Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΗΓΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ "ΚΟΥΚΟΥΡΟΥ"Σε μια ασφυκτικά κατάμεστη αίθουσα στα γραφεία του συλλόγου, έγινε μια πρώτη συνάντηση μελών και φίλων του Ορειβατικού Περιηγητικού Συλλόγου Προμάχων ''H KOYKOYΡΟΥ'' με σκοπό την επαναδραστηριοποίησή του.

Στη συνάντηση τέθηκαν οι πρωταρχικές βάσεις και δρομολογήθηκαν οι ενέργειες που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσει σύντομα η λειτουργία του.

Αποφασίστηκε αρχικά η εγγραφή νέων μελών για να στελεχωθεί με όσο το δυνατόν περισσότερο έμψυχο υλικό ο σύλλογος, καθορίστηκαν οι επόμενες ενέργειες όσον αφορά την ανακαίνιση της αίθουσας για την καλύτερη λειτουργικότητά της, ορίστηκαν οι βασικές υποχρεώσεις στα οργανωτικά μέλη, ενώ συζητήθηκαν μια σειρά δράσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στην ανεπίσημη πρώτη αυτή συνάντηση, ακούστηκαν πάρα πολλές και ενδιαφέρουσες ιδέες, για να γίνουν από τον σύλλογο, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τόσο τα περιβαλλοντολογικά, όσο και τα πολιτιστικά στάσιμα δρώμενα των Προμάχων.

Απευθύνεται λοιπόν κάλεσμα σε όσους επιθυμούν, μικρούς και μεγάλους, να ενσωματωθούν στις τάξεις του συλλόγου, να πηγαίνουν στα γραφεία του συλλόγου, που στεγάζονται στο κτίριο της κοινότητας Προμάχων, κάθε Τετάρτη και ώρα 21.00-22.00 για περισσότερες λεπτομέρειες.
Επίσης μπορούν να επικοινωνούν κάθε ημέρα με τον πρόεδρο Αλέξανδρο Νάνο(Μητσιμπόνα) στο τηλέφωνο 693 252 7130.

Επίσης μπορούν να ενημερώνονται από το Πράσινο περίπτερο και φυσικά από τα "Προμαχιώτικα Νέα" που στηρίζουν την νέα αυτή προσπάθεια με όλες τους τις δυνάμεις.

Ορειβατικός Περιηγητικός Σύλλογος Προμάχων ''H KOYKOYΡΟΥ''

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Για τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης οίνων στην Περιφερειακή Ενότητα ΠέλλαςΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας ενημερώνει τις επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις εμφιάλωσης οίνων πού έχουν αδειοδοτηθεί και λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ότι υποχρεούνται μέχρι 27 Απριλίου 2016 να υποβάλλουν Αναγγελία Έναρξης Λειτουργίας, σύμφωνα µε το άρθρο 2 της Υπουργικής Απόφασης με αριθμ. 5042/116548/2015 (ΦΕΚ Β’ 2323/27-10-2015).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τα γραφεία της υπηρεσίας στην Έδεσσα (τηλ. 2381351293) και στα Γιαννιτσά (τηλ. 2381352312).


Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης 

Τσαντάκης Τρύφων

Εθελοντική δράση για το περιβάλλον στην ΑλμωπίαΕθελοντική δράση για το περιβάλλον στην Αλμωπία

Την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής διοργάνωσης Let’s do it Greece (http://www.letsdoitgreece.org), περιβαλλοντική δράση στην Αλμωπία.
Με συντονιστή τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας σε συνεργασία με το Δήμο Αλμωπίας, καθώς και με την συμμετοχή Πολιτιστικών και άλλων Συλλόγων, των Σχολείων, της Ηλιαχτίδας,  τους Almopistas, του Δασαρχείου και πολίτες του Δήμου μας, συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά να καθαρίζουμε και να ομορφαίνουμε το «Δασάκι» που βρίσκεται στην Αριδαία.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αριδαίας θα παρέχει ένα πυροσβεστικό όχημα προς επιμόρφωση των παιδιών για τη λειτουργία του. Οι πυροσβέστες θα τους μιλήσουν για τους κινδύνους των πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για τη σωστή συμπεριφορά μας απέναντι στα δάση και τη φύση. 
Επίσης στα πλαίσια της δράσης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το περιβάλλον. 
Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή στις 10.00 π. μ. στο «Δασάκι», με σκοπό να συνεχίσουμε την περσινή προσπάθεια για την καθαριότητα και την ανάπλαση του χώρου.
Να είμαστε όλοι εκεί γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να προσφέρουμε και να ομορφύνουμε τον τόπο μας!
                                                                                             


