Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

Υποδοχή μικρών προσφύγων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της ΠέλλαςΥποδοχή μικρών προσφύγων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, υποδέχεται τους μικρούς πρόσφυγες από το χώρο φιλοξενίας Γιαννιτσών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016, ώρα 10.00 π.μ.
Η επίσκεψη στο μουσείο περιλαμβάνει αφήγηση της ιστορίας της πόλης που τους φιλοξενεί, της πόλης που γέννησε τον Μέγα Αλέξανδρο, περιήγηση στο μουσείο και απασχόληση των παιδιών με παιχνίδια βασισμένα στα αρχαιολογικά ευρήματα.
Είναι η προσπάθεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας να συνεισφέρει με ένα ευχάριστο εκπαιδευτικό διάλειμμα στη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι πρόσφυγες και τα παιδιά τους.
Η μεταφορά των μικρών μας φίλων από το χώρο φιλοξενίας Γιαννιτσών προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας θα γίνει με την πολύτιμη συμβολή του Δήμου Πέλλας, ο οποίος θα διαθέσει τα λεωφορεία του.

Πληροφορίες: 
Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας
Γιώργος Σκιαδαρέσης, Αρχαιολόγος
Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, 580 05, Πέλλα, Τηλ. 23820 31160 
Αριθμ. Τηλ/τυπίας: 23820 33092
Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας, Έδεσσα, Αριστοτέλους 16, Τηλ. 23810 24356
Ηλ. Δ/νση:efapel@culture.gr   pella.museum@gmail.com
Δελτία Τύπου και φωτογραφικό υλικό από τις εκδηλώσεις της Εφορείας 
δημοσιεύονται στους παρακάτω κόμβους: 
http://www.pella-museum.gr

https://www.facebook.com/pages/-Archaeological-Museum-of-Pella/


ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΔΡΑΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΡΑΖ ΤΟΥ ΑΛΜΩΠΟΥ
Κυκλοφόρησαν τα εισιτήρια διαρκείας για τους εντός έδρας αγώνες των μπαράζ για άνοδο στη Γ' κατηγορία.


ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΔΕΣΣΑΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟ 9ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΚΟΠΟ«Συνεργασία με το 9ο Δημοτικό για φιλανθρωπικό σκοπό»

 Η Πειραματική ομάδα Εφήβων του Θεατρικού Εργαστηρίου, με συντονίστρια τη Θεατρολόγο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου κα Χρύσα Αλεξάκη, θα παρουσιάσει δρώμενο με τίτλο «Sleeping……work in progress» στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημοτικού σχολείου, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016 και ώρα 6.30μμ, στηρίζοντας την φιλανθρωπική δράση του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
Στο πνεύμα των Αγίων ημερών του Πάσχα που πλησιάζει,  καλούμε να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια με την παρουσία σας, συνεισφέροντας είδη Α΄ ανάγκης τα οποία θα προσφερθούν στο Γηροκομείο Έδεσσας.

Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι πρόβες στο εντευκτήριο του συλλόγου για το έργο που θα παρουσιάσει η Κεντρική Σκηνή αμέσως μετά το Πάσχα. Πρόκειται για την ανατρεπτική κωμωδία «Φούστα-μπλούζα» του πετυχημένου συγγραφικού δίδυμου Ρέππα-Παπαθανασίου, την επιμέλεια της οποίας έχει αναλάβει η Δέσποινα Οτουντζίδου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας από Τρίτη 10 ως και Δευτέρα 16 Μάη 2016.

TAKTIKH ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


            Σας καλούμε να έρθετε στις 12 Απριλίου ημέρα Τρίτη και ώρα 10:00΄π.μ στο Δημοτικό Κατάστημα  Αριδαίας  στην Τακτική Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να  συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης:

ΘΕΜΑ 1ο
Ψήφιση πιστώσεων που φέρονται εγγεγραμμένες στον Προϋπολογισμό οικ. έτους 2016.

