Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

Συμμετοχή του Μ.Χ.Σ. Προμάχων στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης την 21η Ιανουαρίου


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μορφωτικού και Χορευτικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι", μετά από ομόφωνη απόφαση του θα διαθέσει ένα λεωφορείο με δαπάνη του συλλόγου για την μετακίνηση ατόμων για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη πόλη της Θεσσαλονίκης την 21η Ιανουαρίου 2018 για την ονομασία των Σκοπίων.
 Δικαίωμα θέσης στο λεωφορείο έχουν όλοι όσοι το επιθυμήσουν ανεξάρτητα αν είναι μέλη οι χορευτές μόνο με ένα απαράβατο όρο, να συμφωνούν ότι η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΕΛΛΑΔΑ.

Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από την πλατεία των Προμάχων στις 10:00.

Οι έγγραφες θα πραγματοποιούνται από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου η με μια απλή αποστολή μηνύματος στη σελίδας μας στο facebook, δίνοντας μας το ονοματεπώνυμο σας και το τηλέφωνο σας.
(θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας από την ημερομηνία κράτησης)


Υπεύθυνοι κρατήσεων:
Μπάτσης Χρήστος: 6974858026
Γιουρούκης Παύλος: 6972245510
Τσαμπούρης Γιώργος: 6976986994

Την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας επισκέφθηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


Την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά επισκέφθηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου στην Αν. Αντιπεριφερειάχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο γραφείο της στο Διοικητήριο.

Εκτός από τις καθιερωμένες ευχές συζητήθηκαν οι δράσεις που έχει προγραμματίσει το Θέατρο για τη νέα χρονιά, όπως, επίσης, αναφέρθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης μιας αίθουσας με σύγχρονες προδιαγραφές και εναρμονισμένη στις ανάγκες των θεατρικών παραστάσεων.

«Γνωρίζω καλά την προσφορά του Εδεσσαϊκού Θεάτρου στον πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Πρόθεσή μας είναι η στήριξη των σωματείων και των εκδηλώσεων που αυτά διοργανώνουν, μέσω των οποίων διατηρείται η παράδοση και προάγεται το πνεύμα» δήλωσε η κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά ενημερώνοντας, παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο ότι προωθούνται οι διαδικασίες για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Έδεσσας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για την υλοποίηση του υποέργου «Στερέωση, Συντήρηση & Αποκατάσταση Οθωμανικού Τεμένους Χουνκιάρ Τζαμί στην Έδεσσα – Β’ Φάση» στο πλαίσιο του έργου «Αναβάθμιση πολυχώρου πολιτισμού ‘Μ. Αλέξανδρος’ & περιβάλλοντος χώρου».


Στη συνάντηση με την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κυρία Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά παραβρέθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου το οποίο απαρτίζεται από τον Πρόεδρο Σωτήρη Δραγούμη, τον Αντιπρόεδρο Παντελή Κιοσέ, τη Γραμματέα Δάφνη Φωτιάδου, τον Ταμία Παναγιώτη Γαρτσιώνη, την Έφορο Υλικού Ελένη Δίου, την Έφορο Δημοσίων Σχέσεων Φανή Ταρασίδου και το Μέλος Σοφία Νουσηκύρου.

