Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Βρέθηκε χρυσή αλυσίδα και αθλητικό ρολόι


Η εικονιζόμενη χρυσή αλυσίδα και το αθλητικό ρολόι βρέθηκαν σε περιοχές των Προμάχων κι όποιος ενδιαφέρεται, βρίσκονται στο "Πράσινο περίπτερο" του χωριού.

18ο Πανελλήνιο Δασολογικό Συνέδριο στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας


Π ρ ό σ κ λ η σ η

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας έχει την τιμή να φιλοξενήσει τις εργασίες του 18ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου & International Workshop της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρείας. Το Συνέδριο έχει θέμα «Η Ελληνική Δασοπονία μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις: Αειφορική διαχείριση δασών, δασικοί χάρτες, περιβαλλοντικές τεχνολογίες-δίκτυα και προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος», ενώ η θεματική του International Workshop είναι: “Information Technology, Sustainable Development, Scientific Network & Nature Protection”. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν, σε διάφορους χώρους, στην πόλη της Έδεσσας το διάστημα 8-11 Οκτωβρίου 2017.

Η τελετή έναρξης του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου.

Ενόψει της διοργάνωσης του Συνεδρίου πραγματοποιείται παράλληλη εκδήλωση με κύριο φορέα διοργάνωσης το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, το Δήμο Έδεσσας, τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Σϋλλογο «νεοSOS». Ειδικότερα οργανώνονται: 
  • Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο «Η Πολιτεία των Πουλιών» και
  • Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο «Ο Κόσμος ο μικρός, ο μέγας»
                                     
Τα εγκαίνια της Έκθεσης που θα λειτουργήσει στην Οικεία Τσάμη (Βαρόσι Έδεσσας) πραγματοποιούνται την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00. H έκθεση θα λειτουργήσει το χρονικό διάστημα 5-28 Οκτωβρίου 2017, με ωράριο καθημερινά τις πρωινές ώρες 11.00-13.00 και κάθε Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα 5-7 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Συνεδρίου, τις παράλληλες εκδηλώσεις και άλλες δράσεις παρέχονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Δασολογικής Εταιρίας: http://www.forestry.gr.

Οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων και όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες προσκαλούνται να συμμετέχουν στην τελετή έναρξης και στις εργασίες του Συνεδρίου. Τα μέσα ενημέρωσης παρακαλούνται για την ευρύτερη δυνατή δημοσιοποίηση και κάλυψη του κορυφαίου γεγονότος του Δασολογικού Συνεδρίου.

   Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου

Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας  

Ενημέρωση πολιτών για τη διενέργεια προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας το Φθινόπωρο του 2017 (27/9/2017)


Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΔΑΟΚ ΠΕ Πέλλας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια του προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, το Φθινόπωρο του 2017:

   «Στην υπ’ αριθ. 2997/98343/21.09.2017 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΑΔΑ:6Β1Ω4653ΠΓ-ΔΟΝ) ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της Λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες το φθινόπωρο 2017, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι επτά (7) Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση - ακτίνας πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, με την παρούσα απόφαση, περιοχή εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον>20 δολώματα/km2). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.
   Σύμφωνα με το  υπ’ αριθ. 2975/97360/18.09.2017 έγγραφο του ΥΠ.Α.Α.Τ. η έναρξη των ρίψεων των εμβολιακών δολωμάτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου 2017 με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη της Ξάνθης. Σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν όλη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και κεντρικά και ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνέχεια, περίπου στις 17-19 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης και με πτήσεις 7-9 ημερών να καλυφθούν περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, βορειοδυτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι βόρειες περιοχές της  Περιφέρειας Θεσσαλίας, εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Κατόπιν, περίπου στις 26-27 Οκτωβρίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Τερψιθέας Λάρισας και με πτήσεις 5-7 ημερών να καλυφθούν οι νότιες περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, σχεδόν όλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το νότιο τμήμα της Π.Ε. Πιερίας. Τέλος, από την αερολέσχη  Αγρινίου αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις στις 2-3 Νοεμβρίου και με πτήσεις διάρκειας 3-5 ημερών να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα σε περιοχές των Περιφερειών Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας και μικρά τμήματα των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας. 
   Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές. Το Τμήμα Υγείας Ζώων & Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της  Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Π.Κ.Μ. και ενημερώνει άμεσα τους Δήμους και άλλους φορείς (Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.Μ., ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης,, Εγνατία Οδός Α.Ε. κ.ά.), ώστε, μέσω αυτών, να ενημερώνονται σχετικά πολίτες, υπάλληλοι και μαθητές.
Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
- Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
- Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια
μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.
- Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
- Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

   Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot – video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης → Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο → Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη → Ενημέρωση για τη Λύσσα). Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ.

