Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΓΗ ΠΟΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ CHANEL.

Γη ποτισμένη με Chanel. Του Πιτσιρίκου
ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.

Όπως δείχνει έρευνα της Κάπα Research, οι Έλληνες γονείς παρουσιάζονται πρόθυμοι να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο χωριό και να γίνουν αγρότες, αφού με το master δεν βρίσκεις πια δουλειά ούτε ως λαντζέρης.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γονείς έχουν κουραστεί να χαρτζιλικώνουν τα παιδιά τους και προσπαθούν να τα στρέψουν στον αγροτικό τομέα, ώστε να τα ξεφορτωθούν από το σπίτι και να μπορούν να φέρνουν τις γκόμενες και τους γκόμενους.

Οι Ελληνίδες μάνες βλέπουν θετικά την στροφή των παιδιών τους στις αγροτικές εργασίες αλλά θέλουν να πάνε μαζί τους στο χωριό, για να τα φροντίζουν, ενώ το 68% των Ελληνίδων μανάδων δηλώνουν πως προτιμούν να πάρουν αυτές τις τσάπες και να σκάβουν τα χωράφια, για να μην ξυπνήσουν τον κανακάρη τους από τα χαράματα.

Οι εννιά στους δέκα γονείς θεωρούν πως η επιστροφή των παιδιών τους στο χωριό θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ύπαιθρο αλλά και στην Αθήνα, αφού θα βρίσκεις να παρκάρεις παντού και οι δρόμοι θα είναι άδειοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες έχουν αρνητική εικόνα για τους αγρότες αλλά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, αφού οι Έλληνες έχουν αρνητική εικόνα για όλους εκτός από τους εαυτούς τους, και αυτό δεν χρειάζεται να κάνεις έρευνα για να το μάθεις.

Επτά στους δέκα πιστεύουν πως οι αγρότες έχουν καταχραστεί τα ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης, τα περιμένουν όλα από το κράτος και δεν σέβονται το περιβάλλον, ενώ αυτοί πήγαιναν με το σταυρό στο χέρι, δεν περίμεναν τίποτα από το κράτος και έβαζαν κλασική μουσική στα φυτά για να είναι χαρούμενα.

Οι Έλληνες γονείς πιστεύουν πως το μέλλον της χώρας είναι στη γη και θεωρούν πως, αν τα παιδιά τους φυτέψουν χασισόδεντρα, αφενός θα έχουν το δικό τους χασίς -και δεν θα χρειάζεται πια να αγοράζουν ακριβό χασίς αμφιβόλου ποιότητας από άγνωστους-, και αφετέρου θα μπορέσουν να βγάλουν πολλά χρήματα από τις χασισοκαλλιέργειες, ώστε να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να προσφέρουν στην κοινωνία.






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΕΝΑ ΠΑΙΔΙΚΟ ΠΑΡΤΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ. (ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ).

Όσα θα διαβάσετε σε αυτό το κείμενο δεν είναι, δυστυχώς, προϊόν μυθοπλασίας και συμβαίνουν, δις δυστυχώς, όχι σε κάποια μακρινή χώρα της μαύρης ηπείρου, αλλά στη δική μας, κοντινή Ουγκάντα.

Το μεσημέρι της Κυριακής η Ν πήγε σε ένα παιδικό πάρτι, το οποίο γινόταν -όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια- σε παιδότοπο. Όσοι έχετε παιδιά θα γνωρίζετε την απαξίωση της παιδικότητας που χαρακτηρίζει τους παιδότοπους. Δε θα επεκταθώ στο θέμα του πόσο καλύτερα είναι τα «σπιτικά παιδικά γενέθλια», γιατί άλλη είναι η πρόθεση αυτού του κειμένου.

Η Ν άφησε ανήσυχη το παιδί της στην πλαστική κατασκευή. Απέφευγε να το πηγαίνει πριν εκείνο βρεθεί στο σχολείο. Μετά τα πράγματα δυσκολεύουν, καθώς κανένα παιδί δεν θέλει να είναι ο γερο-παράξενος της τάξης που δεν πηγαίνει στα πάρτι των συμμαθητών του.

Έκατσε σε ένα τραπεζάκι με δύο μητέρες συμμαθητών που γνώριζε ελάχιστα. Η πρώτη, ας τη λέμε Α, είναι δασκάλα σε κάποιο δημοτικό της Αλεξάνδρειας (Ημαθίας). Η δεύτερη, η Β, είναι ειδικευόμενη γιατρός και η ειδίκευση της έχει να κάνει με τις μεταμοσχεύσεις.

Στο διπλανό τραπέζι τέσσερις μητέρες μιλούσαν για τα εξοχικά τους στη Χαλκιδική και για το πόσο καιρό θα κάνουν διακοπές και «τι ωραία που είναι τα μαλλιά σου σήμερα». Στο παραδίπλα δυο πατεράδες είχαν συζήτηση για το ποδόσφαιρο.

Η Ν με την Α και την Β ξεκίνησαν να μιλάνε για την κατάσταση της χώρας μας (ναι, αγαπητέ μου φαλλοκράτη, δεν ασχολούνται όλες οι γυναίκες με τα μαλλιά τους, όχι –τουλάχιστον- όλη την ώρα, και σίγουρα λιγότερη ώρα απ’ όσο οι άντρες ασχολούνται με το αυτοκίνητο τους).

Η Α, η δασκάλα, ξεκίνησε να τους λέει τις εμπειρίες της από το σχολείο. Πως πολλά παιδιά παραδέχονταν ότι στα σπίτια τους δεν είχαν θέρμανση αυτόν τον χειμώνα και πως ο πατέρας δεν είναι καλά, δε μιλάει πολύ ούτε παίζει μαζί τους από τότε που σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά, πως οι γονείς τσακώνονται για τα λεφτά, πως δεν έχουν τόσα όσα είχαν πριν (αλλά δεν γνωρίζουν να πουν πριν από τι).

