Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

"Ο χρόνος που περνάει..." Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος.


Υπαρξιακές Αγωνίες (μέρος πρώτο): Ο χρόνος που περνάει...

Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος.

Σύμφωνα με το κείμενο του Μ. Κούντερα: <<... η βραδύτητα είναι ο ρυθμός της μνήμης ενώ η ταχύτητα είναι ο ρυθμός της λήθης...>>.
Σκεφτείτε το: Τρέχουμε, βιαζόμαστε, δεν στεκόμαστε ούτε λεπτό, σπρώχνουμε να πάμε την ώρα μας, τη μερα μας, τη ζωή μας παρακάτω... και τι καταλαβαίνουμε; Στο τέλος διαμαρτυρόμαστε για το πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος! "Πότε πέρασε κιόλας...;"
Όταν ζούμε μια περίοδο μας φαίνεται "αιώνας" κι όταν έχει περάσει αναρωτιόμαστε "πότε πέρασε";

Γιατί όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πως δημιουργούνται αυτά τα βιώματα;
Είναι που δεν στεκόμαστε στα πράγματα, γι'αυτό! Δεν αφήνουμε την κάθε στίγμη, το κάθε γεγονός να αλληλεπιδράσει μαζί μας... Βιαζόμαστε να πάμε παρακάτω, στο κάθε τι επόμενο: Επόμενη ώρα, επόμενη μέρα, επόμενο project, επόμενη δουλειά, σχέση, αυτοκίνητο...
Δεν προλαβαίνουμε να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, δεν προλαβαίνουμε να δεθούμε με τους ανθρώπους και τις καταστάσεις, τρέχουμε από το(ν) ένα(ν) στο(ν) άλλο(ν): δεν κοιτάμε, δεν ακούμε, δεν καταλαβαίνουμε...
Και ύστερα αναρωτιόμαστε: Γιατί είμαστε μόνοι; Γιατί η ζωή μας μοιάζει κενή, χωρίς νόημα; Γιατί οι μέρες μας μοιάζουν τόσο άδειες; Γιατί βαριόμαστε;

ΥΓ: Την επόμενη φορά που θα νιώσετε αυτό το αίσθημα της κενότητας, δοκιμάστε να πάρετε ένα βιβλίο, μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα (σπίτι σας ή σε ένα cafe, με θέα τη θάλασσα γιατί όχι;) παραγγείλτε ότι τραβάει η ψυχή σας και απολαύστε την στιγμή (σας). Έστω κι αν είναι για λίγο, έστω για μία και μόνο ώρα...
Μετά αναλογιστείτε αυτήν την ώρα που πέρασε.
Είχε κάποιο νόημα για εσάς; Βαρεθήκατε;
Αν όχι, αν περάσατε καλά, ξανακάντε το με την πρώτη ευκαιρία.

________________________________________________________________________________


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.xidaras.gr

"Οι απλές καθημερινές σχέσεις" Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας.


Οι απλές καθημερινές σχέσεις.

Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας.