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΩΡΛ       Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ( μόνο 7,5 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες) κάθε χρόνο έχουν προβλήματα με τη φωνή τους!
Την προσοχή όλων και ιδιαίτερα αυτών που είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους εφιστούν οι Ωτορινολαρυγγολόγοι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής στις 16 Απριλίου .
«Η φωνή είναι μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και μέσω αυτής κάνουμε το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής μας επικοινωνίας με τα άτομα του κοντινού και μη περιβάλλοντός μας» αναφέρειο  διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει

«Γι αυτό χρειάζεται προσοχή καθώς και η φωνή  πολλές φορές ασθενεί. Μάλιστα οι πιθανότητες για να αποκτήσει κάποιος πρόβλημα φωνής κατά τη διάρκεια της ζωής του είναι 30%».
Σύμφωνα  με τους επιστήμονες η φωνή χαρακτηρίζεται από το ύψος, την ένταση και τη χροιά.
 • Το ύψος της φωνής καθορίζεται από τη συχνότητα των ταλαντώσεων των φωνητικών χορδών. Η συχνότητα έχει άμεση εξάρτηση από το μήκος, το πάχος και την ένταση των χορδών.
 • Η ένταση της φωνής εξαρτάται από την πίεση της εκπνοής κατά τη στιγμή της ομιλίας.
 • Η χροιά της φωνής προσδιορίζεται από τον βασικό τόνο, που δίνεται από τη φωνητική μηχανή, σε συνδυασμό με την αρμονία.
«Η φωνασθένεια προσβάλλει κυρίως άτομα που είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιούν πολύ τη φωνή τους και που δεν κάνουν σωστή χρήση της, όπως τραγουδιστές, εκπαιδευτικούς, εκφωνητές, δικηγόρους κλπ» εξηγεί ο κ. Αρτόπουλος και προσθέτει:
«Οι συνηθέστεροι παράγοντες εμφάνισης της φωνασθένειας οφείλονται σε ασθένειες όπως: συνάχι, φλογώσεις του  λαιμού, αναιμία, μεταγριππικές επιπλοκές κλπ».
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας της Φωνής  οι Ω.Ρ.Λ συνιστούν μερικές πρακτικές οδηγίες για να μην έχουμε πρόβλημα με την φωνή μας:
 • Αποφύγετε την ομιλία σε θορυβώδη περιβάλλοντα
 • Αποφύγετε τις κραυγές, τις στριγκλιές, το δυνατό γέλιο καθώς και τις συνεχείς απόπειρες καθαρισμού του λαιμού
 • Καταστείλετε το βήχα σας και προσπαθήστε να πταρνισθείτε "μαλακά" και όχι θορυβώδη
 • Αποφύγετε τη δημιουργία παράξενων ήχων με τη φωνή σας
 • Μην ψιθυρίζετε. Το ψιθύρισμα είναι χειρότερο από την ομιλία
 • Αρχίστε την κάθε πρόταση ομιλίας με εκπνοή
 • Κάντε μία παύση στη μέση της πρότασης και αναπνεύστε πάλι 
 • Διατηρείστε ένα απαλό και σωστό τρόπο ομιλίας με σωστή άρθρωση
 • Ομιλείτε με τη σωστή ταχύτητα ομιλίας 
 • Δώστε ευλυγισία στη φωνή σας
 • Μάθετε να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας με όσο το δυνατόν λιγότερη προσπάθεια και τάση
 • Μην ομιλείτε για πολλή ώρα, αποφύγετε τις παρατεταμένες τηλεφωνικές συνομιλίες, δώστε χρόνο στη φωνή σας να ξεκουραστεί κατά τη διάρκεια της ομιλίας σας
 • Αποφύγετε να μιλάτε ή να τραγουδάτε συνέχεια κοντά στα όρια της φωνητικής σας κλίμακας
 • Δώστε χρόνο στη φωνή σας να ξεκουραστεί μετά.
 • Χρησιμοποιήστε σωστά την κοιλιακή η διαφραγματική αναπνοή
 • Διατηρείστε την σωστή ενυδάτωση του σώματος, πίνοντας 7-9 ποτήρια νερό την ημέρα
 • Σε περίπτωση κρυολογήματος η λαρυγγίτιδας συμβουλευτείτε αμέσως τον ειδικό ιατρό
 • Αποφύγετε τη ξηρασία που δημιουργεί ο κλιματισμός σε εσωτερικούς χώρους
 • Αποφύγετε την εισπνοή μολυσμένου αέρα
 • Διατήρηση καλής γενικής κατάστασης
 • Αναπαύεστε αρκετά
 • Ασκηθείτε συχνά
 • Διατηρείστε μια ισορροπημένη δίαιτα που να περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και τροφές ολικής αλέσεως 
 • Αποφυγή καπνίσματος 
 • Θεραπεύεστε την γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση εφόσον πάσχετε 
 • Αποφεύγετε τα καφεϊνούχα και αλκοολούχα ποτά γιατί αυτά προκαλούν αφυδάτωση
 • Η χρήση ενός υγραντήρα θα βοηθήσει στην ενυδάτωση
 • Ο «καθαρισμός» του λαιμού θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί προκαλεί τραυματισμό στιςφωνητικές χορδές
 

