Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ INTERREG ΣΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Συνάντηση εργασίας στο πλαίσιο υλοποίησης του INTERREG στην Π.Ε. Πέλλας


Συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή των εταίρων του Προγράμματος «Προετοιμασία για έντονα χειμαρρικά φαινόμενα» με πεδίο εφαρμογής την ορεινή διασυνοριακή περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δήμων Θέρμης και Γευγελής (F.Y.R.O.M.) και της Αναπτυξιακής Πέλλας, με χρηματοδότηση του Προγράμματος INTERREG  IPA Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα - F.Y.R.O.M. 2007 – 2013».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε αρχικά, επίσκεψη στο έργο «Αντιπλημμυρική Προστασία Γιαννιτσών (Τσιναρλί)» όπου η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου – Τσαντάκη υποδέχθηκε την αποστολή εκπροσωπώντας τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη. Η κα. Ζωγράφου ενημέρωσε περιληπτικά τους παρευρισκόμενους για τον προγραμματισμό στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας και για τα έργα που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται από την Π.Ε. Πέλλας αυτό το διάστημα. Επίσης, οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας έδωσαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και συζήτησαν με τους συναδέλφους τους λεπτομέρειες κατασκευής και λειτουργίας του «Τσιναρλί» το οποίο σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000,00 €.


Στη συνεχεία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Διοικητήριο όπου η κα. Ζωγράφου απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Εκεί συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και έγινε ο σχεδιασμός για τις επόμενες, κοινές δράσεις σε Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και Δήμο Γευγελής αντίστοιχα.

Έπειτα, οι εκπρόσωποι των εταίρων του προγράμματος μετέβησαν στο Δήμο Αλμωπίας και, συγκεκριμένα επισκέφθηκαν τα ολοκληρωμένα έργα «Διευθέτηση τμήματος ρέματος Πολυκάρπης» και «Διευθέτηση τμήματος ρέματος Αψάλου». Ακόμη, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο υπό εκτέλεση έργο «Διευθέτηση ρεμάτων (χειμάρρων) του Δήμου Αλμωπίας» που είναι το μεγαλύτερο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας που πραγματοποιείται στην Π.Ε. Πέλλας όπου ξεκίνησαν οι εργασίες υλοποίησης του έργου. Συγκεκριμένα, η αποστολή είδε από κοντά το Ρέμα Προμάχων, το Ρέμα Λουτρακίου και το Ρέμα Όρμας. Επίσης, από τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας έγινε αναφορά στη μελέτη που πρόκειται να εκπονηθεί σύντομα και αφορά έργα ορεινής υδρονομίας στις ορεινές λεκάνες της Αλμωπίας  ειδικότερα της Όρμας, του Λουτρακίου και των Προμάχων, η οποία μελέτη χρηματοδοτείται από πιστώσεις του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG.


Μετά το τέλος της επίσκεψης στα ολοκληρωμένα και υπό εκτέλεση έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Αλμωπίας οι παρευρισκόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη συνάντηση εργασίας. Άλλωστε, η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Δήμου Γευγελής έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης, το προηγούμενο διάστημα στη F.Y.R.O.M., αντιπροσωπείας από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Εκεί, διεξήχθη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Γευγελής κ. Ivan Frangov και περιήγηση στα υπό εκτέλεση αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής.


Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα, ο δήμος Γευγελής (F.Y.R.O.M.) εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, μηχανικούς και στελέχη που ασχολούνται με τα αντίστοιχα προγράμματα. Παραβρέθηκαν επίσης και στελέχη της ομάδας συνεργατών που ανέλαβε την υλοποίηση του έργου. 

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ;


Φωτογραφίες, που μας έστειλε αναγνώστης, αποτυπώνουν την ανησυχητική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η μεγάλη γέφυρα στην είσοδο του χωριού.
Μπορούμε να διακρίνουμε την πολύ μεγάλη διάβρωση, που έχει υποστεί από τις κατά καιρούς δυνατές εισροές υδάτων και είναι πασιφανής η απουσία κάποιας υποτυπώδους συντήρησης.
Με δεδομένο, ότι από τη γέφυρα αυτή διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες οχήματα, απευθύνεται μια αγωνιώδης έκκληση προς τους αρμόδιους να ενσκύψουν στο θέμα, πριν συμβεί κάποιο τραγικό απρόοπτο.
Στις φωτογραφίες πάντως φαίνεται καθαρά μεγάλη διάβρωση και ορισμένα σημεία της βάσης της γέφυρας, κυριολεκτικά κρέμονται στον αέρα. Ελπίζουμε οι αρμόδιοι(δήμος ή περιφέρεια) να αντιδράσουν άμεσα.

















ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΠΑΛΙΤΣΑ ΜΕ ΑΙΜΑ

Ευχαριστώ, δεν θα πάρω μπαλίτσα με αίμα

Στη Βραζιλία του Μουντιάλ πάνω από 12 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στις φαβέλες σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση της Βραζιλίας θα ξοδέψει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια μόνο για την κατασκευή των γηπέδων, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε τρόφιμα, βασική εκπαίδευση, φάρμακα και υπηρεσίες υγείας.