Οι γονείς μας, τα παιδιά μας, οι φίλοι, οι οικογένεια…. όλα είναι σχέσεις! Στη δουλειά μας, στην γειτονιά, όπου και να βρεθούμε αλληλεπιδρούμε, συνδεόμαστε πολύ ή λίγο με άλλους ανθρώπους: όλα είναι σχέση.
Φυσικά και όλες οι σχέσεις δεν είναι εξίσου σημαντικές, ούτε έχουν την ίδια προτεραιότητα στην ζωή μας, όμως όλες οι σχέσεις μας αφορούν, μας απασχολούν και συχνά μας ταλαιπωρούν!
Παρεξηγήσεις, μικρές ή μεγάλες παρανοήσεις, ηθελημένα και μη ψέματα και λάθη, δυσκολεύουν τις επαφές μας , τις συζητήσεις μας, την συνεννόηση και τέλος, την σχέση μας με τους άλλους.
Ακόμη περισσότερο, αυτή την εποχή που είμαστε όλοι (λίγο ή πολύ) πιεσμένοι και αγχωμένοι με πράγματα, γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, οι σχέσεις μας συχνά δοκιμάζονται και μαζί με αυτές και η υπομονή μας…
Δεν έχουμε χρόνο και τη θέληση (αλλά ούτε την υπομονή) να ακούσουμε τον άλλο, να ακούσουμε τι έχει να μας πει και πριν καλά καλά ολοκληρώσει εμείς «του λέμε τα δικά μας». Βιαζόμαστε να τελειώσουμε με αυτό που κάνουμε για να ξεκινήσουμε το επόμενο, προσπερνάμε τους γύρω μας διεκπαιρωτικά χωρίς να συνδεθούμε μαζί τους. Χρησιμοποιούμε την επαφή «για να γίνει η δουλειά»! Τίποτε άλλο, μόνο αυτό! Είτε πρόκειται για μια φραντζόλα ψωμί στο φούρνο, είτε για ένα πακέτο τσιγάρα στο περίπτερο,  είτε για μια καλημέρα με τον γείτονα στην πυλωτή της πολυκατοικίας, κοιτάμε μόνο να κάνουμε την δουλειά μας, να πάμε παρακάτω προσπερνώντας τους ανθρώπους… την συνθήκη της στιγμής…
Φυσικά, το ίδιο γίνεται με τους άλλους και εμάς. Οι άλλοι προσπερνούν εμάς κοιτώντας και αυτοί την δουλειά τους και πάει λέγοντας….
Κι όμως μέσα σ’ αυτά τα καθημερινά στιγμιότυπα κρύβονται δεκάδες ευκαιρίες για καλημέρες, για χαμόγελα, για μια στιγμή χαλάρωσης, μια καλή κουβέντα, μια νότα αισιοδοξίας, εγγύτητας, καλοσύνης….
Οι σχέσεις, οι απλές, μικρές, καθημερινές σχέσεις έχουν δύναμη, κρύβουν πολύτιμα αρώματα, όμως θέλουν υπομονή και εμπιστοσύνη για να τα απελευθερώσουν, θέλουν και αυτές την προσοχή και την φροντίδα τους. Αν το καταφέρουμε, θα μας επιστραφεί η χαρά της απλής ζωής!!

________________________________________________________________________________


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος- Σύμβουλος Γάμου, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Mέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας , επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.simvouleftikigamou.gr

Επαναλειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δήμου Αλμωπίας


Επαναλειτουργία Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Δήμου Αλμωπίας

Ο Δήμος Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι μετά από τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο κτίριο του παλιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Αριδαίας λειτουργεί ξανά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Στις αίθουσές του εκτίθενται απολιθώματα, ορυκτά και πετρώματα που βρέθηκαν σε ανασκαφές στην Αλμωπία καθώς και φωτογραφίες και φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή της Αλμωπίας.
 Το Σπηλαιοπάρκο των Λουτρών Αλμωπίας αποτελεί ένα ιδιαίτερο παλαιοπεριβάλλον 38.000 ετών με 15.000 απολιθώματα μεγάλων θηλαστικών, όπως της Αρκούδας των Σπηλαίων, της Ύαινας, της Λεοπάρδαλης και του Λιονταριού και χιλιάδες απολιθώματα μικροθηλαστικών.

Ταυτόχρονα, σας γνωρίζουμε ότι το Μουσείο ανοίγει ξανά τις πόρτες του προς το κοινό και λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 10:00π.μ. έως τις 2:00μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Αντιδημάρχου Πολιτισμού στα τηλέφωνα 2384350207/222.

«Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ» Παρουσίαση βιβλίου από τους Βιβλιόφιλους Έδεσσας


«Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ»

Ο σύλλογος βιβλιόφιλοι Έδεσσας σας προσκαλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ροζαλίας Γαβριηλίδου και του Θεοφάνη Μαλκίδη,  «η βιογραφία του οπλαρχηγού του Πόντου Παύλου Τσαουσίδη», που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 28 Μαΐου 2017 στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Έδεσσας στο Βαρόσι.
Παρά την υπονόμευση, την αδιαφορία, την άρνηση, τη λήθη, τα πολυποίκιλα εμπόδια στον αγώνα αναγνώρισης και διεθνοποίησης της Γενοκτονίας, την Ύβρη που φτάνει μέχρι και το θαυμασμό και την απόδοση τιμής στο μαυσωλείο του πρωτεργάτη του μαζικού εγκλήματος Μουσταφά Κεμάλ, η σημερινή πραγματικότητα στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων, εμφανίζει μία πρωτοφανή κινητικότητα.
Μία ιδιαίτερη πτυχή της Γενοκτονίας, η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 1.000.000 Έλληνες, είναι η ανάληψη ένοπλης δράσης στον Πόντο, ως μέσο αντίδρασης και αντίστασης στο προμελετημένο σχέδιο εξαφάνισής τους, ως μέσο σωτηρίας των ένοπλων, των γυναικών και των παιδιών.