Eκδήλωση με τίτλο «Πέλλα. Η Γενέτειρα του Αλεξάνδρου» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας


Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, στο πλαίσιο δράσεων για τη τουριστική προβολή που διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με θέμα «Αριστοτέλης - Αλέξανδρος. Από το χθές στο σήμερα», θα συμμετάσχει στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18.30, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.
Η εκδήλωση με τίτλο «Πέλλα. Η Γενέτειρα του Αλεξάνδρου» θα περιλαμβάνει:

      Ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας,
από την Αναστασία Γεωργιάδου, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας

      Γνωριμία με τον Αλέξανδρο. Ομιλίες:
·         Τσιγαρίδα Ελισάβετ, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Πέλλα και Αλέξανδρος»
·         Σκίτσα Αλεξάνδρα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας, με θέμα «Ο Μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

 «Ηχοχρώματα μουσικών οργάνων, που διατηρήθηκαν από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας σε μουσικούς πολιτισμούς της λεκάνης της Μεσογείου»:
·         Θα γίνει γνωριμία με μουσικά  όργανα της αρχαιότητας (Σύριγξ του Πανός, Διπλός αυλός-αργούλ, Αυλός-φλογέρα-νάϊ, Δίαυλος-διπλή φλογέρα, Άσκαυλος-γκάιντα, Μεμβρανόφωνα-σείστρα) και παράλληλα θα παρουσιαστούν μουσικά παράγωγα ήχων από αυτά.
Παρουσίαση: Καϊμάκης Γιάννης (Καθηγητής Τμήματος Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ), Χατζηευαγγέλου Λένα (φιλόλογος) και  Παπάς Κώστας (μηχανικός-μουσικός)


Γνωριμία με τις διατροφικές συνήθειες στην αρχαία Ελλάδα:
·                     «Φυτικός Γενετικός πλούτος στην αρχαία και σύγχρονη Μακεδονία: επισιτιστική  ασφάλεια και διατροφή». Επαφή με τον κόσμο των βοτάνων της αρχαιότητας, ιδιότητες και χρήσεις τους διαχρονικά.
Παρουσίαση: Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων
·                     «Η διατροφή στην αρχαία Μακεδονία». Παρουσίαση της έρευνας για τα είδη διατροφής στην Αρχαία Μακεδονία και τις προοπτικές σύνδεσής τους με τη σύγχρονη παραδοσιακή κουζίνα. Ακολουθεί μια γαστρονομική προσέγγιση του παρελθόντος, με μπουφέ για τους συμμετέχοντες, με συνταγές εμπνευσμένες από το παρελθόν αλλά και βασισμένες σε υλικά του σήμερα (της μακεδονικής κουζίνας), με συνοδεία ιδιαίτερων ποτών που ανιχνεύονται από τα προϊστορικά χρόνια (κρασί και μπύρα).
 Παρουσίαση: Βαλαμώτη-Καπετανάκη Σουλτάνα Μαρία Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τομέα Αρχαιολογίας, Τμήματος  Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Α.Π.Θ,   Διευθύντρια προγράμματος PLANTCULT (ERC).
·                     «Από τον καρπό του χθες στα είδη του σήμερα» Παρουσίαση σύγχρονων προϊόντων από επιχειρήσεις της Πέλλας και της ΠΚΜ, ως  εξέλιξη των αντίστοιχων προϊόντων του τότε. Παρουσίαση: Καλαϊτζίδου Αικατερίνη, ΤΕ Γεωπόνος ΔΑΟΚ Πέλλας
Ώρες: 18.30- 20.30


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής και της συσκευασίας των ακτινιδίων της ποικιλίας «Τσεχελίδης».


