Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Εναρκτήρια εκδήλωση 18ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου στην Έδεσσα


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Η ορθολογική διαχείριση της φυσικής μας κληρονομιάς μπορεί να οδηγήσει σε εναλλακτικές και βιώσιμες αναπτυξιακές κατευθύνσεις»

            Στην τελετή έναρξης του 18ου Πανελληνίου Δασολογικού Συνεδρίου & International Workshop το οποίο πραγματοποιείται στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας παραβρέθηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.          Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ενώ, συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η Δασάρχης Έδεσσας Σοφία Βαβούρη.
           
Ο Αν. Υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κυβέρνηση και αφορούν τους δασικούς χάρτες, τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκήσιμων εκτάσεων, τη διαβούλευση για τους υδατικούς πόρους σε εθνικό επίπεδο, χαρακτηρίζοντας τα ‘εργαλεία’ προστασίας και σχεδιασμού της Ανάπτυξης.
           
Ο Δρ. Νίκος Γρηγοριάδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου έδωσε το αναπτυξιακό στίγμα των εργασιών και της θεματολογίας του συνεδρίου, ευχαριστώντας, παράλληλα, την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κυρία Αηδονά για τη γενικότερη υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για την επιτυχή πραγματοποίηση του τριήμερου προγράμματος.
           
Στην εκδήλωση συμμετείχε και η κυρία Ιγγλέζη, Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την προστασία του περιβάλλοντος η οποία δήλωσε ότι η Ελληνική Δασολογική Εταιρεία είναι πάντα συνεπής στην προστασία του δασικού πλούτου και πως μια σύγχρονη δασική πολιτική είναι απολύτως αναγκαία. Από την πλευρά της η Βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε τη Δασολογία ως Επιστήμη – μοχλό για την αειφορική ανάπτυξη η οποία θα προέλθει μέσω μιας ενιαίας δασικής πολιτικής, ενώ, ο Βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης τόνισε ότι αποτελεί τιμή για την Πέλλα η φιλοξενία του Συνεδρίου τη στιγμή κατά την οποία μέσω εργαλείων, όπως το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες πρέπει να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος της Χώρας, με τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου να καλωσορίζει τους παρευρισκόμενους και τη σημαντική διοργάνωση στην πόλη.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου – Αηδονά:

«Ξεκινώντας, θα ήθελα να σας καλωσορίσω όλους στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και, ιδίως, τους Συνέδρους που ταξίδεψαν από μακρινά μέρη για να έρθουν στην περιοχή μας. Εύχομαι σε όλους σας να είναι εποικοδομητική και ευχάριστη η συμμετοχή σας στο Συνέδριο και να αποκτήσετε μία όμορφη ανάμνηση από την Έδεσσα και την περιοχή της.

Η έναρξη της κορυφαίας εκδήλωσης της Ελληνική Δασολογικής Εταιρείας είναι πλέον γεγονός και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την επιλογή της περιοχής μας για τη διοργάνωση του Συνεδρίου σας. Η Πέλλα διακρίνεται για την ιστορία της, την όμορφη φύση της, αλλά και για την ευγένεια και φιλοξενία των κατοίκων της. Υπάρχουν λοιπόν οι βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία μίας διοργάνωσης υψηλού επιπέδου, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Να τονίσω εδώ ότι η επιλογή μίας περιφερειακής πόλης για τη διοργάνωση του Συνεδρίου από την Ελληνική Δασολογική Εταιρία, διατηρεί και ένα συμβολικό περιεχόμενο, σηματοδοτώντας την ανάγκη για αποκέντρωση και στήριξη της ανάπτυξης των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών.

Το περιεχόμενο του Συνεδρίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο, όχι μόνο για τους ερευνητές και επαγγελματίες του χώρου, αλλά και για πολλές άλλες ομάδες ενδιαφερομένων, όπως τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, τους επιχειρηματίες και την κοινωνία των πολιτών. Επίσης, πολλοί νέοι επιστήμονες και επιχειρηματίες από τη γύρω περιοχή έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να ακούσουν τις ανακοινώσεις του συνεδρίου. Η δυνατότητα αυτή αναμένεται να έχει μία ευεργετική επίδραση στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.

