Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015

ΤΑ ΠΡΟΜΑΧΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ


Οι συντελεστές των Προμαχιώτικων Νέων ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας όλους τους φίλους για την υποστήριξη και την αμέριστη αγάπη, που έμπρακτα μας δείχνουν και υποσχόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αναδεικνύουμε τα θέματα του αγαπημένου μας τόπου.

Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ NASA ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ



Σε έναν παγκόσμιο χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, απεικονίζονται τα σημεία εκείνα στον πλανήτη όπου αυτή τη στιγμή εκπέμπεται η μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, με βάση κυρίως δύο πηγές- την καύση βιομάζας και τα αστικά περιβάλλοντα.

   Ειδικότερα, το λευκό και το άσπρο πάνω από την κεντρική Αφρική, υπονοεί πως εκεί καίγονται τεράστιες ποσότητες βιομάζας, πιθανότατα ένα αποτέλεσμα των πυρκαγιών στα δάση. Το μπλε χρώμα αντιπροσωπεύει τον άνθρακα που εκπέμπεται από τις πόλεις - ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ασίας, της Κίνας και την Ιαπωνίας είναι εντελώς μπλε, κάτι που αποδεικνύει τα τεράστια επίπεδα εκπομπών σε πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα.
 Η NASA προορίζει τον συγκεκριμένο χάρτη για τη Σύνοδο για το Κλίμα που θα γίνει στο Παρίσι, ελπίζοντας πως έτσι θα παρέχει αρκετά αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα μέρη στον κόσμο από όπου προέρχονται οι μεγαλύτερες εκπομπές.

   Καθώς τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξάνονται σταθερά, η NASA προειδοποιεί πως η δυνατότητα των ωκεανών, των δασών και τα χερσαίων οικοσυστημάτων της Γης να τα απορροφήσουν θα μπορούσε μια μέρα να αποδυναμωθεί δραματικά.

   Επί του παρόντος, ο πλανήτης «αναπνέει»- δάση, τροπικά και μη αλλά και ωκεανοί, όλα απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, σχεδόν το μισό όσου εκπέμπεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αλλά αυτό δεν θα συμβαίνει για πάντα, αν οι χώρες δεν αναλάβουν δράση.
 «Η γη και οι ωκεανοί πραγματικά μας κάνουν μεγάλη χάρη. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βλέπατε το διοξείδιο του άνθρακα να κυριεύει την ατμόσφαιρα με διπλάσιο ρυθμό από τον σημερινό» επισημαίνουν οι επιστήμονες της NASA.



ΠΗΓΗ... LIFO.GR



ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ



Καιρό τώρα μέσα στην τρελή καθημερινή μου ρουτίνα,έφτασε πάλι η στιγμή που κάθισα και συλλογίστηκα με τον εαυτό μου περί γενικότερων φιλοσοφιών,ονείρων(ανεκπλήρωτων και μη) και χαμένων ανθρώπων.

 Ο καιρός κυλάει γρήγορα... είναι κάτι το οποίο δεν στο μαθαίνει κανείς ή μάλλον για να το θέσω πιο σωστά στο μαθαίνουν οι δικοί σου,τα αγαπημένα άτομα, οι καθηγητές στο σχολείο που τόσο πολύ αγνοείς και νομίζεις πως δεν έχουν ιδέα από τα μεγάλα εφηβικά ζόρια που τραβάς. Ξεχνάς όμως πως δεν φύτρωσαν έτσι ξαφνικά. Φτάνει λοιπόν μια περίοδος στην ζωή σου την οποία μ'αρέσει να την χαρακτηρίζω ως ''περίοδος απολογισμού''. Μπαίνεις σε ένα τριπάκι όπου αξιολογείς ,σκανάρεις και φιλοσοφείς ότι μπορεί να περάσει από το κεφάλι σου.

 Πιστεύω πως όλοι περνάμε μια περίοδο απολογισμού ανεξάρτητα ηλικίας-φύλου. Κυρίως όταν η καθημερινότητά σου πρόκειται να αλλάξει εντελώς,είσαι απόφοιτος Λυκείου,τελειώνεις το Πανεπιστήμιο πλέον έτοιμος να δουλέψεις (λέμε τώρα) πάνω στο αντικείμενο που εσύ επιθυμείς (λέμε τώρα). 

