Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΟ ΠΑΡΤΥ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΜΕ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΣΤΟ ΠΙΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΥ

Η ΔΗΚΕ ΑΛΜΩΠΙΑΣ  μαζί με την ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του 9ου Καρατζοβίτικου  καρναβαλιού, προσκαλούν όλα τα παιδιά μεταμφιεσμένα και μη να χορέψουμε  και να διασκεδάσουμε παρέα, σε ένα Καρναβαλίστικο πάρτυ με Ξυλοπόδαρο και Κλόουν, με μουσικοχορευτικές δραστηριότητες, γαϊτανάκι, πολλά παιχνίδια και μαγικά. 
Σας περιμένουμε όλους μικρά και μεγάλα παιδιά το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 στην πλατεία Λοχία Αθανασίου Σέτσκου (Κεντρική πλατεία) Αριδαίας.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας το πάρτυ θα γίνει στο Κλειστό Γυμναστήριο.


                                                             Με εκτίμηση
                                        Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Ενίσχυση των υπηρεσιών Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας με επιστημονικό προσωπικό

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Η αγροτική ανάπτυξη με παράλληλη στήριξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής μας στρατηγικής»

Με αφορμή αβάσιμα δημοσιεύματα αναφορικά με την κατάργηση του Αγροτικού Κτηνιατρείου και του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης Αριδαίας που εξυπηρετεί υποθέσεις γεωργών και κτηνοτρόφων του Δήμου Αλμωπίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρει:

«Στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνοτροφίας της Αλμωπίας, με την ενίσχυση των υπηρεσιών της Αριδαίας με επιστημονικό προσωπικό. Η μετακίνηση διοικητικού προσωπικού για λόγους εύρυθμης λειτουργίας του συνόλου της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού ανάλογα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των στελεχών και σύμφωνα τις ανάγκες του οργανισμού, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υποβάθμιση ή κατάργηση υπηρεσιών. Το ενδεχόμενο κατάργησης υπηρεσιών που παρέχουν πολύτιμες και εξειδικευμένες υπηρεσίες δεν είναι φυσικά στις προθέσεις μας και είναι τελείως αντίθετο με τις απόψεις μας για τη διοίκηση της ανάπτυξης στην Πέλλα.

Οι νέες τεχνολογίες παρέχουν σήμερα τη δυνατότητα για απλοποίηση πολλών γραφειοκρατικών διαδικασιών και η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει επενδύσει σ’ αυτόν τον τομέα με την ανάπτυξη των αντίστοιχων υποδομών και την κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού. Οι αντίστοιχες υποδομές εκτός από την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των πολιτών συμβάλλουν επίσης στην ενίσχυση της διαφάνειας.

 Η αγροτική ανάπτυξη, μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής και στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης της γεωργίας. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κτηνοτροφία στην Πέλλα ώστε μαζί με την γεωργία να αποτελέσουν μία σταθερή πηγή εισοδήματος και συνεχούς βελτίωσης των όρων ποιότητας ζωής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των κατοίκων.


Είναι σημαντικό να κοιτάμε το δάσος και όχι το δέντρο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική μας και η δράση μας επιβεβαιώνουν το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για τον Δήμο Αλμωπίας και όλους τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε μία λογική ισόρροπης ανάπτυξης και συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. Η ίδια αρχή εξάλλου, της ενιαίας σύγχρονης και ανταποδοτικής διοίκησης, έχει υιοθετηθεί για το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και αποτελεί μονόδρομο για την ανάδειξη του σύγχρονου ρόλου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

BEE ECONOMY: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΗΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΝΕΓΚΟΤΙΝΟ


Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο και πρόεδρο της ΔΕΥΑ κ. Γιάννη Κετικίδη στον Δήμο Νεγκότινο της Π.Γ.Δ.Μ.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας « Bee-economy», το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία των δήμων για στήριξη της μελισσοκομίας μέσω δράσεων έρευνας, εκπαίδευσης και προώθησης και αφορά στο τομέα της Οικονομικής Ανάπτυξης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αλμωπίας έχει ξεκινήσει ήδη, ενώ ο Δήμος Νεγκότινο θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και στα πλαίσια της συγκεκριμένης συνεργασίας, θα γίνουν διακριτές δράσεις από τη πλευρά του κάθε Δήμου, καθώς επίσης και συναντήσεις εργασίας για ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Στη συνάντηση των κ.κ. Μπίνου και Κετικίδη με τον Δήμαρχο Νεγκότινο και τους συνεργάτες του, συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα και οι πρώτες δράσεις που περιλαμβάνουν την προμήθεια μελισσοκομικού οχήματος για τον Δήμο Αλμωπίας και τη διαμόρφωση χώρου για το μελισσοκομικό σχολείο.

Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα των δύο Δήμων για να βρεθεί κοινός τόπος για την επεξεργασία νέων προτάσεων σε ερχόμενες προσκλήσεις που θα σχετίζονται με θέματα όπως η ύδρευση, η οδοποιία και ο τουρισμός.


Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος και ο Αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Γιάννης Κετικίδης σε δήλωση τους εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις παραπάνω επαφές οι οποίες θα αποφέρουν όπως είπαν σημαντικά οφέλη για τον Δήμο μας.

Η επίσκεψη συνέπεσε με τους εορτασμούς της πόλης του Νεγκότινο, οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στο κρασί, το οποίο αποτελεί σημαντική παραγωγική δραστηριότητα για τη συγκεκριμένη περιοχή.










ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΤΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙΑΝΑ ΠΕΛΛΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας




Θέμα: Παραχώρηση έκτασης σε μικροκαλλιεργητές στα Σεβαστειανά - Πέλλας.


Ανάστατοι είναι οι αγρότες της Τ.Κ. Σεβαστειανών του Δήμου Σκύδρας με την πρόθεση της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας να προχωρήσει στην εκμίσθωση έκτασης 350 περίπου στρεμμάτων του Αγροκτήματος Σεβαστειανών σε εταιρεία για 25ετή εκμετάλλευση και όχι σε ακτήμονες και μικροκληρούχους του χωριού για καλλιέργεια.
 Πρόκειται για έκταση του Αγροκτήματος Σεβαστειανών, που με παλιότερες αποφάσεις είχε παραχωρηθεί για χρήση στο Παράρτημα Σκύδρας του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας και αφορά συγκεκριμένα τα παρακάτω 5  αγροτεμάχια με αριθ. 499 με εμβαδό 1.750 τ.μ.,500 με εμβαδό 69.375 τ.μ., 501 με εμβαδό 81.500 τ.μ., 502γ με εμβαδό 124.712 τ.μ. και 503α με εμβαδό 67.481 τ.μ. και συνολική έκταση περίπου 350.000 τ.μ.
 Οι κάτοικοι των Σεβαστειανών είναι αγανακτισμένοι με την Απόφαση του Δήμου Σκύδρας, με αριθ. 261/2014, σύμφωνα με την οποία - και παρά την προηγούμενη αρνητική σχετική απόφαση της Τ.Κ.Σεβαστειανών με αριθ. 4/2014 - γνωμοδότησε θετικά κατά πλειοψηφία στην παραχώρηση της παραπάνω έκτασης σε εταιρεία για 25 χρόνια σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργ.Αγρ.Ανάπτυξης και Τροφίμων - Δ/νση Πολιτικής Γης  με αριθ. 2473/126416/3-10-14.
 Με σκοπό την αποτροπή της παραπάνω παραχώρησης και ανάκληση της θετικής γνωμοδότησης - κατά πλειοψηφία - του Δήμου Σκύδρας, οι κάτοικοι των Σεβαστειανών προχώρησαν σε συνέλευση καταγγέλλοντας την απόφαση του Δήμου Σκύδρας ζητώντας από το Δ.Σ. του Δήμου την ανάκλησή της. Επιπλέον απαίτησαν να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, ώστε να παραχωρηθούν αυτές οι εκτάσεις γης σε ακτήμονες και μικροκληρούχους των Σεβαστειανών. Διατύπωσαν τις παραπάνω θέσεις τους σε σχετικό Υπόμνημα με συγκέντρωση 275 υπογραφών των κατοίκων, το οποίο επισυνάπτουμε.

 Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός:
Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να μη προσχωρήσει η παραχώρηση των παραπάνω εκτάσεων σε εταιρεία για 25ετή εκμετάλλευση;
Σκοπεύει το Υπουργείο να προχωρήσει σε σχετικές ενέργειες παραχώρησης των παραπάνω εκτάσεων του Αγροκτήματος Σεβαστειανών του Δήμου Σκύδρας στην Π.Ε.Πέλλας σε ακτήμονες και μικροκληρούχους καλλιεργητές του χωριού;

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου  

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ" ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και 
Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού


Θέμα: Σε εκκαθάριση και κλείσιμο οδηγείται η επιχείρηση «Τουριστική Α.Ε.» του Δήμου Έδεσσας.

Τον Οκτώβρη του 2008 αποφασίστηκε, από την πλειοψηφία του τότε Δημοτικού Συμβούλιου Έδεσσας η δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης «Τουριστική Α.Ε.» για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του Κέντρου των «Καταρρακτών» και της Πλατείας «Τημενιδών» στην Έδεσσα.
Η πολιτική όμως που άσκησαν από τότε έως σήμερα όλες διαδοχικά οι διοικήσεις του Δήμου δημιούργησε σημαντικά χρέη στην επιχείρηση με αποτέλεσμα οι χρήσεις των περισσότερων ετών να καταγράφουν ζημιές, ήδη τα τελευταία τρία χρόνια το χρέος της «Τουριστικής Α.Ε.» έχει ξεπεράσει το 1.400.000 ευρώ. Ταυτόχρονα έχουν δει το φως της δημοσιότητας καταγγελίες των εργαζομένων της επιχείρησης για σοβαρά φαινόμενα κακοδιαχείρισης πίσω από τους αρνητικούς ισολογισμούς της.
Με την, από 8/12/2014, κατά πλειοψηφία απόφαση του, για τη λύση και εκκαθάριση της «Τουριστικής Α.Ε, το Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας μεταφέρει ουσιαστικά τις οικονομικές ζημιές στους εργαζόμενους (19 μόνιμοι και μέχρι 25 εποχικοί εργαζόμενοι) που θα χάσουν τη δουλειά τους και στους δημότες που θα επωμιστούν τα χρέη μέσω του Δήμου. Παράλληλα με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική «αξιοποίηση» του φιλέτου των καταρρακτών από ιδιώτες. 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε :
Να παραμείνει η διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του Κέντρου των «Καταρρακτών» και της Πλατείας «Τημενιδών» στην αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου Έδεσσας και των υπηρεσιών του με την αντίστοιχη διασφάλιση των θέσεων εργασίας
Να καταβληθούν όλες οι οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές των εργαζομένων.

