Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

Το 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας επισκέφθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Αβραμίκας μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και την εκπρόσωπο του Φιλοζωικού Συλλόγου κ. Νόπη Ακοΐνογλου, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τα αδέσποτα ζώα.
Οι μαθητές μαζί με τους Διευθυντές και τους δασκάλους τους, υποδέχτηκαν με χαρά το κλιμάκιο του Δήμου και παρουσίασαν τις εργασίες που έφτιαξαν γι’ αυτό το θέμα.
Ο Αντιδήμαρχος ενημέρωσε τους μαθητές για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς, ώστε να μην αυξάνεται ο αριθμός των αδέσποτων:
- Να μεριμνούνε για την στείρωση τους εφόσον δεν επιθυμούμε τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων και την ηλεκτρονική σήμανση του ζώου μας
- Να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μην εξέρχεται ελεύθερα ο σκύλος του από το χώρο της ιδιοκτησίας του και να εισέρχεται σε χώρους άλλων ιδιοκτησιών ή σε κοινόχρηστους χώρους
- Να μην εγκαταλείπει το ζώου του
- Να γίνεται ο περίπατος των σκύλων πάντα με συνοδό, να κρατάει το σκύλο του με λουράκι και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν κατά την διάρκεια του περιπάτου
- Να μεριμνά για τον άμεσο καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου του
- Να μεριμνά για την τήρηση των κανόνων ευζωίας, την κτηνιατρική εξέταση, την πραγματοποίηση του ετήσιου αντιλυσσικού εμβολιασμού και την έκδοση βιβλιάριου υγείας του ζώου του
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε περίπτωση που κάποιος συμπολίτης μας θελήσει να υιοθετήσει κάποιο αδέσποτο ζώο από τις εγκαταστάσεις του Δήμου ή τον Φιλοζωικό Σύλλογο, αναλαμβάνει ο Δήμος τα έξοδα για τα πρώτα του εμβόλια, το τσιπάρισμα και αν χρειαστεί τη στείρωση.



Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου «Επέκταση ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας (ΧΥΤΑ Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού»


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 5.525.148 €
ΣΥΜΒΑΣΗ 3.418.362,72 €
ΕΚΠΤΩΣΗ 38,56 %
ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΑΞΙΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή του έργου «Επέκταση ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Πέλλας (ΧΥΤΑ Αλμωπίας) και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος Βιολογικού».
Η σύμβαση ανάμεσα στην ανάδοχο εταιρεία και τον Δήμο Αλμωπίας υπεγράφη στις 06/03/2015. Η βασική φιλοσοφία σχεδιασμού του έργου περιελάμβανε την κατασκευή της επέκτασης ΧΥΤΑ Β’ Φάσης και την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Α’ Φάσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος βιολογικού με εφαρμογή όλων των σύγχρονων προδιαγραφών.
Ο ΧΥΤΑ Αλμωπίας θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τελικής διάθεσης των απορριμμάτων των Ο.Τ.Α. της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Πέλλας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα του Δήμου Αλμωπίας. Ο συνολικά διατιθέμενος χώρος έχει εμβαδόν περίπου 120 στρέμματα και η διάρκεια ζωής της επέκτασης του ΧΥΤΑ υπολογίζεται στα 19 χρόνια περίπου.

Η επέκταση του ΧΥΤΑ και ο εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος βιολογικού περιλαμβάνει τα εξής έργα:
-Έργα διαμόρφωσης και εκμετάλλευσης (χωματουργικές εργασίες και μελέτη πλήρωσης του ΧΥΤΑ)
-Έργα στεγανοποίησης της λεκάνης του ΧΥΤΑ
-Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων (δίκτυο συλλογής εντός της λεκάνης του ΧΥΤΑ και μεταφορά τους στον βιολογικό προς περαιτέρω επεξεργασία)
-Έργα διαχείρισης βιοαερίου
-Έργα τελικής κάλυψης και αποκατάστασης για την Α' Φάση του ΧΥΤΑ
-Έργα διευθέτησης ομβρίων περιμετρικά της λεκάνης και στον ευρύτερο χώρο του ΧΥΤΑ
-Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης (μάρτυρες καθίζησης απορριμματικού αναγλύφου, θέσεις δειγματοληψίας υγρών αποβλήτων και επιφανειακών νερών, γεωτρήσεις δειγματοληψίας υπογείων υδάτων, κ.λπ.)
-Έργα εσωτερικής οδοποιίας για την πρόσβαση στη λεκάνη.
-Μελέτη Η/Μ εγκαταστάσεων (φωτισμός περιβάλλοντος χώρου, κ.λπ.)
-Οργάνωση και λειτουργία ΧΥΤΑ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ:
Ημερομηνία δημοπράτησης: 20/11/2012
Ημερομηνία υπογραφής σύμβασης: 06/03/2015
Αρχικός προϋπολογισμός: 5.525.148,30 ευρώ
Έκπτωση: 38,56%
Συμβατική δαπάνη έργου με ΦΠΑ: 3.394.691,78 ευρώ
Προτεινόμενη δαπάνη 1ου ΑΠΕ: 3.418.362,72 ευρώ