Το βιβλίο για τον οπλαρχηγό του Ποντιακού Αντάρτικου Παύλο Τσαουσίδη αποτελεί συμβολή στην ανάδειξη του αγώνα των Ελλήνων ενάντια στο μαζικό έγκλημα, αγώνας ο οποίος όχι μόνο συνέχισε την αντιστασιακή παράδοση του Ελληνικού λαού ενάντια στη βία, την εξαφάνιση και την καταπίεση, αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους να επιβιώσουν.


Το πρόγραμμα των συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Αλμωπίας


Ανθοέκθεση 2017 του Δήμου Αλμωπίας


Έλαβε προέγκριση από τη ΕΤΕπ το αίτημα του Δήμου Αλμωπίας για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού


ΠΡΟΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Έλαβε προέγκριση από τη ΕΤΕπ το αίτημα του Δήμου Αλμωπίας για χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού φωτισμού.

Το έργο θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση του συμβατικού Δημοτικού Φωτισμού από νέο τεχνολογίας LED και εγκατάσταση συστήματος με δυνατότητες τηλεδιοίκησης και ελέγχου διαχείρισης φωτισμού (LMS).

Ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τσιμτσιρίδης σε προηγούμενη εισήγησή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο παρουσίασε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και έδωσε σημαντικές πληροφορίες που καταγράφονται στον παρακάτω πίνακα.

Η συγκεκριμένη προέγκριση είναι το πρώτο θετικό αποτέλεσμα των επαφών που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Τσιμτσιρίδη με την ΠΕΤΑ η οποία είναι Αναπτυξιακή Εταιρία της ΚΕΔΕ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της ΕΝΠΕ η οποία συνάπτει δάνεια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων με ευνοϊκούς όρους. Στόχος της ΠΕΤΑ είναι η υποστήριξη των ΟΤΑ, μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια, στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ο Δήμος μας χρωστά περίπου 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Και πρόσθεσε, ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν αφήνει καμία ευκαιρία αναξιοποίητη, αντίθετα αναζητά συνεχώς τρόπους για εξοικονόμηση πόρων και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με ταυτόχρονη βελτίωση της καθημερινότητας.

Εδεσσαϊκό Θέατρο: «Ραντεβού του Γεωργίου Σουρή με την Κεντρική Σκηνή»


«Ραντεβού του Γεωργίου Σουρή με την Κεντρική Σκηνή»