www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

ΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ 7Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΑΠΟΝΟΜΗ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΣΕ ΜΑΘΗΤΡΙΑ ΤΟΥ 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΣΤΟΝ  7Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΟΙΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Το Σάββατο 9 Απριλίου στις 11.30 π.μ. ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας πραγματοποίησε εκδήλωση για τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Ποιητικό Διαγωνισμό που τελούσε υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων.
Ο διαγωνισμός αγκαλιάστηκε από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά κυρίως από το Υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα η πανελλήνια εμβέλεια του να έχει αποστολή ποιημάτων από όλες τις πόλεις, επαρχίες και όλους τους  νομούς της χώρας ( από την Ηλεία, την Πρέβεζα τη Λέσβο, τη Σαμοθράκη από την ακριτική Καστοριά  έως τον Έβρο  και από την Θήβα, Κοζάνη, το Νευροκόπι, την Αρκαδία, την Κέρκυρα έως την Ρόδο, Κοζάνη, την Φλώρινα ).
Φέτος έφθασαν στην επιτροπή πάνω από 1000 ποιήματα .
Στην μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας Μαρία Βαλασίδου, απονεμήθηκε  το                     Γ’ Βραβείο ποίησης.
Στην εκδήλωση που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τον Γιάννη Τζανή,  λογοτέχνη – φιλόλογο, Πρόεδρο του «Φιλολόγου», Πέτρο Μπέσπαρη, λογοτέχνη – φιλόλογο Γιώργο Μπίμπη, εκδότη, ανακοίνωσε το Πρακτικό των αποτελεσμάτων  και αμέσως μετά ακολούθησε η Απονομή των Βραβείων – Επαίνων .
Μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό,  γονείς, εκπαιδευτικοί, λογοτέχνες  και πλήθος κόσμου παρευρέθησαν στην εκδήλωση  ενώ χαιρετισμό απεύθυναν και απένειμαν βραβεία μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστάσιος Κουράκης Α΄Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων-Βουλευτής Θεσσαλονίκης, ο Σύμβουλος Πολιτισμού, Περιβάλλοντος & Δικαιωμάτων του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας  κ. Θέμης Δημητρακόπουλος, οι Βουλευτές Θεσσαλονίκης κ. Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, κ.Γιώργος Αρβανιτίδης,  εκ μέρους του Περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης ο κ. Ανατολίτης Βασίλης Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ  κ. Λάζαρος Κυρίζογλου,  η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης κα Έλλη Χρυσίδου, η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού ΠΚΜ κα Άννα Μυκωνίου, η Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος κα Άννα Φαχαντίδου εκπρόσωπος του Προεδρείου της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης- λογοτέχνης κ. Δημήτρης Μπρούχος.]

«Η συμμετοχή των μαθητών αλλά και η παρουσία τους σήμερα στην εκδήλωση που ήρθαν για να παραλάβουν τα βραβεία τους από όλες τις πόλεις και τις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη με τους γονείς και  τους εκπαιδευτικούς τους, μας κάνει ιδιαίτερα αισιόδοξους για τα παιδιά που εκφράζονται μέσα από το γραπτό λόγο και τολμούν να συμμετέχουν σε πανελλήνιους διαγωνισμούς όπως ο σημερινός. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια όλοι οι μαθητές που έλαβαν μέρος και κάθε χρόνο όλοι οι συμμετέχοντες λαμβάνουν και Αναμνηστικά  Συμμετοχής», δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.


