Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

"ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΥΟ" ΣΤΟ BARHOVO ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ.


ΠΕΜΠΤΗ  5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013.
Σας περιμένουμε όλους για μια όμορφη βραδιά 
με έντεχνα και λαικά ακούσματα στις 9 το βραδυ.
Στο cafe bar BARHOVO ! Στους Προμάχους.

ΕΙΔΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΟΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ 7 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ.

Γιώργος Καρασμάνης:
«Ειδική φορολογική μέριμνα για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα»

           Την ανάγκη οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς επισημαίνουν με ερώτησή τους, που κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών 7 βουλευτές της Ν.Δ. με επικεφαλής τον βουλευτή Πέλλας κ. Γιώργο Καρασμάνη.
           Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, τονίζουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές της Ν.Δ. πρέπει να τηρήσει τη δέσμευση που ανάλαβε κατά τη συζήτηση του περσινού φορολογικού νομοσχεδίου και να θεσπίσει ένα όριο αγροτικού εισοδήματος, με βάση τις επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους, κάτω από το οποίο οι αγρότες θα παραμένουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς και τα εισοδήματά τους δεν θα φορολογούνται από 1.1.2014 όπως προβλέπει ο φορολογικό νόμος, που ψηφίστηκε πέρσι.
           Σε δηλώσεις του, μετά την κατάθεση της ερώτησης, ο κ. Καρασμάνης επισήμανε πως, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης στο υπό κατάρτιση νέο φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2014, θα πρέπει να προβλέπεται ειδική μνεία για τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα για την παραμονή τους στο ειδικό φορολογικό καθεστώς.
           Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος – ώστε να παραμείνει ένας αγρότης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς - ως πλέον πρόσφορο μέσο, κατά τον κ. Καρασμάνη, πρέπει να είναι οι επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους. Για παράδειγμα, είπε,  ένας αγρότης που έλαβε την προηγούμενη χρονιά επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 2.000 ευρώ, μπορεί την επομένη να παραμείνει και να φορολογηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.
           Σε αντίθετη περίπτωση, υπογραμμίζεται στην ερώτηση, όλοι οι αγρότες από 1.1.2014 θα κληθούν, σύμφωνα με τον περσινό φορολογικό νόμο, να καταβάλουν φόρους με βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων, φορολογούμενοι από το πρώτο ευρώ και με φορολογικό συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο (παρά μόνο τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή των προϊόντων τους), ενώ θα προκαταβάλλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, καθώς επίσης θα πληρώνουν κάθε χρόνο, μαζί με το φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 650 ευρώ.
           Παράλληλα, με την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος  επιστροφής αγροτικού ΦΠΑ, όλοι οι αγρότες θα είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν λογιστές, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο τίμημα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των αγροτεμαχίων, που θα προέλθει από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
           Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τα χαμηλά αγροτικά εισοδήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, το 2011 υπέστη μείωση κατά 5,6% και το 2010 υποχώρησε κατά 3,5%, ενώ τα πρώτα στοιχεία για το 2013 αναφέρουν για μια ακόμη χρονιά κάμψη του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας.
Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 4 Δεκεμβρίου 2013
ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Φορολογία Αγροτών».
Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται η σύνταξη και κατάθεση προς ψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τα εισοδήματα του 2014.
Σύμφωνα με το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, από την 1.1.2014 όλοι οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων.
Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και με φορολογικό συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο (παρά μόνο τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή των προϊόντων τους), ενώ θα προκαταβάλλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες, καθώς επίσης θα πληρώνουν κάθε χρόνο, μαζί με το φόρο εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 650 ευρώ.
        Παράλληλα, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ, καθώς παύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός των καθαρών αγροτικών εισοδημάτων, με συνέπεια να ενταχθούν στο «κανονικό» καθεστώς ΦΠΑ και να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν λογιστές, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο τίμημα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των αγροτεμαχίων, που θα προέλθει από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
        Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τα αγροτικά εισοδήματα, τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, το 2011 υπέστη μείωση κατά 5,6% και το 2010 υποχώρησε κατά 3,5%  (σ.σ. τα πρώτα στοιχεία για το 2013 αναφέρουν και για τη χρονιά αυτή κάμψη του αγροτικού εισοδήματος στη χώρα μας).
        Για το λόγο τούτο θεωρείται αναγκαίο οι αγρότες με χαμηλό εισόδημα να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Άλλωστε, κατά τη συζήτηση του περυσινού φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση δια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είχε δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσει την παραμονή των αγροτών με χαμηλό εισόδημα στο ειδικό αυτό φορολογικό καθεστώς, για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.
        Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος – ώστε να παραμείνει ένας αγρότης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς - ως πλέον πρόσφορο μέσο μπορεί να είναι οι επιστροφές ΦΠΑ του προηγουμένου έτους. Για παράδειγμα, ένας αγρότης που έλαβε την προηγούμενη χρονιά επιστροφή ΦΠΑ μέχρι 2.000 ευρώ, μπορεί την επομένη να παραμείνει και να φορολογηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς.
Κατόπιν τούτων και ενόψει της σύνταξης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου,
ερωτάται ο υπουργός Οικονομικών :
         * Αν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και θα διατηρήσει τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα στο ειδικό φορολογικό καθεστώς ;
        * Είναι στις προθέσεις του η εφαρμογή ως κριτηρίου της επιστροφής του αγροτικού ΦΠΑ και σε ποιο ύψος, για τη διατήρηση ή μη αγροτών στο ειδικό φορολογικό καθεστώς ;
        * Για τους αγρότες που θα ενταχθούν από 1.1.2014 στο «κανονικό» φορολογικό καθεστώς θα ισχύσει η επιβολή τέλους επιτηδεύματος (650 ευρώ) και η προκαταβολή φόρου 55% για το επόμενο έτος, όπως οι επιχειρήσεις και οι επιτηδευματίες ;

Από το πολιτικό γραφείο                    04/12/2013

ΜΥΡΙΖΕΙ ΘΑΝΑΤΟ...

Μυρίζει θάνατο

Μυρίζει άσχημα. Μυρίζει θάνατο.

Ετούτος ο χειμώνας θα είναι πράγματι βαρύς. Θα κουβαλάει πτώματα. Θα κουβαλάει πεθαμένες συνειδήσεις. Θα κουβαλάει ανύπαρκτες επαναστάσεις. Αυτός ο χειμώνας μυρίζει άσχημα. Μυρίζει σαπίλα. Κλείσε τα παράθυρα σου γρήγορα! Θα μπει η οσμή μέσα στο σπίτι σου και θα σου χαλάσει την εορταστική ατμόσφαιρα.

Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Στόλισες δέντρο? Φτιάξε και κουραμπιέδες πολλούς, να πάρει την οσμή του θανάτου το φρέσκο βούτυρο. Μην επιτρέψεις σε κανέναν και τίποτα να σε βγάλουν από την νιρβάνα σου. Παίξτο και για λίγο πονόψυχος και καλός άνθρωπος και σβήσε τις ενοχές σου με μια τσάντα τρόφιμα από το Σούπερ Μάρκετ για τους πεινασμένους. Όλα καλά λοιπόν.

Προσπέρνα βιαστικά εκείνον τον άστεγο που κοιμάται σε ένα τετράγωνο χαρτόκουτο, στα στενά κάτω από την Ακρόπολη. Σου χαλάει την διάθεση. Σε στεναχωρεί. Και αυτή η μαύρη γάτα που κρατάει αγκαλιά.....Ίσως αν σε ξαναβγάλει ο δρόμος από εκεί να περάσεις να του αφήσεις μια κουβέρτα.

Κλείσε καλά τα παράθυρα, βρέχει πολύ αυτές τις μέρες.

Παρασέρνει κόπους, ιδρώτα, ανθρώπους. Η φύση είναι θυμωμένη. Γιατί άραγε? Κλείσε και τα εξώφυλλα να προστατευθείς καλύτερα. Τα πτώματα περνούν από μπροστά σου. Ένα δάκρυ τους πρέπει τι λες? Ευτυχώς εσύ είσαι καλά ακόμα. Λυπήθηκες τι άλλο να κάνεις? Ευτυχώς που δεν ήταν δικός σου άνθρωπος. Ξένος πόνος.

