Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ Τη δική του σύγχρονη στέγη, ¨απαιτεί» το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών



ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

«Να στεγαστεί σε δικό του σύγχρονο κτίριο το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών»
                                  
 Την επί 22 χρόνια τεράστια εκπαιδευτική και πολιτιστική προσφορά του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, υπογραμμίζει ο Γιώργος Καρασμάνης με Ερώτησή στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα στην προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία του.
 Υπενθυμίζει ότι το Σχολείο (που αρχικά – το 1996 - συστεγάστηκε με το 2οΓυμνάσιο Γιαννιτσών), μετά από δικές του προσωπικές παρεμβάσεις που εξασφάλισαν κονδύλι 105.000 ευρώ από τον τότε Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ), στεγάζεται σε λυόμενες αίθουσες.
 Ήταν, όπως τονίζει, μια λύση ανάγκης εκείνη την περίοδο που φοιτούσαν μόλις 60 μαθητές, ενώ σήμερα, που ο αριθμός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί και συνεχώς αυξάνεται, απαιτείται η ανέγερση ενός σύγχρονου και πλήρως λειτουργικού κτιρίου.
Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρει, έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο, έκταση 73 στρεμμάτων. Και καλεί τους συναρμόδιους Υπουργούς να επισπεύσουν τις διαδικασίες ώστε το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών να αποκτήσει τη δική του στέγη και να συνεχίσει την πολύτιμη προσφορά του στην Πόλη και στο Νομό μας.


Ακολουθεί η Ερώτηση



                               Αθήνα, 27 Μαρτίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του Βουλευτή Πέλλας Γιώργου ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ

ΠΡΟΣ τους Υπουργούς:  1. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
                                                 2. Εσωτερικών.
                                                 3. Οικονομικών.

ΘΕΜΑ: «Τη δική του σύγχρονη στέγη, ¨απαιτεί» το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών»

          Το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών - το μοναδικό στον Νομό μας -  από το 1996 που ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα, έχει τεράστια προσφορά στην μουσική παιδεία πολλών εκατοντάδων μαθητών και, παράλληλα, συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα όχι μόνον της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Μια ¨διαδρομή¨ που το έχει αναδείξει σε σημαντικότατο ¨εργαλείο¨ πολιτιστικής κουλτούρας και συνεχιστή της παραδοσιακής μας μουσικής κληρονομιάς.
         Κατά τα πρώτα χρόνια, λειτούργησε συστεγαζόμενο με το 2ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών. Τα 2007, με προσωπικές συνεχείς προσπάθειες και παρεμβάσεις του υπογράφοντος, εγκρίθηκε κονδύλι 105.000 ευρώ (απόφαση υπ’ αριθ. 1477/25-09-2007 του Δ.Σ. του ΟΣΚ ) για την αγορά 7 λυόμενων αιθουσών, οι οποίες εγκαταστάθηκαν τελικώς στο προαύλιο του Γυμνασίου, για την προσωρινή στέγαση του Μουσικού Σχολείου και μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης.


ΕΠΕΙΔΗ, οι λυόμενες κατασκευές, αποτελούσαν λύση ανάγκης εκείνης της περιόδου, όταν ο αριθμός των μαθητών ήταν περίπου εξήντα (60) ενώ σήμερα είναι σχεδόν τριπλάσιος…
ΕΠΕΙΔΗ, έχει παρέλθει πάνω από μια δεκαετία και η στέγαση του Μουσικού Σχολείου εξακολουθεί να γίνεται στις λυόμενες αυτές αίθουσες, οι οποίες πλέον δεν επαρκούν και, αναγκαστικά, αριθμός μαθητών μεταφέρεται καθημερινά σε  αίθουσες του 2ου Γυμνασίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία και των δύο σχολείων…
ΕΠΕΙΔΗ, έχει πλέον καταστεί αναγκαία η ανέγερση ενός σύγχρονου κτιρίου, με όλες τις απαραίτητες υποδομές και τον κατάλληλο εξειδικευμένο εξοπλισμό, προκειμένου το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών να λειτουργεί εύρυθμα και να παρέχει υψηλού επιπέδου κατάρτιση στους ολοένα αυξανόμενους μαθητές του…
ΕΠΕΙΔΗ, ο Δήμος έχει παραχωρήσει οικόπεδο έκτασης 73 στρεμμάτων προκειμένου να ανεγερθεί το κατάλληλο κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί το Σχολείο…

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι συναρμόδιοι Υπουργοί

Εάν και πότε θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε  το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών ν’ αποκτήσει επιτέλους το δικό του σύγχρονο κτίριο που θα καλύψει όλες τις ανάγκες, για να μπορεί απρόσκοπτα να συνεχίσει την πολύτιμη εκπαιδευτική και πολιτιστική προσφορά του στην πόλη και στον Νομό μας…   

Ο Ερωτών Βουλευτής


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

"Τελικά ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα;" της Βάσως Ρουμελή