Λήγουν τα Προγράμματα Επιδοτήσεων της Μελισσοκομίας


Λήγουν τα Προγράμματα Επιδοτήσεων της Μελισσοκομίας
Όσοι μελισσοκόμοι θέλουν να επιδοτηθούν για τα προγράμματα της μελισσοκομίας (αντικατάστασης των κυψελών και οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας) πρέπει άμεσα και όχι μετά τις 18 Ιανουαρίου 2018 ημέρα Πέμπτη να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομία και Κτηνιατρικής της Πέλλας στην Έδεσσα.
 Παρακαλούνται όμως όλοι οι μελισσοκόμοι και αυτοί που δεν θέλουν να ενταχθούν στις επιδοτήσεις, να προσέλθουν στην ΔΑΟΚ Πέλλας προκειμένου να υποβάλλουν δήλωση διαχείμανση των μελισσών τους  (έως τις 18-1-2018).  
Η δήλωση διαχείμανσης των κυψελών ισχύει από πέρισι σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Υπ.Α.Α.Τ., είναι υποχρεωτική και υποβάλεται κάθε έτος από τους μελισσοκόμους. Είναι ένας τρόπος ετήσιας καταγραφής των κυψελών που σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διεκδικεί χρήματα από την Ε.Ε. για τη ενίσχυση της μελισσοκομία της Χώρας.
Η Ελλάδα με 1.388.000 κυψέλες είναι η δεύτερη χώρα σε κατοχή κυψελών στην Ε.Ε. μετά από την Ισπανία. Πέρισι όμως από την μη προσέλευση όλων των μελισσοκόμων παρουσιάστηκαν λιγότερες κυψέλες στο σύνολο της Ελλάδας με αποτέλεσμα να μειωθεί η οικονομική ενίσχυση της Χώρας. 
Πρόγραμμα Εξοπλισμός για την διευκόλυνση των μετακινήσεων (αντικατάσταση κυψελών)
Σύμφωνα με το πρόγραμμα αντικατάστασης κυψελών οι μελισσοκόμοι μπορούν να αντικατασταστήσουν το 10% των κατεχόμενων κυψελών ( διαχείμανσης) με αγορά νέων και να επιδοτηθούν με το 80% της καθαρής αξίας αγοράς της κυψέλης πλήρης (της γονοφωλιάς). 
Δικαιούχοι του προγράμματος Αντικατάστασης των κυψελών είναι οι μελισσοκόμοι που έχουν στην κατοχή τους 20 κυψέλες και άνω,θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο και αγροτικό εισόδημα.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν είναι φωτοαντίγραφο θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου, εκκαθαριστικό σημείωμα και φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης,(λογαριασμός  ΙΒΑΝ).
Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της νομαδικής μελισσοκομίας
Δικαιούχοι του προγράμματος Οικονομικής στήριξης είναι οι μελισσοκόμοι επαγγελματίες αγρότες, κάτοχοι 110 κυψελών και άνω (σύμφωνα με την δήλωση διαχείμανσης), και το ακαθάριστο αγροτικό οικογενειακό τους εισόδημα δεν είναι κάτω από 5.000€.
Οι αγρότες που εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από το έτος υποβολής των αιτήσεων συμμετοχή στη δράση απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ακαθάριστης αξίας 5.000 € και άνω καταθέτοντας σχετικό αποδεικτικό έγγραφο (απόφαση ένταξης νέων αγροτών).
Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ οι οποίοι είναι κάτοχοι 110 κυψελών διαχείμανσης είναι δικαιούχοι όταν έχουν θεωρημένο μελισσοκομικό βιβλιάριο και αποδεικτικό έγγραφο του είδους της σύνταξής τους.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν αυτά του πρόγραμματος αντικατάστασης κυψελών καθώς και τα επιπλέον: βεβαίωση εγγραφής στο ΜΑΕΕ ως επαγγελματίας αγρότης (ΚΕΠΥΕΛ), βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερώτητηας του ΟΓΑ, φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του ΦΙΧ μελισσοκομικού –Αγροτομελισσοκομικού αυτοκινήτου.

Υπεύθυνη προγραμμάτων μελισσοκομίας Αικ. Καλαϊτζίδου ΔΑΟΚ Πέλλας (2ο όροφο 225 γραφείο στο διοικητήριο στην Έδεσσα. Τηλέφωνο επικοινωνίας 2381351398.


         Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 

   ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Ανακοίνωση Πρόσκλησης της Δράσης 10.01.04 '' Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα''- Ξεκινά η υποβολή προτάσεων


Ανακοίνωση Πρόσκλησης της  Δράσης 10.01.04 '' Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα''- Ξεκινά η υποβολή προτάσεων

 Από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Διεύθυνση Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Κλιματικής Αλλαγής/Τμήμα Προστασίας Φυσικών Πόρων από Αγροτικές Δραστηριότητες έγινε γνωστό ότι υπεγράφη  από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπο Κασίμη, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) και συγκεκριμένα στη δράση 10.1.4 «Μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα» του μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα».
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την πρόσκληση ανέρχεται στα 200 εκατ. Ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Η περίοδος υποβολής προτάσεων είναι από 15.01.2018 έως και 16.2.2018.
 Στόχος της δράσης είναι η μείωση της ρύπανσης του νερού τόσο από νιτρικά ιόντα όσο και από άλλες εν δυνάμει ρυπογόνες εισροές (φωσφορικά ιόντα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Δικαιούχοι της δράσης μπορούν να κριθούν γεωργοί, φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης και πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας δικαιούχου. Επιπλέον τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια επιλεξιμότητας εκμετάλλευσης.
Πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι τα αρδευόμενα αγροτεμάχια με αροτραίες καλλιέργειες (δέσμευση Α, Β και Δ) και συγκεκριμένες μόνιμες καλλιέργειες ανά περιοχή παρέμβασης (δέσμευση Γ).
Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας και εκκινούν από την 28η/12/2017. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να εφαρμόσουν μια ή το πολύ δύο από τις παρακάτω ειδικές δεσμεύσεις:

Α: Αγρανάπαυση, Β: Αμειψισπορά, Γ: Χλωρά λίπανση σε δενδρώδεις καλλιέργειες,
Δ: Ζώνη ανάσχεσης σε αγροτεμάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά ύδατα και οι επιτρεπόμενοι συνδυασμοί που δύνανται να εφαρμοστούν σε διαφορετικά αγροτεμάχια της ενταγμένης εκμετάλλευσης περιγράφονται αναλυτικά στη πρόσκληση.
Τα ύψη ενίσχυσης ανά ομάδα καλλιέργειας, περιφέρεια και ειδική δέσμευση περιγράφονται αναλυτικά στη πρόσκληση.
Κριτήρια επιλογής εκμετάλλευσης: Για τις προτάσεις που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και εφόσον ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων είναι μεγαλύτερος του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ισχύουν τα κάτωθι βαθμολογικά κριτήρια:  
α) Συνολική υπό ένταξη γεωργική γη (Ha) σε υπόγεια υδατικά συστήματα με κακή ποιοτική (χημική) κατάσταση και
 β) Συνολική υπό ένταξη γεωργική γη (Ha) που βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής (περιοχές NATURA, θεσμοθετημένες περιοχές εθνικών πάρκων).
Η αίτηση στήριξης υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφορικού Συστήματος (Π.Σ) στον ιστότοπο: https://p2.dikaiomata.gr/M1014/
Η εγγραφή στο εν λόγω σύστημα γίνεται στον ιστότοπο:
https://registration.dikaiomata.gr/user_registration/
Εγχειρίδια Οδηγιών για την εγγραφή και την συμπλήρωση-υποβολή της αίτησης στήριξης θα υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή στους ως άνω ιστότοπους αντίστοιχα.
Οι επιλέξιμες καλλιέργειες ανά δέσμευση, περιγράφονται αναλυτικά στο excel αρχείο «Επιλέξιμο Φυτικό Κεφάλαιο για τη δράση 10.1.04», το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/xorotajian/574-prostasia-peribalon/5694-drasi-10-1-04 και στην ιστοσελίδα της Αγροτικής Ανάπτυξης
http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php?obj=dae21e619b67f958.
Η αριθ. 2175/139694/28.12.2017 πρόσκληση (ΑΔΑ: Ω4ΞΚ4653ΠΓ-Ω2Ε) είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ http://www.minagric.gr/index.php/el/ και στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης http://www.agrotikianaptixi.gr/index.php

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στους υπεύθυνους γεωπόνους της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πέλλας, στην Έδεσσα στην Αλιμπάκη Χριστίνα 2381351217 και στα Γιαννιτσά στην Καλιωτάκη Αναστασία 2381352304.
                                                                                                              Ο Δ/ΝΤΗΣ
                                                                                                  ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

Γιάννης Σηφάκης: Σημαντική εξέλιξη η ίδρυση Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών με έδρα της Έδεσσα


Γιάννης Σηφάκης : Σημαντική εξέλιξη η ίδρυση νέου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα- Πάϊκου – Βερμίου με έδρα την Έδεσσα μετά από παρέμβαση του βουλευτή 
Μετά από παρεμβάσεις του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και φορέων της περιοχής στην διαβούλευση του σχεδίου Νόμου για τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών η πρόταση στο σχέδιο Νόμου πλέον είναι η διαίρεση του αρχικά προτεινόμενου νέου μεγάλου φορέα ( από Πέλλα ως και Καστοριά) σε δύο φορείς.
Με βάση λοιπό τον σχέδιο Νόμου που προωθείται ιδρύεται νέος Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάϊκου – Βερμίου με έδρα την Έδεσσα.
Οι νέοι φορείς ακολουθούν την διοικητική διαίρεση της χώρας. Οι περιοχές ΝΑTURA που ανήκουν στο σύνολο τους ή κατά συντριπτικό ποσοστό στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ανήκουν στον νέο φορέα. Αντίστοιχα ανήκουν στον επίσης νεοϊδρυόμενο φορέα της Δυτικής  Μακεδονίας οι προστατευόμενες περιοχές που ανήκουν στο σύνολο τους η κατά συντριπτικό ποσοστό στην Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας. 
Η εξέλιξη αυτή θα εξασφαλίσει την καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και η πρόταση του σχεδίου Νόμου να είναι η Έδεσσα προσωρινή έδρα του φορέα αναβαθμίζει αντικειμενικά την Πέλλα που βλέπει την ίδρυση ενός νέου φορέα σε αυτή μετά από πολλά χρόνια. Και μάλιστα ενός φορέα που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της με σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος. Θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από τον νέο φορέα να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα της περιοχής όπως η προστασία του δασικού περιβάλλοντος και πολλά άλλα.

Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας : "Σ’ αυτόν τον τόπο, στην Αρχαία Πέλλα, αποδεικνύεται με τον πιο ισχυρό τρόπο η ιστορικότητα, μοναδικότητα και ελληνικότητα της Μακεδονίας. "


Α. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟ ΠΕΛΛΑ: «Σ’ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΟ ΤΡΟΠΟ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστα.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για το έργο που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας, μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, έργο που συνεχίζεται και σήμερα με χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Σε καλωσορίζω στην Πέλλα, την πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου και σ’ αυτόν το σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Εδώ βρίσκεται το Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και ο τόπος που γεννήθηκε και μεγάλωσε μέχρι την ηλικία των 15 ετών ο Μέγας Αλέξανδρος. Σ’ αυτόν τον τόπο, στην Αρχαία Πέλλα, αποδεικνύεται με τον πιο ισχυρό τρόπο η ιστορικότητα, μοναδικότητα και ελληνικότητα της Μακεδονίας. Και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Βασική επιδίωξή μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι να διαφυλάξουμε την κληρονομιά του τόπου μας. Για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας διαθέσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα τελευταία χρόνια συνολικά 6,5 εκ. ευρώ. Το έργο που έχει γίνει είναι αυτό που αξίζει σε έναν τέτοιο σπουδαίο χώρο και βέβαια συνεχίζουμε, με την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του σπουδαίου συγκροτήματος του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας, προκειμένου η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης αρχαιολογικού – ιστορικού τουρισμού και σημείο αναφοράς για τη Μακεδονία και όλη την Ελλάδα».
Αναλύοντας τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης, είπε ότι για το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας και τον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 διέθεσε συνολικά για τρεις κεντρικές παρεμβάσεις, 5,5 εκ. ευρώ.
Αναλυτικά:
-Εξοπλισμός και ολοκλήρωση Έκθεσης Αρχαιολογικού Μουσείου Πέλλας – 752.406 ευρώ.
-Ανάδειξη – Διαμόρφωση Αρχαιολογικού Χώρου Έδεσσας (Β’ Φάση) – 491.659 ευρώ.
-Συντήρηση – ανάδειξη Αρχαιολογικού Χώρου Πέλλας και περιοχής της (Β’ Φάση) - 4.341.618 ευρώ.
Επίσης, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει επιπλέον 900.000 ευρώ για την αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του Ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας. Το συγκρότημα του Ανακτόρου χτίστηκε χρονολογικά σε διαφορετικές περιόδους, από τη βασιλεία του Φιλίππου Β' (ίσως και παλαιότερα), με κύριες φάσεις στα χρόνια του Κασσάνδρου και του Αντιγόνου Γονατά. Για το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη ανάδειξης. Το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι σε εξέλιξη αφορά στην υλοποίηση ανάδειξης του ΝΑ τμήματος του Ανακτόρου που περιλαμβάνει την είσοδο στην ανατολική πλευρά του χώρου, την πρόσβαση από την είσοδο στον λόφο του ανακτόρου, τη μνημειακή είσοδο (Πρόπυλο) και στο κτίριο Ι, με πολιτικό και διοικητικό χαρακτήρα.
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, ανέφερε:
«Είναι μεγάλη μου χαρά που επισκέπτομαι σήμερα αυτόν τον πολύ σπουδαίο, αυτόν το μοναδικό αρχαιολογικό χώρο. Ένα σημείο αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό. Ένα από τα πιο σπουδαία μουσεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Ένα μουσείο το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να επισκέπτονται όλοι προκειμένου να πιστοποιείται αυτό το οποίο μόλις ανάφερες την ελληνικότητα της Μακεδονίας και τη σημαντική ιστορική παρακαταθήκη του Φιλίππου, του Μέγα Αλέξανδρου, η οποία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η οποία δεν μπορεί να παραγραφεί από κανέναν.

Θέλω, και πάλι, να σε συγχαρώ για την προσπάθεια την οποία έχεις καταβάλει ν’ αναδείξεις αυτόν τον μοναδικό και αυτόν τον πολύ σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Όχι μόνο μέσα από την υποστήριξη του μουσείου, αλλά και μέσα από τις ανασκαφές που γίνονται στο παλάτι του Φιλίππου. Διότι ο καλύτερος τρόπος να γνωρίζουμε και να μαθαίνουμε όλοι πραγματικά την ιστορία μας, είναι με το να τη μελετάμε και με το να επισκεπτόμαστε, βέβαια, εμείς οι ίδιοι αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους που αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας».