Η Α συνήθιζε όλη τη χρονιά να φτιάχνει στο σπίτι της κέικ και να τα πηγαίνει στο σχολείο για να κεράσει τα παιδάκια. Δεν προλάβαινε να ανοίξει το τάπερ και το κέικ εξαφανιζόταν –και αυτό δεν είχε να κάνει με τις ζαχαροπλαστικές ικανότητες της Α.

Στο τέλος της χρονιάς τα έβαλε να γράψουν για τις εντυπώσεις τους από το σχολείο, για τη χρονιά που πέρασε. Πολλά παιδιά θυμόντουσαν πάνω απ’ όλα τα «κέικ της κυρίας».

Μετά ήταν η σειρά της Β, της γιατρού, να μιλήσει -και εκεί τα πράγματα έγιναν πιο σοβαρά.

Σε ένα σχόλιο της Ν -ότι θα μας καταντήσουνε Ουγκάντα- η Β απάντησε ότι στα νοσοκομεία είναι ήδη Ουγκάντα, ίσως και χειρότερα -αν και ποτέ δεν έχει βρεθεί εκεί για να κρίνει.

Στα νοσοκομεία υπάρχουν βασικές ελλείψεις σε απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και σε φάρμακα. Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση δυσκολεύονται να βρουν τα φάρμακα που θα βοηθήσει το σώμα τους να μην απορρίψει το μόσχευμα. Όσοι χρειάζονται εγχείρηση επαφίενται στη θέληση του καλού Κυρίου, για να επιβιώσουν.

«Όταν μας στέλνουν υλικά», έλεγε η Β, «όταν, είναι της χείριστης ποιότητας. Καθετήρες που χρησιμοποιούμε στις εγχειρήσεις, κλεισμένοι σε ευτελή πλαστικά σακουλάκια, χωρίς καμία ένδειξη προέλευσης επάνω, λες και είναι ανταλλακτικά για ποδήλατα. Όχι σε αεροστεγή συσκευασία και αποστειρωμένοι, όπως είναι απαραίτητο, αλλά λες και τα έχει κλείσει κάποιος Κινέζος με το σάλιο του, σαν ταχυδρομικό φάκελο… Αλλά είναι τυχεροί οι ασθενείς όταν υπάρχουν κι αυτά.»

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές πληρώνονται όταν υπάρχουν λεφτά και είναι πολύ λιγότεροι απ’ όσους θα έπρεπε να είναι για να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας.

Τα μηχανήματα, όπως αυτό της αιμοκάθαρσης, έχουν σταματήσει να συντηρούνται και δεν είναι μακριά η στιγμή που οι νεφροπαθείς θα βρεθούν μπροστά σε ένα «δεν λειτουργεί, πηγαίνετε απ’ τις σκάλες» -για να βουτήξετε στο κενό.

Οι άνεργοι πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στο ΤΕΒΕ δεν δικαιούνται δωρεάν ιατρική περίθαλψη. Έτσι πολλοί μεσήλικες καρκινοπαθείς, που τόσα χρόνια πλήρωναν το κράτος, αλλά δεν πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη, όταν μαθαίνουν το κόστος της θεραπείας, αποδέχονται απλά ότι θα πεθάνουν και φεύγουν.

«Το μόνο που πρέπει να εύχεσαι τώρα», είπε η Β, «είναι να μη χρειαστεί να μπεις σε νοσοκομείο.»

«Και γιατί», τη ρώτησε η Ν, «δε βγαίνετε να πείτε τι συμβαίνει;»

«Σε ποιον να τα πούμε;» απάντησε η Β, σε θέση άμυνας.

«Στα κανάλια, στις εφημερίδες, στο ίντερνετ, στον κόσμο…»

«Ο ένας γιατρός το ρίχνει στον άλλο, αφήνει τον άλλον να το πει», είπε η Β. «Και μην νομίζεις ότι τα κανάλια και οι εφημερίδες ενδιαφέρονται για αυτά τα θέματα. Έχουν άλλα σπουδαιότερα.»

Εκείνη την ώρα (αυτό δεν έγινε, αλλά μπορώ να το φανταστώ) στο διπλανό τραπέζι θα μιλούσαν για τη Γιουροβίζιον.

Είπαν και άλλα πολλά για αυτή την ευρωπαϊκή χώρα που από τη στιγμή που έπεσε στα νύχια του ΔΝΤ έγινε τριτοκοσμική (όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν την ίδια τύχη).

Όταν η Ν γύρισε σπίτι (γιατί τυγχάνει να είναι το έτερον ήμισυ του υποφαινόμενου) και μου διηγήθηκε όσα είχε ακούσει εξοργίστηκα –για άλλη μια φορά.

«Θα τα γράψω εγώ», είπα, έτοιμος για το Πούλιτζερ.

Μετά ξεφούσκωσα.

Δεν είμαι ο Νόαμ Τσόμσκι ούτε ο Βαξεβάνης ούτε καν ο Πιτσιρίκος. Διαβάζουν τις ονειροφαντασίες μου και τις «επιφοιτήσεις» μου εκατό, χίλιοι, άντε δέκα χιλιάδες άνθρωποι (όταν τυχαίνει μια παρεξήγηση όπως με τη «συνέντευξη του Μπαμπινιώτη»).

Αυτή είναι η «επιρροή» μου: Εκατό άνθρωποι.

Και το χειρότερο απ’ όλα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της επιρροής, είναι ότι όσοι διαβάζουν κείμενα σαν τα δικά μου, καθώς και όσοι διαβάζουν μπλοκ παραπλήσια, τα γνωρίζουν ήδη αυτά.

Είναι ένας πυρήνας «μυημένων» -ή μάλλον ανθρώπων που έχουν παρόμοιες ανησυχίες… Πόσων να πω; Εκατό χιλιάδων ανθρώπων; Ενός εκατομμυρίου (στην καλύτερη περίπτωση);

Η πλειονότητα των Ελλήνων συνεχίζει να ζει στην “think positive” κατάσταση και αυτή η θετική σκέψη έχει να κάνει μοναχά με τη προσωπική τους βόλεψη: «Εγώ είμαι νέος, δεν πρόκειται να πάθω καρκίνο, χτύπα ξύλο, πάμε να πιούμε έναν καφέ».