Οι βουλευτές 
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου 

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

Αγιορείτικο Μοσχοβολιστό Πρόσφορο
Σφραγίδα του πρόσφορου (συμβολισμοί και έννοιες).
Το Πρόσφορο είναι το ψωμί που προσφέρουμε στον Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία. Μαζί με το κρασί, ως Τίμια Δώρα (άρτος και οίνος), προτού μεταφερθούν με τη Μεγάλη Είσοδο στην Αγία Τράπεζα, τοποθετούνται στην Πρόθεση (προ + τίθημι = προθέτω), όπου με την τελετή της Προσκομιδής θα προετοιμασθούν για τη Θεία Λειτουργία.
Στην Προσκομιδή τμήματα του Προσφόρου θα τοποθετηθούν τελετουργικά στο Δισκάριο και λίγο κρασί στο Άγιο Ποτήριο.
Το στρογγυλό σχέδιο του Προσφόρου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας, απ' όπου προήλθε (γεννήθηκε) ο μονογενής Υιος της. Πάνω στο Πρόσφορο υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, που σχηματίζεται από σφραγίδα. 
Από το κέντρο του Προσφόρου βγαίνει ο Αμνός, δηλ. το κεντρικό τετράγωνο του σχεδίου με τα γράμματα: ΙΣ ΧΣ ΝΙ ΚΑ (Ιησούς Χριστός νικά). Τα γράμματα αυτά πρέπει να είναι ευδιάκριτα και να φαίνονται καθαρά. Λέγεται Αμνός (αρνάκι), γιατί ο προφήτης Ησαϊας προφήτευσε ότι ο Μεσσίας σαν ένα άκακο αρνάκι θα οδηγηθεί στη θυσία. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος επιβεβαίωσε αυτή την προφητεία, όταν έδειξε στους μαθητές του τον Μεσσία και είπε: "Να ο αμνός του Θεού" (Ιωάν.1α', 29). Επίσης ο Απόστολος Πέτρος στην Α Επιστολή (1α, 18-19) γράφει:"Ελυτρώθητε εκ της ματαίας υμών αναστροφής... τιμίω αίματι ως αμνού αμώμου και ασπίλου Χριστού".
Το σχέδιο του Προσφόρου περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ και Θ, δηλ. Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται δεξιά του Αμνού στο Δισκάριο με τα λόγια: 'Εις τιμήν και μνήμην της υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, και αειπαρθένου Μαρίας, ης ταις πρεσβείαις πρόσδεξαι, Κύριε, την Θυσίαν ταύτην εις το υπερουράνιόν σου Θυσιαστήριον. (Συνεχίζει με τον 10ο στίχο του 44ου ψαλμού) Παρέστη η Βασίλισσα εκ δεξιών σου, εν ιματισμώ διαχρύσω περιβεβλημένη, πεποικιλμένη'. (Δηλαδή: Προσφέρουμε τη μερίδα αυτή προς τιμή και μνήμη της υπερευλογημένης ένδοξης Κυρίας μας Θεοτόκου και αειπαρθένου Μαρίας, με τις πρεσβείες της οποίας δέξου, Κύριε, τη Θυσία αυτή στο υπερουράνιό σου Θυσιαστήριο. Τιμητικά στάθηκε η Βασίλισσα στα δεξιά σου με ιματισμό χρυσό ντυμένη, στολισμένη). Η Παναγία στη Βασιλεία του Θεού έχει το πρωτείο τιμής.
