Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ GETTY KAI INSTAGRAM ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ "ΑΘΕΑΤΩΝ" ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Photo: Julien GERARD [https://instagram.com/juliengerarddotcom/] Πηγή: www.lifo.gr

Το πρόγραμμα Getty Images Instagram Grant, σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει όσους φωτογράφους και φωτορεπόρτερ χρησιμοποιήσουν το Instagram για να εκθέσουν φωτογραφίες από αφανείς κοινωνικές ομάδες και 'κλειστές κοινωνίες ανθρώπων' που δεν έχει αγγίξει ακόμα η δημοσιότητα.

   Το πρόγραμμα, που επιτρέπει στους φωτογράφους να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε τύπο φωτογραφικής μηχανής, προτίθεται να χρηματοδοτήσει με 10.000 δολάρια τους τρεις κορυφαίους φωτογράφους που θα διακριθούν από τη δουλειά τους στο instagram, βάσει κριτηρίων όπως η καλλιτεχνική ποιότητα και η αφηγηματική ικανότητα των φωτογραφιών τους.

 Κάθε φωτογραφία που θα ποστάρουν στο Instagram θα πρέπει να συνοδεύεται από το hashtag, #GettyImagesInstagramGrant και στο τέλος μια επιτροπή ειδικών θα κρίνει όλες τις συμμετοχές.   Αιτήσεις συνοδευόμενες από βιογραφικά θα γίνονται δεκτές έως τις 4 Ιουνίου, ενώ οι νικητές θα ανακοινωθούν το Σεπτέμβρη. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα και τον τρόπο συμμετοχής μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο .

   Ήδη φωτογράφοι και φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Getty Images Instagram Grant και ποστάρουν στο Instagram φωτογραφίες .




 Πηγή: www.lifo.gr

Ο ΜΠΟΑΤΕΝΓΚ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ "ΚΡΑΖΟΥΝ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΤΡΙΠΛΑ ΤΟΥ ΜΕΣΙ

Ο Μπόατενγκ μιλά για πρώτη φορά μετά την ντρίπλα του Μέσι και «απαντά» σε όσους τον έκραξαν [εικόνες & βίντεο]

Το βράδυ της Τετάρτης ήταν για τον Μπόατενγκ ένας πραγματικός εφιάλτης.
Η ντρίπλα του Λιονέλ Μέσι στο 2-0 της Μπαρτσελόνα επί της Μπάγερν Μονάχου τον έκανε αντικείμενο χλευασμού παγκοσμίως



σι του έκανε την κοφτή ντρίπλα πριν πλασάρει τον Νόιερ.
Ο ίδιος ο Γερμανός αμυντικός δεν είχε μιλήσει μέχρι σήμερα. Και το έκανε σήμερα.
Ο παίκτης των Βαυαρών άφησε να... καταλαγιάσει ο θόρυβος και σήμερα το πρωί έδωσε την δική του απάντηση μέσω του λογαριασμού του στο Instagram χρησιμοποιώντας μια φράση από την ταινία «Ο Νονός». «Αυτοί που σε μισούν, θα διαδώσουν τις αποτυχίες σου και θα ψιθυρίσουν τις επιτυχίες σου». Πολλοί από τους διαδικτυακούς φίλους έσπευσαν να του εκφράσουν την συμπαράστασή τους λέγοντας του ότι θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά και ότι θα πάρει τη ρεβάνς στο παιχνίδι των δύο ομάδων στο Μόναχο.