  Ζήσε για εσένα, με τον τρόπο που θες, με τα όνειρα,τις παραξενιές και την αυθεντικότητά σου.

 Έλα όμως που ανάμεσα σε όλες τις φυσικές ανάγκες σου και τα ανεκπλήρωτα όνειρά σου εσύ είσαι χαμένος και σαστισμένος. Δεν ξέρεις τι να κάνεις η μάλλον τι θες να κάνεις πραγματικά για να είσαι ευτυχισμένος. Θες λεφτά; τι να τα κάνεις. Δεν διαφωνώ είναι δυστυχώς αναγκαία αλλά από ένα σημείο και μετά τι; Νομίζεις δεν θα τα βαρεθείς; Ο μόνος λόγος που θα ήθελα ποτέ μια ολόκληρη περιουσία θα ήταν είτε για να γυρίσω όλο τον κόσμο είτε να βοηθήσω όσους έχουν πραγματικά ανάγκη.
 Φτάνεις λοιπόν και στο σημείο απολογισμού των χαμένων φίλων, σχέσεων. Τι πήγε στραβά,που έφταιξες,που δεν έφταιξες που έπρεπε να πράξεις διαφορετικά. Φιλοσόφησε ότι θες και για όσο διάστημα θες η κατάληξη πάλι η ίδια θα είναι. Εσύ χαμένος στις σκέψεις σου , συχνά αποτραβηγμένος από τους γύρω θεωρώντας πως είσαι τρελός,αναλύοντας το παραμικρό. Γιατί δεν σου μάθανε πως το να μιλάς με τον εαυτό σου και να τον μαλώνεις καμιά φορά είναι αναγκαίο. Είναι κάτι που θα σε οδηγήσει στο μέλλον και στην καλύτερη έκδοση του εαυτού σου. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα συλλογιστείς τα παραπάνω θυμήσου ένα πράγμα.
 Αγάπησε τον εαυτό σου με όλες τις ατέλειες του, κυνήγησε τα όνειρά σου ο κόσμος έχει αρκετά απωθημένα, όποτε σου δοθεί η ευκαιρία ταξίδεψε σε άλλα μέρη θα διευρύνεις τους ορίζοντές σου παρέα με βιβλία και μουσική. Και τέλος, σταμάτα να γυρίζεις στο παρελθόν, να ελπίζεις και να στεναχωριέσαι για άτομα τα οποία ενσυνείδητα σε πλήγωσαν. Όσοι σε έδιωξαν μακριά και δεν στάθηκαν στο πλευρό σου απέβαλε τους,απέβαλε ακόμη και τις πιο όμορφες αναμνήσεις.

 Ζήσε για εσένα, με τον τρόπο που θες, με τα όνειρα, τις παραξενιές και την αυθεντικότητά σου.

Ίλια Μαρινάκου. 



 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ISSIS ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ



Έπειτα από τρεις επιθέσεις σε τρεις εβδομάδες, στο Παρίσι, στη Βηρυτό και στη Χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 397 άνθρωποι, η παγκόσμια προσοχή είναι στραμμένη στο Ισλαμικό Κράτος και την τρομακτική βιαιότητα του. 

  Στην νοτιοανατολική Νιγηρία όμως υπάρχει μία τρομοκρατική οργάνωση πιο θανατηφόρα από το ISIS: Η Mπόκο Χαράμ. Οι Νιγηριανοί τζιχαντιστές βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες 6.644 ανθρώπων το 2014, συγκριτικά με τους 6.073 θανάτους που προκλήθηκαν από τα χέρια μαχητών του Ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με την έκθεση για την παγκόσμια τρομοκρατία που δημοσίευσε την περασμένη Τετάρτη, το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Οικονομία. 

  Την ώρα που δημοσιευόταν η έκθεση,  ο αριθμός είχε ήδη αυξηθεί. Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν έπειτα από επίθεση αυτοκτονίας δύο γυναικών – καμικάζι έξω από πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Κανό της Βόρειας Νιγηρίας. Οι αρχές κατηγόρησαν ευθέως τη Μπόκο Χαράμ για το χτύπημα.

