Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

"Πρόταση ανάπλασης στην ανατολική είσοδο της πόλης της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας". Ιωάννα Αμπάρη



Το παρόν διάγραμμα απεικονίζει μια πρόταση ανάπλασης για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στην ανατολική είσοδο της πόλης της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας και συγχρόνως επιδιώκει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα διαθέσιμων χώρων της πόλης καθώς και να συνδέσει τον αθλητισμό με την οικονομία και τον τουρισμό.

Η ανάγκη συγκέντρωσης,  κοινωνικοποίησης και αναψυχής των κατοίκων έχει λύση με την αξιοποίηση μιας έκτασης όπου θα πραγματοποιούνται δραστηριότητες κυρίως με την μορφή ποικίλων αθλημάτων  καθώς και με διάφορες ψυχαγωγικές  και πολιτιστικές δραστηριότητες με στόχο να γίνει ο αθλητισμός σημαντικό κομμάτι στην περιοχή της Αλμωπίας, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης .

 Αρχικά αξιοποιείται το υφιστάμενο κολυμβητήριο και στη συνέχεια δημιουργούνται χώροι υπαίθριας άθλησης (γήπεδα ποδοσφαίρου, βόλεϊ, τένις, αναρρίχηση , σκειτμπορντ κλπ) , υπαίθριου και εκπαιδευτικού παιχνιδιού , χώρων στάσεων , χώρου συγκέντρωσης εφήβων ,  χώρων διαθέσιμων για πολιτιστικά δρώμενα καθώς και ένα κτίριο χώρου συνάθροισης κοινού. Υψηλή και χαμηλή βλάστηση καθώς και αρωματικά φυτά ολοκληρώνουν την πρόταση προσφέροντας έναν αξιοποιημένο πνεύμονα πρασίνου στην πόλη της Αριδαίας. Η μελέτη έχει γίνει λαμβάνοντας ως κύριο στοιχείο τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα ώστε η πρόσβαση να πραγματοποιείται από όλους

..Για την οριστική μελέτη και υλοποίηση του έργου απαιτείται συνεργασία από διάφορες επιστημονικές ομάδες όπως Μηχανολόγων, Οικονομολόγων, Γεωπόνων, Ηλεκτρολόγων, Τοπογράφων κ.λ.π. προκείμενου το αποτέλεσμα να είναι το δυνατόν άρτια λειτουργικό , ασφαλή και αποτελεσματικό καθώς να αποδίδει την κεντρική ιδέα του αρχικού οράματος με μια προσπάθεια συνεισφοράς  για τον τόπο της Αλμωπίας.

Ιωάννα Αμπάρη

Αρχιτέκτων Μηχανικός 

Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου.



Το έθιμο και η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στο βουνό του Γαρεφείου (πρώτη Παρασκευή μετά την Κυριακή του Πάσχα).

Ο εορτασμός αυτός χρονολογείται από το 1956 και πιο συγκεκριμένα από την 11/5 οπότε και ανεγέρθη το εκκλησάκι από τον Μπίνο Τραϊανό του Δημητρίου και τα εγκαίνια αυτού τελέσθηκαν από τον Παπαχρήστο Μιλτιάδη του Κων/νου.


 Η απόφαση για την ανέγερση πάρθηκε ύστερα από ένα θεόπνευστο όραμα του αειμνήστου Μπίνου Τραΐανού και έκτοτε πραγματοποιούνται εορτασμοί (Θεία Λειτουργία, χορευτικές εκδηλώσεις) προς τιμήν του γεγονότος αυτού. Ο εορτασμός αυτός με τα χρόνια έχει εξελιχθεί σε μια ευχάριστη συνάθροιση στην οποία συμμετέχουν με ευχαρίστηση όλοι οι κάτοικοι του χωριού αλλά και πολλοί επισκέπτες, τιμώντας έτσι το έθιμο αυτό και παράλληλα περνώντας μια όμορφη ημέρα στην πανέμορφη ύπαιθρο που περιβάλει το εκκλησάκι.

Στο προαύλιο χώρο του Βυζαντινού Ναού της Ύπατης Σοφίας του Ένσαρκου Λόγου του Θεού, περισσότερο γνωστή ως Αγία Σοφία ή Αγιά-Σοφιά, υπήρχε κρήνη, στην οποία ανεγράφετο η φράση "ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ", (νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν = ξέπλυνε δηλαδή τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου). Η φράση αυτή, αν αναγνωσθεί ανάποδα (από δεξιά προς τα αριστερά) αποδίδει τις ίδιες λέξεις και επομένως και το αυτό νόημα. Η ίδια φράση, υπάρχει και στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.


Η αφήγηση της συγκλονιστικής Ιερής αυτής ιστορίας, γίνεται από τον εγγονό του Μπίνου Τραΐανού, Ανδρέα με την συμμετοχή και της μητέρας του, κυρίας Δήμητρας Μπίνου.




Συντελεστές του Βίντεο:
 Ανδρέας Μπίνος, Αναστάσιος Μάρκου, Πρόικος Σταύρος.





https://www.facebook.com/profile.php?id=100004733915760



https://www.facebook.com/paradosiakos.garefeiou

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...