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:

"Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα και εμείς βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση κατασκευής αυτού του σημαντικού έργου. Τέτοιες υποδομές αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον, γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε κάναμε μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσουμε στην κατασκευή του έργου της επέκτασης του ΧΥΤΑ. Με συστηματική δουλειά, ξεπεράσαμε τη γραφειοκρατία και τα προβλήματα που προέκυπταν και καταφέρουμε να το φέρουμε εις πέρας. Επόμενο στοίχημα, είναι η ορθή λειτουργία και χρήση του ΧΥΤΑ και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος, κάτι που μας αφορά όλους.Θέλω να συγχαρώ όλους όσους εργάστηκαν διαχρονικά από τη Μελέτη , Δημοπράτηση, μέχρι την κατασκευή από τη δική μας Δημοτική Αρχή. Να συγχαρώ την Τεχνική Υπηρεσία , που είχε την επίβλεψη του μεγάλου αυτού έργου και το ολοκλήρωσε με επιτυχία και του συνεργάτες μου Αντιδημάρχους Τεχνικών για το θετικό αποτέλεσμα".

Το έργο θα παραδοθεί στον ΦΟΔΣΑ για να το λειτουργήσει.

ΟΕΒΕΣ Ν. Πέλλας: Ολοι μαζί για την Μακεδονία μας


       Η  Ομοσπονδία  Επαγγελματικών   Βιοτεχνικών   και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας από το 1927  πάντα κοντά στα προβλήματα των συνάδελφων και του τόπου , καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν στο  συλλαλητήριο για την Μακεδονία μας , την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 και ώρα 19:30 στην πάρκο των Μικρών Καταρρακτών στην Έδεσσα. 


Το Δ.Σ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     

                 ΤΟΔΙΤΣΚΑΣ Γ.                                      ΠΕΡΤΣΕΜΠΛΗΣ Ν.

Άδεια άρδευσης έτους 2018 από τον Δήμο Αλμωπίας


Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων


Μήνυμα της Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνάς Αθανασιάδου - Αηδονά στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Σε μήνυμά της με αφορμή την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σε Επαγγελματικά και Γενικά Λύκεια, η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά αναφέρει:

«Ξεκινάει για εσάς, τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων μια περίοδος με ένταση, άγχος, ψυχική και σωματική κούραση.

Η προσπάθεια που καταβάλλατε στη διάρκεια των μαθητικών σας χρόνων αποκτώντας τις απαιτούμενες γνώσεις ήταν μεγάλη και, καταφέρατε να φτάσετε στο σημείο να είστε υποψήφιοι για την εισαγωγή σας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα μας τί χρειάζεται να συνδυάσει κάποιος για να επιτύχει το στόχο του, μιας και με τη συνδρομή των καθηγητών σας προετοιμαστήκατε για να αντιμετωπίσετε την πρόκληση των εξετάσεων, με συνεργασία και υπομονή.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία και η βοήθεια, οικονομική και ψυχολογική, των γονιών σας, οι οποίοι συντάσσονται με εσάς και αγωνιούν.

Σε όλους σας θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία, καλή δύναμη και καλά αποτελέσματα. Και μην λησμονείτε ότι οι εξετάσεις είναι μόνο η αρχή της πραγματικής σας ζωής, η οποία παρουσιάζει τόσες χαρές όσες και δυσκολίες.