Η αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη των Τεχνολογιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής έχει καταργήσει πολλά από τα εμπόδια που υπήρχαν στο παρελθόν, για την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και τα αποτελέσματα της σύγχρονης έρευνας. Παρόλα αυτά, η πραγματική, δια ζώσης επαφή με τους ερευνητές και τους επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων έχει μία ιδιαίτερη αξία. Εκτός από την κοινωνική επαφή, μπορεί να δώσει το έναυσμα για νέες συνεργασίες και εφαρμογές που είναι μέσα στους στόχους διοργάνωσης των επιστημονικών συναντήσεων.

Η πραγματοποίηση του Δασολογικού Συνεδρίου πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, σε μία εποχή έντονης αβεβαιότητας και κρίσιμων γεωπολιτικών αλλαγών. Ζούμε τον απόηχο του εγχειρήματος για τη δημιουργία του Εθνικού Δασολογίου και, παράλληλα, αναζητούμε εναλλακτικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις που θα αναζωογονήσουν την Ελληνική οικονομία και θα αναστρέψουν το αρνητικό επενδυτικό κλίμα της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης. Στο πρόγραμμα του Δασολογικού Συνεδρίου, περιλαμβάνονται πολλές σημαντικές ανακοινώσεις που δείχνουν τη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις μεθόδους, στις τεχνικές και στις τεχνολογίες για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και της ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης. Η ειδική αυτή γνώση και ερευνητική εμπειρία, ελπίζω και εύχομαι, μέσα από τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συνεδρίου, να βρει πρόσφορο έδαφος για την αξιοποίησή της προς όφελος της εθνικής οικονομίας και των κοινωνιών της Ελληνικής περιφέρειας. 

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους όσους συμμετείχαν στην προετοιμασία και οργάνωση του Συνεδρίου και εύχομαι καλή επιτυχία στην πραγματοποίηση των συνεδριών και καλή διαμονή στην Έδεσσα και στην περιοχή της».


            Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, οι κ.κ. Δήμαρχοι Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου και Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Σπύρος Μάμαλης, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Έδεσσας Γιάννης Μουράτογλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας Δήμου Πέλλας Παναγιώτης Κερασόπουλος, Εκπρόσωπος της Αστυνομίας κι άλλων φορέων, στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι καθώς και πλήθος πολιτών που παρακολούθησαν την εναρκτήρια εκδήλωση στην αίθουσα.



Ο βιονικός φακός (BionicLens), έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία



       Βιονικός φακός(Bionic Lens),που δημιούργησαν καναδοί επιστήμονες, αναμένεται να βάζει τέλος στα γυαλιά και του φακούς επαφής!
Ο βιονικός φακός (BionicLens), που  έρχεται να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και να ανοίξει νέες σελίδες στην οφθαλμολογία, είναι έτοιμος και η καναδική εταιρεία παραγωγής του Ocumetics Technology Corporation  κάνει τις πρώτες κλινικές δοκιμές.
 Εάν όλα πάνε ομαλά, ο βιονικός φακός θα  να είναι στα χέρια των οφθαλμοχειρουργών και στην συνέχεια  στα μάτια των ασθενών μέσα στα επόμενα  δύο χρόνια.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι καναδοί συνάδελφοι οι δυνατότητες που θα προσφέρει ο βιονικός φακός  είναι πραγματικά τεράστιες αφού η χρήση του θα μπορούσε να δώσει υπεράνθρωπες ικανότητες» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου  και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

           ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ  ΒΙΟΝΙΚΟΥ   ΦΑΚΟΥ
Ο βιονικός φακός (BionicLens) είναι ένας δυναμικός φακός που θα αντικαθιστά τον φυσικό φακό μέσα στο μάτι, κατά την διάρκεια της κλασικής επέμβασης καταρράκτη, που είναι μια από τις πιο συχνές και επιτυχημένες χειρουργικές διαδικασίες στην οφθαλμολογία.
 Αφού τοποθετηθεί εκεί, ο φακός αποκαθιστά την καθαρή όραση σε όλες τις αποστάσεις χωρίς προβλήματα οπτικής ποιότητας. Μπορεί να εστιάζει σε διαφορετικές αποστάσεις και περιοχές έχοντας δυνατότητες τις οποίες δεν διαθέτει ο φυσιολογικός κρυσταλλοειδής φακός ακόμη και του νεαρού ατόμου.
Ο Bionic Lens θα μπορούσε να βελτιώσει την όραση πέραν του άριστου που θεωρείται το  20/20. Φανταστείτε ότι θα είναι ορατός ο δείκτης ενός ρολογιού στα 30 μέτρα. Θα μπορεί κανείς να βλέπει καθαρά, με λεπτομέρειες  και τα πλέον κοντινά αντικείμενα. Θα είναι διακριτή σχεδόν η κυτταρική λεπτομέρεια εάν π.χ. εστιάσει στην άκρη του δακτύλου του!
Αυτό που είναι ακόμα πιο συναρπαστικό είναι ότι ο φακός θα διαθέτει τη δυνατότητα αναβαθμίσεων και τροποποιήσεων. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας συστήματα προβολής, θα δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα προβολής της οθόνης του τηλεφώνου ή την ενσωμάτωση τεχνολογιών NASA για καλύτερη εστίαση και ανάλυσης της εικόνας.
Ο Δρ. Garth Webb, που είναι από τους βασικούς συντελεστές της εξέλιξης του Bionic Lens , τόνισε μιλώντας για το βιονικό φακό:
"Έχουμε αναπτύξει τον BionicLensγια να λειτουργήσει ομαλά και εντός  του ψηφιακού κόσμου. Η ταπεινή μου αντίληψη είναι ότι τα ανθρώπινα όντα θα αποτελέσουν το κέντρο της δραστηριότητας της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα ενσωματωθεί στον άνθρωπο και θα αυξήσουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες πέρα ​​από τα προβλεπόμενα και νωρίτερα απ’ ότι πιστεύουμε».
Σε ότι αφορά το ηθικό σκέλος αυτών των προηγμένων τεχνολογιών και της ενσωμάτωσης στον άνθρωπο φαίνεται ότι θα δημιουργήσει νέο επίπεδο ανισοτήτων αφού στην πραγματικότητα θα παρέχει «άδικο» πλεονέκτημα σε όσους διαθέτουν τον BionicLens, αφού θα μπορούν να διαθέσουν τα 3200 $ που υπολογίζεται το κόστος του βιονικού φακού σε πρώτη φάση τουλάχιστον.
«Ο Bionic Lens δεν θα είναι πανάκεια για όλους τους τύπους των οφθαλμικών παθήσεων. Δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει διαταραχές στην αντίληψη χρωμάτων, θολώσεις κερατοειδούς, εκτεταμένη εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, σοβαρές γενετικές νόσους του αμφιβληστροειδούς ή κατεστραμμένα οπτικά νεύρα» διευκρινίζει ο κ Κοζομπόλης και καταλήγει.
«Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη έκδοση του βιολογικού μας φακού, ο οποίος αναπόφευκτα φθείρεται με τηνηλικία».

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΙΝΟΥ ΣΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα στις 6-8 Οκτωβρίου 2017, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Ακαδημία Ιαματικής Ιατρικής.

Στις εργασίες του Συνεδρίου συμμετείχε ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Πρόεδρος των Λουτρών και Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδος κ. Δημήτρης Μπίνος, ο οποίος συνεχάρη θερμά τον Πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κωνσταντίνο Κουσκούκη και τόνισε τη σπουδαιότητα αυτής της διοργάνωσης που έχει ως στόχο την ανάδειξη της Ιαματικής Ιατρικής ως συμπληρωματικό θεραπευτικό σχήμα στην επιλογή των θεραπόντων Ιατρών. Επίσης, αναφέρθηκε στα Λουτρά Πόζαρ, υπογραμμίζοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες Λουτροπόλεις. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, όπου ο Δήμαρχος ενημερώθηκε για τη λειτουργία τους.