Πικάντικη λεπτομέρεια; Η FIFA ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός μπαίνει σε καθεστώς μεγάλων φοροαπαλλαγών γλιτώνοντας έτσι την απόδοση περίπου μισού δισ. δολαρίων στο κράτος της Βραζιλίας. Το πώς και το γιατί θεωρείται μη κερδοσκοπικός ένας οργανισμός που στοχεύει ξεκάθαρα στο κέρδος από το χρυσό εμπόρευμα του ποδοσφαίρου, το αφήνω ως ρητορικό ερώτημα και τροφή για σκέψη.

Πέρα από το ηθικά τερατώδες οικονομικό σκάνδαλο, στη Βραζιλία του Μουντιάλ συντελείται ένα οργανωμένο έγκλημα με ξεκάθαρα ταξικά χαρακτηριστικά. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκδιωχθεί βιαίως από τα σπίτια όπου έμεναν για χρόνια. Αθώοι άνθρωποι και μικρά παιδιά έχουν τραυματιστεί και δολοφονηθεί από τις μαζικές επιχειρήσεις της βραζιλιάνικης αστυνομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ακραίας και αχρείαστης βίας, η εκδίωξη από τα σπίτια τους των κατοίκων γύρω από την περιοχή του γηπέδου Μαρακανά ώστε να κατασκευαστεί ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης για 10.000 αυτοκίνητα.

Το μοναδικό παράπτωμα των περισσότερων εξ αυτών ήταν ότι θα εξέθεταν την αντιαισθητική φτώχεια τους στα μάτια των Μουντιαλικών τουριστών. Οι ζωές των πιο φτωχών Βραζιλιάνων θεωρήθηκαν ως το αποκρουστικό, αηδιαστικό πρόγραμμα στην τηλεόραση την ώρα του πλούσιου δείπνου. Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση μετετράπη στο βίαιο χέρι που έτρεξε να αλλάξει κανάλι ώστε να μην αηδιάσουν οι χορτασμένοι οπαδοί του θεάματος.

Κι εμείς εδώ τι σχέση έχουμε με όλα αυτά; Μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο; Μπορούμε να αλλάξουμε κάτι εάν μποϊκοτάρουμε το Μουντιάλ; Μήπως δεν είναι πρακτική μια ζωή που βάζει τόσο αυστηρά ηθικά όρια και βέτο;

Με τη σειρά, όπως λέει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, με τη σειρά:

α) Η ηθική υποχρέωση μπορεί να σχετίζεται με την εγγύτητα ενός γεγονότος σε σχέση με τη δυνατότητα παρέμβασης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχω ηθική ευθύνη να σώσω το μωρό που πνίγεται δίπλα μου, αλλά όχι το μωρό που πνίγεται σε μια λίμνη στην Καμπότζη. Η Βραζιλία πέφτει αρκετά μακριά ώστε να έχουμε την ηθική υποχρέωση να αντισταθούμε στην αστυνομική βία που ασκείται κατά των κατοίκων στις φαβέλες.

β) Η ηθική υποχρέωση μπορεί να σχετίζεται με την ένταση ενός γεγονότος, την πρόσβαση στην πληροφορία περί του γεγονότος ή στη δυνατότητά μας να πράξουμε κάτι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τον αχρείαστο πόνο.

Εδώ είναι ξεκάθαρο πως η δολοφονική βία που ασκείται εναντίων των φτωχών Βραζιλιάνων έχει γίνει ή μπορεί εύκολα να γίνει γνωστή σε κάποιον που ασχολείται με το γεγονός του Μουντιάλ. Αυτομάτως, ερχόμαστε σε επαφή με την ένταση του γεγονότος μαθαίνοντας για τις ποσοτικές και ποιοτικές πτυχές της καταστροφής της ζωής των θυμάτων. Από αυτούς τους δύο παράγοντες πηγάζει η ηθική υποχρέωσή μας για αντίδραση. Είναι σαν να γνωρίζουμε πως για την κατασκευή ενός μπαρ δολοφονήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους οι φτωχοί της γειτονιάς και εμείς να πηγαίνουμε χωρίς να τρέχει τίποτα για να πιούμε το μοχίτο μας.

Πώς μπορούμε να αντισταθούμε στο έγκλημα που συντελείται στη Βραζιλία του Μουντιάλ; Απάντηση: Απέχοντας από κάθε επαφή με το προϊόν και διαδίδοντας τα πραγματικά γεγονότα με σκοπό να αφυπνίσουμε συνειδήσεις.

Και τι θα καταφέρουμε αν τα κάνουμε αυτά; Και πάλι κάποιοι θα πάνε στο αιματοβαμμένο μπαρ, θα πιούνε τα ποτάκια τους και θα φύγουνε σαν κύριοι. Τι θα αλλάξουμε εμείς εδώ από την Ελλάδα αν δεν δούμε την μπαλίτσα μας; Απάντηση: Τον εαυτό μας θα αλλάξουμε. Θα μεγαλώσουμε τη συνείδησή μας. Θα είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση για την επόμενη προσπάθεια αποκτήνωσής μας.

Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι πιο πρακτικό και ωφέλιμο από αυτό;




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ

Για κάποιους δεν υπάρχει ζωή πριν από τον θάνατο…

H σιωπή των μεταβατικών χρόνων και της σιγουριάς του νεοφιλελευθερισμού αφήνει τη θέση της σε μια εκτεταμένη ρευστότητα. H μάζα, ακόμα και χωρίς «άγρυπνα μάτια», κινείται.


H ζωή μας συγκροτείται μέσα από την είδηση! Mέσα από την εικόνα που προβάλλουν τα MME, φουσκώνοντας και ξεφουσκώνοντας τα γεγονότα, έτσι που να μην τα γνωρίζουν η «μάνα και ο πατέρας» που τα γέννησαν. Με τη «μαγειρική» του λόγου και της εικόνας θολώνουν τα νερά, ώστε να φαίνονται βαθύτερα και θωρακίζουν τον σκληρό δίσκο της «κοινής γνώμης» με την επιλογή ενός συγκεκριμένου τρόπου ανάγνωσης της πραγματικότητας και εν συνεχεία με την ταύτισή του με την ίδια την πραγματικότητα.

Kαι όμως! Aν οι ειδήσεις μικραίνουν τον κόσμο, κάνοντάς τον αγνώριστο, αυτό δεν σημαίνει πως ο κόσμος είναι μόνο αυτές. Mέσα στον σκουπιδότοπο των άναρχα ριγμένων «ειδήσεων», επίτηδες για να γίνεται αλοιφή το μυαλό του κόσμου, υπάρχει το βαθύ, το πιο μεγάλο, αρκεί να αναζητά κανείς, πίσω από το πώς, το «ποιοι» και το «γιατί», την επιμελώς κρυμμένη αιτία των πραγμάτων.

Δύο κόσμοι


Aξίζει λοιπόν να δει κανείς πίσω από τις ειδήσεις και τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις. Nα δει με τα μάτια του νου του, πίσω από τα λιγνά μονόστηλα των ΜΜΕ, τις αποσιωπήσεις, τη «σαβούρα» των δεδομένων και τα «οχυρά» των εικόνων, να προχωρήσει σε ρήξη με την πλαστή αναπαράσταση του κοινωνικού κόσμου.

Παρελθόν αποτελεί πλέον το πάρτι της χρονιάς για τα γενέθλια της Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρης του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, στον Σκορπιό, στο οποίο έδωσαν το «παρών» ισχυρές προσωπικότητες διεθνούς κύρους. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό -και όχι μόνο- κόσμο σίγουρα θα θυμούνται για πολλά χρόνια τις τριήμερες εκδηλώσεις που έγιναν για χάρη της κόρης του Ριμπολόβλεφ, η οποία έγινε 25 ετών. Το πάρτι διοργανώθηκε υπό την εποπτεία της ίδιας της Εκατερίνα, που ούτε λίγο-ούτε πολύ επιβάρυνε κατά περίπου 4 εκατ. ευρώ το… μπάτζετ του πατέρα της, ο οποίος της έχει αδυναμία και για τον λόγο αυτό δεν της χάλασε κανένα χατίρι.

Την ίδια ακριβώς εβδομάδα που η Εκατερίνα έσβηνε τα 25 κεράκια της γενέθλιας τούρτας της και οι ευχές άρχισαν να πέφτουν… βροχή, μια 12χρονη μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης στο 128ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών στα Σεπόλια, η Αναστασία, πέθαινε την ώρα των σχολικών εκδηλώσεων, γιατί η μητέρα της δεν είχε αρκετά χρήματα, για να αγοράσει τα φάρμακα για την αντιεπιληπτική αγωγή που έπρεπε να ακολουθεί το κορίτσι.

Και την ίδια ώρα που έρρεαν οι σαμπάνιες στον Σκορπιό και οι διεθνούς φήμης ντιτζέι έπιαναν δουλειά στα ντεκ, οι μικροί συμμαθητές και οι δάσκαλοι της Αναστασίας έκαναν έρανο, για να μαζέψουν τα λεφτά για την κηδεία, καθώς η μητέρα δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τα έξοδα της κηδείας της 12χρονης κόρης της και το δυστυχισμένο παιδί έμενε άταφο. Αταφη η Αναστασία στη ζωή, άταφη και στον θάνατο.

