Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ 2015



Με μια λιτή ανακοίνωση στη σελίδα του facebook, ο Μ.Χ.Σ. Προμάχων "ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ" έκανε γνωστή την ακύρωση των εκδηλώσεων της δεύτερης ημέρας του Πολιτιστικού Ανταμώματος 2015.

"Δεν θα πραγματοποιηθουν οι εκδηλώσεις σήμερα Σαββατο 22 -8 -2015 λόγω του άστατου καιρού!!"

17α ΠΟΖΑΡΙΤΙΚΑ - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ




ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015 - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ



Πρώτα σκιρτήματα στην ετοιμόγεννή σου κοιλιά
Ακούγοντάς σε να τραγουδάς, Μακεδονίτισσα μάνα
Κάποιος ζουρνάς στα αυτάκια μου ηχούσε, υπόκωφα
Σκοποί ορεινοί, ομοβροντία νταουλιών, τρανός σκοπός.

Τον ελεύθερο Μακεδονικό αέρα στα σπλάχνα μου, ανέπνευσα
Την ίριδα των ματιών μου ο χρυσάκτινος ήλιος  καλωσόρισε
Γιαγιάδες τσεμπεροφορεμένες με μύρωσαν, χαρές, ευχές
Αλέξανδρο με ονόμασαν, βοούν οι «Τούμπες», θριαμβευτικά.

Τα πρώτα βήματα «Μπαϊτούσκα» αέναος στροβιλισμός
Παππούς, πατέρας, οδηγοί, υπερήφανο μονοπάτι
Και του σχολειού η φορεσιά, καμάρι, αέρινοι βηματισμοί
Χάλκινες νότες, σύγκορμο ρίγος, αδειάζει η ψυχή, το Νου γαλουχεί.

Καμβάς αισθημάτων, χαρά, λύπη, καημός
Ιδρώτας και πάθος, της πίστας εξομολόγηση
Βήμα βαρύ, σθεναρό, περήφανο, λυτρωτικό
Στων προγόνων τα λιθόστρωτα σοκάκια αναχώρηση.

Στο πλήρωμα του χρόνου, ιερή επανάληψη
Παράδοση αξιών, απογόνων σκυτάλη
Άξιοι συνεχιστές, εθνικοί υπερασπιστές
«ΟΧΙ», «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ»

Μάτια χιλιάδες πάνω σου, θωριά θαρρετή, επιβλητική
Σπαρταράει το «είναι» βαθιά, ανταριάζει η γη
Τα λάβαρα ψηλά, ιαχές δονούν τα βουνά
Χείμαρρος, στο "Μακεδονία Ξακουστή".


Δείτε φωτογραφίες από το παρασκήνιο της χθεσινής ημέρας του Πολιτιστικού Ανταμώματος, που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.













































Η ΒΡΟΧΗ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2015 ΤΩΝ ΠΡΟΜΑΧΩΝ


Δεν βοήθησε τελικά ο καιρός για την ομαλή διεξαγωγή της πρώτης ημέρας του Πολιτιστικού Ανταμώματος των Προμάχων και η καταρρακτώδης πολύωρη βροχή που ξέσπασε, ακύρωσε τα σχέδια των διοργανωτών του Μ.Χ.Σ. Προμάχων.

Όπως κάθε χρόνο, τα πάντα είχαν ρυθμιστεί στην εντέλεια, με τους εθελοντές και τα μέλη του συλλόγου να είναι στη θέση τους, τους υπαίθριους πωλητές στους πάγκους, τους επίσημους καλεσμένους στα καθίσματά τους και τους χορευτές σε κατάσταση ετοιμότητας.
Η βραδιά ξεκίνησε με την ανατριχιαστικά εντυπωσιακή είσοδο των 150 χορευτών του συλλόγου των Προμάχων, οι οποίοι τραγουδώντας το "Μακεδονία ξακουστή" έκαναν τους πάντες να ανατριχιάσουν. Στη διάρκεια του τραγουδιού, ξέσπασε δυνατή μπόρα, αλλά οι χορευτές αψηφώντας την, τελείωσαν το πατριωτικό τους τραγούδι και μετά αποχώρησαν μούσκεμα μέχρι το κόκκαλο, για να προστατευτούν.
Οι πολυπληθείς παρευρισκόμενοι αποχώρησαν, ενώ τα μέλη των χορευτικών συλλόγων φιλοξενήθηκαν στα αποδυτήρια του γηπέδου όπου πραγματοποιούνταν η εκδήλωση, αναμένοντας μάταια την βελτίωση των καιρικών φαινομένων. Δυστυχώς όμως η βροχή συνεχίστηκε, και κατέστησε αδύνατη την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Τώρα οι υπεύθυνοι, με δεδομένη την δυσοίωνη πρόβλεψη της ΕΜΥ και για την δεύτερη ημέρα, προσανατολίζονται στην ακύρωσή της και όπως πληροφορηθήκαμε ανεπίσημα, υπάρχουν σκέψεις να γίνει κάποιο γλέντι στην πλατεία του χωριού την Κυριακή 23 Αυγούστου, για να διασκεδάσουν οι κάτοικοι και να ξορκίσουν το "κακό" που τελευταία "χτυπά" τις εκδηλώσεις του συλλόγου.

