Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣΣας  προσκαλούμε να έλθετε  στην συνεδρίαση του  Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας, που θα γίνει στο  Δημ. Κατάστημα  Αριδαίας  και στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημ. Συμβουλίου στις 02 Μαρτίου 2015, ημέρα Δευτέρα  και ώρα   19.00΄ (7.00 μ.μ.) για συζήτηση και λήψη αποφάσεων  στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης :


ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ


Ενημέρωση του σώματος για θέματα που αφορούν τον Δήμο από τον κ. Δήμαρχο

1ο :
Ορισμός μέλους Δ.Σ. για σύσταση επιτροπής ελέγχου του τέλους επί των ακαθαρίστων και επί της διαμονής παρεπιδημούντων

2ο :
Συγκρότηση Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασίας και Αξιολόγησης Προσφορών, εκποίησης, εκμίσθωσης και μίσθωσης ακινήτων ή κινητών πραγμάτων του Δήμου Αλμωπίας για το έτος 2015.  

3ο :
Αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Αλμωπίας.                                      

4ο :
Αντικατάσταση  μέλους στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας (ΔΗ.ΚΕ.Α.)

(αρίθμ. 156/2014 Α.Δ.Σ.)  

5ο :
Αντικατάσταση  μέλους στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (αρίθμ. 204/2014 Α.Δ.Σ.) 

6ο :
Αντικατάσταση  μέλους στην Επιτροπή Γνωμοδότησης για την χρήση και διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων Δήμου Αλμωπίας (αρίθμ. 205/2014 Α.Δ.Σ.) 

7ο :
Ορισμός μελών Δ.Σ. και αναπληρωτών  για την οριστική παραλαβή έργων του Δήμου Αλμωπίας

8ο :
Ορισμός μελών Δ.Σ. και αναπληρωτών  για την προσωρινή παραλαβή έργων του Δήμου Αλμωπίας

9ο :
9η Γενική Αναμόρφωση προϋπολογισμού

10ο :
Διαγραφή λανθασμένων εγγραφών σε βεβαιωμένους χρηματικούς καταλόγους.  

11ο :
Τροποποίηση της αρίθμ. 219α/2011 απόφασης Δ.Σ. περί «Επιβολής ενιαίου συντελεστή τέλους χρήσης κοινόχρηστων χώρων, υπέρ Δήμου Αλμωπίας».

12ο :
Πρόταση Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τον αριθμό αδειών άσκησης υπαίθριου εμπορίου

13ο :
Λήψη απόφασης σε εφαρμογή του Ν.4264/2014 σχετικά με την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών του Δήμου Αλμωπίας.

14ο :
Έγκριση της αρίθμ. 11/2015 απόφασης της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας με θέμα : 1η Αναμόρφωση Προϋπολογισμού 2015 της ΔΗΚΕΑ

15ο :
Ορισμός ενεργειακών  Υπευθύνων στα κτίρια του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα-εφαρμογή ΚΥΑ/Δ6/Β/14826/2008

16ο :
Έγκριση μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Εξαπλατάνου» 

17ο :
Έγκριση μελέτης και καθορισμός του τρόπου διεξαγωγής του διαγωνισμού για το έργο «Συντήρηση δημοτικής οδοποιίας ΔΕ Αριδαίας» 

18ο :
Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης της πράξης «Απασχόληση και Κοινωνική οικονομία Ευπαθών Ομάδων στο Ν.Πέλλας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος  «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013»

19ο :
Τροποποίηση της αρίθμ. 99/2014 (Ο.Ε.Υ Δήμου Αλμωπίας)Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

SOS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ. ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝΣήμα κινδύνου προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και ιδιαίτερα προς τους ηλικιωμένους στέλνουν οι Λοιμωξιολόγοι, ζητώντας να συνεχίσουν να προφυλάσσονται από τη γρίπη  καθώς μεγαλώνει καθημερινά η λίστα με τους νεκρούς !
Μέχρι   σήμερα το πρωί , σύμφωνα με το ΚΕΛΠΝΟ, είχαν πεθάνει 63 άτομα,ενώ  21 άτομανοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά στις ΜΕΘ μέχρι χτες είχαν νοσηλευτεί 134 άτομα.

«Δυστυχώς οι κακές καιρικές συνθήκες με τις χαμηλές θερμοκρασίες  και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων  σε κλειστούς χώρους, ευνοούν την μετάδοση της γρίπης, η οποία βρίσκεται σε εξαρση»αναφέρει η διαπρεπής Λοιμωξιολόγος κ Αθηνά Στούπη MD
Director, Div. of Infectious  Diseases  and  Travel Medicine  και προσθέτει.


«Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες μπαίνουμε στην Άνοιξη η επιδημία της γρίπης συνεχίζεται αμείωτη, καθώς εκτός των καιρικών συνθηκών φαίνεται πως τα ατομικά μέτρα προφύλαξης έχουν ατονήσει».
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους μέτρα προφύλαξης για την γρίπη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν:
 • Οι ηλικιωμένοι
 • Οι ανοσοκατεσταλμένοι
 • Άτομα με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη,
 • Άτομα χρόνια νεφρική ανεπάρκεια,
 • Έγκυες γυναίκες,
 • Άτομα με  αιματολογικά  και ρευματολογικά νοσήματα, κλπ.
 ΜΕΤΡΑ  ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ- ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Αν κάποιος ανήκει σε μια από τις παραπάνω ομάδες, οφείλει να γνωρίζει ότι οι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται με τα σταγονίδια όταν έρχονται σε επαφή με  τα χέρια  και γι αυτό θα πρέπει :
 • Να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 • Να μη συμμετέχει σε κλειστές κοινωνικές εκδηλώσεις, όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα,  καθώς και να αποφεύγει την παρακολούθηση παραστάσεων σε κλειστό χώρο
 • Να πλένει συχνά τα χέρια του, ενώ σε κοινόχρηστους χώρους όπου δεν έχει τη δυνατότητα να πλύνει τα χέρια του, να αποφεύγει να πιάνει πόμολα, αλυσίδες  λαβές λεωφορείων κ,λ,π
 • οι έγκυες γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν εκτίθενται σε κίνδυνο και να εφαρμόζουν με μεγαλύτερη προσήλωση τα μέτρα υγιεινής.
Αν κάποιος προσβληθεί από γρίπη εμφανίζει διάφορα συμπτώματα τα οποία διαρκούν από 2-7 ημέρες, ενώ ο βήχας μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.  Τα βασικά συμπτώματα τις γρίπης είναι :
 • Yψηλός πυρετός
 • Πονοκέφαλος,
 • Έντονοι μυϊκοί πόνοι,
 • Γενική καταβολή,
 • Βήχας,
 • Πονόλαιμος,
«Τα άτομα των ευπαθών ομάδων  όταν εμφανίσουν συμπτώματα γρίπης θα  πρέπει  ΑΜΕΣΑ να συμβουλεύονται τον γιατρός τους»προσθέτει κ Στούπη και εξηγεί.
«Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να είναι σοβαρές, ιδιαίτερα σε άτομα υψηλού κινδύνου, όπως: πνευμονία, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος σε άτομα με ιστορικό άσθματος, έξαρση χρόνιας βρογχίτιδας, επιδείνωση καρδιολογικών νοσημάτων, απορύθμιση σακχαρώδους διαβήτη, κ,α.λ.»υατεσταλμενα =--00098766543322221ύμ
Για την προφύλαξη, αντιμετώπιση και την θεραπεία όχι μόνο της γρίπης αλλά και των επιπλοκών της από την Λοιμωξιολόγο κ Στούπη και την ομάδα της στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει οργανωθεί  ειδικό τμήμα λοιμώξεων .