Στις αρχές του νέου χρόνου, στην Καρδίτσα, ένα 13χρονο κορίτσι συνελήφθη από αστυνομικούς της ομάδας «ΔΙΑΣ», διότι εισέβαλε σε αρτοποιείο της περιοχής και έκλεψε από την ταμειακή μηχανή, μαζί με 14χρονο… συνεργό της, το ποσό των 280 ευρώ. Την ίδια περίοδο, μια γυναίκα 54 χρόνων, μητέρα δύο γιων και αρχηγός μονογονεϊκής οικογένειας, μία από τους εκατοντάδες απολυμένους της ΕΡΤ, βρέθηκε σε ένα κελί 3χ5 για μια παλιά οφειλή που είχε προς το ΤΕΒΕ. Λίγο αργότερα, στις εργατικές κατοικίες της Καλαμαριάς επιδόθηκε κατασχετήριο σε χαμηλόμισθο οικογενειάρχη με γυναίκα και παιδί άνεργο. Το χρέος του στην εφορία αφορούσε φόρο εισοδήματος και μια κλήση της Τροχαίας συνολικού ποσού 1.500 ευρώ, τα οποία με τις προσαυξήσεις έφτασαν τα 2.026 ευρώ. Γι’ αυτό το ποσό η εφορία θέλει να κατάσχει το σπίτι.

Πρόκειται, πιθανόν, για μια σειρά «επεισοδίων» που συνθέτουν, όμως, κατά κάποιον τρόπο το παζλ της εποχής της χολέρας. Aκριβώς σαν μυθιστόρημα μιας άλλης εποχής, παιδιά άγουρα, από αυτά της διπλανής πόρτας που τα σκληραίνουν καθημερινά η ορφάνια και η εγκατάλειψη, τα βυζαίνουν η βία και η κοινωνική αδικία και τα μεγαλώνει… ποιός αλήθεια; Και μαζί, χέρι χέρι, «νεοάστεγοι», αυτοκτονίες, φτώχεια, κουτσούρεμα και των ελάχιστων συντάξεων, πλειστηριασμοί, σπίτια που τυλίγονται στις φλόγες και όποιος αντέξει το 2014.

Η εύκολη λύση


«Γεννιούνται οι άνθρωποι, δεν γίνονται», θα απαντήσουν οι μόνιμοι προσηλυτιστές της κοινής γνώμης, γιατί είναι εύκολη απάντηση να ρίχνεις τον ψόγο στον θεό, στο σύμπαν, στο DNA, στους προγόνους και στη μεταφυσική. Γιατί έτσι και μ’ αυτόν τον τρόπο, είναι εύκολο να δικαιολογείς τις φυλακές, τα συστήματα καταστολής και παρακολούθησης, το αστυνομικό κράτος, τα στρατόπεδα και τα γκέτο.

Oι Αθλιοι των Παρισίων δεν είναι μακριά, όπως νομίζουν ορισμένοι. Ολο και περισσότερο πολλαπλασιάζονται οι εκτός των τειχών και οι Aγιάννηδες που γεννιούνται πλέον μαζικά απέναντι στους Iαβέρηδες του συστήματος. Aκόμα και όταν τα βήματα που ακούγονται δεν έχουν παρά μόνο το ουρλιαχτό των ανθρώπων που συντρίβονται, είναι βέβαιο, είναι φανερό πως στα σπλάχνα αυτής της εποχής κυοφορούνται αλλαγές, κοινωνικές στροφές και εκτυφλωτικές φλόγες.

Στον βωμό του κέρδους


Ενας ολόκληρος κόσμος σαπίζει και δεν μπορούν οι ευαγγελιστές του κέρδους να δώσουν διέξοδο. Γιατί οργανώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον πολιτισμό πάνω στους βωμούς του υπέρτατου κέρδους, καταστρέφοντας μέρα με τη μέρα, ώρα με την ώρα, όλο το ανθρώπινο δυναμικό, σαπίζοντας την ίδια την ιστορική και κοινωνική πλευρά των ανθρώπων.

Αυτό τον αποκρουστικό Φρανκενστάιν ή θα τον βλέπουμε καθημερινά και θα του μοιάζουμε ή θα υψώσουμε πύργο αγέρωχο απέναντί του. O θάνατος, φυσικός, οικονομικός, πολιτιστικός, με τη μορφή της ανεργίας, της φτώχειας, του αποκλεισμού, γυρίζει χθες πάνω από το Παρίσι, προχθές πάνω από το Λος Αντζελες, σήμερα πάνω από το Ρίο της Βραζιλίας, αύριο ποιος ξέρει πού και οι όμηροι του συστήματος-Κρόνου, απεγνωσμένοι, απελπισμένοι, θα βγαίνουν και θα ξαναβγαίνουν στο προσκήνιο περιγελώντας αυτούς που τους έβαλαν κάτω από το χαλί.

H σιωπή των μεταβατικών χρόνων και της σιγουριάς του νεοφιλελευθερισμού αφήνει τη θέση της σε μια εκτεταμένη ρευστότητα. H μάζα, ακόμα και χωρίς «άγρυπνα μάτια», κινείται.



