Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ του πρώην ΚΕΓΕ ΣΚΥΔΡΑΣ από ΑΓΡΟΤΕΣ στα ΣΕΒΑΣΤEΙΑΝΑ ΠΕΛΛΑΣ



    Με κεντρικό σύνθημα και αίτημα, που αναγράφονταν και στα πανό «Η Γη ανήκει στους αγρότες και όχι στις εταιρείες», οι αγρότες των Σεβαστειανών - Πέλλας προχώρησαν σε κινητοποίηση και συμβολική κατάληψη των κτημάτων έκτασης περίπου 380 στρεμμάτων του πρώην ΚΕΓΕ στο Αγρόκτημα Σεβαστειανών, που προχωράει η δημοπράτησή τους «φωτογραφίζοντας» εταιρεία σαν ενδιαφερόμενη για την αξιοποίησή τους με βάση τον Νόμο 4061/2012.
     Συγκρότησαν Συντονιστική Επιτροπή και με πρωτοβουλία της από την πρώτη στιγμή, που το θέμα ήρθε για γνωμοδότηση στο Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας αντέδρασαν σθεναρά σ’αυτήν την προοπτική διεκδικώντας τα χωράφια για παραχώρηση στους ακτήμονες & μικροκληρούχους τους χωριού. Το θέμα αναδείχτηκε στο Δ.Σ. του Δήμου από τον δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αρχικά το Δημ.Συμβούλιο Σκύδρας - και παρά την προηγούμενη ομόφωνα αρνητική θέση του Τοπ.Συμβουλίου Σεβαστειανών - γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία θετικά στην πιο πάνω παραχώρηση.
      Η Συντονιστική Επιτροπή με γενικές συνελεύσεις ενεργοποίησε τους κατοίκους του χωριού, συγκέντρωσε πάνω από 350 υπογραφές και ανάγκασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύδρας να ανακαλέσει την προηγούμενη γνωμοδότησή του και να συνταχθεί με το αίτημα των αγροτών των Σεβαστειανών.
      Το θέμα της παραχώρησης έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κ.Μακεδονίας, που με παρέμβασή τους οι κάτοικοι των Σεβαστειανών πέτυχαν τουλάχιστον την αναβολή λήψης απόφασης.
      Η συνέχεια δόθηκε με συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής  με τον  Υφυπουργό Γεωργίας κ.Αποστόλου, που δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης. Σε γραπτή απάντηση του όμως, σε σχετική ερώτηση των Βουλευτών του ΚΚΕ Βαρδαλή Σ. και Γερασιμίδου Ελ. στη Βουλή, επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που υποσχέθηκε στην Συντονιστική Επιτροπή.
     Αντιδρώντας στην παραπάνω εξέλιξη οι αγρότες των Σεβαστειανών αποφάσισαν δυναμική κινητοποίηση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον χώρο του πρώην ΚΕΓΕ, όπου κατευ-θύνθηκαν με κονβόι τρακτέρ και αυτοκινήτων μετά από συγκέντρωση-συνέλευση στην πλα-τεία του χωριού, πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη.
    Παρόντες στην κινητοποίηση στο πρώην ΚΕΓΕ οι δημ.σύμβουλοι Σκύδρας Καραγιάννης Μιχ. και Αλεξίου Σάββας και ο δημ.σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κανάκης Μάνος, καθώς και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Σεβαστειανών.
    Στην κινητοποίησή τους αυτή σταματούσαν τα διερχόμενα αυτοκίνητα από την Ε.Ο. Έδεσσας-Θεσσαλονίκης στο ύψος του πρώην ΚΕΓΕ και μοίραζαν ανακοινώσεις τους στους διερχόμενους οδηγούς για να ενημερώσουν για τους λόγους της κινητοποίησης τους.
    Στην ανακοίνωση, που μοίραζαν στα διερχόμενα οχήματα αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα :

    «Εμείς οι κάτοικοι των Σεβαστειανών, οι φτωχές οικογένειες που αγωνιζόμαστε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, αναγκαζόμαστε να βγούμε στο δρόμο για να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα, δηλαδή αυτά που μας ανήκουν.
    Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αποφάσισε να παραχωρή-σει σχεδόν 380 στρέμματα γης φιλέτο (πρώην Ινστιτούτο - ΚΕΓΕ) που ανήκει στο αγρόκτημα Σεβαστειανών, σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημοπράτησης, «ξεχνώντας» τελείως τις τεράστιες ανάγκες πολλών οικογενειών, ακτημόνων και μικροκληρούχων του χωριού μας. Μετά από αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των κατοίκων του χωριού κερδήθηκε η αναστολή και το πάγωμα της παραχώρησης σε ιδιωτικές εταιρείες. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ δεσμεύτηκε προφορικά στην παράσταση μας στο Υπουργείο ότι θα σταματήσει τη διαδικασία δημοπράτησης της συγκεκριμένης έκτασης, σε γραπτή απάντηση της σε σχετική ερώτηση στη Βουλή επικαλείται πάλι το Νόμο 4061/2012, «νόμο-εργαλείο» ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας. Επί της ουσίας αναίρεσε αυτά που μας υποσχέθηκε.
       Εμείς που βγήκαμε στους δρόμους, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα της κινητοποίησης των κατοί-κων του χωριού. Η ελπίδα για την επιβίωση μας βρίσκεται στην ακόμα μεγαλύτερη και πιο μαζική δράση. Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνουμε στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουμε εμπόδια στη μαύρη ζωή που βιώνουμε. Για αυτό δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα και είμαστε αντίθετοι στις θέσεις του σημερινού Υπουργείου.

     Απαιτούμε εδώ και τώρα να δοθούν τα χωράφια στους αγρότες, εκεί που ανή-κουν δηλαδή, και όχι στις ιδιωτικές εταιρείες. Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ TOY Α.Σ ΠΡΟΜΑΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΤΕΛΙΚΟ" ΤΗΣ Μ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   Α.Σ ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Με αφορμή τον ''τελικό'' της Μ. Τετάρτης με τον Άρη Νησίου για την άνοδο της αγαπημένης μας ομάδας στην ανώτερη κατηγορία, θέλουμε να σας ενημερώσουμε, ότι έχουμε την πρόθεση να διαθέσουμε λεωφορείο με την προϋπόθεση να υπάρχει ένας ικανοποιητικός αριθμός ατόμων. 