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες για την παραγωγή που θα παρουσιάσει στο θεατρόφιλο κοινό η Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου με κείμενα του Σουρή. 
Ο ιδρυτής της σύγχρονης ελληνικής σάτιρας Γεώργιος Σουρής δε χρειάζεται συστάσεις. Ευφυέστατος, πρωτοποριακός, δημιουργικός, θαυμαστός για την καυστικότητα, την φαντασία, την μοναδική μυθοπλασία του, την ξεχωριστή θεατρικότητα και παραστατικότητα.
Τα έργα του αναρίθμητα, χαρακτηριζόταν από την ποιητική τους γονιμότητα και την πληθώρα των στίχων τους, γραμμένα με τον ίδιο συγγραφικό τρόπο, με το ίδιο πνεύμα και καυστικό χιούμορ. Φίλος του αυστηρού μέτρου και της ομοιοκαταληξίας σε όλες της τις εκφάνσεις, στοχεύει στο περιεχόμενο και στην νοηματοδότηση του κάθε μεμονωμένου στίχου, δίνοντας ένα άρτιο αποτέλεσμα. Από την σατιρική του πέννα δεν ξεφεύγει κανείς και τίποτα. Το χιούμορ του ιδιαίτερο και για ιδιαίτερους αποδέκτες. Μέσα από αυτό στοχεύει στο να περάσει ένα βαθύ μήνυμα και σε καμία περίπτωση δεν μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων. Ξεδιπλώνει τον δικό του εσωτερικό κόσμο και μέσα από το πάντοτε συμβουλευτικό του ύφος, κατακρίνει την απερισκεψία, την πλεονεξία και την αχαριστία του ανθρώπου, θέτοντας υπαρξιακά ερωτήματα και προβληματισμούς με σκοπό να βάλει σε σκέψεις το κοινό. 
Ο επικαλούμενος «σύγχρονος Αριστοφάνης», παίρνει σάρκα και οστά επί σκηνής με τα μονόπρακτα «Επιδημία», «Πατατράκας ο νεόγαμβρος» και «Δεν έχει τα προσόντα». Οι πρωταγωνιστές αυτής της σπονδυλωτής παράστασης θα παρουσιάσουν μέσα σε μιάμιση ώρα καταιγιστικού ρυθμού, τους ρόλους, τα μοτίβα και τη δημιουργική ευφυΐα του Σουρή με την σκηνοθετική ματιά της Ηρώς Γεωργίου. 
Τους ήρωες ενσαρκώνουν με αλφαβητική σειρά οι : Καράλη Ελένη, Μαδενλίδης Γιάννης, Οτουντζίδου Δέσποινα, Πατρσανάνης Ειρηναίος, Ταραμπούσκα Έλλη, Τούσιας Λεωνίδας, Τσακίρη Ελένη, Φανιόπουλος Λάκης, Χατζής Χρήστος και Χουϊαρίδου Ντίνα 
Η πρεμιέρα θα δοθεί την Κυριακή 4 Ιούνη 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας (πρώην Νομαρχία) ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας με ώρα έναρξης 9.15 το βράδυ και γενική είσοδο 7€.

Μικρά αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκυλάκια) διατίθενται για υιοθεσία στα πλαίσια της λειτουργίας της Ανθοέκθεσης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Δήμος Αλμωπίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ζώων Αριδαίας,
 στα πλαίσια της λειτουργίας της Ανθοέκθεσης,
θα παρουσιάσει
 τα μικρά αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκυλάκια)
τα οποία και θα διατίθενται για υιοθεσία.
Επίσης, το κοινό
θα μπορεί να ενημερωθεί
για τις δράσεις του Δήμου σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων
 και
για τις υποχρεώσεις τόσο των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων όσο
και
των λοιπών πολιτών.

Το Σάββατο 27 Μαϊου,
ώρες παρουσίας (10.00-14.00)

στην Κεντρική Πλατεία Αριδαίας

Στη Συνεδρίαση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΝΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στη Συνεδρίαση του Δικτύου Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος, μαζί με τον Διευθυντή της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Χρήστο Δήμτση και τον Δημοτικό Σύμβουλο και Αναπληρωτή Αντιπρόεδρο των Λουτρών κ. Χρήστο Δόντσο. Ο κ. Μπίνος εκτός από τη Λουτρόπολη του Δήμου μας, εκπροσώπησε και τον Σύνδεσμο Ιαματικών Πηγών Ελλάδος του οποίου είναι Αντιπρόεδρος και την Λουτρόπολη των Κρηνίδων Καβάλας.
Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε σε χώρο του Δημαρχείου της πόλης CALDAS DA RAIHNA και η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε την έγκριση πρακτικών της προηγούμενης Συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Salsomaggiore, οικονομικά θέματα, συζήτηση γύρω από ευρωπαϊκά προγράμματα, δραστηριότητες κατά το 2017, έγκριση νέων μελών, αποφάσεις για τη διοργάνωση από μέλη των γενικών συνελεύσεων κ.α.
Επίσης, έγινε συζήτηση γύρω από τη διοργάνωση της Συνεδρίασης του Μαΐου 2019 που θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο Αλμωπίας, μετά από σχετική πρόσκληση προς το Δ.Σ. και τα μέλη του Συνδέσμου. Μια διοργάνωση που θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επισκεφθούν τον τόπο μας και να γνωρίσουν τις ομορφιές του και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα άνθρωποι απ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Στα πλαίσια των εργασιών του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Ιστορικών Λουτροπόλεων πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Thalasso Spa Center Nazare και έγινε περιήγηση από τους υπεύθυνους της Λουτρόπολης CALDAS DA RAINHA. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος και Πρόεδρος των Λουτρών κ. Δημήτρης Μπίνος, τα Λουτρά Λουτρακίου Δήμου Αλμωπίας έχουν αποκτήσει πλέον ευρωπαϊκή ταυτότητα και συμμετέχουν ισότιμα στα κέντρα λήψης των αποφάσεων που αφορούν στον τομέα του τουρισμού. Η συμμετοχή μας, μας δίνει τη δυνατότητα να διαφημίσουμε τα Λουτρά παγκοσμίως και να προσελκύσουμε τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο. Σε αυτά τα πλαίσια, βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία ενός πλήρους τουριστικού οδηγού που θα αφορά την περιοχή μας, ο οποίος θα διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη όλες τις σύγχρονες ανάγκες και προϋποθέσεις.

