Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλμωπίας και υπηρεσιακούς για θέματα της Αλμωπίας ( υλοποιηση δέσμευσης Υπουργού Θεανώς Φωτίου, αρδευτικά, υδρευτικά και αθλητικά έργα


Ο Γιάννης Σηφάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλμωπίας Δ. Μπίνο με θέματα  την υλοποίηση υπόσχεσης της Υπουργού Θεανώς Φωτίου κατά την επίσκεψη της στην Αριδαία για πρότυπο οικισμό των Ρομά, την ωρίμανση αρδευτικών και υδρευτικών έργων στην Αλμωπία προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα, την υλοποίηση των αθλητικών έργων που εγκρίθηκαν από την ΓΓΑ και την έγκριση του βιολογικού καθαρισμού της Αριδαίας
Ζήτησε επίσπευση διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων προκειμένου να εξασφαλιστούν επιπλέον χρηματοδοτήσεις    
Στην συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Χρήστος Γεωργίου και υπηρεσιακοί παράγοντες υπεύθυνοι των αντίστοιχων τομέων βρέθηκε τρόπος να ξεκινήσουν άμεσα οι προκηρύξεις των αθλητικών έργων για τα οποία έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου με την ΓΓΑ. 
Συζητήθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να προχωρήσει η ένταξη του Δήμου Αλμωπίας στους 72 δήμους της χώρας για την κατασκευή πρότυπου καταυλισμού για τους 30 περίπου Ρομά που ήδη ζουν στην Αριδαία.
Αναλύθηκε η ωριμότητα μελετών για αρδευτικά έργα ( φράγμα Προδρόμου και κεντρικό δίκτυο άρδευσης, κλειστός αγωγός από την Αγάθη παράλληλα με το ποτάμι για την οριστική επίλυση της άρδευσης του κάμπου της Υδραίας, κεντρικός αγωγός από το φράγμα της Φούστανης, ρυθμιστική λιμνοδεξαμενή Λυκοστόμου- Σωσάνδρας- Προμάχων, μικρές λίμνες στον Αρχάγγελο, αρδευτικό δίκτυο Χρύσας κ.α.) και για έργα ύδρευσης ( αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Αριδαίας, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Λουτρακίου και Προμάχων, ολοκλήρωση του έργου της ύδρευσης της Αριδαίας με γεώτρηση και δίκτυο στην Σωσάνδρα, επίλυση προβλήματος ύδρευσης Νότιας κ.α.).
Από τον βουλευτή ζητήθηκε η γρηγορότερη ωρίμανση κάποιων μελετών προκειμένου να επιδιωχθεί η χρηματοδότηση των έργων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων ( ΠΠΑ για την άρδευση και άλλα προγράμματα για την ύδρευση). 
Ακόμη συζητήθηκε η χρήση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (virtual net metering) για την ΔΕΥΑ.  
Η προμελέτη του βιολογικού καθαρισμού της Αριδαίας ολοκληρώνεται και αναμένεται η έγκριση της χρηματοδότησης του που έχει εξασφαλιστεί.
Αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας για να επιτευχθούν κάποια απτά αποτελέσματα.
Ακόμη ο βουλευτής συναντήθηκε με εκπροσώπους των Ρομά της Αριδαίας για να τους ενημερώσει για τις ενέργειες προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος που προωθείται από την Υπουργό Θεανώ Φωτίου σε συνεργασία με τον Δήμο Αλμωπίας. 



Ένα anti-stress μάθημα χαλάρωσης. Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος


Ένα anti-stress μάθημα χαλάρωσης.
Γράφει ο Γιάννης Ξηντάρας – Ψυχολόγος

Διαλογισμός, ασκήσεις, yoga, αγχολυτικά φάρμακα, έλεγχος της αναπνοής, πίστη σε ένα θεό… είναι μερικοί τρόποι για να κοντρολάρεις το άγχος σου για τα πράγματα ή για κάτι συγκεκριμένο. Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι «κακό», τίποτα δεν είναι «λάθος».
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Μια δυνατότητα που προϋποθέτει… απολύτως τίποτα! Μια αφαιρετική προσέγγιση στα προβλήματά μας, που μας ζητάει… τίποτα! Κάποιοι θα την πουν ψυχική και σωματική ηρεμία. Κάποιοι άλλοι θεό, θεία έμπνευση. Στην κουβέντα μας ας την πούμε απλώς ''αποδοχή''.
Τι σημαίνει να αποδέχομαι: 
Να μπορώ να αναγνωρίζω αυτό που μου συμβαίνει κάθε στιγμή χωρίς υπερβολές, χωρίς εξάρσεις, χωρίς τίποτα το περιττό. Όχι για να «εξαγνηστουμε» ή για να στρέψουμε και το άλλο μάγουλο στον πόνο. Όχι. Αποδέχομαι σημαίνει κατανοώ την πραγματικότητα γύρω μου, προσεγγίζω με ρεαλισμό τα δεδομένα μου, παραμένω ταπεινός.
Δύσκολα πράγματα, συμφωνώ. Ταπεινότητα, αποδοχή, κατανόηση. Εύκολα στα λόγια, δύσκολα στην πράξη: Όντως έτσι είναι...
Συνήθως θυμώνουμε, κακιώνουμε, στενοχωριόμαστε. Όμως τι κερδίζουμε με αυτόν τον τρόπο; Πόσα προβλήματα λύθηκαν με τον θυμό, με την κακία, με την στενοχώρια; Ή μήπως το αντίθετο; Τα προβλήματα οξύνθηκαν, χάσαμε χρόνο δράσης πολύτιμο ή απλώς παρατείναμε τον χρόνο της δυσκολίας….
Η ζωή δεν είναι εύκολη.
Η ζωή είναι θαυμάσια!
Η ζωή είναι ό,τι αληθινό συμβαίνει γύρω μας.
Ας το αποδεχτούμε...
________________________________________________________________________________


Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι  Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής, πτυχιούχος Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος.      τ. συνεργ. στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο. Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”. www.xidaras.gr

Τι λέτε; Να Κοιμάστε ή Να Μην Κοιμάστε Μαζί με το Παιδί; Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας.


 ΝΑ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ;
Γράφει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας, www.paidi-efivos.gr 

Προσπαθώντας να είμαστε όσο το δυνατόν λιγότερο αφοριστικοί για ενα τέτοιο ευαίσθητο θέμα, ας κρατήσουμε μόνο τα παρακάτω:
Ίσως είναι καλύτερα να μην κοιμάστε μαζί με το παιδί.
Ίσως μόνο όταν είναι άρρωστο ή κάποιος άλλος ειδικός λόγος συντρέχει,
αλλιώς:
Δοκιμάστε να μην κοιμάστε μαζί με το παιδί.
Δε βοηθάει το παιδί, δεν του κάνει καλό -ίσως όπως νομίζουμε- δε μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του, να αντιμετωπίζει τα πρώιμα προβλήματά του, να μαθαίνει να διαχειρίζεται θέματα όπως: το σκοτάδι, η ησυχία, η μοναξιά, ο φόβος, αντιθέτως
από μικρό αποκτά εξαρτήσεις… και »δεν μπορεί χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά»
Προσπαθήστε να μην κοιμάστε μαζί με το παιδί.
Ίσως μια τέτοια επιλογή να εξυπηρετεί τους γονείς, να βρίσκουμε ένα ανάχωμα στις μεταξύ μας αδυναμίες, μια ακαταμάχητη πρόφαση ώστε να μην… 
ένα άλλοθι ώστε να…
αλλά, προσοχή: τα παιδιά μπορούν και πρέπει να μαθαίνουν να κοιμούνται μόνα τους. Μπορούν και πρέπει να αυτονομούνται από νωρίς, να έχουν το δικό τους χώρο, το δικό τους δωμάτιο, μέσα στο οποίο σιγά – σιγά θα διαμορφωθεί η δική τους προσωπικότητα, η δική τους ταυτότητα. Τα παιδιά (όπως ακριβώς και οι μεγάλοι) θέλουν το χώρο τους.
Ας τους το επιτρέψουμε!
Γι’αυτό: Τι λέτε; Να Κοιμάστε ή Να Μην Κοιμάστε Μαζί με το Παιδί;...



Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Οικογενειακός Σύμβουλος, τ.συνεργ. στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Εφηβικής Ιατρικής και του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Ψυχοθεραπείας. Απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Γιάννης Σηφάκης: Ιδρύεται το Σάββατο παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων στην Βέροια


Γιάννης Σηφάκης:  Ιδρύεται το Σάββατο παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων στην Βέροια 
Όλοι οι συνεταιρισμοί και οι ΟΠ της Πέλλας πρέπει απαραίτητα να γίνουν ιδρυτικά μέλη  ώστε να συμμετέχουν πλέον ενεργά στις συζητήσεις και ζυμώσεις για τα προϊόντα τους 
Στην διεπαγγελματική συμμετέχουν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διακίνηση των πυρηνόκαρπων
Ένα βήμα για την οργάνωση του αγρότη και στην Πέλλα
Η διεπαγγελματική θα είναι ανοιχτή για την συμμετοχή όλων των οργανώσεων που υφίστανται σε εθνικό επίπεδο ή αυτές θα γίνουν με την νέα νομοθεσία.
Η εκδήλωση θα γίνει στην Βέροια ( Εληά) το Σάββατο 17.06.2017 στις 7:00μμ 

Οι ενέργειες του Δήμου Αλμωπίας μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση (Τετάρτη 14/6) που έπληξε περιοχές της ανατολικής Αλμωπίας.


ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

Άμεσες ήταν οι ενέργειες του Δήμου Αλμωπίας μετά τη σφοδρή χαλαζόπτωση (Τετάρτη 14/6)  που έπληξε περιοχές της ανατολικής Αλμωπίας.

Καλλιέργειες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό και γι’ αυτό το λόγο ο Αντιδήμαρχος κ. Στέφανος Αβραμίκας επικοινώνησε με τους Γεωπόνους της Περιφέρειας ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι εκτιμήσεις της ζημιάς.

Ο Αντιδήμαρχος Ανατολικής Αλμωπίας κ. Γιώργος Γούδης πραγματοποίησε αυτοψία σε πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και διαπίστωσε τη μεγάλη καταστροφή που υπέστησαν οι δενδροκαλλιέργειες.






Υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση πρανούς χειμάρρου ανάντη γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας


Υπογραφή της σύμβασης για την αποκατάσταση πρανούς χειμάρρου ανάντη γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά


Υπογράφηκε από την Αν. Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά και τον ανάδοχο η σύμβαση για την αποκατάσταση πρανούς χειμάρρου ανάντη γέφυρας Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς του Δήμου Αλμωπίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 40.000,00 € και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω του Προγράμματος Επενδυτικών Δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κυρία Αθανασιάδου – Αηδονά ανέφερε ότι η παρέμβαση καθιστά ασφαλέστερη τη διάβαση των κατοίκων των Τοπικών Κοινοτήτων Μηλιάς και Ριζοχωρίου βελτιώνοντας, παράλληλα, τις συνθήκες της καθημερινότητάς τους. Η Π.Ε. Πέλλας υποστηρίζει έμπρακτα τους πολίτες στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής σε όλα τα επίπεδα.


Η παρούσα μελέτη αφορά την αποκατάσταση του πρανούς του αναχώματος στον χείμαρρο Μογλένιτσα στην περιοχή Τ.Κ. Μηλιάς του Δήμου Αλμωπίας ανάντη της γέφυρας της επαρχιακής οδού Μηλιάς - Ριζοχωρίου. Ο αναβαθμός που προϋπήρχε καταστράφηκε ολοσχερώς μετά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου του 2015. Οι εργασίες αποκατάστασης περιλαμβάνουν γενικές εκσκαφές στην περιοχή της γέφυρας, κατασκευή τμήματος αναχώματος προς αντικατάσταση του κατεστραμμένου, καθαιρέσεις σκυροδεμάτων, κατασκευή νέου τμήματος ιρλανδικής διάβασης προς αντικατάσταση του κατεστραμμένου και κατασκευή λιθοπληρούμενων συρματοκιβωτίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές κατασκευής του έργου.

Πρόσκληση στο Βραδινό Event Επιδείξεων του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ 2017


Με ιδιαίτερη χαρά,
σας προσκαλούμε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017 στο στο  4ο Ετήσιο Event Επιδείξεων του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στην Αίθουσα Δεξιώσεων ΠΑΝΘΕΟΝ στο Λουτράκι Αριδαίας (Πόζαρ).
Οι σπουδαστές από όλες τις ειδικότητες του ΙΕΚ και όχι μόνο θα σας προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα όπως μόνο αυτοί γνωρίζουν, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτών τους.



Σας περιμένουμε όλες και όλους εκεί με πολλά happenings αλλά και δώρα που θα κληρωθούν.



Θα είναι μια δροσερή βραδιά του καλοκαιριού που μετά τις επιδείξεις των μοντέλων μας, τα γευστικά πιάτα Chef και Aρτοζαχαροπλαστών & Τυροκόμων, τις επιδείξεις των Εργοθεραπευτών και Συνοδών Βουνού αλλά και το service των Τουριστικών, θα εξελιχθεί σε ένα νεανικό πάρτυ για όλους τους καλεσμένους μας

"Προπώληση προσκλήσεων θα γίνεται στο Βιβλιοπωλείο Τοξίδη, στο Κομμωτήριο Όλγα και στη Γραμματεία του ΙΕΚ (έναντι ΚΤΕΛ)"


Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

Γιόρτσος Γεώργιος

Ευχαριστήριο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας


Ευχαριστήριο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αλμωπίας 

Ο Πρόεδρος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και οι εργαζόμενοι του Βοήθεια στο Σπίτι της  ΔΗ.Κ.Ε.Αλμωπίας ευχαριστούν θερμά την εταιρεία  «Αλμωπία» και προσωπικά τον  κ. Τσιρόπουλο Γεώργιο, για την προσφορά παραδοσιακών προϊόντων,  οι οποίος με την κοινωνική προσφορά και αλληλεγγύη που επιδεικνύει  συνεισφέρει  ουσιαστικά, στην τοπική κοινωνία.
Με την δική σας βοήθεια ακόμα μια φορά, προσφέραμε πακέτα αγάπης σε οικονομικά ασθενείς συμπολίτες μας. 