   Την περσινή χρονιά, η Μπόκο Χαράμ και το ISIS ήταν υπεύθυνοι για το 51% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, την ίδια στιγμή που οι θάνατοι από τους τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ παρουσιάζουν αύξηση κατά 300%, σύμφωνα με τον κατάλογο. 

      Οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Όπως και το ISIS, έτσι και η Μπόκο Χαράμ, έχει προχωρήσει στην εγκαθίδρυση ενός χαλιφάτου στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της στη Νιγηρία. Δημοσιεύει παρόμοια προπαγανδιστικά βίντεο με αποτρόπαιες εκτελέσεις και οι φιλοδοξίες της εκτείνονται από την επιβολή της «Σαρία», μέχρι την ανατροπή της κυβέρνησης και την καταστροφή του κράτους, θυμίζοντας αρκετά την τακτική που ακολουθεί το ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

   Η Μπόκο Χαράμ, όπως ακριβώς και το ISIS, θέλει να επεκτείνει την περιοχή του ελέγχου της. Για να το καταφέρει, έχει αρχίσει να εξαπολύει επιθέσεις στα γειτονικά κράτη του Καμερούν, του Τσάντ και του Νίγηρα. 

  Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, πολύ συχνά, η Μπόκο Χαράμ επιτίθεται κατά ιδιωτών, χρησιμοποιώντας όπλα που οδηγούν σε πολύ υψηλό παράπλευρων θανάτων ανά επίθεση. 

      Η Μπόκο Χαράμ ιδρύθηκε το 2002, αλλά πραγματοποίησε τις πρώτες επιθέσεις της το 2009. Χαράμ στα αραβικά σημαίνει «απαγορευμένο» - και συμβολίζει τη στάση της απέναντι στη Δύση, και ειδικότερα στη δυτική κουλτούρα και εκπαίδευση. Ωστόσο, η ιδεολογία του Ισλάμ που προωθεί τίθεται εναντίον όλων των πραγμάτων, τόσο Δυτικών όσο και κοσμικών.

   Η Μπόκο Χαράμ έκανε την εμφάνιση της το 2014 μετά την απαγωγή  276 κοριτσιών από σχολείο της Νιγηρίας. Οι απαγωγές πυροδότησαν μία παγκόσμια καμπάνια στα social media υπό το hashtag #BringBackOurGirls. 57 κορίτσια κατάφεραν να ξεφύγουν, αλλά 219 δεν επέστρεψαν σπίτι τους ποτέ και η Μπόκο Χαράμ συνέχισε απερίσπαστη το βίαιο έργο της.

   Από το Μάιο του 2013 μέχρι σήμερα, η βία που έχει ξεσπάσει στη Νιγηρία και τις γειτονικές περιοχές, έχει «ξεσπιτώσει» περισσότερους από 2.5 εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί από αυτούς έχουν ενωθεί με τις προσφυγικές ροές που προέρχονται από κράτη της υποσαχάριας Αφρικής και τα αραβικά έθνη, αναζητώντας καταφύγιο στην Ευρώπη.

       Σύμφωνα με την έκθεση της Τετάρτης η τρομοκρατία βρίσκεται σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων από τρομοκρατικές επιθέσεις για το 2014 έφτασε τους 32. 685 θανάτους, μια αύξηση της τάξεως του 80%, σε σχέση με τους 18.111 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους το 2013. Παράλληλα είναι και ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ.

   Την ώρα που οι επιθέσεις στις δυτικές χώρες είναι που συγκεντρώνουν την προσοχή των δυτικών ΜΜΕ, περισσότεροι από το 78% των θανάτων που σχετίζονται με την τρομοκρατία, σημειώθηκαν στη Νιγηρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Συρία.

   Συνολικά, σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο σημειώθηκε τουλάχιστον ένας ή περισσότεροι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις το 2014, εν συγκρίσει με τις 59 χώρες της περασμένης περιόδου.



