Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΗΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΙΜΑΚΤΣΑΛΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ



Συνάντηση  Γιάννη Σηφάκη για το Χιονοδρομικό Καϊμακτσαλάν  με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα
Στην ΕΤΑΔ προγραμματίζεται να ανατεθεί ξανά η διαχείριση του Χιονοδρομικού για τουλάχιστον 5 χρόνια
Σκέψεις της ΕΤΑΔ μετά από προτάσεις του Βουλευτή και των χιονοδρόμων για επένδυση 5 εκατομμυρίων ευρώ με δύο τελεφερίκ προς χαμηλότερες θέσεις προς Αλμωπία και Έδεσσα ( καλύβια Γιαννακούλα και χώρο φυσιολατρικού συλλόγου)

  Με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα συναντήθηκε στην Αθήνα ο Βουλευτής Γιάννης Σηφάκης. Αναλύθηκαν τα ζητήματα που αφορούν το χιονοδρομικό και εκφράστηκε η θετική διάθεση του ΤΑΙΠΕΔ για την εκ νέου παραχώρηση για διαχείριση του χιονοδρομικού στην Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου. Ο βουλευτής ζήτησε η παραχώρηση να είναι τουλάχιστον πενταετής για να μπορέσει η ΕΤΑΔ να μπεί σε διαδικασία επένδυσης. Η ανταπόκριση του κ. Πιτσιόρλα ήταν θετική.
Είχε προηγηθεί  συνάντηση του βουλευτή με τον πρόεδρο της ΕΤΑΔ κ. Δημητρίου, τους υπηρεσιακούς παράγοντες που διαχειρίζονται το χιονοδρομικό τα τελευταία δύο χρόνια και τον κ. Παναγιωτόπουλο Θάνο επικεφαλής του κλιμακίου διαχείρισης με τους οποίους συζήτησε προτάσεις του και προτάσεις των χιονοδρομικών συλλόγων για επέκταση του χιονοδρομικού χαμηλότερα και προς την περιοχή της Αλμωπίας και προς την περιοχή της Έδεσσας για να αποφεύγεται ο εκχιονισμός του τελευταίου τμήματος των οδών πρόσβασης και ακόμη τα αυτοκίνητα να σταματούν χαμηλότερα και να μεταφέρονται οι επισκέπτες και οι σκιέρ στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις με τελεφερίκ. Ακόμη να δημιουργηθούν πίστες από το υφιστάμενο χιονοδρομικό προς αυτές τις χαμηλότερες θέσεις. Ως τέτοιες θέσεις υποδείχτηκαν τα καλύβια του Γιαννακούλα και η θέση που εδρεύει ο φυσιολατρικός όμιλος.
Οι αναπτυξιακές αυτές προτάσεις που θα βοηθήσουν πολύ την βιωσιμότητα του χιονοδρομικού και θα συμβάλλουν στην πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα του για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βρήκαν θετική ανταπόκριση στους υπεύθυνους που δεσμεύτηκαν να τις μελετήσουν επισταμένως.
Το χιονοδρομικό θα συνεχίσει υπό δημόσια διαχείριση και θα μπεί σε τροχιά επένδυσης σε τρόπο που μαζί με τα Λουτρά Πόζαρ, την λίμνη Βεγορίτιδα και το ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας να αποτελέσουν ενιαίο πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό που θα συμβάλει περαιτέρω αποφασιστικά στην τοπική οικονομία.  

Στην συνάντηση συμμετείχε και ο Πέτρος Τσαρκνιάς, αντιπρόεδρος του Χιονοδρομικού συλλόγου Αλμωπίας.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΛΟΓΩ ΠΑΓΕΤΟΥ


Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση ζημιών σε αγροτικές παραγωγές λόγω παγετού

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε επιστολή, με επισυναπτόμενη έκθεση γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Πέλλας για την αποζημίωση αγροτικών παραγωγών που επλήγησαν από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό τους προηγούμενους μήνες.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής του κ. Θεοδωρίδη προς την Προϊσταμένη του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας κα Μαρίνα Παππά:

«…Στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετού που επικράτησε τους προηγούμενους μήνες, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές παραγωγές περιοχών των τεσσάρων Δήμων.