Και για αυτούς τους think-positive ανθρώπους οι καρκινοπαθείς συμπολίτες τους που αναγκάζονται σε ένα πρόωρο θάνατο λόγω ανεργίας έχουν πολύ μικρότερη σημασία από την Τζολί που επιλέγει μια πρόωρη μαστεκτομή.

Αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος της αβελτηρίας, το «always look at the bright side of life».

Η άλλη είναι χειρότερη:

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μόλις ακούν για την εξαθλίωση της παιδείας ξεκινούν να κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς που «κάθονται πέντε μήνες και μιλάνε από πάνω».

Που μόλις ακούν για την αποδόμηση της Υγείας ξεκινούν να κατηγορούν τους γιατρούς που «βολευτήκανε τόσα χρόνια με τα φακελάκια τους και τώρα τους κακοφαίνεται».

Που μόλις ακούνε για ναζισμό λένε «δεν είμαι Χρυσαυγίτης, αλλά…»

Με συγχωρείτε που θα γίνω επικριτικός (δεν το συνηθίζω γιατί δεν γνωρίζω πολλά), αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα απαρτίζεται από αμαθείς, ημιμαθείς και παντογνώστες.

(Μην αρχίσετε, παρακαλώ, τα περί γενικεύσεων και πόσο άσχημο είναι να κάνεις γενικεύσεις.

Η γενίκευση είναι ουσιαστικά η υποθετικο-παραγωγική μέθοδος. Κάνεις μια υπόθεση, φαντάζεσαι, διαισθάνεσαι έναν γενικό κανόνα και μετά προχωρείς προς το ειδικό, για να δεις αν ισχύει η υπόθεση σου. Έτσι λειτουργεί η σκέψη -και οι σημαντικότερες ανακαλύψεις του ανθρώπινου πνεύματος ξεκίνησαν με μια γενίκευση.)

Συνεχίζω τη γενίκευση μου χωρίς να προσβλέπω σε κάποια σημαντική ανακάλυψη…

Οι αμαθείς είναι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν στη χώρα τους και στον κόσμο. Αυτό δεν συμβαίνει επειδή δεν μπορούν, αλλά επειδή δεν θέλουν να ξέρουν. Είναι πολύ απασχολημένοι μέσα στο αυγό τους, με τον υπέροχο εαυτό τους, και νομίζουν όλα θα πάνε καλά ως δια μαγείας.

Οι παντογνώστες είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα πάντα πολύ καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Θα τους βρείτε στα σχόλια κάθε διαδικτυακής εφημερίδας και μπλοκ, να χλευάζουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις όλων των άλλων –και του αρθογράφου φυσικά.

Οι ημιμαθείς… Αυτοί, τυπικά, δεν υπάρχουν, γιατί κανείς δε θέλει να παραδεχτεί ότι είναι ημιμαθής, αφού έχει επικρατήσει η άποψη ότι η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Αυτή τη φράση θα την ακούσετε πολύ συχνά από το στόμα των παντογνωστών, γιατί εκείνοι είναι πολύ ανώτεροι και από τους ημιμαθείς και από τους αμαθείς.

Όμως (και αυτή είναι απλώς η φτωχή μου άποψη) δεν υπάρχει τίποτα άλλο από ημιμάθεια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα (ή έστω κάτι) με απόλυτη βεβαιότητα και κανείς δεν μπορεί να μην γνωρίζει τίποτα.

«Το χαρακτηριστικό κάθε δογματισμού είναι η απόλυτη βεβαιότητα –η βεβαιότητα για την πάλη των τάξεων, για την επιστημοσύνη ή για την κυριολεκτική ερμηνεία της Βίβλου. Η βεβαιότητα του ατόμου που βρήκε έναν στέρεο βράχο για να σταθεί πάνω του και που, αντίθετα με τους άλλους βράχους, είναι στέρεος από κάθε άποψη.

Ο δογματισμός όμως είναι μοιραίος για την ανθρώπινη συνείδηση, που με αυτόν παύει να αναπτύσσεται, αφού εξαλείφει την αμφιβολία και την αβεβαιότητα την οποία συνεπάγεται κάθε πραγματική ανάπτυξη», λέει ο Heinz Pagels στο βιβλίο του, «Τα όνειρα του λόγου» (στα ελληνικά από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, απόδοση Κώστας Χατζηκυριάκος).

Το πόσα μαθαίνουμε είναι μοναχά θέμα βούλησης (στην εποχή του διαδικτύου).

Το πόσα νομίζουμε ότι γνωρίζουμε είναι θέμα αυτογνωσίας.

Το πόσα κάνουμε είναι θέμα…

Αυτό δεν το γνωρίζω.

Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Γιατί δεν κάνω κάτι;»

(Και μη ρωτήσετε εμένα: «Τι;»)

Sanejoker




ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ;

 Εκπληκτικό Βίντεο: Τι θα συμβεί, εάν εμείς σηκωθούμε...;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ




ΣΠΑΝΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ ΣΤΙΣ 26-27 ΜΑΙΟΥ.


Σπάνια τριπλή πλανητική σύγκλιση - Δία, Αφροδίτης και Ερμή- θα παρατηρηθεί στις 26 και 27 Μαΐου, όταν οι τροχιές των τριών πλανητών θα τους φέρουν πολύ κοντά τον ένα στον άλλο. Παρόμοια σύγκλιση αναμένεται να γίνει ορατή από τη Γη μετά από πολλά χρόνια, το 2026.