Τιμή εισιτηρίου: 5 ευρώ   για κάθε ενδιαφερόμενο. 

Ώρα αναχώρησης: 15.30 από την πλατεία του χωριού.

Τηλ. επικοινωνίας: Πασχάλης Τούμπης 6947551868
                                  Γιουρούκης Παύλος 6972245510

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ




O Κωστίκας και Γιωρίκας αποφασίζουν να ανοίξουν ένα

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΠΡΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ



Γιάννης Σηφάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας : 
Επιστολή προς τους Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Φλώρινας και τους Δημάρχους Πέλλας και Φλώρινας καθώς και τα Επιμελητήρια των δύο Περιφερειακών ενοτήτων για την υπογραφή και διεκδίκηση κοινού αιτήματος για την άμεση ανάθεση οριστικής μελέτης για τον προαστιακό σιδηρόδρομο μέσω Γιαννιτσών και την από κοινού διεκδίκηση της άρσης της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας καθώς και την βελτίωση των προσβάσεων στην Φλώρινα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Κε Αντιπεριφερειάρχα, Κε/Κα Δήμαρχε, Κε/Κα Πρόεδρε
Στα πλαίσια της αναγκαίας προετοιμασίας για τις προτάσεις που θα υποβληθούν στο ΣΕΣ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 (ή και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία) και με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεων μου στην Αθήνα που δημιουργούν βάσιμες ελπίδες για την δυνατότητα άμεσης ανάθεσης της οριστικής μελέτης για το σημαντικό αναπτυξιακό έργο της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Έδεσσας-Φλώρινας μέσω Γιαννιτσών και της παράκαμψης Σκύδρας- Αριδαίας σας παρακαλώ για την από κοινού υπογραφή σχετικού αιτήματος προς τον Αν.Υπουργό Μεταφορών ( σχέδιο του οποίου επισυνάπτεται). Ακόμη σας καλώ για την από κοινού υποστήριξη του αιτήματος σε συνάντηση με τον κ. Υπουργό Υποδομών και την Γενική Γραμματέα Υποδομών που προγραμματίζεται για την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά. Το θέμα της συνάντησης θα είναι η άμεση ανάθεση της οριστικής μελέτης της προαστιακής σύνδεσης μέσω Γιαννιτσών και της παράκαμψης προς Αριδαία , η άρση της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Πέλλας ( με την χρηματοδότησηση και των έτοιμων έργων παρακάμψεων Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών) και η  βελτίωση των προσβάσεων στην Φλώρινα.
Πρώτιστο καθήκον μας θεωρώ ότι είναι να ετοιμάσουμε νέες μελέτες και να ωριμάσουμε βασικά έργα υποδομής όπως ο σιδηρόδρομος, τα αρδευτικά φράγματα , τα αντιπλημμυρικά έργα κ.α. που μαζί με τις έτοιμες μελέτες ( παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών , το φράγμα του Αλμωπαίου και άλλα) πρέπει να αποτελέσουν  προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για να προετοιμαστούμε για την ανάπτυξη που θα ακολουθήσει την συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση με τους εταίρους.
Είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε ότι δεν αρκεί να αναμασάμε συνεχώς ώριμα (μελετητικά) έργα που απλά περιμένουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υποβληθούν (και που η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας θα υλοποιήσει) αλλά να ωριμάζουμε και νέα έργα με βάση τις κοινωνικές ανάγκες.
 Στην διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση ή συνεννόηση.

Γιάννης Σηφάκης
Βουλευτής Πέλλας

ΓΙΝΕ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ

Η ευτυχία, λένε, δεν είναι στόχος, αλλά τρόπος ζωής. Τα πρότυπα του δυτικού κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, κατασκεύασαν (με την ευγενική μας (;) ανοχή) κατευθυνόμενους ανθρώπους σε έναν καταναλωτικό κόσμο. Παρακάτω θα βρεις 6 πράγματα που θα σε κάνουν λίγο πιο ελεύθερο και λίγο πιο ευτυχισμένο.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε αγχώνουν πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα και δεν ξέρεις αν τελικά θα συμβούν. Όταν σχεδιάζεις το μέλλον ξεχνάς να χαρείς για οτιδήποτε υπέροχο σου συμβαίνει τώρα.
Δεν είναι ανάγκη να αρέσεις σε όλους
Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου με τα όλα τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου. Δεν είναι δυνατόν να αρέσεις σε όλους, επομένως δεν έχει κανένα νόημα να κάνεις πράγματα ή και να αλλάζεις την προσωπικότητά σου προκειμένου να κερδίσεις τη συμπάθεια ή την έγκριση των άλλων. «Σ' όποιον αρέσουμε».
Μην προσπαθείς να αλλάξεις τους άλλους
Σε αντιστοιχία με το «μην αλλάζεις για κάνεναν» έτσι και εσύ μην προσπαθείς να αλλάξεις τους γύρω σου προκειμένου να ταιριάξεις καλύτερα μαζί τους. Μάθε να ζεις μαζί τους αρμονικά, βρες το κουμπί που θα σε συνδέσει με τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και όταν έχεις πρόβλημα με κάποιον, προσπάθησε μαζί του να βρεις μια λύση, χωρίς να του κάνεις επίθεση γιατί έχει κάποιο χαρακτηριστικό που δεν σου αρέσει.
REPUBBLICANEUROLOGIA3
Μην εξαρτάσαι από τους φίλους σου
Οι φίλοι είναι το πιο όμορφο πράγμα που μπορείς να έχεις στη ζωή σου. Πρέπει όμως να μπορείς να σταθείς και μόνος σου στα πόδια σου, γιατί πολλές φορές θα βρεθείς αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις και οι φίλοι σου δεν θα βρίσκονται πάντα εκεί για να σε στηρίζουν. Άλλωστε η υπερβολική προσκόλληση στους ανθρώπους γύρω σου, όπως και σε κάθε τομέα, δεν είναι υγιής.
Μην αυτοπροσδιορίζεσαι μόνο από τη δουλειά σου
Είσαι μια πολλαπλή προσωπικότητα με ενδιαφέροντα και εμπειρίες, δεν είσαι μόνο το επάγγελμά σου. Έτσι λοιπόν, όταν σε ρωτάει κάποιος «τι κάνεις στη ζωή σου» μην απαντάς «Είμαι γιατρός». Να περιγράφεις τον εαυτό σου με όσο πιο πολλά χαρακτηριστικά μπορείς. Να δηλώνεις ότι δεν είσαι απλά μια δουλειά αλλά είσαι εθελοντής/ λάτρης του καφέ/ εθισμένος στα ταξίδια/ συμμετέχεις στο τάδε project αυτή την περίοδο και κάθε άλλη πτυχή του εαυτού σου που θες οι άλλοι να γνωρίζουν.
Φτιάξε μια φιλοσοφία γύρω από την οποία θες να ζεις
Βρες τις αξίες και τα ιδανικά που σε εκφράζουν και ύστερα ανακάλυψε τους τρόπους με τους οποίους θα τα εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Να κρίνεις τι είναι σωστό και τι λάθος σύμφωνα με τις δικές σου αντιλήψεις και όχι με το τι σου λένε οι άλλοι ότι «πρέπει» να κάνεις. Παράλληλα να είσαι ο πιο σκληρός κριτής του εαυτού σου.
Ζήσε στο σήμερα, όχι στο αύριο
Είναι πιο πολυχρησιμοποιημένη συμβουλή, αλλά και η πιο αληθινή. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε αγχώνουν πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα και δεν ξέρεις αν τελικά θα συμβούν. Όταν σχεδιάζεις το μέλλον  ξεχνάς να χαρείς για οτιδήποτε υπέροχο σου συμβαίνει τώρα. Είναι πολύ όμορφο να κάνεις όνειρα, μην ξεχνάς όμως να απολαμβάνεις το σήμερα, γιατί είναι αυτό που ευχόσουν να έρθει χθες.
_________
  Πηγή: lifo

ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΚΙ ΑΣΗΜΑΝΤΑ

Κι αν λογαριάζεις τη ζωή σου μικρή κι ασήμαντη, τούτο να θυμάσαι μόνο. Πώς όλα τα πράγματα έχουν σημασία. Κάθε μας σκέψη, κάθε μας λέξη και κάθε μας κίνηση έχει σημασία.
Μάθαμε να μετράμε την αξία μας με τα μεγάλα κατορθώματα. Τις γενναίες πράξεις, τα σπουδαία λόγια, τα πολλά πτυχία, τα μεγάλα ταξίδια και τα μεγάλα πορτοφόλια. Σε κάθε άλλη περίπτωση νιώθουμε μικροί κι ασήμαντοι. Σε κάθε άλλη περίπτωση αισθανόμαστε μηδαμινοί κι αδιάφοροι.
Κι όμως αυτά που δεν φαίνονται, τα μικρά κι ασήμαντα είναι που κάνουν τη διαφορά. Αυτά που δεν θα ακουστούν ποτέ προς τα έξω, αυτά που δεν θα τα παρατηρήσει ποτέ κανείς.
Τα ψιχουλάκια που θα ρίξεις στο μπαλκόνι για τα σπουργιτάκια, το νεράκι που θα βάλεις στο πεζοδρόμιο για τα διψασμένα ζωάκια, τη σειρά που θα παραχωρήσεις στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, την υπομονή που θα κάνεις στο μποτιλιάρισμα.
Όλα αυτά για τα οποία κανένας δεν θα σου πει ένα μεγάλο μπράβο κι ούτε θα σε επαινέσει ποτέ στους άλλους.
Η αγάπη που θα βάλεις στο φαγητό, η ψυχή που θα βάλεις σε ένα τραγούδι. Η καλή κουβέντα που θα πεις σε έναν φίλο, ο θυμός που θα ξεχάσεις το βράδυ. Η έμπνευση που θα βάλεις σε ένα ανέκδοτο και το κλάμα που θα ρίξεις με ένα φιλμάκι.
Κάθε μικρή μας ταπεινή στιγμή, αντηχεί στα πέρατα του κόσμου κι όσο πιο ασήμαντη κι ανόητη φαντάζει στα μάτια μας, τόσο πιο μακριά εκείνη ταξιδεύει στ’ αστέρια.
Να χαμογελάς γιατί όλα έχουν σημασία κι ανυπολόγιστη αξία.
smile
_________
  Πηγήenfo.gr

ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΔΕΝ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΜΠΛΟΥΖ



Ετούτος ο χειμώνας της δυσαρέσκειας αρνείται πεισματικά να τελειώσει. Η μανία της ελπίδας που ήταν να “ρθει έχει δώσει τη θέση της στη βουβή απογοήτευση, στην καλή παλιομοδίτικη θλίψη, στην αίσθηση ανημπόριας και στην υφέρπουσα οργή.

Μην γενικεύουμε, υπάρχουν πάντα κι οι αισιόδοξοι, οι πιστοί κι αμετακίνητοι. Ο ήλιος της αριστεράς πάντα λάμπει στο Κουτί της Πανδώρας -μετά την 26η Φλεβάρη.

Αλλά όσοι δεν έχουν πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ (που πριν δυο μήνες ήταν αντισυνταγματικό χαράτσι και τώρα έγινε πατριωτικό καθήκον) κάθονται και κοιτούν την παρέλαση υπό βροχή -τρώγοντας σπόρια.

~~{}~~

Και συνεχίζουμε. Όχι να ελπίζουμε, όχι να γαβγίζουμε, αλλά να χτίζουμε.

Αυτό μας κρατάει όρθιους: Ότι κάποια στιγμή μες στη μέρα ή μπορεί την νύχτα -πιο πολύ ταιριάζει στη νύχτα- θα κάτσουμε να σκαρώσουμε μια πρόταση, να παίξουμε μουσική, να ζωγραφίσουμε.