ΘΕΜΑ 2ο  
Έγκριση παράτασης τμηματικής προθεσμίας της σύμβασης του  ΥΠΟΕΡΓΟΥ 1:   «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ» της Πράξης(340155) «ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 3ο   
Ανατροπή αναλήψεων υποχρέωσης δαπάνης.

ΘΕΜΑ 4ο  
 Εισήγηση  για έγκριση πρακτικού κλήρωσης επιτροπής Διενέργειας  διαγωνισμού-Αξιολόγησης προσφορών & Συγκρότηση Επιτροπής  Διενέργειας  Διαγωνισμού -Αξιολόγησης προσφορών, για  την  ανάδειξη αναδόχου της  παροχής υπηρεσιών με τίτλο «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ»

ΘΕΜΑ 5Ο  
Έγκριση της  παροχής υπηρεσίας μετά την διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού και  β) την έγκριση των  τεχνικών προδιαγραφών και τον καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 28/1980  με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή για την παροχή υπηρεσίας   «Συντήρηση και επισκευή αρδευτικών γεωτρήσεων Δημοτικής Ενότητας Αριδαίας»  προϋπολογισμού δαπάνης 30.000,00  € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος του Κ.Α 02.25.7336.0010 του προϋπολογισμού 2016 του Δήμου.

ΘΕΜΑ 6Ο  
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης)  για την προμήθεια εξοπλισμού αρδευτικών γεωτρήσεων  προϋπολογισμού δαπάνης 35.000,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος των Κ.Α 25.7131.0001 του προϋπολογισμού 2016 του Δήμου.

 ΘΕΜΑ 7Ο  
Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών και καθορισμό όρων πρόχειρου διαγωνισμού με σφραγισμένες προσφορές σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΚΠΟΤΑ Υπ. Αποφ. 11389/93 με κριτήριο κατακύρωσης την χαμηλότερη τιμή (μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης)  για την προμήθεια   ηλεκτρονικών υπολογιστών, λοιπών περιφερειακών & λογισμικού  προϋπολογισμού δαπάνης 39.768,79 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. σε βάρος των Κ.Α 10.7134.0003 , 10.7134.1003 & 15.6473.0011 του προϋπολογισμού 2016 του Δήμου.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Παρέμβαση Γιάννη Σηφάκη για την αξιοποίηση του κτιρίου της "λεγόμενης" Κλειστής Αγοράς6 Απριλίου 2016

Προς
Δήμαρχο Αλμωπίας, Κο Δημήτριο Μπίνο
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Κο Συμεών Σωτηριάδη

Κε Δήμαρχε,
Κε Πρόεδρε,
Παρακολουθώ, εδώ και πολύ καιρό, την πρόταση που επανειλημμένα έχει υποβληθεί στην Δήμο Αλμωπίας από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Αριδαίας (με πρώτη αίτηση το 2012) για την αξιοποίηση του κτιρίου της κλειστής αγοράς και την μετατροπή του σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ώστε ο χώρος αυτός :
- να αξιοποιείται τα πρωινά από τα γειτονικά σχολεία ως χώρος εκδηλώσεων και γυμναστικής (καθώς καμία από αυτές τις σχολικές μονάδες δεν διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αυτό αφορά 800 μαθητές/τριες), 
- μετά τη σχολική λειτουργία, ο χώρος να χρησιμοποιείται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης για τις ανάγκες προπονήσεων και διοργανώσεων
- και επίσης να διατίθεται σε φορείς και συλλόγους της περιοχής για εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες κτλ.