Δείτε το βίντεο από την έναρξη-είσοδο της πρώτης ημέρας με την ηρωική εμφάνιση των παιδιών του Μ.Χ.Σ. ΠΡΟΜΑΧΩΝ.

Σ.Σ. Θα ακολουθήσει ανάρτηση με την σκηνές από την παρακάμερα των "Π.Ν." ενώ για οποιαδήποτε νέα εξέλιξη, θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Καταστροφικές ζημιές από χαλαζόπτωση και ανεμοθύελλα στα χωριά της
           Βεγορίτιδας στην Π.Ε.Πέλλας.

Τα κτυπήματα της φύσης στην φετινή φρουτοπαραγωγή της Πέλλας είναι ανελέητα. Νέα χαλαζόπτωση παράλληλα με ισχυρή ανεμοθύελλα και έντονη βροχόπτωση έπληξε στις 14 Αυγούστου τα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα, Ξανθόγεια και Ζέρβη στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε.Πέλλας.
Το χαλάζι παράλληλα με τη σφοδρότατη καταιγίδα προκάλεσε μεγάλες καταστροφές λίγο πριν τη συγκομιδή σε Ροδάκινα και Μήλα, αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο με το ξερίζωμα δένδρων, γκρέμισμα φυτειών σε σχήμα «παλμέτας» και σε σταυλικές εγκαταστάσεις της περιοχής.
Η καταιγίδα στην περιοχή ήταν σφοδρότατη και προξένησε πλημμύρες σε σπίτια και αποθήκες, ζημιές στο οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, καθώς και σε μαγαζιά στην Άρνισσα.
Οι δενδροκαλλιεργητές των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση γιατί πρόκειται για το δεύτερο κτύπημα στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
      Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ( ΕΛΓΑ ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» και των δενδροκαλλιεργητών της περιοχής.
     Επιπλέον με το 3ο Μνημόνιο, που προωθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και με τη συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού, θα ενισχυθεί η άγρια φοροληστεία των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Καλούνται να φορολογηθούν με αύξηση της άμεσης φορολογίας από 13% στο 26% από το πρώτο ευρώ και με αύξηση της προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 100% για κάθε επόμενο έτος. Φοροληστεία που θα ενταθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης ακόμη και αν δεν έχουν εισοδήματα οι αγρότες, με κατάργηση της φοροαπαλλαγής των ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, με κατάργηση της επιστροφής φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, με αύξηση του αγροτικού ρεύματος, αλλά και του ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων από το 13% στο 23%, με μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, τη στιγμή που πάνω από 250.000 αγρότες δεν μπορούν να κάνουν ούτε ρύθμιση χρεών προς τον ΟΓΑ παραμένοντας ανασφάλιστοι, κλπ.
      Οι μικρομεσαίοι φρουτοπαραγωγοί της Πέλλας, , όπως και συνολικά οι φτωχομεσαίοι αγρότες της χώρας μας,  είναι εγκαταλελειμμένοι από το κράτος, δεν έχουν καμιά προστασία τους εισοδήματός τους. Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό τους εισόδημα, που δέχεται απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από τις απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής ( αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ, κλπ.), από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, που κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

·      Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στα χωριά Άρνισσα, Παναγίτσα και Ζέρβη στην περιοχή Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας στην Π.Ε. Πέλλας με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
·      Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
·      Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις;

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...