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά
Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας»           

Ημερίδα «Πέλλα. Γεω-μετρία» από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας, σας προσκαλεί στην Ημερίδα «Πέλλα. Γεω-μετρία», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, από τις 10.30 έως τις 17.00.
Η  ημερίδα οργανώνεται στο πλαίσιο της ομότιτλης Περιοδικής Έκθεσης Σύγχρονης Κεραμικής που θα φιλοξενηθεί στον ίδιο χώρο από τις 16 Ιουνίου 2018 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2018.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μετά το πέρας της Ημερίδας, στις 19.00.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται κεραμικά έργα από εικοσιένα κεραμίστες  από την Ελλάδα, την Κίνα, την Ινδία, την Τυνησία, την Τουρκία και την Ουγγαρία, που εμπνεύστηκαν από την ιστορία της Μεγάλης Πρωτεύουσας του Μακεδονικού βασιλείου, από το έργο των ανώνυμων κεραμέων και κοροπλαστών που έζησαν και δημιούργησαν στην αρχαία Πέλλα την εποχή του Αλεξάνδρου και από τις τεχνικές κατασκευής των αγγείων που βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.

Πρόγραμμα Ημερίδας
10.30: Χαιρετισμός από την Δρ. Ελισάβετ-Μπετίνα Τσιγαρίδα, Αρχαιολόγο, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.
10.35: Εισαγωγή από την κ. Αγγελική Παπαδοπούλου, Κεραμίστρια, εκπαιδεύτρια.
10.40:Δρ.Ελισάβετ-Μπετίνα Τσιγαρίδα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας,
Η κεραμική παραγωγή στη μεγάλη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου.
10.55: Γιώργος Βαβάτσης, Κεραμίστας (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικoύ του έργου.
11.10: Κατερίνα Γιάννακα, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
11.25: Μάνος Καλαμένιος, Κεραμίστας (Ελλάδα-Αγγλία),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
11.40: Μυρτώ-Δανάη Κόλλια, Κεραμίστρια (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
11.55: Βασίλης Παπαϊωάννου, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του έργου της Ομάδας «Κεραμέων Ίχνη».
12.10: Ιωσηφίνα Κοσμά, Κεραμίστρια (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
12.25: Έκτορας Μαυρίδης, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
12.40: Αγγελική Παπαδοπούλου, Κεραμίστρια, εκπαιδεύτρια (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
12.55: Βασίλης Παπαϊωάννου, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
13.10-14.10: Διάλειμμα
14.10: Νίκος Σκλαβενίτης, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
14.25: Βασιλική Φράγκου, Κεραμίστρια (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
14.40: Ηλίας Χριστόπουλος, Κεραμίστας (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
14.55: Θεοδώρα Χωραφά, Καλλιτέχνης (Ελλάδα),
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
15.10: Amal Khemachem, Κεραμίστρια (Τυνησία),
The potter, the nature, and the time - Παρουσίαση της Κεραμικής στην Τυνησία.
15.25: Vinod Daroz, Καλλιτέχνης (Ινδία),
Παρουσίαση του προσωπικού του έργου.
15.40: Leman Kalay, Καλλιτέχνης (Τουρκία), Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Kyung Hee University της Κορέας,
Παρουσίαση του προσωπικού της έργου.
15.55: Simon Zsolt Zozsef, Καλλιτέχνης (Ουγγαρία),
Σκληρή-Απαλότητα. Εξέλιξη της τεχνικής των εκμαγειών και της χύτευσης.
16.10: Li Xue, Καλλιτέχνης (Κίνα), Καθηγήτρια στο JCI, Ινστιτούτο Κεραμικής του Jingdezhen,
Παρουσίαση προσωπικού της έργου. Παρουσίαση του JCI.
16.25: Shen Min, Καλλιτέχνης (Κίνα), Επιμελήτρια Έκθεσης,
Παρουσίαση του προσωπικού έργου της, Installations.
16.40: Jackson Li, Καλλιτέχνης (Κίνα), Διευθυντής του SANBAO, Jingdezhen,
SANBAO Jingdezhen, Xishuanbana Yuanan, video.
16.55: Αγγελική Παπαδοπούλου (Ελλάδα), Κεραμίστρια, εκπαιδεύτρια,
Για μια προσέγγιση στο μέλλον της κεραμικής, 3D πραγματικότητες.

Ολοκλήρωση Ημερίδας. Συμπεράσματα.

19.00: Εγκαίνια της Έκθεσης.





Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στις 3 Ιούνη στα οπωροφόρα της Π.Ε.Πέλλας



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ανυπολόγιστες ζημιές από χαλαζοπτώσεις στις 3 Ιούνη στα οπωροφόρα της Π.Ε.Πέλλας.