Μπήκε ο χειμώνας. Έπιασε κρύο. Ένα παιδί πέθανε από αναθυμιάσεις από το μαγκάλι που έβαλε η μάνα του να ζεσταθεί. Έλα, περιμένω... Πες κάτι για αυτήν την ανεύθυνη μάνα. Μα καλά μυαλό δεν είχε? Μη κάνεις το λάθος να μπεις στη θέση της. Εκείνην την ώρα που προσπαθεί να ξυπνήσει το παιδί της. Εκείνην την ώρα που του τρίβει τα χέρια για να το ζεστάνει, να το ζωντανέψει. Μην ακούσεις τις κραυγές της για βοήθεια. Μην αισθανθείς τις ενοχές της. Μη νιώσεις την τρέλα της.

Τη σάρκα από την σάρκα της ήθελε να ζεστάνει. Το αίμα από το αίμα της. Και αυτό έφυγε τελικά παγωμένο. Έλα κρίνε την από θέση ισχύος. Κρίνε την από τη βολή του καναπέ σου. Μα τι ηλίθια που ήταν! Σωστά?

ΕΕΕ ΣΚΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!! ΣΚΑΣΕ! και γίνε για λίγο άνθρωπος!

Νιώσε το παγωμένο κορμάκι στην αγκαλιά σου. Νιώσε το παγωμένο κορμί της μάνας. Το νεκρό κορμί της μάνας. Ανόητε! θα μπορούσες να ήταν το δικό σου παιδί αυτό που κείτεται νεκρό. Θα μπορούσες να ήσουν εσύ αυτός που παρέσυρε το ρεύμα της βροχής. ΕΣΥ!!!!!

Βάλε τα παπούτσια του άστεγου, του μετανάστη, του άνεργου, ζήσε για λίγο τη ζωή του. ΝΙΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΕΜΑ ΣΕ!!! Νιώσε το πανικό του την αγωνία του, τον πόνο του. Σου είπε κανείς ότι έχεις υπογράψει συμβόλαιο με τον Θεό σου και θα ζεις αιώνια και όπως θες εσύ? Ποιος είσαι τελικά? Επειδή το παίζεις συμπονετικός και χύνεις και κάποιο δάκρυ, κάπου κάπου, πας και μερικά τρόφιμα και ρούχα για τους άστεγους, έκλεισες ως άνθρωπος?

Ο χειμώνας ήρθε. Βαρύς και ασήκωτος. Κουβαλάει ήδη πτώματα με το έμπα του.

Μυρίζει άσχημα σου λέω. Μυρίζει θάνατο, που να πάρει. Φοβάμαι μήπως μυρίζουμε εμείς έτσι. Ζωντανοί νεκροί γίναμε. Είμαστε ήδη παγωμένοι, το αίμα δεν κυλάει πια στις φλέβες μας. Σαπίσαμε στους καναπέδες. Καμπουριάσαμε από το βάρος των νεκρών. Ασήκωτο βάρος σου λέω. Το βάρος της ευθύνης για αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε και δεν κάναμε. Το βάρος της ευθύνης που μας άφησαν αυτοί που ήταν αδύναμοι. Καμπουριάσαμε καημένε!!!! Οι νεκροί είναι στην πλάτη μας. Τι και αν δεν είμαστε οι αυτουργοί?

Είμαστε οι αυτουργοί μιας ζωής που ψυχορραγεί. Είμαστε αυτουργοί μιας κοινωνίας σκλάβων. Είμαστε παρόντες απόντες. Είμαστε εδώ κλαίγοντας δήθεν. ΔΗΘΕΝ. Δήθεν πονέσαμε το παιδάκι που πέθανε από το κρύο. Που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Ένα παιδί που έμεινε για πάντα παιδί. Ένα παιδί που κρύωνε και έφυγε μες στο κρύο και την παγωνιά. Και ξέρεις δεν υπάρχει τίποτα πιο παγωμένο από δήθεν ανθρώπους.

Μυρίζει θάνατο σου λέω. Μη κλείσεις τα παράθυρα σε παρακαλώ.

Άνοιξε τα διάπλατα να δεις τον μαύρο ουρανό. Να δεις την βαρυχειμωνιά που έρχεται. Να μυρίσεις την πτωμαΐνη. Μπορεί να σε ξυπνήσει. Να σε κάνει να θέλεις να τρέξεις για να σώσεις τα δικά σου παιδιά. Να σε κάνει να θέλεις να φωνάξεις. Να βγεις στους δρόμους και να σταματήσεις το ρέμα της βροχής που παρασέρνει ανθρώπους.

ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ.




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΑΣΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ;

City Legal
κ. Γραμματίδη γεια σας,
 Είμαι φοιτήτρια, ετών 35, σε πανεπιστήμιο μετά από 4 χρόνια νυχτερινό γενικό λύκειο και πανελλήνιες το 2010. Είμαι στο 4ο έτος και αντιμετωπίζω πολύ μεγάλο οικονομικό πρόβλημα, αφού δεν βρίσκω δουλειά στη πόλη όπου φοιτώ. Το πρόβλημα μου όμως δεν είναι το οικονομικό, αφού δεν αφορά μόνο εμένα, αλλά πληθώρα ανθρώπων.
 Σ' αυτό που θέλω την συμβουλή σας, είναι σε σχέση με τις σπουδές. Αν αποδειχθεί ότι το πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας είναι μόνο απολύσεις και τελικά ιδιωτικοποίηση των σπουδών, με χάσιμο κάποιου εξαμήνου ή ολόκληρου έτους, μπορώ εγώ ή κάποια ομάδα φοιτητών να κινηθεί νομικά εναντίον του Υπουργείου?
 Συγκεκριμένα, αν τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί το Υπουργείο έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από σπουδές, είτε λόγω οικονομικών (δίδακτρα) είτε λόγω απολύσεων (μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά χωρίς καθηγητές που θα το διδάσκουν), πως μπορώ να βρω το δίκιο μου?
 Γιατί θεωρώ πως το να δεχθώ τον αποκλεισμό μου για οποιονδήποτε λόγο, μετά τις τόσες θυσίες από μεριά μου και της οικογένειάς μου, απαράδεχτο.
 Σημείωση: Θεωρώ πως οι άνθρωποι που παλεύουν να κάνουν κάτι καλύτερο στη ζωή τους σπουδάζοντας ή κάνοντας κάτι που μπορεί να προσφέρει στην κοινωνία αργότερα, με μισθό 510 ευρό, 4 ώρες ύπνο, 20 ώρες στο πόδι, πανελλήνιες, διάβασμα και καλά αποτελέσματα, πείνα, κρύο κ.λπ. θα έπρεπε να επιβραβεύονται κι όχι να αποκλείονται από ένα σωρό πράγματα (όπως κι εγώ, π.χ. Erasmus, εκθέσεις για φοιτητές (έως 30 ετών), στέγαση (έως 26 ετών) κ.λπ.). Συγνώμη για τον μονόλογο.
 Με εκτίμηση, Σοφία 