Πρόσφυγες ναυάγια

Ποια μοίρα δυσοίωνη
αποφάσισε την μετακίνηση τους;
Ποια αρπακτικά δίψασαν 
για αίμα και δάκρυα;
Γέμισε το Αιγαίο πτώματα,
στοίχειωσαν τα νερά του 
με κουφάρια αθώων παιδιών. 

Ξεριζωμένοι 
και καταδιωγμένοι πρόσφυγες 
κλαίνε την μοίρα τους,
μεταφέρονται δούλοι στην Δύση
γιατί οι δήμιοι εκτελέσανε χρησμούς.
Σαν τα ποντίκια περιφέρονται 
να βρουν στέγη και πατρίδα.
Πάλι η ιστορία θρηνεί θύματα,
πάλι γράφει μαύρες σελίδες 
και δημιουργεί φόβους και τέρατα.

Ποιος θα αγκαλιάσει κραυγές και φόβους;
ποιος θα περιθάλψει την περηφάνια;
Νέα τάξη πραγμάτων, νέα σύνορα, 
νέες μετακινήσεις, νέες επαναστάσεις,
αναζητούν την θεϊκή παρέμβαση
στην ανθρώπινη  τιμωρία.
                                      Μαρία Βαλασίδου
Συνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους κτηνοτρόφους της ΠέλλαςΣυνάντηση Γιάννη Σηφάκη με τους κτηνοτρόφους της Πέλλας

Η συνάντηση με τον σύλλογο κτηνοτρόφων της Πέλλας που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο της Ιορδάνη Πετρίδη και  πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του από όλον τον Νομό Πέλλας έγινε σε φιλικό επίπεδο και ήταν βασισμένη στην αμοιβαία ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη.  
Εξάλλου ο βουλευτής έχει αρκετές φορές κανονίσει συνάντηση των κτηνοτρόφων της Πέλλας με τον Υπουργό και άλλα στελέχη του Υπουργείου και έχει διεκδικήσει λύσεις τόσο σε συλλογικά όσο και σε ατομικά τους επαγγελματικά προβλήματα.
Ο Γιάννης Σηφάκης δήλωσε υποστήριξη στα δίκαια αιτήματα τους και δεσμεύτηκε να αγωνιστεί για το καλύτερο δυνατό στις συνθήκες της νέας ΚΑΠ που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2014 και δεσμεύει την χώρα μέχρι το 2019. Λίγα μπορούν να τροποποιηθούν το 2017. 
Θα λυθεί το θέμα της διασυνδεδεμένης το 2016 με νέα διάταξη.
Ο βουλευτής δεσμεύτηκε να καλέσει άμεσα τους κτηνοτρόφους της χώρας ( μαζί και της Πέλλας) σε συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Αγροτικής Ανάπτυξης του κυβερνώντος Κόμματος στην Βουλή παρουσία του Υπουργού και τουλάχιστον 30 βουλευτών για να συζητηθούν τα προβλήματα τους.
 Η πολιτική των προηγούμενων και η νέα ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει χιλιάδες προβλήματα στην κτηνοτροφία, ιδιαίτερα στην εκτατική κτηνοτροφία. 
Η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του Νόμου για τις βοσκήσιμες γαίες θα κάνει ότι μπορεί μέσα στα πλαίσια των δεσμεύσεων από την ΚΑΠ για την καλυτέρευση της θέσης των κτηνοτρόφων  και θα αλλάξει ριζικά την κατανομή των βοσκοτόπων και του τρόπου απονομής των δικαιωμάτων στην αναθεώρηση της ΚΑΠ

Το υπόμνημα των κτηνοτρόφων που παραδόθηκε στον βουλευτή ήταν το ακόλουθο: 

