Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ. ΕΝΑ ΜΑΓΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ.




Η μαθηματική σταθερά π τι είναι; Είναι ένας πραγματικός αριθμός που ορίζεται ως ο λόγος του μήκους της περιφέρειας ενός κύκλου προς τη...
διάμετρό του. Περιγράφεται στην Ευκλείδεια γεωμετρία, και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στα μαθηματικά, τη φυσική και τη μηχανολογία.

Ο Αρχιμήδης καθόρισε την πρώτη επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδο με την οποία υπολογίζεται ο αριθμός.


Συνήθως χρησιμοποιείται η προσέγγιση π ≈ 3,14. Τα πρώτα 50 δεκαδικά ψηφία του π είναι: 3,14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510

Η μαθηματική σταθερά π τι σχέση έχει με τη μουσική; Παρακολουθήστε το βίντεο








ΠΗΓΗ...http://master-lista.blogspot.gr



"ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΩ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΙΑ".


«Δεν καταλαβαίνω τον κόσμο, δεν τον αναπνέω αυτό τον κόσμο πια»
ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ; «Δε γράφω γιατί δεν καταλαβαίνω τον κόσμο Δεν τον αναπνέω αυτό τον κόσμο πια» απάντησα. «Γιατί;». Με τους docers χαμογελάμε με συνενοχή. Γιατί βαρεθήκαμε να μιλάμε για τα αυτονόητα.

ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΙΩΠΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ. Νομίζουμε ότι θα ξεφύγουμε από τον πόνο και την ήττα. Δεν κοιταζόμαστε στα μάτια μ' αυτούς που αγαπάμε. Δε θέλουμε να εξηγούμε, να δημιουργούμε, να αισθανόμαστε, να σχεδιάζουμε. Είμαστε εδώ, αλλά δεν κατοικούμε εδώ. «Γιατί;». Για την κουλτούρα του μίσους, τις ιδέες που αργοπεθαίνουν στα σκοτάδια, τους λογιστές που ισολογίζουν το δίκαιο, την αδιαφορία, τις κλοτσιές στους πεθαμένους. Αργόσυρτη αναμονή, τίποτα.

ΑΔΥΝΑΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ τις σκόρπιες σκέψεις μας και να τις συνθέσουμε σε μια διαυγή προοπτική του κόσμου και του είναι μας.

«ΝΤΥΣΟΥ ΚΑΛΑ, ΦΥΣΑΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ» λέει το παγκάκι στην πλατεία «αγανακτισμένων». Πάει ένας χρόνος και πια. Περάσαμε ένα φθινόπωρο, ένα χειμώνα, μια άνοιξη κι ένα καλοκαίρι χωρίς να καταλαβαίνουμε τις παύσεις ελπίδας. Ας το πάρουμε χαμπάρι, λέμε, δεν αντέξαμε σαν κοινωνία αυτή τη στροφή της ιστορίας. Δεν ξανασηκωθήκαμε.

ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ, ΠΟΥ ΛΕΣ, να μιλάμε για τα αυτονόητα, να μην καταλαβαίνουμε τον κόσμο και να πενθούμε. Άλλοι μένουν κι άλλοι φεύγουν -όλο μικρές κηδείες. Αγαπημένοι αποχωρούν χωρίς να θέλουν να μας αποχαιρετήσουν. Βγάζουν εισιτήρια χωρίς να θέλουν να πάνε πουθενά. Κοιτάζουν χάρτες χωρίς να επιθυμούν να τους ανακαλύψουν. Κι εμείς είμαστε εδώ, αλλά δεν κατοικούμε εδώ, σου λέω. Παγιδευμένοι στο πουθενά του μπρος-πίσω. Νεο-εξόριστοι. Αποχωριζόμαστε, σπάμε ξανά και ξανά σε πολλά κομμάτια. Μιλάμε ο ένας στον άλλο από μέσα μας.
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΙ ΦΙΛΟΙ. Είμαστε πραγματικοί φίλοι που ζούμε στο μυαλό μας, στη μόνη πατρίδα που έχουμε. Πού κουράγιο για τηλεφωνήματα; Μόνο ανταλλάσσουμε καρτ-ποστάλ. Βάζουμε μέσα βιβλία, γλυκά και στίχους. Ό,τι μπορεί να υποκαταστήσει τα χάδια και το κουράγιο, και να ψιθυρίσει όνειρα. Ζάχαρη και λέξεις. Χάδια στο στόμα και ζάχαρη στα μαλλιά. Και το αντίθετο. Μαζεύουμε δυνάμεις και πίνουμε. Σε ένα φανταστικό κόσμο που από στιγμή σε στιγμή θα ξαναρχίσει να γυρίζει. Θα σταματήσει να πενθεί. Θα οργανωθεί. Θα φωνάξει. Θα χορέψει. Θα απαιτήσει λογική και νόημα για τη ζωή.

ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ, σπρώξτε λίγο.



ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Ο ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.


Καραγκούνης: ο γνήσιος εκπρόσωπος της Ελλάδας
 20 τρόποι με τους οποίους εκφράζει όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής μας

Καραγκούνης ο γνήσιος εκπρόσωπος της Ελλάδας 


Ειδκά στα παιχνίδια της Εθνικής, αυτό το γνήσιο τέκνο της Ελληνικής γης εκφράζει όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής μας:

1. Αλτρουϊσμός : ο άνθρωπος παίζει για την εξέδρα. Δεν τον ενδιαφέρει ούτε η ομάδα, ούτε οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Το μυαλό του είναι έξω εκεί, σαυτούς που τον βλέπουν

2. Κούραση: είτε μπει από την αρχή, είτε σαν αλλαγή είναι μόνιμα κουρασμένος από την υπερπροσπάθεια που έκανε στα αποδητήρια. Το δείχνει μάλιστα με το χαρακτηριστικό φύσημα που κάνει μόλις μπει.

3. Ανάληψη ευθυνών: μόλις πάρει το τόπι ψάχνει που και πως να το ξεφορτωθεί. Τι λες τώρα να κάνει λάθος, και τι θα πει η εξέδρα;

4. Εξυπνάδα: αετός. Το μάτι αεικίνητο, το βλέμμα σπινθηροβόλο.

5. Ταχύτητα: διασχίζει το γήμεδο προς κάθε κατεύθυνση, με τα χέρια απλωμένα, άσκοπα και χωρίς κανένα ρυθμό. Αρκεί που φαίνεται ότι τρέχει.

6. Πονηριά: πρωταθλητής της βουτιάς μέσα και έξω από την περιοχή. Έχει ακόμα διαλέξει και που ακριβώς θα προσγειωθεί μη και κτυπήσει.

7. Μόνιμα αδικημένος: ακόμα και όταν του κάνουν το χατήρι να του χαρίσουν φάουλ, διαμαρτύρεται. Αν δε του χρεώσουν φάουλ, όταν δώσει το πόδι στο χέρι στον αντίπαλο, τότε εκρύγνηται με αγανάκτηση, τί έκανα, αφού ζει, λέει...

8. Εκφραστικός: όχι άδικα, έχει χαρακτηρισθεί σαν ο Eλληνας Robert De Niro...

9. Τηλεοπτικός: αν φάμε γκόλ, είναι ο πρώτος που κλαίει, αν βάλουμε γκόλ ο πρώτος που θα πανηγυρίσει. Οι κάμερες πάνω του.

10. Θρησκευόμενος: αν το βλέπει η κάμερα κάνει πάντα το σταυρό του

11. Ιπποτικός: δείνει πάντα το χέρι στον αντίπαλο, αφού πρώτα τον σκοτώσει (ειδικά αν βλέπει ο διαιτητής)

12. Όμορφος: μόνιμα αξύριστος, με τα γνώριμα πεταχτά αυτιά, εκπρόσωπος του Ελληνικού ερωτικού προτύπου

13. Ναζιάρης: μα έλα τώρα, εγώ; είναι δυνατόν ;

14. Φυγόπονος: κυνηγάει την φάση μόνο αν είναι να κάνει βουτιά για χειροκρότημα

15. Αρχηγός: αδιαφιλονίκητος, πρώτος, σημαιοφόρος

16. Φιλότιμος: ακάματος εργάτης και πρόθυμος αρωγός σε κάθε ανάγκη των άλλων

17. Δηλωσάκιας: δεν παραλείπει να σταματάει μπροστά στα μικρόφωνα καθώς πάει προς τα αποδυτήρια

18. Ρέκορντμαν: θα τα σπάσει όλα, παίζοντας σαν αλλαγή για τα επόμενα 5 χρόνια

19. Πολιτικό ον: με άποψη για όλους και για όλα

20. Πατριώτης: ξενητεμένος, αλλά τι να γίνει το έφερε η ρημάδα η ανάγκη...