  Αγαπητή Σοφία,
 Όπως πάντα, απαντώ μόνο στο νομικό σκέλος της ερώτησής σου (δεν είναι εδώ η θέση για να αναπτύσσω τις πολιτικές μου απόψεις): 
όλα τα κοινωνικά δικαιώματα που προβλέπονται στο Σύνταγμα αλλά και σε διεθνή κείμενα όπως η Οικουμενική Διακήρυξη και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, (δηλαδή δικαίωμα στην παιδεία, την υγεία, την εργασία, την κοινωνική πρόνοια κλπ) είναι δικαιώματα που όπως λέμε «δεν έχουν πλήρες κανονιστικό περιεχόμενο» ή αλλιώς η συνταγματική κατοχύρωση των δικαιωμάτων αυτών είναι μεν απόλυτη αλλά διασφαλίζει ένα «σχετικό» (και όχι απόλυτο) κοινωνικό κεκτημένο.
 Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι το κράτος έχει μια «γενική» υποχρέωση να προάγει πολιτικές που εξασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία, την παιδεία, την εργασία κλπ αλλά ΔΕΝ μπορεί να νοηθεί μια δικαστικά επιδιώξιμη αντίστοιχη «αξίωση» του πολίτη κατά του κράτους.
 Η πολιτεία υποχρεούται να θεσπίζει εκείνα τα μέτρα που στοχεύουν στη μείωση της ανεργίας, την δωρεάν παροχή της βασικής παιδείας, την πρόσβαση των πολιτών στην υγεία αλλά ΔΕΝ μπορεί κάποιος να κάνει αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου λέγοντας «είμαι άνεργος» ή «δεν έχει σχολείο κοντά στο σπίτι μου» ή «δεν έχει κρεβάτια η εντατική του Ευαγγελισμού».
 Η πολιτεία έχει γενική υποχρέωση να μεριμνά για την υλοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά η δικαιοσύνη δεν μπορεί να της υποδείξει με ποια συγκεκριμένα μέτρα και τρόπους θα το κάνει αυτό καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε παραβίαση της «πολιτικής αρχής» (που λέει ότι η γενική πολιτική της χώρας καθορίζεται από κυβέρνηση που απολαμβάνει της εμπιστοσύνη της Βουλής η οποία αντιπροσωπεύει και εκφράζει τη λαϊκή κυριαρχία).
 Η μόνη περίπτωση που κάποιος θα μπορούσε να κάνει αγωγή είναι εάν το κράτος υιοθετούσε μέτρα σχετικά μετ την παιδεία, την υγεία κλπ που περιέχουν αθέμιτες διακρίσεις κατά προσώπων ή ομάδων προσώπων. Τότε κάποιος που είχε υποστεί βλάβη ο ίδιος από υλικές πράξεις των κρατικών οργάνων που σχετίζονται με αυτές τις αθέμιτες διακρίσεις θα μπορούσε να κινηθεί κατά του Ελληνικού Δημοσίου.
 Επίσης, σε μια ακόμη πιο δύσκολη νομικά περίπτωση, εάν ο νόμος προέβλεπε για ένα θέμα διακριτική ευχέρεια ενός διοικητικού οργάνου και το όργανο αυτό ασκούσε τη διακριτική ευχέρεια με τρόπο που εναντιωνόταν στα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών ενώ μπορούσε να επιλέξει κάποια άλλη εναλλακτική που θα προωθούσε τα δικαιώματα αυτά, ίσως εκεί να μπορούσε να ζητηθεί η δικαστική ακύρωση των ενεργειών αυτών του διοικητικού οργάνου (αλλά αυτό είναι πολύ τραβηγμένο). 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΔΗΣ 
Δικηγόρος.


ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΟΙ ΔΙΑΒΟΗΤΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ "ΜΕΝΤΡΕΣΕ" ΟΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΚΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ.

Οι διαβόητες φυλακές Μεντρεσέ στην Πλάκα όπου γεννήθηκαν τα «μουρμούρικα», τα πρώτα ρεμπέτικα που τραγουδούσαν οι κατάδικοι [ηχητικό]

Εδώ, στην καρδιά της πόλης μας, στην Πλάκα, βόρεια των σημερινών «Αέρηδων», άλλοτε περιοχή του Ωρολογίου του Κυρρήστου, έλαβε χώρα το 1834 μία σημαντική πολιτισμική «γέννα»: εδώ δημιουργήθηκαν τα πρώτα ρεμπέτικα, τα λεγόμενα «μουρμούρικα», τα οποία τραγουδούσαν οι κατάδικοι των Φυλακών Μεντρεσέ.
Ο Μεντρεσές των Αθηνών, του οποίου την πύλη μπορεί να θαυμάσει ακόμη κανείς στην Πλάκα, ήταν Ισλαμικό ιεροσπουδαστήριο που είχε ιδρυθεί τον 17ο αιώνα. Αυτό άλλωστε σημαίνει και η τουρκική λέξη Μεντρεσές.
Επί εποχής Όθωνα και Γεωργίου Α' χρησιμοποιούνταν ως φυλακές και τόπος εκτέλεσης καταδίκων. Μάλιστα, οι απαγχονισμοί λάμβαναν χώρα στα κλαδιά του αιωνόβιου πλάτανου στο κέντρο της αυλής του, περιμετρικά της οποίας ξεδιπλώνονταν τα κελιά των φυλακισμένων, άλλοτε δωμάτια των ιεροσπουδαστών.
Από εκεί βγήκε και η έκφραση «χαιρέτα μου τον πλάτανο»: μία φράση που την έλεγαν οι κατάδικοι σε όποιον «συνάδελφό» τους επεδείκνυε παραβατική συμπεριφορά, διακινδυνεύοντας έτσι να βρεθεί κρεμασμένος από τα κλαδιά του πλάτανου, ο οποίος καταστράφηκε το 1915 από κεραυνό!
Ένας τόπος άμεσα συνδεδεμένος με την προϊστορία, τη γέννηση και τα πρώτα βήματα του μουσικού ιδιώματος που φέρει το όνομα «ρεμπέτικο»: εκεί, στις φυλακές του Μεντρεσέ το 1834, άρχισαν να σημειώνονται στην Αθήνα τα πρώτα ρεμπέτικα ακούσματα τα λεγόμενα «μουρμούρικα».
Την ίδια εκείνη εποχή οι Βαυαροί προσπαθούσαν να εισάγουν στη τότε αθηναϊκή κοινωνία τις καντρίλιες και την πόλκα. Αντίθετα στη πλατεία του Ψυρρή τα μουρμούρικα, και τα σεβνταλήτικα άρχισαν να βρίσκουν ανάπτυξη. Στις αρχές του 1900 τα ρεμπέτικα αποτελούσαν το λαϊκό τραγούδι των φτωχών συνοικιών των κυριοτέρων πόλεων.
Η μετέπειτα ιστορική εξέλιξη είναι εν πολλοίς γνωστή...
Οι φωτογραφίες του Μεντρεσέ που ακολουθούν αντλήθηκαν από τον ιστότοπο: http://athensville.blogspot.gr:
Η απομείνασα πύλη του Μεντρεσέ.
Το εσωτερικό της αυλής
Ο πλάτανος από γκραβούρα του 18ου αιώνα
Ακούστε μερικά δείγματα «μουρμούρικων», απευθείας από τον «υπόκοσμο»:





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΔΡΑΜΑ: ΠΕΤΟΥΝ ΒΑΡΚΟΥΛΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ, ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ.

Eνα άγνωστο έθιμο στη Δράμα: Πετούν βαρκούλες στη μαγευτική λίμνη παραμονές Αγίας Βαρβάρας [εικόνες]

Σήμα κατατεθέν της Δράμας, οι πηγές της Αγίας Βαρβάρας φιγουράρουν τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στα 60 καλύτερα πάρκα της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα μαγικό υδροβιότοπο, έναν πανέμορφο χώρο αναψυχής περίπου 60 στρεμμάτων στην καρδιά της πόλης, όπου οι κάτοικοι ρίχνουν καραβάκια στολισμένα με κεριά στη λιμνούλα παραμονές της γιορτής.