~~{}~~

Είχα έναν φίλο που κουβαλούσε στις δυνατές του πλάτες μια ψυχοφάγα μανιοκατάθλιψη.

«Δεν μπορείς να καταλάβεις πώς είναι», μου “χε πει ένα βράδυ στη Νέα Σμύρνη.

Έβρεχε και τότε, σαν να μας κατουρούσαν όλοι οι άγγελοι.

(Μας μισούν οι άγγελοι, δεν το ξέρατε; Μας μισούν γιατί είμαστε φτιαγμένοι από σάρκα και τολμάμε να κοιτάμε τον θεό μες στα μάτια. Εκείνοι είναι πάντα υποτακτικοί. Ο μόνος που τόλμησε να σκεφτεί κάτι άλλο, να αντιδράσει, εκείνος που τον λένε Εωσφόρο ή Προμηθέα, εκδιώχτηκε.)

Είχαμε κλειστεί στο σπίτι του και πίναμε, τρώγαμε, βλέπαμε τον «Νεκρό» του Τζιμ Τζάρμους -με την ηλεκτρική κιθάρα του Νηλ Γιάνγκ, συζητούσαμε, κοιτούσαμε τη θλίψη στα μάτια του άλλου.

«Όταν πέφτεις», μου έλεγε, «είναι σαν να σου βγαίνει η ψυχή απ” το στόμα. Καμιά σωτηρία.»

~~

Τελικά βρήκε τη σωτηρία του στην τέχνη. Μη φανταστείτε ότι θεραπεύτηκε ή ότι έγινε διάσημος και πήγε να ζήσει στα βόρεια προάστια ή στο Μανχάταν.

Συνεχίζει να υποφέρει, μόνος κι εξαιρετικός, αλαζονικά θνητός, ένας γίγαντας απ” τους παλιούς καιρούς, κάπως σαν τον Κατσίμπαλη, πληθωρικός κι εκρηκτικός, αργοκίνητος πια, γκριζομάλλης.

Κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα έργο χαίρεται που είναι εκείνος. Γιατί κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να φτιάξει κάτι παρόμοιο.

~~{}~~

«Είμαι ο πιο μεγάλος ποιητής στο Λος Άντζελες», λέει ο Χένρι Τσινάνσκι κι ανοίγει τη δέκατη μπύρα.

«Αρχίδια, μωρό μου», του λέει η Μαρτζ. «Λαντζέρης είσαι.»

«Γι” αυτό είμαι ο μεγαλύτερος ποιητής της Αμερικής, μωρό μου. Γιατί ζω μέσα στο βούρκο.»

~~{}~~

Έλεγε ο γερο-Χέμινγουεϊ ότι τα σημεία όπου έχουμε σπάσει είναι τα πιο δυνατά.

Αν είσαι άγγελος, φτιαγμένος από φως και θεία χάρη, ποτέ δεν θα μπορέσεις να τραγουδήσεις τα μπλουζ.

Η δημιουργία, η ποίηση, είναι το αντίδοτο στον πόνο, στη μοναξιά και στον θάνατο.

~~{}~~

Πριν πολλά χρόνια, όταν ακόμα υπήρχαν οι κασέτες, όταν νόμιζα ότι είμαι αθάνατος, όταν πληρώναμε με δραχμές τις μπύρες μας, μια φίλη μου ΄δωσε ν” ακούσω τις «δύο κορυφαίες τραγουδίστριες της τζαζ».

Στην πρώτη πλευρά είχε την Ella Fitzgerald. Υπέροχη φωνή, αμέτρητη έκταση, μπορούσε να τραγουδήσει τα πάντα. Διασκέδασα.

Γύρισα πλευρά και πάτησα το κουμπί του μαγνητόφωνου (για τους νεότερους, αυτό ήταν κάτι σαν cd-player, αλλά χωρίς λέιζερ). Έπαιξαν τα πνευστά, το πιάνο και τα κρουστά ένα μέτρο. Μετά ακούστηκε. Η ΦΩΝΗ!

Ανατρίχιασα ολόκληρος. Ήταν σαν να βρισκόμουν στα τείχη της Τροίας και να τραγουδούσε κάποια απ” τις Τρωάδες, που είχε χάσει τον άντρα της και το παιδί της.

Δεν καταλάβαινα όλους τους στίχους, αλλά δεν είχε καμιά σημασία. Ποιος καταλαβαίνει τι τραγουδάει η Κάλλας;

Η φωνή, σ” όλο το τραγούδι, έπαιζε στην πεντατονική με ακρίβεια υπολογιστή, αλλά κάποιες στιγμές έφευγε απ” την κλίμακα, χωρίς να ακούγεται φάλτσο. Δεν είχε μεγάλη έκταση, αλλά δεν ήταν η τεχνική της που μ” έκανε ν” ανατριχιάσω.

Ήταν κάτι πιο βαθύ, η φωνή δεν έβγαινε απ” τα πνευμόνια και το λαρύγγι, έβγαινε μέσα απ” τη ζωή την ίδια. Δεν άκουγες, ένιωθες. Ταξίδευες.

Ήμουν μόνος τότε, μέσα σ” ένα άδειο δωμάτιο, κι ένιωσα λες και υπήρχε μια γυναίκα ερωτευμένη δίπλα μου.

«Someday he’ll come along, The man I love»

~~{}~~

Η Ελεονώρα Φάγκαν γεννήθηκε γυναίκα, μαύρη και φτωχή. Ο πατέρας της δεν την αναγνώρισε κι οι παππούδες της έδιωξαν την εγκυμονούσα απ” το σπίτι. Μεγάλωσαν στους δρόμους. Έντεκα χρονών πήγε για τελευταία φορά στο σχολείο.

Στην ίδια ηλικία κάποιος γείτονας προσπάθησε να τη βιάσει. Η Ελεονώρα αντιστάθηκε. Απέφυγε τον βιασμό, αλλά την έκλεισαν προσωρινά σ” ένα ορφανοτροφείο, για να την προφυλάξουν. Ένα χρόνο μετά βγήκε και ξεκίνησε να δουλεύει σ” ένα μπουρδέλο, σαν καμάκι για πελάτες.