Από την ενημέρωση που είχα, το αίτημα για την αξιοποίηση του χώρου προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσφατα εγκρίθηκε ομόφωνα (και μάλιστα για δεύτερη φορά) και από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου, έχοντας στο προηγούμενο διάστημα εξασφαλίσει τη θετική γνώμη :
Του Εμπορικού Συλλόγου Αλμωπίας
Του Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανικών Αλμωπίας
Του Συλλόγου Διδασκόντων του ΓΕΛ Αριδαίας
Του Συλλόγου Διδασκόντων του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας
Του Συλλόγου Γονέων του ΓΕΛ Αριδαίας
Του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου Αριδαίας
Την έγκριση του Πολεοδομικού Γραφείου,

Με δεδομένη την επί δεκαετίες μη ολοκλήρωση και λειτουργία αυτού του χώρου με χρήση κλειστής αγοράς και το γεγονός ότι με την υποβληθείσα πρόταση αξιοποίησης ο χώρος αυτός θα μεταβληθεί σε χώρο χρήσιμο και ωφέλιμο για τους συμπολίτες μας ( και ειδικά την μαθητική και την αθλούμενη νεολαία)  θεωρώ απαραίτητη την χωρίς κωλυσιεργία και σπατάλη επιπλέον χρόνου συζήτηση του θέματος  στο Δημοτικό Συμβούλιο και την λήψη θετικής απόφασης.
Να μην χαθεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την αξιοποίηση του χώρου της κλειστής αγοράς (με την απογοήτευση του αιτούντος συλλόγου λόγω των πολλαπλών καθυστερήσεων στην λήψη απόφασης). Να μην συνεχιστεί στο θέμα αυτό η κακή (ομολογουμένως) παράδοση στην Αλμωπία (από το παρελθόν) κωλυσιεργίας συζήτησης και λήψης απόφασης σε κρίσιμα θέματα ( π.χ. Διοικητήριο κ.α.) από τα εκάστοτε δημοτικά συμβούλια.  

Με μόνο κίνητρο την αγάπη για τον τόπο μας


Ιωάννης Σηφάκης
Βουλευτής Πέλλας

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟΟ Πολιτιστικός Σύλλογος Λουτρακίου « TO ΠΟΖΑΡ» , μετά από πρόσκληση που δέχθηκε από τον Σύλλογο Μακεδόνων Μονάχου, βρέθηκε στο Μόναχο από τις 1 έως τις 4 Απριλίου στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων : «Στα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου», με σκοπό την προβολή και προώθηση του πολιτισμού μας, των τοπικών μας προϊόντων  καθώς και του τουρισμού.
 Την αποστολή συνόδευαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μπαϊράμης  Γεώργιος, ο Πρόεδρος του τοπικού  διαμερίσματος Λουτρακιού  κ. Μποτσφάρης Ιωάννης, καθώς  και το χορευτικό τμήμα παραστάσεων  του Συλλόγου μας, και η ορχήστρα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

 Την Παρασκευή μετά την άφιξη μας, πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική επίσκεψη στην Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο κ.Κωνσταντινοπούλου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ν.Πέλλας κ. Θεοδωρίδη Θεόδωρου, του δημάρχου Αλμωπίας κ. Μπίνου  Δημητρίου, και του Προέδρου του Συλλόγου μας  κ. Μπα’ι’ράμη Γεωργίου, συνοδεία πάντα της Προέδρου του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου κα. Τζιτζιλάκη Θεοδώρας.

 Μετά το πέρας των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία στο  Bürgerhaus Unterföhring
συμμετεχόντων του συλλόγου μας και του συλλόγου Μακεδόνων  Μονάχου  είχαμε την δυνατότητα να ξεναγηθούμε στην πόλη του Μονάχου, να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης βλέποντας τα διάφορα αξιοθέατα της, καθώς και να επισκεφτούμε το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Dachau (Νταχάου) .

