Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας - Ευρωπαϊκες Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017


Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2017, που λαμβάνει χώρα από τις 22 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2017, με το γενικό τίτλο ΠΟΛ(ε)ΙΣ, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας διοργανώνει το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου εκδήλωση στον Αρχαιολογικό Χώρο Πέλλας με τίτλο: «Πόλις και Χώρα: αστικοί και αγροτικοί πληθυσμοί σε τρεις κόσμους (Κλασική αρχαιότητα, Ρώμη, Βυζάντιο)».
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Χώρου της Πέλλας με τρεις αρθρωτές ολιγόλεπτες παρουσιάσεις για τη σχέση των πόλεων με την ύπαιθρο χώρα σε τρεις περιόδους, την κλασική αρχαιότητα (Πέλλα), την ύστερη αρχαιότητα (Έδεσσα), και το Μεσαίωνα (Χρυσή-Μογλενά στην Αλμωπία), ενώ θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας με έμφαση στην ιστορία της πόλης και του αστικού της ιστού.
Το πρόγραμμα των παρουσιάσεων έχει ως εξής:
  1. Άστυ και χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Το παράδειγμα της Πέλλας - Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Πέλλας
  2. Αστικό και αγροτικό τοπίο στη ρωμαϊκή εποχή: η Έδεσσα και η Εγνατία -  Στράτος Νανόγλου, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας
  3. Αστικό και περιαστικό τοπίο μετά την Αρχαιότητα. Έδεσσα και Μογλενά - Γιώργος Σταλίδης, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας
Ξενάγηση στο χώρο - Αλεξάνδρα Σκίτσα, αρχαιολόγος της ΕΦΑ Πέλλας

Η εκδήλωση έχει στόχο να αναδείξει τη σημασία των πόλεων σε κάθε χρονική περίοδο, τονίζοντας την αλληλένδετη κάθε φορά σχέση με το αγροτικό περιβάλλον που τις συντηρούσε. Αυτή η σχέση χαρακτηρίζεται από αλλαγές σε κάθε περίοδο, οι οποίες δίνουν και ένα διαφορετικό χαρακτήρα στον τρόπο ζωής των πληθυσμών της περιοχής. «Τι σημαίνει η ζωή στην πόλη;», «ποιος έλεγχε την αγροτική παραγωγή και πώς έφτανε στις πόλεις;», «πού και πώς λαμβάνονταν οι πολιτικές αποφάσεις;», «ποιοι και πώς μετακινούνταν ανάμεσα στις πόλεις και στις αγροικίες;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα τεθούν από τους τρεις ομιλητές.

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΕΛΛΑΣ
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας
Archaeological Museum of Pella
T.K. 58 005 ,  Πέλλα - Pella - Greece
Tel. +302382031160, +302382032730
Fax. +302382033092

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο ξεκινά δημιουργικά την νέα θεατρική σεζόν


«ΕΝΑΡΞΗ ΝΕΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2017-2018»

Το Εδεσσαϊκό Θέατρο με σκοπό τη διατήρηση και τη διάδοση του ερασιτεχνικού Θεάτρου στην πόλη, ξεκινά δημιουργικά την νέα θεατρική σεζόν έχοντας στα σκαριά τις επόμενες παραγωγές. Συγκεκριμένα για την Κεντρική Σκηνή  έχει συγκροτηθεί η Θεατρική ομάδα και ήδη ξεκίνησαν πρόβες για το νέο έργο που θα παρουσιαστεί περί τα τέλη Οκτώβρη, ενώ η Νεανική Σκηνή έχει δρομολογήσει την παρουσίαση νέου έργου για τη μαθητική κοινότητα το Νοέμβρη. 
Παράλληλα άρχισαν οι εγγραφές για το Θεατρικό Εργαστήρι και θα συνεχιστούν όλο τον Σεπτέμβρη (πληροφορίες στο τηλ 6938363911 και στο εντευκτήριο του συλλόγου κάθε απόγευμα 6.30-8.30). Το Θεατρικό Εργαστήρι θα ξεκινήσει τη λειτουργία του την Κυριακή 1η Οκτώβρη και θα υποδεχτεί παιδιά και εφήβους (4 ετών +)
Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί τα μέλη, τους φίλους και όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. 

«ΕΥΧΕΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ»
«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αλλάξουμε τον κόσμο». 
Νέλσον Μαντέλα, Νόμπελ Ειρήνης 1993
Το ταξίδι στη γνώση και την καλλιέργεια είναι μακρύ και δύσκολο. Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ευχόμαστε στους μαθητές να έχουν υγεία και δύναμη προκειμένου να κατορθώσουν με μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, υπομονή και επιμονή να κάνουν κτήμα τους την γνώση, τις αρχές και τις αξίες της δύναμης του χαρακτήρα και της μάθησης που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Ευχόμαστε επίσης στους εκπαιδευτικούς να οπλιστούν με δύναμη και υπομονή ώστε να συμβάλουν στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών με προσωπικότητα και κοινωνική ευαισθησία.
Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά με χαρές, επιτυχίες και πρόοδο !

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αλμωπός - Νάουσα Φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...