Εκεί, θυμάται η Μπίλι Χόλιντεϊ στην αυτοβιογραφία της, άκουσε για πρώτη φορά την τζαζ του Λούις Άμστρονγκ.

~~

Δεκατεσσάρων χρονών εγκαταστάθηκε με τη μητέρα της στο Χάρλεμ. Έγινε πόρνη, μαζί με τη μητέρα της, για 5$ ανά πελάτη. Κι έκαναν ένα χρόνο στη φυλακή, για πορνεία.

Όταν βγήκε, η Ελεονώρα ξεκίνησε να τραγουδάει στα μαγαζιά του Χάρλεμ.

Την άκουσε ο Μπένυ Γκούντμαν κι έμεινε άφωνος. Στα 17 έκανε την πρώτη ηχογράφηση. Ο παραγωγός παραδέχτηκε ότι ο τρόπος που τραγουδούσε η «Μπίλι» άλλαξε την αντίληψη που είχε για τη μουσική. Καμία γυναίκα δεν είχε ξανατραγουδήσει έτσι.

Ήταν 18 χρονών όταν ηχογράφησε το «What a little moonlight can do».

Από εκείνη τη στιγμή οι συνθέτες και οι παραγωγοί την άφηναν να αυτοσχεδιάζει σε κάθε τραγούδι.

Έτσι χτίστηκε ο θρύλος της Lady Day, της πρώτης μαύρης που τραγούδησε με λευκή ορχήστρα, σε λευκούς θεατές, της γυναίκας που τραγούδησε το Summertime του Γκέρσουιν, της γυναίκας που καθόρισε την τζαζ και την μπλουζ με τη φωνή της.

Της γυναίκας που πέθανε στα 44, άπορη και καταραμένη, μπλεγμένη στα ναρκωτικά και στο αλκοόλ.

~~{}~~

Συνεχίζει να βρέχει. Η άνοιξη αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Το ίδιο κι η ελπίδα.

Ο ήλιος θα βγει πάλι, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, είναι κι αυτός υποχρεωμένος να τηρεί το πρόγραμμα.

Η αριστερή κυβέρνηση τηρεί το πρόγραμμα, οι στρατιώτες παρελαύνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι δάσκαλοι συνεχίζουν να διδάσκουν -όπως λέει το πρόγραμμα πάντα.

Είμαστε μες στον βούρκο κι ούτε τ” αστέρια δεν μπορούμε να δούμε πια, με τόσα μερόνυχτα βροχής.

Δεν πειράζει, θα χτίσουμε τα δικά μας.

Γι” αυτό μας κατουράνε οι άγγελοι. Μας ζηλεύουν. Που είμαστε φτιαγμένοι από χώμα κι ονειρευόμαστε αστέρια.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η φωτογραφία είναι της Eve Arnold




sanejoker.info

ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

Η ΑΠΛΟΥΣΤΕΡΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ



Ένα πολύ πρακτικό και επιστημονικό τρόπο ελέγχου της εναπομείνασας ενέργειας μιας μπαταρίας παρουσίασε το σάιτ Quartz που μας βοηθάει να ελέγξουμε εάν απομένει καθόλου ενέργεια στις κοινές μπαταρίες - όπως αυτές ενός τηλεχειριστηρίου - πριν τις πάμε για ανακύκλωση. 

  Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Princeton, κατάφεραν να αποδείξουν ότι αφήνοντας μια όρθια μπαταρία να πέσει στο πάτωμα από μικρή απόσταση, μπορούμε να διαπιστώσουμε εάν της απομένει ακόμα ζωή ή εάν είναι εντελώς άδεια, οπότε μπορούμε να τη στείλουμε για ανακύκλωση. 

  Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή μέθοδος - ιδίως όταν αποθηκεύουμε μισο-άδειες με μισο-γεμάτες μπαταρίες στο ίδιο σημείο - είναι απολύτως ακριβής. Το άρθρο του Scientific American που αναδημοσιεύει το Quartz, σημειώνει ότι οι κοινές αλκαλικές μπαταρίες περιέχουν ένα τζελ ψευδαργύρου το οποίο οξειδώνεται καθώς η μπαταρία τελειώνει. 

  Το τζελ αυτό γίνεται πυκνότερο όσο περισσότερο οξειδώνεται, με αποτέλεσμα οι άδειες μπαταρίες να αναπηδούν ψηλότερα, "σαν μια μπάλα του γκολφ σε φρέσκο-στρωμένη άσφαλτο", σε σχέση με τις γεμάτες. 

  Για του λόγου το αληθές, παρακολουθήστε το τεστ, που προηγήθηκε της επιστημονικής εξήγησης, στο παρακάτων βίντεο: 





ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΕΞ ΥΣΤΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ;



Με αφορμή τα χυδαία υπονοούμενα του Γιακουμάτου για την Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

Από τον ΑΡΗ ΔΗΜΟΚΙΔΗ 
Αμφιταλαντεύομαι για το θέμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Απ' τη μία είναι κάπως εκνευριστική, απ' την άλλη συνήθως είναι σωστή. Η τυπολατρία της βέβαια υπάρχει μόνο όπου την συμφέρει (όταν ήθελε να μιλάει δύο ώρες πάνω απ' το επιτρεπτό όριο, τότε δεν νοιαζόταν πολύ για το καταστατικό). Επίσης, πρόσφατα είδα ότι βουλευτές διαμαρτύρονταν που είχε αυτοαναγορευθεί πρόεδρος μιας επιτροπής χωρίς να γίνει η απαιτούμενη ψηφοφορία, και αυτή έλεγε μονότονα "Έγινα πρόεδρος σύμφωνα με το άρθρο 45 του καταστατικού παράγραφος β'" κι όταν της έλεγαν ότι το άρθρο απαιτούσε ψηφοφορία επαναλάμβανε το ίδιο.

