχυση του Αγροτικού Ιατρείου, μετά από σχετική εισήγηση του κ. Κυρίζογλου ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε το αίτημα του Δήμου μας.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος κατά την Συνεδρίαση, πρόκειται για μία συμβολική κίνηση με την οποία η ΠΕΔ θα δείξει στην πράξη ότι στέκεται αρωγός στις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν οι κατά τόπους Δήμοι, ειδικά όταν πρόκειται για μία ακριτική περιοχή όπως οι Πρόμαχοι όπου απασχολούνται μάλιστα πολλοί υλοτόμοι που είναι εκτεθειμένοι στα ατυχήματα.
Τα παραπάνω επιχειρήματα επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης και πρώην Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης που είναι μέλος της ΠΕΔ, ο οποίος τόνισε πως η πρόταση είναι προς την σωστή κατεύθυνση και γι’ αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από το σώμα.
Την Συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Μπάτσης και ο Πρόεδρος του ΚΕ.Κ.Π.Α. και Ιατρός κ. Χρήστος Δόντσος που συνέβαλε σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια.
Προβάλλοντας και προτείνοντας στην Κοινωνία παραδείγματα προσφοράς και αλληλεγγύης, αισιοδοξίας και θέλησης για αγώνα, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας κατά την πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, του έτους 2016, απένειμε συμβολικά τιμητικές διακρίσεις στους αδελφούς Νικόλαο και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, μεγάλους ευεργέτες του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και (στον ζωγράφο Τριαντάφυλλο Ηλιάδη («ζωγραφική με το στόμα»).





ΑΥΤΟΨΙΑ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ ΣΩΣΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


Τήρησαν την υπόσχεσή τους ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Πρόεδρος της Α’Βάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστος Γεωργίου, οι οποίοι το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Σωσάνδρας συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο του χωριού κ. Νίκο Μήντση την επόμενη κιόλας μέρα από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν να δουν από κοντά το μικρό ευτυχώς πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο Νηπιαγωγείο από την υγρασία και για το οποίο όπως είπε ο Δήμαρχος θα αναζητηθεί άμεσα η καλύτερη δυνατή λύση.
Την ίδια στιγμή, διαπίστωσε από κοντά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Δημοτικό Σχολείο και αφορούν στην συντήρηση και μικροεπισκευή της στέγης, στις επεμβάσεις στον αύλειο χώρο, καθώς επίσης και στην προμήθεια υλικών για την καλωδίωση του δικτύου ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Τόσο ο κ. Μπίνος και ο κ. Γεωργίου, όσο και ο Πρόεδρος κ. Μήντσης συμφώνησαν ότι υπάρχει μία εποικοδομητική συνεργασία η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά με στόχο την επίλυση όσο το δυνατόν περισσότερων ζητημάτων που αφορούν στην Τοπική Κοινότητα Σωσάνδρας.






ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Αξιοποίηση των κονδυλίων του ΣΕΣ 2014-2020 για τη δημιουργία ενός διαδημοτικού καταφυγίου

Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Π.Ε. Πέλλας


Ευρεία σύσκεψη για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, μετά από σχετική πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Ο κ. Θεοδωρίδης υποδεχόμενος τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων τόνισε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να απαντήσουμε στο πρόβλημα των αδέσποτων, να βρούμε μια λύση σε ένα θέμα που είναι πολύ σοβαρό και έχει εκδηλωθεί κυρίως, στις πόλεις και σε μεγάλους οικισμούς». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα συλλογικά και ενιαία ώστε να υπάρχει αποτελεσματικότητα στη δράση. Καταγράφεται μια αυξητική τάση στον αριθμό των αδέσποτων ζώων και, πρωτίστως, για την προστασία της δημόσιας υγείας αλλά και υγείας και ευζωϊας των ζώων συντροφιάς θα πρέπει να βρούμε μια κοινή λύση».

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την κατάλληλη διαχείριση των ζώων και τη βελτίωση της διαβίωσής τους σε υφιστάμενα καταφύγια. Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (Νοσοκομεία, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, Δήμοι, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, ιδιώτες κτηνίατροι) για την αντιμετώπιση των δηγμάτων πολιτών στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ιδιαίτερα τονίστηκε το θέμα της λύσσας που εμφανίστηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας και απαιτεί συστηματική παρακολούθηση. Στο σημείο αυτό σημαντικός είναι ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για την κατάλληλη πληροφόρηση των πολιτών, χωρίς να υφίσταται ανησυχία διότι η πολιτεία έχει λάβει όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα (εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα).

Έπειτα, τα στελέχη των υπηρεσιών υπογράμμισαν ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία αποτελεί υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς να τοποθετούν μικροτσίπ ταυτοποίησης στα ζώα, αλλά και την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων προς αυτήν την κατεύθυνση και επιβολή προστίμων όπου απαιτείται.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών οργανώσεων μετέφεραν την προσωπική τους εμπειρία για τη βελτίωση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και πρότειναν τη συμμετοχή τους, καθώς κι άλλων εθελοντών στις αντίστοιχες δράσεις βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των ζώων, στο πλαίσιο τήρησης των κείμενων διατάξεων.

Συμπερασματικά, η συζήτηση επικεντρώθηκε στο συντονισμό για τη διαχείριση των αδέσποτων, στην ανάγκη για μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων στους δρόμους και στη δημιουργία χώρων για την ασφαλή διαβίωσή τους, καθώς όλα αυτά αποτελούν την κοινή συνισταμένη για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, οι κ.κ. Αντιδήμαρχοι Αλμωπίας, Έδεσσας, Πέλλας και Σκύδρας, κ. Στέφανος Αβραμίκας, κ. Μαρία Βλάχου-Κατσάρα, κ. Ανδρέας Καραφυλλιάς, κ. Χαράλαμπος Γεραντίδης αντίστοιχα, ο κ. Αθανάσιος Μπαρμπούνης εκπροσωπώντας το Αστυνομικό Τμήμα Έδεσσας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας κ. Τρύφων Τσαντάκης, από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Πέλλας η Προϊσταμένη κ. Ελένη Καραντώνη, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Αναστάσιος Κελεσίδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών κ. Άννα Γέργου, η κ. Ρεβέκκα Μάρκου ως εκπρόσωπος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Σκύδρας «ΣΤΟΡΓΗ», ο Αντιπρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Γιαννιτσών κ. Στέφανος Μαυρομάτης και η Ταμίας κ. Χατζηματθαίου Κυριακή, η κ. Μαριλένα Στογιαννίδου και ο κ. Θεοχάρης Ζεμπέκης από τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Σκύδρας, ο κ. Φώτης Παραστατίδης από τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας και οι εκπρόσωποι του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Έδεσσας κ.κ. Κασαρτζόγλου Βηθλεέμ και Παπαδοπούλου Ρία.


Επίσης συμμετείχαν στη συνάντηση από τον Δήμο Έδεσσας η κ. Κατερίνα Ζδρού, από τον Δήμο Σκύδρας η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαγδαληνή Παπαδοπούλου, από τον Δήμο Πέλλας οι κ.κ. Παυλίδου Έφη και Παπαδοπούλου Κυριακή, από το Τμήμα Κτηνιατρικής Δήμου Αλμωπίας η κ. Ιντζεμπατζάκη Δήμητρα, το στέλεχος του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας κ. Κατερίνα Μπάρκα και οι ιδιώτες Κτηνίατροι κ.κ. Τζηρίνης Αθανάσιος, Πρόεδρος της Πενταμελούς Επιτροπής του Δήμου Πέλλας και Βασίλειος Σλίμπας, αρμόδιος Κτηνίατρος για τον Δήμο Έδεσσας.