Σας επισυνάπτω έγγραφο της οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στο οποίο πιστοποιούνται οι προαναφερόμενες ζημιές, μετά από επιτόπιο έλεγχο και αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από γεωπόνους της υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, σας παρακαλώ για τις επείγουσες ενέργειές σας προκειμένου να ξεκινήσει έγκαιρα η διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες αγρότες.

Δεδομένης της οικονομικής ύφεσης, αλλά και της τακτικής εμφάνισης ακραίων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τα τελευταία χρόνια την αγροτική παραγωγή της Π.Ε. Πέλλας, οι αγρότες της περιοχής έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική κατάσταση αντιμετωπίζοντας σοβαρές δυσκολίες για την διατήρηση βιώσιμων παραγωγών. Στο βαθμό που τα αγροτικά εισοδήματα αποτελούν τη βάση της τοπικής οικονομίας, η επίσπευση της διαδικασίας των αποζημιώσεων και η καταβολή τους είναι ιδιαίτερα σημαντική για το σύνολο της οικονομίας της Πέλλας.

Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας παραμένουν στη διάθεσή σας για συνεργασία και υποστήριξη του έργου σας. Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και εύχομαι καλή δύναμη και επιτυχία στο έργο σας.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης

Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας». 

ΑΔΕΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΤΟΥΣ 2015 ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
΄Οσοι διαθέτουν άδειες λειτουργίας καταστημάτων, στις οποίες προβλέπεται ρητά η  χρήση του εξωτερικού κοινόχρηστου χώρου και επιθυμούν να τους εκδοθεί η σχετική άδεια για το έτος 2015, παρακαλούνται να καταθέσουν αίτηση στο πρωτόκολλο του Δήμου Αλμωπίας έως τις 29-05-2015 με τα όλα παρακάτω δικαιολογητικά:
1.  Αίτηση (διατίθεται από την υπηρεσία).
2.  Φωτ/φο  άδειας του καταστήματος.
3.  Σχεδιάγραμμα του χώρου σε μέτρα (αποτύπωση πλάτους – μήκους και πλάτους του χώρου διέλευσης πεζών).
4.  Δημοτική ενημερότητα από το ταμείο του δήμου.
5. ΄Εναρξη επιτηδεύματος από Δ.Ο.Υ. (αρχική – μεταβολές).
6.  Ενδεικτική απόδειξη ταμειακής μηχανής.
Υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης των δημοτικών οφειλών έως 25/5/2015.
                                                               Ο Δήμαρχος
                                                                              Ε.Δ.
                                              Προϊσ/νη Τμ.Τοπ.Οικον.Ανάπτυξης
                                                                     

                                                            Αρουτζίδου Μαρτίνα                                                               

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Θέμα: Λίμνη Βεγορίτιδα.

Έντονη είναι η ανησυχία των κατοίκων και των φορέων τους στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Βεγορίτιδας, που ανήκει διοικητικά στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Φλώρινας) και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πέλλας), λόγω της περαιτέρω ανόδου της στάθμης των νερών της.
    Σήμερα, λόγω και των πλημμυρικών φαινομένων της τελευταίας περιόδου, η στάθμη της Βεγορίτιδας είναι στο υψόμετρο των 516μ και υπάρχει πρόβλεψη ανόδου περίπου 1,5 με 2μ μέχρι το καλοκαίρι. Είναι δηλαδή ορατός ο κίνδυνος όταν η Βεγορίτιδα ξεπεράσει την στάθμη των 522μ να κινδυνέψει βιολογικός καθαρισμός στην περιοχή της Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται στο υψόμετρο 519-520μ.
    Επίσης επειδή η Βεγορίτιδα είναι ο τελικός αποδέκτης μίας μεγάλης λεκάνης απορροής, από Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Αμύνταιο κ.λπ. και δέχεται όλα τα αστικά λύματα, όπως και τα βιομηχανικά λύματα της ΔΕΗ από τους ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Καρδιάς, Πτολεμαΐδας και Φιλώτα, τα οποία είναι μερικώς επεξεργασμένα. Ταυτόχρονα εντοπίζονται επικίνδυνες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που αποδίδονται κυρίως στην αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων από τις εντατικές παραλίμνιες αγροτικές δραστηριότητες.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρυσι τέτοια εποχή η λίμνη ρυπαίνονταν και από τον κεντρικό αποχετευτικό αγωγό του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου (ΠΕ Φλώρινας), δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Αμυνταίου, επειδή είχε σπάσει και τα λύματα κατέληγαν στην λίμνη. Ενώ ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η κατασκευή σταθμού βιολογικού καθαρισμού, αλλά και αποχετευτικού συστήματος στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Άρνισσας του Δήμου Έδεσσας (ΠΕ Πέλλας) με ότι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση των νερών της λίμνης.
Για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η λίμνη Βεγορίτιδα, ευθύνη έχουν όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, που με την ακολουθούμενη πολιτική τους διαχρονικά υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ επιτρέπουν η γη και το νερό των οικοσυστημάτων να μετατρέπονται σε ακριβά εμπορεύματα.
Σοβαρές ευθύνες όμως έχουν και οι τοπικές αρχές (Δημοτικές και Περιφερειακές) τόσο οι προηγούμενες όσο και οι σημερινές που στηρίζουν και προωθούν αυτή την πολιτική.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
• Να πραγματοποιηθούν έργα προστασίας των υδάτινων πόρων, επιφανειακών και υπόγειων της περιοχής, από τη ρύπανση.
• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της λίμνης Βεγορίτιδας, να σταματήσει η μόλυνση της και να υπάρξει η εύρυθμη λειτουργία του οικοσυστήματος της .

Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ - LET' S DO IT ALMOPIA


Εθελοντική δράση για το περιβάλλον στην Αριδαία
Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015 θα πραγματοποιηθεί, στα πλαίσια της πανελλήνιας εθελοντικής διοργάνωσης Lets do it Greece (http://www.letsdoitgreece.org) , περιβαλλοντική δράση στην Αριδαία.
 Με συντονιστή το 1ο ΕΠΑ.Λ. Αριδαίας και την πολύτιμη συμμετοχή του Δήμου Αλμωπίας, των Almopistas, του Δασαρχείου,της Ηλιαχτίδας, της Ευξείνου Λέσχης, του οργανισμού Do it eco Project, των συλλόγων γονέων των Δημοτικών σχολείων και πλήθους πολιτών καθαρίζουμε και ομορφαίνουμε το «Δασάκι».
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Αριδαίας θα παρέχει ένα πυροσβεστικό όχημα προς επιμόρφωση των παιδιών για τη λειτουργία του. Οι πυροσβέστες θα τους μιλήσουν για τους κινδύνους των πυρκαγιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο και για τη σωστή συμπεριφορά μας απέναντι στα δάση και τη φύση.
 Η καλλιτεχνική ομάδα του 1ου ΕΠΑ.Λ. θα ευαισθητοποιήσει τους μικρούς μαθητές σε θέματα περιβάλλοντος μέσα από ζωγραφική και παιχνίδι. Τα γάντια και οι σακούλες απορριμάτων είναι χορηγία της εταιρείας SANITAS. Στο τέλος θα υπάρξει πικ νικ με την ευγενική χορηγία του «Ούζο Αρχοντικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα οι δράσεις Lets do it είναι θεσμός, είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στην Πέλλα κάτι αντίστοιχο. Η Αριδαία πρωτοπορεί και δίνει λαμπρό παράδειγμα εθελοντισμού, συνεργασίας και αγάπης για το περιβάλλον.
Σας περιμένουμε όλους την Κυριακή στις 11.00 π.μ. στο «Δασάκι», γιατί είναι στο χέρι μας να ζούμε σε ένα πιο όμορφο περιβάλλον. Γιατί μόνο όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τη φωνή της περιοχής  μας να ακουστεί δυνατά: Lets do it Almopia!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ"



Κοινωνικές δράσεις συνέχεια του Μορφωτικού Συλλόγου Μενέλαος Λουντέμης 

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Εξαπλατάνου Μενέλαος Λουντέμης συνεχίζει το κοινωνικό έργο αξιοποιώντας ένα μέρος των εσόδων του από τις εκδηλώσεις Λουντέμεια 2014.
Στο πλαίσιο αυτό παραχώρησε στην Τ.Κ.Εξαπλατάνου ως δώρο 50 λάμπες  οικονομίας οι οποίες τοποθετήθηκαν στις κολώνες καλλωπιστικού φωτισμού.
Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το κοινωνικό του έργο με την πολύτιμη βοήθεια πάντα και την στήριξη των κατοίκων του Εξαπλατανου
    
                                     Με εκτίμηση 
                  Το Δ.Σ. Μενέλαος Λουντέμης 



ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...