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Α
                   ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΟΛΥΜΠΙ ΒΟΥΤΙΕΣ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΛΕΝΕ ΟΙ ΩΡΛ



       Θάλασσα, κολύμπι και βουτιές στην Ελλάδα είναι συνδυασμένα άμεσα με τις καλοκαιρινές διακοπές μικρών και μεγάλων.
Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, ιδιαίτερα σε όσους έχουν ευαισθησία στα αυτιά, γιατί καιροφυλαχτούν  μολύνσεις, ωτίτιδες κι άλλα που μπορούν να μας χαλάσουν τις διακοπές.
Μάλιστα τους  καλοκαιρινούς μήνες η συχνότητα των προβλημάτων στα αυτιά τριπλασιάζεται στα παιδιά στις ηλικίες 5-14 χρόνων.
«Στους ενήλικες η συχνότητα είναι μικρότερη, σχεδόν η μισή, αλλά επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης» αναφέρει χαρακτηριστικά οΧειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

«Aν τα αυτιά σας βουλώνουν εύκολα ή είναι αρκετά ευαίσθητα, προσθέτει ο κ. Αρτόπουλος, θυμηθείτε πως το κολύμπι σε πισίνες και τα μακροβούτια στη θάλασσα μπορεί να τους δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα».
Για το λόγο αυτό όλοι μας, λένε οι Ω. Ρ. Λ.  πρέπει να γνωρίζουμε τα μέτρα προφύλαξης και θεραπείες που συνιστούν οι ειδικοί.
Aν λοιπόν έχουμε ευαισθησία στα αυτιά, μία επίσκεψη στο γιατρό μας για να τα καθαρίσει είναι αρκετή για να μας εξασφαλίσει ανέφελες διακοπές και... βουτιές.
Φυσικά για αυτούς που βουτούν στα βαθιά (καταδύσεις, υποβρύχιο ψάρεμα, μεγάλες βουτιές) μια πιο εξειδικευμένη εξέταση είναι απαραίτητη.
 Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ., αν σε κάποια βουτιά νιώσουμε πόνο στο αυτί, δεν πρέπει να  τον αγνοήσουμε , αλλά αμέσως να ανέβουμε στην επιφάνεια. Σε  διαφορετική περίπτωση υπάρχει  πιθανότητα σοβαρής βλάβης του τυμπάνου από την πίεση του νερού.
Aν βουλώσει ή πονέσει το αυτί μας μετά το μπάνιο στις διακοπές, προσπαθούμε να είμαστε προσεκτικοί και να αποφεύγουμε την επαφή με το νερό. Mία καλή λύση είναι να κλείσουμε το αυτί με ένα βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη. Mπορούμε επίσης να στάξουμε στο αυτί που έχει την ενόχληση μερικές σταγόνες οινόπνευμα, που θα κάνει μια ελαφριά αντισηψία. Στην περίπτωση που ο πόνος προέρχεται από διογκωμένη κυψελίδα, θα τη βοηθήσει να «στεγνώσει» και να «μαζέψει».
 Aν χρησιμοποιούμε ωτοασπίδες για να προστατέψουμε το αυτί,  πρέπει να τις πλένουμε με σαπούνι και να τις στεγνώνουμε καλά μετά από κάθε χρήση, για να αποφύγουμε τη μόλυνση από κάποιο μικρόβιο.
Aν ο πόνος επιμένει, κάνουμε πυρετό ή εμφανιστεί πύον, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με γιατρό, που θα μας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.


Τα περισσότερα προβλήματα τους καλοκαιρινούς μήνες στα αυτιά προκαλούνται κυρίως από: .

ØΕξωτερική ωτίτιδα: Η παγίδευση ακάθαρτου νερού στον εξωτερικό ακουστικό πόρο προκαλεί μόλυνση που πονάει. Η μόλυνση δίνει την αίσθηση στον πάσχοντα ότι το αυτί του είναι γεμάτο η κλειστό. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα δημιουργεί πύον. Η έγκαιρη διάγνωση της λοίμωξης μπορεί να αντιμετωπιστεί με σταγόνες και πλήρη αποφυγή έκθεσης στο νερό για 10 με 15 ημέρες.
Ø Διάτρηση τυμπάνου: Τα θαλασσινά σπορ (καταδύσεις, σκι, σέρφινγκ, κλπ) χαρίζουν συγκλονιστικές εμπειρίες. Πολλές φορές όμως βάζουν σε δοκιμασία το αυτί και είναι δυνατόν να προκαλέσουν σ’ αυτό ελαφριές ή βαριές παθήσεις. Η διάτρηση τυμπάνου είναι η πιο συχνή πάθηση. Τη στιγμή που σπάει το τύμπανο υπάρχει έντονος πόνος και μερικές φορές αίμα. Ο πόνος υποχωρεί , αλλά ο πάσχοντας  νιώθει βουητό, μπούκωμα στο αυτί και ίσως βαρηκοΐα. Τα συμπτώματα αυτά θα πρέπει να τον οδηγήσουν άμεσα στον γιατρό.