ΑΠΟΦΑΣΗ 
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του Ν.3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (Φ.Ε.Κ. 87 /Α΄/7-6-2010), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν
2. Τον Οργανισμό Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Π.Δ. 133/2010 (Φ.Ε.Κ. 226/Α΄/27- 12-2010)όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. 81320+77909 αποφάσεις του ΓΓ της ΑΔΜΘ (ΦΕΚ 4302/τ.Β΄/30-12-2016)
3. Την 290524/3-9-2010 απόφαση του ΥΠΑΑΤ «Καθορισμός τεχνικών λεπτομερειών εφαρμογής των εμπορικών προδιαγραφών για τις ελάχιστες απαιτήσεις ωρίμανσης των ακτινιδίων» ( ΦΕΚ 1521/ Β’/ 7-9-2010 )
4. Τις τελευταίες μετρήσεις της υπηρεσίας μας για την εκτίμηση του βαθμού ωριμότητας των ακτινιδίων της ποικιλίας «Τσεχελίδης»

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ορίζουμε, σύμφωνα με το άρθρο 2 της 290524/ 3-9-2010 απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την 29–09–2017 ως ημερομηνία έναρξης της συγκομιδής και της συσκευασίας των ακτινιδίων της ποικιλίας «Τσεχελίδης» για την εμπορική περίοδο 2017 –2018. Σε εφαρμογή του άρθρου 2 της ανωτέρω απόφασης καθορίζονται οι υποχρεώσεις των συναλλασσόμενων ως εξής:
1. Οι παραγωγοί ακτινιδίων προβαίνουν σε συγκομιδή του προϊόντος μετά την ορισθείσα στην παρούσα απόφαση ημερομηνία και εφόσον έχει διασφαλισθεί ότι οι συγκομιζόμενοι καρποί είναι επαρκώς ανεπτυγμένοι και σε ικανοποιητικό στάδιο ωρίμανσης.
2. Οι υπεύθυνοι για τη συγκομιδή των ακτινιδίων, κάθε φορά που προβαίνουν σε συγκομιδή των καρπών, καταθέτουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία αναφέρουν την ημερομηνία συγκομιδής τους καθώς και τη συγκομιζόμενη ποσότητα.
3. Οι τυποποιητές – συσκευαστές στην περιοχή παραγωγής προβαίνουν σε τυποποίηση – συσκευασία των ακτινιδίων εφόσον αυτά έχουν αποκτήσει φυσιολογικά, τουλάχιστον 6,2Ο Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.
4. Οι εισαγωγείς – εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εισαγωγής – εξαγωγής οι παρτίδες ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό Brix τουλάχιστον 6,2Ο ή 15% μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.
5. Οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5Ο Brix.
6. Όλοι οι συναλλασσόμενοι στον τομέα των ακτινιδίων τηρούν ως προς τις υποχρεώσεις τους, και
τις λοιπές διατάξεις που προβλέπονται από την ΚΥΑ 257543/ 2003. Επισημαίνεται ότι η παραπάνω ημερομηνία αφορά αποκλειστικά τα ακτινίδια της ποικιλίας «Τσεχελίδης».
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής θα διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά το στάδιο της τυποποίησης – συσκευασίας των ακτινιδίων στα τυποποιητήρια – συσκευαστήρια του νομού, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι το προϊόν έχει αποκτήσει τουλάχιστον 6,2ο Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, οι αντίστοιχες παρτίδες, είτε καταστρέφονται με ευθύνη του κατέχοντος φορέα, είτε διασφαλίζεται η μη διάθεση τους για ανθρώπινη κατανάλωση, ενώ οι υπεύθυνοι παραπέμπονται στις αρμόδιες επιτροπές επιβολής κυρώσεων σύμφωνα με τον Ν. 4235/ 2014 (ΦΕΚ 32/ Α’/ 11-2-2014), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ                                                     ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΙΚΟΥΚΗΣ

Γιάννης Σηφάκης στους νεφροπαθείς Πέλλας : Ολοκληρώνεται η μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού - αντιμετωπίσαμε την διαπλοκή που την διατηρούσε σε τριτοκοσμικές συνθήκες