www.travelhealth.com.gr, τηλ. 2106862516, 6941679601

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣΕυρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο με επίκεντρο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας  

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Όχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά ενδυναμώνονται οι υπηρεσίες Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης της Αλμωπίας

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ανέλαβε τη διοργάνωση ευρείας σύσκεψης για την αποσαφήνιση και συζήτηση της ορθολογικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με κεντρικό στόχο την προώθηση της Ανάπτυξης στην Πέλλα και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αλμωπίας, οι Διευθυντές και Προϊστάμενοι υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων των εργαζομένων, εργαζόμενοι, κ.ά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την σύσκεψη εξέφρασε ο βουλευτής Πέλλας κ. Γιάννης Σηφάκης ο οποίος όμως δεν κατάφερε να παραβρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Ο κ. Σηφάκης ζήτησε την παρουσία στη σύσκεψη εκπροσώπων των Γεωργών και Κτηνοτρόφων που αποτελούν το κύριο κοινό εξυπηρέτησης των αποκεντρωμένων υπηρεσιών αγροτικής οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας στο Δήμο Αλμωπίας.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στον αποδεκατισμό σε προσωπικό των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, μετά από τη συνταξιοδότηση περισσότερων από τους μισούς υπαλλήλων κατά την τελευταία τετραετία. Από τα 400 άτομα που ήταν το προσωπικό της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας, η σημερινή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας αριθμεί λιγότερα από 180 άτομα.  Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι ο μειωμένος αυτός αριθμός στελεχών καλείται να διεκπεραιώσει ένα πολύ μεγαλύτερο όγκο εργασίας, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων για την τήρηση των αυστηρών διαδικασιών υλοποίησης ευρωπαϊκών έργων, των αυξημένων απαιτήσεων για διαφάνεια, τήρηση της νομιμότητας αλλά και των τελευταίων δημοσιονομικών περικοπών που δεν επιτρέπουν την ανάθεση εργασιών σε εξωτερικούς συνεργάτες. Ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «…με την υφιστάμενη οργάνωση, είναι πλέον απολύτως κατανοητό ότι η δουλειά ‘δεν βγαίνει’ και απαιτείται αναδιανομή του προσωπικού». Όπως τόνισε, όλες οι μετακινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και όσες χρειαστεί να γίνουν αποφασίζονται μετά από σχετική εισήγηση των Προϊσταμένων και Διευθυντών, τους οποίους ο κ. Θεοδωρίδης συναντά σε εβδομαδιαία βάση. Οι Προϊστάμενοι έχουν εποπτική εικόνα της διοίκησης και γνωρίζουν επακριβώς τον εργασιακό φόρτο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των υπηρεσιών τους.


Για την περίπτωση της μετακίνησης διοικητικών στελεχών από υπηρεσίες της Αλμωπίας η οποία προκάλεσε ανησυχία και κινητικότητα στην τοπική κοινωνία τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι ήταν μία απολύτως ορθολογική απόφαση η οποία λήφθηκε με βάση αντικειμενικά δεδομένα του φόρτου και είδους της εργασίας, χωρίς να συνδέεται με τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία είναι όλοι άριστοι και ικανότατοι υπάλληλοι. Στις κεντρικές υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης εργάζονται 20 άτομα ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης υποστηριζόμενα από 1 μόνο διοικητικό στέλεχος και 2 εργατοτεχνίτες, ενώ στις υπηρεσίες της Αλμωπίας υπάρχουν 6 Γεωτεχνικοί Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης οι οποίοι υποστηρίζονται από 6 διοικητικά στελέχη (ενώ στην πρώτη περίπτωση η αναλογία είναι 20 προς 1, στη δεύτερη περίπτωση είναι 1 προς 1). Οι κεντρικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν σημαντικό έλλειμμα στη διεκπεραίωση του διοικητικού έργου το οποίο τελικά δημιουργεί δυσλειτουργίες και στις περιφερειακές υπηρεσίες. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είναι η μόνη η οποία διαθέτει τόσο μεγάλο αριθμό αποκεντρωμένων υπηρεσιών («αντένες») που, βεβαίως, όπως είχε τεκμηριώσει ο κ. Θεοδωρίδης κατά την οργάνωση των υπηρεσιών, δικαιολογείται από την εκτεταμένη και έντονη γεωμορφολογία της περιοχής και το μέγεθος και κατανομή του ζωικού και γεωργικού κεφαλαίου. Όπως τόνισε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, η Απόφαση ήταν συλλογική και λήφθηκε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του συνόλου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Όπως σημείωσε η Διευθύντρια Διοικητικού-Οικονομικού κα. Κ. Κυριακοπούλου, οι μετακινήσεις υπαλλήλων αποτελούν μία «γενναία» πράξη της διοίκησης, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης είναι υπεύθυνος, από το Νόμο του «Προγράμματος Καλλικράτη», για τη δομή και οργάνωση των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Επίσης, είναι αυτός που λογοδοτεί στους πολίτες και στην τοπική κοινωνία για την ποιότητα της εξυπηρέτησης των πολιτών και την παραγωγικότητα των υπηρεσιών. Ο κ. Θεοδωρίδης διευκρίνισε και κατέστησε απολύτως σαφές ότι «σε καμία περίπτωση δεν κλείνουν ή υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες της Αλμωπίας. Η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών είναι μία αλλαγή που προκαλεί ίσως ανησυχία, όπως συμβαίνει συνήθως με τις αλλαγές, αλλά στόχος της είναι η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο μίας στρατηγικής προς όφελος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας».