Έδεσσα, 11/04/2016

Προς κύριο Γιάννη Σηφάκη, βουλευτή Πέλλας  
Κε βουλευτά, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για θέματα που απασχολούν τον κλάδο των κτηνοτρόφων που χρησιμοποιούν βοσκότοπο.
Τα προβλήματα της εκτατικής κτηνοτροφίας είναι πάρα πολλά. Το βασικότερο είναι η κατανομή των βοσκοτόπων. Τα αιγοπρόβατα, αλλά και μεγάλα ζώα που δεν είχαν εκτατικά δικαιώματα  είτε δεν έλαβαν καθόλου είτε έλαβαν πολύ μικρή έκταση , ακόμα και αν στην πραγματικότητα μετακινήθηκαν σε θερινό βοσκότοπο. Αποτέλεσμα της μη κατανομής βοσκοτόπου κατά τα προηγούμενα χρόνια είναι να μην λάβουν οι παραγωγοί ούτε εκτατικά δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης ( νέα ΚΑΠ ), αλλά ούτε και την Εξισωτική Αποζημίωση κατά τα έτη 2013, 2014, 2015. Και σαν να μην έφτανε που δεν έλαβαν χρήματα, τους καταλογίστηκαν και ποινές για τα επόμενα έτη εξαιτίας των μη δηλωθέντων βοσκοτόπων.  
Για την έκδοση των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης λήφθηκε υπόψη ο μέσος όρος της κατανομής των βοσκοτόπων της τελευταίας τριετίας (2013, 2014, 2015), αγνοώντας το ζωικό κεφάλαιο (καμία σύνδεση δεν έγινε μεταξύ των δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης και παραγωγής), με αποτέλεσμα να μην αυξάνονται τα ποσά των επιδοτήσεων για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο. 
Επίσης, δεν είναι δυνατόν το ζωικό κεφάλαιο που πραγματικά χρησιμοποιεί τον βοσκότοπο, να περιορίζεται στις μηδαμινές εκτάσεις που τελικά του δόθηκαν, έτσι ώστε να παραμείνουν καλυμμένοι όσοι κατέχουν ιστορικά δικαιώματα. Μέσα από τα εκτατικά δικαιώματα πληρώνονται ανύπαρκτα και ενσταυλισμένα ζώα , τα οποία έχουν κατοχυρώσει δικαιώματα με ανορθόδοξο τρόπο (σφάγια παράνομων ελληνοποιήσεων), με την δικαιολογία ότι τα προαναφερόμενα ιστορικά δικαιώματα, σύμφωνα και με την απόφαση που λήφθηκε από το Ελληνικό Κράτος για τη Νέα ΚΑΠ,  μπορούν να μειώνονται ως 5% ετησίως. Φυσικά εξαίρεση αποτελούν τα άλογα αυτόχθονων φυλών, που ενώ χρησιμοποιούν και περιποιούνται τον βοσκότοπο περισσότερο από κάθε άλλο ζώο, εξαιρέθηκαν από την κατανομή των βοσκοτόπων , με τη δικαιολογία ότι δεν επαρκούν τα βοσκοτόπια (αφού καλύφθηκαν με βοσκότοπο τα ζώα που δεν χρησιμοποιούν τις εκτάσεις αυτές)  και για αυτό τον λόγο η μείωση των δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ φτάνει αυτόματα στο 100% της ενίσχυσης από το πρώτο έτος. 
Σύμφωνα με τον NOMO ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4351/4.12.2015,  για τις Βοσκήσιμες γαίες Ελλάδας και άλλες διατάξεις, άρθρο 4, τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης έχουν καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 31.01.2019. Για να εγκριθούν θα χρειαστεί  επιπλέον χρόνος, έτσι ώστε να καλυφθούν μέχρι τη λήξη της Προγραμματικής Περιόδου όλοι όσοι δεν χρησιμοποιούν πραγματικά τον βοσκότοπο. 
Είναι εφικτό να γίνει σωστός διαχωρισμός των αγελαίων και ενσταυλισμένων ζώων μέσω των κατά τόπων Αγροτικών Κτηνιατρείων και της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδομένων, όπου καταχωρούνται  ο αριθμός και το είδος των ζώων , αλλά και το αν η εκτροφή είναι αγελαία ή όχι. 
Όσο για τα ψεύτικα δηλωμένα ζώα,  έχουμε κατ’ επανάληψη αιτηθεί να συνυπογράφει ο Κτηνίατρος Εκτροφής στην δήλωση ΟΣΔΕ κάθε έτος, ο οποίος πρέπει να έχει τις αστικές και ποινικές ευθύνες  που έχει ο πολιτικός μηχανικός για τα αυθαίρετα, καθώς το σύστημα που συντηρεί όλους τους κωδικούς εκτροφής με ανύπαρκτα ζώα έχει πολύ βαθιές ρίζες. 