"ΛΥΚΕ-ΛΥΚΕ ΕΙΣΑΙ ΕΔΩ;" - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΙΜΠΙΤΣΟΥ



Οι «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας και οι εκδόσεις «Μολύβι» παρουσιάζουν το υπερβατικό μυθιστόρημα «Λύκε-Λύκε είσαι εδώ;» του συγγραφέα Χρήστου Μπιμπίτσου

Ο Σύλλογος «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και οι εκδόσεις «Μολύβι», σας προσκαλούν στην παρουσίαση του υπερβατικού μυθιστορήματος του Χρήστου Κ. Μπιμπίτσου «Λύκε-Λύκε είσαι εδώ;».

Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 6.00μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας.

Κατά την παρουσίαση, με αφορμή ιδέες και εικόνες του βιβλίου, ο Ευάγγελος Τρυψιάνης (Φιλόλογος-Συγγραφέας) και ο συγγραφέας θα αναπτύξουν το θέμα: «Προδοσία, Οργή και Εκδίκηση: Αναζητώντας την Κάθαρση». 

Για την τεχνική συγγραφής του μυθιστορήματος θα μιλήσει η Ιωάννα Αμπατζή, Συγγραφέας και Εκπαιδεύτρια Δημιουργικής Γραφής ενώ την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημήτριος Ευαγγελίδης, συγγραφέας. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.


Λίγα Λόγια για το βιβλίο
Πρόκειται για ένα «ιδιόρρυθμο» μυθιστόρημα, με ήρωες μία παρέα εφήβων που ανήκουν στη γενιά του ’80. Ο συγγραφέας περιγράφει, χρησιμοποιώντας άλλοτε παρελθοντικούς χρόνους και άλλοτε ενεστώτα, μία σειρά από αλλοπρόσαλλα γεγονότα, φάρσες, αλλά και αυθεντικούς διαλόγους που αντλούνται από την καθημερινότητα των ηρώων.

Ο Συγγραφέας συμμετέχει στο έργο, αναλαμβάνοντας έναν ενεργό ρόλο στην πλοκή και εξέλιξη, εθισμένος στο συναίσθημα της εκδίκησης και σχοινοβατώντας σε μία ευαίσθητη ισορροπία όπου η εξουσία αλλάζει συνεχώς χέρια.

Το μυθιστόρημα χαρακτηρίζεται από έναν παράξενο συνδυασμό τρυφερότητας και εκδικητικής μανίας που μας επιτρέπει να εξερευνήσουμε τις ρίζες του σημερινού «κακού», αλλά και της «ελπίδας» που υπόσχεται η λεγόμενη «γενιά της πολυθρόνας». Ή, τουλάχιστον, όπως οι «γενναίοι» εκπρόσωποί της συνδέθηκαν και αναμείχθηκαν αργότερα με τους επιβιώσαντες «baby boomers» και τους νεότερους «golden boys».


Ο συγγραφέας.
Ο Χρήστος Κ. Μπιμπίτσος γεννήθηκε στην Έδεσσα όπου ζει με την οικογένειά του και εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος.

Είναι επικοινωνιολόγος και συγγραφέας, με δια βίου σπουδές στις περιβαλλοντικές επιστήμες, διοίκηση επιχειρήσεων, επικοινωνία και, τελευταία, ψυχολογία. Το διδακτορικό του είναι στην εκπαίδευση ενηλίκων. 

Με τη λογοτεχνία και τη συγγραφή ασχολείται από τα εφηβικά του χρόνια, έχοντας γράψει αρκετά διηγήματα, δοκίμια, ποιήματα, και θεατρικά έργα. Με τη συγγραφέα Ιωάννα Αμπατζή έχουν γράψει μαζί δύο βιβλία πολιτικής επικοινωνίας με τίτλο «Ο Μακιαβέλι Δήμαρχος» και «Η Αναρχία του Δημοσίου Υπαλλήλου». Κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του 2000, από τις εκδόσεις Προπομπός, με το ψευδώνυμο Ιούλιος Αύγουστος.

Στις λογοτεχνικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις του συγγραφέα εντάσσονται θέματα όπως η σχετικότητα του χρόνου, το νόημα της ζωής, ο σκοπός του ανθρώπου, η σεξουαλικότητα ως ψυχοκοινωνικό φαινόμενο, η ποικιλότητα των ανθρώπινων χαρακτηριστικών, συναισθημάτων και συμπεριφορών -κυρίως υπό το πρίσμα της συνδυαστικής επίδρασης της φύσης (δηλαδή των γονιδίων) και του περιβάλλοντος (που παραπέμπει στην εκπαίδευση και κουλτούρα).



Συχνά συμμετέχει, μετά από πρόσκληση, σε ομιλίες και παρουσιάσεις για θέμα σύγχρονου κοινωνικού προβληματισμού. 


Ο ΠΑΠΑ-"ΟΠΙΣΘΕΝ" (βίντεο)

img

Θεοφάνεια.
Κάπου στην Π.Γ.Δ.Μ.


ΟΙ ΨΥΧΕΣ



Ας θυμηθουμε μια ιστορία για τις Ψυχές, που ετοιμάστηκαν να κατέβουν στην Γη. Ίσως η ιστορία αυτή θα βοηθήσει κάποιους να καταλάβουν καλλίτερα την Ψυχή τους, τον Εαυτό τους και το νόημα της ζωής τους.
Να θυμάστε την ιστορία αυτή όσο πιο συχνά μπορείτε, ιδίως στις δύσκολες καταστάσεις και τότε θα έρθουν σε σας η σοφία και η χαρά.


. . . Κάποτε έχουν συγκεντρωθεί οι Ψυχές σε ένα συμβούλιο πριν την ενσάρκωσή τους στην Γη.
Ρωτάει λοιπόν ο Θεός την μια Ψυχή:
- Εσύ γιατί θέλεις να πας στην Γη;
- Θέλω να μάθω να συγχωρώ.
- Και ποιούς σκοπεύεις εσύ να συγχωρέσεις; Κοίταξε- όλες οι Ψυχές είναι καθαρές, φωτεινές και αγαπητές. Αυτές σʼ αγαπάνε τόσο πολύ, που δεν μπορούν με τίποτε να κάνουν κάτι, που να χρειάζεται να τις συγχωρέσεις.
Η Ψυχή έριξε μια ματιά στις αδελφούλες της και πράγματι, αυτή τις αγαπάει όλες άνευ όρων και αυτές επίσης την αγαπούν άνευ όρων!
Πικράθηκε η Ψυχή και λέει:
- Και ήθελα τόσο πολύ να μάθω να συγχωρώ!
Εκείνη τη στιγμή την πλησιάζει η άλλη Ψυχή και της λέει:
- Μη στεναχωριέσαι, σʼ αγαπώ τόσο πολύ, που είμαι έτοιμη να βρεθώ μαζί σου στην Γη για να σε βοηθήσω να δοκιμάσεις την συγχώρεση. Θα γίνω ο άνδρας σου και θα σε απατώ, θα μεθώ, θα φέρομαι παράλογα και συ θα μαθαίνεις να με συγχωρείς.
Την πλησιάζει και μια άλλη Ψυχή και της λέει:
- Και γω σʼ αγαπώ πάρα πολύ και θα έρθω μαζί σου: εγώ θα γίνω η μητέρα σου, θα σε τιμωρώ, θα σε πρήζω, θα επεμβαίνω στην ζωή σου, θα σε εμποδίζω να ζεις ευτυχισμένα και συ θα μαθαίνεις να με συγχωρείς.
Την πλησιάζει η τρίτη Ψυχή και της λέει:
- Εγώ λοιπόν θα γίνω η καλλίτερή σου φίλη και στην πιο ακατάλληλη στιγμή θα σε προδώσω και συ θα μαθαίνεις να με συγχωρείς.
Την πλησιάζει η τέταρτη Ψυχή και της λέει:
- Εγώ θα γίνω το αφεντικό σου και από αγάπη για σένα θα σου φέρομαι σκληρά και άδικα, για να σου δοθεί η δυνατότητα να δοκιμάσεις την συγχώρεση.
Άλλη μια Ψυχή πήρε ένα μεγάλο βάρος επάνω της- αυτή προσφέρθηκε να παίξει τον ρόλο της κακιάς και άδικης πεθεράς . . .
Έτσι, συγκεντρώθηκε μια ομάδα Ψυχών, που αγαπιούνται μεταξύ τους πάρα πολύ, σοφίστηκαν το σενάριο της ζωής τους στην Γη για την απόκτηση της εμπειρίας της συγχώρεσης και ενσαρκώθηκαν.
Αλλά, όπως αποδείχτηκε, πάνω στην Γη είναι πάρα πολύ δύσκολο να θυμηθείς τον Εαυτό σου και την συμφωνία.
Οι περισσότεροι πήραν στα σοβαρά αυτήν την ζωή, άρχισαν να θυμώνουν και να οργίζονται μεταξύ τους, ξεχνώντας, πως οι ίδιοι έκαναν αυτό το σενάριο της ζωής- και το κυριότερο: ότι όλοι μεταξύ τους αγαπιούνται πάρα πολύ!