    Να πω πάντως την αμαρτία μου, απολαμβάνω πολύ να την ακούω να μιλάει - ο ρομποτικός της τρόπος και η αυτοπεποίθησή της για όσα λέει με μαγνητίζει, και βρίσκω ό,τι κι αν πει ενδιαφέρον (εκτός απ' το εμετικό γλείψιμό της στον Παυλόπουλο, εκείνο δε συγχωρείται με τίποτα).
   Μόλις όμως την συμπάθησα λίγο περισσότερο, διαβάζοντας τις γελοιότητες που είπε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    Να τι δήλωσε: 
«Στην προσευχή μου το βράδυ, μέσα από τα άλλα που λέω, την καταλαβαίνω και την αγαπάω πάρα πολύ, λέω "Ω Θεέ μου, πότε θα ξεμπαρκάρει ο αγαπημένος μας ναυτικός, ο άντρας της;". Για να είναι κοντά της». «Λογικό είναι, μια γυναίκα τώρα... Οκτώ μήνες... Είναι λίγο δύσκολο... Θα ήθελα, δηλαδή, να είναι εδώ ο άντρας της. Όπως κάθε γυναίκα», συμπλήρωσε ο κ. Γιακουμάτος. 

Δεν είναι ότι το χιούμορ του είναι απλώς σεξιστικό -που είναι. Είναι και ότι δεν είναι χιούμορ. Το πιστεύει στ' αλήθεια, ότι αν μια γυναίκα δεν κάνει σεξ,  γίνεται ενοχλητική για τους υπόλοιπους;    Το ότι το σεξ και η έλλειψή του να επηρεάσουν τη δημόσια συμπεριφορά κάποιας -γυναίκας πάντα!- χρησιμοποιείται συχνά ως επιχείρημα για να υποβιβάσουμε όποια γυναίκα φέρεται με αυστηρότητα. Αλλά το να το λες και με υπονοούμενα πεζοδρομίου για μια συνάδελφό σου βουλευτίνα (και εκλεγμένη Πρόεδρο της Βουλής), λες και είσαι στο καφενείο της γειτονιάς είναι απλά απαράδεκτο. [Πολύ καλά το είπε ο exist: "Η ειρωνεία, ο σαρκασμός και το χιούμορ είναι κάτι σαν τα μεταξωτά βρακιά, κ. Γιακουμάτο. Θέλουν επιδέξιους... ανθρώπους."]

   Είναι ένας εύκολος τρόπος για να κατηγορήσεις μια γυναίκα το να την βγάλεις υστερική, ακυρώνοντας έτσι κάθετί που λέει και κάνει. Και αφού την βγάζεις υστερική, μετά χρησιμοποιείς βέβαια και το κλισέ "υστερική γυναίκα = αυτή που δεν κάνει σεξ".    Πράγματα που φυσικά έχουν ξεπεραστεί απ' την επιστήμη εδώ και καιρό.
    Λέει η Σεξολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια Ελλεάνα Ελευθερίου: 

   Η γυναικεία σεξουαλικότητα ήταν, και εν μέρει παραμένει ακόμα δαιμονοποιημένη. Είτε αναφερόμαστε στην εκδήλωση της είτε στην καταπίεση και την απουσία εκδηλώσεων της, οι μύθοι πάντα οργίαζαν καταδικάζοντας τη γυναίκα ακόμα και σε ακραίες καταληκτικές συνθήκες, όπως το πυρ το εξώτερον ή την απόλυτη αποχή.
 Αντιλήψεις που τη χαρακτήριζαν άλλοτε ακάθαρτη και ελευθέρων ηθών και άλλοτε αντικείμενο που δεν επιθυμεί και δε νιώθει, ενώ η σεξουαλική του ζωή είχε μικρή διάρκεια ζωής, ξεκινώντας πρόωρα τη στιγμή που θα μάτωνε και τελειώνοντας όταν θεωρούνταν γερασμένη, πρώιμα κι αυτό, γιατί δεν θα ξαναμάτωνε πια, ευνούχισαν τη σεξουαλικότητα της γυναίκας και καταδίκασαν την ίδια σε μια σιωπηλή ανοχή. Η γυναίκα δηλαδή που κάνει σεξ και απολαμβάνει τον έρωτα είναι μια Μανταμ Εντουαρντά -η εκδιδόμενη ηρωίδα του Μπατάιγ... η γυναίκα που δεν κάνει σεξ καταλήγει να είναι μια υστερική.
 Η άποψη ότι η έλλειψη του σεξ οδηγεί προς την υστερία είναι παλιά και δεν έχει επιστημονική ισχύ, πάρα το ότι ακόμα μοιάζει οι δύο αυτές καταστάσεις να συσχετίζονται στον κοινό νου, με τη σχέση αιτίας – αιτιατού. Η υστερία είναι μια ασυνείδητη παράσταση κατά την οποία η γυναίκα υποδύεται ουσιαστικά το ρόλο της γυναίκας, περισσότερο από ότι είναι η ίδια γυναίκα. Η σχέση βέβαια μεταξύ υστερίαs και σεξ υφίσταται, αλλά από άλλη σκοπιά, ενώ συνδετικός κρίκος μεταξύ της σεξουαλικής στέρησης και της υστερίας, μπορεί να αποτελεί η έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για το σεξ. 

  *** 

Προτιμούμε να μην κάνουμε καν εικασίες για την σεξουαλική ζωή του κυρίου Γιακουμάτου. Όχι γιατί θα είναι απωθητική, αλλά επειδή δεν μας πέφτει λόγος, όπως δεν του πέφτει κι αυτού για των άλλων. // Φωτ.: Nick Paleologos / SOOC 

Ηθικό δίδαγμα:
 Όποιος θέλει να θίξει την συμπεριφορά της κας Κωνσταντοπούλου, ας αφήσει το σεξ και τις αυτοσχέδιες ψυχολογικές αμπελοφιλοσοφίες του στην άκρη -στους ειδικούς-, και ας την κρίνει με πολιτικά επιχειρήματα.

    Ο δε κύριος Γιακουμάτος, που δυστυχώς είναι και βουλευτής, ας κρατήσει καλύτερα τέτοιες προσβλητικές απόψεις για τον εαυτό του.