Γιάννης Σηφάκης σε εκδήλωση του συλλόγου νεφροπαθών Πέλλας :  Ολοκληρώνουμε την μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού στηρίζοντας το δημόσιο σύστημα και αντιμετωπίζοντας την διαπλοκή 
Προχωράμε και σε αντικατάσταση των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης συνδυάζοντας χρηματοδοτήσεις 
Ο Γιάννης Σηφάκης Βουλευτής Πέλλας παρευρισκόμενος στην ενημερωτική εκδήλωση – διάλεξη του συλλόγου νεφροπαθών Πέλλας «Οι Άγιοι Ανάργυροι» με θέμα : «Νεφρική ανεπάρκεια – μεταμόσχευση- αιτίες και αντιμετώπιση» στα Γιαννιτσά χαιρέτησε την εκδήλωση επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
Συνεχάρη τον νεοσύστατο σύλλογο γιατί με την δράση του ευαισθητοποιεί την κοινωνία στα προβλήματα της νεφροπάθειας και βοηθά όχι μόνο τους νεφροπαθείς-μέλη του αλλά και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την λύση των καίριων θεμάτων που τους απασχολούν.
Αναφέρθηκε αναλυτικά στην απόφαση και χρηματοδότηση για την μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο της Έδεσσας από τις τριτοκοσμικές συνθήκες του υπογείου στο ισόγειο χώρο του νοσοκομείου. Κατήγγειλε ότι διαπλοκές με ιδιωτικά συμφέροντα στο παρελθόν καταδίκασαν την μονάδα να παραμένει σε αυτές τις συνθήκες και ότι αυτή η κυβέρνηση ακριβώς επειδή στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας κατάφερε να το υλοποιήσει.
Ανέφερε για τις μελέτες που έγιναν εθελοντικά από συναδέλφους του μηχανικούς και τον ίδιο και κοστολόγησαν το έργο στο 1/3 του αρχικά προϋπολογισθέντος κόστους από τις υπηρεσίες της ΥΠΕ και του Υπουργείου στο παρελθόν. Ο υφυπουργός Παύλος Πολάκης αποδέχτηκε την μελέτη που τους κατέθεσε ο βουλευτής και έτσι εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου το οποίο τώρα υλοποιείται και θα ολοκληρωθεί ( μετά την έγκριση και των συμπληρωματικών εργασιών που έγινε πρόσφατα ) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ακόμη εξασφαλίστηκε και η προμήθεια νέου εξοπλισμού αντίστροφης όσμωσης και θα αρχίσει και η αγορά νέων μηχανημάτων αιμοκάθαρσης. 
Με συνδυασμό χρηματοδοτήσεων θα εξασφαλιστεί και η περαιτέρω προμήθεια μηχανημάτων αιμοκάθαρσης με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων παλαιών μηχανημάτων. 
Ακόμη εξήρε την εξαιρετική φιλοτιμία και εργατικότητα των εργαζομένων στην μονάδα ( ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού) και ενημέρωσε για την έγκριση πρόσληψης μόνιμου νεφρολόγου ( που ο διευθυντής του νοσοκομείου Χρήστος Σμίας είπε ότι θα έλθει στο νοσοκομείο ως το τέλος του έτους). 
Επίσης έχει εγκριθεί επικουρικός νεφρολόγος αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον για την κάλυψη της θέσης λόγω της σημαντικής διαρροής γιατρών στο εξωτερικό τα τελευταία αρκετά χρόνια. 
Ακόμη υποσχέθηκε να είναι κοντά στους νεφροπαθείς και στον σύλλογο τους σε ότι χρειαστεί. 
Ακολούθησαν διαλέξεις για την νεφρική ανεπάρκεια, την διαδικασία αιμοκάθαρσης αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού, τα προβλήματα που υπάρχουν και προτάσεις για την προώθηση και λύση τους. Ακόμη δόθηκαν στοιχεία για την αντίστοιχη κατάσταση σε πιο «προηγμένες» όσον αφορά το ζήτημα αυτό χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Κροατία. 

Έκθεση παλαιών οχημάτων στον Δήμο Αλμωπίας


ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

Ο Δήμος Αλμωπίας με τη συνεργασία του Συλλόγου Ιστορικών Αυτοκινήτων Βορείου Ελλάδος, διοργάνωσε το πρωί της Κυριακής έκθεση παλαιών οχημάτων.

Ο Σύλλογος Ιστορικού Αυτοκινήτου Βορείου Ελλάδος (Σ.Ι.Α.Β.Ε.) ιδρύθηκε το 1997, έχει 470 μέλη και υπηρετεί το Ιστορικό Αυτοκίνητο στη διάσωση, τη συντήρηση και τη παρουσίασή του, μέσα από εκδηλώσεις με σκοπό να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό η εξέλιξή του.

