Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ



Τρεις σκύλοι συναντιώνται στον προθάλαμο του κτηνίατρου.

Πασχαλινό Bazaar του ΕΕΕΕΚ Αριδαίας



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ BAZAAR ΤΟΥ ΕΕΕΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Αριδαίας διοργανώνει Πασχαλινό παζάρι (bazaar) από την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 έως και την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 σε χώρο της Λέσχης Φρουράς Αξιωματικών Αριδαίας. Θα εκτεθούν οι πασχαλινές κατασκευές που δημιούργησαν με πολύ μεράκι οι μαθητές με τους καθηγητές τους, στα εργαστήρια του σχολείου μας.
Στο παζάρι θα πωλούνται χειροποίητες λαμπάδες, ποδιές μαγειρικής, τσάντες, μπιζού, κηραλοιφές κ.α.
Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι το πρωί από 10.30-12.30 και το απόγευμα από 18.00-20.30 (ημέρες καταστημάτων).
Τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν για τις ανάγκες και τις δράσεις του σχολείου.
Θα χαρούμε πολύ να μας τιμήσετε με την παρουσία σας και να στηρίξετε την προσπάθεια των μαθητών του σχολείου μας.

Γιάννης Σηφάκης : Όλη η Πέλλα μαζί για το φυσικό αέριο - Μεγάλη σύσκεψη φορέων στο Επιμελητήριο για ενημέρωση από τον Γιάννη Σηφάκη και την αντιπρόεδρο της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ε