Kiss of Judas DjoleProlece 


Τελικά ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα;

…Αυτό το φιλί βασανίζει τους αιώνες. Γιατί τόσο σπουδαίο και τόσο μοιραίο; Ήταν τόσο σημαντικός στην ιστορία ένα προδότης; Και όποιος φιλάει ωραία είναι ενδεχομένως και Ιούδας; Ή μήπως τα εξιδανικευμένα φιλιά είναι αυτά που γεννάνε πόνο; Μήπως να κόψουμε τα φιλιά από την ζωή μας για να είμαστε ήσυχοι;
Ερωτήματα που γεννιούνται όταν δικός μας άνθρωπος, ο κοντινός, ο φίλος, ο αδερφός μας, ο σύντροφος μας, μας πουλήσει για τριάντα μόνο αργύρια. Όταν πλησιάσει μέσα στην νύχτα και με μορφή αθώου χαϊδεύσει την σάρκα μας για να εξαργυρώσει το τίμημα της μετά.
Δύσκολες μέρες για αλήθειες. Δύσκολες μέρες για εμπιστοσύνη. Κανείς δεν είναι κανενός και κανείς δεν χρωστά σε κανέναν παρά μόνο στο Θεό εμπιστοσύνη. Οι μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας που έρχονται είναι μέρες περισυλλογής και σταύρωσης. Βιώνουμε τα πάθη του Χριστού σαν δικά μας. Τα ομοιάζουμε, τα ερμηνεύουμε, τα συγκρίνουμε.   Μετράμε απώλειες, μετράμε αμαρτίες. Τολμάμε να κοιτάξουμε το θάνατο στα μάτια γιατί υπάρχει η Ανάσταση παρακάτω.
Η προδοσία σαν τραγικός επίλογος, πονάει  γιατί εμπλέκονται παράμετροι αγάπης, φιλίας, θαυμασμού. Ο Ιούδας  ο μαθητής του Χριστού, φίλησε τον δάσκαλο του και τον παρέδωσε  χωρίς οίκτο στον θάνατο. Γνώριζε από κοντά ότι είναι ο αναμάρτητος θεάνθρωπος. Είδε τα θαύματα Του, μοιράστηκε το ανέσπερο φως Του. Κι όμως η πλεονεξία, ο εγωισμός, τα πάθη νίκησαν.
Πόσους Ιούδες αλήθεια έχει αυτή η ζωή;  Ιούδες που φιλάνε υπέροχα; Μήπως είμαστε κι εμείς με την ανοχή μας, ένας Ιούδας της ύπαρξη μας;
Βάσω Ρουμελή


Βρέθηκε κλειδί μοτοποδηλάτου


Το εικονιζόμενο κλειδί μοτοποδηλάτου βρέθηκε στην πλατεία των Προμάχων και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το παραλάβει από το "Πράσινο περίπτερο" του χωριού.

Γιάννης Σηφάκης : "Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος" μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τον προαστιακό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών με παράκαμψη προς Αριδαία