Από τα εννέα τριγωνάκια, που βρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, εξάγονται οι μερίδες των αγγέλων και όλων των αγίων και τοποθετούνται αριστερά του Αμνού. Οι άγιοι που μνημονεύονται είναι οι Προφήτες, οι Απόστολοι, οι Ιεράρχες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Ανάργυροι, οι Θεοπάτορες μαζί με τον άγιο της ημέρας και τελευταίος ο Πατέρας της Εκκλησίας που συνέγραψε την τελούμενη Θεία Λειτουργία. Οι άγιοι, επειδή δεν έχει γίνει η Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου και δεν έχουν εισέλθει ακόμα στον Παράδεισο, ωφελούνται κι αυτοί από τη μνημόνευση στις Θείες Λειτουργίες. Εξάλλου και στον Παράδεισο θα προχωρούν από 'δόξης εις δόξαν',δηλ. θα βελτιώνεται η κατάστασή τους και θα απολαμβάνουν σταδιακά μεγαλύτερες θείες ευλογίες.
Επίσης, κατά τον Καβάσιλα προσφέρεται η αναίμακτη θυσία ως ευχαριστία στον Θεό, που μας έδωσε τους αγίους. Αυτοί αποτελούν τα πρότυπα όλων των χριστιανών, αυτοί τους καθοδηγούν και μεσιτεύουν γι' αυτούς με τις προσευχές τους.
Από άλλα τμήματα του Προσφόρου εξάγονται οι μερίδες υπέρ των ζώντων και των κεκοιμημένων, οι οποίοι ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτές τοποθετούνται εμπρός από τον Αμνό και, όταν πριν τη Θεία Κοινωνία κατά τη συστολή (ένωση) Σώματος και Αίματος ο Λειτουργός τις ρίχνει στο Δισκοπότηρο, λέει συγχρόνως τα ακόλουθα αξιοπρόσεκτα λόγια:"Απόπλυνον, Κύριε,τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων σου τω Αίματί σου τω Αγίω· πρεσβείαις της Θεοτόκου και πάντων σου των αγίων. Αμήν". (Δηλαδή:Σβήσε εντελώς, Κύριε, τις αμαρτίες όσων εδώ μνημονεύθηκαν δούλων Σου με το Αίμα Σου το Άγιο· με τις πρεσβείες της Θεοτόκου και όλων Σου των αγίων. Αμήν). Στήν αρχή της Προσκομιδής ο Ιερουργός υψώνει (σηκώνει ψηλά) το Πρόσφορο μέχρι το μέτωπο και μ αυτή την κίνηση συμβολίζει την ύψωση του Χριστού στον Σταυρό, όπου έχυσε το τίμιο Αίμα Του για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Αγιορείτικο Μοσχοβολιστό Πρόσφορο
Υλικά
Για το πρόσφορο
2 φλ.τσαγ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
5 φλ.τσαγ αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο
1 φλ.τσαγ προζύμη
1 φλ.τσαγ χλιαρό νερό (όχι καυτό) για το προζύμη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
χλιαρό νερό όσο πάρει για το ζύμωμα
σφραγίδα ξυλόγλυπτη
2 ταψάκια 25 εκ
Διαδικασία
Για να αναπιάσετε το προζύμι: Σε μια μεσαία ξύλινη γαβάθα ρίξτε ½ φλ.τσαγ αλεύρι μαλακό και 1/2 φλ.τσαγ αλεύρι σκληρό . Ανοίξτε με τα χέρια σας μια λακκούβα στο κέντρο ρίξτε το προζύμι και προσθέστε το χλιαρό νερό. Το δουλεύετε με τα χέρια το προζύμη με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να λιώσει τελείως το προζύμι και το μείγμα να γίνει ένας παχύρευστος χυλός. Σκεπάστε με καθαρή πετσέτα και κουβέρτα, και το αφήστε το σε χώρο ζεστό, για 8 ώρες μέχρι να δείτε να φουσκώνει. Ξεσκεπάστε της κουβέρτες και ρίξτε στη γαβάθα , το αλάτι και λίγο- λίγο όλο το αλεύρι.