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης ανέφερε ότι, στο άμεσο μέλλον, οι υπηρεσίες της Αλμωπίας θα ενδυναμωθούν με την ενίσχυσή τους με επιστημονικό προσωπικό, ενώ η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η εμπειρία των στελεχών εγγυώνται την συνεχή βελτίωση της εξυπηρέτησης των παραγωγών και κτηνοτρόφων σ’ όλες τις απομακρυσμένες περιοχές της Πέλλας.

Τον λόγο έλαβε και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος ο οποίος ανέφερε ότι «οι Άλμωπες νιώθουν προδομένοι από την κατάργηση υπηρεσιών που εξυπηρετούσαν τους κατοίκους της περιοχής» και για το λόγο αυτό υπάρχει επιφυλακτικότητα. Αναγνώρισε το ειλικρινές ενδιαφέρον του κ. Αντιπεριφερειάρχη τονίζοντας ότι «απαιτείται κοινός αγώνας για την επικράτηση δίκαιων και λειτουργικών λύσεων που προωθούν το συμφέρον της Πέλλας συνολικά». Πρότεινε μάλιστα την μεταφορά κεντρικών υπηρεσιών στην Αλμωπία που συνδέονται με την φυσιογνωμία και φυσικούς πόρους της περιοχής.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης δήλωσε ότι είναι αντίθετος με την «αφαίμαξη» της Αλμωπίας, τόνισε όμως ότι οι χρειάζεται «να εμπιστευτούμε τον Αντιπεριφερειάρχη και τους Προϊσταμένους των υπηρεσιών, παρακολουθώντας στην πράξη τα αποτελέσματα των αλλαγών». Η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών εξαρτάται, όπως ανέφερε, από πολλούς παράγοντες. Όχι μόνο μέσα από την πληρέστερη στελέχωση, που είναι αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος παράγοντας, αλλά και άλλους παράγοντες, όπως η χρήση νέων τεχνολογιών, η παρακίνηση και ο ανασχεδιασμός των διαδικασιών, μπορούμε να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα.

Οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Συλλόγου και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλμωπίας εξέφρασαν την αγωνία τους για την εξυπηρέτηση των γεωργών και κτηνοτρόφων της Αλμωπίας μετά τις αλλαγές, η οποία είναι σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έλαβαν σαφή διαβεβαίωση, τόσο από τον Αντιπεριφερειάρχη όσο και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ότι «οι αλλαγές έχουν μελετηθεί κατάλληλα και η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αποτελεί πάγια δέσμευση της διοίκησης».


Η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας κα. Α. Παπαλεξίου τόνισε ότι οι οργανωτικές αλλαγές είναι σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρχές της διοίκησης ολικής ποιότητας και να εφαρμόζονται μετά από σχετική ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος του Συλλόγου κ. Κ. Ερυθρόπουλος δήλωσε ότι με την Ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες, πρόθεσή του δεν ήταν να θίξει το πρόσωπο του κ. Θεοδωρίδη, τον οποίο εκτιμά απεριόριστα και αναγνωρίζει τον θεσμικό του ρόλο, αλλά να διαμορφωθεί ένα ευρύτερο πλαίσιο διαλόγου για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων της Περιφερειακής Ενότητας κ. Α. Τζάκος τόνισε ότι είναι σημαντικό οι όποιες αλλαγές και επίλυση των προβλημάτων της διοίκησης να πραγματοποιούνται σ’ ένα κλίμα «αμοιβαίας κατανόησης και αλληλοσεβασμού», το οποίο καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα στη σημερινή σύσκεψη.


Κλείνοντας, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε τους παριστάμενους για τον εποικοδομητικό διάλογο, την ευκαιρία για αποσαφήνιση ζητημάτων που προβλημάτισαν την τοπική κοινωνία (ο Δήμαρχος Αλμωπίας κατέθεσε ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμωπίας), αναδεικνύοντας ότι οι μετακινήσεις προσωπικού σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλεκτικές και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προς όφελος των κατοίκων και της ανάπτυξης της Πέλλας.        

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α. 08/2015, 24/02/2015/1330Β) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:
           Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές προβλέπονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (25-02-2015) έως και τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (27-02-2015).
Πιο αναλυτικά:
1.     Την Τετάρτη (25-02-2015) :
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο και πρόσκαιρα στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο και το ανατολικό Αιγαίο.
Β. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας οι οποίες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά κατά τόπους θα είναι πυκνές.
2. Την Πέμπτη (26-02-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται σε όλη τη χώρα οι οποίες την Παρασκευή (27-02-2015) σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ : Να αποζημιωθούν άμεσα οι ροδακινοπαραγωγοί και άλλοι μικρομεσαίοι αγρότες που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία.
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών και άλλων μικρομεσαίων αγροτών που επλήγησαν από τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν αντίμετρα, ζητάει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με τη γραπτή ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:
"Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η φτωχομεσαία αγροτιά από την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ελληνικών κυβερνήσεων έχουν προστεθεί από το καλοκαίρι του 2014 οι κυρώσεις ΕΕ - ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας που προκάλεσαν τα αντίμετρα της τελευταίας στο πλαίσιο των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στην Ουκρανία.
Οι μικρομεσαίοι ροδακινοπαραγωγοί στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα σε απόγνωση, καθώς χιλιάδες τόνοι ροδάκινων παραμένουν αδιάθετοι. Από την ελληνική κυβέρνηση με Κοινή Υπουργική Απόφαση λίγες μέρες πριν τις εκλογές ανακοινώθηκαν ενισχύσεις ψίχουλα για τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών από τις οποίες αποκλείονται οι μικροκληρούχοι αγρότες που αποτελούν και την πλειοψηφία των ζημιωθέντων, αφού προϋπόθεση για να εξασφαλιστεί αυτή η πενιχρή αποζημίωση είναι οι δικαιούχοι να διατηρούν τουλάχιστον 10 στρέμματα επιτραπέζιων ροδακίνων ή/και νεκταρινιών. Η πρόσθετη δε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. ευρώ που αποφασίσθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 για την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα ως αποζημίωση για τα προϊόντα που έπληξαν οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν μια κοροϊδία, όταν μόνο στην Ελλάδα και μόνο για τους ροδακινοπαραγωγούς, η ζημία αφορά σε 60.000τόνους με αξία πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Καμία άλλη πρόβλεψη, επίσης, δεν υπάρχει για τους φτωχομεσαίους αγρότες άλλων καλλιεργειών (όπως μήλα, ακτινίδια, αχλάδια, πορτοκάλια κ.α.) που επίσης επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ.
Δεδομένου ότι το εμπάργκο προβλέπεται να είναι σε ισχύ μέχρι τις 5Αυγούστου 2015, και με βάση το γεγονός ότι η τελευταία Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης επέκτεινε τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, αθωώνοντας μάλιστα τις ευθύνες της ΕΕ ερωτάται η Επιτροπή :
- Προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για την ουσιαστική αποζημίωση των μικρομεσαίων ροδακινοπαραγωγών και των άλλων αγροτών που επλήγησαν από το εμπάργκο της ΕΕ και αν ναι, ποια;
- Σκοπεύει να άρει εκ μέρους της ΕΕ τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που προκαλούν τα αντίμετρά της πλήττοντας τη μικρομεσαία αγροτιά στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες ;".