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr

ΞΥΠΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΩΜΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ...

1
Η 20χρονη Carina Melchior ήταν εγκεφαλικά νεκρή για πολύ καιρό,συνήλθε όμως από το κώμα που είχε πέσει ύστερα από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, μόλις οι γιατροί ανακοίνωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και την αποσύνδεσαν από τη μηχανική υποστήριξη.

Η νεαρή κοπέλα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Aarhus στη Δανία, και οι γιατροί ετοιμάζονταν να πάρουν τα όργανά της για δωρεά, όταν έκπληκτοι διαπίστωσαν λίγα λεπτά μετά ότι είχε ανοίξει τα μάτια της και είχε αρχίσει να κινεί τα πόδια της. 
Πλέον η Carina, ακολουθεί θεραπείες αποκατάστασης σε ειδικό κέντρο και είναι σε θέση να μιλά, να περπατά μέχρι και να ιππεύει το αγαπημένο της άλογο.

Η οικογένειά της αποφάσισε να καταθέσει μήνυση εναντίον του νοσοκομείου για ψυχική φθορά, ισχυριζόμενοι ότι οι γιατροί απλά «ήθελαν να πάρουν τα όργανά της».

«Αυτοί οι αλήτες με τις άσπρες στολές τα παράτησαν γρήγορα γιατί ήθελαν έναν δωρητή οργάνων» δήλωσε ο πατέρας της στην εφημερίδα Ekstra Bladet.

Η Carina είχε τροχαίο με το αυτοκίνητό της πριν από ένα χρόνο. Έμεινε στο νοσοκομείο τρεις ημέρες μέχρι που οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρή και συμβούλεψαν την οικογένειά της να τη βγάλουν από τα μηχανήματα υποστήριξης και να σκεφτούν το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων.

Οι γιατροί του νοσοκομείου από την πλευρά τους απολογήθηκαν για την κακή «επικοινωνία» με τους γονείς της ασθενούς λέγοντας ότι έκαναν λάθος.... 




ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ Ι.ΛΕΙΨΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ

15
Την Τρίτη 16 Οκτωβρίου, στις 17.00, πραγματοποιήθηκε με επισημότητα η υποδοχή του Τιμίου Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Σκέπης Εδέσσης.

Το Ιερό Λείψανο συνόδευσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αγίου Όρους Αρχιμ. Ναθαναήλ μέχρι την είσοδο του Ιερού Ναού, από όπου το παρέλαβε ο Σεβ. Μητροπολίτης Εδέσσης,Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και τον πιστό λαό.

Στις 17.15 τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Εδέσσης, ενώ το ίδιο βράδυ, στις 21.30 τελέσθηκε Αγρυπνία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Ιερού Λειψάνου θα γίνονται ακολουθίες στον Ιερό Ναό σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΔΕΣΣΗΣ
07.30 Όρθρος, Αρχιερατικό Συλλείτουργο και Δοξολογία προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
17.00 Εσπερινός και Ιερό Ευχέλαιο
20.00 Απόδειπνο και Χαιρετισμοί της Θεοτόκου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΙΩΗΛ
07.30 Όρθρος και Αρχιερατική Θεία λειτουργία από τον εορτάζονται Μητροπολίτη Εδέσσης κ. ΙΩΗΛ στον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων την Παρασκευή 19/10 θα συνοδεύσει το Ιερό Λείψανο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών, όπου και θα παραμείνει σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19/10
17.00 Άφιξη του Ιερού Λειψάνου
17.10 Εσπερινός και Παράκληση στην Αγία Φωτεινή

ΣΑΒΒΑΤΟ 20/10 – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
07.30 Όρθρος και Αρχιερατικό Συλλείτουργο Προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

17.00 Μέγας Εσπερινός και αναχώρηση του Ιερού Λειψάνου.






ΤΟ ΤΕΣΤ ΤΟΥ ΔΑΛΑΙ ΛΑΜΑ.

Το τεστ του Dalai Lama!