Ρίξτε σιγά σιγά το νερό και ζυμώστε για 15΄ λεπτά μέχρι η ζύμη να είναι σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια μας και στη ξύλινη γαβάθα. Αφαιρέστε ένα κομμάτι όσο το μέγεθος του προζυμιού που χρησιμοποιήσατε, και το τοποθετήστε το σε ένα πήλινο σκεύος με σκέπασμα, το αφήνετε εκτός ψυγείου για 12 ώρες ώστε να φουσκώσει και στη συνέχεια τοποθετήστε το στο ψυγείο. Την υπόλοιπη ζύμη χωρίστε την σε δύο μπάλες. Πασπαλίστε με λίγο αλεύρι τον πάγκο κουζίνας και πλάστε κάθε πρόσφορο σε σχήμα στρογγυλό. Σε ένα ταψί αλείψτε με λίγο λιωμένο καθαρό κερί τοποθετείστε την κάθε ζύμη στο κέντρο του ταψιού. Απλώστε και στρώστε το πρόσφορο στο ταψί. Με ένα μαχαίρι κάντε στο κέντρο 9 ενωμένες μαχαιριές. Πάρτε την σφραγίδα σταυρώστε το πρόσφορο. Τοποθετείστε προσεχτικά την σφραγίδα στο κέντρο του πρόσφορου, πιέστε με δύναμη και στρίψτε την σφραγίδα ελαφρά. Σηκώστε την σφραγίδα σιγά- σιγά και πλάγια. Με ένα κλαδί από ξύλο τρυπήστε το πρόσφορο στον "αμνό" (στο μεσαίο τετράγωνο της σφραγίδας) στις 4 γωνίες. Έπειτα κάνετε 8 τρύπες (έξω από την περιοχή της σφραγίδας 2 επάνω η μια κάτω από την άλλη και της υπόλοιπες στη αντίστοιχα της άλλες περιοχές (κάτω, δεξιά, αριστερά) σχηματίζοντας το σταυρό.) συνολικά είναι 12 τρύπες (άγιοι απόστολοι).
Σκεπάστε το ταψί με μια φαρδιά λεκάνη και από πάνω με μια κουβέρτα. Αφήστε να φουσκώσει για 1 ώρα (Χρειάζεται προσοχή να μή παραφουσκώσει η ζύμη). Προθερμάνετε το φούρνο στους 200° (ανάλογα με τον φούρνο), και ψήστε σε αυτή τη θερμοκρασία 15′-20΄ στης αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα. Χαμηλώστε την θερμοκρασία στους 180 c και σκεπάστε το πρόσφορο με λαδόκολλα η αλουμινόχαρτο όταν πάρει χρώμα. Αφήστε για 40΄ μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει. Βγάλτε το πρόσφορο από το φούρνο σκεπάστε για λίγα λεπτά με καθαρή πετσέτα να ιδρώσει και με αυτό τον τρόπο αυτό βγει ποιο εύκολα. Τοποθετήστε σε καθαρή πετσέτα το πρόσφορο και σκεπάστε το με 2 καθαρή πετσέτα. Μετά από μισή ώρα αλλάξτε την πετσέτα, πού έχει μουσκευτεί από τους αχνούς του ζεστού πρόσφορου, και αφήστε το σκεπασμένο με στεγνή πετσέτα για να διατηρηθεί μαλακό ή ακουμπήστε τα όρθια στον τοίχο για να στεγνώσουν. Αφού κρυώσουν εντελώς τα πρόσφορα, τυλίξτε το καθένα ξεχωριστά με μια καθαρή πετσέτα και κλείστε τα σε μια νάιλον σακούλα. Βάλτε τα στο ψυγείο. Εκεί μπορείτε να τα διατηρήσετε ως και μια εβδομάδα. 
prosforo1.jpg
prosforo2.jpg
prosforo3.jpg