Ιδιαίτερη αναφορά στα Λουτρά Πόζαρ έκανε και ο κ. Κουσκούκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι ίσως η μοναδική Λουτρόπολη με θετικό ισολογισμό και αύξηση στην επισκεψιμότητά της. Και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στα Λουτρά Πόζαρ και εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για την περιοχή μας. Μάλιστα, ο κ. Μπίνος πρότεινε στον κ. Πατούλη τη διοργάνωση ενός Ιαματικού Συνεδρίου στα Λουτρά Πόζαρ υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ την ερχόμενη άνοιξη, πρόταση για την οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, ο Δήμαρχος της περιοχής κ. Γιάννης Συκιώτης, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κ. Αποστόλης Καραναστάσης, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Βέττας και κ. Αθανάσιος Μιχελής, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ κ. Μάνος Κόνσολας, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλης Οικονόμου, ο CEO Health Tourism Greece Πέτρος Μαμαλάκης και ειδικοί επιστήμονες με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική με διαλέξεις, workshops και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που αφορούν τη συμπληρωματική δράση της Ιαματικής Ιατρικής με άλλες επιστημονικά αποδεδειγμένες συμπληρωματικές θεραπείες ολιστικής διάστασης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι έκαναν παρουσίαση διακεκριμένοι επιστήμονες όπως ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας, ο κ. Καύκας Ηλίας, Δερματολόγος, MSc, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο κ. Ζησιμόπουλος Αθανάσιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Ιατρικού Τμήματος ΔΠΘ, ο κ. Αθανάσιος Κατσίκης, Οδοντίατρος και Πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, η κ. Σοφία Γεωργαλά, Καθηγήτρια Δερματολογίας ΕΚΠΑ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων, ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασούλης, Γεωλόγος-Ορυκτοπετρολόγος ΙΓΜΕ, ο κ. Αλέξανδρος Κουσκούκης, Βιολόγος, MSc, Διδάκτωρ Ιατρικών Σχολών ΕΚΠΑ και ΔΠΘ, ο κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, ΩΡΛ και Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ο κ. Δημοσθένης Μπούρος, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, ο κ. Αντώνης Πολυδώρου, Καρδιολόγος, τ. Διευθυντής Καρδιολογικού ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», Αντιπρόεδρος Ωνάσειου, ο κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, Ψυχίατρος και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών ΠΙΣ, ο κ. Μιχάλης Μπαρμπαρούσης, Καρδιολόγος και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λαμίας κ.α.






"Τη στιγμή, που τελειώνει η επιστήμη και παίρνει τη θέση της η ψυχή..."