(Από το βιβλιο του Α. Nekrasof «Οι ζωντανές σκέψεις»).




ΠΗΓΗ...http://www.e-steki.gr/

Ο ΗΛΙΑΣ ΠΡΟΒΑΤΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΑΛΜΩΠΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ


Ο ΑΛΜΩΠΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ανακοινώνει την μεταγραφή του ΗΛΙΑ ΠΡΟΒΑΤΙΔΗ από τον ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ.

 Ο έμπειρος μέσος που στο παρελθόν πέρασε από τον ΑΛΜΩΠΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ έχει αγωνιστεί και στον ΠΙΕΡΙΚΟ,ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ,ΑΕΤΟ ΣΚΥΔΡΑΣ,ΠΛΑΤΑΝΙΑ και ΑΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε. ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Φίλες και φίλοι,
Σήμερα κλείνει για εμάς ως απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας ένας μεγάλος κύκλος δουλειάς και προσφοράς στον τόπο μας.
Σαν Δημοτική Αρχή ξεκινήσαμε με κάποια συγκεκριμένα οράματα και σκοπούς: Να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπή διαβίωση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, να ανοίξουμε νέους δρόμους και να δημιουργήσουμε ισχυρά θεμέλια για την Κοινωνική Μέριμνα, τον Πολιτισμό, τον Εθελοντισμό, το Περιβάλλον, τον Αθλητισμό. Να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε τις Δομές μας, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής.
Για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων, ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένας αξιοπρεπής χώρος που θα στεγάσει όλες τις δράσεις της ΔΗ.Κ.Ε.Α. και γι’ αυτό το λόγο προχωρήσαμε άμεσα στην μεταστέγαση των γραφείων από τα υπόγεια του Δημαρχείου στο κτίριο του παλαιού Δημαρχείου της Αριδαίας. Παράλληλα, έχοντας ως στόχο την εύρυθμη λειτουργία όλων των υπηρεσιών μας, συστεγάσαμε διοικητικά τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» Αριδαίας και Εξαπλατάνου στην Αριδαία.

Ακολουθούν κάποιες από τις σημαντικότερες δράσεις μας κατά το διάστημα Σεπτέμβριος 2014 – Ιανουάριος 2016:
-Πραγματοποιήθηκαν είκοσι επτά (27) Διοικητικά Συμβούλια και πάρθηκαν  εκατόν είκοσι (120) αποφάσεις οι οποίες έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.
-Έγιναν εβδομήντα δύο (72) αναθέσεις για προμήθεια υλικών για τις ανάγκες  της Επιχείρησης και τριάντα επτά (37) αναθέσεις για παροχή υπηρεσιών οι οποίες έχουν αναρτηθεί στο Διαδίκτυο.
-Δημιουργήθηκαν διακόσια ογδόντα εννιά (289) Εντάλματα Πληρωμών,  πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές τους  879.883,10€ (προμηθευτές, πάροχοι υπηρεσιών, μισθοδοσίες) και αναρτήθηκαν στη Διαύγεια.
-Κατεβλήθησαν οι μισθοδοσίες  του Προσωπικού της Επιχείρησης,  όλων των Προγραμμάτων (ΒΣΣ- ΚΔΑΠμεΑ-ΚΔΑΠ) καθώς και του Δημοτικού Ωδείου που υλοποιεί η ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας.
-Συνεχίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία των Προγραμμάτων ''Βοήθεια Στο Σπίτι'', ''ΚΔΑΠμεΑ'' και ''ΚΔΑΠ'' καθώς και του Δημοτικού Ωδείου.
-Δημιουργήσαμε Εσωτερικό Κανονισμό για το κέντρο ''ΚΔΑΠ'' και με αυτό το τρόπο αναβαθμίσαμε και ενισχύσαμε μετά από μεγάλες προσπάθειες τον αριθμό των ωφελουμένων  με αποτέλεσμα να πετύχουμε επιπλέον επιχορήγηση της τάξης των 86.313,70€ για τις ανάγκες του Προγράμματος.
-Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας των πτυχίων και πιστοποιητικών των υπαλλήλων της Επιχείρησης από τις εκάστοτε Σχολές και Υπηρεσίες και τη καταγραφή των αποτελεσμάτων σε αρχείο στην εφαρμογή του ΣΕΕΔΔ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης).
-Ολοκληρώσαμε τη σύνταξη του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας για τα Έτη 2015 - 2019.
-Τηρήθηκε αρχείο με το ημερήσιο πρόγραμμα, τις αρμοδιότητες και τις εργασίες του προσωπικού για άμεση παρακολούθηση και αξιολόγηση για βελτίωση των υπαλλήλων της Επιχείρησης.
-Ενισχύσαμε τις Δομές ''ΚΔΑΠ'' ''ΚΔΑΠμεΑ'' ''ΒΣΣ'' και  το «Δημοτικό Ωδείο» με αναβάθμιση μέσω ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
-Συνεχίσαμε την απασχόληση Του Προγράμματος ΟΑΕΔ 4 Ατόμων με αναπηρία στη ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας. 
-Αποπληρώθηκε μέρος από οφειλές παρελθόντων ετών προς τρίτους – αγωγές.
-Προβήκαμε στη ρύθμιση και επιστροφή αχρεοστήτως ποσού προς ΔΟΥ Εδέσσης.
-Έγινε Προγραμματισμός προσλήψεων  για τα χρηματοδοτούμενα Προγράμματα  ''ΚΔΑΠμεΑ'' ''ΚΔΑΠ'' και του Δημοτικού Ωδείου (έναντι αντιτίμου) το οποίο ενισχύθηκε με επιπλέον αριθμό καθηγητών.
-Λειτουργήσαμε χώρο με ψυχολόγο για εξαρτημένα κακοποιημένα άτομα και δημιουργήσαμε γραμμή στήριξης και επικοινωνίας.
-Πραγματοποιήθηκαν  Δράσεις  και συγκεντρώσεις τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για προσφορά σε συνανθρώπους μας καθ'όλη τη διάρκεια του Έτους καθώς και τις περιόδους των Πασχαλινών και των Χριστουγεννιάτικων Εκδηλώσεων.
-Διοργανώσαμε σε συνεργασία με τις δομές “ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ” δωρεάν ΤΕΣΤ μνήμης σε συμπολίτες μας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.
-Διοργανώσαμε με Συλλόγους Φορείς και Εθελοντές της περιοχής, Εθελοντική Αιμοδοσία και Λαμπαδηδρομία.
-Εκδώσαμε έντυπο υλικό που αφορά τη λειτουργία των Προγραμμάτων ''ΚΔΑΠ'' ''ΚΔΑΠμεΑ'' ''ΒΣΣ'' και ΄΄Δημοτικό Ωδείο'' έτσι ώστε να γίνει μία ορθή προβολή των κοινωνικών υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων μας.
-Διοργανώθηκε μουσική φιλανθρωπική εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εδέσσης για οικονομική βοήθεια σε συμπολίτισσα μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.
-Συμμετείχαμε σε Εκδηλώσεις των Πολιτιστικών – Μορφωτικών Συλλόγων της Αλμωπίας.
-Διοργανώσαμε Εθελοντική Αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
-Πραγματοποιήσαμε Εκδηλώσεις Κοινωφελούς χαρακτήρα Δράση ''XXSMILE'' ''Χαρίζουμε Χριστουγεννιάτικα Χαμόγελα΄΄,  για προσφορά ενδυμάτων, τροφίμων, φαρμάκων και παιχνιδιών.
-Προγραμματίσαμε και οργανώσαμε με το Δήμο Αλμωπίας και σε συνεργασία  με εθελοντές και φορείς της Αλμωπίας το 1ο Χριστουγεννιάτικο Χωριό ''Το χωριό του Άη  Βασίλη''.
-Διοργανώσαμε Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις που περιλάμβαναν ''Λευκή Νύχτα'' “Κάλαντα'' Μουσικές Εκδηλώσεις'' και Παραστάσεις.
-Διοργανώσαμε συγχρονισμένη δράση σε όλες τις τοπικές κοινότητες “ ΣΤΟΛΙΖΩ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΟΥ ΦΩΤΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ”.
-Πραγματοποιήσαμε μουσικοχορευτικές Εκδηλώσεις και παρέλαση των σχολικών μονάδων και συλλόγων για τις Απόκριες (Καρατζοβίτικο Καρναβάλι).
-Συμμετείχαμε στη Δράση καθαριότητας της πόλης (LET'S DO IT).
-Πραγματοποιήσαμε συναυλίες των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου στο τέλος της σχολικής περιόδου.
-Συγκεντρώσαμε όλες τις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους Συλλόγους για τη δημιουργία Πολιτιστικού Καλενταρίου για τα δρώμενα της περιοχής μας.
-Έγιναν οι ετοιμασίες των εορταστικών στεφανιών για τις Εθνικές Εορτές από το προσωπικό του γραφείου για μείωση των εξόδων της Επιχείρησης.
-Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις του συντονιστικού οργάνου Συλλόγων Αλμωπίας που διοργάνωσαν τα Σωματεία και οι Σύλλογοι Αλμωπίας με αφορμή τις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αφορούν τη Γενοκτονία του Πόντου και στην Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας.
-Προγραμματίσαμε, συντονίσαμε και διοργανώσαμε Πολιτιστικές Εκδηλώσεις για την Εορτή Απελευθέρωσης της Αριδαίας.
-Συνεργαστήκαμε μαζί με το Πρόγραμμα ''ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ'' με την Εβδομαδιαία Διαδικτυακή Εκπομπή Ζαχαροπλαστικής '' PASTRY DESIGNS'' και συγκεντρώσαμε τρόφιμα για οικογένειες που έχουν ανάγκη.
-Σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες και επαγγελματίες της περιοχής τοποθετήσαμε ''Κουμπαράδες Αγάπης'' με σκοπό τη συγκέντρωση χρηματικού ποσού και προσφορά βοήθειας σε συνάνθρωπο μας.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Όλα τα παραπάνω έγιναν με σκληρή δουλειά και κυρίως με την συνεργασία και την συμμετοχή πολλών ανθρώπων. Θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω αρχικά τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Δημήτρη Μπίνο για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και για την αμέριστη συμπαράσταση όλο αυτό το διάστημα και στη συνέχεια τα μέλη του Δ.Σ. και όλους αυτούς που αγκάλιασαν την προσπάθειά μας και ήταν παρόντες και πρόθυμοι να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούσαν. Επίσης, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν πραγματικά την ψυχή τους σ’ αυτό που κάνουν και ήταν πάντοτε αρωγοί στην προσπάθεια που κάναμε. Τέλος, εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο Πρόεδρο κ. Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος ξεκινά με πολλή διάθεση για δουλειά και για τον οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει την μεγάλη προσπάθεια.
Εγώ θα είμαι πάντα δίπλα στην Δημοτική Επιχείρηση και να βοηθάω με όποιον τρόπο μπορώ, καθώς νιώθω ότι έχει γίνει κομμάτι του εαυτού μου και της καθημερινότητάς μας και πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερο έργο.