Από τα προβλήματα της κατανομής των βοσκοτόπων πλήττονται και οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων του Υπουργείου (βιολογική κτηνοτροφία, αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων). 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το άρθρο 52, το  οποίο μας καλεί να αναπτύξουμε μαντικές ικανότητες  για το ποια βοοειδή θα γεννήσουν μέχρι το τέλος του κάθε τρέχοντος έτους ή για το πόσο γάλα θα μας δώσει ένα αιγοπρόβατο κατά τη διάρκεια του έτους. Τα 120 κιλά γάλα ανά έτος ανά επιλέξιμη αίγα ή προβατίνα είναι ένας μη εφικτός στόχος για ποιμενικά ζώα, τα οποία χρησιμοποιούν κατά κόρον βοσκότοπο, έχουν ποιοτική παραγωγή και εξαιτίας τους κατοχυρώθηκε η Φέτα, και τα οποία τελικά αποκλείονται από την εν λόγω ενίσχυση. Ζητούμε η συνδεδεμένη ενίσχυση να ισχύσει όπως και στο παρελθόν. 
Ένα ακόμη βασικό πρόβλημα είναι η συστηματική καθυστέρηση στις πληρωμές των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων. Λόγω της μη έγκαιρης καταβολής αυτών και του ασφυκτικού οικονομικού κλίματος της χώρας, οι επιπτώσεις στην εγχώρια παραγωγή είναι αρνητικότατες και  δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη όταν παραγωγοί και ζωικό κεφάλαιο έχουν φθίνουσα πορεία. Να σας θυμίσουμε ότι υπάρχουν Προγράμματα του Υπουργείου απλήρωτα εδώ και 4 χρόνια. 
Όσον αφορά το θέμα των ενστάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ , γνωρίζουμε όλοι ότι μετά από έναν επιτόπιο έλεγχο της Υπηρεσίας , εάν ο παραγωγός δεν συμφωνεί με τα πρακτικά του ελέγχου, μπορεί να υποβάλλει την ένστασή του εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Οι περισσότεροι από εμάς όμως , αποφεύγουμε να ασκήσουμε το δικαίωμά μας αυτό, καθώς στερούμαστε την άμεση καταβολή των ενισχύσεων μέχρι την εξέταση της ένστασής μας και η οικονομική στενότητα θα είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτη. Έτσι αποδεχόμαστε και την οποιαδήποτε ποινή που θα προκύψει. Το λογικό θα ήταν να πληρώνεται έστω ότι αναγράφεται στο δελτίο του επιτόπιου ελέγχου και η εκκαθάριση να γίνεται όταν εξεταστεί τελικά η ένσταση. 
Μεγάλο πρόβλημα είναι οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες ανέρχονται μόλις στο 8% των συνολικών εισφορών του κλάδου στον Οργανισμό. Προτείνουμε να αποζημιώνονται οι απώλειες ζωικού κεφαλαίου και από άλλες αιτίες ή ιδανικά από οποιαδήποτε αιτία. Είμαστε αγανακτισμένοι για την κατάσταση αυτή και το σύνολο  των κτηνοτρόφων θέλει να απαλλαγεί από τις συγκεκριμένες εισφορές αφού τελικά αυτές δεν είναι ανταποδοτικές. Υπάρχει αλματώδης αύξηση των αρπακτικών ζώων (αρκούδες, λύκοι) και των αδέσποτων σκυλιών που κατασπαράζουν καθημερινά στα κοπάδια μας για τα οποία δεν αποζημιωνόμαστε. 
 Έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει και το θέμα του μηνιαίου εργοσήμου στους εργάτες που απασχολούμε, καθώς εκτός από την έλλειψη ρευστότητας - εξαιτίας της μη έγκαιρης πληρωμής των επιδοτήσεων και του κόστους μεταφοράς του εργαζομένου, είναι και πρακτικά αδύνατο να προσέρχεται ο ίδιος ο εργαζόμενος από τους θερινούς βοσκότοπους μια φορά τον μήνα για δύο μέρες στις Υπηρεσίες και να μένει το κοπάδι εκτεθειμένο. Εκτός από τις μεγάλες αποστάσεις, δεν βοηθάει και το οδικό δίκτυο.
Με εκτίμηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΤΑΤΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ
ΝΟΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...