   Πηγή: Mashable / Μετάφραση- επιμέλεια: LIFO Newsroom Πηγή: www.lifo.gr

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΑΜΠΕΛΙΕΣ & Π.ΜΥΛΟΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΓΥΨΟΧΩΡΙΟΥ-ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ



ΤΟΜΕΑKΗ  ΟΡΓΑΝΩΣΗ  ΠΕΛΛΑΣ

       Περιοδεία στα χωριά της Πέλλας Αμπελιές και Παλιό Μυλότροπο & επίσκεψη στο μπλόκο των αγροτών στον κόμβο Γυψοχωρίου - Τριφυλλίου στην Ε.Ο. Γιαννιτσών - Έδεσσας πραγματοποίησε κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευ-τή του Κόμματος Γιάννη Δελή.
       Είναι η δεύτερη περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες στην Πέλλα και είχε τη δυνατότητα συζητώντας με τους αγρότες της Πέλλας να ακούσει από πρώτο χέρι την αγανάκτηση τους για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου σε βάρος τους.  Έρχονται αυτά παράλληλα με τις περικοπές των ενισχύσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για την επόμενη περίοδο 2015-2020 κατά 50%, που θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο τη θέση αγροτών & κτηνοτρόφων οδηγώντας μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας αγροτιάς στο ξεκλήρισμα σε όφελος των μεγαλοαγροτών-επειχειρηματιών.
        Στις ομιλίες του ο Γιάννης Δελής επισήμανε τη θέση του Κόμματος για τον μονόδρομο επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιά σε πορεία ανατροπής της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζει κατά γράμμα και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Απαντώντας και σε δικά τους ερωτήματα, τόνισε στους κατοίκους της περιοχής :

«Προχωράει η άγρια φοροληστεία της αγροτιάς από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με ταχύτατους ρυθμούς παράλληλα με την ανατροπή της κοινωνικής ασφάλισης, που είχε απομείνει. Έτσι θα υπάρχει ραγδαία αύξηση των  ανασφάλιστων στον ΟΓΑ, που ήδη και με τα σημερινά υποτίθεται χαμηλά ασφάλιστρα πάνω από το 40% είναι ανασφάλιστοι. Θα γίνει τραγική η κατάσταση με τον τριπλασιασμό των εισφορών, που σχεδιάζεται. Το αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να στερηθούν στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
            Θέλουν με βάρβαρα οικονομικά μέτρα και οι αγρότες να πληρώσουν, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, το κόστος της κάλυψης των κρατικών ελλειμμάτων και χρεών για τη δημιουργία των πλεονασμάτων, που είναι απαραίτητα για την στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
            Εφαρμόζοντας τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου προχωράνε άμεσα σε «μέτρα-φωτιά» για αγρότες & κτηνοτρόφους (Φορολογία από 13% σε 26% από το πρώτο ευρώ και στο σύνολο των εισοδημάτων, ενισχύσεων και αποζημιώσεων, Υπερτριπλασιασμό της προκαταβολής φόρου από 27,5% μέχρι και 100%, Έως και τριπλασιασμό της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΓΑ, ενώ συζητείται και η διάλυση του ΟΓΑ,… ). Όλα αυτά είναι συνέχεια της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23% για αγροτικά εφόδια, σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, που ροκανίζουν το ήδη πετσοκομμένο εισόδημα της αγροτικής λαϊκής οικογένειας με την αύξηση στο κόστος παραγωγής.
Γι’αυτό είναι δίκαιη η αγανάκτηση, η οργή και ο αγωνιστικός αναβρασμός της αγροτιάς με διάφορες κινητοποιήσεις της σε όλη τη χώρα απέναντι στη νέα ΚΑΠ, απέναντι στη φοροληστεία και τη μείωση των κρατικών δαπανών για την ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία κλπ.
Είναι μονόδρομος η κοινή δράση του φτωχού αγρότη, του μισθωτού εργαζόμενου, του επαγγελματοβιοτέχνη, για να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.

Η επιβίωση απέναντι στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων αναδεικνύει την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ του λαϊκού παράγοντα, με την ενδυνάμωση της συμμαχίας με τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματίες, τις γυναίκες και τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών».


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...