 Πηγή: www.lifo.gr

ΜΑΖΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ



Δύο εξαιρετικά σκληρές, συγκλονιστικές φωτογραφίες απ' τη μαζική δολοφονία φοιτητών στην Κένυα Η παγκόσμια κοινότητα σοκαρισμένη ζητά να δοθεί τέλος στη δράση των εξτρεμιστών. 

Η σομαλική ισλαμική οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, η οποία διατηρεί δεσμούς με την Αλ Κάιντα και είναι υπεύθυνη για την πολύνεκρη επίθεση της Πέμπτης σε κενυατικό πανεπιστήμιο (απ' όπου και οι δύο φωτογραφίες), απείλησε σήμερα την Κένυα με νέες αιματηρές επιθέσεις.

   Όπως αναφέρει το Al Jazeera, σε δήλωσή της η οργάνωση απειλεί ότι οι πόλεις στην Κένυα θα γίνουν «κόκκινες από το αίμα», σημειώνοντας ότι κανένα μέτρο προφύλαξης δεν θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των Κενυατών, να ματαιώσει μια νέα επίθεση ή να αποτρέψει ένα άλλο λουτρό αίματος. 


Υπενθυμίζεται ότι τέσσερις ένοπλοι μαχητές της Αλ Σεμπάμπ πραγματοποίησαν επιδρομή την Πέμπτη σε πανεπιστημιούπολη της Γκαρίσα, όπου κυνήγησαν και σκότωσαν φοιτητές. Συνολικά 148 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

   Η οργάνωση δήλωσε πως η επίθεση αποτελεί αντίποινα για την παρουσία της Κένυας στη Σομαλία και την κακομεταχείριση μουσουλμάνων μέσα στη χώρα. Η Αλ Σεμπάμπ υπόσχεται τώρα έναν μακρύ και φρικτό πόλεμο. 



Πηγή: www.lifo.gr

ΤΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Τι καιρό θα κάνει τη Μεγάλη Εβδομάδα -Αναλυτική πρόγνωση
Αστατος αναμένεται να είναι ο καιρός την Μεγάλη Εβδομάδα με τοπικές βροχές ακόμη και χιόνια στα ορεινά τη Μεγάλη Δευτέρα. Η θερμοκρασία Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη θα κυμανθεί σε χαμηλό για την εποχή επίπεδο ενώ από την Μεγάλη Τετάρτη και μετά αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο.  Οσον αφορά το Μεγάλο Σάββατο αναμένεται να είναι ηλιόλουστο αλλά με χαμηλές θερμοκρασίες ενώ το σούβλισμα του οβελία την Κυριακή υπάρχει πιθανότητα να γίνει ακόμη και υπό βροχή
Αναλυτικά η πρόβλεψη της ΕΜΥ από τη Μεγάλη Δευτέρα έως τη Μεγάλη Παρασκευή έχει ως εξής:
Μεγάλη Δευτέρα 06-04-2015
  • Καιρός: νεφώσεις με βροχές, σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο οπού τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά και από το βράδυ και στα κεντρικά. Εξασθένηση των φαινόμενων στα δυτικά από το απόγευμα. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης στα νότια.
  • Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς, βορειοδυτικούς με την ιδία ένταση.
  • Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο στα ανατολικά και νότια. Από το απόγευμα θα σημειώσει σταδιακή πτώση από βορρά προς νότο.

Μεγάλη Τρίτη 07-04-2015
  • Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και τα κεντρικά και σποραδικές καταιγίδες στο Αιγαίο. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα στα δυτικά και αργότερα στα βόρεια.
  • Άνεμοι: δυτικοί, βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα δυτικά και νότια 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε πτώση και θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Μεγάλη Τετάρτη 08-04-2015
  • Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
  • Άνεμοι: βόρειοι, βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Μεγάλη Πέμπτη 09-04-2015
  • Καιρός: στην ανατολική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και βαθμιαία πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.

Μεγάλη Παρασκευή 10-04-2015
  • Καιρός: λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: σε περαιτέρω άνοδο.


Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ "ΑΡΧΟΝΤΑΣ" ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ε. ΤΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ



Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και καταγόμενος από τους ακριτικούς Προμάχους Αριδαίας, ο Στέφανος Ευάγγελος Τζιβόπουλος είναι σήμερα ένας παγκοσμίως καταξιωμένος αθλητής των καταδύσεων, που τιμά τα ελληνικά χρώματα ζώντας και αθλούμενος στη Νέα Υόρκη κατά τα τελευταία έξι χρόνια. 

Ξεκίνησε αθλητισμό, υγρό στίβο για την ακρίβεια, από την ηλικία των 7 ετών στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης και συνέχισε στον Αλμπατρος, πριν περάσει για μια διετία από τον ΠΑΟΚ και καταλήξει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 26 ετών. Σήμερα, σαν παγκόσμιος πρωταθλητής στις καταδύσεις, απολαμβάνει αναγνώρισης, ίσως μεγαλύτερης στους υγρούς στίβους των ξένων χωρών απ΄ό,τι στη χώρα μας. Είναι ο αθλητής που εδώ και χρόνια μαγεύει κοινό και κριτές ανεβάζοντας τη χώρα μας στα ουράνια. Πριν δύο χρόνια με τις εκπληκτικές του επιδόσεις, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταδύσεων Μάστερς του Αϊντχόφεν, ο Στέφανος-Βαγγέλης Τζιβόπουλος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα τρία αγωνίσματα που έλαβε μέρος. Η επιτυχία του αυτή τον απογείωσε ακόμα περισσότερο και σήμερα είναι διεθνώς ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος και φυσικά ο σημαντικότερος Ελληνας καταδύτης.

Στη Νέα Υόρκη που πήγε για να συνεχίσει τον αθλητισμό και να σπουδάσει παράλληλα, ειδικεύτηκε στην φυσιοθεραπεία και έχει δίπλωμα κοινωνικής εργασίας. Δραστηριοποιείται στο Αθλητικό Κέντρο του Μανχάτταν, όπου εξειδικεύεται στην εκπαίδευση των νέων αθλητών των ΗΠΑ στις μικρές ηλικίες.