Το «μπαλέτο» των τριών πλανητών, που θα είναι ορατοί και με γυμνό μάτι, λαμβάνει χώρα σε κατεύθυνση δυτική-βορειοδυτική. Την Παρασκευή 24 Μαΐου, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο Ερμής θα φαίνονται μέσα σε ένα νοητό κύκλο διαμέτρου πέντε μοιρών (μια τεντωμένη γροθιά στον ουρανό καλύπτει περίπου δέκα μοίρες).

Οι τρεις πλανήτες θα πλησιάσουν περισσότερο τις επόμενες μέρες και την Κυριακή 26 Μαΐου θα βρίσκονται μέσα σε ένα κύκλο μόλις δυόμιση μοιρών (με συνέπεια ο τεντωμένος αντίχειρας στον ουρανό να καλύπτει και τους τρεις πλανήτες).

Τη Δευτέρα 27 δυόμιση ο Δίας και η Αφροδίτη θα βρεθούν δίπλα-δίπλα, ενώ μετά ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος θα αρχίσει σταδιακά να χαμηλώνει στον ουρανό, ώσπου θα εξαφανιστεί τελείως στις αρχές Ιουνίου.

Η Αφροδίτη θα συνεχίσει να λάμπει στον βραδινό ουρανό ως «αποσπερίτης», ενώ ο Ερμής, ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, θα εμφανίζεται όλο και ψηλότερα πάνω από την Αφροδίτη, με αποκορύφωμα στις 7 Ιουνίου, και στη συνέχεια σιγά-σιγά θα εξαφανιστεί από τον ορίζοντα. Λόγω της εγγύτητας στον Ήλιο (είναι ο πιο κοντινός από όλους), ο Ερμής σπάνια είναι ορατός από τη Γη για πάνω από μια ώρα είτε μετά τη δύση, είτε πριν την αυγή.

Η «σύνοδος» των τριών πλανητών είναι πάντως παραπλανητική, αφού στην πραγματικότητα απέχουν πάρα πολύ ο ένας από τον άλλο. Κατά την τελευταία εβδομάδα του δυόμιση, ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Δίας θα απέχουν από τη Γη περίπου 169 εκατ. χλμ, 241 εκατ. χλμ. και 909 εκατ. χλμ. αντίστοιχα.

Η πλανητική σύγκλιση θα είναι καλύτερα ορατή 30 έως 45 λεπτά μετά τη δύση του ήλιου και οι εραστές της αστρονομίας θα έχουν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν το φαινόμενο με τον κατάλληλο εξοπλισμό.







ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

   

Τις θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων παρουσίασαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στελέχη των Τομεακών Επιτροπών Ημαθίας - Πέλλας του ΚΚΕ, στην «ΕΛΙΑ» στη Βέροια.
   Στη συνέντευξη παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Ημαθίας της ΠΑΣΥ, καθώς και του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» της Νάουσας. Στην εισήγησή του ο Αλέκος Ουγγρίνος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, τόνισε τα εξής:

   «Το «κάθε πέρσι και καλύτερα» είναι πλέον ξεκάθαρο για τη φτωχομεσαία αγροτιά της Κ.Μακε-δονίας με την εφαρμοζόμενη ΚΑΠ της ΕΕ. Παρότι περίσσευαν τα παχιά λόγια για τον «πρωτογε-νή τομέα που θα μας βγάλει από τη κρίση & το χρέος» από τους κυβερνώντες με εντολές της τρόϊκας & των μνημονίων.
     Στις πρόσφατες φετινές πολύ σημαντικές σε έκταση, συμμετοχή & διάρκεια αγροτικές κινητο-ποιήσεις αναδείχτηκαν τα προβλήματα, καταγγέλθηκε αυτή η αρνητική για το αγροτικό εισόδημα πορεία, συνειδητοποιήθηκε καλύτερα από τον πανελλαδικό συντονισμό με επίκεντρο το μπλόκο της Νίκαιας & τα τελικά αιτήματα των 34 μπλόκων η βάση & τα αίτια των προβλημάτων.
     Ξεπεράστηκαν τα τεχνητά διαχωριστικά διλλήματα για «πρασινοκοκκινομπλέ» μπλόκα καθώς και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ, παρά και τις «φιλότιμες προσπάθειες κάποιων μπλόκων, που ανακάλυψαν τις τελευταίες μέρες των κινητοποιήσεων «ιδιαιτερότητες» παίζοντας τον γνωστό ανέντιμο ρόλο του «λαγού» για το ξεφούσκωμα των κινητοποιήσεων ( βλέπε Κουλούρα ). Οι παραινέσεις και οι κάθε είδους πιέσεις της συγκυβέρνησης έπιασαν τόπο μιας και οι τότε εξαγγελίες χρηματοδοτήσεων κάλυπταν μόνο το 12% της απλήρωτης σοδειάς του 2012, χωρίς να καλύπτουν όλη τη παραδοθείσα ποσότητα, αλλά π.χ. ούτε και το απλήρωτο γάλα από τις γαλακτοβιομηχανίες.
     Ερχόμαστε σαν Κόμμα με τη σημερινή συνέντευξη τύπου των Τομεακών Οργανώσεων Ημαθίας & Πέλλας να καταγγείλουμε τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική, που φέρνει σε αδιέξοδο όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγροτιάς και μάλιστα σε μια δυναμική αγροτική περιοχή.
    Και μη μας πει κανένας πως είμαστε «γενικοί και αόριστοι». Δεν είναι δυστυχώς γενικά και αόριστα τα επίκαιρα προβλήματα, που o πολλαπλασιασμός τους από πέρσι είναι δεδομένος
Aνεξόφλητη ροδακινοπαραγωγή του 2012 από εμπορο-βιομήχανους σε πολλές Ομάδες Παρα-γωγών & Αγρ.Συνεταιρισμούς – κύρια στη Πέλλα, αλλά και εκκρεμότητες πληρωμών σε αρκετές περιπτώσεις και από προηγούμενες σοδιές. Παρά τις φιλότιμες επικοινωνιακές προσπάθειες με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας ( ΕΚΕ ) είναι μια πραγματικό-τητα για τα Βιομηχανικά Ροδάκινα . Πέρα βέβαια από τα γνωστά «πιστόλια» από αρκετούς εμπόρους-εξαγωγείς και για τα Επιτραπέζια Ροδάκινα και λοιπά φρούτα.
Aπλήρωτη γαλακτοπαραγωγή για πάνω από 7-9 μήνες στους κτηνοτρόφους από τις «μεγάλες» γαλακτοβιομηχανίες της Περιοχής ( ΚΟΛΙΟΣ-ΑΓΝΟ , ΜΕΒΓΑΛ,… ). Και καταλαβαίνει εύκολα κανείς τι μπορεί αυτό να σημαίνει για ένα κτηνοτρόφο, που πρέπει καθημερινά να προμη-θεύεται ζωοτροφές για το τάϊσμα των ζωντανών του …
Μεγάλες ζημιές στη φετινή φρουτοπαραγωγή ( Ροδάκινα, Βερίκοκα, Δαμάσκηνα, … ) από Παγετούς-Βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές Ημαθίας-Πέλλας μέχρι και το 80-90% της αναμενόμενης παραγωγής χωρίς αυτές να καλύπτονται από τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το μέγεθος της ζημιάς δεν ήταν φανερό στην αρχή και γίνεται ξεκάθαρο με την εμφάνιση των μικρών καρπών στο καλλιεργητικό στάδιο του αραιώματος, όπου υπάρχει πολύ μεγάλη πτώση της καρποφορίας (ατροφικοί καρποί). Οι τεράστιες ζημιές είναι απόρροια των παγετών στην αρχή της άνοιξης (κύρια στις 17 Μάρτη) και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων στα κρίσιμα στάδια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.
    Ο ΕΛΓΑ επικαλούμενος «ερμηνείες» του κανονισμού του κατά το δοκούν και με διάφορα προ-σκόμματα, αρνείται να δεχτεί δηλώσεις ζημιών από τους παραγωγούς για εκτίμηση του μεγέθους και αποζημίωση αυτών. Οι παραγωγοί Ημαθίας - Πέλλας από τη μεριά τους έχουν προβεί σε επανειλημμένες παραστάσεις στα Γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, απαιτώντας τη δυνατότητα υποβολής δηλώσεων ζημιάς τώρα, που είναι πλέον εμφανέστατο και ξεκάθαρο  το μέγεθός της καταστροφής πάνω στα δένδρα.
     Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης στους δύο Νομούς έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν για μια ακόμη φορά το γνωστό αποπροσανατολιστικό παιχνίδι του «κατόπιν ενεργειών μου» και των ατομικών συναντήσεών τους με διάφορους αρμόδιους, χωρίς να ανταποκρίνονται στο αίτημα των καλλιεργητών Ημαθίας-Πέλλας για σύγκλιση κοινής σύσκεψης εκπροσώπων τους με το ΥΠΑΑΤ & τον ΕΛΓΑ.
    Σαν Κόμμα είχαμε καταψηφίσει το σημερινό Νόμο 3877/2010 του ΕΛΓΑ, αναδεικνύοντας τις ελλείψεις και αδικίες σε βάρος των παραγωγών, που αν και πληρώνουν τσουχτερή ασφαλιστική εισφορά, ασφάλιση δεν έχουν. Νόμος που έχει εισπρακτικό & αντιασφαλιστικό χαρακτήρα. Θεωρούμε και ζητάμε να αλλάξει ο Νόμος και να θεσμοθετηθεί η κάλυψη στο 100% των ζημιών της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής & του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου από όλους τους κινδύνους και τις ασθένειες και με κρατική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ. Καταθέσαμε με την  Κοινοβου-λευτική μας Ομάδα σχετική αναφορά στη Βουλή μιας Κοινοπραξίας Αγρ. Συνεταιρισμών της Πέλλας και στη συνέχεια Επίκαιρη Ερώτηση για τα παραπάνω προβλήματα ( συζητιέται σήμερα στη Βουλή) .
    Είναι ακόμη γνωστή  και η τότε μαζική αντίδραση στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ των ίδιων των αγροτών των δυο Νομών με καταλήψεις στα Γραφεία της Βέροιας και το μάζεμα με πρωτοβουλία των Συντονιστικών Επιτροπών Ημαθίας-Πέλλας πάνω από 3.500 υπογραφών αντίθεσης.
Πρόβλημα με την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες της περιοχής, αλλά και όλης της χώρας από τις ΔΟΥ ( πέρα από το «κουτσούρεμα» της επιστροφής από το 11% στο 6% ). Βρίσκουν διάφορα προσκόμματα ( π.χ. μικρές αποκλίσεις & μη ταύτιση  στα στρέμματα, που τις προηγούμενες χρονιές ήταν αμελητέα,  μη εξόφληση των εισφορών στον ΕΛΓΑ, … ).
     Γιατί δεν προχωρούν επιτέλους οι όποιοι έλεγχοι των ΔΟΥ; Πρόκειται για χρήματα απόλυτα αναγκαία στην αγροτιά, αφού σε αυτά υπολογίζουν και προγραμματίζουν για το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.
Συνεχίζονται τα «χαράτσια» για την υποβολή των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2013 . Παρά τις προηγούμενες καταγγελίες συνεχίζεται από πολλές Ε.Α.Σ., αλλά και από τα ίδια τα γραφεία υποβολής της ΠΑΣΕΓΕΣ η παράνομη είσπραξη «χαρατσιών» για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ με ποσά από 30-100 €  και περισσότερα από κάθε παραγωγό ανάλογα με τα αγροτεμάχια.
    Και αυτό γίνεται  παρά τον σχετικό Κανονισμό της ΕΕ & την ύπαρξη σχετικής σύμβασης του ΥΠΑΑΤ με την ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC Α.Ε.  για τη δωρεάν υποβολή τους το 2013 και με πληρωμή για το σκοπό αυτό ποσού 27.000.000 € ( 27,18 € + ΦΠΑ για κάθε Δήλωση ).  Υπάρχουν δεκάδες επώνυμες καταγγελίες .
Δυσβάστακτο κόστος παραγωγής με την έναρξη της νέας χρονιάς ( Πετρέλαιο κίνησης, Ηλεκτρικό ρεύμα για την άρδευση, Ζωοτροφές, Εφόδια, … ). Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναλυτικές αναφορές σε επι-μέρους κόστη, η ανήμπορη να ανταπεξέλθει άδεια τσέπη των αγροτών τα γνωρίζει καλύτερα σε μια αγορά χωρίς τη παραμικρή πίστωση πλέον από τα καταστήματα πώλησης & τις πολυεθνικές του χώρου.
Μεγάλο πρόβλημα οι κλοπές μετασχηματιστών της ΔΕΗ από τις αρδευτικές πομώνες με αδυναμία έγκαιρης αντικατάστασης από τη ΔΕΗ  και ενώ τα ποτίσματα έχουν ξεκινήσει. 
Προβλήματα με ανασφάλιστους αγρότες στον ΟΓΑ λόγω αδυναμίας πληρωμής των ετήσιων ασφάλιστρων.