Ο Δήμος Αλμωπίας διοργάνωσε αυτή την εκδήλωση και έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δούνε από κοντά και να φωτογραφηθούν με αυτοκίνητα παλαιού τύπου, όπου το καθένα έχει τη δική του ιστορία. Τόσο στον κεντρικό πεζόδρομο της Αριδαίας που κατακλίστηκε από κόσμο, όσο και στα Λουτρά, όπου εκατοντάδες επισκέπτες μας έμειναν ενθουσιασμένοι με την εικόνα που αντίκρισαν.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, τον οποίο τίμησε ο Σύλλογος για τη βοήθειά του στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, ευχαρίστησε θερμά τους συνδιοργανωτές και συνεχάρη τον Αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη ο οποίος συνέβαλε στην άρτια διοργάνωση και στο επιτυχημένο αποτέλεσμα.







Παρασκευή και 13 Οκτώβρη, οι γιγάντιοι δεινόσαυροι στη Θεσσαλονίκη


Παρασκευή και 13 Οκτώβρη, οι γιγάντιοι δεινόσαυροι στη Θεσσαλονίκη

Μετά τις μεγάλες επιτυχίες των θεματικών πάρκων «Εργοστάσιο και Μουσείο Σοκολάτας» και «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», που έσπασαν κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας, η ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνεργασία με τις δημιουργικές ομάδες Eksagon Greece IKE και Dream Workers, σας προσκαλεί σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι απόδρασης πίσω στο χρόνο, πέρα από τα σύνορα της ιστορίας και πριν την αυγή της ανθρωπότητας.

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 και για τρεις ολόκληρους μήνες, σε έναν χώρο 2.500 τ.μ., στο περίπτερο 5 του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, έρχεται ένα νέο εντυπωσιακό θεματικό πάρκο και μουσείο: oι «Δεινόσαυροι».

Το μεγάλο ρολόι του Γαλαξία και το μικρότερο ρολόι της Γης, θα γυρίσουν ταυτόχρονα πίσω για 124 και πλέον, εκατομμύρια χρόνια, πριν από την προ - προ - προϊστορική εποχή, για να μας παρουσιάσουν -όπως ποτέ έως σήμερα- τους Kυρίαρχους στον πλανήτη Γη: τον τρομακτικό Ρεξ, τον αλλόκοτο Τρικέρατο, τον Βραχιόσαυρο, τον Διπλόσαυρο και τη μεγάλη παρέα τους, που δεν έχει δει ανθρώπινο μάτι από κοντά.

Τι καθόρισε την εξέλιξή τους; Γνωρίζουμε όλα τα είδη των δεινοσαύρων; Πώς εξελίχθηκαν και επικράτησαν στον πλανήτη μας επί εκατομμύρια χρόνια; Γιατί εξαφανίστηκαν; Μπορούν να ξαναγεννηθούν; Γιατί παρά την τρομακτική όψη και μορφή τους εξακολουθούν να γοητεύουν τα μικρά παιδιά; Είναι ένα παραμύθι… Είναι περιπέτεια… Είναι η πραγματικότητα, πριν εμφανιστεί ο άνθρωπος στον γαλάζιο πλανήτη.

Στο νέο θεματικό πάρκο της HELEXPO «Δεινόσαυροι», μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μπαίνουν σε μια μηχανή του χρόνου και μεταφέρονται εκατομμύρια χρόνια πριν. Εκεί, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, ζουν μια μοναδική εμπειρία. Έχουν την ευκαιρία να δουν, να ακούσουν, να αγγίξουν και να ζήσουν μια περιπέτεια μαζί με τα γιγάντια αυτά πλάσματα, που τα προσομοιώνουν μερικά από τα μεγαλύτερα εκθέματα της Ευρώπης.

Οι επισκέπτες βιώνουν το ταξίδι τους στον χωροχρόνο, καθώς τα τεράστια ρομποτικά εκθέματα, οι κινήσεις, τα χρώματα, οι υφές, οι ήχοι, αλλά και η ατμόσφαιρα του χώρου, τους δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκονται σε πραγματικό χρόνο στην προϊστορική εποχή, οπότε και ζούσαν αυτά τα εντυπωσιακά ζώα.