Με εκτίμηση
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Πρόεδρος
Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΣΤΙΒΕΝ ΧΟΚΙΝΓΚ


Οι νέες τεχνολογίες πιθανότατα θα συντελέσουν σε "νέους τρόπους ώστε να πάνε στραβά τα πράγματα" για το ανθρώπινο είδος, σύμφωνα με τον Stephen Hawking.

   Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός, στο πλαίσιο επιστημονικής διάλεξης υπό την αιγίδα του BBC, ρωτήθηκε μεταξύ άλλων πως θα είναι το τέλος τους κόσμου, αν αυτό θα έρθει "φυσικά" ή αν ο άνθρωπος θα τον καταστρέψει πρώτος. Ο Hawking απάντησε πως ολοένα και συχνότερα, οι περισσότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα πηγάζουν από την πρόοδο των επιστημών και της τεχνολογίας. "Περιλαμβάνουν πυρηνικό πόλεμο, καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη και γενετικά σχεδιασμένους ιούς" σημείωσε.

   Επιπλέον είπε πως η καταστροφή της Γης, μια "βεβαιότητα" σύμφωνα με τον ίδιο μέσα στα επόμενα 1.000 με 10.000 χρόνια- δεν θα σημάνει απαραιτήτως και το τέλος της ανθρωπότητας καθώς μέχρι τότε οι άνθρωποι είναι πολύ πιθανό να έχουν μετοικήσει στο διάστημα και σε άλλους πλανήτες.
   "Ωστόσο, δεν θα δημιουργήσουμε αυτοδύναμες αποικίες στο διάστημα τουλάχιστον για τα επόμενα 100 χρόνια, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί τώρα" τόνισε ο Hawking. 
  "Δεν θα σταματήσουμε να προοδεύουμε ούτε και θα κάνουμε πισωγύρισμα, άρα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους κινδύνους και να τους ελέγξουμε. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω πως μπορούμε" κατέληξε. 

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ: ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Ο μαραθώνιος που έζησε η Τ. πριν λίγο καιρό στα νοσοκομεία είναι διαφωτιστικός όχι μόνο για την κατάσταση στο σύστημα υγείας, αλλά και για την ανθρώπινη ψυχή.    Την ευχαριστώ που μας εμπιστεύτηκε το Ημερολόγιό της...ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ 

