Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας



 Έδεσσα, 25 Σεπτεμβρίου 2023

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Πέλλας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα 

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Οι πολίτες ανησυχούν! Η πολιτεία λαμβάνει μέτρα με την ενεργοποίηση και συνεχή ενίσχυση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας».

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας βρίσκεται ο τοπικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας, ενόψει της έναρξης της χειμερινής περιόδου και του υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την συνολική εικόνα κατά την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που συνεδρίασε σήμερα (25/9/23), υπό τον συντονισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Δάνη Τζαμτζή. 

Στη σύσκεψη ήταν παρόντες εκπρόσωποι όλων των τοπικών αρχών και φορέων, που συμμετέχουν στον περιφερειακό και τοπικό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και, ειδικότερα, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας, της Αστυνομίας, των Δήμων, της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, των Δασικών Υπηρεσιών, του ΕΚΑΒ, καθώς και εθελοντών. 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ευχαρίστησε και συνεχάρη ιδιαίτερα τα στελέχη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, αλλά και των υπολοίπων φορέων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις πολιτικής προστασίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση αρκετών, δύσκολων περιπτώσεων πυρκαγιών, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Όπως τόνισε, η παρέμβαση των πυροσβεστικών υπηρεσιών ήταν έγκαιρη και καίρια, ενώ η πολιτεία συνέδραμε με την εξασφάλιση εναέριων μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την μη επέκταση των δασικών πυρκαγιών στην βουνοκορφή Σοκόλ και στο δάσος πάνω από την Κεδρώνα, αλλά και στην αστική πυρκαγιά στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι της Έδεσσας. 

Αναφορικά με την αντιπλημμυρική προστασία της Πέλλας ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αλμωπίας που κατέχουν και την «μερίδα του λέοντος», από άποψη προϋπολογισμού, στο τεχνικό πρόγραμμα της ΠΕ Πέλλας. Για την ανάσχεση των πλημμυρών πραγματοποιούνται επίσης τακτικοί και έκτακτοι καθαρισμοί, καθώς και κατασκευή αναβαθμών για την ανάσχεση των πλημμυρικών φαινομένων και την προστασία των οικισμών. Ο  Αντιπεριφερειάρχης κ. Δάνης Τζαμτζής, ενημέρωσε ακόμη για την ολοκλήρωση των μελετών και εγκρίσεων για τον καθαρισμό της Τάφρου-66 που αναμένεται να δημοπρατηθεί σύντομα και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο, πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και πολλά χρόνια. Σε πορεία υλοποίησης βρίσκεται επίσης και το φράγμα πολλαπλών χρήσεων του Αλμωπαίου, από κεντρικούς οικονομικούς πόρους. 

Κλείνοντας την εισήγησή του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αναφέρθηκε στην συνέχιση των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της Πέλλας με στόχο την πλήρη κάλυψη του συνόλου των τεσσάρων Δήμων, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε περιοχές με υψηλή επικινδυνότητα (περιαστικά οικοσυστήματα Δήμων), αλλά και την προμήθεια ντρόουνς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε λεπτομερώς ο επιχειρησιακός σχεδιασμός των φορέων, το ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα που διαθέτουν, η συντήρηση των μηχανημάτων και του οδικού δικτύου, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως ο καθαρισμός της βλάστησης σε χειμάρρους, οι καθαρισμοί των φρεατίων στο οδικό δίκτυο και εντός των οικισμών, η απομάκρυνση φερτών υλικών από γέφυρες, η λειτουργία των λεγόμενων Ιρλανδικών γεφυρών και άλλα. 

Το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να συνεδριάσει ακόμη μία φορά, εντός της χειμερινής περιόδου, για την πιο λεπτομερή επισκόπηση των θεμάτων που αφορούν στον αποχιονισμό. Όπως τόνισε όμως ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής ,έχουν γίνει στρώσεις με αντιολισθηρό ασφαλτοτάπητα στην ανηφόρα της Έδεσσας και πολλά άλλα επικίνδυνα σημεία στην ΠΕ Πέλλας, ενώ υπάρχει ανάδοχος για την εκτέλεση του Σχεδίου αποχιονισμού για το τρέχον και επόμενο έτος. 