Πηγή: 
.http://www.iefimerida.gr

ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 12 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Αυτά είναι τα 12 φρούτα και λαχανικά που είναι γεμάτα φυτοφάρμακα [λίστα]
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πως τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτοφάρμακα. Ποια όμως είναι τα πιο «επικίνδυνα»;
Για 10η συνεχή χρονιά, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας (EWG) έχει κυκλοφορήσει κατάλογο με τα πιο μολυσμένα από φυτοφάρμακα προϊόντα.
Ο κατάλογος καταρτίζεται από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας μετά από έρευνα σε 48 φρούτα και λαχανικά για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Περίπου 65% των δειγμάτων ήταν θετικά στο τεστ.
Αυτό είναι άσχημο νέο, αφού τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την EWG αυτά είναι τα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα τρόφιμα:
  • Αμπελοφάσουλα
  • Πατάτες
  • Ντοματίνια
  • Αγγούρια
  • Νεκταρίνια
  • Κόκκινες, πορτοκαλί και κίτρινες πιπεριές
  • Σπανάκι
  • Ροδάκινα
  • Σέληνο
  • Σταφύλια
  • Φράουλες
  • Μήλα
Καλό πλύσιμο
Το καλό πλύσιμο επιβάλλεται, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για λαχανικά που θα καταναλωθούν νωπά ή φρούτα των οποίων η φλούδα δεν θα αφαιρεθεί. Aν και υπάρχουν ορισμένα γεωργικά φάρμακα που απορροφώνται αυτούσια από το φυτό και δεν φεύγουν με το πλύσιμο, τα περισσότερα σύγχρονα φάρμακα δεν εισχωρούν στο εσωτερικό τους και επομένως είναι εύκολο να απομακρυνθούν. Ένα πολύ καλό πλύσιμο με άφθονο τρεχούμενο νερό (πόσιμο) απομακρύνει τη «μηχανική» μόλυνση, εξουδετερώνοντας έτσι μεγάλο αριθμό μικροβίων και βακτηρίων.
Το ξίδι 
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πλένοντας εκτός από νερό και με ξίδι τα τρόφιμα που είναι επιρρεπή σε ποικίλες μορφές μολύνσεων (π.χ. τα λαχανικά), αυτά αποκτούν μια επιπλέον «ασπίδα» προστασίας απέναντι στα μικρόβια. Πράγματι, το ξίδι δημιουργεί ένα όξινο περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να ζήσουν ορισμένοι μικροοργανισμοί. Aπό την άλλη πλευρά, όμως, πολλοί είναι και αυτοί που επιβιώνουν σε ανάλογες συνθήκες, οπότε μάλλον είναι άσκοπο να το χρησιμοποιείτε παντού και πάντα!
Μυστικά καθαρίσματος
• Συχνά, ανάμεσα στο κοτσάνι από το κουνουπίδι εισχωρεί κάποιο μικρό ζωύφιο που δεν είναι εύκολα ορατό. Γι’ αυτό, αφού αφαιρέσετε το κοτσάνι, πλύντε το κουνουπίδι για 10΄ και βάλτε το σε αλατισμένο νερό.
• Γενικά, επιμείνετε στην περιοχή γύρω από το κοτσάνι λαχανικών και φρούτων, γιατί εκεί συνήθως μαζεύονται τυχόν υπολείμματα από φυτοφάρμακα.
• Tα λαχανικά που δεν έχουν λεία επιφάνεια χρειάζονται πολύ προσεκτικότερο πλύσιμο από τα υπόλοιπα. Ένα κατσαρό μαρούλι π.χ. είναι δυσκολότερο να πλυθεί ικανοποιητικά σε σχέση με μία ντομάτα.
• Tρόφιμα με σκληρή επιφάνεια, όπως τα καρότα και οι πατάτες, μπορείτε να τα καθαρίζετε με μια βούρτσα.
• Για να καθαρίσουν καλά τα μανιτάρια, αφού τα πλύνετε, βάλτε τα σε ένα σουρωτήρι, το οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια μέσα σε μια λεκάνη με νερό. Aνακινήστε και θα δείτε να μένουν στον πάτο της λεκάνης τα υπολείμματα από χώμα.