Εκεί συχνά οι Δραμινοί απολαμβάνουν τον περίπατο τους στα εξαίσια διαμορφωμένα μονοπάτια, που περνούν από ξύλινα γεφυράκια.
Το κυρίαρχο στοιχείο του είναι το νερό. Λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες δημιουργούν το ιδανικό περιβάλλον αλλά και το καλύτερο "σπίτι" για ψάρια, πάπιες, χήνες και κύκνους. Πλατάνια χαρίζουν πυκνό ίσκιο αλλά και φωλιά σε σπάνια πουλιά. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται ένα εστιατόριο, το "Νησάκι", αλλά και περιμετρικά σε ολόκληρη την περιοχή βρίσκονται διάσπαρτα πολλά κέντρα αναψυχής.
Εκτός από τη δεδομένη φυσική ομορφιά τους, ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μύθος που συνοδεύει τις πηγές. Στην εποχή της Τουρκοκρατίας, λοιπόν, οι κατακτητές θέλησαν να κατεδαφίσουν τον παλαιό ναό της Αγίας Βαρβάρας και στη θέση του να φτιάξουν ένα τζαμί. Η εκκλησία, όμως, την επόμενη μέρα σκεπάστηκε από νερά και δεν μπορούσαν να την πλησιάσουν, ούτε καν να τη δουν. Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα και από τότε αφήνουν κάθε χρόνο στα ήσυχα νερά της λίμνης αυτοσχέδια καραβάκια με κεράκια, κάνοντας όλο το πάρκο πραγματικά να λάμπει!
Έξω ακριβώς από το πάρκο βρίσκονται οι, διάσημες πια, καπναποθήκες που καθρεφτίζονται στα νερά του και αποτελούν ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα αξιοθέατα της πόλης. Ο Δήμος έχει αγοράσει ένα από τα κτήρια για να το μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ ένα άλλο πρόκειται να γίνει ξενοδοχείο.
Μέσα στο χώρο του πάρκου υπάρχει μικρό υπαίθριο θεατράκι, όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο βίντεο που ακολουθεί, το τμήμα των εφήβων χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας παρουσιάζει χορούς της Μακεδονίας στην ετήσια παράσταση (21/06/2008) στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, στα πλαίσια των ετήσιων εκδηλώσεων "Ελευθέρια 2008".
Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας
Το όνομα της περιοχής είναι συνδεδεμένο με την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, πολιούχου της Δράμας, που υπάρχει στην περιοχή. Η σημερινή εκκλησία κτίστηκε το 1920 πάνω από τη λιμνούλα. Το ψηλό καμπαναριό της αντικατοπτρίζεται στο βυθό των νερών, στο χώρο που λένε ότι υπήρχε το παλιό εκκλησάκι.
Η παράδοση διατηρεί ακόμα τους θρύλους γύρω από το χτίσιμο της εκκλησίας. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε ένα εκκλησάκι στο χώρο που βρίσκεται σήμερα η λίμνη. Οι Τούρκοι, όταν κατέλαβαν την πόλη το 1380, το γκρέμισαν και στη θέση του προσπάθησαν να φτιάξουν ένα τζαμί. Με θαύμα της Αγίας Βαρβάρας όμως, κατά την ημέρα της γιορτής της πλημμύρισε η περιοχή και το κτίσμα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Οι κάτοικοι το θεώρησαν θαύμα της Αγίας -την οποία και ανακήρυξαν Πολιούχο της πόλης- καθιερώνοντας από τότε κάθε παραμονή της γιορτής της, στις 4 Δεκεμβρίου, το εξής έθιμο: πολλά νεαρά κορίτσια της πόλης πήγαιναν την παραμονή της γιορτής στον εσπερινό που τελούνταν και αφού έπεφτε το σούρουπο, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης. Όση ώρα καίγονταν τα κεριά, οι νεαρές κοπέλες προσεύχονταν για υγεία και ένα καλό "τυχερό", αφού η Αγία Βαρβάρα, εκτός από προστάτιδα του Πυροβολικού, ήταν και προστάτιδα των κοριτσιών που τις προφύλαγε από γλωσσοφαγιά και βοηθούσε τα τυχερά του γάμου τους. Πολλά μάλιστα από τα νεαρά κορίτσια τοποθετούσαν αναμμένα κεριά σε μικρές ξύλινες σανίδες και τα έριχναν στην λίμνη. Τότε εκφράζανε τις ευχές τους και, ανάλογα με την πορεία που θα είχε η σανίδα με τα κεριά, έβγαιναν αληθινές. Θεωρούσαν αποτυχία αν έσβηναν τα κεριά, αλλά αυτό δεν τις πτοούσε τόσο, αφού έτρεφαν την ελπίδα ότι εκείνο το βράδυ θα εμφανιζόταν η Αγία στον ύπνο τους και θα εκπλήρωνε τις ευχές τους. Την άλλη μέρα, ανήμερα της γιορτής και κοντά στο χάραμα, μαζεύονταν πάλι τα νεαρά κορίτσια στην λίμνη και αφού πλένονταν με τα νερά που θεωρούσαν ότι είχε αγιάσει η Αγία από το προηγούμενο βράδυ, καλημερίζονταν μεταξύ τους και έδιναν ευχές η μία στην άλλη. Έπειτα παρακολουθούσαν τη Θεία Λειτουργία και φεύγοντας έπαιρναν μαζί τους σε ειδικό σκεύος, λίγο από το αγιασμένο νερό της λίμνης.

«Βαρβάρα» η τοπική σούπα της ημέρας
Σήμερα, το έθιμο αυτό συνεχίζεται από δεκάδες παιδιά της πόλης. Την παραμονή της γιορτής τα μικρά παιδιά ρίχνουν καραβάκια στολισμένα με κεριά στη λιμνούλα. Γίνεται μάλιστα και διαγωνισμός και βραβεύεται το καλύτερο από αυτά.
Στη συνέχεια προσφέρεται η παραδοσιακή "βαρβάρα" (γλυκιά σούπα που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές της Δράμας κάθε χρόνο) από την Ένωση Κυριών Δράμας και όλοι κατευθύνονται στη λίμνη, για να ρίξουν τα παιδιά τα καραβάκια τους.
Από την εξέδρα που έχει στηθεί μέσα στην λίμνη γίνεται κάθε χρόνο και η ρίψη του Σταυρού των Φώτων. Παλαιότερα, οι μπαχτσεβάνηδες (κηπουροί) και οι καραγωγείς της Δράμας παρακολουθούσαν την τελετή έφιπποι μέσα στα νερά και μετά την κατάδυση του Σταυρού έτρεχαν στους δρόμους της πόλης. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 το έθιμο αυτό εξέλιπε.Πηγή local-e-history






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΞΥΠΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΛΚΟΟΛ;

Γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ

Μπορείτε τώρα πια να πείτε ότι το υψηλό IQ σας ευθύνεται για το hangover σας, γιατί μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στη νοημοσύνη και στη κατανάλωση του αλκοόλ.

Όσο πιο γρήγορα μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα πιείτε
Φινλανδοί ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία από 3000 αδέλφια και πανομοιότυπα δίδυμα και διαπίστωσαν ότι το αδέλφι που ανάπτυξε πρώτο την λεκτική ικανότητα, την ανάγνωση και τη χρήση εκφραστικής γλώσσας, επίσης έτεινε να είναι το πρώτο που δοκίμαζε αλκοόλ και επίσης έπινε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό καθ΄όλη την διάρκεια της εφηβείας.
Η λεκτική ανάπτυξη μπορεί να συσχετιστεί με την νοημοσύνη. Το προφορικά πρώιμο δίδυμο είχε επίσης, κατά μέσο όρο, περισσότερους φίλους, και είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε κοινωνικές καταστάσεις όπου το αλκοόλ είναι παρόν: “Καλές γλωσσικές δεξιότητες μειώνουν την πιθανότητα απόρριψης από ομότιμους και υψηλότερη κοινωνική δραστηριότητα προβλέπει πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ στην εφηβεία" γράφουν οι ερευνητές.
Αυτοί που άρχισαν να μιλάνε σε μικρότερη ηλικία συνδέονται επίσης με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σε όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς υπάρχουν και υψηλότερες πιθανότητες για την αποφοίτησή τους από το πανεπιστήμιο. Η επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εκπαίδευσης συσχετίζεται επίσης με την υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η νοημοσύνη συσχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες. “Γνωστικές λειτουργίες και ικανότητες ανάγνωσης στην παιδική ηλικία σχετίζονται με την τάση της αναζήτησης υψηλότερων διεγέρσεων.”

Οι συχνοί χρήστες του αλκοόλ προσαρμόζονται εξελικτικά
Σύμφωνα με το Savanna-IQ Interaction Hypothesis και τον εξελικτικό ψυχολόγο Satoshi Kanazawa, ο ανθρώπινος εγκέφαλος δυσκολεύεται σε καταστάσεις που δεν υπήρχαν στη περίοδο των παγετώνων, κατά την οποία και εξελίχθηκε το ανθρώπινο είδος. Κάποιοι εγκέφαλοι όμως (λιγότερο ευφυείς) έχουν περισσότερα προβλήματα από άλλους, γράφει ο Kanazawa.
“Ο ανθρώπινος εγκέφαλος παρουσιάζει δυσκολίες στην κατανόηση και την απασχόληση με οντότητες και καταστάσεις που δεν υπήρχαν στο προγονικό περιβάλλον ... η γενική νοημοσύνη εξελίχθηκε ως μία συγκεκριμένη ψυχολογική προσαρμογή για να λύσει τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εξέλιξη του είδους.” Η κατανάλωση του αλκοόλ είναι μια «εξελικτική προσαρμογή» - οι άνθρωποι άρχισαν την καλλιέργεια και την κατανάλωση αλκοόλ μόνο πριν από περίπου 10.000 χρόνια (παρόλο που μπορεί να είχαν καταναλώσει ίχνη αιθανόλης σε φρούτα που είχαν υποστεί ζύμωση) - έτσι, αυτό το μοντέλο δείχνει μια σχέση μεταξύ νοημοσύνης και κατανάλωσης.
Όταν ο Kanazawa ανέλυσε τις πληροφορίες που απέκτησε από παιδιά στην Βρετανία, βρήκε αυτήν τη σχέση. Πάνω στα αποτελέσματα της National Child Development Study, η οποία παρακολούθησε όλα τα παιδιά που είχαν γεννηθεί μια συγκεκριμένη εβδομάδα του Μαρτίου το 1958, ο Kanazawa βρήκε ότι τα παιδιά που με υψηλότερο IQ, μεγάλωσαν πίνοντας περισσότερο αλκοόλ από τους λιγότερο ευφυείς συνομήλικούς τους.
Αξιολόγησε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της θρησκείας, της συχνότητα του εκκλησιασμού, της κοινωνικής τάξης, της εκπαίδευσης των γονέων τους και της ικανοποίησης από τη ζωή τους. Διαπίστωσε ότι η νοημοσύνη πριν από την ηλικία των 16 ετών ήταν ο δεύτερος παράγοντας σε σύγκριση με το φύλο στην πρόβλεψη της κατανάλωσης αλκοόλ στην ηλικία των 23 ετών.
Στο μοντέλο του Kanazawa, τα παράνομα ναρκωτικά αποτελούν μία άλλη εξελικτική εμπειρία - ο ίδιος (και άλλοι) βρήκε επίσεις μια σύνδεση μεταξύ του υψηλού IQ και τον πειραματισμό με τα ναρκωτικά. Στη μελέτη του Kanazawa, όσο πιο υψηλό ήταν το IQ ενός ερωτώμενου πριν την ηλικία των 16, τόσο και περισσότερες ψυχοδραστικές ουσίες είχε δοκιμάσει μέχρι την ηλικία των 42.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τριαντάχρονες γυναίκες που είχαν υψηλή βαθμολογία σε τεστ IQ που πήραν όταν ήταν ακόμα 5 ετών, είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να έχουν καπνίσει μαριχουάνα ή να έχουν χρησιμοποιήσει κοκαΐνη. Οι άνδρες που είχαν σκοράρει έναν μεγάλο βαθμό στο τεστ νοημοσύνης, όταν ήταν ακόμη παιδιά, είχαν 50 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να έχουν καταναλώσει πρόσφατα αμφεταμίνες ή έκσταση.