Η χαλαζόπτωση το απόγευμα της Κυριακής 3 Ιούνη έπληξε σχεδόν ολοκληρωτικά και λίγο πριν τη συγκομιδή την αναμενόμενη παραγωγή  κερασιών, που αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια στα ορεινά χωριά του Δήμου Έδεσσας και σε πάνω από 7.000 στρέμματα στα Δ.Δ. Κερασιάς, Καρυδιάς, Σαρακηνών, Κορυφής, Γραμματικού, κ.ά.
Η χαλαζόπτωση της ίδιας μέρας έπληξε με σφοδρότητα και την αναμενόμενη παραγωγή φρούτων (Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα) και μονοετών καλλιεργειών (Βαμβάκι, Καλαμπόκι,...) και στις πεδινές περιοχές του Κάμπου των Γιαννιτσών και ιδιαίτερα στα Δ.Δ. Παλαίφυτου, Γαλατάδων, Καρυώτισσας, Κρύας Βρύσης του Δήμου Πέλλας.
Ισχυρό μπουρίνι συνοδευόμενο από σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε επίσης και τα αγροκτήματα των Δ.Δ. Μανδάλου και Πλευρώματος του Δήμου Σκύδρας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε Κεράσια, Ροδάκινα, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα.
Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί πρόκειται για συνεχόμενες ζημιές τα τελευταία δύο χρόνια στην αναμενόμενη παραγωγή και το εισόδημά τους.
Ούτε και αυτή τη φορά το πολυδάπανο Σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τα αεροπλάνα προστάτευσε τους παραγωγούς της περιοχής. Ο ΕΛΓΑ από τη μεριά του «καμαρώνει» για το αποθεματικό, που δημιούργησε με το «χαράτσωμα» με μεγάλα στρεμματικά ασφάλιστρα και των αγροτών της περιοχής.
Από την άλλη μεριά έχουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές παραγωγού που μειώνουν τραγικά το εισόδημα των καλλιεργητών, τη μεγάλη μείωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και τις υπόλοιπες πρώην σοσιαλιστικές χώρες συνέπεια των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων για τους εργαζόμενους καταναλωτές των χωρών αυτών, σε συνδυασμό και με το εμπόλεμο κλίμα στην Ουκρανία μετά την παρέμβαση ΗΠΑ & ΕΕ με την συμβολή  και της χώρας μας στη δημιουργία και τη διατήρησή του. Και είναι γνωστό, ότι η Ρωσία  - πριν από το εμπάργκο - αποτελούσε σημαντικό αποδέκτη των εξαγωγών αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μετά την απώλεια των αγορών της ΕΕ, συνέπεια και των εφαρμοζόμενων από μέρους της αντιαγροτικών πολιτικών.
Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους σύμφωνα με τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)
Οι αγρότες των παραπάνω περιοχών βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

      Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

·        Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στις δενδρώδεις και τις μονοετείς καλλιέργειες των χωριών της Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
·        Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξ’ αιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί;
·        Να λειτουργήσει επιτέλους το πολυδιαφημισμένο αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας του ΕΛΓΑ, το οποίο θα προστάτευε τους αγρότες της περιοχής από ισχυρές χαλαζοπτώσεις.
·        Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους;
·        Να πληρωθούν επιτέλους οι ροδακινοπαραγωγοί για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017 και τις τεράστιες απώλειες τους από τη συνέχιση του εμπάργκο στις εξαγωγές των φρούτων τους;


Οι βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής


Γιάννης Δελής


Α Σ Προμάχων: Ανανέωσαν Τσιμτσιρίδης και Halilaj.



Ανανέωσαν Τσιμτσιρίδης και Halilaj.

Παίκτες του Αθλητικού Συλλόγου Προμάχων "Οι Πρόμαχοι" θα είναι για τη νέα χρονιά ο Νίκος Τσιμτσιρίδης και ο Adi Halilaj. Οι δύο τους μετά από τις άριστες εμφανίσεις της περασμένης σεζόν, συμφώνησαν σε όλα με τη Διοίκηση της ομάδας και θα αγωνίζονται για 2η συνεχόμενη χρονιά με την φανέλα των Προμάχων. Τους ευχόμαστε να είναι υγιής και να εκπληρώσουν τους στόχους της ομάδος.

Με τιμή ο Πρόεδρος
Λευτέρης Μεσκίνης

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...