Ο Dalai Lama είπε «Διαβάστε το για να δείτε αν όντως ισχύει για εσάς!» Πολύ ενδιαφέρον...


Μόνο 4 ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα σε εκπλήξουν. Μην κλέβεις κοιτώντας τις απαντήσεις στο τέλος.
Το μυαλό είναι σαν αλεξίπτωτο, δουλεύει καλύτερα όταν είναι ανοικτό. Είναι πολύ διασκεδαστικό να το κάνεις, αλλά πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες κατά γράμμα.
Μην κλέβεις!
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ ΠΡΙΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΤΕΣΤ!!! ΠΡΟΣΟΧΗ! Απάντησε τις ερωτήσεις όσο προχωράς!
Υπάρχουν μόνο 4 ερωτήσεις και αν τις δεις όλες πριν τελειώσεις, δεν θα έχεις ειλικρινή αποτελέσματα.
Προχώρα σιγά-σιγά και κάνε κάθε άσκηση. Μην κοιτάς τα επόμενα.
Πάρε χαρτί και μολύβι για να γράφεις τις απαντήσεις όσο προχωράς! Θα τις χρειαστείς στο τέλος.
Αυτό είναι ένα αξιόπιστο ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να σου πει πολλά για τον πραγματικό σου εαυτό.
Δώσε μία απάντηση για κάθε ερώτηση.
Προχώρησε
Για να αρχίσεις το τεστ
1. Βάλε τα παρακάτω 5 ζώα, με τη σειρά προτίμησής σου.
Αγελάδα
Τίγρης
Πρόβατο
Άλογο
Γουρούνι
2. Γράψε μία λέξη που περιγράφει κάθε ένα από τα παρακάτω:
Σκύλος
Γάτα
Αρουραίος
Καφές
Θάλασσα
3. Σκέψου κάποιον (που επίσης σε ξέρει και είναι σημαντικός για σένα), τον οποίο μπορείς να τον συσχετίσεις με τα παρακάτω χρώματα (μην δώσεις την ίδια απάντηση 2 φορές. Κάθε χρώμα πρέπει να έχει και άλλο όνομα προσώπου)
Κίτρινο
Πορτοκαλί
Κόκκινο
Άσπρο
Πράσινο
4. Τέλος, γράψε το αγαπημένο (τυχερό) σου νούμερο και την αγαπημένη σου μέρα της εβδομάδος...
Τελείωσες;;;
Παρακαλώ, σιγουρέψου ότι οι απαντήσεις που έδωσες είναι αυτές που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΕΙΣ!!!
Κοίταξε τις ερμηνείες πιο κάτω: (αλλά πριν συνεχίσεις, επανέλαβε την ευχή σου!)
Αυτό καθορίζει, τις προτεραιότητές σου στη ζωή!
1)
Η Αγελάδα εκφράζει την ΚΑΡΙΕΡΑ
Η Τίγρης εκφράζει την ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ
Το Πρόβατο εκφράζει την ΑΓΑΠΗ
Το Αλογο εκφράζει την ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
Το Γουρούνι εκφράζει τα ΧΡΗΜΑΤΑ
2)
Η περιγραφή που έδωσες για το ΣΚΥΛΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητά σου.
Η περιγραφή που έδωσες για τη ΓΑΤΑ, υποδηλώνει την προσωπικότητα του συντρόφου σου.
Η περιγραφή που έδωσες για τον ΑΡΟΥΡΑΙΟ, υποδηλώνει την προσωπικότητα των εχθρών σου...
Η περιγραφή που έδωσες για τον ΚΑΦΕ, υποδηλώνει το πως ερμηνεύεις το ΣΕΞ.
Η περιγραφή που έδωσες για τη ΘΑΛΑΣΣΑ, υποδηλώνει την ίδια σου τη ζωή.
3)
Κίτρινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις ποτέ!
Πορτοκαλί: Κάποιος που υπολογίζεις για πραγματικό σου φίλο.
Κόκκινο: Κάποιος που αγαπάς πραγματικά.
Ασπρο: Η δίδυμη ψυχή σου.
Πράσινο: Κάποιος που δεν θα ξεχάσεις για την υπόλοιπη ζωή σου.
4)
Πρέπει να στείλεις αυτό το μήνυμα σε τόσα άτομα όσα και ο αγαπημένος (τυχερός) σου αριθμός που σημείωσες πριν, και η ευχή σου θα πραγματοποιηθεί την ημέρα που έβαλες ως αγαπημένη.
Αυτό το είπε ο Dalai Lama για τη Χιλιετία – απλά χάλασε λίγα δευτερόλεπτα από τον χρόνο σου για να το διαβάσεις και να σκεφτείς. Μην πετάξεις αυτό το μήνυμα, το mantra θα φύγει από τα χέρια σου στις επόμενες 96 ώρες. Θα έχεις μία πολύ ευχάριστη έκπληξη. Αυτό είναι αλήθεια, ακόμη και αν δεν είσαι προληπτικός.



ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.



Από την Έδεσσα ξεκίνησαν χθές, 17/10, παραμονή της απελευθέρωσης της πόλης, οι επετειακές εκδηλώσεις της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας στο Διοικητήριο, με επισημότητα και ένα  πλούσιο πρόγραμμα. Την εκδήλωση λάμπρυνε με την παρουσία του ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β’ συνοδευόμενος από Μητροπολίτες και ιεράρχες προερχόμενους από πολλές διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. 

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την άφιξη της λαμπαδηδρομίας μαθητών στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας όπου, από ομάδα ηθοποιών του Εδεσσαϊκού Θεάτρου, έγινε αναπαράσταση των ιστορικών γεγονότων παράδοσης της πόλης στις δυνάμεις του ελληνικού στρατού που έφτασαν με το τρένο (είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Βέροιας, της Νάουσας και της Σκύδρας). 

Με την ολοκλήρωση των δρώμενων στον σιδηροδρομικό σταθμό της Έδεσσας, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στην αυλή του διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερώνυμου Β’ ο οποίος παρακολούθησε με τη συνοδεία των ιεραρχών το πρόγραμμα. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές κκ. Γ. Καρασμάνης και Δ. Σταμενίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Θεοδωρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Α.Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δ. Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο Στρατηγός Π. Γεωργίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Ι. Ζαχαρόπουλος, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε το διπλό περιεχόμενο των επετειακών εκδηλώσεων: «Πρώτα απ’ όλα είναι εκδηλώσεις τιμής σε όλους εκείνους που με τον αγώνα τους οδήγησαν την Ελλάδα στον 20ο αιώνα. Είναι όμως και εκδηλώσεις κατανόησης του καθήκοντος που απαιτούν οι καιροί από όλους για να οδηγηθεί η Ελλάδα στον 21ο αιώνα». 

Πρώτος ομιλητής ήταν ο ιστορικός-συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Σταλίδης ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή στην Έδεσσα λίγο πριν και λίγο μετά από την απελευθέρωσή της στις 18 Οκτωβρίου 1912. Αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτιστική δράση που ανέπτυξαν οι Εδεσσαίοι, παρά τον ζυγό που υπέφεραν και στους αγώνες που έκαναν για την απελευθέρωση. Έπειτα, ο Συνταγματάρχης Ιωάννης Μακρής, επιτελάρχης της ΙΙης Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού αναφέρθηκε ειδικότερα στα ιστορικά γεγονότα της απελευθέρωσης της Έδεσσας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης σε πρόσωπα της περιόδου που διαδραμάτισαν έναν σημαντικό ρόλο στην πορεία προς την απελευθέρωση. Ο Σύμβουλος Ανάπτυξης του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικός Προγραμματισμού, κ. Ανέστης Παπαδάκης, μίλησε για «τις μάχες του πολέμου για την έξοδο από την κρίση και μία ισχυρή πατρίδα». Η εισήγηση του κ. Παπαδάκη συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα με τη σημερινή (ζοφερή) πραγματικότητα και παρουσίασε ένα διαφορετικό μοντέλο προγραμματισμού και λήψης αποφάσεων για να αντιμετωπίσει επιτυχώς η Ελλάδα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η απονομή τιμητικών διακρίσεων στον κ. Αναστάσιο Μπίλλη και στην σύζυγό του κα. Ιουλία Μπίλλη για την μεγάλη προσφορά τους στην Μακεδονία και στην Πέλλα. Για τη ζωή και το πολυδιάστατο έργο της προσφοράς τους μίλησε η αρχαιολόγος κα. Αναστασία Χατζηδήμου-Χρυσοστόμου. Ο κ. Αναστάσιος Μπίλλης και η σύζυγός του Ιουλία Μπίλλη, με καταγωγή από την Έδεσσα, εξέφρασαν την αγάπη τους για την Πέλλα και την Έδεσσα, αισθανόμενοι ιδιαίτερη τιμή για το γεγονός της βράβευσης με την παρουσία του Μακαριότατου. Κατά την απονομή των πλακετών, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι πρόκειται για μία συμβολική πράξη ευχαριστίας και αναγνώρισης της προσφοράς του ζεύγους Μπίλλη, με την ευχή και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλοι άξιοι συνεχιστές και μιμητές ευεργέτες στην παρούσα δύσκολη περίοδο που διανύει η Ελλάδα. 

