Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Έναρξη εργασιών έργου αντιπλημμυρικής προστασίας Έδεσσας



Έναρξη εργασιών έργου αντιπλημμυρικής προστασίας Έδεσσας

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Προστατεύουμε τον αστικό ιστό της Έδεσσας – Ολοκληρώνουμε το υφιστάμενο έργο της ανάπλασης»

Μετά από την ολοκλήρωση της συνεργασίας των τοπικών φορέων και υπηρεσιών με συναρμοδιότητα στη διαχείριση των επιφανειακών νερών, ξεκίνησαν οι εργασίες του έργου «Αντιπλημμυρική προστασία Έδεσσας (π. Εδεσσαίος)» που υλοποιεί η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής παραβρέθηκε, τις προηγούμενες ημέρες, στις δοκιμαστικές εργασίες έναρξης του έργου.

Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει τη συντήρηση και αποκατάσταση της υφιστάμενης επενδεδυμένης κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου, σε συνολικό μήκος παρέμβασης περίπου 850 μέτρων, από την γέφυρα στην προέκταση του οδού Δημ. Πετρίτση και μέχρι το τέλος του ποταμού, στην περιοχή των Καταρρακτών.

Με την κατασκευή του έργου θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα διάβρωσης, τόσο στον πυθμένα, όσο και στα πρανή, με στόχο  την αποφυγή καθιζήσεων στις παράπλευρες οδούς και πλημμύρων στις ιδιοκτησίες, παράλληλα με τον ποταμό. Οι εργασίες πραγματοποιούνται εντός της κοίτης του ποταμού Εδεσσαίου του οποίου τα νερά θα εκτρέπονται μέσω του υφιστάμενου υπόγειου τεχνικού-σήραγγας προς τον χείμαρρο «Ντερέκι (Ξεροπόταμο)», βόρεια της πόλης της Έδεσσας.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό υλοποίησης του έργου, οι εργασίες θα υλοποιούνται 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα από Δευτέρα μέχρι και Τετάρτη, ώστε τα Σαββατοκύριακα και κάποιες καθημερινές ημέρες τα ποτάμια της πόλης και οι Καταρράκτες να έχουν νερό και να μην επηρεαστεί η τουριστική κίνηση. Ακόμη, υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι εργασίες εκσκαφής να γίνονται με κατάλληλα μηχανικά μέσα ώστε να αποφεύγονται εντελώς οι φθορές στα παρακείμενα πεζοδρόμια, οδούς, καθώς και στα φυσικά και τεχνητά στοιχεία όπως δέντρα, θάμνοι, κιγκλιδώματα, φωτισμός, δίκτυα υποδομών, κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.100.000,00 ευρώ, ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης είναι οι προσεχείς οκτώ μήνες.  

Σε σχετική δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής αναφέρει: «Αισθάνομαι ικανοποίηση που ξεκίνησαν οι εργασίες αυτού του τόσο σημαντικού έργου για την πόλη της Έδεσσας. Το συγκεκριμένο έργο ήταν αναγκαίο για την προστασία του αστικού ιστού από φαινόμενα διάβρωσης και καθιζήσεων ενώ, παράλληλα, απομακρύνεται ο κίνδυνος πλημμυρών σε υπόγεια πολυκατοικιών (συμπεριλαμβανομένου και του Διοικητηρίου), αλλά και παράπλευρες περιοχές κατά μήκος του ποταμού Εδεσσαίου. Το έργο ολοκληρώνει τις αστικές αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν σχετικά πρόσφατα, με τη θωράκιση και σταθεροποίηση του πυθμένα του ποταμού. Με την ευκαιρία, εκφράζω τις ευχαριστίες μου σ’ όλα τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν για τον προγραμματισμό και υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου».

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από αργά τη νύχτα της Τρίτης 04-02-2020 έως και την Πέμπτη 06-02-2020.



Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

          Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 02/04-02-2020) που ισχύει από αργά τη νύχτα της Τρίτης 04-02-2020 έως και την Πέμπτη 06-02-2020.
          Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε κατάσταση ετοιμότητας- επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων (πυρκαγιές, πλημμύρες κ.λπ).
          Σύμφωνα με το παραπάνω έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού:
Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από αργά τη νύχτα της Τρίτης (04-02-2020) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ:
α. Από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης (05-02-2020) στα ορεινά-ημιορεινά της βόρειας χώρας και στα ορεινά της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς. Από το μεσημέρι βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά, στα ημιορεινά της κεντρικής χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Οι χιονοπτώσεις πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στα βόρεια.
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα στις προαναφερθείσες περιοχές (της παρ. 1α) ενώ παράλληλα αναμένεται να σημειωθούν και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 200-400 μέτρα και πιθανώς πρόσκαιρα από το απόγευμα και σε πεδινές περιοχές) στην κεντρική, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια όπου θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους πυκνές.

2. Τους ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΕΩΣ ΠΟΛΥ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ ΑΝΕΜΟΥΣ:
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) θα πνέουν από δυτικές νοτιοδυτικές διευθύνσεις με ένταση 7 και στα πελάγη 8 μποφόρ που γρήγορα (από τις πρωινές ώρες) στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και στο Ιόνιο θα φθάσουν τοπικά έως 9 μποφόρ.
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) αρχικά στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και βαθμιαία έως το απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν άνεμοι βορείων διευθύνσεων 7 και στα πελάγη έως 8 μποφόρ.

3. Τις ΙΣΧΥΡΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ
που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και θα επηρεάσουν:
α. Την Τετάρτη (05-02-2020) από τις πρώτες πρωινές ώρες και έως το μεσημέρι το Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά. Βαθμιαία από το απόγευμα την Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και από αργά το βράδυ τις Κυκλάδες και την Κρήτη.
β. Την Πέμπτη (06-02-2020) έως τις πρωινές ώρες τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως τις βραδινές ώρες την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα.

4. Τον ΠΑΓΕΤΟ
που θα σημειωθεί την Πέμπτη (06-02-2020) στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.

          Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες: 
·      Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·      Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κτλ.
·      Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·      Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·      Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
·      Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
·      Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·      Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
·      Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
·      Να προφυλαχθούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
·      Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
·      Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:
·         Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου.
·         Να έχουν το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.
·         Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.
·         Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους, ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:
·         Να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.
·         Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...