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ: ΟΤΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΓΚΟΡΜΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ


Κάθε χρόνο αναρωτιέμαι…. Είναι η ψυχή; Η ιστορία του εθίμου; Οι τόσες γενιές που πήραν μέρος; Είναι η αίσθηση της περηφάνιας; Το συναίσθημα της ενότητας με τους προγόνους; Τα σοκάκια αυτής της πόλης που μυρίζουν νοσταλγία; Οι ένωση με τους παππούδες μας; 

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΠΑΣΧΟΥΛΑ
Maria Pasxoula

Κάθε χρόνο κάνω στον εαυτό μου την ίδια ερώτηση: Τι είναι αυτό που ποτέ δεν χάνεται και ποτέ δεν ξεχνιέται, από τα παιδιά που παίρνουν μέρος σ’ αυτό το έθιμο και από όλους εμάς που το ακολουθούμε; Τι είναι αυτό, το τόσο δυνατό και πηγαίο που βγαίνει από μέσα μας, όταν βλέπουμε ένα γενίτσαρο να χορεύει; Γιατί αυτή η συγκίνηση γίνεται κόμπος στο λαιμό μπροστά στην εικόνα ενός παιδιού που τραντάζεται ολόκληρος υπερασπίζοντας την παράδοση; 
Ο κόσμος έχει μεταλλαχθεί. Έχει αλλάξει. Τα χρόνια που περνάνε φέρνουν καινούργια πράγματα, καινούργιες συγκινήσεις, νέα δεδομένα. Κι όμως…. να, κάτι που έχει μείνει απαράλλακτο μέσα στους αιώνες. Δεν τόλμησε κανείς να το διαφοροποιήσει, να το πειράξει. Είναι το ίδιο που ήταν και πριν εκατό χρόνια και προκαλεί τα ίδια ακριβώς συναισθήματα. Αυτή είναι και η δύναμή του. Η καθαρότητα των ιδεών του περνώντας ο καιρός. Η δύναμη των συναισθημάτων του, μέσα στη ροή του χρόνου. Το δάκρυ στην άκρη των ματιών των γέρων, όταν βλέπουν να περνάει από μπροστά τους το μπουλούκι. Η αγάπη προς την πόλη και την ιστορία της. Τα αυθεντικά συναισθήματα λοιπόν. Όπως πάντα.

Κάτι μαγικό υπάρχει εδώ…. Δεν μπορεί τόσοι άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ τους, χωρίς τις ίδιες καταβολές, με διαφορετικές πεποιθήσεις ο καθένας, διαφορετικά χόμπι, μουσικές, θεωρίες και φιλοσοφίες, να γίνονται ένα και να υπερασπίζονται ένα έθιμο με το ίδιο σθένος και την ίδια αγάπη. Κάτι μαγικό τους σπρώχνει. Μια αύρα…. αναδυόμενη από τα χώματα της Νάουσας, που αγκαλιάζει τους πάντες. Από το μικρό παιδάκι που χθες έπαιζε ηλεκτρονικά, τον νέο που ακούει ροκ, τον γονέα που ασχολείται με την τεχνολογία, μέχρι τον παππού που δεν μπορεί να περπατήσει πάνω από εκατό μέτρα, αλλά όταν το νταούλι χτυπήσει, θα χορέψει λες και είναι είκοσι χρονών. Αν αυτό δεν είναι κάτι μαγικό, τότε ποια η έννοια της μαγείας;....
Οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες μετράνε αιώνες. Και θα συνεχίσουν να μετράνε αιώνες. Όχι για τη γραφικότητα του εθίμου. Περισσότερο για τα συναισθήματα που κουβαλάει. Συναισθήματα χρόνων πολλών. Που το κάθε ένα έχει κάτσει στους ώμους των επόμενων. Και των επόμενων. Και όλων αυτών που κρατάνε αυτή την κληρονομιά στα χέρια τους και την περνάνε παρακάτω. Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει με τα συναισθήματα χιλιάδων ανθρώπων στη ροή του χρόνου, που μαζεύονται και γίνονται δύναμη; Όποιος επιχειρήσει θα χάσει.

Η πόλη θα ταραχθεί και φέτος με τον καλύτερο τρόπο. Οι άνθρωποι της θα ζήσουν και φέτος παρέα με τους παλιούς τα ίδια συναισθήματα. Και κάπου γύρω μας, θα τριγυρνάνε, θα χορεύουν, θα δακρύζουν, όλες εκείνες η ψυχές που άφησαν αυτόν τον κόσμο σίγουροι πως μετέφεραν σωστά την αγάπη τους για τον γενίτσαρο, προς τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Δεν τους νιώθετε πού και πού; Ας τους κάνουμε να χαμογελάσουν… Άλλωστε, σ’ αυτούς χρωστάμε τα πάντα. 
Κάτω από κάθε πλάτανο λοιπόν, ας χορέψουμε γι’ αυτούς…. Ήδη μας χαμογελάνε.


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...