24/02/2015                                                         
 Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ζουν σαν να πρόκειται να ζήσουν για πάντα. Που ξοδεύουν μια ολόκληρη ζωή προσμένοντας ένα καλύτερο ή, απλά, διαφορετικό μέλλον, αλλά εκείνο αρνείται πεισματικά να τους κάνει το χατίρι: ποτέ δεν έρχεται…
Δεν μας απασχολεί εδώ η αναβλητικότητα στην καθημερινή ζωή (χάσιμο προθεσμιών ή καθυστέρηση εκπλήρωσης των υποχρεώσεων). Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αναβολή της ίδιας της ζωής. Η υποθήκευση του πολύτιμου «εδώ και τώρα» για χάρη ενός αμφίβολου «εκεί και τότε».
Μας ενδιαφέρει να πλησιάσουμε τους αφανείς, αθόρυβους και διακριτικούς εκείνους ανθρώπους που μοιάζουν να είναι απόντες από την ίδια τους τη ζωή. Που βαθιά μέσα τους, με λύπη και κόπο ίσως, συνειδητοποιούν ότι αφήνουν τη ζωή να περνάει και να τους προσπερνάει. Που, παρόλα αυτά, εμμένουν στη στάση ζωής «αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας» και διαρκώς παζαρεύουν:
«Θα ζήσω αύριο. Ή μεθαύριο. Ή κάποια στιγμή στο μέλλον. Κάποτε, τέλος πάντων, αλλά όχι τώρα… όχι ακόμα…».
Life of Pi

ΖΩΗ ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ

Για να το πούμε χοντρά, ζωή σε αναμονή σημαίνει δε λερώνω τα χέρια μου.
Σημαίνει ότι παθητικά αφήνω τα πράγματα ως έχουν, διασφαλίζοντας ότι δεν θα καλυτερέψουν ούτε θα χειροτερέψουν. Μένω στην ίδια δουλειά ή σχέση παρόλο που δεν με ικανοποιεί, δεν εκφράζω αυτά που αισθάνομαι ή θέλω, δεν επιχειρώ να πραγματοποιήσω όσα ονειρεύομαι, αφήνω τα καινούργια ρούχα αφόρετα στην ντουλάπα, εν ολίγοις, κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου προκειμένου να μείνουν όλα τα ίδια.
Με ποια δικαιολογία, άραγε, τα κάνω όλα αυτά;
Είμαι τελειομανής. Οτιδήποτε κάνω πρέπει να είναι τέλειο, δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη ή επιπόλαιους αυθορμητισμούς. Αν και σπανίως καταφέρνω να εξασφαλίσω τις ιδανικές συνθήκες δράσης – η αναθεματισμένη κατάλληλη στιγμή δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ –  αρνούμαι να κάνω πίσω: αν κάτι δεν μπορεί να γίνει τέλεια, προτιμώ να μη γίνει καθόλου.
Δυσκολεύομαι να πάρω αποφάσεις. Σκέφτομαι και αναλύω εξονυχιστικά το καθετί αλλά ποτέ δεν αποφασίζω. Συνήθως παίρνω διστακτικές, μισές ή καθόλου αποφάσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω αν αυτό που διαλέγω αποφασίζοντας, είναι καλύτερο ή χειρότερο από αυτό που αναγκαστικά αφήνω πίσω. Η λύση που έχω βρει είναι η αναβολή κάθε απόφασης μέχρι να σιγουρευτώ.
Έχω μεγάλη ανάγκη να κάνω το σωστό. Νιώθω καλά με τον εαυτό μου όταν κάνω επιλογές ζωής που είναι κοινωνικά αποδεκτές. Φρόντισα να δομήσω τη ζωή μου σύμφωνα με κάποιες αξίες τις οποίες σήμερα αδυνατώ να παραβώ. Δεν είναι ότι θέλω να είμαι το «καλό παιδί», απλώς δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα πρόδιδαν τον ηθικό τους κώδικα μόνο και μόνο για ένα καπρίτσιο.
Δεν μου φτάνει ο χρόνος. Πολύ απλά δεν έχω χρόνο να κάνω αυτά που επιθυμώ – δυστυχώς ή ευτυχώς προηγούνται άλλα πράγματα αυτή τη στιγμή. Σκοπεύω, πάντως, να διεκδικήσω τις αλλαγές που επιθυμώ, αμέσως μόλις ολοκληρώσω ένα τελευταίο πρότζεκτ στη δουλειά, χάσω τα παραπανίσια κιλά μου, αποκτήσω κάπως περισσότερα χρήματα, μεγαλώσουν λίγο τα παιδιά… Το μόνο που χρειάζεται είναι να κάνω λίγη υπομονή ακόμα.
2897223208_3bc427ca05_n-300201
Όπως βλέπουμε, δικαιολογίες για να ζούμε σε αναμονή υπάρχουν πολλές. Καμία όμως δεν καταφέρνει να αποτρέψει την αναπόφευκτη, τραγική διαπίστωση ότι, όσοι είμαστε αναβλητικοί, απλώς δεν έχουμε ζωή. Απλώς ζούμε στερημένοι και πικραμένοι με τον εαυτό μας, τους άλλους και τη ζωή.

ΟΙ ΠΑΡΗΓΟΡΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΒΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Απλοί παρατηρητές της ζωής, λοιπόν, οι αναβλητικοί ζούμε με το κεφάλι κάτω από το νερό, παίρνοντας για αντάλλαγμα φτηνές παρηγοριές:
Διατήρηση της ασφάλειας. Νομίζουμε ότι εξασφαλίζουμε προστασία από κάθε ρίσκο, κίνδυνο ή πόνο. Περιφρουρούμε την ύπαρξή μας μέσα σε προστατευτικά και κλειστά κουτάκια, απολαμβάνοντας την παρηγορητική επίδραση του αενάως ίδιου, του αμετακίνητου και οικείου. Σφραγίζουμε τις πόρτες στο καινούργιο, φοβούμενοι ότι θα χάσουμε τον εαυτό μας αν βαδίσουμε σε αχαρτογράφητες περιοχές εκτός προστατευτικής ζώνης.
Προστασία από την κοινωνική κριτική. Μη ζώντας τη ζωή που θέλουμε, διασφαλίζουμε ότι η οικογένειά μας, ο σύντροφός μας, η κοινωνική μας ομάδα – όσοι δηλαδή μας κρατούν δέσμιους με αόρατες αλυσίδες – δεν θα μας  κατατάξουν στους απόβλητους ή ανεπιθύμητους. Η αναβολή της ζωής μας επ’ αόριστον είναι το τίμημα που πληρώνουμε προκειμένου να μην γίνουμε αντικείμενο αρνητικής αξιολόγησης από το κοινωνικό σύνολο.
Διατήρηση του ελέγχου. Όταν προφυλασσόμαστε από τη ζωή, όταν τον περισσότερο χρόνο σχεδιάζουμε πώς θα ζήσουμε αντί πραγματικά να ζούμε, συντηρούμε την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε τον έλεγχο των πραγμάτων. Αποτρέπουμε τις εκπλήξεις, βάζουμε οι ίδιοι τους κανόνες και, εν τέλει, αποδεικνυόμαστε μοναχικοί και μοναδικοί νικητές σε ένα βαρετό παιχνίδι χωρίς συμπαίκτες.
Αποφυγή της αποτυχίας. Λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης ή έλλειψης πίστης στις δυνάμεις μας φοβόμαστε ότι αν αποφασίσουμε να κάνουμε όσα επιθυμούμε η πιθανότερη έκβαση θα είναι η αποτυχία. Για κάποιο λόγο η αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας δεν συμπεριλαμβάνει την πίστη ότι έχουμε τις ικανότητες να διεκδικήσουμε τη ζωή που θέλουμε. Η αδυναμία, έστω να φανταστούμε ότι αποκτούμε όσα θέλουμε, μας εξαναγκάζει σε αναβολές επί αναβολών ακινητοποιώντας μας στο ίδιο σημείο.
Αποφυγή της επιτυχίας. Παραδόξως, συμβαίνει καμιά φορά να δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τον εαυτό μας ευτυχισμένο ή «επιτυχημένο». Αυτοπεριοριζόμαστε, επειδή η εικόνα της επιτυχίας είναι κόντρα ρόλος για την εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας. Πολύ απλά, η ιδέα ενός ανθρώπου που έχει καταφέρει να έχει τη ζωή που θέλει είναι ένα άβολο, ξένο ρούχο. Μας βολεύει καλύτερα, σαν παλιά φόρμα, η εικόνα ενός ανθρώπου απογοητευμένου, στερημένου, γεμάτου απωθημένα.
Αποφυγή της αλλαγής. Η μη-ζωή υπόσχεται ψέματα ότι δεν θα αφήσει να μας συμβεί καμία αλλαγή. Μας πείθει ότι η φθορά, η παροδικότητα, το εφήμερο, το τέλος, όλα όσα τόσο πολύ φοβόμαστε, δεν θα καταφέρουν να μας αγγίξουν. Ο μοναδικός όρος είναι να μείνουμε κλεισμένοι στη ντουλάπα μαζί με τα αφόρετα καινούργια ρούχα μας. Να μην εκτεθούμε στα βλέμματα, να μην υποβάλουμε τον εαυτό μας στη φθορά, να μην μπούμε ποτέ στη δοκιμασία του χρόνου. Ανώριμη, μαγική σκέψη που μας κρατάει ακινητοποιημένους στο περιθώριο της ζωής, που συσκοτίζει το μόνο βέβαιο ανθρωπολογικό δεδομένο ότι «δεν ζω σημαίνει αρνούμαι το θάνατο».
bicycling-sunset

ΠΟΤΕ ΘΑ ΖΗΣΩ;

Ευτυχώς ή δυστυχώς, έρχεται μια στιγμή στη ζωή, συχνά με αφορμή κάποια κρίση, που οι μάσκες πέφτουν. Που το είδωλο μας στον καθρέφτη μας ρωτά επιτακτικά: «Λοιπόν, πού πήγε η ζωή σου;».
Η συνειδητοποίηση ότι ζούμε μια ζωή σε κατάσταση αναμονής, μια ζωή κατώτερη των αναγκών, προσδοκιών ή δυνατοτήτων μας, δεν έρχεται χωρίς πόνο. Άπαξ και συμβεί, όμως, είναι αδύνατον να συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε. Οι κάθε λογής περισπασμοί, οι δικαιολογίες, οι υπεκφυγές, οι εκλογικεύσεις που επιστρατεύαμε προκειμένου να αποφύγουμε να μπούμε στο παιχνίδι της ζωής, παύουν να λειτουργούν πλέον και καλούμαστε να αναλάβουμε δράση.
Καταρχάς να ακούσουμε προσεκτικά τον εαυτό μας. Να σεβαστούμε και να εμπιστευτούμε τις πραγματικές επιθυμίες του όσο περίεργες ή ανόητες και να είναι. Με κάποιο τρόπο χρειάζεται να αποδεχτούμε τον εαυτό μας με όλες τις δυνατότητες και τους περιορισμούς του και να αφουγκραστούμε τι έχει ανάγκη και τι φοβάται. Κυρίως, πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να αποτύχει ή να επιτύχει, αφού προηγουμένως τον αφήσουμε να προσπαθήσει.
Θα χρειαστεί ακόμα να πάρουμε το ρίσκο να μεγαλώσουμε. Να γίνουμε περισσότερο ρεαλιστές, να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε άπλετο χρόνο και να αποφασίσουμε να δράσουμε αμέσως. Η μόνη επιλογή που έχουμε είναι να ριχτούμε με ορμή στη ζωή και να δεχτούμε το αναπόφευκτο της αλλαγής και ροής της. Να συμφιλιωθούμε μια για πάντα με το γεγονός ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο ή σταθερό, χωρίς να φοβόμαστε ότι αυτές οι παραδοχές θα μας διαλύσουν.
Θα πρέπει επίσης να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να οραματιστεί ένα μέλλον και να τοποθετήσουμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό το μέλλον. Ένα μέλλον που θα έχει προσωπικό νόημα για εμάς, που θα έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι εξασκώντας την ελευθερία μας. Παίρνω τη ζωή μου στα χέρια μου σημαίνει αυτό ακριβώς: σχεδιάζω ελεύθερα και με υπευθυνότητα τη ζωή που θα ζήσω, έχοντας πλήρη συναίσθηση όσων συμπεριλαμβάνω σε αυτή και όσων αφήνω πίσω. Η απόφαση να ζήσω τη ζωή που θέλω, πάντα ακολουθείται από τη συνειδητοποίηση ότι ζωή σημαίνει και προδοσία. Ότι, μοιραία, οι επιλογές ζωής που κάνουμε, κάτι ή κάποιους θα προδώσουν αποκλείοντάς τους.
Όσο για το πότε είναι η στιγμή να γίνουν όλα αυτά, για το πότε είναι η ώρα να ζήσουμε, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι μία: ΤΩΡΑ.
_______
   Βιβή Φατούρου, πτυχιούχος Ψυχολόγος, ειδικευμένη Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και κάτοχος πτυχίου Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας
 Πηγή: vivifatourou.gr

Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝΣτον Β' παγκόσμιο πόλεμο, σε ένα από τα γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης, ένας τρόφιμος παρατηρούσε κάθε μέρα τη συμπεριφορά των ανθρώπων που τους έφερναν για πρώτη φορά εκεί. Οι νέοι τρόφιμοι σύντομα μάθαιναν ότι θα τους οδηγούσαν οι στρατιώτες για το μπάνιο τους στα ντους. Είχαν ακούσει από τους παλιότερους, ότι υπήρχαν και ντους που δεν έβγαζαν νερό, αλλά θανατηφόρο αέριο.
Κάθε μέρα, καθώς οι τρόφιμοι συγκεντρώνονταν σε ευθεία ουρά στην πορεία προς τα ντους, δεν μπορούσαν να γνωρίζουν σε τι είδους ντους κατευθύνονταν, φυσιολογικό ή θανατηφόρο. Δεν γνώριζαν αν θα ζήσουν κι εκείνη την ημέρα. Το μυαλό τους υπέθετε το χειρότερο, ότι τους περιμένει το τέλος τους. Το συναίσθημα του φόβου ενεργοποιούσε την φυσιολογική αντίδραση του άγχους ως άμυνα. Μία άμυνα που διαθέτει το μυαλό, προκειμένου να ενεργοποιήσει το σώμα να τρέξει ή να παλέψει. Καθώς όμως υπήρχαν αυτόματα όπλα που τους στόχευαν ολόγυρα, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούσαν μάταιο να τρέξουν προς κάποια κατεύθυνση, να προσπαθήσουν να διαφύγουν. Το πολύ μεγάλο άγχος τους, περιμένοντας στην ουρά, εκτονωνόταν μέσα από τον ιδρώτα, το τρέμουλο, τους γρήγορους παλμούς της καρδιάς και άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα.
Η διαδικασία αυτή επαναλαμβανόταν καθημερινά, η πορεία προς τα ντους, που δεν ήξερες τι θα βγάλουν μόλις στεκόσουν κοντά τους. Το οξύ και παρατεταμένο άγχος ήταν απίστευτο, και κρατούσε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς δεν ήξερες αν αύριο θα ζεις ακόμη. Σιγά σιγά το παρατεταμένο άγχος οδηγούσε στην θλίψη. Επιπλέον θλίψη ερχόταν καθώς, οι λιγοστές δραστηριότητες που μπορούσες να κάνεις με τους άλλους τροφίμους, έδειχναν μάταιες. Εδώ δεν ήξερες αν θα ζεις αύριο καλά καλά, τι να προγραμματίσεις να κάνεις να περάσεις ευχάριστα.
Μετά από κάποιο διάστημα, το μυαλό «έβαζε» μπροστά έναν ασυνείδητο μηχανισμό που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει πρόχειρα την κατάσταση του συνεχούς φόβου και άγχους, ο οποίος λέγεται Μόνωση συναισθημάτων.
Η μόνωση του συναισθήματος ως άμυνα έχει μεγάλη αξία. Οι χειρουργοί δεν θα ήταν σε θέση να εργάζονται αποδοτικά εάν διαρκώς τους απασχολούσε η αγωνία των ασθενών τους, η προσωπική τους αποστροφή στην αρχή, όταν χειρουργούν τις πρώτες φορές έναν ασθενή. Ούτε στρατηγοί θα ήταν σε θέση να σχεδιάσουν μία μάχη αν τους απασχολούσε διαρκώς η φρίκη του πολέμου. Έτσι το μυαλό μας έχει την απίστευτη ικανότητα να «στέλνει» τα συναισθήματα, όπως εδώ του φόβου, στο ασυνείδητο. Έτσι, χάριν αυτού του μηχανισμού, μπορούμε να εκτελούμε μία διαδικασία ιδιαίτερα φορτισμένη σε συναίσθημα, όπως το να χειρουργεί ένας χειρούργος, χωρίς να φοβάται. Πρόκειται για έναν μηχανισμό ιδιαίτερα χρήσιμο, «έμφυτο» σε όλους τους ανθρώπους. Τι συμβαίνει όμως όταν χρησιμοποιούμε «περισσότερο απ όσο πρέπει» τον μηχανισμό αυτό; Αν πχ τον «μεταφέρουμε» και στην καθημερινή μας ζωή;
melancholy_1891_edvard_munch
Ας «μεταφέρουμε» την ιστορία μας στο σήμερα, την εποχή της οικονομικής κρίσης.
Το μυαλό μας αντιλαμβάνεται την απειλή της επιβίωσης μας ως κίνδυνο, δεν έχει σημασία αν πρόκειται για όπλα που μας σημαδεύουν ή το ότι φοβόμαστε για την επιβίωσή μας λόγω οικονομικών λόγων. Η οικονομική απειλή εκλαμβάνεται ως ένα «αόρατο» όπλο. Μάλιστα, η οικονομική απειλή δεν αντιμετωπίζεται όπως ο «ορατός» εχθρός, έχει μία ασάφεια, λόγω του ότι δεν μπορούμε να ασκήσουμε έλεγχο άμεσα πάνω σε αυτήν, να απλώσουμε τα χέρια και να την αντιμετωπίσουμε. Είναι μέσα στο μυαλό μας και η απειλή αυτή «φωλιάζει» στην σκέψη μας. Μας κάνει να φανταζόμαστε ότι θα μας συμβεί ό,τι χειρότερο. Και αν γίνει συνειδητή και δεν μας «εκδηλώνεται» με εκνευρισμό, και επιθετικότητα προς τους συνανθρώπους μας, και πάλι, είναι πιο δύσκολο και απαιτεί γνώση, για να ασκήσουμε έλεγχο στην σκέψη μας και να μην αφήσουμε τον φόβο και τις αρνητικές σκέψεις να μας «παραλύσουν» ή να μας θλίψουν. Ο κάθε άνθρωπος, η κάθε οικογένεια, απομονώνεται και βλέπει την κρίση ως ατομικό πρόβλημα, όχι ως ομάδα.
straopedo-sygkentrosis
Τι έγινε στην ιστορία μας όμως; Τι έγινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης που αναφερόμασταν με τον μηχανισμό της Μόνωσης;
Οι τρόφιμοι των στρατοπέδων αυτών, στην πορεία προς τα ντους, ήταν πια απαθείς, πορεύονταν σαν ρομπότ προς αυτά, χωρίς καμία θέληση να αντιδράσουν. Ο φόβος είχε απωθηθεί στο ασυνείδητο, και οι άνθρωποι ήταν πια ανίκανοι και απαθείς, ακόμη και στο να σκεφτούν να αντιδράσουν . Ακόμα και ο φόβος ή η θλίψη είναι συναισθήματα που στόχο έχουν να μας παρακινήσουν να δράσουμε για να πάψουν. Αυτή η απάθεια ήταν πολύ χειρότερη όμως, σήμαινε πια αποδοχή της κατάστασης ως μη ανατρέψιμη.
Σήμερα χρειάζεται προκειμένου να «σώσουμε» τον εαυτό μας, να γίνει κατανοητό ότι πρέπει να σώσουμε την ομάδα στην οποία ανήκουμε, την κοινωνία μας, καθώς το άτομο μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο φαινόμενο, εξακολουθώντας να επιδιώκει μόνο το ατομικό του συμφέρον. Χρειάζεται να βοηθήσουμε άλλους, καθώς η πτώση της ψυχολογίας των άλλων, συμπαρασύρει και την διάθεση του ατόμου.
Ο γραπτός λόγος δεν μπορεί να αλλάξει πολλά, όσα η πραγματική ανθρώπινη επαφή. Όχι η ηλεκτρονική μέσω διαδικτύου που μας απομονώνει για λόγους οικονομίας στα διαμερίσματά μας, η πραγματική επικοινωνία. Μπορούμε να πούμε ότι για να αλλάξουμε ως κοινωνία, πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε μόνο ατομικά, όπως πολλά χρόνια είχαμε μάθει, τονίζοντας το στοιχείο του ότι μάθαμε τον ατομισμό ως συμπεριφορά.
-Μπορείς να μην φθονείς τον διπλανό σου, αν έστω δεν μπορείς να χαρείς με την χαρά του;
-Να προσπαθήσεις να μάθεις από τους ικανούς, αντί να προσπαθείς να τους εμποδίσεις, αν έχεις την δύναμη αυτή;
-Να επιδιώκεις να κατακτήσεις την γνώση με την αξία σου, και όχι να αποκτήσεις τίτλους για να νιώσεις «κάποιος» απέναντι στους άλλους; Οι τίτλοι δεν κάνουν έναν άνθρωπο σπουδαίο, ούτε απαραίτητα αντιπροσωπεύουν γνώση ανάλογη.
–Μπορείς να μην ανταγωνίζεσαι αλλά να συναγωνίζεσαι; Να βλέπεις την καλλιέργεια πίσω από την εμφάνιση και να την εκτιμάς;
-Να βλέπεις σπουδαίους ανθρώπους σε «χαμηλές θέσεις» και να τους λες πόσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά από εκεί που βρίσκονται; Αν δεν μπορούμε να τα κάνουμε αυτά, είναι επειδή έτσι μάθαμε και συνηθίσαμε. Κι όμως, κι αυτό, μπορούμε να το αλλάξουμε!
(Τα ιστορικά παραδείγματα είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι είναι με ακρίβεια ιστορικά απόλυτα σωστά αλλά έχουν σε κάποια σημεία αλλαχθεί με στόχο την καλύτερη κατανόηση ψυχολογικών μηχανισμών του ανθρώπου).
Νικόλαος Βακόνδιος
Ψυχολόγος – πτυχιούχος ΑΠΘ
www.nvakondios.gr