     Για μας, σαν Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας,  είναι ξεκάθαρο πως κάθε μέρα και θα μεγαλώνουν τα προβλήματα της φτωχομεσαίας αγροτιάς με τις εφαρμοζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ.
     Στα περσινά προστέθηκαν τα φετινά προβλήματα και κάθε μέρα θα υπάρχουν και καινούρια ( π.χ. τα χαράτσια στα αγροτεμάχια, «Συνεταιρισμοί-Εταιρείες μεριδιούχων» του Ν.4015/2011, χαράτσια αρδευτι-κών γεωτρήσεων, κόστος νομιμοποίησης σταυλικών εγκαταστάσεων, κλπ. ). Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως παλεύουμε και μέχρι σήμερα, για τη λύση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων γιατί θέλουμε ζωή στα χωριά μας.
    Θα επιμείνουμε σαν Κόμμα στην ανάγκη πλατύτερης ενημέρωσης των φτωχομεσαίων αγροτών της Κ.Μακεδονίας με πολιτικό άνοιγμα στα χωριά της περιοχής με μικρές συσκέψεις, περιοδείες και  συγκεντρώσεις.
   Η ενεργή συμμετοχή των ίδιων των φτωχομεσαίων αγροτών στην διεκδίκηση λύσης των καθημερι-νών προβλημάτων τους, αλλά και της επιβίωσης γι’αυτούς & τα παιδιά τους είναι για μας στη πρώτη γραμμή.

    Σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τ’άλλα λαϊκά στρώματα, που είναι στο στόχαστρο των ίδιων αντιλαϊκών πολιτικών, με στόχο ξεκάθαρο την ανατροπή αυτών των πολιτικών και την κατάκτηση της δικής τους Λαϊκής Εξουσίας».

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στους Σχολικούς Αγώνες Ειδικής Αγωγής

   Στους αγώνες των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 23 Μαϊου 2013, στο Δημοτικό Στάδιο Έδεσσας, παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
   Οι αγώνες πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία αφού οι μαθητές που συμμετείχαν έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να πρωτεύσουν και να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο. Η προσπάθειά τους χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους συμμαθητές, δασκάλους, θεατές αφού ο αγώνας τους είναι αγώνας για τη ζωή και δείχνουν το δρόμο της επιτυχίας.
   Από την πλευρά του ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τους μαθητές που συμμετείχαν και έδωσε συγχαρητήρια για την προσπάθειά τους στους διοργανωτές για την άρτια πραγματοποίηση των αγώνων.



     Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Έδεσσας, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.

Ζητάει, στη διευκρινιστική εγκύκλιο, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις

Αναφορικά με την εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης και τις συνέπειες που έχει επιφέρει στους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρούς καταστηματάρχες, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απέστειλε νέα επιστολή στο αρμόδιο τμήμα  του Υπουργείου Υγείας επισημαίνοντας αρνητικά σημεία της διάταξης και θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Θεοδωρίδη έχει ως εξής :