Hμερολόγιο νοσοκομείου
  Η πρώτη μέρα  
 Είναι η τρίτη φορά που τηλεφωνώ για ασθενοφόρο. Κάθε φορά με ρωτούν τα ίδια: την ηλικία και το όνομά του. Τους λέω «πεθαίνει, δεν τον προλαβαίνετε». Είναι Κυριακή, 7.09 το πρωί.   Ακόμα μας καταλαβαίνει. Μου σφίγγει το χέρι. Του λέω να κουνήσει τα πόδια. Τα κουνάει. Δεν μπορεί να μιλήσει. Βγάζει ένα γρύλισμα. Φοβάμαι ότι έχει σπάσει το κεφάλι του από την πτώση. Με πιάνει πανικός. Με το ένα του χέρι τραβάει το εσώρουχό του προς τα πάνω. Σκέφτομαι να του βάλω ένα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι και να του ρίξω ένα λεπτό πάπλωμα. Δεν είμαι σίγουρη αν είναι το σωστό. Οι άλλοι προσπαθούν να με ηρεμήσουν. Τους βασανίζω.   Έρχονται μετά από ώρα και μας βάζουν τις φωνές γιατί δεν έχουμε ασανσέρ. Τον σηκώνουν κρατώντας τις άκρες από το πάπλωμα και τον βάζουν όρθιο στην καρέκλα. Ανοίγει λίγο τα μάτια και τα ξανακλείνει.   Στο ασθενοφόρο ο τραυματιοφορέας μου κάνει νόημα ότι είναι σοβαρά.
 Καταλήγουμε σε ένα τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας. Εφημερεύει. Γίνεται κόλαση. Τον σπρώχνουν γρήγορα στο Νευρολογικό. Τον κοιτούν για δευτερόλεπτα και τον διώχνουν χωρίς να μας πουν τίποτα. Τριγυρνάμε με το φορείο στους διαδρόμους. Φτάνουμε στο Παθολογικό, τον βάζουν μέσα και μας λένε να βγούμε έξω και θα μας φωνάξουν να γράψουμε το ιστορικό. Όταν μπαίνουμε, αρκετή ώρα μετά, έχει τα μάτια κλειστά και δείχνει να κοιμάται. Τον φωνάζουν αλλά δεν απαντά.
   Με το φορείο καταλήγουμε στη Β’ Παθολογική. Με βάζουν να κάθομαι απέναντι του και να παρατηρώ την κοιλιά του. Αν ανεβοκατεβαίνει σημαίνει ότι αναπνέει. Αλλιώς πρέπει να βάλω τις φωνές. Δείχνει να κοιμάται αλλά δεν είμαι σίγουρη. Σε λίγη ώρα έρχονται να του πάρουν πίεση και μας βγάζουν όλους έξω. Τον διασωληνώνουν. Μας εξηγούν ότι κανονικά θα ήθελε εντατική αλλά ο μέσος όρος αναμονής είναι δέκα μέρες. «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο», μας λένε. «Προετοιμαστείτε για το χειρότερο». Τι σημαίνει αυτό;   Περνούν οι ώρες. Ψάχνουμε μανιωδώς για εντατική. Τηλεφωνούμε σε όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Δεν υπάρχει κρεβάτι για δείγμα. Αργά το απόγευμα-μάλλον γιατί κάποιος πέθανε, σκέφτομαι-βρίσκεται ένα κρεβάτι σε εντατική σε άλλο νοσοκομείο. Πρέπει να περιμένουμε το τέλος της βάρδιας των γιατρών για να τον συνοδεύσουν. Γίνεται πια βράδυ όταν φτάνουμε. Μέρες μετά μαθαίνω ότι οι πρώτες 24 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες για τη φροντίδα ενός τέτοιου περιστατικού. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει μονάδα για εγκεφαλικά. Και ας είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου μαζί με τον καρκίνο. Και όταν προτάθηκε κάποτε να γίνει απορρίφτηκε από τους γιατρούς. Κανείς δεν ήθελε να διασπαστεί το τμήμα του. 

Η Εντατική
   Είναι παράξενο τι συμβαίνει με αυτό το νοσοκομείο. Εχει τη φήμη του χειρότερου στην Ελλάδα και το νοιώθω σαν σωτηρία. Είναι βράδυ όταν μας ενημερώνουν ότι πάμε για το πρώτο 24ωρο και βλέπουμε. Πριν φύγω μου δίνουν τη βέρα του. «Δεν κρατάμε τίποτα προσωπικό στην εντατική», μου λένε.   Κάθομαι όλο το βράδυ απ’ έξω. Μαθαίνω και ξεχωρίζω τους θορύβους. Ο βόμβος από ένα ψύκτη στην άκρη, η πόρτα στο ισόγειο που κάνει σαν λιοντάρι που γρυλίζει-«μα κανείς δεν σκέφτηκε να την φτιάξει;», αναρωτιέμαι-, ο ήχος του ασανσέρ όταν φτάνει στον όροφο. Πρέπει να οργανωθώ. Την επόμενη μέρα φέρνω μαζί μου σταυρόλεξα και μοιράζω τη νύχτα σε φάσεις. Γύρω στις 5 έρχονται οι καθαρίστριες με τα συνεργεία, πιάνουμε κουβέντα και περνάει το πρωινό.
   Τον βλέπω ξανά την επόμενη. Είναι ήρεμος. Με κλειστά τα μάτια. Διασωληνωμένος. Γυμνός με ένα σεντόνι. Σκέφτομαι ότι θα κρυώσει μέσα στο χειμώνα. Μήπως να του φέρω μια πιτζάμα; Μια κουβέρτα; Με κοιτούν οι γιατροί μάλλον με συμπάθεια. Πιθανόν για την ανοησία μου. Είναι περίεργο αυτά που περνούν από το μυαλό του ανθρώπου.   Μαθαίνω την πρώτη μέρα τα βασικά και τις επόμενες τα λέω και στους άλλους. Πρώτα η ρόμπα-καινούργια κάθε φορά-μετά το απολυμαντικό υγρό και ξανά πάλι πλύση όταν φεύγουμε.
   Περνάει το πρώτο 24ωρο. Και το δεύτερο. Έχουμε ελπίδες. Έτσι πιστεύω. Την επόμενη τον βλέπω με δυο παγοκύστες στα πόδια και ένα ανεμιστήρα κολλημένο στα πλευρά. Με πιάνει πανικός. «Θα πάθει πνευμονία», λέω. «Εχει πνευμονία», απαντούν. «Και με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να κατεβάσουμε τον πυρετό για να μην τον επιβαρύνουμε με φάρμακα. Τα ζωτικά του όργανα είναι το μόνο που λειτουργεί». Είναι αδύνατον να τα καταφέρει. «Εδώ δεν πεθαίνουν οι άνθρωποι», απαντούν. Εκείνη την ώρα μου φαίνεται περίεργο αλλά είναι αρκετό για να πιαστώ από κάπου.   Τα καταφέρνει πέντε μέρες μετά. Πέφτει ο πυρετός και τον αποδιασωληνώνουν. Αναπνέει με τραχειοστομία. Ανοίγει λίγο τα μάτια, απαντά μόνο στο ερέθισμα του πόνου, κουνάει, όμως, το αριστερό χέρι πηγαίνοντας το από κάτω προς τα πάνω. Η πρώτη οργανωμένη κίνηση. Τώρα έχω πραγματικές ελπίδες. 
    Τα βράδια περνούν παράξενα. Η απόλυτη σιωπή είναι σημάδι ότι όλα πηγαίνουν καλά. Τις τελευταίες μέρες είναι όλο και πιο όμορφος. Τον ξύρισαν, του έβαλαν κρέμα στα μάγουλα για να μην ανοίξει, βούτυρο κακάου στα χείλη που είχαν ξεραθεί. Είναι καθαρός σαν νεογέννητο παιδί. Μου έρχεται να τους φιλήσω τα χέρια.   Είμαστε στην 25η μέρα και κάθε φορά είναι καλύτερα. Δεν ανοίγει πάντα τα μάτια αλλά κάποιες φορές κάνει κάποιες κινήσεις. Του βγάζουν την παροχέτευση από το κεφάλι και αρχίζουν τη συζήτηση ότι πρέπει να φύγουμε. Πού να πάμε; Σπίτι μας απαγορεύεται. Πρέπει να επιστρέψει στο νοσοκομείο από όπου ήρθε. Δεν υπάρχουν νοσοκομεία για την περίπτωσή του και αφού δεν μιλάει δεν μπορεί να πάει σε κέντρο αποκατάστασης.
   Αρχίζει πάλι ο μαραθώνιος με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Κρεβάτια υπάρχουν αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει τέτοιο περιστατικό. Πιέζουμε να μείνει στο ίδιο νοσοκομείο που ξέρουν το ιστορικό του. Ο διευθυντής δεν δέχεται καν να με δει. Ένας νευρολόγος μου ψιθυρίζει-για το καλό μου όπως λέει-ότι το περιστατικό είναι πολύ βαρύ. Είναι λάθος που φεύγει. Το τελευταίο βράδυ κάνουμε μια ακόμα προσπάθεια μήπως επιστρέψουμε στη Νευρολογική Κλινική ή μια Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας στο πρώτο νοσοκομείο. Η γιατρός, απηυδισμένη από την περίπτωσή μου, μου λέει την αλήθεια. Δεν υπάρχει κρεβάτι στις εντατικές ούτε για δείγμα. Πρέπει να φύγει για να μπουν και άλλοι. Ήταν θαύμα που τον πήραν από την πρώτη μέρα αφού έχει περάσει τα 80. Καμία νευρολογική κλινική δεν παίρνει ασθενείς με εγκεφαλικά μετά τα 70.  Το ίδιο και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Ο πατέρας μου είναι 83. Προσπαθώ να τους πείσω ότι ήταν καλύτερος και από 50άρης. Δεν ακούει κανείς. 