Γιάννης Σηφάκης :  Όλη η Πέλλα μαζί για το φυσικό αέριο -   Μεγάλη σύσκεψη φορέων της Πέλλας για ενημέρωση από τον βουλευτή και την αντιπρόεδρο της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ για τις εξελίξεις σε σχέση με το φυσικό αέριο στην Πέλλα. 
Η σύσκεψη έγινε μετά από τις συναντήσεις Γιάννη Σηφάκη και Στεφανίας Μωσσέ με όλους τους Δημάρχους της Πέλλας
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο Επιμελητήριο Πέλλας στην Έδεσσα.
Παρόντες ο Περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος μαζί με όλο το ΔΣ του Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Έδεσσας Νεκτάριος Ελμαλόγλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Γιαννιτσών Παναγιώτης Σαραφούδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Αριδαίας Ευστράτιος Κοτσίδης,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Πέλλας Γεώργιος Τοδίτσκας μαζί με τον Τάσο Σεραφείμ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Γιαννιτσών Νικόλαος Ζωγράφος, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πέλλας Λευτέρης Αβραμίδης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών ( ΣΕΑΣ) Νίκος Μηνάς, μέλη του συλλόγου θερμοϋδραυλικών Πέλλας, ο πρόεδρος του Τ.Δ.  Άσπρου Βασίλης Μόκρης κ.α. 
Την εκδήλωση χαιρέτησε στην αρχή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιορδάνης Τσώτσος που ήταν και ο οικοδεσπότης αναφερόμενος στην σπουδαιότητα του έργου για την Πέλλα και για όλο τον εμπορικό κόσμο. Ζήτησε ρεαλισμό και ταχύτητα στις διαδικασίες.
Εισηγούμενος ο βουλευτής αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία της σύνδεσης της Πέλλας με το φυσικό αέριο για την παραγωγική της ανασυγκρότηση και το γεγονός ότι μετά από πολλές δεκαετίες πλήρους εγκατάλειψης η Πέλλα επανέρχεται στους Εθνικούς Σχεδιασμούς. 
«Η κυβέρνηση αυτή παρέλαβε τον ΤΑΠ ως ένα κλειστό αγωγό χωρίς έξοδο, έναν αγωγό transit. Καταφέραμε με επαναδιαπραγμάτευση να εξασφαλίσουμε τρείς εξόδους και ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για την χώρα μας. 
Μια από τις τρείς εξόδους είναι στο Άσπρο Σκύδρας Πέλλας. Αυτό δίνει σημαντικές δυνατότητες η Πέλλα να τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο. 
Με παρέμβαση μου ζήτησα από τον Υπουργό και την Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων αερίου ( Δ.Ε.Δ.Α.) να κάνει μελέτες για την Έδεσσα, Σκύδρα και Αριδαία , κάτι που αποδέχτηκε η Δ.Ε.Δ.Α. και ξεκίνησε ήδη τις μελέτες. 
Συναντήθηκα ακόμη με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα ζητώντας του να εντάξει στο ΠΕΠ μετά το 2020 τα έργα που θα κρίνει σκόπιμα και βιώσιμα η μελέτη της ΔΕΔΑ, ο οποίος μου απάντησε ότι με ευχαρίστηση προτίθεται να τα χρηματοδοτήσει κατά 50% ( όπως προβλέπεται) από τα ΠΕΠ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα είναι 40% δάνειο που θα εξασφαλίσει ο Υπουργός από την ΕΤΕπ και 10% ίδια συμμετοχή της ΔΕΔΑ. Άρα είναι απολύτως ρεαλιστικό να κατασκευαστεί το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο για την Πέλλα. Θα εξασφαλίσει ως και 40% οικονομία ενέργειας στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στα θερμοκήπια. Όλοι οι πολίτες της χώρας δικαιούνται την πρόσβαση σε φτηνότερο και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο που είναι το φυσικό αέριο. Εξάλλου ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας έχει σταθερό προσανατολισμό στην αύξηση του μεριδίου στο ενεργειακό μείγμα των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με χρήση παράλληλα ως μεταβατικού καυσίμου (από τις συμβατικές πηγές στις ΑΠΕ) το φυσικό αέριο».
Στην συνέχεια η αντιπρόεδρος της Δ.Ε.Δ.Α. Στεφανία Μωσσέ ανέφερε στους παρευρισκόμενους ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι μελέτες κόστους- οφέλους για την Έδεσσα, την Σκύδρα, την Αριδαία και την Νάουσα με δεδομένο ότι εξασφαλίστηκε έξοδος στο Άσπρο. 
« Έχουμε εξαιρετική συνεργασία για το ζήτημα αυτό με τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη και με την ιδιότητα του ως «ενεργειακού» βουλευτή. Ζήτησα σήμερα από τους Δημάρχους της Πέλλας, τους οποίους επισκεφτήκαμε με τον βουλευτή Γιάννη Σηφάκη, συγκεκριμένα στοιχεία που θα βοηθήσουν τις μελέτες να είναι όσο γίνεται πιο ακριβείς. Σε τρείς μήνες προβλέπεται η ολοκλήρωση των μελετών. 
Ήδη ξεκινά το έργο του δικτύου διανομής στα Γιαννιτσά. Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του από τα ΠΕΠ ( 50%), δάνειο που υπεγράφη πριν 10 ημέρες από την ΕΤΕπ (40%) και ίδια συμμετοχή της ΔΕΔΑ 10%. 
Προϋπόθεση είναι,  μετά από καθορισμό από την ΡΑΕ των τοπικών τιμολογίων, η τιμή του φυσικού αερίου στους καταναλωτές που να είναι θελκτική για να μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής ( οικιακός, εμπορικός ή βιομηχανικός) να συνδεθεί με το δίκτυο αερίου. Πρόθεση της ΔΕΔΑ είναι τα τέλη σύνδεσης να καλύπτονται από την ίδια και το χρηματοδοτικό της πλάνο μέχρι την είσοδο της οικοδομής ή της πολυκατοικίας ( διακλάδωση και μετρητής). Διευκολύνεται η σύνδεση με το αέριο γιατί ήδη πολλές οικοδομές έχουν κατασκευάσει εσωτερικά δίκτυα αερίου. 
Η ΔΕΔΑ επιθυμεί την επέκταση των δικτύων σε όλη την χώρα με δεδομένο ότι οι μελέτες κόστους – οφέλους θα βγάζουν βιώσιμα αποτελέσματα». 
Ο Περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Ζέρζης, που παρευρέθηκε εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα, αναφέρθηκε στιο ενδιαφέρον της Περιφέρειας για την παροχέτευση φυσικού αερίου όσο πιο πλατιά και στην Πέλλα και προτίθεται να χρηματοδοτήσει μέσω των ΠΕΠ από το 2020 και μετά το 50% του κόστους, όπως προβλέπεται. Επισήμανε ακόμη ότι οι μελέτες πρέπει να βασιστούν , πέραν των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ που φυσικά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, και σε σημερινές καταγραφές του μόνιμου πληθυσμού των πόλεων καθώς και των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, ξενοδοχείων, βιομηχανικών κλπ. 
Οι πρόεδροι των εμπορικών συλλόγων Παναγιώτης Σαραφούδης και Νεκτάριος Ελμαλόγλου επισήμαναν το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τους για την χρησιμοποίηση φυσικού αερίου και επισήμαναν την ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις τους. 
Ο εκπρόσωπος των αγροτών ( ΣΕΑΣ) Νίκος Μηνάς και πρόεδρος του Άσπρου Βασίλης Μόκρης επισήμαναν την μεγάλη βοήθεια που μπορεί να προσφερει κυρίως στα θερμοκήπια το φυσικό αέριο. 
Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Λευτέρης Αβραμίδης αναφέρθηκε στην ικανοποίηση του γιατί το θέμα αυτό το παλεύει ( ως υπάλληλος της πολεοδομίας τότε) από το 2004. Επέμεινε, σε πείσμα πολλών, να εγκατασταθούν εσωτερικές εγκαταστάσεις αερίου στις οικοδομές, κάτι που σήμερα είναι σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την εξασφάλιση της ευκολότερης σύνδεσης καταναλωτών με το δίκτυο αερίου.
Οι εκπρόσωποι των θερμοϋδραυλικών αναφέρθηκαν στην ανάγκη στα έργα αυτά , κατά την κατασκευή και την συντήρηση τους, να εργαστούν και τοπικοί τεχνίτες συμβάλλοντας, έτσι, στην αντιμετώπιση και της ανεργίας του κλάδου. 
Κλείνοντας όλοι επισήμαναν ότι ήταν μια πολύ καλή σύσκεψη που δημιουργεί αισιοδοξία ότι πράγματι είναι ρεαλιστικό να υλοποιηθεί , με τους όρους που αναφέρθηκαν, το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο της σύνδεσης των βασικών πόλεων της Πέλλας, των νοικοκυριών , των εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών με το φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε φτηνότερο και λιγότερο ρυπογόνο καύσιμο. 