 (ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό υλικό).
Ως Δ.Σ. του συλλόγου  θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη του Συλλόγου Μακεδόνων Μονάχου και ιδιαιτέρως την Πρόεδρο τους  κα. Θ.Τζιτζιλάκη για την άψογη συνεργασία  και την υπέροχη φιλοξενία τους!
Επίσης, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη και στους χορευτές του συλλόγου μας, καθώς και στην ορχήστρα «Χάλκινα Ηχοχρώματα», που παρόλο τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, μας συνόδευσαν στο Μόναχο.
Ακόμα, ευχαριστούμε  τον Αντιπεριφερειάρχη Ν. Πέλλας, κ. Θεοδωρίδη Θεόδωρο, και  τον Δήμαρχο Αλμωπίας κ. Μπίνο Δημήτριο για την εξαιρετική συνεργασία τους.
 Με το ταξίδι μας αυτό στο εξωτερικό μας δόθηκε η δυνατότητα να διευρύνουμε τους οριζοντές μας,  να αποκτήσουμε εμπειρίες, να γνωρίσουμε νέα άτομα και να αναδείξουμε σαν σύλλογος τον πολιτισμό μας, την τοπική μας παράδοση και τον τόπο μας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ
«ΤΟ ΠΟΖΑΡ»
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ !


   Μετά τιμής
 το Δ.Σ του Συλλόγου
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ -ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ & ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ      Σε μια γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών ( Αίθουσα Η/Υ ) η Τομεακή Οργάνωση Πέλλας του ΚΚΕ  πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση  με θέμα τις διεθνείς - εσωτερικές εξελίξεις & το προσφυγικό.

     Ομιλητής ήταν ο Ευρωβουλευτής του Κόμματος Σωτήρης Ζαριανόπουλος, που έκανε αναφορά στις θέσεις του ΚΚΕ για διεθνείς-εσωτερικές εξελίξεις & προσφυγικό και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των παρευρισκόμενων γύρω απ'αυτές.

         Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος επισήμανε στην τοποθέτησή του, ανάμεσα σε άλλα :

