Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

6ο Φράγμα Πάρτυ


Επίσκεψη της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά σε βιομηχανίες της περιοχής


Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και, ειδικότερα, οι ροδακινοπαραγωγοί στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά επισκέφθηκε βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής.

Οι συναντήσεις με ιδρυτικά στελέχη και εκπροσώπους των επιχειρήσεων χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές και πλαισιώθηκαν από γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή απόψεων. Επίσης, συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις με επίκεντρο την παραγωγή ροδάκινων η οποία βρίσκεται στο ζενίθ αυτό το διάστημα, με την Αν. Αντιπεριφερειάρχη κυρία Αθανασιάδου - Αηδονά να τονίζει ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τη βάση της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας και πρέπει να στηριχτεί από όλους μας, στο πλαίσιο μιας καλής και αποτελεσματικής συνεργασίας.

«Οι σημερινές συναντήσεις που είχα με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται κυρίως στην μεταποίηση φρούτων και, ειδικά, ροδάκινων, ήταν μια ευκαιρία να ανοίξουμε έναν δίαυλο επικοινωνίας με όλους τους κρίκους της αλυσίδας της οικονομίας, παραγωγούς, επιχειρήσεις, λαμβάνοντας, φυσικά, υπόψη το σημαίνοντα ρόλο των υπηρεσιών. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκα το γεγονός ότι όλοι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων δήλωσαν εμφαντικά την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας και, συγκεκριμένα, με τη Διεύθυνση Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος που είναι αρμόδια για τον έλεγχο και την τήρηση της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Αποτελεί κοινό τόπο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην παραγωγική διαδικασία, από τη συγκομιδή μέχρι τη διάθεση των προϊόντων, ότι η προώθηση με ανταγωνιστικούς όρους των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πέλλας μόνο ωφέλιμη μπορεί να αποβεί για παραγωγούς και επιχειρήσεις, κάτι που θα δώσει πνοή στην τοπική οικονομία» ανέφερε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Στις συναντήσεις που είχε η κυρία Αν. Αντιπεριφερειάρχης στις βιομηχανίες «ΚΡΟΝΟΣ», «Π. ΠΑΥΛΙΔΗΣ» και στο Κονσερβοποιείο του Α.Σ. Πέλλας ενημερώθηκε για την εξομάλυνση της απορρόφησης των προϊόντων που προσφέρουν οι παραγωγοί στις επιχειρήσεις μεταποίησης, όπως, επίσης, εισέπραξε την αισιοδοξία ότι η τιμή των ροδάκινων που είναι η κύρια καλλιέργεια της καλοκαιρινής περιόδου θα είναι ικανοποιητική για όλους. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν ανάλογες επισκέψεις και σε άλλους παραγωγικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Πέλλας.


Στην επίσκεψή της στις μεταποιητικές επιχειρήσεις η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά συνοδεύτηκε από τον Διευθυντή Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Γιάννη Πατσιά, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Στέφανο Αργυράκη, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Xορήγησης Αδειών Βιομηχανίας Ενέργειας Φυσικών Πόρων & Επαγγελμάτων Κώστα Μητρία και συνεργάτες της.

“Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης”


Μίσθωση βοσκήσιμων γαιών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής ότι δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθ. 1032/70098/28-06-2017 Υπουργική Απόφαση (ΥΑ) (στο ΦΕΚ 2390Β’/14-07-2017) με θέμα «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 (Β΄ 2848)   “Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης” απόφασης του ΥΠΑΑΤ, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 558/39122/05-04-2017 (Β’ 1340) απόφαση του ΥΠΑΑΤ και ισχύει».
Σύμφωνα με την παραπάνω ΥΑ δίνεται χρονική παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής του μισθώματος δικαιώματος χρήσης βοσκής για τις κατανομές του 2016 και 2017 έως το τέλος του 2017.

Παραθέτουμε το από 29 Ιουνίου 2017, σχετικό με τα παραπάνω Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σύμφωνα με το οποίο:
«Υπουργική Απόφαση του Αν. ΥΠΑΑ&Τ, Γιάννη Τσιρώνη, για την 
μίσθωση βοσκήσιμων γαιών
 Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την  μίσθωση βοσκήσιμων γαιών κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, εξέδωσε την Υπουργική Απόφαση «Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 1332/93570/23-08-2016 (Β΄ 2848)   “Διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών, συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά την μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης” απόφασης του ΥΠΑΑΤ, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθ. 558/39122/05-04-2017 (Β’ 1340) απόφαση του ΥΠΑΑΤ και ισχύει.
Πρόκειται για μια απόφαση που παρατείνει την πληρωμή μέχρι τέλους του 2017 και δίνει την δυνατότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για μια μόνιμη και καθαρή λύση, με στόχο να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποτραπεί η  ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων σε όλη την επικράτεια.»