Οι έξυπνοι άνθρωποι προτιμούν το κρασί
Μια μελέτη η οποία συνέκρινε τα αποτελέσματα IQ από 1800 Δανούς άνδρες με τις συνήθειες κατανάλωσης οινοπνεύματος, βρήκε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του υψηλού IQ στην αρχή της ενηλικίωσης και της προτίμησης του κρασιού από την μπύρα αργότερα στη ζωή τους, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, “Στον δανικό πληθυσμό που η μπύρα συνήθως προτιμάται, ... η κατανάλωση κρασιού είναι ένα σημάδι της υψηλής κοινωνικής τους θέσης." Η συσχέτιση μεταξύ των εισοδημάτων, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής θέσης και της ευφυΐας θα μπορούσε να εξηγήσει τα ευρήματά τους.

Απόφοιτοι πανεπιστημίου πίνουν περισσότερο
Ερευνητές από το London School of Economics που εξέτασε στοιχεία από χιλιάδες Βρετανούς ενήλικες στη δεκαετία του '30, βρήκαν θετική συσχέτιση μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου και της καθημερινής κατανάλωσης.
Η σχέση ήταν ισχυρότερη στις γυναίκες. Οι γυναίκες που είχαν αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο είχαν 86 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες από τις γυναίκες που δεν είχαν αποφοιτήσει από το λύκειο να παραδεχθούν ότι καταναλώνουν αλκοόλ τις περισσότερες ημέρες. Οι πιθανές εξηγήσεις συμπεριλαμβάνουν “μια πιο έντονη κοινωνική ζωή που ενθαρρύνει την κατανάλωση αλκοόλ, μεγαλύτερη δέσμευση σε ανδρικούς κύκλους, μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή της χρήσης αλκοόλ και της κατάχρησης, περισσότερη έκθεση στο αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εύπλαστης ηλικίας, και μεγαλύτερη αναβολή της τεκνοποίησης και μεταξύ των καλύτερα μορφωμένων”.
Η σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης και της κατανάλωσης ισχύει και για τους Αμερικανούς ενήλικες. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται με το επίπεδο εκπαίδευσης. Με το 68,4% των αποφοίτων πανεπιστημίου να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως συχνούς χρήστες οινοπνευματωδών ποτών, σε σύγκριση με το 35,2% ενηλίκων χωρίς διπλώματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.





ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΘΡΥΛΙΚΟΣ ΤΟΤΟΣ!

Click on the slide!
Ξεψύχησε το βράδυ της Πέμπτης, σε ηλικία μόλις 58 ετών ο αγαπημένος ήρωας των διάσημων ανεκδότων που λένε κυρίως οι γονείς, Απόστολος Γιαννακόπουλος,  γνωστός σε όλους μας ως Τοτός.
Ο αθυρόστομος μικρός πέρασε μια δύσκολη ζωή, ενώ τα τελευταία χρόνια μπαινόβγαινε στο Δρομοκαΐτειο νοσοκομείο, καθώς τα τραύματα από την παιδική του ηλικία φαίνεται πως δεν θεραπεύθηκαν ποτέ.

Πρόσφατα λέγεται πως είχε βρει την ψυχική του ηρεμία αλλά ο θάνατος τον βρήκε απροειδοποίητα, καθώς κοιμόταν έτσι όπως συνήθιζε, με το δεξί του χέρι κολλημένο στο σώμα του.

Αιτία θανάτου;

Η παραίτηση από τη ζωή, η μοναξιά και η υπερβολική χοληστερίνη.

Όπως είπε ο Γιαννάκης, παιδικός φίλος του Τοτού, «ο Απόστολος στο δημοτικό ήταν πολύ χαρούμενο παιδί. Θα έλεγες πως ήταν ο μάγκας της τάξης, όλα τα κορίτσια τον αγαπούσαν και τον κυνηγούσαν.
"Έφυγε" σε ηλικία 58 ετών ο θρυλικός ήρωας ανεκδότων Τοτός
Όταν όμως ξεκίνησαν να φτάνουν στα αυτιά του τα ανέκδοτα με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα οποία ξεκίνησαν από τις παρέες των δασκάλων του αλλά σύντομα πήραν τεράστιες διαστάσεις με φανταστικά σενάρια που προσέθεταν οι απανταχού ανεκδοτοποιοί, ο Τοτός έγινε άλλος άνθρωπος».

Ο παιδικός φίλος του θρύλου των ανεκδότων συνεχίζει: «Άλλαξε στο γυμνάσιο. Δεν σήκωνε πια το χέρι, προτιμούσε να μην μιλάει καθόλου από το να δέχεται τις επικρίσεις των δασκάλων του. Η μη συμμετοχή του στο μάθημα οδήγησε σε κακούς βαθμούς, οι κακοί βαθμοί σε αποτυχία στη ζωή. Δυστυχώς άλλαξαν και γειτονιά οικογενειακά λίγο αργότερα και χάθηκε. Μερικές φορές τον πετύχαινα στο δρόμο αλλά μου έγνεφε μόνο και έφευγε».

Οικογενειακοί κύκλοι μας μεταφέρουν ότι ο λόγος για τον οποίο νοσηλευόταν συχνά στο Δρομοκαΐτειο ήταν η ψύχωση που είχε αποκτήσει με το δεξί του χέρι. Συχνά το χτυπούσε με το αριστερό, του φώναζε ότι αυτό τον κατέστρεψε, δεν ήθελε να το κοιτάζει καν.

Με λυγμούς τον αποχαιρέτησαν οι λιγοστοί φίλοι και συγγενείς στο νεκροταφείο Καισαριανής, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιωργάκης, συχνός συμπρωταγωνιστής του στα κλασικά ανέκδοτα.

ΧΑΜΕΝΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ.

Χαμένα ραντεβού για τα άτομα με αναπηρία λόγω της απεργίας των γιατρών
Μια «παράπλευρη απώλεια» της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναδεικνύει η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Πρόκειται για τα εκατοντάδες ραντεβού που ακυρώνονται καθημερινά και στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), όπου επίσης συμμετέχουν γιατροί του Οργανισμού.

Το αποτέλεσμα είναι, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, να επιβαρύνει δραματικά τα άτομα με αναπηρία, που εξαρτώνται από τις γνωματεύσεις των ΚΕΠΑ, προκειμένου να λάβουν επιδόματα ή άλλα βοηθήματα.