Επιστροφή στη Β’ Παθολογική 
  Είναι η μέρα που έχουν απεργία τα ασθενοφόρα και σκέφτομαι σχεδόν με έξαλλη χαρά ότι κερδίσαμε μια μέρα ακόμα στην Εντατική. Φτάνω στις 12 που αρχίζει το επισκεπτήριο όταν τον βλέπω να τον βγάζουν από το δωμάτιο. Εχει ανοιχτά τα μάτια του. Στρίβει το πρόσωπό του προς τη φωνή μου. Η έτσι μου φαίνεται.   «Κατά σύμπτωση βρέθηκε ασθενοφόρο σήμερα», μου λένε, «και γίνεται η μεταφορά». Τον έχουν τυλίξει με μια ρόμπα εντατικής και μια κουβέρτα. Μου δίνουν να κρατήσω ένα κουτί και με βάζουν να κάτσω δίπλα στον οδηγό. Δεν ρωτάω τι είναι το κουτί. «Θα το χρειαστείτε», απαντούν. 
  Φτάνουμε στο νοσοκομείο με τη συνοδεία της γιατρού της Εντατικής. Το μόνο που ζητάει πίσω είναι τα σεντόνια. Δεν καταλαβαίνω γιατί. Μας οδηγούν στη Β’ Παθολογική από όπου ξεκινήσαμε. Ένα κρεβάτι σε ένα δωμάτιο με δύο άδεια κρεβάτια. Είναι εφημερία και μέχρι το βράδυ έχουν γεμίσει και τα ράντσα στους διαδρόμους.   Είναι γυμνός με ένα σεντόνι. Σκέφτομαι ότι θα κρυώσει. Οι άλλοι-οι πολύτιμοι άλλοι-μου λένε ότι πρέπει να παρακαλέσω για μια κουβέρτα. Και μου εξηγούν τους κανόνες. Δεν πιέζεις πολύ, δεν ενοχλείς στα γραφεία, δεν ρωτάς πολλά. Καταφέρνω να βρω μια κουβέρτα. Τον σκεπάζω ελπίζοντας ότι θα έρθει κάποιος. Μέχρι τις 2 το πρωί δεν έρχεται κανείς. Όταν περνάει τελικά ένας γιατρός του λέω ότι από το μεσημέρι δεν του έχει πάρει κανείς πίεση και θερμοκρασία. Έκανα την πρώτη βλακεία. Ωρύεται ότι είμαι αυθάδης. Ζητώ χίλιες φορές συγνώμη. Δεν θα το ξανακάνω.   Μέσα στη μέρα οι μόνοι που μπαίνουν στα δωμάτια είναι αυτοί που αφήνουν διαφημιστικά για αναπηρικά καροτσάκια και αποκλειστικές. Αφήνουν τα δικά τους και παίρνουν τα άλλα που έχουν αφήσει οι προηγούμενοι. Συνέχεια.   Βρίσκουμε τη Β. Αποκλειστική, έχει χάσει τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στα χέρια της, τον χαϊδεύει και μου λέει: «δεν θα κρατήσει πολύ, δεν θα μπορέσεις να τον πάρεις ποτέ σπίτι, θα φύγει ήσυχα χωρίς να κάνει θόρυβο». Δεν δίνω καμία σημασία. Δεν μπορεί να ξέρει καλύτερα από τους γιατρούς. Τις επόμενες μέρες διαπιστώνω ότι ό,τι λέει βγαίνει αληθινό.
   Αρχίζω να οργανώνομαι. Φέρνω θερμόμετρα, μαξιλάρια, υποσέντονα. Το μεσημέρι της επόμενης μου αφήνουν το φαγητό του. Τρία μπολ με αλεσμένο κρέας, λαχανικά και σούπα. Νομίζω ότι έχει γίνει λάθος. Εικοσιπέντε μέρες στην εντατική δεν είχε πιεί ούτε νερό. Μου εξηγούν ότι πρέπει να τον ταΐσω από το λεβάιν που έχει στη μύτη. Παρακαλώ να το κάνει οποιοσδήποτε ή τουλάχιστον, να μου δείξουν τι πρέπει να κάνω. «Δεν είναι δική μας δουλειά», απαντούν.   Φέρνουμε μια αποκλειστική για την ημέρα. Βάζει λίγα αλεσμένα λαχανικά στη σύριγγα, την πιέζει και μετά λίγο νερό για να ξεπλυθεί ο σωλήνας. Παθαίνει σπασμούς. Τρέχω στους διαδρόμους και ουρλιάζω. «Πεθαίνει, πεθαίνει». Φοβάμαι για εισρόφηση.   Με βγάζουν έξω. Ακούω κλεφτά δυο νοσοκόμες να λένε ότι δεν είχε μπει σωστά το λεβάιν. Του βάζουν καινούργιο και μέχρι το βράδυ δεν του δίνουμε τίποτα. 