      «Οι εργαζόμενοι και συνολικά τα λαϊκά βιώνουν τα τελευταία χρόνια την βαρβαρότητα των πολιτικών, που εφαρμόζουν η ΕΕ μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις, φορτώνοντας τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης σ'αυτούς και υλοποιούν νόμους για την διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. 
        Προχώρησαν με τα μνημόνια αυτές τις πολιτικές και τώρα η “αριστερή” κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το 3ο μνημόνιο θωρακίζει μαζί με την ΕΕ & το ΔΝΤ τα κέρδη του κεφαλαίου χτυπώντας χωρίς έλεος ότι έχει απομείνει στην οικονομία των λαϊκών νοικοκυριών, στην ασφάλιση με το νόμο-”λαιμητόμο” που προωθούν και οι αγώνες εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων έχουν μέχρι σήμερα φρενάρει την ψήφισή του.
     Τα αντιλαϊκά μέτρα για Ασφαλιστικό και Φορολογικό μπαίνουν στην τελική ευθεία από τη συγκυβέρνηση ενόψει της «αξιολόγησης» και προβλέπουν ρυθμίσεις σε όφελος  των καπιταλιστών & των βιομηχάνων, αφού δεν είναι τυχαία η βιασύνη του Σύνδεσμου Ελλήνων Βιομηχάνων για να ολοκληρωθούν.
         Είναι ξεκάθαρο ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα φέρει καινούργια βάρη για το λαό και η κυβέρνηση εκβιάζει τον λαό στην αποδοχή των αντιλαϊκών μέτρων.
         Οι προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 4 Φλεβάρη και οι μαζικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα της αγροτιάς, τα συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται και πιο συγκεκριμένα για την 48ωρη απεργία, που έχει αποφασιστεί για την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα φέρει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό προς ψήφιση. Χρειάζεται να αξιοποιηθεί το διάστημα μέχρι την απεργία για την εντατική προετοιμασία της από σωματεία & συνδικάτα εργαζομένων, των επαγγελματιών, της αγροτιάς, με πολύμορφες κινητοποιήσεις που θα ενισχύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και θα φτιάχνουν απεργιακό κλίμα στους χώρους δουλειάς. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι με αποφασιστικότητα για να μην περάσει το νέο ασφαλιστικό που είναι ταφόπλακα για την Κοινωνική Ασφάλιση.
        Το μαζικό κίνημα πρέπει να βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αντιπαλέψει αυτά που το κτυπούν και όσα ακόμη έρθουν σε βάρος του.
      Το ΚΚΕ θα βρίσκεται σε όλες αυτές τις μάχες, μέσα στους αγώνες με όλες του τις δυνάμεις για να εμποδίσει τα χειρότερα και να παλέψει για τα πολύ καλύτερα που μπορεί η εργατική τάξη με τους συμμάχους της να οικοδομήσουν.
      Το Προσφυγικό δεν είναι άσχετο από τη γενική πολιτική και στο εσωτερικό της Ελλάδας και διεθνώς. Η καπιταλιστική κρίση, οι συνέπειές της και η πολιτική με την οποία φορτώνουν τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, στο λαό γενικά, είναι προϊόν της ίδιας πολιτικής. Οι πόλεμοι, άλλωστε, είναι αν θέλετε, η πολιτική με άλλα μέσα. Όταν τελειώνει η διπλωματία αρχίζουν τα όπλα.
       Έχεις ένα πόλεμο με τα όπλα που οδηγεί στην Προσφυγιά, έχεις έναν οικονομικό πόλεμο στην Ελλάδα και σε μια σειρά άλλες χώρες, που διεξάγεται ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς, από τις ίδιες δυνάμεις, δηλαδή από το κεφάλαιο και την εξουσία που έχει σε κάθε χώρα χωριστά, από τις συμμαχίες που έχουν, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ κ.λπ. Ετσι ενιαία πρέπει να τα δούμε. Και ενιαία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τους υπεύθυνους.
     Εμείς, σαν ΚΚΕ, είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει πως με την πολιτική που εφαρμόζεται, θα εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα μας. Είναι ξεκάθαρες οι ευθύνες των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ, Γερμανίας, Γαλλίας, Αγγλίας, Ρωσίας σε διάφορες χώρες για την εξασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων για τις πηγές ενέργειας και τον έλεγχο των δρόμων περάσματος τους στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο. Φυσικά, αυτές ήταν που προκάλεσαν τις προσφυγικές ροές και τίποτα παραπάνω. Σήμερα οι ίδιες δυνάμεις, που δημιούργησαν το πρόβλημα, προσπαθούν να το λύσουν πάλι με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, αφού ανοίγουν τη στρόφιγγα σε τόσους πρόσφυγες όσους έχουν ανάγκη ως φθηνό εργατικό δυναμικό και τους υπόλοιπους τους παρατούν εγκλωβισμένους στην Ελλάδα και αλλού.  
      Και βλέπουμε ότι το πρόβλημα οξύνεται παραπέρα μιας και οι ίδιες δυνάμεις με την ανοχή των υπολοίπων κυβερνήσεων, που είναι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και της Ελλάδας. Όλων των κυβερνήσεων. Οι στρατιωτικές επεμβάσεις που έγιναν σε αυτές τις χώρες, στηρίχτηκαν και από τις ελληνικές κυβερνήσεις στο σύνολό τους. Οι ίδιες δυνάμεις συζητούν το ενδεχόμενο νέας επέμβασης στη Λιβύη με νέες ροές προσφύγων και μεταναστών 
      Προχώρησε η ΕΕ στην επαίσχυντη συμφωνία με την Τουρκία, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ , στο κλείσιμο των συνόρων εγκλωβίζοντας πρόσφυγες – μετανάστες στην Ελλάδα. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι, η λύση βρίσκεται στο να δοθεί η δυνατότητα σε αυτό το κόσμο να πάει στις χώρες προορισμού, να ισχύσει το προσφυγικό δίκαιο και φυσικά όσον αφορά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του, να υπάρχουν χώροι προσωρινής παραμονής - να είμαστε καθαροί, για τέτοιο πράγμα μιλάμε - παρέχοντας οποιεσδήποτε προϋποθέσεις χρειάζονται, από μεταφραστές, ειδικούς κ.λπ., με γρήγορες  διαδικασίες να μπορούν να παίρνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα για να απεγκλωβιστούμε από αυτή την κατάσταση.
         Είναι καθήκον του λαού μας ο ξεσηκωμός», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος,  «για να αποφευχθούν τα χειρότερα, γιατί η διέξοδος βρίσκεται με το λαό οργανωμένο στον αγώνα, με τη λαϊκή συμμαχία που θα βάλει στόχο την ανατροπή». 
  