Ο ΑΛΛΟΚΟΤΑ "ΒΑΜΜΕΝΟΣ" ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ BODY BUILDING

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©

Τα αφύσικα φουσκωμένα και ακόμα πιο αλλόκοτα μαυρισμένα κορμιά είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κανείς όταν φέρνει στο μυαλό του τον χώρο του επαγγελματικού body building. Σπανίως όμως έχουμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την προετοιμασία των διεθνή τουρνουά σωματοδομής, που για μερικούς δεν διαφέρει από ένα σύγχρονο freak show.

 Ο Αυστριακός φωτογράφος Daniel Gebhart de Koekkoek είναι από τους λίγους που έχουν απαθανατίσει με το φακό τους το παρασκήνιο του αγωνιστικού bodybuilding, καταγράφοντας τη διαδικασία που έλαβε χώρα κεκλεισμένων των θυρών στο τελευταίο World Bodybuilding & Physique Sports Federation's International Championship της Βιέννης. Άνδρες και γυναίκες με εξωπραγματικούς μύες μεταμορφώνονται με τη βοήθεια τόνων γυαλιστερής χρωστικής ουσίας, διεκδικώντας μια θέση στο βωμό των "δυνατότερων" ανθρώπων στη γη.

 Τα πορτρέτα του De Koekkoek προσφέρουν μία αλλόκοτη εικόνα που σίγουρα δεν βλέπουμε συχνά. 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek 

"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek ©
"The Bodybuilders" - Daniel Gebhart de Koekkoek © Πηγή: www.lifo.gr

ΟΙ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΧΑΣΑΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή...

Από την ΕΛΕΝΗ ΨΥΧΟΥΛΗ

Όσο ο δρόμος ανηφορίζει τα λιγοστά (31) χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα στη Στενή της Εύβοιας, η Δίρφυς μεταμορφώνει ελβετικά το τοπίο, μια βουνίσια φύση σε ταξιδεύει σε βοσκοτόπια, ψηλές κορφές και πλατάνια, τρεχούμενα νερά και πέτρινες βρύσες.

