Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ "ΑΡΧΟΝΤΑΣ" ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Ε. ΤΖΙΒΟΠΟΥΛΟΣ



Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και καταγόμενος από τους ακριτικούς Προμάχους Αριδαίας, ο Στέφανος Ευάγγελος Τζιβόπουλος είναι σήμερα ένας παγκοσμίως καταξιωμένος αθλητής των καταδύσεων, που τιμά τα ελληνικά χρώματα ζώντας και αθλούμενος στη Νέα Υόρκη κατά τα τελευταία έξι χρόνια. 

Ξεκίνησε αθλητισμό, υγρό στίβο για την ακρίβεια, από την ηλικία των 7 ετών στον Ομιλο Φίλων Θαλάσσης και συνέχισε στον Αλμπατρος, πριν περάσει για μια διετία από τον ΠΑΟΚ και καταλήξει στις ΗΠΑ, σε ηλικία 26 ετών. Σήμερα, σαν παγκόσμιος πρωταθλητής στις καταδύσεις, απολαμβάνει αναγνώρισης, ίσως μεγαλύτερης στους υγρούς στίβους των ξένων χωρών απ΄ό,τι στη χώρα μας. Είναι ο αθλητής που εδώ και χρόνια μαγεύει κοινό και κριτές ανεβάζοντας τη χώρα μας στα ουράνια. Πριν δύο χρόνια με τις εκπληκτικές του επιδόσεις, στην πρώτη συμμετοχή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα καταδύσεων Μάστερς του Αϊντχόφεν, ο Στέφανος-Βαγγέλης Τζιβόπουλος κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα τρία αγωνίσματα που έλαβε μέρος. Η επιτυχία του αυτή τον απογείωσε ακόμα περισσότερο και σήμερα είναι διεθνώς ένας από τους κορυφαίους του αθλήματος και φυσικά ο σημαντικότερος Ελληνας καταδύτης.

Στη Νέα Υόρκη που πήγε για να συνεχίσει τον αθλητισμό και να σπουδάσει παράλληλα, ειδικεύτηκε στην φυσιοθεραπεία και έχει δίπλωμα κοινωνικής εργασίας. Δραστηριοποιείται στο Αθλητικό Κέντρο του Μανχάτταν, όπου εξειδικεύεται στην εκπαίδευση των νέων αθλητών των ΗΠΑ στις μικρές ηλικίες.

Στα πρώτα του βήματα ειδικεύτηκε στην ενόργανη γυμναστική και μπορεί πλέον να αναλάβει την εκγύμναση παιδιών 7-12 ετών και στο τραμπολίνο.

Εκανε φημισμένους φίλους μέσω του αθλητισμού και είναι προσωπικός φίλος του διάσημου αστέρα του Χόλλυγουντ Τομ Κρουζ, όπως επίσης και της Μαντόνα, της οποίας γυμνάζει τα παιδιά. Συνεργάζεται με τον Ολυμπιονίκη των καταδύσεων Γκρεγκ Λουγκάνις, ενώ είναι υπεύθυνος συνιδιοκτήτης μίας κολλεγιακής ομάδας στο Σεντ Φράνκλιν του Μπρούκλιν.

Ο σπουδαίος καταδύτης μας αναφέρθηκε στις μεγάλες πρόσφατες επιτυχίες του, τονίζοντας:
«Ξεκίνησα μόνος μου αυτή την προσπάθεια, αφού ζω στη Νέα Υόρκη. Ο σπουδαίος Ελληνο-αμερικανός καταδύτης, Γκρεγκ Λουγκάνις, πίστεψε σε μένα κι έτσι κατάφερα να επανέλθω στην αγωνιστική δράση μετά το 2008, όταν και είχα σταματήσει. Πρόσφατα στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ κέρδισα με τον συναθλητή μου, το χρυσό μετάλλιο στις συγχρονισμένες καταδύσεις, όπως επίσης και 4 χρυσά στους Παναμερικανικούς αγώνες της Φλόριντα. Έτσι ένιωθα έτοιμος να πρωταγωνιστήσω και σ΄ αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ολλανδίας».

