Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

"Ριζοχωρίτικα 2018". Επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια


Κινητοποίηση κλιμακίου στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δασαρχείου και του Δήμου Έδεσσας για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πυξαριού



Κινητοποίηση κλιμακίου στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δασαρχείου και του Δήμου Έδεσσας για την αντιμετώπιση της κάμπιας του πυξαριού, που έπληξε περιοχές της Πέλλας

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αηδονά-Αθανασιάδου: Παρακολουθούμε το φαινόμενο, σε συνεργασία με έγκριτους επιστημονικούς φορείς – Προέχει η δημόσια υγεία και ασφάλεια   

Σμήνη νυκτόβιων λευκών πεταλούδων, της λεγόμενης κάμπιας του πυξαριού (Γένος Λεπιδόπτερων, είδη: Diaphania perspectalis, Glyphodes perspectalis), προσέβαλλαν περιοχές της Π.Ε. Πέλλας, κυρίως την Τοπική Κοινότητα Φλαμουριάς του Δήμου Έδεσσας, προκαλώντας την ανησυχία των κατοίκων.

Μετά από ενημέρωση του Γραφείου της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κας. Αθηνάς Αηδονά-Αθανασιάδου, κινητοποιήθηκε ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, για την κατάλληλη διαχείριση του φαινομένου. Οι δασικές υπηρεσίες, όπως και οι συναρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, είναι ήδη σε επικοινωνία και έλαβαν ειδικές πληροφορίες και οδηγίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης, από κεντρικές υπηρεσίες και επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ) για την κατάλληλη διαχείριση της κατάστασης.

Το Σάββατο (18/8), το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη, στο Πνευματικό Κέντρο της Τοπικής Κοινότητας Φλαμουριάς, με την συμμετοχή του Δημάρχου Έδεσσας, υπηρεσιακών παραγόντων και της τοπικής κοινωνίας, για τη λεπτομερή εξέταση της κατάστασης και τη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, η συγκεκριμένη κάμπια του πυξαριού, είναι εισαγόμενο (ξενικό) είδος από την Ασία, εμφανίστηκε σε μεγάλους πληθυσμούς στην Ελλάδα το 2015 και πέρσι στην Νάουσα, έχοντας μία τάση μετακίνησης για τον εντοπισμό πουρναριών στα οποία εναποθέτει τα αυγά της. Επιτίθεται και καταστρέφει μόνο τα πυξάρια, στα οποία, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δεν προκαλεί μόνιμη, μη αντιστρεπτή καταστροφή. Το είδος εμφανίζει, ανάλογα με τις θερμοκρασιακές συνθήκες της εαρινής και καλοκαιρινής περιόδου, 2 με 3 γενιές σ’ έναν κύκλο 40 περίπου ημερών. Το είδος δεν μεταφέρει κάποια μολυσματική ασθένεια και δεν εγκυμονούν λόγοι ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, παρά την εύλογη όχληση που προκαλούν οι πεταλούδες με το πέταγμά τους και κατά την είσοδό τους σε κήπους και κατοικίες. Το Δασαρχείο πρόκειται να λάβει μέτρα περιορισμού και ελέγχου του είδους στα περιαστικά οικοσυστήματα που επλήγησαν, ενώ ο Δήμος Έδεσσας θα επιληφθεί των περιοχών του αστικού πρασίνου. 

Σε σύντομη δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου αναφέρει: «Μετά από την κινητοποίηση του τοπικού μηχανισμού, παρακολουθούμε το φαινόμενο και λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, σύμφωνα με τις προτάσεις και κατευθύνσεις των ειδικών. Το ευχάριστο είναι ότι δεν κινδυνεύει άμεσα η δημόσια υγεία, ενώ φαίνεται ότι οι επιπτώσεις στα δάση της περιοχής είναι περιορισμένες και στο φυτικό κεφάλαιο, τις καλλιέργειες, μηδενικές. Ζητείται η ανοχή της τοπικής κοινωνίας στην όχληση που αναμένεται να διαρκέσει λίγες ακόμη ημέρες. Ευχαριστώ θερμά τις υπηρεσίες και τον Δήμο Έδεσσας για την άμεση ανταπόκρισή τους».    

