Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Πρόσκληση στη Θεατρική Παράσταση "Το Διαμάντι & το Κήτος" ή ολόκληρος ο Μποστ σε 1 ώρα!!!


Σας προσκαλούμε στην σατυρική κωμωδία του Τμήματος Υποκριτικής Τέχνης του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, με τίτλο

"Το Διαμάντι & το Κήτος ή ολόκληρος ο Μποστ σε μια ώρα", του Λεωνίδα Τσίπη (σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαϊτζόγλου)

την Παρασκευή 29 Ιουνίου και ώρα 21:15 στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο Αριδαίας.

Φιλικά,
Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Α. Γεώργιος


2384028241
2384024928
Ιστότοπος| www.iekaridaias.gr

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές στο Κ.Δ.Α.Π. Αριδαίας



Με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και πάντα με γνώμονα τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, λειτουργεί το Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου Αλμωπίας, στο οποίος πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις που το καταστούν ένα πραγματικό στολίδι.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστα Ζαχαριάδη επισκέφτηκε τον χώρο και διαπίστωσε την πολύ καλή εικόνα που έχει δημιουργηθεί, μέσα από συστηματική δουλειά και προσπάθεια.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Η ΔΗ.Κ.Ε. Αλμωπίας σας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τις εγγραφές στο Κ.Δ.Α.Π. Αριδαίας από 15/6/2018 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3/7/2018.
Οι αιτήσεις γίνονται δωρεάν στο Κ.Δ.Α.Π. Αριδαίας τις ώρες 7:00 έως 3:00 το πρωί και 6:00 έως 7:00 το απόγευμα.
Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών σας από 5 έως 12 ετών για τον ελεύθερο χρόνο τους από εμάς είναι χαρά μας!
Σας περιμένουμε στον ανακαινισμένο χώρο μας, όπου το καταρτισμένο εκπαιδευτικό προσωπικό θα σας καθοδηγήσει για την συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής, θα σας ξεναγήσει και θα σας ενημερώσει για την λειτουργία του προγράμματος.
Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνείστε στο 2384023920.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΚΔΑΠ
• Αντίγραφο Ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο) σε ισχύ ή μετάφραση του ,εντός του τελευταίου τριμήνου, αν δεν είναι σε λατινική γραφή. Για αλλοδαπές τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. απαιτείται άδεια διαμονής σε ισχύ.
• Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, που να έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου εξαμήνου από την ημερομηνία πρόσκλησης.
• Εκκαθαριστικό σημείωμα για το φορολογικό έτος 2017(δηλαδή για εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1/2017 έως 31/12/2017.
• ΑΜΚΑ μητέρας και παιδιού
• Κωδικοί TAXIS(όνομα χρήστη και συνθηματικό)
Δικαιολογητικά απασχόλησης
1. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι μισθωτή, απαιτείται :
1)Βεβαίωση εργοδότη με σφραγίδα και υπογραφή, η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
2)Αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψης.
2. Εάν η ενδιαφερόμενη εργάζεται με εργόσημο (περιστασιακή απασχόληση), απαιτείται
1)Βεβαίωση εργοδότη με σφραγίδα και υπογραφή, η οποία θα έχει υποχρεωτικά ημερομηνία μεταγενέστερη της δημοσίευσης της παρούσας πρόσκλησης.
2)Εργόσημο (αντίγραφο εργοσήμου και απόδειξη κατάθεσης σε τράπεζα του τελευταίου 12μηνου, που να αποδεικνύει εργασία τουλάχιστον 2 μηνών
Ή
3)Σε περίπτωση αυτασφάλισης ,50 ένσημα εντός των τελευταίων 12 μηνών.
3. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη εκτός πρωτογενή τομέα, απαιτούνται :
1)Αντίγραφο της Δήλωσης Έναρξης Επιτηδεύματος στη Δ.Ο.Υ.
2) Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη ,ακόμη και αν οφείλει ασφαλιστικές εισφορές ή Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι έχουν καταβληθεί οι εισφορές ή πρόσφατη ειδοποίηση του ασφαλιστικού φορέα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
3)Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης του επιτηδεύματος.
4. Σε περιπτώσεις συμμετοχής σε Ο.Ε ή Ε.Ε. ή Ι.Κ.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε. απαιτούνται τα παρακάτω δικαιολογητικά :
1)Το αρχικό καταστατικό και σε περίπτωση μεταβολών, την τελευταία τροποποίηση του.
2)Πιστοποιητικό περί μη λύσης από το ΓΕΜΗ.
3)Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 περί μη διακοπής της άσκησης επιτηδεύματος.
4)Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη.
5. Εάν η ενδιαφερόμενη είναι αυτοαπασχολούμενη στον πρωτογενή τομέα, απαιτείται:
1)βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ότι η ενδιαφερόμενη είναι άμεσα ασφαλισμένη ή τελευταία απόδειξη πληρωμής Ε.Φ.Κ.Α.
Όταν η μητέρα είναι άνεργη:
Δικαιολογητικά Ανεργίας
1)Δελτίο ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ ( αν έχει εκδοθεί εντός του τελευταίου τριμήνου) ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας (από τον ΟΑΕΔ),όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ, με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου.
2)Σε περίπτωση που η αιτούσα έχει σύζυγο ή σύντροφο άνεργο, απαιτείται Δελτίο Ανεργίας ΟΑΕΔ σε ισχύ ή την κατάσταση ανανεώσεων της κάρτας ανεργίας (από τον ΟΑΕΔ), όπως αυτή εκτυπώνεται από την επίσημη σελίδα του ΟΑΕΔ, με τη χρήση του προσωπικού κλειδάριθμου.






Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εκδήλωση των Μελισσοκόμων του ΔΙEK Αριδαίας!



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εκδήλωση των Μελισσοκόμων του ΔΙEK Αριδαίας!
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Εκδήλωση των Μελισσοκόμων του ΔΙEK Αριδαίας στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκομένους τόσο για την επιστημονική κάλυψη του θέματος του συνεδρίου, όσο και από την γευστική του πλαισίωση, με εδέσματα που ετοίμασαν οι Chef και οι Αρτοζαχαροπλάστες του ΙΕΚ.
Οι σπουδαστές της ειδικότητας «Τεχνικοί Μελισσοκομίας» του Δημόσιου ΙΕΚ Αριδαίας  παρουσίασαν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα στο θέμα :  «Η Βαρροϊκή Ακαρίαση των μελισσών και η αντιμετώπιση της», ενώ ο διδάσκων του μαθήματος «Εχθροί και Ασθένειες Μελισσών», κος Μαρνασίδης Συμεών, απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, στη ζωηρή συζήτηση που ακολούθησε.
Την εκδήλωση χρωμάτισε η παρουσία του ειδικού μελισσοκόμου και συγγραφέα, κο Αθανάσιο Φυσικούδη, ο οποίος μάλιστα δώρισε το τελευταίο του βιβλίο, "ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ",  στη βιβλιοθήκη του ΔΙEK Αριδαίας.
Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πρώτο μέλι του ΔΙEK Αριδαίας, το οποίο παρασκεύασαν οι σπουδαστές του ΙΕΚ σε συνεργασία με τους διδάσκοντες καθηγητές της ειδικότητας. Το πρώτο μέλι αξιοποιήθηκε από τους Chef και τους Αρτοζαχαροπλάστες του ΔΙEK Αριδαίας, σε γλυκά και αλμυρά εδέσματα, τα οποία προσφέρθηκαν σε μπουφέ, μετά το τέλος της παρουσίασης.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο διευθυντής του ΙΕΚ κ. Γιόρτσος χαιρέτισε την προσπάθεια των σπουδαστών και των εκπαιδευτών, συνεχάρη τον κο Μαρνασίδη για την καθοδήγηση που παρείχε στους σπουδαστές και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να γευθούν τα όμορφα εδέσματα του μπουφέ.
Οι συμμετέχοντες, ανανέωσαν το ραντεβού τους σε μια ακόμη εκδήλωση, του χρόνου, όταν οι σπουδαστές του τμήματος Μελισσοκομίας, θα ολοκληρώνουν τις διετείς σπουδές κατάρτισης.
Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των μαθημάτων του 2ου εξαμήνου της ειδικότητας «Τεχνικοί Μελισσοκομίας», ευχόμαστε στους σπουδαστές μας να παραδειγματιστούν από την αφοσίωση των καθηγητών τους, την αγάπη του κυρίου Φυσικούδη για τις μέλισσες  και να ενεργούν πάντα με γνώμονα "ότι ο σύνδεσμος μέλισσας και ανθρώπου είναι αλληλένδετος"...
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του Δ. ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
Γιόρτσος Α. Γεώργιος















Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο κ.κ. Ιωήλ, πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή της πορείας διαμαρτυρίας


Συνάντηση με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή για τη διοργάνωση της πορείας και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οι Σύλλογοι της Αλμωπίας στην πόλη της Αριδαίας, την ερχόμενη Πέμπτη. 
Η εκκλησία, που πρωταγωνίστησε σε όλους τους αγώνες της Ελληνικής ιστορίας, τολμά και βγαίνει μπροστά και θα είναι δίπλα και σε αυτή την προσπάθεια!