Η ΠΡΩΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΝΝΑΒΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με το σύνθημα «Πάνω η φούντα, κάτω η χούντα αγορών και τραπεζών», οι διοργανωτές θέλουν να τονίσουν την αποτυχία της κατασταλτικής αντιναρκωτικής πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο, προτείνοντας στην ελληνική κυβέρνηση μια εναλλακτική αντιμετώπιση με αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών, νόμιμη καλλιέργεια, διάθεση και κατανάλωση κάνναβης, «κατά το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών». 
Μάλιστα, οι διοργανωτές της 1ης Γιορτής Κάνναβης έστειλαν στον πρωθυπουργό την περασμένη Δευτέρα επιστολή με θέμα «Αποποινικοποίηση της χρήσης ουσιών και νομιμοποίηση της κάνναβης». 

Σε αυτήν καλείται ο κ. Τσίπρας «να γράψει ιστορία», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, εφαρμόζοντας ένα ευρείας κλίμακας μοντέλο καλλιέργειας και διάθεσης κάνναβης, το οποίο θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δίνοντας διέξοδο στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται και ώθηση προς τη «βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Μάλιστα, οι διοργανωτές αναπτύσσουν ένα φιλόδοξο εθνικό πρόγραμμα μαζικής παραγωγής του φυτού, που δύναται να επανεκκινήσει την ελληνική οικονομία, αφού «η νόμιμη ρύθμιση της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης (με περιορισμούς για την ηλικία και τη δημόσια χρήση) μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά που μπορούν να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές πολιτικές, την πρόνοια και την περίθαλψη, την παιδεία και τον πολιτισμό».
Ειδικότερα, «με συντηρητικές εκτιμήσεις η αγορά της ινδικής κάνναβης στην Ελλάδα, για θεραπευτική και ψυχαγωγική χρήση, αποτιμάται στο 1-1,5 δισ. ευρώ, τα οποία καταλήγουν αυτή τη στιγμή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά. Αν νομιμοποιηθεί η ινδική κάνναβη στην Ελλάδα, θα δημιουργηθούν 15-20.000 νέες θέσεις εργασίας, θα ενισχυθούν οι εμπορικοί κλάδοι, η ιατρική και ο τουρισμός, θα ωφεληθούν χιλιάδες ασθενείς, ενώ θα δημιουργηθούν νέοι παραγωγικοί - εμπορικοί τομείς». 

Φωτό: SOOC, Eurokinissi


Πηγή:  http://www.iefimerida.gr

ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ "ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ ΤΗΣ FYROM

Μαίνονται οι μάχες με Αλβανούς «εισβολείς» από το Κόσοβο στην ΠΓΔΜ -Πέντε νεκροί [βίντεο]

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ένοπλες συρράξεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ομάδας ενόπλων Αλβανών στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Κουμάνοβο, οι οποίες ξεκίνησαν νωρίς το πρωί.
Πυροβολισμοί και εκρήξεις ακούγονται συνεχώς, ενώ μερικά σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες.
Την ίδια στιγμή, μέρος των κατοίκων εγκαταλείπει τη συνοικία, πεζή ή με οχήματα της αστυνομίας.
Όπως ανέφερε αστυνομική πηγή της ΠΓΔΜ, περίπου 30 ένοπλοι Αλβανοί παραδόθηκαν στην αστυνομία, μετά από μάχες που διήρκεσαν πάνω από 15 ώρες. Νωρίτερα σήμερα, η αστυνομία της ΠΓΔΜ γνωστοποίησε ότι ισχυρές δυνάμεις των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, με τεθωρακισμένα οχήματα και ελικόπτερα εισέβαλαν στην αλβανόφωνη περιοχή του Κουμάνοβο για τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση «τρομοκρατικής ένοπλης ομάδας», η οποία, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα» με σκοπό να επιτεθεί σε κρατικούς θεσμούς.Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν διευκρίνισε από ποια «γειτονική χώρα» εισήλθαν στην ΠΓΔΜ οι ένοπλοι, εικάζεται ωστόσο ότι αυτοί είναι Αλβανοί που εισήλθαν από το Κόσοβο.
Στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και νεκροί, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατάγονται από το Τέτοβο. Επίσης, φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους και μία μητέρα με τον γιο της.
Αδιευκρίνιστος παραμένει για την ώρα ο αριθμός των θυμάτων από την μεριά των ενόπλων Αλβανών καθώς και κατοίκων της συνοικίας στο Κουμάνοβο από διασταύρωση πυρών μεταξύ αστυνομικών και ενόπλων Αλβανών.
Το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, όπως και όλα τα κόμματα στη χώρα (σλαβικά και αλβανικά) απηύθυνε έκκληση προς τον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία, ενώ έκανε λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».
Από τη μεριά του,ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ- Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM)- Ζόραν Ζάεβ, κάλεσε τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος- DUI-Αλί Αχμέτι να βγουν δημόσια και να εξηγήσουν στους πολίτες τι συμβαίνει στη χώρα και ποιος και γιατί επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο κ. Ζάεβ, σχολιάζοντας τα επεισόδια στο Κουμάνοβο, έκανε λόγο για «σκοτεινά σενάρια» τα οποία όπως είπε, δεν έχουν καμία τύχη.
Νωρίτερα σήμερα, το αλβανικό κόμμα DUI εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό του Κουμάνοβο για ψυχραιμία. Το DUI σημείωσε ότι το σημερινά επεισόδια, όπως και αυτό στο συνοριακό φυλάκιο Γκόσιντσε, πριν από είκοσι ημέρες, δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, σε ανακοίνωση του, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο για την υπέρβασή της, σημειώνοντας παράλληλα, ότι η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αποστολή του ΟΑΣΕ οφείλουν να συμβάλουν για την επίτευξη ενός τέτοιου διαλόγου στην ΠΓΔΜ.