Το συναρπαστικό και πρωτόγνωρο αυτό «ταξίδι» δεν είναι μόνο ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό. Οι ενήλικοι επισκέπτες και κυρίως τα παιδιά, έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τους δεινόσαυρους και το περιβάλλον τους και να ζήσουν μια βιωματική εμπειρία, η οποία θα τους εφοδιάσει με γνώση για την εποχή των δεινοσαύρων, τις κλιματικές αλλαγές και για πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα.

Η θεματική έκθεση δεινοσαύρων έχει σχεδιαστεί από το Παλαιοντολογικό Ίδρυμα FelixdeAzara, το Πανεπιστήμιο Maimonides της Αργεντινής και διαθέτει την πολύ «βαριά» υπογραφή και την επιμέλεια του Sebastian Apesteguía, διεθνούς φήμης παλαιοντολόγου και διδάκτορα στις Φυσικές Επιστήμες.

Ραντεβού για να γνωρίσουμε τους δεινόσαυρους στη Θεσσαλονίκη!
Από την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018

Όλες οι πληροφορίες στο www.dinosaurs.gr

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα - Πέμπτη : 09.00 - 14.00
Παρασκευή : 09.00 - 14.00 & 17.00 - 20.00
Σάββατο : 11.00 - 19.00
Κυριακή : 11.00 - 19.00


Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος : 7€ / άτομο
Μαθητές (σε οργανωμένη επίσκεψη) : 5€ / άτομο
Οικογενειακό (2 γονείς & 2 παιδιά) : 22 €
Οικογενειακό (3μελής οικογένεια) : 18 €
Άνεργοι (μόνο Παρασκευή με την επίδειξη κάρτας ανεργίας) : 4€
Παιδιά μέχρι 3 ετών : δωρεάν


Δωρεάν πάρκινγκ στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ - Helexpo


Ξεκίνημα για την Παιδική Ακαδημία ποδοσφαίρου του ΑΣ Πρόμαχοι


Μια σημαντική προσπάθεια σχετική με την μελλοντική στελέχωση σε έμψυχο δυναμικό από ποδοσφαιριστές του χωριού, ξεκίνησε το Δ.Σ. του ΑΣ Πρόμαχοι.
Πρόκειται για την επανίδρυση της Παιδικής Ακαδημίας ποδοσφαίρου στην οποία έχουν εναποθέσει τις ευχές και τις ελπίδες τους οι δραστήριοι παράγοντες του συλλόγου, ώστε να καλλιεργηθεί η υποδομή και να τεθούν οι σωστές βάσεις και το μέλλον της ιστορικής ομάδας να φαντάζει αισιόδοξο και ελπιδοφόρο.
Για τον σκοπό αυτό επήλθε συμφωνία συνεργασίας με τον βετεράνο ποδοσφαιριστή της ομάδας Γιώργο Σέλκο  (Μπέιλη) η εμπειρία του οποίου στον τομέα αυτόν αποτελεί εγγύηση καλής προετοιμασίας των μελλοντικών αστέρων του ΑΣ.
Ήδη στις τάξεις της Ακαδημίας έχουν εγγραφεί 30 παιδιά, τα οποία θα χωριστούν σε δυο τμήματα, ενώ υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον και από άλλους  υποψήφιους.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Μεσκίνης, αφού καλωσόρισε τα παιδιά, τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και στη συνέχεια τους ενημέρωσε για τα τυπικά της εγγραφής, την προμήθεια της στολής της ομάδας και το πρόγραμμα των προπονήσεων (Δευτέρα και Πέμπτη 3.00-4.00 και 4.00-5.00).
Ο προπονητής Γιώργος Σέλκος, τους ευχήθηκε καλή αρχή και στη συνέχεια ξεκίνησε την προπόνηση με ένα χαλαρό αναγνωριστικό πρόγραμμα.
Αξιόλογη προσπάθεια, κατά τη γνώμη μας, που αν τελεσφορήσει, θα εμπλουτίσει τον σύλλογο και το σπουδαιότερο, θα προάξει την αγωνιστική άμιλλα και το αθλητικό ιδεώδες των παιδιών και  κατ’ επέκταση θα αποδώσει στην κοινωνία   σωστούς μελλοντικούς πολίτες.































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...