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ « Αποσαφηνίστε τις προθέσεις σας για το οδικό τμήμα Έδεσσα-Άγρας ».



ΠΡΟΣ τους κ.κ. 1. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
2.      Υπουργό Εσωτερικών.
 
ΘΕΜΑ: « Αποσαφηνίστε τις προθέσεις σας  για  το οδικό τμήμα Έδεσσα-Άγρας ».

Με δεδομένη την επικινδυνότητα του οδικού τμήματος «Έδεσσα-Άγρας» ( δρόμος στενός, δύσβατος με συνεχείς στροφές και πρόξενος πολλών τροχαίων ατυχημάτων ιδιαίτερα το χειμώνα ), η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διασφάλισε από το 2009 κονδύλι ύψους 1.100.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση της μελέτης του σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 1217/17-02-2009 απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Δεδομένου επίσης ότι από την ίδια Κυβέρνηση είχε διασφαλισθεί χρηματοδότηση 120.000.000 ευρώ, όπως επίσης και ενός σημαντικού ποσού από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου για τον οδικό άξονα «Χαλκηδόνα-Γιαννιτσά-Έδεσσα-Όρια Νομού», μέρος του οποίου αποτελεί και το εν λόγω τμήμα «Έδεσσα-Άγρας», γίνεται αντιληπτό ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παραπάνω μελέτης θα μπορούσε να προχωρήσει και η δημοπράτησή του.  
Επειδή όμως ακολούθησε η υφαρπαγή του ποσού των 120.000.000 ευρώ, αλλά και του επιπλέον ποσού από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου, με το γνωστό δόλιο τρόπο που ο υπογράφων κατ’ επανάληψη έχει αποκαλύψει.
Επειδή ακόμη μετά τις συνεχείς κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μου ( υπ’ αριθ. 12803, 15383, 3625, 5508 ), αλλά και τις απαντήσεις που δόθηκαν, προέκυπτε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι απαραίτητες μελέτες  για το οδικό τμήμα «Έδεσσα-Άγρας».
Επειδή τέλος, όπως ήδη προαναφέρθηκε, το οδικό αυτό τμήμα είναι  το χειρότερο και επικινδυνότερο κομμάτι του οδικού άξονα «Θεσσαλονίκη-Γιαννιτσά-Έδεσσα-Όρια Νομού», το οποίο εκτός των άλλων αποτελεί και δυσφήμηση για το Νομό μας στους χιλιάδες τουρίστες που το διέρχονται για να επισκεφθούν το χιονοδρομικό κέντρο «Βόρας» και γενικότερα τα θέρετρα του ορεινού όγκου.
          ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ  οι κύριοι Υπουργοί,
         Τι σκοπεύουν να πράξουν για το οδικό τμήμα «Έδεσσα-Άγρας»;
         Θα προχωρήσουν, όπως οφείλουν, στη δημοπράτησή του, αξιοποιώντας τις υπάρχουσες πλέον μελέτες;
        Αν ναι, με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...