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018 έως και την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΚΑΙΡΟΥ

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (α.α. 02/2018) που ισχύει από σήμερα Δευτέρα 25  Ιουνίου 2018 έως και την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018:

Κακοκαιρία θα επικρατήσει από σήμερα Δευτέρα (25/06/2018) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
1. Σήμερα Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018:
Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Στερεά, η Πελοπόννησος και βαθμιαία η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία (κυρίως η Πιερία και η Ημαθία) και πιθανόν τις βραδινές ώρες η Ανατολική Στερεά.

2. Αύριο Τρίτη 26  Ιουνίου 2018:  
Τα νησιά του Ιονίου, τα ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

3. Την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018:
Α. Τα ηπειρωτικά, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Κατά διαστήματα τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν οι Κυκλάδες και η Κρήτη.

4. Την Πέμπτη 28  Ιουνίου 2018:
Η Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος, τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν πρόσκαιρα η Θεσσαλία.


Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr)

Παρακαλούνται οι πολίτες να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα καλούνται οι πολίτες:  
·         Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
·         Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
·         Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ, καθώς και να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
·         Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
·         Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
·         Να αποφεύγουν να διασχίζουν πεζοί ή με αυτοκίνητο τις διασταυρώσεις δρόμων με χειμάρρους (Ιρλανδικές διαβάσεις).

Την άμεση αφαίρεση των αμυγδαλών στα παιδιά για βιοψία, όταν υπάρχει μονόπλευρη υπερτροφία, συνιστούν οι Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγοι.


Την άμεση αφαίρεση των αμυγδαλών στα παιδιά για βιοψία, όταν υπάρχει μονόπλευρη υπερτροφία, συνιστούν  οι  Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγοι.
Κι αυτό γιατί, αν και σπάνιος, ο καρκίνος των αμυγδαλών στα παιδιά είναι περισσότερο επιθετικός.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν διάσημοι γιατροί  που μετείχαν στο  14ο Διεθνές Συνέδριο των Ευρωπαίων Παιδο-Ωτορινολαρυγγολόγων, το οποίο  πραγματοποιήθηκε στην Στοκχόλμη της Σουηδίας  2-5 Ιουνίου 2018.

«Για να γίνει η αμυγδαλεκτομή για βιοψία λόγω μονόπλευρης υπερτροφίας ,  όπως τονίστηκε στο συνέδριο, πρέπει απαραίτητα να πληρούνται τρία  κριτήρια» αναφέρει  ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», μέλος  της  Ελληνικής Εταιρείας Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου (ΕΕΟΚΤ) και προσθέτει:
Τα κριτήρια αυτά είναι:
 
  • Να είναι διπλάσια σε μέγεθος η μια αμυγδαλή έναντι της άλλης
  •  Η αύξηση του μεγέθους να γίνει μέσα σε 3 μέχρι 12 εβδομάδες
  • Να υπάρχει μονόπλευρη-σύστοιχη λεμφαδενίτιδα
Όπως διευκρινίζει ο κ. Αρτόπουλος, η αμυγδαλεκτομή για λόγους βιοψίας, γίνεται ώστε να αποκλεισθεί ενδεχόμενος καρκίνος.  Κι αυτό γιατί, αν και σπάνιος, ο καρκίνος των αμυγδαλών στα παιδιά είναι περισσότερο επιθετικός.
 Δημοσιευμένες μελέτες από το 1973 έως το 2014 ενοποιήθηκαν και απέδειξαν ότι στα παιδιά κάτω των 19 χρόνων 0,021 περιστατικά ανά 100.000 στο γενικό πληθυσμό είναι η πιθανότητα καρκίνου των αμυγδαλών. Ο συχνότερος ιστολογικός τύπος είναι το λέμφωμα nonHodgkin.
 