www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ «Να αναγνωριστεί ως ¨διδακτική¨ η προϋπηρεσία ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»!


                                                                 Αθήνα, 15 Ιουνίου 2017
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κύριο Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
                                     
ΘΕΜΑ : «Να αρθεί η αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών των Κέντρων 
                 Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης»
Με την ψήφιση προσφάτως του Ν. 4473/2017, στα κριτήρια για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων, προβλέπεται η μοριοδότηση των υποψηφίων για τη διδακτική προϋπηρεσία τους. Ο Νόμος αυτός, από την αρχική του διατύπωση συνιστούσε άνιση και δυσμενή αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στο παρελθόν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), για τους οποίους δεν αναγνωριζόταν ως διδακτική η προϋπηρεσία τους σε αυτά!
Η καταφανέστατη αυτή αδικία, επιχειρήθηκε να επανορθωθεί με τροπολογία, η οποία όμως διαχωρίζει αδίκως τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ σε δύο κατηγορίες, καθώς: Αναγνωρίζει ως διδακτική την υπηρεσία των Υπευθύνων των Κέντρων (αν και όχι στο σύνολο της αλλά με τον καθορισμό ¨πλαφόν¨), όχι όμως και των υπολοίπων υπηρετούντων δηλαδή της υπόλοιπης Παιδαγωγικής Ομάδας. Τούτο δε, παρά το γεγονός ότι, όλοι ανεξαιρέτως οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ προσφέρουν διδακτική υπηρεσία. Σε καθημερινό σχεδόν επίπεδο επισκέπτονται το Κέντρο ομάδες από Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Ειδικά Σχολεία, Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστηριακά Κέντρα αλλά και φοιτητές. Ακόμη, οι εκπαιδευτικοί των ΚΠΕ διδάσκουν και σε ενήλικες, σε Σεμινάρια και Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς, για φοιτητές ή άλλους. Γι’ αυτό ακριβώς άλλωστε, σχετική Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β 1981/2011) προέβλεπε ότι «η υπηρεσία σε ΚΠΕ προσμετράται ως διδακτική, σε τύπο Σχολικής Μονάδας αντίστοιχης με την οργανική θέση του εκπαιδευτικού». Συνεπώς:
          ΕΠΕΙΔΗ, οι αδικίες και διαχωρισμοί στον Ν. 4473/2017 υποβαθμίζουν το έργο των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ ενώ, παράλληλα, απαξιώνουν και τα ίδια τα Κέντρα, δηλαδή έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο και πρωτοπόρο θεσμό στη Χώρα μας.
ΕΠΕΙΔΗ, για λόγους στοιχειώδους ισονομίας, η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ πρέπει να θεωρείται διδακτική όπως των αντίστοιχων συναδέλφων τους  των ΣΔΕ, των δημόσιων ΙΕΚ και των ΑΕΙ. 
ΕΠΕΙΔΗ, ο δυσμενής σε βάρος τους διαχωρισμός, είναι ωσάν η Πολιτεία να επιδιώκει να βάλει σοβαρότατο εμπόδιο στην επαγγελματική τους ανέλιξη. 
ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο Υπουργός 
Να επανορθώσει την πρόδηλη αδικία σε βάρος των εκπαιδευτικών που υπηρετούν ή υπηρέτησαν στο παρελθόν στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), ώστε να αναγνωρίζεται και με το Νόμο η υπηρεσία τους σε αυτά ως διδακτική.
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