Ανακοίνωση από τη Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας σχετικά με την ενημέρωση κυνηγών, φυλάκων θήρας, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων


Ανακοίνωση από τη Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Π.Ε. Πέλλας σχετικά με την ενημέρωση κυνηγών, φυλάκων θήρας, μελών περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη συμβολή τους στην προσκόμιση νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών για την επιζωοτιολογική διερεύνηση της Γρίπης των Πτηνών (24/7/2017) 

   Σύμφωνα με την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων (Υ.Α. 1970/66273/19.06.2017 – ΦΕΚ Β΄ 2193/27.06.2017), προβλέπεται αποζημίωση των 20 ευρώ των κυνηγών, φυλάκων θήρας και των μελών των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την προσκόμιση στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, μη πυροβολημένων, που ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη «υψηλού κινδύνου» ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δίνεται βαρύτητα σε γεωγραφικές περιοχές, με σημαντικές εκτάσεις υδατοσυλλογών (υδροβιότοποι, ποτάμια, λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες κ.λπ.) και έντονη την παρουσία πτηνοτροφικού κεφαλαίου.
  Σε κάθε περίπτωση, πριν την όποια διαδικασία συλλογής και παράδοσης νεκρών ή ημιθανών άγριων πτηνών, θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες και τα κτηνιατρικά εργαστήρια, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.
Για την καταβολή της αποζημίωσης θα πρέπει να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές αρχές:
1. Έντυπο αποστολής δειγμάτων κατάλληλα συμπληρωμένο (Υπόδειγμα IVα)
2. Αίτημα πληρωμής (Υπόδειγμα IVβ)
3. Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητα του αιτούντος (κυνηγός ή φύλακας θήρας ή
μέλος  περιβαλλοντικής οργάνωσης)
  
Τμήμα Κτηνιατρικής: 2381351336-338
Α.Κ. Έδεσσας: 2381351331-334
Α.Κ. Αριδαίας: 2384021391
Α.Κ. Φούστανης: 2384062214
Α.Κ. Σκύδρας: 2381089339
Α.Κ.Γιαννιτσών: 2382022594
Α.Κ.Κρύας Βρύσης: 2382061563
Α.Κ. Δροσερού: 2381096198

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: «Βάλε τέλος στον εμπαιγμό των ροδακινοπαραγωγών»!


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
«Βάλε τέλος στον εμπαιγμό      των ροδακινοπαραγωγών»!

Το ¨θέατρο του παραλόγου¨ σε βάρος των ροδακινοπαραγωγών που επλήγησαν από τις τριήμερες καταστροφικές βροχοπτώσεις (15,16 και 17 Ιουλίου), συνεχίζεται με… νέες παραστάσεις!
Αφού προχθές επιχείρησαν να τους ¨παραμυθιάσουν¨ με την ανακοίνωσή τους ότι, αντί να τους αποζημιώσουν για την ολοσχερή καταστροφή της παραγωγής τους, «θα… διερευνήσουν σε συνεργασία με τα ινστιτούτα της χώρας το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης για να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον»…
…Εντούτοις δεν λαμβάνουν υπόψη τη τεκμηριωμένη γνωμοδότηση του κατ’ εξοχήν και καθ’ ύλην αρμόδιου στην περιφέρειά μας ¨ινστιτούτου φυλλοβόλων δένδρων Νάουσας¨, ότι οι ζημιές οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση και  καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ...
…Παρά το γεγονός ότι η γνωμάτευση αυτή ήταν ¨εκ του περισσού¨ καθώς από την πρώτη στιγμή ήταν οφθαλμοφανές και αυταπόδεικτο ότι η επί 72 ώρες υπερβολικές και άκαιρες – μέσα στο κατακαλόκαιρο – βροχές, αποτέλεσαν την αποκλειστική αιτία της ολοσχερούς καταστροφής της σοδειάς – …
…Συνεχίζουν το χαβά τους! Δηλαδή, τον εξωφρενικά απροκάλυπτο εμπαιγμό των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών:
Προ τριημέρου με μία εξοργιστική ανακοίνωση…
 Σήμερα με νέες δηλώσεις ότι «…το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  θα προχωρήσει άμεσα σε σύσταση επιστημονικής ομάδας για τη διερεύνηση των αιτιών»!!!
Ο Γιώργος Καρασμάνης, μετά και από αυτή τη νέα απόπειρα υποτίμησης της νοημοσύνης των ροδακινοπαραγωγών δήλωσε:
«Καλώ για ακόμη μια φορά τον Υπουργό να πάψει να κρύβεται (επειδή έχει τάξει στους ανθρώπους αυτούς ¨λαγούς με πετραχήλια¨ - και δεν έχει πράξει το παραμικρό) και να δώσει εντολή στην υφισταμένη του διοίκηση του ΕΛΓΑ να προχωρήσει στο αυτονόητο και επιβεβλημένο: Να ξεκινήσει ¨εδώ και τώρα¨ η υποβολή δηλώσεων από τους πληγέντες και δικαιολογημένα εξοργισμένους ροδακινοπαραγωγούς».

27/07/2017

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...