Την επόμενη ο πυρετός ανεβαίνει. Πηγαίνω στις μύτες στο δωμάτιο των νοσοκόμων για να τους το πω χωρίς να αποκαλύψω ότι έφερα θερμόμετρο από το σπίτι. Τους ρωτώ αν μπορεί να έρθει κάποιος να με βοηθήσει να του σηκώσω το κεφάλι για να αλλάξω μαξιλάρι γιατί έχει ανοίξει η πληγή του και ίσως κάποιος να τον πλύνει; Να τον καθαρίσει;   Μου εξηγούν μια ακόμα φορά ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Για την καθαριότητα υπάρχει ένας νοσοκόμος για όλο το νοσοκομείο και έχει πιο σοβαρές δουλειές να κάνει. Οι άλλοι κλείνουν το μάτι. Με κάτι στην τσέπη γίνεται αμέσως δική τους δουλειά, μου εξηγούν.
   Την Κυριακή είναι πιο χαλαρή μέρα. Ακολουθώ τον νοσοκόμο από πίσω και σχεδόν τον παρακαλώ να έρθει να μας βοηθήσει. Του λέω ότι στο στόμα του βλέπω ένα σωλήνα να πηγαινοέρχεται με την αναπνοή του. Γελάει και μου απαντά ότι λέω χαζομάρες. Τελικά ανακαλύπτει ότι το λεβάιν που του είχαν βάλει δεύτερη φορά, είχε κουλουριαστεί στο στόμα. Η νοσοκόμα που του είχε δώσει το φάρμακο πριν μερικές ώρες δεν το είχε προσέξει καν. Του το ξαναβάζουν τρίτη φορά.   Ο πυρετός ανεβαίνει πιο πολύ. Την πρώτη μέρα οι γιατροί δεν με δέχονται. Δεν έχουν τίποτα να μου πουν απαντούν. Την επόμενη πηγαίνω στα κλεφτά το απόγευμα που είναι πιο χαλαροί και μου εξηγούν ότι έχει βαριά πνευμονία και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο. Βαρέθηκα να ακούω το ίδιο. Παρακαλώ να του αλλάξουν τις γάζες στην τραχειοστομία που από τις αναρροφήσεις έχει γεμίσει αίματα και να αλλάξουμε σεντόνια. Είναι πέντε μέρες με τα ίδια. Για την γάζες θα έρθουν. Δεν έρχονται. Σεντόνια δεν υπάρχουν. Άλλοι τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν δέχονται να φέρω από το σπίτι.   Κατά ένα παράξενο τρόπο όσο χειροτερεύει τόσο έχω ελπίδες. Μαθαίνω με τη βοήθεια των άλλων να τον ταΐζω. Και να του δίνω και νερό. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε όταν θα τον πάρω στο σπίτι. Θα βρούμε τρόπο. Μόνο να την γλυτώσουμε.
   Η αντιβίωση δεν τον πιάνει. Ο πυρετός δεν μπορεί να κατέβει κάτω από το 38. Του δίνουν και άλλα αντιβιοτικά. Τα χέρια του πρήζονται σιγά-σιγά. Έρχεται η γιατρός το βράδυ να του πάρει αίμα και τη ρωτώ για το πρήξιμο. «Ο άνθρωπος πεθαίνει», μου λέει. «Δεν το καταλαβαίνετε;». «Τουλάχιστον δεν πονά;», ρωτώ. «Τι παρηγοριά είναι αυτή που ζητάτε», απαντά. Έχω την εντύπωση ότι θέλει να με χαστουκίσει για την αυθάδεια μου.   Την προτελευταία μέρα αρχίζει μια βαριά αναπνοή. Παλεύει. Παρακαλώ να του δώσουν οτιδήποτε μπορεί να τον ανακουφίσει. «Είναι η αγωνία του θανάτου», απαντούν. Βλέπω τον γιατρό να έρχεται με ένα ασκό Ambu για να τον βοηθήσει να αναπνεύσει. Θυμάμαι το κουτί που μου έδωσαν από την Εντατική. Είχε μέσα ένα ασκό Αmbu. Έπρεπε να το είχα καταλάβει ότι ήξεραν ότι ήταν το τέλος.
   Την τελευταία μέρα είναι τόσο γλυκός και ήρεμος. Όμορφος σαν εκείνη την φωτογραφία που είχε πάντα στο πορτοφόλι του 20 χρονών στο χωριό του. Σκέφτομαι ότι το ξεπέρασε και αυτό και αύριο να φέρω τον κουρέα που περνάει από τα δωμάτια να τον ξυρίσει. Θα κάνουμε Χριστούγεννα σπίτι. Λέω να μείνω το βράδυ. Η Β. ξέρει αλλά μου λέει ότι δεν είναι κάτι που θα γίνει σήμερα. Στις 7 το πρωί αρχίζει ξανά ο ρόγχος. Πηγαίνω μια φορά στο γραφείο των νοσοκόμων. «Θα έρθουμε», λέει. Περνάει ώρα και δεν φαίνεται κανείς. Κάτι δεν πάει καλά. Ξαναπηγαίνω. Έχουν βαρεθεί να με ακούν. Βλέπω την προϊσταμένη που έρχεται να αναλάβει πρωινή βάρδια και την παίρνω από πίσω την ώρα που ντύνεται παρακαλώντας να έρθει να τον δει. Καταλαβαίνει. Και φωνάζει αμέσως τους γιατρούς που κοιμόντουσαν στον επάνω όροφο. Με βγάζουν έξω.   Μετά από λίγη ώρα βγαίνει ο γιατρός. Είναι ο ίδιος που τον παρέλαβε την πρώτη μέρα που μπήκαμε με τα επείγοντα. Μου κάνει νεύμα με το κεφάλι ότι δεν τα κατάφερε. Δεν λέει κουβέντα. Δεν ξέρω αν φοβάται τον θάνατο περισσότερο και από μένα.   Βλέπω τις νοσοκόμες να πηγαίνουν στο δωμάτιο του. Μαζί με καθαρά σεντόνια αυτή τη φορά. Δεν τα χρειάζεται πια. Σήμερα είναι η 32η μέρα...

Σημ. Το κομμάτι είναι αφιερωμένο σε δυο ξένες γυναίκες.
   Τη Β., καθηγήτρια μουσικής στη Βουλγαρία και καθαρίστρια στο νοσοκομείο της Εντατικής. Δουλεύει μόνο νύχτα για να βοηθάει τις νοσοκόμες να καθαρίζουν τους εμετούς και τα αίματα από τους ετοιμοθάνατους. Ήξερε τα πιο παράξενα λόγια.. 
  Τη Β. αποκλειστική πάνω από τριάντα χρόνια χωρίς ένσημα. Ερχόταν κάθε βράδυ και τον χάιδευε. Και κάθε πρωί που έβρισκε τις νοσοκόμες λίγο πιο χαλαρές πίεζε για να κανένα σεντόνι. Κάποια στιγμή τα κατάφερε.



 Πηγή: http://www.lifo.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ" ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΗΦΑΚΗ ΚΑΙ ΟΥΡΣΟΥΝΙΔΗ


Γιάννης Σηφάκης :   Συνάντηση «Πρωτοβουλίας αγροτών» με υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο  παρουσία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σηφάκη και Γιώργου Ουρσουζίδη, εν μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών

 Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Γενάρη και εν μέσω των κινητοποιήσεων των αγροτών συνάντηση του προεδρείου της «Πρωτοβουλίας αγροτών» με τον Υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο για το ασφαλιστικό των αγροτών. Στην συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης και Γιώργος Ουρσουζίδης. 
Από την «Πρωτοβουλία αγροτών» συμμετείχαν ο εκπρόσωπος της Θόδωρος  Παπακωνσταντίνου, ο Ξενοφών Τσέμπης, ο Τάσος Χαλκίδης, ο Γιάννης Βρανάς και ο Δημήτρης Δημητριάδης. 
Οι αγρότες ανέπτυξαν στον Υφυπουργό τις απόψεις τους για το ασφαλιστικό των αγροτών ζητώντας την διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ και την  παραμονή των ασφαλιστικών εισφορών σε χαμηλά επίπεδα με βάση την πραγματική οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών. Ακόμη ανέπτυξαν τις θέσεις τους για την αφαίρεση όλων των πραγματικών εξόδων τους για τον υπολογισμό του καθαρού εισοδήματος τους επί του οποίου θα υπολογίζονται οι εισφορές. 
Από την πλευρά του υφυπουργού, ο οποίος άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις των αγροτών, αναλύθηκε η φιλοσοφία της πρότασης για το νέο ασφαλιστικό και επισημάνθηκε η ανάγκη όλοι οι πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, να συμμετέχουν στο κοινωνικό μέτρο της εθνικής σύνταξης στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό μέρος με βάση τις εισφορές στον ΟΓΑ.  Επιχειρηματολόγησε ότι αυτό συμφέρει και τον αγροτικό κόσμο. 
Οι παριστάμενοι βουλευτές Γιάννης Σηφάκης και Γιώργος Ουρσουζίδης αφού υπεραμύνθηκαν της λογικής του ενιαίου ταμείου για την εξασφάλιση της εθνικής σύνταξης και για τους αγρότες  έθεσαν στο Υφυπουργό προτάσεις για την βελτίωση του ασφαλιστικού των αγροτών κυρίως σε σχέση με το πότε ο αγρότης θα θεωρείται ενήμερος ( με βάση την διαφοροποίηση των εσόδων των αγροτών από χρόνο σε χρόνο, τις καταστροφές από θεομηνίες κλπ)επιχειρηματολογώντας για  την εξασφάλιση της δυνατότητας  πληρωμής των εισφορών και σε μεταγενέστερο χρόνο αν συντρέχουν τέτοιες αιτίες και ακόμη στον χρόνο που θα πληρώνονται οι εισφορές θεωρώντας ότι πρέπει να είναι τέτοιος που να μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες. 
Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε σε εξέταση της δυνατότητας βελτίωσης του ασφαλιστικού των αγροτών σε επιμέρους θέματα τα οποία όμως είναι σημαντικά για την καθημερινότητα των αγροτών. Προέτρεψε  δε τους αγρότες να συζητήσουν για το φορολογικό, την δυνατότητα να συνυπολογίζονται όλα τα έξοδα τους στον υπολογισμό του εισοδήματος τους με το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.   
Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας αγροτών» μαζί με τους βουλευτές επισκέφτηκαν και τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ και Θανάση Ζανιά αντίστοιχα και συζήτησαν θέματα που αφορούν την πληρωμή αποζημιώσεων και την ανάγκη εκκίνησης της συζήτησης για την τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΓΕΝΑΡΗ ΣΕ ΕΔΕΣΣΑ - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για Όλους Αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!
·       ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ - ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΠΟΝ στις 6.30’ μ.μ.
·       ΕΔΕΣΣΑ       - ΜΙΚΡOI ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ στις 6.30’ μ.μ.

Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα!
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αφού εφάρμοσε κατά γράμμα και επέκτεινε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκαναν καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για 400 και 500 ευρώ, ισοπέδωσαν δικαιώματα στην Υγεία και την Πρόνοια, εκτίναξαν την ανασφάλιστη εργασία, έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση! Ό,τι κατάφερε ο λαός μας με τον αγώνα του να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης  έρχονται να το ξηλώσουν υλοποιώντας την διαχρονική απαίτηση της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.
Θα επιτρέψουμε από φόβο να ριζώσει για εμάς και τα παιδιά μας η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα; Να γίνουν συνήθεια η μακροχρόνια ανεργία και οι άθλιοι μισθοί των 500 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις, παροχές υγείας και πρόνοιας, η δουλειά ως τον τάφο;
Τώρα απεργιακός ξεσηκωμός παντού! Σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε κλάδο! Στους χώρους νεολαίας, στις πόλεις, στις γειτονιές! Οργανώνουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με στόχο:

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

Να μην φτάσει καν στη Βουλή!
Από τη συμμετοχή στην απεργία, στη διαδήλωση, στον οργανωμένο αγώνα, από τη στάση του καθένα θα κριθεί το αποτέλεσμα!
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Ήρθε η ώρα να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη μας δύναμη!

Συνάδελφοι, συναγωνιστές
Η κοινωνική ασφάλιση για την μεγαλοεργοδοσία και την κυβέρνηση είναι κόστος! Για εμάς είναι αναφαίρετο δικαίωμα, είναι η ζωή μας και η προστασία των οικογενειών μας!
Η κοινωνική ασφάλιση δεν χαρίστηκε. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων κατέκτησαν αυτό το δικαίωμα με σκληρούς αιματηρούς πολύχρονους αγώνες. Για να έχουν οι εργαζόμενοι ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, να μην πεθαίνουν «σαν το σκυλί στο αμπέλι», να έχουν προστασία οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην ασθένεια, στην αναπηρία, στην ανεργία, στη μητρότητα, στην ανατροφή των παιδιών, στον επαγγελματικό κίνδυνο και τις επαγγελματικές ασθένειες. Διεκδίκησαν και κατέκτησαν να υπάρχει προστασία και αξιοπρεπής ζωή μέσω των συντάξεων μετά τον εργάσιμο βίο, κάλυψη και φροντίδα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, προνοιακά επιδόματα για πιο ευπαθείς ομάδες. Όλα αυτά τα δικαιώματα ήταν πάντα πολύ λιγότερα από όσα δικαιούμασταν με βάση τον πλούτο που παράγαμε, την ανάπτυξη της επιστήμης και τις σύγχρονες ανάγκες μας. Όμως είχαν υποχρεωθεί κράτος και εργοδοσία ένα μέρος από τον κλεμμένο ιδρώτα μας να τον επιστρέφουν μέσω όλων αυτών των παροχών. Πάντα μας έκλεβαν λεηλατώντας τα ταμεία, χρηματοδοτώντας από αυτά ποικιλότροπα τραπεζίτες βιομήχανους εφοπλιστές μεγαλέμπορους όπως κάνουν και σήμερα. Με το νόμο της κυβέρνησης ανοίγει ο δρόμος για να απαλλαγούν κράτος και εργοδοσία από το να πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό φανερώνει ότι η ανάπτυξη για την οποία μιλούν θα στηθεί πάνω στα δικά μας κορμιά, πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας!

Δε θα παραδώσουμε την ασφάλιση μας στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της υγείας!

Το κυβερνητικό σχέδιο δε διορθώνεται! Μόνο ανατρέπεται!
Αρκετά πια με τα άθλια ψέματα της κυβέρνησης και των παπαγάλων τους! Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!

·         Φέρνουν ένα νόμο - πακέτο που περιέχει όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, με όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
·         Χαρίζουν όλα τα κλεμμένα και λεηλατημένα από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
·         Δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία.
·         Μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στο ελάχιστο και μόνο για ένα μέρος της σύνταξης και αυτή υπό προϋποθέσεις με στόχο την απαλλαγή του κράτους.
·         Βγάζουν στο σφυρί τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων για να πληρώσουν τους δανειστές «στην ώρα τους» όπως έκαναν και με τα λεφτά των ταμείων.
·         Σφαγιάζουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους.
·         Νομοθετούν νέο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή μόνιμο μηχανισμό μειώσεων συντάξεων και παροχών. Η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασίμου βίου, με τους μισθούς σήμερα να παραμένουν στα άθλια επίπεδα των 586 και των 511 ευρώ.
·         Καταργούν το ΕΚΑΣ, το επίδομα που έπαιρναν οι φτωχοί συνταξιούχοι.
·         Πετσοκόβουν ακόμα μια φορά τις αναπηρικές συντάξεις, τα προνοιακά επιδόματα συνεχίζοντας ένα ακήρυχτο πόλεμο στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους.
·         Η σφοδρότητα της επίθεσης στο ασφαλιστικό δεν αφήνει κανέναν κλάδο ανέγγιχτο. Χτυπά τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων, εργαζόμενων με μπλοκάκια, αγροτών, ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων!
·         Την ίδια μέρα με το νόμο Κατρούγκαλου έφεραν στη Βουλή νόμο για την ιδιωτική ασφάλιση, στρώνοντας κόκκινο χαλί για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Στον πόλεμο τους, απαντάμε με πόλεμο! Όλοι στην απεργία και τα συλλαλητήρια! Όλοι οι κλάδοι, όλα τα σωματεία, όλες οι λαϊκές γειτονιές στο δρόμο του αγώνα! Κάθε μέρα, κάθε ώρα, να νιώθουν το σφυροκόπημα του εργατικού λαϊκού κινήματος!
Κανένας εργάτης να μην παρασυρθεί από την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, ψήφισαν τις μειώσεις και το σφαγιασμό των δικαιωμάτων και τώρα προσπαθούν να αναβαπτιστούν. Κανένας να μην παρασυρθεί από τις όψιμες κορώνες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν στηρίξει όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις. Κανένας να μην ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες τους, τους λεγόμενους κοινωνικούς διαλόγους με τους οποίους συνδιαμόρφωναν την επίθεση στα δικαιώματά μας!
Δικαιοσύνη για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι η αύξηση των κερδών τους!
Δικαιοσύνη για εμάς είναι η αξιοπρεπής ζωή, να ζούμε ανθρώπινα τον 21ο αιώνα και να μην φυτοζωούμε, να καρπωνόμαστε τον πλούτο που ΕΜΕΙΣ παράγουμε!

Η ασφάλιση είναι δικαίωμα! Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!
Ή οι ανάγκες του κεφαλαίου ή οι δικές μας ανάγκες!
Ή θα πληρώσουν ή θα ανατραπούν!
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει!

Η ελπίδα δεν είναι σύνθημα! Η ελπίδα βρίσκεται μόνο στον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ προς όφελος των κερδών των μονοπωλίων στα οποία θυσιάζεται το παρόν και το μέλλον μας, οι ζωές μας. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

Για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι
                                             θα πρέπει να χάσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι!
Εργατιά μπροστά τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά!


ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στα ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ του ΠΑΜΕ                                                   την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22  ΓΕΝΑΡΗ σε ΕΔΕΣΣΑ & ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ στις 6.30’ μ.μ. 

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...