“Μήτρα μορί Μήτρα”

Μήτρα μορί Μήτρα”

Παραδοσιακό


Ελεύθερη μετάφραση

-Μήτρα μορί Μήτρα ποιος χτυπάει στην πόρτα

-Μάνα μορί μάνα χτυπούν προξενήτρες

-Μήτρα μορί Μήτρα είσαι μικρή ακόμη

-Μήτρα μορί κόρη μου είσαι μικρή ακόμη

-Μάνα μορί μάνα αρκετά ήμουν απομονωμένη

-Μήτρα μορί Μήτρα δεν έχεις φουστανάκι

-Μάνα μορί μάνα θα μου δώσει η θεία μου

-Μήτρα μορί Μήτρα δεν έχεις ούτε ποδιά

-Μάνα μορί μάνα θα μου δώσει η αδερφή μου


Τραγούδι: Δήμητρα Μεσκίνη


Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ.



25/09/2023

Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων – Οδηγίες προς τους πολίτες


Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ (α.α. 06/25.09.2023), που ισχύει από τη Δευτέρα 25/09/2023.

Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε κατάσταση ετοιμότητας - επιφυλακής βάσει του σχεδιασμού τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των έντονων φαινομένων. 

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων:

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 22-09-2023/1400 τοπική ώρα αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας που θα προκαλέσει ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, λαμβάνει την ονομασία Elias. 

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στη Θεσσαλία, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, τα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και την κεντρική Στερεά. Πρόσκαιρα είναι πιθανό να επηρεαστούν το Ιόνιο, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η βόρεια Πελοπόννησος. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων καθώς και στα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά (πλην της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης) και προς τις βραδινές ώρες στις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας και στα νότια τμήματα του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα (κυρίως στη Θεσσαλία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο), τις Σποράδες, την Εύβοια, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς στις δυτικές Κυκλάδες. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν στο νομό Καρδίτσας και στα ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας.

Την Πέμπτη (28-09-2023) σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Έως το μεσημέρι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Σποράδες, τη Μαγνησία, τη βόρεια Εύβοια και τα βορειοανατολικά τμήματα της Στερεάς. 

Τα έκτακτα δελτία της ΕΜΥ ανανεώνονται ανά δωδεκάωρο και για περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν στα τακτικά δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). 

Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Εγγραφές στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.



 Άρχισαν οι εγγραφές στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας και στα τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής για το νέο διδακτικό έτος 2023-24.

Τον Αγιασμό έναρξης θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, ώρα 8.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

- Η Σχολή είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και διαθέτει τμήματα διδασκαλίας σε όλη την Ιερά Μητρόπολη (Έδεσσα, Γιαννιτσά, Αριδαία, Σκύδρα κ.λπ.).

- Χορηγεί πτυχίο Ιεροψάλτου και Δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου.

- Διαθέτει τμήματα Παραδοσιακής Μουσικής με τίτλους σπουδών αναγνωρισμένους από το κράτος, οι οποίοι, όπως και της Β. Μουσικής, μοριοδοτούνται στις προσλήψεις και την αξιολόγηση του Δημοσίου.

- Έχει την δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

- Διαθέτει τμήματα ενηλίκων και δωρεάν τμήματα αρχαρίων.- Τα έξοδα των απόρων μαθητών μπορούν να καταβάλλονται από τις ενορίες τους κατόπιν συνεννοήσεως.

- Τα μαθήματα αρχίζουν τον μήνα Οκτώβριο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ - ΕΓΓΡΑΦΕΣ

- Στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Έδεσσα καθημερινά (εργάσιμες) 09.00-13.00.

- Στην Γραμματεία της Σχολής (Ενοριακό Κέντρο Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Γιαννιτσών) 18.00- 20.00 κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

- Στα τηλέφωνα: 2381023500(εσωτερικό 5), 6972805957 και 6944548970.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...