                                                                                               Τομεακή Επιτροπή Πέλλας του ΚΚΕ

Φθινοπώριασε- Αρθούρος Ρεμπώ


Φθινοπώριασε…Προς τι όμως η ανάγκη για παντοτινό ήλιο;

Εμείς είμαστε στρατευμένοι στην ανακάλυψη του θείου φωτός…
Μακριά από τους ανθρώπους που φθίνουν με τις εποχές…
Φθινόπωρο…
Η βάρκα μας μετέωρη μες στην ασάλευτη ομίχλη
Επιστρέφει στο λιμάνι της δυστυχίας…
Στην απέραντη πολιτεία με τον ουρανό λεκιασμένο από φωτιά και λάσπη…
Κουρέλια που σαπίζουν…
Μουσκεμένο στη βροχή ψωμί….
Μέθη…
Μέθη… 
Μέθη…
Και χιλιάδες έρωτες που με σταύρωσαν…
Δε θα σταματήσει πια αυτή η λάμια να εξουσιάζει εκατομμύρια ψυχές και σώματα νεκρών που θα αντιμετωπίσουνε τη θεία κρίση…
Ο εαυτός μου…
Κοιτάζω πάλι τον εαυτό μου…
Κοιτάζομαι ξανά… 
Το δέρμα μου φαγωμένο από το πύο και την πανούκλα… 
Τα μαλλιά μου σκουλήκια και στην καρδιά μου παντού σκουλήκια …
Ξαπλωμένος ανάμεσα σε άγνωστους χωρίς ηλικία, χωρίς αισθήματα…

Θα μπορούσα να πεθάνω εδώ… 
Τι φριχτή ανάμνηση…;;
Σιχαίνομαι την κακομοιριά και ο χειμώνας με τις ανέσεις του με φοβίζει…
Καμιά φορά βλέπω στον ουρανό απέραντες ακτές…
Πλημμυρίζουν από χαρούμενα έθνη ντυμένα στα λευκά…
Από πάνω μου ένα μεγάλο χρυσό καράβι με τις πολύχρωμες σημαίες του
Να ανεμίζουν στην πρωινή αύρα…
Επινόησα όλες τις γιορτές… 
Έζησα όλους τους θριάμβους… 
Όλα τα δράματα…
Προσπάθησα να δημιουργήσω καινούργια λουλούδια…
Καινούργια άστρα… 
Καινούργια σώματα…
 Καινούργιες γλώσσες…
Πίστεψα ότι απέκτησα υπερφυσικές δυνάμεις…
Και λοιπόν;;;
Πρέπει να θάψω μια για πάντα τη φαντασία μου και τις αναμνήσεις μου…
Η μεγάλη δόξα του καλλιτέχνη έχει πάει περίπατο…
Θα ζητήσω συγγνώμη που έζησα μες στο ψέμα και φύγαμε…
Ούτε ένα αγαπημένο χέρι….
Ούτε ένα..; 
Πουθενά βοήθεια…
Πουθενά..;

Αρθούρος Ρεμπώ

Πηγή :
https://www.scribd.com

Η ΓΡΑΜΜΗΕκεί που η θάλασσα δεν τελειώνει 

κι ο ουρανός 
δεν αρχίζει,

υπάρχει μια γραμμή που ενώνει 
και χωρίζει.