http://www.iefimerida.gr/

"ΚΑΡΠΟΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ" ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΛΟΣΣΟ McCAIN

Πως ένας φιλέλληνας μαζί με την ελληνική διοίκηση της McCain έδωσαν ξανά "φτερά" στους φτωχότερους των φτωχών της Μακεδονίας.
Άννα Ρέμπελου
Τον Ιανουάριο του 1828, μόλις 16 μέρες από την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Καποδίστριας γράφει στον αδελφό του Βιάρο στην Κέρκυρα και του ζητά να στείλει μια «καλή ποσότητα γεώμηλων», κοινώς πατάτας, για να σπείρει στα χωράφια που ετοίμαζε, ενώ ταυτόχρονα περίμενε άλλο ένα φορτίο από το Λίβερπουλ. Κατά τον Καποδίστρια, η πατάτα ήταν η καλύτερη θρεπτική τροφή για έναν φτωχό λαό. Μετά από 187 χρόνια η McCain επιχειρεί, επίσης με την πατάτα, να θρέψει τους φτωχούς που γέννησε η κρίση.
Χειμώνας 2014. Ο νέος Δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος, μόλις έχει αναλάβει τα καθήκοντά του. Ένα πρωί, καθώς κοιτάζει τους φακέλους με τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής –ο Δήμος Αλμωπίας βρίσκεται στον Νομό Πέλλας, κοντά στα σύνορα με τα Σκόπια, έχει 28.000 κατοίκους και ταυτόχρονα παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας - χτυπά το τηλέφωνο. Στην άλλη πλευρά της γραμμής «ένας κύριος Γκόνος», όπως του λέει η γραμματέας. Ο Δήμαρχος πιστεύει ότι είναι κάποιος που τον έχει πάρει για να τον συγχαρεί για την εκλογή του, όπως είθισται μετά από μια εκλογική διαδικασία.
 «Πραγματικά, όταν μου τηλεφώνησε ο κύριος Γκόνος δεν είχα συνειδητοποιήσει το «μέγεθος» του συνομιλητή μου στο τηλέφωνο» δηλώνει ο κύριος Μπίνος, ο οποίος έμεινε εκείνο το πρωί με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη αλλά και τις απορίες και τον προβληματισμό που αυτόματα γεννήθηκαν όταν άκουσε την πρόταση του project «Καρπός Φροντίδας».
 Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τέλη του 2012 η ανεξάρτητη οικογενειακή επιχείρηση McCain με έδρα τον Καναδά (πρόκειται για την μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένης – προτηγανισμένης πατάτας παγκοσμίως) αποφασίζει να προχωρήσει σε ένα κοινωνικό project στην Ευρώπη με στόχο την ανακούφιση από την κρίση και την φτώχεια που αυτή επέφερε. Πριν, όμως, ξεκινήσει οτιδήποτε, απευθύνεται στο Ελληνικό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR Hellas) καθώς θέλει να εξασφαλίσει ότι αυτό που θα κάνει θα έχει πραγματικά αξία και θετικό αντίκρισμα σε όλους όσοι θα συμμετείχαν. Βασικά, η McCain ήθελε να μάθει την άποψη των τοπικών κοινωνιών για το τι θα ήθελαν από μια επιχείρηση σαν και αυτήν και είναι αλήθεια πως το ενδεχόμενο ενός project με στόχο την παραγωγή εκείνη την εποχή δεν «έπαιζε» καν. Ωστόσο, μετά από έναν ουσιαστικό διάλογο με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μια σοβαρή έρευνα και τεχνική μελέτη με την βοήθεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την επικαιροποίηση σημαντικών κοινωνικοοικονομικών στατιστικών στοιχείων, προέκυψε ο «Καρπός Φροντίδας».