                      ΤΡΟΠΟΣ  ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ  ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ
Η αμυγδαλεκτομή   είναι μια επέμβαση ρουτίνας και γίνεται σήμερα με πολλούς τρόπους: ψαλίδι, διπολική διαθερμία, συνδυασμός των δύο, μέχρι ραδιοσυχνότητες και Laser!
 Σε κάθε περίπτωση, η μέθοδος που ο χειρουργός επιλέγει να χρησιμοποιήσει εξαρτάται αφενός από τη φύση του περιστατικού και αφετέρου από την εμπειρία του.
Στόχος πάντα θα πρέπει να είναι η ασφαλής αφαίρεση των αμυγδαλών σε όσο το δυνατό λιγότερο χειρουργικό χρόνο, άρα και λιγότερη αναισθησία, ώστε η άμεση μετεγχειρητική πορεία του παιδιού να είναι η ιδανικότερη. Όμως ως επέμβαση μπορεί να έχει επιπλοκές, με την συχνότερη να είναι η αιμορραγία.
Η ηλικία των παιδιών για αμυγδαλεκτομή δεν αποτελεί καμία αντένδειξη και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία αρκεί να υπάρχει η ένδειξη. Συνηθέστερα όμως προτιμάται μετά την ηλικία των 3 χρόνων, εφόσον τα συμπτώματα το επιτρέψουν.
Το παιδί θα παραμείνει στο νοσοκομείο για μια ημέρα ώστε να παρακολουθείται από το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και να εξοικειωθούν οι γονείς-συνοδοί με τον τρόπο σίτισης που θα ακολουθήσει το παιδί για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Εκτός της μονόπλευρης διόγκωσης, οι κύριες ενδείξεις αφαίρεσης των αμυγδαλών είναι όταν το παιδί εμφανίζει:
  • Συνεχόμενο ροχαλητό κατά τον ύπνο, σταματάει η αναπνοή του και αφυπνίζεται προσωρινά. Στα παιδιά, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, οι άπνοιες είναι παθολογικές. Αυτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οφείλονται στην υπερτροφία των αμυγδαλών αλλά και στην υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων (κρεατάκια) που συχνά συνυπάρχουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι, εκτός από το ροχαλητό, ο ανήσυχος ύπνος, οι εφιδρώσεις και η ημερήσια υπνηλία, η οποία εμφανίζεται μόνο στο 20% - 40% των περιπτώσεων και συνδυάζεται με κακή σχολική απόδοση και με απώλεια συγκέντρωσης. Σπανιότερα, σε ηλικίες μικρότερες των 3 χρόνων μπορεί να παρατηρηθεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη σε ποσοστό 5% - 10%
  • Λοίμωξη των αμυγδαλών (αμυγδαλίτιδα) 7 φορές το χρόνο ή 5 φορές το χρόνο για δύο συνεχόμενα χρόνια ή 3 φορές το χρόνο για τρία συνεχόμενα χρόνια. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι: δυσκαταποσία, κόκκινες και πρησμένες αμυγδαλές, πυρετός, διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό, δυσάρεστη αναπνοή, ένρινη ομιλία
«Εάν ο γιατρός κρίνει ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι σημαντικότερα από τα οφέλη για το παιδί και πρέπει να βγάλει τις αμυγδαλές του, λόγω των παραπάνω ενδείξεων, αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθεί κάτι σημαντικό για τον οργανισμό του» αναφέρει ο κ Αρτόπουλος και καταλήγει
«Μπορεί οι αμυγδαλές και τα κρεατάκια να βοηθούν στο ανοσοποιητικό σύστημα, όμως και χωρίς αυτά το ανοσοποιητικό λειτουργεί μια χαρά. Άλλωστε, δεν έχει παρατηρηθεί κανένα ανάλογο πρόβλημα σε παιδιά των οποίων αφαιρέθηκαν οι αμυγδαλές ή τα κρεατάκια. Το αντίθετο μάλιστα. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεται από τον οργανισμό του παιδιού μια εστία φλεγμονής».
 
                       ΤΙ   ΕΙΝΑΙ  ΟΙ  ΑΜΥΓΔΑΛΕΣ
Οι αμυγδαλές είναι λεμφικός ιστός που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας, μια στην αριστερή πλευρά και μια στην δεξιά. Στα νεογέννητα είναι πολύ μικρές, σταδιακά όμως, καθώς το παιδί μεγαλώνει και μέχρι  την ηλικία των έξι ή επτά χρόνων, οπότε το αναπνευστικό του είναι εκτεθειμένο σε ποικιλία λοιμωδών παραγόντων και μικροοργανισμών, μεγαλώνει και το μέγεθός τους.
Οι αμυγδαλές θεωρούνταν από τις παλιότερες γενιές ως "φίλτρο του οργανισμού", που συγκρατεί κατά κάποιο τρόπο τα βακτήρια και τους ιούς. Η αλήθεια είναι ότι, στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής του παιδιού, βοηθούν στην αντιμετώπιση και στην καταπολέμηση των βακτηρίων που προσπαθούν να εισέλθουν στον οργανισμό και να προκαλέσουν λοίμωξη. Μετά την πάροδο των δύο ετών και εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις μπορούν να αφαιρεθούν με ασφάλεια.
 

www.artopoulos.com.gr,    Τηλ. 6937673736

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...