Άναψε δυο κεριά 
για να με ψάξεις,

ένα στην ανάμνηση 

κι ένα 
στην προσδοκία
Λουδοβίκος των Ανωγείων

Η μοναξιά είναι από χώμα - Μάρω Βαμβουνάκη (αποσπάσματα)Στο εδώ είναι το παντού και στο καθετί τα πάντα.
Είμαι ήσυχη και κίνδυνο δεν έχω.
Γιατί τον πόνο και τη χαρά αρχίζω να τη δέχομαι με την ίδια ευγνωμοσύνη, το μικρό και το μεγάλο με την ίδια έκπληξη κι όλα τα πλάσματα ν' αποδέχομαι με τον ίδιο σεβασμό, ακόμα κι εμένα.
Το τίποτα και το όλα αρχίζω να κοιτώ σαν όψεις του ίδιου νομίσματος που δίχως τη μιαν όψη είναι κίβδηλο.

Έρχεται η ώρα που θα λυτρωθώ από σένα!
Και θα λυτρωθώ από σένα αγαπώντας σε περισσότερο,με της αγάπης το άμετρο μέτρο που είναι η περίσσια.

Θα σ' αγαπώ τόσο που δεν θα σ' απαιτώ δικό μου.
Να είσαι μόνο καλά εσύ χωρίς να ψάχνομαι πόσο καλά είμαι εγώ
από το καλά σου.
Ακόμα κι αν κοντά σε άλλην είσαι καλά, εγώ πάλι θα χαίρομαι
όπως να ήσουν μαζί μου. Ούτε και γράμματα έχω ανάγκη να σου γράφω πια. 

Υπάρχω μόνο και σ' αγαπώ κι αυτό το σ' αγαπώ μου που δεν έχει ανάγκη καμία, ούτε καν για ανταπόδοση, θα πλημμυρίσει, θα γεμίσει με τον κυματισμό του τον κόσμο όλο, θα έρχεται και σε σένα κι εσύ θα μπορείς όποτε θες να τ' ακούς, φτάνει να το θες.

Σ' αγαπώ κι αγαπώντας σε, σε περιέχω, σε έχω αφού είμαι,
είμαι από σένα και μαζί σου κι όπου κι αν είμαι έρχεσαι.
Είμαστε στο παντού και στο πάντα τώρα που σ' αγάπησα
κι η αγάπη μου μας κάνει αδιαίρετους.

Εσύ καλέ μου μου δίδαξες σκληρά την καταστροφή του να σ' αγαπώ λίγο.
Το λίγο ανοίγει ρωγμές να γλιστρά μέσα ο ακόρεστος εγωϊσμός,
να σ' απαιτεί, να σε διεκδικεί.
Η αγάπη δεν είναι κατά περίσταση, η αγάπη είναι άνευ όρων,
δεν παζαρεύει δούναι και λαβείν, η αγάπη είναι έξοδος
γιατί το εγώ το κάνει εσύ και σε λυτρώνει.

Όχι καλέ μου , εσύ δεν τελειώνεις, το τέλος σου δεν έχει τελειωμό.
Τα πράγματα δεν τελειώνουν έτσι εύκολα όπως το λέμε,
τα πράγματα μεταλλάζονται κι εγώ τώρα μεταλλάζω
τον απάνθρωπο έρωτά μου σ' αγάπη φιλάνθρωπη.
Δε θέλω να μιλώ άλλο για μένα.

Οι λέξεις είναι φυλακή, κατακρατούν τα δεύτερα και τους ξεφεύγει
το κύριο που πετά πέρα σαν ήχος καμπάνας που σε τίποτα δε φυλακίζεται.
Οι λέξεις ταριχεύουν το ζωντανό και δεν το αφήνουν να περπατήσει.