Η McCain αποφάσισε, λοιπόν, να αναθέσει σε μια ομάδα φτωχών, μικρών Ελλήνων παραγωγών πατάτας την παραγωγή ενός προϊόντος προστιθέμενης αξίας. Παρέχοντας βοήθεια, ειδικό εξοπλισμό, υποδομές, εκπαίδευση, σύνδεση με την λιανική αγορά, πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση και, φυσικά, σπόρο πατάτας που είναι πιστοποιημένος στην Ευρώπη και απόλυτα συμβατός και κατάλληλος για το βιοκλίμα της επιλεγμένης περιοχής. Η έρευνα που προηγήθηκε έφερε στην πρώτη θέση το χωριό Νότια του Δήμου Αλμωπίας στην Πέλλα. Όχι μόνον λόγω του εύφορου εδάφους της συγκεκριμένης περιοχής αλλά και επειδή συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό νέων, μικρής κλίμακας, αγροτών που ζούσαν κάτω από το όριο της φτώχειας και που ήταν, επίσης, άνθρωποι έτοιμοι να αλλάξουν και να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο project.
Το πιλοτικό πρόγραμμα «Καρπός Φροντίδας» της McCain, το οποίο, σημειωτέον, υποστηρίχθηκε και από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και από την Τράπεζα Πειραιώς και την εταιρία BASF, θα διαρκέσει σε πρώτη φάση τρία χρόνια. Έχουν ήδη επιλεχθεί και εκπαιδευθεί με την βοήθεια της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, 25 αγρότες από το χωριό Νότια. Θα καλλιεργηθούν 250 στρέμματα και στόχος για τον πρώτο χρόνο είναι η παραγωγή 900 τόνων πατάτας. Μάλιστα, η πρώτη συγκομιδή αναμένεται στα τέλη Αυγούστου και το προϊόν θα πωλείται στην λιανική αγορά. Συγκεκριμένα, θα διατίθεται από τα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ τα κέρδη θα επιστρέψουν στην κοινότητα. Για το δεύτερο έτος του project στόχος είναι να παραχθούν 1200 τόνοι πατάτας και τον τρίτο χρόνο 2000 τόνοι από 200 καλλιεργητές.
Όπως τόνισε στην επίσημη παρουσίαση του project ο Γάλλος διευθύνων σύμβουλος ηπειρωτικής Ευρώπης της McCain, Ζαν Μπερνού, πρόκειται για μια μικρή δράση καλού που η εταιρία φιλοδοξεί να πάρει την διάσταση χιονοστιβάδας αλλάζοντας τις ζωές πολλών Ελλήνων προς το καλύτερο και όχι μόνον . «Ξεκινάς με κάτι μικρό για να πετύχει και να αναπτυχθεί. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε μικρές πράξεις καλού» επεσήμανε ο Μπερνού και συμπλήρωσε πως η έξοδος από την κρίση είναι ευθύνη όλων. Η επιλογή της Ελλάδας δεν ήταν τυχαία από πολλές απόψεις. Όχι μόνον λόγω της αγάπης του Μπερνού για την χώρα μας –όπως παραδέχθηκε, ο πατέρας του δίδασκε αρχαία ελληνικά σε σχολείο στην Γαλλία και η ελληνική παιδεία και φιλοσοφία ήταν έντονα παρόντα στο οικογενειακό του περιβάλλον- αλλά και λόγω των δραματικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας. Εάν αυτό το εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο με την ξεκάθαρα κοινωνική του αποστολή που πραγματοποιείται επί ελληνικού εδάφους πετύχει, θα επεκταθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η ελληνική «ψυχή» της McCain
Όσον αφορά την υλοποίησή του εδώ, «ψυχή» του Καρπού Φροντίδας είναι ο Γιώργος Γκόνος, ο διευθύνοντας σύμβουλος της McCain Hellas. Ο πάντα χαμογελαστός, απλός και ικανότατος Έλληνας μάνατζερ δεν έκρυψε ούτε ένα λεπτό την χαρά του για αυτή την πολύπλευρη και ιδιαίτερη προσπάθεια, όπως την χαρακτήρισε. «Κλείνουμε δέκα πράγματα και στο μεταξύ, ανοίγουν άλλα δέκα. Αλλά είναι ένα στρατηγικό πρόγραμμα που πιστεύουμε πολύ σε αυτό» επεσήμανε ο επί είκοσι και πλέον χρόνια επικεφαλής της ελληνικής McCain, η οποία πρέπει να τονιστεί ότι εδώ και τρία χρόνια έχει επίσης την διοίκηση των Βαλκανίων, της Κύπρου, της Τουρκίας και του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα αποτελεί βασικό σταθμό της McCain και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, αφού ο κ. Γκόνος και η ομάδα του κατάφεραν να κάνουν την McCain ηγέτη στην ελληνική αγορά προτηγανισμένης πατάτας και κυρίως να την πλοηγήσουν ασφαλώς στα ταραγμένα νερά της κρίσης.
Όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του ο κ. Γκόνος, οι πιο πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες αποτελούν κατηγορία από μόνοι τους καθώς έχουν τα χαρακτηριστικά μιας φυλής που διακρίνεται για την δυνατότητα ευελιξίας και την ικανότητα να διαχειρίζεται το χάος. Ποιότητες που σήμερα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. «Ο καλός μάνατζερ πρέπει εξ’ ορισμού να είναι μορφωμένος, εξειδικευμένος, να έχει πάνω από την μέση ευφυΐα, να είναι έτοιμος να διαχειριστεί τις κρίσεις και να παραμένει άνθρωπος» δήλωνε στο Fortune Greece ακριβώς πριν έναν χρόνο.
Και αυτά τα τρία τελευταία λόγια του κ Γκόνου περιέχουν μεγάλη ουσία και αλήθεια, διότι αυτά είναι που διαφοροποιούν τον καλό μάνατζερ με συνείδηση και συναίσθηση από εκείνον που βλέπει μόνον το δικό του συμφέρον. Η Μαρία Αλεξίου, η πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης θέτει το ζήτημα αυτό στη σωστή του διάσταση: «Δεν είναι κακό να έχουμε συμφέροντα. Κακό είναι να επιδιώκουμε τα συμφέροντά μας εις βάρος των άλλων». Και ίσως αυτό να φταίει που έρευνα της Ε.Ε. έδειξε πως στην Ελλάδα το 80% του κόσμου πιστεύει πως οι επιχειρήσεις κάνουν κακό. Ας γίνει, λοιπόν, η McCain παράδειγμα προς μίμηση του ηθικού επιχειρείν.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...