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος κκ. Ιερώνυμος σ’ έναν σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε για την πρόσκληση να επισκεφτεί και να προσκυνήσει στην Πέλλα ενώ, με αφορμή το περιεχόμενο των ομιλιών και της τελετής της βράβευσης, τόνισε την ανάγκη ενεργοποίησης των ανθρώπων για την επίτευξη υψηλών στόχων. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού σε πιάνο από τους σπουδαστές του Ωδείου της Έδεσσας και με τον εθνικό ύμνο τον οποίο έψαλαν όρθιοι οι παραβρισκόμενοι.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά, μέσω διαδικτύου με τη βοήθεια της τεχνολογίας του live streaming και μέσω του δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ. Μάλιστα, παρακολούθησαν την εκδήλωση και πολλοί Έλληνες της ομογένειας οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη τον οποίο και συνεχάρηκαν για τη διοργάνωση και το σπουδαίο περιεχόμενο της επετειακής αυτής εκδήλωσης.  

Τέλος, οι επετειακές εκδηλώσεις συνεχίζονται με την προγραμματισμένη εκδήλωση στα Γιαννιτσά, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012 και ώρα 19.00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, στις οποίες θα παραβρεθεί επίσης ο Αρχιεπίσκοπος. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ "ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ".



Ο Δήμος Αλμωπίας ενημερώνει ότι, στo πλαίσιo δημιουργίας του «Δικτύου Αλμωπίας για την Κοινωνική Συνοχή»,  καλεί τους πολίτες της Αλμωπίας να συμμετέχουν εθελοντικά στις προγραμματισμένες ενέργειες και δράσεις του εν λόγω Δικτύου.
Το   «Δίκτυο Αλμωπίας για την Κοινωνική Συνοχή» αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα και έρχεται να “απαντήσει” στις επιπτώσεις της δυσμενούς οικονομικής  συγκυρίας στη διαβίωση πολλών συμπολιτών μας.
 Σήμερα,  περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση των πολιτών, φορέων, συλλόγων και των ομάδων εθελοντισμού της περιοχής μας στην κατεύθυνση της διατήρησης και στήριξης  του κοινωνικού ιστού της Αλμωπίας , είναι αναγκαία. Μέσω της αλληλεγγύης και τις κοινωνικής προσφοράς μπορούμε να λύσουμε ή να αμβλύνουμε τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο της ζωές συμπολιτών μας, άρα και την ίδια την κοινωνία μας.
Οι τομείς και οι δράσεις του  «Δικτύου Αλμωπίας για την Κοινωνική Συνοχή» 
ΥΓΕΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ για την ενίσχυση και στήριξη του «Δικτύου»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ
ΓΕΥΜΑΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Για να δηλώσετε την ενεργή συμμετοχή σας στις ενέργειες και δράσεις του «Δικτύου Αλμωπίας για την Κοινωνική Συνοχή» παρακαλούμε να συμπληρώσετε την ειδική δήλωση/αίτηση που θα βρείτε στο site (www.dimosalmopias.gov.gr) ή στις Υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας και να την καταθέσετε ή να τη στείλετε ταχυδρομικά στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Απασχόλησης του Δήμου Αλμωπίας (ισόγειο) στην κυρία Χατζηαβραμίδου Ευδοκία.

Τηλέφωνο για πληροφορίες: 2384350207 - 211 και 212

Από το Δήμο Αλμωπίας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...