Tο Δ.Σ του AΛMΩΠOY συγχαίρει...


Tο Δ.Σ του AΛMΩΠOY συγχαίρει τον EΔEΣΣAIKO (Πρωταθλητής A1) για την άνοδό του στην  Γ΄Εθνική,
 τον AKPITA Σωσάνδρας (πρωταθλητής),
 τον OΛYMΠO Aψάλου,
 την ΔOΞA Π.Mυλότοπου (πρωταθλήτρια),
 τον M.A Eσώβαλτων για την άνοδο τους στην A1
 την ΘYEΛΛA Σαρακηνών (πρωταθλήτρια),
 τον APH Yδραίας, τον EΘNIKO Aριδαίας, τον APH Λιπαρού (πρωταθλητής),
 την ΠONTIAKH NEOΛAIA KP.Bρύσης
 για την άνοδο τους στην Α κατηγορία και
 εύχεται καλή δύναμη για την νέα αγωνιστική περίοδο. 

Η Πέλλα ταξιδεύει… και συναντά τη Βενετία


Αφορμή η έκθεση “Back and Forth: Camino de Santiago, Via Francigena, Via Egnatia” που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 στο αίθριο του Πανεπιστημίου Iuav της Βενετίας και θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό έως την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017. Μια πραγματικά ευτυχή συγκυρία για την περιοχή της Πέλλας να κάνει γνωστά τα μνημεία και τις αρχαιότητές της σε ένα κοσμοπολίτικο κέντρο του Βορρά, που αυτόν τον καιρό φιλοξενεί και την 57η Μπιενάλε Τέχνης, με τον καλλιτεχνικό κόσμο να συρρέει από όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Πρόκειται για μια έκθεση διττή, με αναφορές στο μακρινό παρελθόν και αναγωγές στο μέλλον. Το εργαστήριο «Ιστορικά Μονοπάτια» του παραπάνω Πανεπιστημίου της Βενετίας μας υπενθυμίζει τις διαδρομές του, από το 1999/2000 μέχρι και σήμερα, κατά μήκος των αρχαίων οδών Via Appia (που ένωνε τη Ρώμη με το Μπρίντιζι και κατ’ επέκταση τη Ρώμη με την Εγνατία Οδό), Via Francigena (τον συνεκτικό κρίκο κατά τον Μεσαίωνα της Ρώμης με τη Γαλλία και τον Βορρά) και Camino de Santiago (του πιο σημαντικού μεσαιωνικού δρόμου, που συνέδεε την Ιταλία με την Ισπανία, αυτόν που ακολουθούσαν οι προσκυνητές για να επισκεφθούν τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιακώβου στο Santiago de Compostela στη ΒΔ Ισπανία, όπου σύμφωνα με την παράδοση θάφτηκαν τα λείψανα του αποστόλου). Χάρη σε ένα τεράστιο αρχείο εργασίας του Πολιτιστικού Συνδέσμου “FuoriVia”, φωτογραφίες, χάρτες και βίντεο μεταφέρουν την ιστορία περισσότερων των 1.000 φοιτητών που περπάτησαν σε όλη την Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια. Από το 2015 το Πανεπιστήμιο Iuav της Βενετίας και ο Σύνδεσμος “FuoriVia” περπατούν την αρχαία Εγνατία Οδό (Via Egnatia) και συνεργάζονται για την προώθηση της αποκατάστασης του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που συνέδεε τη Δύση με την Ανατολή. Στοχεύουν να ολοκληρώσουν το εγχείρημα έως το 2019. Το περασμένο καλοκαίρι (2016) ολοκλήρωσαν το τμήμα που διερχόταν από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Για πρώτη φορά, ινστιτούτα και φορείς ταξιδεύουν και συναντώνται στη Βενετία για να μιλήσουν για τη φημισμένη οδό που κατασκευάστηκε από τους Ρωμαίους γύρω στο 140 π.Χ., για να ενώσει τη Δυτική με την Ανατολική Μεσόγειο. Χάρτες, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό με τις αρχαίες πόλεις, τα μνημεία, τους σταθμούς για τη διανυκτέρευση (mansiones) και την αλλαγή των αλόγων (mutationes), στοιχεία που αναφέρουν τα αρχαία οδοιπορικά (itineraria) και συναντούσαν στο μακρινό τους ταξίδι οι ταξιδιώτες, έρχονται ξανά στο προσκήνιο.