«Μετά την παρέλευση των πέντε και πλέον μηνών από την εφαρμογή της αποδεικνύεται ότι η διάταξη αυτή αποτελεί το κύκνειο άσμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η πολυσυζητημένη ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται με τέτοιες αποφάσεις. Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα, επειδή προτίθεσθε να δώσετε περαιτέρω οδηγίες μέσω εγκυκλίου, να σας αναφέρω τα εξής :
Έχουμε εφιστήσει την προσοχή μας σε ορισμένα σημεία όπως είναι πρώτον, η εφαρμογή και η διατήρηση διαδικασιών που βασίζονται στις 7 αρχές του HACCP. Είναι αυτονόητη η μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, σε εθνικό και κατ΄ επέκταση σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή των αρχών του HACCP προκαλεί δυσβάσταχτα έξοδα για τους καταστηματάρχες στα οποία είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν με τα σημερινά οικονομικά και εισοδηματικά δεδομένα.
Στο μέτρο αυτό επίσης δεν έχουν τεθεί οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί που θα έπρεπε, σε ποιοτική αλλά και ποσοτική βάση. Πιο συγκεκριμένα, δεν έχει διευκρινιστεί ποιές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να εκπονούν και να λειτουργούν βασισμένες σε πλήρη μελέτη HACCP και ποιες μόνο να τηρούν αρχεία, κάτι που αφήνεται να κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες χωρίς να υπάρχουν σαφή όρια.
Το χειρότερο όμως είναι ότι δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τους υπευθύνους σύνταξης αυτών των μελετών με αποτέλεσμα να παρεισφρύουν ανεύθυνοι επαγγελματίες με μόνο σκοπό την κερδοσκοπία και αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των ενδιαφερομένων καταστηματαρχών για το χάσιμο χρόνου και χρήματος. Σε τελική ανάλυση και εφόσον ισχύουν τα παραπάνω θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη τουλάχιστον για τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων να συνταχθεί από τον ίδιο τον επιχειρηματία η μελέτη αυτή δεδομένου ότι αποτελεί εγχειρίδιο αυτοελέγχου και μόνο αλλά και μεγάλη δαπάνη, δυσανάλογη των οικονομικών δυνατοτήτων για ένα μικρό οβελιστήριο για παράδειγμα.
      Έπειτα, αξίζει να επισημανθεί το θέμα των χειριστών τροφίμων και αυτών που είναι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και διατήρηση των προτύπων HACCP , σύμφωνα με τη νέα διάταξη που δημοσιεύτηκε. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η εκπαίδευση των χειριστών επιδιώκεται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και ότι οι χειριστές θα εκπαιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή των σχετικών οδηγιών ορθής πρακτικής. Ωστόσο, υπογραμμίζουμε ότι δεν υπάρχουν οι δομές, οι διαδικασίες, οι φορείς ώστε να εκπαιδεύσουν και να χορηγήσουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά. Σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελούσε έναν καταστηματάρχη, για παράδειγμα ιδιοκτήτη καφενείου ή παντοπωλείου σε ένα χωριό, να αναλωθεί σε μία πολύμηνη προσπάθεια εξεύρεσης αρμόδιου φορέα και εκπαίδευσης  για την χορήγηση της σχετικής επάρκειας.
Είναι πασιφανές ότι το σημείο αυτό μόνο δυσκολίες και επιπρόσθετα οικονομικά βάρη προσδίδει στο ήδη κατακερματισμένο εισόδημα των μικρών επιχειρήσεων. Εντούτοις, εάν η πρόθεση της πολιτείας είναι η εκπαίδευση των χειριστών τροφίμων και μόνο, θα μπορούσε να έχει προβλέψει την παροχή δωρεάν εκπαίδευσής τους μέσω των θεσμικών της οργάνων (ΕΦΕΤ, Διευθύνσεις των Π.Ε.).Το λιγότερο βέβαια που θα έπρεπε να έχει διασφαλιστεί είναι η ύπαρξη ενός υπεύθυνου φορέα στον οποίο να μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες ώστε να ενημερώνονται για τη διενέργεια τέτοιων σεμιναρίων και για την εγκυρότητά τους.
Επιπλέον, θέτουμε υπόψη σας ότι θα έπρεπε να τηρηθεί εξ ολοκλήρου το πνεύμα της κοινοτικής νομοθεσίας στην οποία επαναλαμβάνονται συχνά οι φράσεις: «…λαμβάνοντας υπόψη τη φύση και το μέγεθος της επιχείρησης», και πιο συγκεκριμένα «Παρεκκλίσεις από τα παραρτήματα Ι και ΙΙ είναι δυνατόν να χορηγούνται, ιδίως για να διευκολυνθεί η εφαρμογή του άρ. 5. για τις μικρές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την διαδικασία του αρ. 14. παράγραφος 2, λαμβάνοντας υπόψη τους σχετικούς παράγοντες κινδύνου…». Είναι φανερό πως η επιδιωκόμενη  εναρμόνιση δεν έλαβε υπόψη της σε κανένα σημείο τη διάκριση της φύσης και του μεγέθους της επιχείρησης η οποία για την κοινοτική νομοθεσία με βάση και τις γνωμοδοτήσεις της ακόμα αποτελεί πυλώνα. Έτσι δεν θα επιτρέπαμε το αναγκαστικό κλείσιμο ατομικών, οικογενειακών επιχειρήσεων και μικρών μαγαζιών.

Προφανώς και αγωνιζόμαστε στην Π. Ε. Πέλλας για την προστασία της δημόσιας υγείας και επ΄ ουδενί  δε θέλουμε να παρουσιαστούν φαινόμενα μολύνσεων και παρεμφερών περιστατικών που θα πλήξουν τη δημόσια υγεία. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον οικονομικό μαρασμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας».

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ LEADER ΣΤΗΝ ΠΕ ΠΕΛΛΑΣ.


Σήμερα, 23 Μαΐου,  ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού – Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης υπέγραψε σύμβαση εγκεκριμένου έργου από την 2η προκήρυξη του προγράμματος LEADER με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Νέου Μυλοτόπου που εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Στεφανίδη Αναστάσιο.