Σ' αγαπώ πια τόσο που δεν σ' έχω ανάγκη.
Σ' αγαπώ τόσο που σ' απαλλάσσω από μένα.
Σ' αγαπώ αληθινά και δε σε φοβάμαι!

Σ' αγαπώ τόσο που το ξεχνώ, όπως ξεχνάμε τα αυτονόητα και τα φυσικά. Σ' αγαπώ τόσο που δεν σε κρίνω και εντελώς σε αποδέχομαι. Γλίτωσα από το μαρτύριο να προσπαθώ συνεχώς να σε διορθώνω.

Σ' αγαπώ τόσο που δεν σε θέλω. Γιατί δεν θες παρά ότι σου λείπει κι εσύ πια δεν μου λείπεις αφού στης αγάπης τον τόπο δεν χωράει η απόσταση. Σ' αγαπώ κι αγαπώντας σε, σε περιέχω, σε έχω αφού είμαι, είμαι από σένα και μαζί σου κι όπου κι είμαι έρχεσαι.
Αρχίζω να εμπιστεύομαι τη ζωή και να μην έχω αγωνία.
Ζωή δεν είπαμε πως είναι το άλλο όνομα της αλήθειας;

Οι λέξεις είναι ξένα σώματα.
Μ' ενοχλούν.
Μπορώ πια να σωπάσω.

"Το δικό μου το πολύ πως να χωρέσει στο δικό σου το λίγο! Κι οι δυο μας δυσανασχετούσαμε δικαιολογημένα.

Όμως μέσα σ' αυτό το λίγο σου, σ' αυτό το περιορισμένο σου, είχα την κακοτυχία να διακρίνω σκιές περαστικές που με πυρπόλησαν. Σκιές του απέραντου. Αυτό που δεν έλεγχες, αυτό που δεν γνώριζες, προσπερνούσε από μια σου έκφραση, από μια σου χειρονομία τυχαία και με καθήλωνε. Δεν περιγράφεται η ματιά, η κίνηση, ο ήχος. Ότι κι αν σου πω δεν θα σου μεταδώσω αυτό που μ' έκανε να σε θέλω έτσι. Το απέραντο είναι άπιαστο, απερίγραπτο,ακαθόριστο. Χιλιάδες να λέω εναντίον σου αμέσως θα παραλύσουν μπροστά στη γρήγορη κίνηση του χεριού σου μόλις σηκωθεί για να φτάσει στα χείλη σου και να δαγκώσεις το μικρό σου νυχάκι σμίγοντας τα φρύδια σου να σκέφτεται κάτι δύσκολο. Για μια τέτοια κίνηση, κάποιες ώρες, ένιωθα έτοιμος και τη ζωή μου να δώσω.

Για μια τέτοια κίνηση!

Σαν σινιάλο άλλων κόσμων ερχόταν προς εμένα κι ανέτρεπε όσα σου καταμαρτυρούσα, από κατήγορο με μετέτρεπε σε ζητιάνο σου! 

Για μια τέτοια κίνηση!

Να υπάρχω μονάχα, να σ' αγαπώ μονάχα και να μην έχω λόγο κανένα να το δηλώνω, ούτε την παρουσία μου να μη χρειάζεται να δηλώνω πια.

Είμαστε στο παντού και στο πάντα τώρα που σ' αγάπησα κι η αγάπη μου μας κάνει αδιαίρετους. Εσύ καλή μου, μου δίδαξες την καταστροφή του να σ' αγαπώ λίγο. Το λίγο ανοίγει ρωγμές να γλιστρά μέσα ο ακόρεστος εγωισμός, να σε απαιτεί, να σε διεκδικεί, η παρενέργεια του εγωιστικού έρωτα είναι μια: γενική δηλητηρίαση που την αγάπη την αλλοιώνει σε μίσος. 


Η μοναξιά είναι από χώμα - Μάρω Βαμβουνάκη (αποσπάσματα)


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...