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης στο αίθριο του Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο (Aula Magna) Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «Εγνατία Οδός και ιστορικές πολιτιστικές διαδρομές: Γέφυρες μεταξύ Ευρώπης και Μεσογείου», στο οποίο συμμετείχαν ομιλητές από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ολλανδία και την Ιταλία. Πρέπει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος του συνεδρίου επικεντρώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας όσο και τον Δήμο Πέλλας. Έτσι, όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν πλήρως για την αρχαία οδό στο συγκεκριμένο τμήμα από την εποχή κατασκευής της μέχρι και την Οθωμανική περίοδο. Οι Δρ. Νικόλαος Παππάς και Γιώργος Σταλίδης (Αρχαιολόγοι, εκπρόσωποι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας) αναφέρθηκαν στην πορεία της Εγνατίας Οδού κατά μήκος της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας («Δρόμοι και Μνημεία. Η πορεία της Εγνατίας Οδού στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας»), ο Δρ. Γεώργιος Σκιαδαρέσης (Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης) για την πορεία της Εγνατίας κατά την Οθωμανική περίοδο («Η Οθωμανική πόλη των Γιαννιτσών στον άξονα της Εγνατίας Οδού») και οι Μαρία Τριανταφυλλίδου και Αναστασία Σερκελετζή (εκπρόσωποι του Δήμου Πέλλας) για την Οδό μετά την Απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Οθωμανούς το 1912 και τις δυνατότητες αξιοποίησής της από την οικεία δημοτική αρχή («Η Εγνατία Οδός και τα Γιαννιτσά στο πλαίσιο δημιουργίας μιας δημοτικής πολιτιστικής πολιτικής»).

Από την Ελλάδα συμμετείχαν επίσης ο Χαράλαμπος Τσούγγαρης (Αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης), ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία του αρχαίου δρόμου στα όρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης («Θεσσαλονίκη και Εγνατία Οδός»), η Θάλεια Βαλκούμα (εκπρόσωπος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.»), η οποία έκανε λόγο για τα οφέλη του σύγχρονου ομώνυμου δρόμου («Αυτοκινητόδρομος Εγνατία Οδός: η πύλη προς την Ανατολή, η είσοδος της Δύσης») και η Ευφροσύνη Μπόσκου (εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας), που μίλησε για το πώς η σύγχρονη οδός μπορεί να αποτελέσει μια διεθνή οδική αρτηρία και να συμβάλει στην ανάπτυξη όλων των περιοχών απ’ όπου αυτή διέρχεται («Προς μια βιώσιμη πολιτιστική διαδρομή της Εγνατίας Οδού: από την τοπική στη διακρατική»).