Υπολογίζεται ότι καθημερινά ακυρώνονται 850 ραντεβού στα ΚΕΠΑ. Εάν, δε, αναλογιστεί κάποιος ότι ούτως ή άλλως οι επιτροπές στα ΚΕΠΑ στελεχώνονται μετ' εμποδίων, ενώ συνεδριάζουν και λαμβάνουν αποφάσεις με ρυθμό... χελώνας, με αναμονή από 6 μήνες έως και 2 χρόνια, αντιλαμβάνεται την εμπλοκή που προκαλεί στη ζωή της ιδιαίτερης αυτής ομάδας πληθυσμού.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία -η οποία γιόρτασε χθες την Παγκόσμια ημέρα της- απευθύνει έκκληση  προς τους απεργούς γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που έχουν οριστεί μέλη των Επιτροπών των ΚΕΠΑ, ζητώντας τους να στηρίξουν τα άτομα με αναπηρία και να παραστούν στις επιτροπές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΙ ΑΝΕΒΑΖΕΤΕ ΣΕ FACEBOOK ΚΑΙ TWITTER, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΕΙΤΕ ΠΟΙΝΙΚΑ.

Προσοχή τι ανεβάζετε σε Facebook και Twitter, μπορεί να διωχθείτε ποινικά!
Η εντύπωση πως το ίντερνετ και ιδιαιτέρως τα social media, είναι μια ζώνη ελευθεριότητας, όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να ποστάρει οτιδήποτε επιθυμεί, είναι εδραία, αλλά δεν θα είναι για πολύ. Ηδη η Μ. Βρετανία επιθυμεί να βάλει «φρένο» τους χρήστες που παραβαίνουν τους κανόνες και να διώξει ποινικά.

Ο Γενικός Εισαγγελέας προτίθεται να δημοσιεύσει άμεσα κάποιες κατευθυντήριες γραμμές προς τους χρήστες των social media, με σκοπό να τους αποτρέψει από τυχόν ανάρμοστες αναρτήσεις. Αν δεν συμμορφωθούν τότε θα οδηγηθούν στο δικαστήριο.

Η δικαστική συμβουλή θα ισχύει για την Αγγλία, την Ουαλία και τη Β. Ιρλανδία και ήδη έχει θορυβήσει τους... συνήθεις παραβάτες. Η νομική ανταποκριτής, Κλάιβ Κόλεμαν εξηγεί: «η άνοδος των social media έχει αλλάξει κατά πολύ τις συνήθειες του κόσμου. Κάτι που συζητούμε σε μια γειτονιά, τώρα μπορεί να γίνει post και να διαβαστεί από χιλιάδες άτομα».

Μέχρι πρότινος αυτού του είδους οι απαγορεύσεις ίσχυαν -και εξακολουθούν να ισχύουν- για τα «παραδοσιακά» Μέσα ενημέρωσης, γι' αυτό και ο Γενικός Εισαγγελέας σκοπεύει να επεκτείνει τις απαγορεύσεις και στις νέες μορφές επικοινωνίας.

Το σκεπτικό του δεν είναι να απαγορεύσει την ελευθερία του ατόμου να εκφράζεται μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, αλλά να καταστήσει σαφές πως από τούδε και εφεξής σχόλια και αναρτήσεις που αντιβαίνουν τους νόμους, δεν θα μένουν ατιμώρητα.

Να σημειωθεί πως πέρυσι εννέα χρήστες συνελήφθησαν για το γεγονός ότι έγραψαν το όνομα της γυναίκας που έπεσε θύμα βιασμού από τον ποδοσφαιριστή της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Τσεντ Εβανς. Και οι εννιά επικαλέστηκαν άγνοια ότι προέβησαν σε αξιόποινη πράξη, ωστόσο το δικαστήριο δεν δέχθηκε τις αιτιάσεις τους.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, προσοχή τι ανεβάζετε στις σελίδες σας. Το θέμα ξεκινάει από την Αγγλία, αλλά δεν θα σταματήσει εκεί.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΥΣ.


1Παρέμβαση υπέρ της αποζημίωσης των μικροομολογιούχων φυσικά πρόσωπα, που επλήγησαν από το PSI+, πραγματοποίησε ο  Μητροπολίτης Έδεσσας, Πέλλης και Αλμωπίας Ιωήλ.

Ο Μητροπολίτης απέστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η οποία αναφέρει: 
Εξοχότατε κ. Πρωθυπουργέ

Διά της παρούσης λαμβάνομεν την τιμήν να διαβιβάσωμεν υμίν το ορθόν και δίκαιον αίτημα των ομολογιούχων του Ελληνικού Δημοσίου του Νομού Πέλλης, οίτινες λόγω του γενικού «κουρέματος» έχασαν τα χρήματα των.

Η αποταμίευσις αυτή επροτάθη παρά του Ελληνικού Δημοσίου και ως εκ τούτου τυγχάνει απολύτως νόμιμος. Αποτελεί δε μιαν υγιή δραστηριότητα και εις την ουσίαν είναι δανεισμός εις το ελληνικό κράτος.

Ευχαριστούντες εκ των προτέρων, ευλπιστούμεν ότι θα τύχωμεν της υμετέρας εύνοιας και της αμέσου επιλύσεως του προαναφερθέντος φλέγοντος ζητήματος και ευχόμεθα πάν δώρημα τέλειον και την εξ ύψους δύναμιν δια το δύσκολον λειτούργημα, το οποίον επιτελείτε. 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

Ο Δήμος Αλμωπίας ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, σας ενημερώνει
 ότι θα λειτουργήσει και εφέτος την χριστουγεννιάτικη πλατεία με τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια 
 και προσκαλεί όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους και όσους επιθυμούν να προβάλλουν τα προϊόντα τους να καταθέσουν τις αιτήσεις τους
έως την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου στα γραφεία της ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας τις εργάσιμες ώρες και ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2384350284 & 2384350207.


                                                                  Από το Δήμο Αλμωπίας

ΝΑ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.


Ιορδάνης Τζαμτζής: «Να δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015»

Να δοθεί η δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στην Σχολή Αξιωματικών Αστυνομίας κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 ζητούν με ερώτηση τους 16 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, την οποία συνυπογράφει ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, από τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρβανιτόπουλο Κωνσταντίνο και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδια Νικόλαο.
Οι Βουλευτές στην ερώτηση τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς αναφέρουν τα εξής:
«Σύμφωνα με την αρ.ΕΜ/2/125/13-11-2012(ΦΕΚ Β 3010/13-11-2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση, με θέμα: <<Καθορισμός αριθμού ιδιωτών που εισάγονται στην Αστυνομική και την Πυροσβεστική Ακαδημία κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015>>,και σχετικά έγγραφα των αρμόδιων Υπουργείων, κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2013-2014 και 2014-2015 στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας δεν εισάγονται ιδιώτες.
    Παρότι και πέρυσι η ίδια απόφαση σχετικά με την εισαγωγή ιδιωτών στις Αστυνομικές Σχολές για το ακαδημαϊκό 2013-2014, εντούτοις ψηφίστηκε σχετική τροπολογία ,σύμφωνα με την οποία το σχολικό έτος 2012-2013 οι εξετάσεις εισαγωγής ιδιωτών στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας έγιναν κανονικά  και οι επιτυχόντες θα εγγράφουν στις οικείες σχολές κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016.
  Το τρέχον σχολικό  έτος, 2013-2014,βάσει όσων ισχύουν σήμερα, οι Αστυνομικές Σχολές (ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΕΣ):Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και Αστυφυλάκων δεν προβλέπεται να υπάρχουν στο μηχανογραφικό δελτίο (2014).
  Πολλά Ελληνόπουλα έχουν ως όνειρο ζωής την είσοδο στις Παραγωγικές Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας, και την άσκηση του λειτουργήματος του Έλληνα Αστυνομικού. Είναι, λοιπόν, φυσικό ο αποκλεισμός τους από τις Σχολές αυτές, να προκαλεί όχι απλώς προβληματισμό, αλλά απογοήτευση και θυμό, στους ίδιους και στις οικογένειές τους.
  Είναι σαφές, πως η ανωτέρω Υπουργική απόφαση έχει ισχύ από το περασμένο σχολικό έτος, όταν δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων ήταν μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου, δηλαδή είχαν προχωρήσει την εκπαίδευσή τους πέραν της υποχρεωτικής Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους αποφοίτους παρελθόντων ετών, οι οποίοι απέτυχαν να εισαχθούν στις Αστυνομικές Σχολές και επιθυμούν να προσπαθήσουν να επιτύχουν το στόχο τους κατά το τρέχον σχολικό έτος (2013-2014).Ένα στόχο, για τον οποίο δεν υπάρχει σαφής εναλλακτική επιλογή.
  Επισημαίνω, πως η προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις ,διαδικασία εξαιρετικά επίπονη ,αφενός απαιτεί προσωπική προσπάθεια και κόπο από τους υποψηφίους, αφετέρου δημιουργεί ιδιαίτερη αγωνία και σημαντικά έξοδα στις οικογένειές τους. Σε μια περίοδο ,μάλιστα που ο μέσος Έλληνας γονέας στερείται πολλών, προκειμένου να μορφώσει τα παιδία του.
  Επιπλέον Ελληνική Αστυνομία, οι υπηρετούντες στην οποία καλούνται να διαχειριστούν σημαντικό μέρος της πρωτοφανούς κοινωνικής κρίσης, είναι ξεκάθαρο πως έχει διαρκή ανάγκη ανατροφοδότησης με ανθρώπινο δυναμικό.
Κατόπιν τούτων
                              ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. Υπουργοί:

           Αν προτίθενται να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου
1)      να ισχύει ό,τι και πέρυσι σχετικά με την εισαγωγή πολιτών στις Αστυνομικές Σχολές
2)      πιθανός μελλοντικός αποκλεισμός από τις Αστυνομικές Σχολές να αφορά, μόνο μαθητές οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση κατά την περίοδο που αυτός αποφασιστεί.»


Οι ερωτώντες Βουλευτές
1)      ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΗΛΙΑΣ (Π .Τρικάλων)
2)      ΤΖΑΜΤΖΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ (Π. Πέλλας)
3)      ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ(Π. Δράμας)
4)      ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ(Π. Κιλκίς)
5)      ΝΤΑΒΛΟΥΡΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ(Π. Αχαΐας)
6)      ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ(Π. Β΄. Αθηνών)
7)      ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΝΑ(Π. Πιερίας)
8)      ΜΠΑΤΣΑΡΑ ΓΕΩΡΓΙΑ(Π. Ημαθίας)
9)      ΤΑΓΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Π. Κορινθίας)
10)  ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΝΙΚΟΛΑΟΣ(Π. Δωδεκανήσου)
11)  ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΑΝΔΡΕΑΣ(Π. Βοιωτίας)
12)  ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (Π. Αιτωλίας & Ακαρνανίας)
13)  ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΠΑΥΛΟΣ(Π. Λέσβου)
14)  ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ(Π. Β΄ Πειραιώς)
15)  ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ-ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ(Π. Β΄ Αθηνών)
16)  ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ(Π. Ηρακλείου)

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ.

    Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας σε συνεργασία με το Γραφείο Εκπαίδευσης του Γεν. Νοσοκομείου Έδεσσας διοργανώνει ενημερωτικό - εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Πρώτες Βοήθειες σε περιπτώσεις ατυχημάτων κατά τη διάρκεια ορειβατικών δραστηριοτήτων». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου και ώρα 5:00 μ.μ. στα γραφεία του συλλόγου (Γ. Αβέρωφ 7 στο στενό της Δ.Ε.Η. στην Αριδαία), θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες και είναι  δωρεάν και ανοικτό προς όλους, φίλους και μέλη του συλλόγου.


    Την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου στον ανανεωμένο χώρο του Bar " DARIPO" o Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας αφήνει τα βουνά και σκαρφαλώνει στην κορυφή της διασκέδασης!

Υπό τη μουσική επιμέλεια του DJ Marios Touloumtzis θα διασκεδάσουμε στους ρυθμούς της καλύτερης ελληνικής και ξένης μουσικής!
Αφήστε στο σπίτι τις μπότες και το αδιάβροχο και εφοδιαστείτε με πολλή διάθεση για μουσική, κέφι και χορό!
Ελάτε να μας γνωρίσετε και να περάσουμε όλοι υπέροχα!
Με την πρόσκληση εισόδου θα κληρωθούν πλούσια δώρα!

    Και τέλος την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία από το Άνω Γαρέφι μέχρι την κορυφή Γκόλο Μπίλο (1409 μ.). 

Συνολικός Χρόνος: 6 ώρες 30 λεπτά.
Υψομετρική διαφορά 1210μ. Μήκος Διαδρομής 20 χλμ σύνολο.
Τηλέφωνα για πληροφορίες:Ισίδωρος Ιωαννίδης: 697 6979 137  

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΦΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.

Η ελληνική μαφία της Νέας Υόρκης! Η αποτελεσματικότερη μαφία στον κόσμο που μπροστά της είχαν υποκλιθεί μέχρι και οι Ιταλοί μαφιόζοι!!! Ποιοι ήταν οι κυριότεροι τόποι δράσης;
«Μαφία»: λέξη πανάρχαια, αραβικής προέλευσης, η οποία πέρασε στην σικελική ιδιόλεκτο και έφτασε να είναι συνώνυμη με το μυστικό δίκτυο του οργανωμένου εγκλήματος κυρίως στη Νότια Ιταλία και στις ΗΠΑ, υπό τη διεύθυνση «οικογενειών» προερχόμενων από το φτωχό ιταλικό νότο: την Καλαβρία, την Απουλία, την Μπαζιλικάτα, την Καμπανία μέχρι και τη Σικελία.
Περιοχές που άλλοτε συνέθεταν το γεωγραφικό μωσαϊκό, την επικράτεια της Magna Graecia, της Grande Ellade ή πιο απλά της Μεγάλης Ελλάδας, δηλαδή των πολυάριθμων αρχαίων Ελληνικών αποικιών στα εδάφη του σημερινού ιταλικού νότου, που μπορεί μεν να αποτελούν μακρινό ιστορικό παρελθόν, γονιδιακά όμως και ιδιοσυγκρασιακά εμποτίζουν ακόμη τον φτωχό ιταλικό νότο.
ΤΟ ΑΠΩΤΕΡΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ
Συγκεκριμένα, η λέξη «mafia» προέρχεται από το παλιό σικελικό επίθετο «mafiusu», το οποίο έχει τις ρίζες του στο αραβικό «mahjas» που σημαίνει αυτόν που κομπάζει με επιθετικό τρόπο. Μια κυριολεκτική μετάφραση είναι το «κόρδωμα», η «πόζα», αλλά μπορεί επίσης να μεταφραστεί ως «τόλμη», «νταηλίκι». Ως επιθετικός προσδιορισμός, το «mafiusu» στη Σικελία του 19ου αιώνα ήταν ασαφές και σήμαινε αυτόν που εκφοβίζει, τον τραμπούκο, υπερόπτη, τολμηρό, δραστήριο, και περήφανο.