Γιάννης Σηφάκης Καλοί οιωνοί για τους αγρότες της Πέλλας Έγιναν οι πρώτες δέκα αιτήσεις για οργανώσεις παραγωγών


Γιάννης Σηφάκης :  Καλοί οιωνοί για τους αγρότες της Πέλλας με την νέα χρονιά
 Έγιναν οι πρώτες 10 αιτήσεις για την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών
Επιδότηση 10% επί των προηγούμενων τζίρων αμέσως μετά την έγκριση
Οι πρώτες αιτήσεις είναι από Μεγαπλάτανο, Καλύβια, Δροσερό, Μάνδαλο, Μαυροβούνι, Άνυδρο, Προφήτη Ηλία, Άρνισσα και Παναγίτσα.
Ο βουλευτής εδώ και δυο χρόνια παροτρύνει τους αγρότες για την εκ νέου οργάνωση τους σε οργανώσεις παραγωγών σαν την μόνη λύση για την ουσιαστική βελτίωση της θέσης τους και της αγροτικής οικονομίας της Πέλλας και όλης της χώρας.
Χαιρετίζει την κατάθεση των πρώτων αιτήσεων και αναμένει μαζική συμμετοχή των αγροτών και κτηνοτρόφων της Πέλλας στην νέα δομή συνεργατισμού μακριά  από τις παθογένειες του παρελθόντος. 
Ήδη από τις 8 Ιανουαρίου 2018 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Μέτρο 9 για Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020
που είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν έως 7/5/2018. Στόχος του Μέτρου είναι η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις στο τομέα της γεωργίας που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς, να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, να διευρύνουν τον αριθμό των πιθανών αγοραστών και να μειώσουν το ανά παραγωγό κόστος παραγωγής. Στο πλαίσιο του Μέτρου υποστηρίζεται η σύσταση Ομάδων Παραγωγών και Οργανώσεων Παραγωγών παρέχοντάς τους ενίσχυση για τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας τους.
Η οικονομική στήριξη χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης (κατ΄ αποκοπή ενίσχυση) που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας παραγωγών ή οργάνωσης παραγωγών μετά την έκδοση απόφασης έγκρισης. Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις100.000€.
Το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος μετά την αναγνώριση (σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 27 του Καν.1305/2013)
8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος μετά την αναγνώριση
6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος μετά την αναγνώριση
4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος μετά την αναγνώριση
2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος μετά την αναγνώριση.
Δικαιούχοι
Δικαίωμα υποβολής αίτησης στήριξης έχουν νέες ομάδες παραγωγών και οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες έχουν αναγνωριστεί επίσημα μετά τη δημοσίευση του ν. 4384/2016 και ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ) (Παράρτημα Ι). Ο ελάχιστος αριθμός μελών για τις ομάδες φυτικής παραγωγής είναι 10, για τις ομάδες ζωικής παραγωγής 5 και για τις οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής όπως προβλέπεται από την υπ’ αριθμ. 397/18235/2017 ΥΑ (ΦΕΚ 601/Β/2017), όπως ισχύει κάθε φορά.
Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων είναι οι ακόλουθες:
Να έχει έδρα στην ελληνική επικράτεια.
Στην περίπτωση που η Ομάδα / Οργάνωση αποτελεί σαφώς οριζόμενο μέρος νομικού προσώπου του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου να λειτουργεί με ξεχωριστή λογιστική ή/και διοικητική διαχείριση, σύμφωνα με την απόφαση του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του ν.4384/2016.
Υποβολή αιτήσεων
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) πατήστε εδώ.
Επιπλέον, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Ομάδας Παραγωγών / Οργάνωσης Παραγωγών επισυνάπτει στο Π.Σ.Κ.Ε. ένα ηλεκτρονικό έντυπο (pdf) με σφραγίδα και υπογραφή, στο οποίο δηλώνει ότι ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη της υποβολής της παρούσας αίτησης στήριξης (Παράρτημα ΙV, Υπόδειγμα Γ). Αιτήσεις στήριξης στις οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί όλα τα υποχρεωτικά πεδία δεν είναι δυνατό να οριστικοποιηθούν.
Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της υποβολής. Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, οι δυνητικοί δικαιούχοι οφείλουν, εντός προθεσμίας δέκα (10) εργάσιμων ημερών, να αποστείλουν στον ΕΦΔ, το φυσικό φάκελο με τα απαραίτητα δικαιολογητικά όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...