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Δασάρχης Έδεσσας κα Σοφία Βαβούρη και το στέλεχος της υπηρεσίας κ. Παύλος Χασιλίδης, ο Φυτο-υγειονομικός Ελεγκτής κ. Χαράλαμπος Παραστεργιόπουλος, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δρ. Χρήστος Μπιμπίτσος και το στέλεχος της υπηρεσίας κ. Σήφης Παπαδόπουλος, ο Προϊστάμενος Φυτικής Παραγωγής κ. Σίμος Μαρνασίδης, ο Πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Κώστας Πατέλκος, το μέλος του τοπικού Συμβουλίου Γρηγόρης Ευγενιάδης και κάτοικοι της περιοχής.



Συνεχίζονται οι διακρίσεις της Μαρίας Γεωργιάδου του Ο. Α. Αριδαίας


Συνεχίζονται οι διακρίσεις της Μαρίας Γεωργιάδου.

Η Μαρία συνέχισε τις διακρίσεις και πέτυχε σπουδαίες νίκες στο Ευρωπαικό πρωτάθλημα KOYFALIA CUP., Στο μονό έφτασε στα ημιτελικά αποκλειόμενη από την Ρουμάνα Andreea Alexandra Lila, όμως στα διπλά με συμπαίκτρια την Αθηνά Πήττα κέρδισαν τον τίτλο αντομετωπίζοντας στο τελικό τις Ελληνίδες Ελένη Κωστάκη και Κατερίνα Ζαφειροπούλου,
Επόμενος στόχος της Μαρίας είναι να διακριθεί και στο Aridea Cup που διεξάγεται στην πόλη της και ξεκινά σήμερα Κυριακή με την τελετή έναρξης.


Ακρίτεια 2018


Παρουσίαση του Tennis σε αμαξίδιο στο Aridea Cup.


Παρουσίαση του Tennis σε αμαξίδιο στο Aridea Cup.

Την Δευτέρα 20 Αυγούστου, στα πλαίσια της τλετής έναρξης του Aridea Cup, μετά την παρέλαση των αθλητών θα γίνει παρουσίαση του tennis σε αμαξίδιο.

Δύο από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές , με τον προπονητή τους θα μας παρουσιάσουν το άθλημα και επί της ουσίας θα μας δείξουν, ότι το άθλημα έχει μόνο νικητές, εντός, αλλά κυρίως εκτός γηπέδου.

Ο Ντίνος Διαμαντόπουλος, 3ος  στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, και καλύτερη θέση στην ITF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντισφαίρισης) No 225, ασχολείται με το άθλημα εδώ και τρία χρόνια.

Ο Χριστόδουλος Παπαδόπουλος, 5ος  στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, και καλύτερη θέση στην ITF No 325, ασχολείται με το άθλημα εδώ και δύο χρόνια.

Προπονητής τους ο Γιάννης Λιμνιούδης, Πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας της Σόφιας, με μεταπυχιακό στην «Αντιμετώπιση του στρες στο άθλημα της αντισφαίρισης» και «μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης» και συγγραφέας του βιβλίου «το tennis σε τροχοκαρέκλα» με την πολύτικη συμβολή του καθηγητή Γιάννη Αθαναηλίδη.

Ο Ντίνος Διαλεκτόπουλος με ένα δικό του μήνυμα, με… «όχημα» το αναπηρικό αμαξίδιο, μας καλεί να τους παρακολουθήσουμε και επίσης καλεί τα άτομα με κινητικά προβλήματα να βγουν από το σπίτι τους και να ακολουθήσουν κάποιο άθλημα,

«Το κάθε Άτομο με Αναπηρία να βρει το άθλημα που του ταιριάζει και δικιά μας υποχρέωση ως φορείς και προπονητές είναι να δώσουμε τις περισσότερες δυνατές επιλογές, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», τονίζει ο Καβαλιώτης προπονητής tennis, Γιάννης Λιμνιούδης.

Αυτοί οι αθλητές μας δίνουν ένα μεγάλο μάθημα για τη βελτίωση του εαυτού μας, τη διαρκή «μάχη» κατά της παραίτησης και της απαισιοδοξίας και υπέρ της ζωής και της αγωνιστικότητας.




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...