Πηγή:
Του Χρήστου Κάτσικα για την Εφημερίδα των Συντακτών


ΤΥΦΛΑ ΣΤΟ ΜΕΘΥΣΙ ΕΤΡΕΧΕ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΤΟ ΠΑΡΜΠΡΙΤΖ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΣ

Τύφλα στο μεθύσι -Έτρεχε στους δρόμους με έναν άνθρωπο κολλημένο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της [εικόνες]

Μία σύμβουλος απεξάρτησης από ουσίες καταδικάστηκε σε 55 χρόνια φυλάκισης στο Λος Άντζελες. Η κατηγορούμενη χτύπησε πεζό με το όχημα της και συνέχισε να οδηγεί σε προάστιο της πόλης, με τον ετοιμοθάνατο στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου της.
Οι ένορκοι καταδίκασαν την Σέρυ Λιν Γουίλκινς, 53 ετών, για δολοφονία εκ προμελέτης, καθώς οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ και επιχείρησε να φύγει από τον τόπο του δυστυχήματος.

Οι κατήγοροι της 53χρονης αναφέρουν πως τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της ήταν διπλάσια από το επιτρεπόμενο όριο όταν χτύπησε τον Φίλιπ Μορένο, 31 ετών, το Νοέμβριο του 2012, ενώ αποχωρούσε από τον χώρο εργασίας της.

Οδήγησε 3,5 χιλιόμετρα στην πόλη, προτού μοτοσικλετιστές ακινητοποιήσουν το όχημα της σε φανάρι και την κράτησαν εκεί ώσπου να φτάσει η αστυνομία. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου κατέληξε λίγο αργότερα.

Ο Ανώτατος Δικαστής Χένρυ Χόλ ανέφερε σχετικά: «Η κυρία Γουίλκινς επέδειξε τρομερή αναισθησία αποχωρώντας από την σκηνή και προσπαθώντας να βγάλει το σώμα του θύματος από το όχημα της με μανούβρες. Ήταν ξεκάθαρα μια κτηνώδης δολοφονία, όχι ένα ατυχές συμβάν».

Η Γουίλκινς, η οποία προτού γίνει σύμβουλος απεξάρτησης ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, δήλωσε πως δεν ήταν υπό την επήρεια κάποιας ουσίας εκείνο το βράδυ. Σύμφωνα με την ίδια, ακολουθούσε τη δική της φαρμακευτική προετοιμασία για μία εγχείρηση στο γόνατο και είχε καταναλώσει 3 ατομικά μπουκάλια βότκας και μία μπύρα προτού μπει στο όχημα της.

Στην κατάθεσή της ανέφερε πως δεν είδε ποτέ το θύμα να κατευθύνεται προς το αμάξι της και πως «έμοιαζε σαν να έπεσε από τον ουρανό» και πανικοβλήθηκε.

Η δίκη της Σέρυ Λυν Γουίλκινς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, καθώς οι συνήγοροί της θα κάνουν έφεση στην δικαστική απόφαση.







ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΘΗΚΟΥΣ. -ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΟΥ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΥ

Οι ρίζες της ανθρωπιάς βρίσκονται στους... πιθήκους: Ξετυλίγοντας το κουβάρι του

Οι χιμπατζήδες Μπονόμπο, είναι γνωστοί για την καλοσύνη τους απέναντι σε αγνώστους αλλά και σε άλλα είδη, γεγονός που βοηθάει τους ερευνητές να λύσουν το μυστήριο μίας ιδιαίτερης ανθρώπινης ιδιότητας: του αλτρουϊσμού.
Είναι σκληρή ειρωνεία, το γεγονός ότι τα μπονόμπο που μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ανθρώπινη φύση μας, είναι τα ορφανά μαϊμουδάκια, των οποίων οι μητέρες σκοτώθηκαν από ανθρώπους.
Τα μικρά μπονόμπο, που έμειναν ορφανά από παράνομους κυνηγούς στην κεντρική Αφρική, είναι τα θέματα της μελέτης των εξελικτικών ανθρωπολόγων Μπράιαν Χέιρ και Τζίγκσι Ταν, από το Πανεπιστήμιο Ντιούκ στο Ντάρχαμ της Βόρειας Καρολίνα.
Δουλεύοντας με τους διασωθέντες πιθήκους στο Ασυλο Lola Ya Bonobo στην Κινσάσα, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (ΛΔΚ), ο Χέιρ και ο Ταν εντόπισαν μια κοινωνική πλευρά στα μπονόμπο που μέχρι πρόεινως θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινη.
Σε αντίθεση με άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και άλλων στενών εν ζωή συγγενών μας, οι τρυφεροί χιμπατζήδες μπονόμπο φαίνεται να ανέχονται τους ξένους και να μοιράζονται την τροφή και το χώρο τους με άλλα άγνωστα μπονόμπο, ενώ λειτουργούν μαζί τους ως αγέλη, εμφανίζοντας ακόμη και μεταδοτικό χασμουρητό.
Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του μακροχρόνιου εξελικτικού παζλ που εξηγεί γιατί οι άνθρωποι φέρονται ειρηνικά σε άτομα εκτός του οικογενειακού τους περιβάλλοντος.
«Σίγουρα ο πολιτισμός και η εκπαίδευση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ανθρώπινου αλτρουισμού, αλλά η διαπίστωση αυτή με τα μπονόμπο μας λέει ότι ακόμη και η πιο ακραία μορφή της ανθρώπινης ανοχής και ο αλτρουισμός προέρχεται εν μέρει από τα γονίδια μας»
Οι ερευνητές στο άσυλο έκαναν διάφορα κοινωνικά πειράματα με τα μπονόμπο προκειμένου να βεβαιωθούν ότι ισχύει αυτό. Στα πλαίσια της έρευνας τοποθέτησαν 14 μπονόμπο σε ένα κλουβί με τροφή που πλαισιωνόταν από δύο άλλα κλουβιά, χωρίς τροφή, ένα από τα οποία περιείχε μία ομάδα γνωστή στα 14 μπονόμπο και το άλλο μία εντελώς άγνωστη. Οι μπονόμπο με τα τρόφιμα είχαν τη δυνατότητα να τα φάνε όλα μόνοι τους ή να επιλέξουν να τα μοιραστούν.
Εκπληκτοι οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 9 στα 14 ζώα που έλαβαν μέρος στο πείραμα επέλεξαν να μοιραστούν τα τρόφιμα τους πρώτα με τα ξένα μπονόμπο.
Σε ένα άλλο πείραμα, οι Χέιρ και Ταν ανακάλυψαν ότι οι μπονόμπο έχουν επίσης μια ανθρωπόμορφη συνήθεια του κολλητικού χασμουρητού, ενώ μέχρι πρότεινος θεωρούνταν ότι το μόνο πρωτεύον θηλαστικό που έχει τέτοια ενσυναίσθηση είναι ο άνθρωπος.
Ωστόσο δυστυχώς ο ανθρώπινος αλτρουισμός μας προφανώς δεν επεκτείνεται στους πρωτεύοντες συγγενείς μας, αφού υπολογίζεται ότι λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, λιγότερα από 20.000 μπονόμπο έχουν απομείνει στη Λεκάνη του Κονγκό.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΨΗΦΙΑΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ-ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την περίοδο της οικονομικής κρίσης και της επιβολής της έκτακτης εισφοράς, που συνδεόταν με τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, τα παραδοσιακά ρολόγια στις εισόδους των πολυκατοικιών είχαν γίνει στόχος.
Η ΔΕΗ έκλεινε το ρεύμα σε όσους δεν πλήρωναν και αίφνης διάφορες ευρεσιτεχνίες εμφανίζονταν που επανέφεραν, έστω και προσωρινά, το ρεύμα σε κατοικίες.
Σταδιακά τα κλασικά ρολόγια της ΔΕΗ θα αποτελέσουν παρελθόν, καθώς έρχονται σύγχρονοι, ψηφιακοί μετρητές.
Προ ημερών ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση επί του σχεδίου προκήρυξης για το πιλοτικό πρόγραμμα προμήθειας και εγκατάστασης 190.000 ψηφιακών μετρητών πανελλαδικά. Ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι οι πρώτοι μετρητές θα αρχίσουν να εγκαθίστανται προς τα τέλη του έτους.
Οι εν λόγω μετρητές αφενός θα δείχνουν στους κατόχους τους την κατανάλωση ρεύματος σε πραγματικό χρόνο, αφετέρου θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΗ αλλά και στους ανταγωνιστές της να καθιερώσουν τα λεγόμενα πολυζωνικά τιμολόγια, με τρεις ή τέσσερις διαφορετικές ωρολογιακές ζώνες κατανάλωσης (σήμερα ισχύουν μόνο δύο, για την ημέρα και για τη νύχτα).


ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΣΟΗ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ


Kύριε Καρασμάνη,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Είναι μεγάλη τιμή για το Νομό μας που αναλαμβάνετε τα σοβαρά θέματα του αγροτικού τομέα, τα οποία πιστεύουμε ότι θα τύχουν της δέουσας προσοχής και του πρέποντος χειρισμού από μέρους σας.
Σας εύχομαι λοιπόν, καλή δύναμη και υγεία προκειμένου να ανταποκριθείτε με την συνέπεια και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει στην άσκηση των υπουργικών σας καθηκόντων.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Πασόης Δημήτρης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ.Σ. Α.Σ. ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ


Το Δ.Σ. του Άρη Λουτρακίου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι προπονητής της ομάδας μας για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν θα είναι ο κ.Μάκης Δεμίρης.

 Ευχόμαστε στο νέο τεχνικό κάθε επιτυχία και φυσικά ευελπιστούμε να πραγματοποιηθούν όλοι οι στόχοι της ομάδας μας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 10.000 ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΠΕΚΟ



ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
 

Κ. Π. 1 :
Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού
 

Θ. Α. Π. 4 :
Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών
 

ΠΡΑΞΗ:

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Ενημερωτική Επιστολή

Στα πλαίσια της πράξης «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΥΠΑΘΩΝ ΟΜΑΔΩΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ», που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4, του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Δράση «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες (Τοπ-ΕΚΟ)», σας ενημερώνουμε πως η Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Απασχόληση Ευπαθών Κοινωνικά Ομάδων Νομού Πέλλας» υλοποιεί Σχέδιο παρέμβασης για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, που αφορά σε ωφελούμενους των ακόλουθων ευπαθών κοινωνικά ομάδων: Αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, Παλιννοστούντες, Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45, οι οποίοι συμμετέχουν στις δράσεις της συγκεκριμένης εγκεκριμένης πράξης.


Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Πράξης, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ 439 Β', που αφορά στο Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ωφελούμενων των δράσεων «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας − ΤοπΣΑ» και «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες − ΤοπΕΚΟ».


Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.

Επίσης δικαιούχοι είναι και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣεπ) που έχουν ιδρυθεί στα πλαίσια των δράσεων ΤοπΣΑ ή ΤοπΕΚΟ κι επιθυμούν να προσλάβουν με το πρόγραμμα απλά μέλη τους ως εργαζόμενους.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.


Επισημαίνεται ότι ως μείωση προσωπικού θεωρείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας, όπως επίσης και η εθελουσία έξοδος που γίνεται με πρωτοβουλία του εργοδότη, μέσω προγραμμάτων παροχής οικονομικών κυρίως κινήτρων εθελούσιας εξόδου.


Επίσης δεν είναι δυνατή η υπαγωγή των επιχειρήσεων που έχουν προβεί κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε αλλαγή του καθεστώτος απασχόλησης του προσωπικού της, από πλήρη σε μερική απασχόλησης ή σε εκ περιτροπής απασχόληση κ.λπ.


Δεν θεωρείται μείωση η οικειοθελής αποχώρηση, η λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου, η καταγγελία σύμβασης εργασίας λόγω συνταξιοδότησης και η καταγγελία σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου πριν τη λήξη της που οφείλεται σε σπουδαίο λόγο που αφορά στον εργαζόμενο, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.



Ποσό και συνολική διάρκεια επιχορήγησης

1. Ποσό επιχορήγησης:

Η επιχείρηση επιχορηγείται για κάθε άτομο που υπάγεται στο πρόγραμμα από την ημερομηνία πρόσληψής του.

α) Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και

ημερομίσθιοι) κάτω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 15 € την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα  ημέρες ασφάλισης).

β) Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους ηλικίας (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) άνω των 25 ετών ανέρχεται στο ποσό των 18 € την ημέρα και μέχρι 25 ημέρες το μήνα (ημέρες ασφάλισης).

Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.

2. Διάρκεια επιχορήγησης.

Η συνολική διάρκεια του προγράμματος ορίζεται στους τέσσερις (4) μήνες.



Η Αναπτυξιακή Σύμπραξη καλεί τις επιχειρήσεις, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ή να ενημερωθούν σχετικά, να επικοινωνήσουν με το



ΚΕΚ EDISINET, Μπάφρας 14, Γιαννιτσά, Τηλ. 23820 83740/21002

  



Φορείς Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΣΕΠΑ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ Ν. ΠΕΛΛΑΣ «ΕΛΠΙΔΑ»

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ, ΔΙΚΤΥΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ E.DIS.I.NET A.E.E.

TΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Α.Ε.»



Η Πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης 3 «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες», της Κατηγορίας Παρέμβασης 1 «Πρόληψη και αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού ευπαθών ομάδων του πληθυσμού», του Θεματικού Άξονα Προτεραιότητας 4 «Πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
site:http://www.sepa-pella.gr/
email:sepa-pella@hotmail.gr

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                      Έδεσσα  04 / 06  /2014

ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ                          Αριθ. Πρωτ. 9583
ΤΜΗΜΑ : ΦΥΤΙΚΗΣ & ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
_________________________
Ταχ. Διεύθυνση  : Διοικητήριο
Ταχ. Κώδικας     : 58200
Πληροφορίες      : Καλαϊτζίδου Αικατ.
Τηλέφωνο          : 2381351398-212
Fax                     : 2381351298                                                                                           
e-mail:kkalaitzidou@1177.syzefxis.gov.gr                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                  Προς
                                                                                                                         Δελτίο Τύπου