Στα πρώτα του βήματα ειδικεύτηκε στην ενόργανη γυμναστική και μπορεί πλέον να αναλάβει την εκγύμναση παιδιών 7-12 ετών και στο τραμπολίνο.

Εκανε φημισμένους φίλους μέσω του αθλητισμού και είναι προσωπικός φίλος του διάσημου αστέρα του Χόλλυγουντ Τομ Κρουζ, όπως επίσης και της Μαντόνα, της οποίας γυμνάζει τα παιδιά. Συνεργάζεται με τον Ολυμπιονίκη των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις, ενώ είναι υπεύθυνος συνιδιοκτήτης μίας κολλεγιακής ομάδας στο Σεντ Φράνκλιν του Μπρούκλιν.

Ο σπουδαίος καταδύτης μας αναφέρθηκε στις μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες του, τονίζοντας:
«Ξεκίνησα μόνος μου αυτή την προσπάθεια, αφού ζω στη Νέα Υόρκη. Ο σπουδαίος Ελληνο-αμερικανός καταδύτης, Γκρεγκ Λουγκάνις, πίστεψε σε μένα κι έτσι κατάφερα να επανέλθω στην αγωνιστική δράση μετά το 2008, όταν και είχα σταματήσει. Πρόσφατα στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ κέρδισα με τον συναθλητή μου, το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις, όπως επίσης και 4 χρυσά στους Παναμερικανικούς αγώνες της Φλόριντα. Έτσι ένιωθα έτοιμος να πρωταγωνιστήσω και σ΄ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας».

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα έγινε πριν μερικές εβδομάδες με δύο αφορμές. Να σταθεί στο πλευρό των διοργανωτών του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, αλλά και να δει τους γονείς και τους φίλους του. Ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει μέρος, αν και θα το ήθελε, στον Μαραθώνιο δρόμο, παρά μόνο συμβολικά, αφού εδώ και τρεις εβδομάδες υποφέρει από τραύμα στο μηνίσκο και θα έχει μόνο τυπική συμμετοχή στο σημαντικό αυτό αθλητικό ραντεβού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παρουσία του στους υγρούς στίβους και τον εαυτό του, είπε:
«Δεν μπορώ να αδιαφορήσω μπροστά στην κατάσταση που υπάρχει τώρα στον υγρό στίβο της χώρας και γενικά στον ελληνικό αθλητισμό. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι δραματική λόγω της κρίσης και οι συνθήκες άθλησης είναι τριτοκοσμικές.
 Mε τις χώρες που αγωνίζομαι και φυσικά τις ΗΠΑ όπου ζω και αθλούμαι οι διαφορές είναι απίστευτες. Πλέον πιστεύω πως στα βασικά στοιχεία των αθλημάτων υγρού στοιχείου, που είναι υλικοτεχνικά, όπως οι θερμαινόμενες πισίνες, το καθαρό νερό των πισινών, τα μηχανήματα, οι βατήρες που είναι από την πολυκαιρία επικίνδυνες, σε σχέση με ό,τι υπάρχει στις άλλες χώρες, μας καθιστούν ουραγούς στον τομέα αυτό.
 Στον Βόλο, στην Αθήνα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πισίνες που οι βατήρες τους δεν χρησιμοποιούνται λόγω της επικινδυνότητάς τους».

Ο Βαγγέλης-Στέφανος Τζιβόπουλος είναι 9 φορές πρωταθλητής ΗΠΑ και 4 φορές πρωταθλητής σε αγώνες κατάδυσης της Αμερικανικής ηπείρου. Ηδη στην αμερικάνικη ήπειρο ο Ελληνας πρωταθλητής έχει ένα πολύ μεγάλο όνομα και πέρυσι ανακηρύχθηκε ως "αθλητής της χρονιάς στη Νέα Υόρκη".

Ο ίδιος έχοντας λάμψει στο παγκόσμιο στερέωμα των καταδύσεων επιθυμεί να προσφέρει στον χώρο από τον οποίο ανδρώθηκε αθλητικά. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο - διευθυντή Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Ιωαννίδη, και την φίλη του Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου, προσπαθεί να δώσει λύσεις και να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν αποκατάσταση προβλημάτων στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας στηρίχτηκε στην δική του συμβολή και υποστήριξη για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Τόκιο το 2020, ως πρεσβευτής του αθλήματος των καταδύσεων.

Ο ίδιος έχει υψηλούς στόχους. Από αυτούς δεν αποκλείεται και η κάθοδος στην πολιτική. Ενα όνειρο με άξονα και γνώμονα την προσφορά στον αθλητισμό, που τον έζησε από... μέσα στα χρόνια της ελληνικής διαδρομής του και γνωρίζει επίσης καλά για τους τρόπους λειτουργίας και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον αθλητικό σύλλογο Ακαδημίες Φυρίγου και φυσικά με την παλιά πρωταθλήτρια Γωγώ Φυρίγου. Λατρεύει την ιδιαίτερη πατρίδα του και παρακολουθεί από μακριά ό,τι αφορά την περιοχή της καταγωγής του. Ακόμα και τον Αλμωπό Αριδαίας. Δεν ξεχνά τους φίλους του που γι΄ αυτούς ήρθε στη Θεσσαλονίκη ώστε να κάνει ελληνικό Πάσχα και να τρέξει τα πρώτα μέτρα του κυριακάτικου μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος". Δεν ξεχνά και τους εκτός Ελλάδος φίλους του. Οπως την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Βοστώνης, αλλά και την αντίστοιχη του Μόντρεαλ στον Καναδά, που με πολλή αγάπη και ανιδιοτέλεια στήριξαν και φιλοξένησαν την εθνική ομάδα καταδύσεων στους αγώνες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έδωσαν την ψυχή τους για ένα κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού.

Αυτός είναι ο Στέφανος Ευάγγελος Τζιβόπουλος, ο αθλητής που τιμά την Ελλάδα στα πέρατα της γης, μέσα κι έξω από τους υγρούς στίβους.

Ντίνος Καραμητρούσης

03/04/2015 15:51 ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 899 Greek

Αριθμός Είδησης: 15175022

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...