Ο κ. Θεοδωρίδης δήλωσε ικανοποιημένος που η προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων απέφερε καρπούς ώστε να χρηματοδοτηθούν δράσεις πολιτισμού, τουριστικής προβολής και ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Επίσης, απένειμε τα εύσημα στα στελέχη της Αναπτυξιακής Πέλλας που όλο το προηγούμενο διάστημα παρείχαν ολοκληρωμένη διοικητική και τεχνική υποστήριξη στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Τέλος, τόνισε ότι θα γίνουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να δρομολογηθούν και άλλες ανάλογες δράσεις που θα έχουν ωφέλιμο και ανταποδοτικό χαρακτήρα στην περιοχή.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΑ “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ 2013” ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Στη διοργάνωση “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ” 2013 που πραγματοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Μουσείο της Ακρόπολης, το Υπουργείο Τουρισμού και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, με τη συμβολή του Κέντρου Λαογραφίας  της Ακαδημίας Αθηνών, από την Παρασκευή 24 έως την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 στο Μουσείο της Ακρόπολης  συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
           Στόχος της διοργάνωσης είναι να αναβιώσει τον αρχαίο γυναικείο αγροτικό θεσμό των “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΩΝ”. Οι τριήμερες εκδηλώσεις στο Μουσείο της Ακρόπολης έχουν στόχο την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών της χώρας και τη διασύνδεσή τους με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της κάθε γεωγραφικής περιοχής.
           “Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η στήριξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εκλεκτών παραδοσιακών προϊόντων του τόπου μας, αποτελεί κεντρική μας επιδίωξη. Γι' αυτό το λόγο αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα προβολής που μας δίνεται και συμμετέχουμε δυναμικά σε δράσεις και πρωτοβουλίες εξωστρέφειας της πρωτογενούς παραγωγής της περιφέρειάς μας. Η διασύνδεση της αγροτικής οικονομίας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό της Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία και πρόκληση για το έργο μας και η επιτυχής  υλοποίησή της θα συμβάλει καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της ΠΚΜ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στη διοργάνωση “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ” και προσφέρει το “καλάθι” των πιο ποιοτικών και ανταγωνιστικών παραδοσιακών της προϊόντων, το οποίο είμαστε βέβαιοι πως θα  προσελκύσει και θα κερδίσει το κοινό της έκθεσης.  Στοχεύουμε σε μια αγροτική τοπική οικονομία με παραδοσιακή υψηλή ποιότητα και σύγχρονο χαρακτήρα και στην ανάδειξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε κορυφαίο γαστρονομικό και τουριστικό προορισμό”  δήλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη διοργάνωση “ΘΕΣΜΟΦΟΡΙΑ” με ξεχωριστό stand στον εκθεσιακό χώρο  των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων των Περιφερειών, όπου θα προβάλλεται και θα προσφέρεται για γευσιγνωσία στο καταναλωτικό κοινό το “καλάθι” των πιο χαρακτηριστικών και ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από κάθε μία από τις επτά περιφερειακές ενότητες της ΠΚΜ. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιάννης Γιώργος, o Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας της ΠΚΜ Χρήστος Γκουντενούδης και η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ Σοφία Μαυρίδου θα συμμετάσχουν στην επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 με θέμα “Η αναβίωση ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού” όπου θα παρουσιάσουν το “καλάθι” των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.  

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι την Κυριακή 26 Μαΐου 2013, τελευταία μέρα των εκδηλώσεων, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη δράση “Ελληνικό Πρωινό”, όπου,  όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες, θα παρουσιάσει τα εμβληματικά της προϊόντα που συνθέτουν το “Ελληνικό Πρωινό”.  

«ΑΜΕΣΗ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ».


«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ»
Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Στέλιο Σταυρίδη είχε σήμερα το πρωί (22-05-2013) ο Βουλευτής Πέλλας Διονύσης Σταμενίτης, με σκοπό την εξεύρεση  λύσης για την ορθή λειτουργία του χιονοδρομικού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Βουλευτής τόνισε ότι, ο ορεινός όγκος του Νομού Πέλλας αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και πιο σημαντικά κομμάτια του φυσικού πλούτου που διαθέτουμε ως χώρα και, αν μάλιστα, το συνδυάσουμε με τις φυσικές ομορφιές που βρίσκονται πλησίον του ( Λουτρά Πόζαρ, Λίμνη Βεγορίτιδα) μπορούμε να μιλάμε για έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Παρόλα αυτά, η λειτουργία, μέχρι σήμερα, του χιονοδρομικού κέντρου παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και δυστυχώς δεν έχει βρεθεί εκείνη η φόρμουλα που να είναι εξυπηρετική τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, όσο βέβαια και για τους επιχειρηματίες και την τοπική οικονομία.
Για το λόγο αυτό κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στον κ. Σταυρίδη, την οποία έχει παρουσιάσει και σε προηγούμενες συναντήσεις στα μέλη των Διοικήσεων του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, και βάση της οποίας προβλέπεται να υπάρξει εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης και αξιοποίησης του χιονοδρομικού κέντρου, το οποίο να περιλαμβάνει την αυτονόμηση του μέρους του έργου, το οποίο αφορά σε εστιατόρια, σαλέ, εκσυγχρονισμό των χιονοδρομικών διαδρομών και σχοινοκίνητο σιδηρόδρομο (τελεφερίκ), από το υπόλοιπό κομμάτι, το οποίο αφορά στο συνολικό έργο αξιοποίησης του ορεινού όγκου, με σκοπό να μπορέσει το χιονοδρομικό να λειτουργήσει σοβαρά και με σωστό σχεδιασμό, μέχρι να βρεθεί επενδυτής, ο οποίος θα υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση.

Συγκεκριμένα ο σχεδιασμός που παρουσίασε ο κ. Σταμενίτης περιλαμβάνει πέντε βασικά σημεία. Αναλυτικά:

1) Την έκδοση των απαραίτητων αδειών. 
2) Την  εκπόνηση μελετών επισκευής και συντήρησης για την ασφαλή λειτουργία των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.
3) Την κοστολόγηση των εν λόγω εργασιών, σύμφωνα με τα πρότυπα των δημόσιων έργων.
4) Την προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού για την εκμετάλλευση και λειτουργία του χιονοδρομικού, με βασικό διαχειριστή την ΕΤΑΔ.
5) Τέλος, τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή Δήμων – Περιφέρειας - ΕΤΑΔ για την επίβλεψη και τον έλεγχο της υλοποίησης της επένδυσης.  

Σημείωσε μάλιστα ότι, η σύμβαση με την οποία θα γίνει παραχώρηση μέσω του Διεθνούς Διαγωνισμού, προκειμένου να δοθεί η προσωρινή διαχείριση από τον εκάστοτε επιχειρηματία, θα προβλέπει και τη λήξη της σύμβασης μόλις βρεθεί ο κατάλληλος επενδυτής που θα αναλάβει την υλοποίηση του αρχικού σχεδιασμού, που υπάρχει για την συνολική εκμετάλλευση του ορεινού όγκου.
Ο κ. Σταυρίδης από την πλευρά του τόνισε στο Βουλευτή ότι, η Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ενστερνίζεται την ανάγκη για την εξεύρεση λύσης και υπογράμμισε πως θα διερευνηθεί το νομικό καθεστώς, στα πλαίσια του οποίου να μπορέσει να υλοποιηθεί ο προτεινόμενος σχεδιασμός.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...