Εκτός από την έκθεση και το διεθνές συνέδριο, πραγματοποιήθηκαν στον χώρο του Πανεπιστημίου και τα ακόλουθα τρία εργαστήρια: «Εξερευνώντας και ανακαλύπτοντας αρχαίες διαδρομές», με επικεφαλής τον Moreno Baccichet (Καθηγητή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού),  «Σχεδιασμός και αναγέννηση μονοπατιών πεζοπορίας», με υπεύθυνο τον Leonardo Filesi (Καθηγητή Περιβάλλοντος και Εφαρμοσμένης Βοτανικής) και «Λέγοντας ιστορίες, γράφοντας Ιστορία από μια περιοχή και τα περίχωρά της», με τον Angelo Chemin (Καθηγητή Τοπικής Ιστορίας).

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφερθεί αυτό που επισημαίνουν και οι διοργανωτές του όλου εγχειρήματος, ότι: «για να αναγεννήσουμε την αρχαία Εγνατία Οδό, θα πρέπει να έχουμε, σαν τον Ιανό, διπλό βλέμμα: βαθύ, όταν ανατρέχουμε στο παρελθόν· οξύ, όταν στρεφόμαστε στο μέλλον»…





Σύσκεψη Υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου με πέντε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο ασφάλισης εποχιακών εργατών τρίτων χωρών


Σύσκεψη Τάσου Πετρόπουλου ( Υφυπουργού Εργασίας) με πέντε βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ( Γ. Σηφάκης, Στ.Αραχωβίτης, Φρ. Καρασαρλίδου, Γ. Ουρσουζίδης και Χρ. Αντωνίου) για τον τρόπο ασφάλισης των εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών
Δρομολογείται  τροπολογία με απλούστευση της διαδικασίας ασφάλισης τους χωρίς ταλαιπωρία του αγρότη
Στην σύσκεψη συμμετείχαν σύμβουλοι του Υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες 
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υπό τον Υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο με συμμετοχή βουλευτών από Πέλλα, Ημαθία και Λακωνία. Συγκεκριμένα συμμετείχαν οι Γιάννης Σηφάκης, Σταύρος Αραχωβίτης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου. Ακόμη συμμετείχαν οι σύμβουλοι του Υπουργού Νεφέλη Σαμιακού και Δημήτρης Παπαδόπουλος, Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών και νομικοί σύμβουλοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.  
Συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις διαδικασίες που ορίζει ο Ν. 4387/2016 για την ασφάλιση των εργατών γης τρίτων χωρών με τις δυσκολίες της διαχείρισης του συστήματος πρόσληψης – απόλυσης από τους αγρότες. Εξετάστηκε η διαδικασία με την οποία πρέπει να έρχονται και να ασφαλίζονται οι Αλβανοί εργάτες γης για να μπορεί ο αγρότης να συμπεριλαμβάνει τις πληρωμές και τις εισφορές  για αυτούς στα έξοδα του με στόχο την μείωση της φορολογίας και την νομιμότητα της απασχόλησης τους. 
Μετά από ουσιαστική εξέταση του θέματος και την διερεύνηση όλων των πιθανών λύσεων ο Υπουργός αποφάσισε να εφαρμοστεί για τους προαναφερόμενους η διαδικασία μετάκλησης η οποία έχει απλουστευτεί με διατάξεις της παρούσας κυβέρνησης ( 50€ παράβολο χωρίς προκαταβολή εισφορών) και ζήτησε να διερευνηθεί άμεσα από τις υπηρεσίες και την ΕΡΓΑΝΗ η δυνατότητα να υπάρξει  νομοθετική ρύθμιση που να εξασφαλίζει την απλούστευση της διαδικασίας ασφάλισης νομίμως μετακληθέντων εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών με την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του αγρότη στην αρχή του μήνα για τους εργάτες γης που πρόκειται να χρησιμοποιήσει και την οριστικοποίηση της ασφάλισης απολογιστικά στο τέλος του μήνα με μια ΑΠΔ στην οποία θα μπορούν να μεταβάλλονται τα στοιχεία της υπεύθυνης δήλωσης που θα έχει υποβληθεί στην αρχή του μήνα. Η ΑΠΔ θα μπορεί να πληρώνεται στο τέλος του επόμενου μήνα. 
Η διαδικασία αυτή προσομοιάζει πολύ με την γνωστή στους αγρότες  διαδικασία καταβολής εργοσήμου.
Έδωσε εντολή για την ταχεία εξέταση του θέματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να εφαρμοστεί η νέα ρύθμιση από φέτος.  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...