Η επίσκεψή του στην Ελλάδα έγινε πριν μερικές εβδομάδες με δύο αφορμές. Να σταθεί στο πλευρό των διοργανωτών του Μαραθωνίου Μέγας Αλέξανδρος, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, αλλά και να δει τους γονείς και τους φίλους του. Ο ίδιος δεν μπορεί να πάρει μέρος, αν και θα το ήθελε, στον Μαραθώνιο δρόμο, παρά μόνο συμβολικά, αφού εδώ και τρεις εβδομάδες υποφέρει από τραύμα στο μηνίσκο και θα έχει μόνο τυπική συμμετοχή στο σημαντικό αυτό αθλητικό ραντεβού.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την παρουσία του στους υγρούς στίβους και τον εαυτό του, είπε:
«Δεν μπορώ να αδιαφορήσω μπροστά στην κατάσταση που υπάρχει τώρα στον υγρό στίβο της χώρας και γενικά στον ελληνικό αθλητισμό. Με λίγα λόγια η κατάσταση είναι δραματική λόγω της κρίσης και οι συνθήκες άθλησης είναι τριτοκοσμικές.
 Mε τις χώρες που αγωνίζομαι και φυσικά τις ΗΠΑ όπου ζω και αθλούμαι οι διαφορές είναι απίστευτες. Πλέον πιστεύω πως στα βασικά στοιχεία των αθλημάτων υγρού στοιχείου, που είναι υλικοτεχνικά, όπως οι θερμαινόμενες πισίνες, το καθαρό νερό των πισινών, τα μηχανήματα, οι βατήρες που είναι από την πολυκαιρία επικίνδυνες, σε σχέση με ό,τι υπάρχει στις άλλες χώρες, μας καθιστούν ουραγούς στον τομέα αυτό.
 Στον Βόλο, στην Αθήνα και φυσικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πισίνες που οι βατήρες τους δεν χρησιμοποιούνται λόγω της επικινδυνότητάς τους».

Ο Βαγγέλης-Στέφανος Τζιβόπουλος είναι 9 φορές πρωταθλητής ΗΠΑ και 4 φορές πρωταθλητής σε αγώνες κατάδυσης της Αμερικανικής ηπείρου. Ηδη στην αμερικάνικη ήπειρο ο Ελληνας πρωταθλητής έχει ένα πολύ μεγάλο όνομα και πέρυσι ανακηρύχθηκε ως "αθλητής της χρονιάς στη Νέα Υόρκη".

Ο ίδιος έχοντας λάμψει στο παγκόσμιο στερέωμα των καταδύσεων επιθυμεί να προσφέρει στον χώρο από τον οποίο ανδρώθηκε αθλητικά. Σε συνεργασία με τον υπεύθυνο - διευθυντή Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστα Ιωαννίδη, και την φίλη του Ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου, προσπαθεί να δώσει λύσεις και να βοηθήσει στην όσο το δυνατόν αποκατάσταση προβλημάτων στα κολυμβητήρια της Θεσσαλονίκης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας στηρίχτηκε στην δική του συμβολή και υποστήριξη για την διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Τόκιο το 2020, ως πρεσβευτής του αθλήματος των καταδύσεων.

Ο ίδιος έχει υψηλούς στόχους. Από αυτούς δεν αποκλείεται και η κάθοδος στην πολιτική. Ενα όνειρο με άξονα και γνώμονα την προσφορά στον αθλητισμό, που τον έζησε από... μέσα στα χρόνια της ελληνικής διαδρομής του και γνωρίζει επίσης καλά για τους τρόπους λειτουργίας και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με τον αθλητικό σύλλογο Ακαδημίες Φυρίγου και φυσικά με την παλιά πρωταθλήτρια Γωγώ Φυρίγου. Λατρεύει την ιδιαίτερη πατρίδα του και παρακολουθεί από μακριά ό,τι αφορά την περιοχή της καταγωγής του. Ακόμα και τον Αλμωπό Αριδαίας. Δεν ξεχνά τους φίλους του που γι΄ αυτούς ήρθε στη Θεσσαλονίκη ώστε να κάνει ελληνικό Πάσχα και να τρέξει τα πρώτα μέτρα του κυριακάτικου μαραθωνίου "Μέγας Αλέξανδρος". Δεν ξεχνά και τους εκτός Ελλάδος φίλους του. Οπως την ελληνική ορθόδοξη εκκλησία της Βοστώνης, αλλά και την αντίστοιχη του Μόντρεαλ στον Καναδά, που με πολλή αγάπη και ανιδιοτέλεια στήριξαν και φιλοξένησαν την εθνική ομάδα καταδύσεων στους αγώνες της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και έδωσαν την ψυχή τους για ένα κομμάτι του ελληνικού αθλητισμού.

Αυτός είναι ο Στέφανος Ευάγγελος Τζιβόπουλος, ο αθλητής που τιμά την Ελλάδα στα πέρατα της γης, μέσα κι έξω από τους υγρούς στίβους.

Ντίνος Καραμητρούσης

03/04/2015 15:51 ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα 899 Greek

Αριθμός Είδησης: 15175022

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής:

- Σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται από τα Προμαχιώτικα Νεα .

- Τα Προμαχιώτικα Νέα διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρέσουν οποιοδήποτε σχόλιο θεωρούν ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες.

- Τα Προμαχιώτικα Νέα δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο ενός σχολίου.

- Τα σχόλια αναγνωστών σε καμιά περίπτωση δεν αντιπροσωπεύουν τα Προαχιώτικα Νέα.

- Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε τους όρους χρήσης .

H συντακτική ομάδα των Προμαχιώτικων Νέων.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...