Θέμα: Κείμενο προς δημοσίευση για Εκπαιδεύσεις Μελισσοκομίας

Κείμενο προς δημοσίευση στα Προμαχιώτικα Νέα

Εκπαιδεύσεις Μελισσοκομίας στην Π.Ε. Πέλλα

Κρύα Βρύση
Στα πλαίσια υλοποίησης του Σχεδιασμού Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας και κατόπιν εκδήλωσης σχετικού ενδιαφέροντος από πολίτες της Κρύας Βρύσης  και όχι μόνο, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής  πραγματοποίησε εκπαίδευση  μελισσοκομίας 30 ωρών μέχρι τις 12  Ιουνίου.
Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης που υλοποιήθηκε και θα συνεχίσει και σε άλλες περιοχές της Π.Ε. Πέλλας είναι να δοθεί επαγγελματικός προσανατολισμός και κατεύθυνση προς την παραγωγή εξαιρετικών μελισσοκομικών προϊόντων ( βιολογικών ) με αυξημένο εξαγωγικό ενδιαφέρον και έτσι τα αγροτικά προϊόντα της Πέλλας να αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Η επιμόρφωση απευθύνεται σε όσους δεν έχουν μελισσοκομική εμπειρία και επιθυμούν να ασχοληθούν με την παραγωγή βιολογικών μελισσοκομικών προϊόντων.
Υπεύθυνη  επιμόρφωσης  Αικ. Καλαϊτζίδου (Τεχνολόγο Γεωπόνο της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής).
Μαυροβούνι
Παράλληλα μέσω του προγράμματος «Εκπαίδευση των  Μελισσοκόμων» του Υπ.Α.ΑΤ. θα πραγματοποιηθεί 3 ήμερη εκπαίδευση μελισσοκομίας στον ΕΓΛΟ Δήμητρα Σκύδρας στο Μαυροβούνι με θέματα: Παραγωγή Βασιλικού Πολτού – Βασιλισσών και παραγωγή  εξειδικευμένων μελισσοκομικών προϊόντων όπως : κηραλοιφές κλπ. Εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο  τηλέφωνο  2381089483 Υπεύθυνος Σιδηρόπουλος Μιχάλης του ΕΛΓΟ.
Έδεσσα
Επιπλέον οργανώνεται να πραγματοποιηθεί εκπαίδευση 30 ωρών και στην Έδεσσα κατόπιν εκδήλωσης μεγάλου ενδιαφέροντος στην περιοχή σε χώρο της Π.Ε. Πέλλας ( Νομαρχία ). 
                                                                                                             
                                                                                                                  Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
                                                                                                                                                                                                                       

                                                                                                              ΤΡΥΦΩΝ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ

ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Α΄ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ


Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ                                                                  12/6/2014                                  
Έδρα: Εγνατία 91 (2ο Γυμνάσιο Έδεσσας)


Ματαίωση σεμιναρίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


Ματαιώθηκε σήμερα 12/6/2014 το σεμινάριο «Επιμόρφωση στελεχών της εκπαίδευσης στην εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης Β΄ Κύκλος», μετά από παρέμβαση της Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ.

Το σεμινάριο είχε προγραμματιστεί στην Έδεσσα και ώρα 14:00 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.
Μια ομάδα εκπαιδευτικών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας πριν από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης σεμιναρίου για να εκφράσει την αντίθεσή της σε μια αξιολόγηση που στοχεύει στην κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών, στην μισθολογική και βαθμολογική καθήλωση των εκπαιδευτικών και η οποία οδηγεί τελικά  σε απολύσεις.


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ


Η Α’ ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ δηλώνει κατά πλειοψηφία ότι διαφωνεί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων όπως αυτή αναφέρεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Η επιφυλακτικότητα και η δυσπιστία με την οποία η εκπαιδευτική κοινότητα αντιμετωπίζει την αξιολόγηση οφείλεται όχι στην άρνηση ευθυνών, αλλά στη διαπίστωση ότι το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης που επιβάλλεται από   Υπουργείο Παιδείας αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο της πολιτικής συρρίκνωσης της δημόσιας παιδείας.

Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού θα έπρεπε να ακολουθήσει μετά από μια  υπεύθυνη αξιολόγηση των δομών της  Παιδείας (περιεχόμενο σπουδών, βιβλία, επιμορφώσεις, υποδομές, διοικητική οργάνωση)    από την ίδια την πολιτεία και να είναι αποτέλεσμα  γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο νόμος για την αξιολόγηση δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα κίνητρο για τους εκπαιδευτικούς, εφόσον καθορίζεται με ξεκάθαρο τρόπο ποσόστωση για την αλλαγή βαθμού και εφόσον υπάρχει μνημονιακή  δέσμευση  για το πάγωμα οποιασδήποτε μισθολογικής εξέλιξης μέχρι τέλος του 2016.
Αντίθετα,  αυτός ο νόμος επιβάλλει στην εκπαιδευτική κοινότητα ένα καθεστώς ανταγωνισμού, ανασφάλειας και φόβου,  με τη διάταξη σύμφωνα με την οποία το 15% των Δ.Υ θα κρίνονται υποχρεωτικά σε κάθε αξιολόγηση ανεπαρκείς, με κίνδυνο την υποβίβαση κατά ένα βαθμό ή ακόμα και την απόλυση.

Πρόκειται για μια αξιολόγηση  τιμωρητικού χαρακτήρα, με την οποία στοχοποιούνται οι εκπαιδευτικοί για όλα τα δεινά του εκπαιδευτικού συστήματος. και η οποία στοχεύει όχι στη βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας εκπαίδευσης, αλλά στη δημιουργία  μιας δεξαμενής εκπαιδευτικών έτοιμων για αποχώρηση.


Καλούμε τα στελέχη της εκπαίδευσης που παίζουν κομβικό ρόλο στην διαδικασία της αξιολόγησης να αναλογιστούν την κατάσταση που δημιουργείται και να μην επιτρέψουν, και με τη δική τους συμβολή, να μετατραπούν σε μηχανισμό επιβολής μιας  πολιτικής που διώχνει μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα σχολεία  και  υπονομεύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...