 Η Στενή με τα γραφικά πετρόκτιστα σπιτάκια είναι η χασαποταβέρνα της Εύβοιας. Εδώ θα ανηφορίσουν όλοι κάθε Σαββατοκύριακο για αρνάκι στη λαδόκολλα, κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικα στα κάρβουνα, αφού το χωριό φημίζεται για τα κρέατά του και το ειδυλλιακό σκηνικό της Βρύσης του Γιατρού.
 Κάπου εκεί, κατηφορίζοντας προς τον πολιτισμό θα κάνεις μια στάση στον «Λάμπρο» για να ψωνίσεις το πιο διάσημο, χειροποίητο λουκάνικο του χωριού, με οικογενειακή συνταγή και παράδοση από το 1904, το οποίο σου λέει, έρχονταν άνθρωποι να το πάρουν να το στείλουν ως την Αμερική.

Μπαίνοντας, όμως, σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα, τα κρέατα κουκλάκια κομμένα σε έτοιμες λαχταριστές συνταγές να τα βάλεις κατευθείαν στο φούρνο και μέσα σε φιγουράτα βαζάκια και αβαν-γκαρντ συσκευασίες όλη την αγνή κι αθώα παραγωγή της περιοχής: χυλοπίτες και ζυμαρικά, μαρμελάδες και μέλι, σύκα και λικέρ, κρασιά και όσπρια.

    Πίσω από τον πάγκο, αρσενικό κανένα. Μόνον δυό λεπτεπίλεπτα, σαν κλαράκια κορίτσια-από κείνα που τα λες κοριτσάκια όσο κι αν μεγαλώσουν, γλυκά και ευγενικά σαν τηγανίτες με μέλι, κομψά και καλοντυμένα και αμέσως θαρρείς πως έχεις προσγειωθεί σε κείνα τα boutique Αρμάνι χασάπικα της Τοσκάνης που πουλάνε τη βέρα μπιστέκα Φιορεντίνα. 

Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα...
Μπαίνοντας σ'αυτό το χασάπικο, δεν θα συναντήσεις την ιερή βαρβατίλα αλλά ένα ροζ γυναικείο άρωμα, μια δαντελένια ατμόσφαιρα... 

Η ιστορία της Ευαγγελίας και της Γεωργίας Καρλατήρα ξεκινά από τρεις γενιές παλιά, όταν το 1900 ο προπάππους Κώστας ξεκινά να εμπορεύεται κρέας στην περιοχή. Μετά, ο παππούς Θοδωρής ανοίγει το πρώτο χασάπικο στο χωριό, ο μπαμπάς Λάμπρος επεκτείνει τις μπίζνες με ντελίβερυ ανά την Ελλάδα.
 Τα κορίτσια μεγαλώνουν την παιδική ηλικία της Χάιντι στο χωριό, κάθε απόγευμα σταματούν τα παιχνίδια στην πλατεία για να ταΐσουν τα ζώα της οικογενειακής φάρμας, ο μπαμπάς που δεν ευδοκίμησε γιό, τις μαθαίνει να βόσκουν, να σφάζουν, να κόβουν, χασαπάκια εκπαιδευμένα από μικρές.

 Η ζωή, όμως, γυρνά άσχημα, ήταν στην εφηβεία όταν ο μπαμπάς σκοτώθηκε σε ατύχημα. Η μαμά Γιαννούλα παίρνει τη σκυτάλη, δεν αφήνει την επιχείρηση να πεθάνει. Η Ευαγγελία σπουδάζει Διοίκηση Υγείας και Πρόνοιας, η Γεωργία αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Ρέθυμνο. Όταν παίρνουν το πτυχίο τους έρχεται το δίλημμα: ακαδημαϊκή καριέρα ή επιστροφή στις ρίζες; Στο τέλος μιλά το αίμα. Το οικογενειακό και των σφαγίων.
 Το 2010 το κατάστημα λιανικής γυρίζει σελίδα, το παλιό χασάπικο σουλουπώνεται από χέρι γυναικείο και με γούστο, μια αθηναϊκή εταιρία σχεδιάζει σε απόλυτη 60's αισθητική το εταιρικό brand name, η διαδικασία της τυποποίησης του λουκάνικου ακολουθεί την επιστημονικότερη διαδικασία, όσο κι αν τα κορίτσια μαζεύουν ακόμη μόνα τους στα ψηλά βουνά τα μυρωδικά και μειώνουν το λίπος αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο από τις ελιές που μαζεύουν οι ίδιες από τα οικογενειακά χωράφια.

 Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα.

Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα...
Το ντόπιο κρέας κόβεται με γαλλική κοπή-ναι από τα κορίτσια-, μαγειρεύεται σε μαγικές συνταγές που μαγειρεύουν και φωτογραφίζουν οι ίδιες για το facebook (ιδέες για το καθημερινό τραπέζι του πελάτη), κυρίως, όμως, γίνεται ταχύτατο ντελίβερι για όλη την Εύβοια και την Αθήνα... 

Στην αρχή, οι συντοπίτες τις αντιμετώπισαν με επιφύλαξη και καχυποψία. Σήμερα τις παραδέχονται, που ακολούθησαν το δικό τους όνειρο: να αναβιώσουν τα αρώματα του τόπου και της παιδικής τους ηλικίας μέσα από μια άλλη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, αυτή που θαυμάζουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους τους.

   Προσωπικά, ουδέποτε θα ξεχάσω την πρώτη εμπειρία της γίδας τους: ένα κατακόκκινο, τετραγωνισμένο, ολοζώντανο, λαχταριστό κομμάτι κρέας από αυτά που αποθαυμάζεις στις γαλλικές boucheries, χωρίς ίχνος λίπους. Το πέρασα για μοσχαρίσιο φιλέτο-γίδα επέμειναν τα κορίτσια! Το μαγείρεψα με ένα υλικό: σούπα με τραχανά από το χωριό τους. Μια πανδαισία, μια μοναδική, πρωτόγνωρη κρεατένια εμπειρία. Η γίδα με όλη τη γεύση, χωρίς τη μυρωδιά, χωρίς το λιπαρό ρουστίκ της.
 Τώρα μου τη στέλνουν σπίτι, μαζί με τα προϊόντα της περιοχής, για την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία του χωριού στο τραπέζι της πόλης.

   Τηλ. 2228 051400, Στενή Εύβοιας 
Πηγή: www.lifo.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...