Let’s do it Greece 2017 και Δήμος Αλμωπίας


Let’s do it Greece 2017 και Δήμος Αλμωπίας
Η μεγάλη εθελοντική μας οικογένεια, της οποίας ο Δήμος Αλμωπίας αποτελεί ένα από τα 1475 σημεία δράσεων σε όλη την Ελλάδα, είναι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσει πως περισσότεροι από 109.000 μοναδικοί, παθιασμένοι, δημιουργικοί εθελοντές συντονιστήκαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, ομορφαίνοντας τις περιοχές μας και την καθημερινότητά μας.
Το 2017 συμμετείχε στο Lets do it Greece το 1% του ελληνικού πληθυσμού, περισσότερα από 1400 σχολεία – πάνω από 1 στα 10 της χώρας - και συγκεντρώθηκαν 530 τόνοι απορριμμάτων, εκ των οποίων ανακυκλώθηκαν οι 140.
Η υπερπροσπάθεια, τα ξενύχτια, οι δύσκολες, αλλά και οι όμορφες στιγμές και πάνω από όλα η μεγάλη συγκίνηση και η ελπίδα που προσφέρεται από τους εθελοντές του Lets do it Greece, είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πρώτου μεγάλου μας infographic – η ταυτότητα και το αποτέλεσμα της μεγάλης εθελοντικής μας επιτυχίας σε μια εικόνα.
Καθώς οι πράξεις ξεπερνούν τα λόγια, ετοιμάσαμε για εσάς ένα Μωσαϊκό με τις φωτογραφίες που μας στείλατε.
Γιατί όπως και στη ζωή, όλοι μαζί, με τις ομοιότητες και τις διαφορές μας, δημιουργούμε την Μεγάλη Εικόνα που μας περιβάλλει!
Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α. Αλμωπίας, με τη συμμετοχή συλλόγων και σχολείων της περιοχής μας, πραγματοποίησε πολυάριθμες εθελοντικές δράσεις άνω των χιλίων μαθητών του Δήμου μας και γίναμε μία οικογένεια με ολόκληρη την Ελλάδα! Καταφέραμε να γίνουμε μέρος του Μωσαϊκού και ένα όμορφο γαλανόλευκο κομμάτι στο infographic - φωτογραφία Προμάχων.    
Ύστερα από την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου της Αλμωπίας στην εθελοντική αυτή δράση είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις στην Αλμωπία.
Lets do it Almopia! Γίνε η αλλαγή που περιμένεις ! ! !
Οι σύλλογοι πραγματοποίησαν τις παρακάτω δράσεις:
Τ.Κ. Εξαπλατάνου
Σύλλογος Νέων Εξαπλατάνου καθαρισμός κεντρικής εισόδου του χωριού από σκουπίδια και βάτα στο οδικό δίκτυο.
Τ.Κ. Αψάλου
Σύλλογος Νέων Αψάλου καθαρισμός καλλωπισμός κεντρικής πλατείας του χωριού.
Τ.Κ. Όρμας
Σύλλογος Γυναικών Όρμας καλλωπισμός παραδοσιακής βρύσης εντός του χωριού, βάψιμο τοιχίου και κάγκελων του σχολικού κτηρίου (η δράση θα γίνει σε συνεργασία με το Δημοτικό σχολείο)
Τ.Κ. Πολυκάρπης
Σύλλογος Νέων Πολυκαρπης καθαρισμός καλλωπισμός κεντρικής πλατείας του χωριού.
Τ.Κ. Πιπεριάς
Μορφωτικός Σύλλογος Πιπεριάς καθαρισμός καλλωπισμός κεντρικής πλατείας του χωριού.
Τ.Κ. Προμάχων
Εθελοντική Ομάδα Προμάχων καθαρισμός καλλωπισμός κεντρικής πλατείας του χωριού φύλλων και σκουπιδιών, βάψιμο τοιχίου πλατείας, τοποθέτηση-φύτευση λουλουδιών.
Τ.Κ. Τσάκων
Εθελοντική Ομάδα Τσάκων καθαρισμός καλλωπισμός κεντρικής πλατείας του χωριού και καθαρισμός σκουπιδιών του κεντρικού επαρχιακού δρόμου.
Δ.Ε. Αριδαίας Υδραίας

ΔΗΚΕΑ μαζί με τους Πολιτιστικό σύλλογο Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας και Μορφωτικό Σύλλογο Υδραίας καθαρισμοί κοινόχρηστων χώρων εντός Αριδαίας και καλλωπισμός του μνημείου έμπροσθεν 2ου Γυμνασίου Αριδαίας.










Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις από την Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου


ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι παραστάσεις από την Κεντρική Σκηνή του Εδεσσαϊκού Θεάτρου. Το θεατρόφιλο κοινό ανταποκρίθηκε με θέρμη στο κάλεσμα για «Ραντεβού με τον Σουρή», μιας  παραγωγής που δεν είχε σε τίποτα να ζηλέψει ανάλογων επαγγελματικών, κατά γενική ομολογία. Όλοι οι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους μπροστά και πίσω από τα φώτα της σκηνής με πρωτεργάτιδα την σκηνοθέτιδα Ηρώ Γεωργίου. Εξαιρετικές ερμηνείες, υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ζωντανή μουσική επί σκηνής, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το παζλ μιας πετυχημένης και καθ’ όλα αξιόλογης και καλοδουλεμένης παραγωγής, όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει όλα τα χρόνια της δημιουργικής του πορείας ο σύλλογος.
Η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της παραγωγής, τους ερασιτέχνες ηθοποιούς, τους τεχνικούς, τους χορηγούς και φυσικά στο θεατρόφιλο κοινό.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ

Το Θεατρικό Εργαστήρι σφραγίζει τη θεατρική περίοδο 2016-2017 με παράσταση στο μικρό θεατράκι του Βαροσίου. Με την καθοδήγηση της Θεατρολόγου Ηρώς Γεωργίου, θα παρουσιάσουν το παραμύθι της Ζωρζ Σαρρή «ο Στρατάρχης», μια ηθογραφία όπου πρωταγωνιστούν οι άνθρωποι ενός μικρού ορεινού χωριού που δίνουν τα δικά τους μηνύματα για το πόσο σημαντικό πράγμα είναι η απλότητα στη ζωή μας και η Ειρήνη. «Ο Στρατάρχης» είναι η φωνή της αγάπης, που καταδικάζει τον πόλεμο και το θάνατο επιλέγοντας ολόψυχα τη χαρά της ζωής.
Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά θα μας ευχηθούν «καλό καλοκαίρι» και θα ανανεώσουν το ραντεβού με το Θεατρικό Εργαστήρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη για να ανακαλύψουν νέα θεατρικά μονοπάτια.
Η Διοίκηση του Εδεσσαϊκού Θεάτρου καλεί μικρούς και μεγάλους στην αποχαιρετιστήρια παράσταση που θα δοθεί την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017 και ώρα 7.30μμ στο μικρό θεατράκι Βαροσίου.

Στην παράσταση "Το διώροφο" του Γυμνασίου Προμάχων


Πρόμαχοι 14 Ιουνίου 2017 ώρα 20.00 μ.μ.