Η σύνδεση της λέξης με την εγκληματική μυστική οργάνωση έγινε για πρώτη φορά στο θεατρικό έργο «I mafiusi di la Vicaria», των Τζουζέπε Ριτσότο και Γκαετάνο Μόσκα, του οποίου κεντρική υπόθεση είναι εγκληματικές συμμορίες στη φυλακή του Παλέρμο. Οι λέξεις «Mafia» ή «mafiusi» δεν αναφέρονται καμιά στιγμή στο έργο, και κατά πάσα πιθανότητα μπήκαν στον τίτλο μόνο για να δώσουν τοπικό χρώμα.
Για πολλούς ιστορικούς, η προέλευση της μαφίας πηγαίνει πολύ πίσω, ίσως στον Μεσαίωνα: δεν αποκλείεται η πρωταρχική μορφή της μαφίας να σχηματίστηκε ως μυστική οργάνωση τον 15ο αιώνα για να προστατέψει τους Σικελούς από ισπανικές λεηλασίες.
Σήμερα, το 10% του εργατικού δυναμικού στις μεγαλύτερες περιφέρειες του ιταλικού Νότου, απασχολείται σε μπίζνες της Ντραγκέτα, της Καμόρα και της Κόζα Νόστρα, της Αγίας Τριάδας του ιταλικού δικτύου οργανωμένου εγκλήματος.
Σε όλο αυτό το συγκεχυμένο παρελθόν το ελληνικό στοιχείο δεν εκλείπει, καθώς από τα πρώτα χρόνια ήδη της επέκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στα ελληνικά εδάφη, πολλές οικογένειες, κυρίως γαιοκτημόνων και αριστοκρατών της Νότιας Πελοποννήσου και της Μάνης μετοίκησαν με ειδική άδεια σε πόλεις και χωριά της Νότιας Ιταλίας, της Σικελίας μέχρι και της Κορσικής, όπου συγκρότησαν φατρίες που ενδεχομένως να συνέβαλαν σε μία πρώτη διαμόρφωση του κλειστού κυκλώματος των «οικογενειών» με στρατιωτική οργάνωση και αιματηρές «βεντέτες» στο ιστορικό τους. Όλες αυτές όμως οι συσχετίσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν ιστορικά.
Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΚΗΣ ΚΟΖΑ ΝΟΣΤΡΑ
Το ζήτημα της οργάνωσης και της δομής του δικτύου οργανωμένου εγκλήματος έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενούς ιστορικής μελέτης: λόγου χάρη, οι διαφορές μεταξύ του «κάθετου», «δενδροειδούς» συστήματος οργάνωσης της σικελικής Κόζα Νόστρα, η οποία δομείται βάσει ενός «κέντρου-κεφαλής» και του «οριζόντιου», «αποκεντροποιημένου» τρόπου οργάνωσης της ναπολιτάνικης Καμόρα, η οποία απλώνεται σε παρακλάδια.
Τις γνώσεις αναφορικά με την εσωτερική οργάνωση της σικελικής μαφίας τις οφείλουμε στο έργο του Τζοβάνι Φαλκόνε, του πρώτου Ιταλού δικαστή που αντιμετώπισε με σοβαρότητα και επιτυχία τη μαφία.
Η οργάνωση Κόζα Νόστρα αποτελείται από μαφιόζους που αυτοαποκαλούνται uomini d'onore (άνδρες τιμής) και η δομή της είναι κάθετη και έχει σχήμα πυραμίδας. Στη βάση της οργάνωσης βρίσκονται οι famiglie (οικογένειες), στις οποίοιες όλα τα μέλη γνωρίζονται μεταξύ τους, που διοικούνται από τον capo-famiglia (ο Δον, το αφεντικό της οικογένειας).
Άλλα σημαντικά πρόσωπα είναι ο sottocapo (υπό του αφεντικού) και οι consiglieri (σύμβουλοι), οι οποίοι δεν είναι περισσότεροι από τρεις. Οι οικογένειες χωρίζονται σε ομάδας των 10 ανδρών, τις λεγόμενες decine(δεκάδες), διοικούμενες από τον capo-decina (αφεντικό, ομαδάρχης). Τρεις οικογένειες σε μια περιοχή αποτελούν το mandamento (περιοχή), του οποίου εκπρόσωπος είναι ο capo-mandamento (αφεντικό της περιοχής), ο οποίος κατά κανόνα δεν είναι αφεντικό κάποιας από τις οικογένειες ώστε να μην τυγχάνει καμίας προνομιακής μεταχείρισης.
Οι διάφοροι capi-mandamento απαρτίζουν μια commissione ή cupola (επαρχιακή επιτροπή), η πιο σημαντική από τις οποίες είναι εκείνη του Παλέρμο. Αυτής της επαρχιακής επιτροπής προεδρεύει από κάποιονcapo-mandato ο οποίος, για να τονιστεί ο ρόλος του ως "πρώτος μεταξύ ίσων", αρχικά ονομαζόταν segretario (γραμματέας), αν και φαίνεται ότι σήμερα έχει πάρει τον τίτλο capo (αφεντικό). Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε η ανάγκη για κάποιο όργανο ανώτερο από την επαρχιακή επιτροπή, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι οικογένειες βρίσκονταν στην επαρχία του Παλέρμο.
Όταν όμως η οργάνωση άπλωσε ρίζες σε όλη τη Σικελία, προέκυψε η ανάγκη για μια περιφερειακή επιτροπή, τη λεγόμενη interprovinciale (διεπαρχιακή), στην οποία μετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι των διαφόρων επαρχιών και όπου ο τίτλος του capo διδόταν στο αφεντικό της πιο ισχυρής επαρχιακής επιτροπής, δηλαδή του Παλέρμο.
Η εγκληματική δραστηριότητα της Κόζα Νόστρα έχει δύο πτυχές. Από τη μια, προσπαθεί να εγγυηθεί τον έλεγχο της περιοχής όπου βρίσκεται, μέσω της οικονομικής επιβολής στις εμπορικές και βιομηχανικές δραστηριότητες της ζώνης, και να τιμωρήσει άμεσα και σκληρά όποιον αντιτίθεται ή αρνείται (η προστασία). Από την άλλη, προσπαθεί να έχει επιρροή στην πολιτική εξουσία και τους αξιωματούχους του κράτους, μέσω της προσφοράς χρημάτων και ψήφων, ώστε να μπορεί να διεξάγει ανενόχλητη τις δραστηριότητές της.
Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίζει οποιονδήποτε εχθρό, είτε του υποκόσμου είτε θεσμικό, από θέση ισχύος και να έχει πάντοτε ένα σίγουρο καταφύγιο και φίλους στους οποίους μπορεί να προστρέξει, συχνά εκμεταλλευόμενη ακόμη και τις δυνάμεις του ίδιου του κράτους.
Ο 20ος ΑΙΩΝΑΣ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΑΦΙΑΣ
Από τα τέλη του 19ου αιώνα και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα από το φτωχό ευρωπαϊκό νότο προς την Αμερική, μέσω Νέας Υόρκης, έφερε μαζί του και τη «μάστιγα»: μία νέα ολόκληρη αγορά παράνομων δραστηριοτήτων ανοιγόταν μπροστά στα πεινασμένα για «ψωμί» μάτια των Ιταλών και Ελλήνων μεταναστών.
Ο στερεότυπος βέβαια θέλει τους πρώτους συνυφασμένους με τη μαφιόζικη δράση και τους δεύτερους με την ταπεινή «προκοπή»: μία εικόνα στη διαμόρφωση της οποίας συνέβαλε φυσικά και η έβδομη τέχνη με εξέχοντα παραδείγματα τις σχεδόν μυθοποιητικές κινηματογραφικές ταινίες των Φράνσις Φορντ Κόπολα και Μάρτιν Σκορτσέζε, που μας έμαθαν πολλά για τη δράση της ιταλικής μαφίας στις ΗΠΑ του 20ου αιώνα.
Δεν υπάρχει πλέον σύγχρονος άνθρωπος που να μην έχει μία ορισμένη αντίληψη για το τι εστί «ιταλική μαφία». Ποιος όμως γνωρίζει τη δράση της ελληνικής;
Είναι γνωστή η ρήση γνωστού Ιταλού μαφιόζου της περίφημης οικογένειας Λουκέζε: «Η ελληνική μαφία είναι τόσο καλή και ισχυρή επειδή ακριβώς, σε αντίθεση με την ιταλική ή την ρωσική, κατάφερνε πάντα να μην κάνει αισθητή την παρουσία της».
Σε αυτό το στοιχείο της σιωπηλής δράσης οφείλει τη φήμη της ως μία από τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες στον κόσμο.
Κυριότεροι τόποι δράσης της στις ΗΠΑ, η Αστόρια της Νέας Υόρκης, η Φιλαδέλφεια, το Σικάγο και το Τορόντο, όπου ειδικευόταν στο τζόγο, τη νυχτερινή ζωή, την εμπορεία οινοπνευματωδών και άλλους τομείς της παρανομίας.
Φημολογείται ότι οι οικογένειες της ελληνικής μαφίας πραγματοποιούσαν τις συναντήσεις τους σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες, προκειμένου να διαφύγουν την παρακολούθηση από το FBI. Επίσης, είχαν ανέκαθεν πολλές και υψηλές διασυνδέσεις με τον πολιτικό κόσμο των ΗΠΑ, σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα ελληνικά συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος δρούσαν στο πλευρό των Ιταλών «αδελφών» του, κυρίως των οικογενειών Λουκέζε, Τζενοβέζε και Γκαμπίνο.
Με την τελευταία τα «έσπασαν» το 2001, όταν συνεργάτες των Γκαμπίνο (οι Τόνι Μοσκιατέλο, Τόνι Φεράρι και Τζέιμς Φιορίλο) δολοφόνησαν μέλη του ελληνικού συνδικάτουμ όπως ο Γκας Μπούλης, ιδιοκτήτης των SunCruz Cazinos στη νότια Φλόριντα.
Η ελληνοαμερικανική μαφία επιχειρεί κυρίως στην ανατολική ακτή - Βοστόνη, Φιλαδέλφεια, Κουίνς - όπου η περίφημη «οικογένεια Βελέντζα» ήλεγχαν τα underground casinos και άλλες μυστικές χαρτοπαικτικές λέσχες. Άλλες «οικογένειες» δραστηριοποιούνται επίσης στην περιοχή της Φλόριντα, όπως η «οικογένεια Pappas».



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...