Γιάννης Σηφάκης :  «Αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος  μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Έδεσσας μέσω Γιαννιτσών και παράκαμψη προς Αριδαία» με ένταξη του στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών (CEF) το 2019
Και όμως γίνεται!!! Αμέσως μετά την εκλογή μου το 2015 «ξέθαψα» το έργο μετά από 7 χρόνια στα «αζήτητα» βαθιά στα συρτάρια του ΟΣΕ. 
 Σε πείσμα όσων συνέβαλαν στην περιθωριοποίηση και στην υποβάθμιση της Πέλλας αυτή η  κυβέρνηση θα βγάλει την Πέλλα από την απομόνωση και θα την ξαναβάλει στους εθνικούς σχεδιασμούς μετά από πολλές δεκαετίες. 
Προαστιακός, οδικές παρακάμψεις Χαλκηδώνας και Γιαννιτσών και φυσικό αέριο θεμέλια της ανάπτυξης της Πέλλας που τώρα ξεκινά. Μαζί με την χρηματοδότηση του φράγματος του Αλμωπαίου, τα άλλα τρία οδικά έργα που είναι ώριμα και την έξοδο προς τον Βορρά μέσω Αλμωπίας » δήλωσε ο Γιάννης Σηφάκης.  
Δικαίωση και των μελών της «Πρωτοβουλίας για τον σιδηρόδρομο» που 12 χρόνια κράτησαν ζωντανό και ωρίμασαν στην κοινωνία το μεγάλο αυτό αίτημα.
Το έργο θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μεταφορών ( CEF) το 2019 τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή του 
Το έργο αφορά την κατασκευή νέας μονής ηλεκτροδοτούμενης γραμμής μήκους 88,7 km με πλάτος τυπικής διατομής 6,60 m Άγιος Αθανάσιος – Χαλκηδώνα – Κουφάλια- Πέλλα – Νέα Πέλλα – Γιαννιτσά – Γαλατάδες/Καρυώτισσα – Δάφνη/Καλύβια – Σκύδρα
Η συχνότητα των συρμών θα είναι ανά 1 ώρα με αριθμό μετακινούμενων επιβατών και κατά τις δύο κατευθύνσεις 8000 επιβάτες/ ημέρα. Ο χρόνος απλής διαδρομής θα είναι 1h 08’ για την Έδεσσα και 55’ για την Σκύδρα. 
Θα τοποθετηθούν 25 ΑΣΙΔ ( αυτόματο σύστημα ισόπεδης διάβασης) και θα αναβαθμιστεί μέσα από το έργο και ο σταθμός Γέφυρα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 110 εκατ. € 
Η μελέτη σκοπιμότητας της σιδηροδρομικής σύνδεσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για εμπορικές μεταφορές αποτελώντας, εν δυνάμει,  τμήμα της σιδηροδρομικής Εγνατίας και των διευρωπαϊκών δικτύων, απέδειξε την σκοπιμότητα της γραμμής με IRR περί το 5% και θετική καθαρή παρούσα αξία. 
Η γραμμή αυτή θα βοηθήσει σημαντικά την Πέλλα να ξεφύγει από την συγκοινωνιακή της απομόνωση και θα κάνει ευκολότερη, ταχύτερη, ασφαλέστερη και φθηνότερη ην μεταφορά ανθρώπων και υλικών από και προς την Πέλλα. 
Θα διασυνδεθεί στην πορεία με τις μεταποιητικές βιομηχανίες ( κυρίως αγροτικών προϊόντων) και με το Αγροτοδιατροφικό πάρκο στην Πετριά. 
Παράκαμψη Σκύδρα - Αριδαία 
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας και την παράκαμψη Σκύδρα – Αριδαία. Το τμήμα αυτό μήκους 27 km αποτελεί παράκαμψη της κεντρικής σιδηροδρομικής γραμμής κοστολογήθηκε κατ’ αρχάς σε 55 εκατ. €. Θα μελετηθεί αναλυτικότερα στο στάδιο της προμελέτης. 
Ο βουλευτής για πρώτη φορά , μετά την εκλογή του, έθεσε στην συζήτηση την ανάγκη  σύνδεσης και της Αριδαίας με σιδηρόδρομο, κάτι που μετά από μεγάλη προσπάθεια έγινε αποδεκτό και εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό στην λήξη του αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας την Θεσσαλονίκη στις 28/03/2018.

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-30 της ΟΕΒΕΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ


Ολοκληρώθηκε και το δεύτερο   σεμινάριο ΛΑΕΚ 1-30 με τίτλο «ΑΓΓΛΙΚΑ 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥΣ»  που οργάνωσε η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (Ο.Ε.Β.Ε.Σ.) Ν. Πέλλας .Με τμηματικές ενότητες, παρουσιάζουμε τους  εαυτούς μας σε άλλους , περιγράφουμε τον εαυτό μας και άλλους ,που ζεις ,τι δουλειά κάνεις  και δίνουμε και παίρνουμε παραγγελίες .Στο σεμινάριο με 32 διδακτικές ώρες πήραν μέρος εργαζόμενοι από επιχειρήσεις της περιοχής μας.   
Για όσους ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν μελλοντικά τα σεμινάρια να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία της ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας  Πέλλης 11 καθημερινά από τις  11.00 – 13.00 μ.μ.  και στο τηλέφωνο 2381027367 και 6978552360.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


                  ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                        ΠΕΡΤΣΕΜΠΛΗΣ Ν.




Αλμωπός Αριδαίας: "Το απόγευμα της Κυριακής (16:00) το φετινό ταξίδι φτάνει στο τέλος του."


"Ήταν Κυριακή, πρώτη Οκτώβρη, στην έδρα του Μακεδονικού Θεσσαλονίκης όταν ξεκίνησε το φετινό αγωνιστικό ταξίδι του Αλμωπού. Τότε, ταξίδεψαν από την Αριδαία αρκετοί φίλοι της ομάδας οι οποίοι την χειροκρότησαν. Παίκτες και προπονητές τους είχαν ανταμείψει με καλή εμφάνιση και νικηφόρο αποτέλεσμα απέναντι στο θεωρητικό φαβορί για την πρώτη θέση. 
Από τότε μεσολάβησαν 27 αγωνιστικές σε έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων υπήρξαν δυσκολίες αλλά η αγωνιστική σταθερότητα ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό. 
Το απόγευμα της Κυριακής (16:00) το φετινό ταξίδι φτάνει στο τέλος του.
Αυτόν τον αγώνα όμως, θα τον δώσουμε εντός έδρας και αυτή τη φορά μπορούμε να βρεθούμε περισσότεροι στο πλευρό της ομάδας για να τη χειροκροτήσουμε και να την επιβραβεύσουμε για την πορεία της. "

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...