Ένα ξαφνικό μπουρίνι, σωστός ανεμοστρόβιλος ξέσπασε στον ιστορικό οικισμό, με τον γνωστό Μπαχοβίτη άνεμο να μου υπενθυμίζει πολύ έντονα το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτόν τον μαρτυρικό τόπο.
Αφού τακτοποίησα κάποιες εκτεθειμένες γλάστρες στο παλιό Ηρώον της πλατείας και τις τοποθέτησα σε ένα προφυλαγμένο σκαλοπατάκι, πήρα τον κατηφορικό δρόμο προς τα σχολικά συγκροτήματα του χωριού, όπου η θεατρική ομάδα του Γυμνασίου θα παρουσιάσει την φετινή της παράσταση.
Στον δρόμο με τα διάσπαρτα καταστήματα, οι κάτοικοι τον αποκαλούν «Τσιμισκή των Προμάχων», συναντώ πολλές παρέες, οι οποίες ανά μπουλούκια κατευθύνονται κι αυτές στον ίδιο προορισμό.
Αγνοώντας τη σκόνη, που λόγω του μανιώδους ανέμου μπαίνει βίαια στα μάτια μου, μπαίνω βιαστικά στον προθάλαμο του Γυμνασίου, αγνοώντας το σαβουάρ βιβρ, που συνήθως ακολουθώ, μη παραχωρώντας την προτεραιότητα σε κάποιες κυρίες που ακολουθούν πίσω μου.
Εισερχόμενος στην τεράστια αίθουσα εκδηλώσεων, νιώθω  να με διακατέχει μια ηλεκτρική εκκένωση από την πολυκοσμία και με μεγάλη δυσκολία καταφέρνω να «κατοχυρώσω» μια καρεκλίτσα  σε περίοπτη θέση, όπου το οπτικό μου πεδίο να με βοηθήσει να παρακολουθήσω τα δρώμενα.
Σκουπίζοντας τον ιδρώτα που περιέλουσε μεμιάς το μέτωπό μου, και αφού τακτοποίησα την κάμερα και το σημειωματάριό μου, αφήνομαι και προσπαθώ να διαβάσω, με δυσκολία ομολογώ, λόγω της πρεσβυωπίας που με έχει πλήξει τα τελευταία χρόνια, το καλογραμμένο φυλλάδιο που μοίρασαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας.
Στις μπροστινές θέσεις μπορώ να διακρίνω όλους τους εκπροσώπους των τοπικών και δημοτικών αρχών, ενώ σε μια πτέρυγα ξεχωριστή και τιμητική ξεχωρίζω πολλά συγγενικά πρόσωπα της τιμώμενης συγγραφέως του έργου, Νίκης Τάντση.
Πρόκειται για το «Διώροφο» σε μια διασκευή που έκανε η υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του Γυμνασίου, η κυρία Μαζγαλτζίδου και αφορά στη ζωή μιας πολυμελούς οικογένειας και κατ΄επέκταση μιας γειτονιάς της Αριδαίας από την αρχή του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου μέχρι το 1990, όπου το διώροφο οίκημα εγκαταλείφθηκε λόγω ζημιών που υπέστη από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε την Αλμωπία.
Αφού έγιναν τα καθιερωμένα εισαγωγικά ευχαριστήρια και ο σχετικός πρόλογος για το έργο, τα φώτα χαμηλώνουν και το ταξίδι στο χρόνο και το συναίσθημα, ξεκινάει.
Μπροστά από ένα εξαιρετικά φιλοτεχνημένο σκηνικό, πιστή αντιγραφή του πραγματικού οικήματος, παρελαύνουν πρόσωπα, εικόνες και καταστάσεις των περασμένων δεκαετιών. Με μια καταιγιστική ταχύτητα εναλλαγών, οι νεαροί ηθοποιοί, ταξιδεύουν τον θεατή στο χρόνο, ενώ παρελαύνουν διάφορα μοτίβα, όπως η φτώχεια, ο πόλεμος, η φιλία, η ανταλλαγή προϊόντων, η θαλπωρή της οικογένειας, το ομαδικό παιχνίδι, η συντροφικότητα, η ανιδιοτελής αγάπη και ο αγνός έρωτας.
Η πένα της εκλιπούσας συγγραφέως περιγράφει με γλαφυρότητα καταστάσεις της εποχής όπως, οι θυσίες των γονιών, οι δύσκολες σπουδές, η φασολάδα στο τσουκάλι, το κατσαμάκι, η τριψίνη στη φέτα του καλαμποκίσιου ψωμιού, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, η μπομπότα και οι κονσέρβες της επισιτιστικής βοήθειας από την ενορία, το παζάρι της Αρδέας.
Κατάλληλη μουσική επένδυση με τραγούδια της εκάστοτε εποχής, ενώ σε κάθε άκουσμα κάποιων τοπικών παραδοσιακών σκοπών, οι θεατές ξεσπούν σε παρατεταμένα ρυθμικά χειροκροτήματα, σιγοντάροντας τον χορό των καλλίγραμμων νεαρών ηθοποιών.
Παρά την κακή ακουστική, όλοι δείχνουν να το απολαμβάνουν και να είναι απορροφημένοι στο ξετύλιγμα του μύθου, ενώ οι μεγαλύτεροι με ζαρωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, θαρρώ πως ξαναζούν τη παιδική τους ηλικία, αναγνωρίζοντας κάποια κοινά βιώματα με τους πρωταγωνιστές του Διώροφου.
Η παράσταση τελειώνει, η αυλαία πέφτει, το χειροκρότημα βγαίνει αβίαστα, οι υποκλίσεις των συντελεστών συνοδεύονται από ιαχές και «μπράβο», οι ανθοδέσμες και οι φωτογραφίες  αποθανατίζουν το γεγονός, πρόσωπα χαμογελούν και διακρίνω την επιζητούμενη «κάθαρση» των αρχαίων τραγωδιών και κάποια δάκρυα συγκίνησης και περηφάνιας, αχνοφαίνονται σε γονείς και γιαγιάδες των νεαρών ηθοποιών.
Κι εκεί, στο βάθος του διαδρόμου, μέσα στην οχλοβοή και την ανακατωσούρα του απερχόμενου πλήθους, διακρίνω και παρατηρώ τον κύριο Γιάννη Νέμτση, τον σύντροφο της διάσημης συγγραφέως  μειλίχιο και βουρκωμένο, με ένα βλέμμα αναπόλησης, μια λύτρωση στα ευγενικά χαρακτηριστικά του προσώπου του, να καμαρώνει για την τιμή, για την συνοδοιπόρο της ζωής του, για την οικογένεια, για τον τόπο για την αγάπη.
Κ εγώ, παίρνοντας το ανηφορικό στενοσόκακο προς τη βάση μου, απολαμβάνοντας το απαλό ράπισμα του ανέμου, που έχει κάπως κοπάσει, κοιτάζω τον σκοτεινιασμένο ορίζοντα της οριογραμμής, με το Πέτερνικ και το Κουκουρού να δεσπόζουν σαν αληθινοί γίγαντες-φύλακες του τόπου μου, ευγνωμονώ τον Κύριο για την ευλογία, να γεννηθώ σε αυτή την άκρη της πατρίδας  και να συναναστρέφομαι με τόσο άξιους και προκομμένους ανθρώπους, οι οποίοι δίνουν ότι καλύτερο έχουν, μέσα από τη ψυχή τους.

Θερμά συγχαρητήρια στα σχολεία του χωριού, γιατί αποδεικνύουν κάθε χρόνο με τη βαθιά δουλειά που κάνουν, ότι αποτελούν κύτταρα πολιτισμού και αναδύουν πάντα αισιοδοξία για το μέλλον του μαρτυρικού μας τόπου





















































































ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...