Μια βάρδια στα ΤΕΠ διαρκεί 8 ώρες και μερικά συναισθήματα.
Απόψε ο Γιώργος ο εφημερεύων γιατρός έχει δίπλα του την Κατερίνα. Πολύ καλοί συνεργάτες. Θα περνούσαν μια βάρδια ήρεμη αν…
Αν δε προηγούνταν μερικά καταραμένα λεπτά.
Ήταν πολύ δύσκολα τα προηγούμενα λεπτά.
Ο ασθενής που κατέφθασε ήταν ένας μεσόκοπος άνθρωπος, ταλαιπωρημένος, από αυτούς που βλέπεις να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν ''τον άρτον αυτών τον επιούσιον''.
Από αυτούς που ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν την χαμένη τους αξιοπρέπεια, την χαμένη τους ζωή.
Ήρθε με το ασθενοφόρο. Στηθάγχη. Κάποιος άνθρωπος τον είδε ξαπλωμένο στη βιτρίνα πολυκαταστήματος. Τον φώτιζε η πινακίδα νέον.
Ο Γιώργος του πήρε αέρια αίματος και τα πήγε στο μηχάνημα.
Η Κατερίνα του πήρε βιοχημικά, έκανε καρδιογράφημα και του πέρασε μια φλέβα. Όλα αυτά εντελώς μηχανικά. Και πολύ γρήγορα.
Θα ήταν άλλο ένα συνηθισμένο περιστατικό, αν...
Αν ο μεσόκοπος άστεγος δεν της έπιανε το χέρι την ώρα που του έκανε το καρδιογράφημα.
- Θα πεθάνω; Δεν ρωτάω γιατί φοβάμαι. Όχι, δεν φοβάμαι. Έχω ξεχάσει να φοβάμαι. Και τί να φοβηθώ; Μην με κλέψουν;
- Δεν θα πεθάνεις, γιατί να πεθάνεις; Απάντησε η Κατερίνα που είχε γίνει σαν παντζάρι κατακόκκινη. Έτσι γίνεται όταν λέγει ψεματάκια.
- Μου λες ψέμματα. Ξέρω ότι θα πεθάνω, αλλά καλά κάνεις και μου λες ψέμματα. Νιώθω καλύτερα τώρα. Πρώτη φορά στη ζωή μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μου λέει κάποιος ψέμματα για το καλό μου. Δεν έχω κανέναν στο κόσμο. Κανένας δε θα κλάψει για μένα. Γι αυτό σε ρώτησα αν θα πεθάνω.
Ψάχνει λαίμαργα τις τσέπες του. Κάπου πρέπει να έχει εκείνο το νόμισμα που του έδωσε εκείνη η καλοντυμένη κυρία προχτές. Το βρήκε! Με χαρά μικρού παιδιού το πιάνει στην παλάμη του και το δείχνει στην Κατερίνα.
- Να, πάρε αυτό, δεν έχω άλλα. Το μόνο που θέλω από σένα είναι να κλάψεις για μένα όταν πεθάνω...
- Κράτησε το καλέ μου, δεν θα πεθάνεις, απάντησε η Κατερίνα που το έπαιζε σκληρή μόνο και μόνο για να μη ξεσπάσει σε κλάματα.
- Γιατί δεν το παίρνεις; Δεν σου φτάνει ή δεν νιώθεις τίποτα για μένα; Να σ' έχει ο Θεός καλά όπως και να ‘χει. Εμένα βλέπεις, με ξέχασε.
Ξαφνικά, η αναπνοή του βάρυνε και τα μάτια του παρουσίασαν μυδρίαση. Σφυγμός άφαντος.
Ο Γιώργος γύρισε αγχωμένος κρατώντας τα αποτελέσματα των αερίων αίματος. Το καρδιογράφημα είναι αποκαρδιωτικό.
- Γρήγορα Κατερίνα, τον χάνουμε.
Η Κατερίνα πετάγεται σα να τη χτύπησε το ρεύμα και τρέχει να φέρει απινιδωτή και Αμπού.
- Τον χάνουμε! Τον χάνουμε! Φωνάζει ο Γιώργος.
- Μείνε μαζί μας καλέ μου, φώναξε η Κατερίνα. Μείνε μαζί μας, έχω φέρει κέικ να σε κεράσω.
Κοιτούσε αποσβολωμένη το τραγικά παραμορφωμένο από το πόνο, πρόσωπο του άγνωστου.
Εκτελούσε όλες τις οδηγίες του Γιώργου με απαράμιλλη ταχύτητα και επιδεξιότητα.
Το τέλειο δίδυμο. Μιλούσαν με τα μάτια. Άλλωστε δεν υπήρχε χρόνος για ομιλίες. Τον έχαναν από λεπτό σε λεπτό.
Για τα επόμενα 20 λεπτά ο μόνος χάρος που έβλεπαν ο Γιώργος και η Κατερίνα ήταν το κρεββάτι του αγνώστου άστεγου. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο γι αυτούς.
Συνεχείς προσπάθειες ανάνηψης.
20 μαρτυρικά λεπτά.
Για όλους.
Ο κουρελής άστεγος ξεψύχησε με τα μάτια ανοιχτά στα χέρια της Κατερίνας.
Ο αέρας μετέφερε στα αυτιά της τον τελευταίο του ψίθυρο:
"ΑΓΑΠΗΣΕ ΜΕ".
Η Κατερίνα του έκλεισε τα μάτια, έβαλε το κέρμα στη τσέπη του και έτρεξε προς το δωματιάκι που υπάρχει στα ΤΕΠ για το προσωπικό.
Γύρισε το κλειδί αριστερά, έκατσε και η ίδια πίσω από τη πόρτα για να είναι σίγουρη ότι κάνεις δε θα την ενοχλήσει, έβαλε και τον σύρτη από συνήθεια κι άρχισε να κλαίει γοερά, με αναφιλητά.
Από εκείνη την στιγμή τελείωσε η επιστήμη και τη θέση της πήρε η ψυχή.
Όταν βγήκε από το δωματιάκι, ένιωθε τα μάτια της υγρά. Τα σκούπισε άτακτα και πήγε στο Γιώργο.
- Έλα λοιπόν, πάμε στο επόμενο περιστατικό είπε αποφασισμένη, ''φορωντας'' πάλι  την επιστήμη στο πρόσωπό της και βάζοντας την ψυχή σε εφεδρεία.
Άλλωστε θα της χρειαστεί. 
Η βάρδια δεν τελείωσε.


Λάμπρος Λιάπης 





ΠΗΓΗ...https://amfoterodexios.blogspot.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...