Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΜΩΠΙΑΣ.




 Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Πασόης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κων/νο Νικολαΐδη και από τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης των Λουτρών Λουτρακίου κ. Ιωάννη Ιωαννίδη παραβρέθηκε, μετά από πρόσκληση, χθες (Κυριακή 27-1-2013) στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ  Αλμωπίας στην Αριδαία.

   Ο κ. Πασόης, ευχήθηκε στα στελέχη του κόμματος καλή δύναμη και αγωνιστική διάθεση και συζήτησε μαζί τους την πολιτική επικαιρότητα και θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Αλμωπίας, μεταξύ των οποίων η ανάγκη ανάπτυξης κοινωνικής αλληλεγγύης και ο αγώνας για την αποτροπή της υποβάθμισης της περιοχής.  Ο Δήμαρχος Αλμωπίας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη συμβουλή των κομμάτων, με την εσωτερική λειτουργία τους, στο δημοκρατικό σύστημα και ευχήθηκε  τα νέα γραφεία να γίνουν χώρος παραγωγής ιδεών που θα προάγουν τη δημοκρατία και θα «γεννούν» πολιτικές και προτάσεις, που θα  συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και συγχρόνως θα δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα αλλά και για τον τόπο.

Ο χαιρετισμός του  Δημάρχου Αλμωπίας

 «Σήμερα ένα πολιτικό κόμμα και μάλιστα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγκαινιάζει τα νέα του γραφεία στην Αλμωπία. Τα κόμματα αποτελούν βασικό συστατικό του πολιτεύματος μας. Μάλιστα λέγεται ότι, στην εσωτερική λειτουργία αλλά και στη δημοκρατικότητά τους, καθρεφτίζεται η συνολική λειτουργία του δημοκρατικού μας συστήματος.

   Ως Δήμαρχος Αλμωπίας, δήμαρχος όλων των πολιτών ανεξαιρέτως πολιτικών και κομματικών προτιμήσεων, φυσικά και αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας να παραβρεθώ σήμερα εδώ στα εγκαίνια των νέων γραφείων σας.

   Θέλω να ευχηθώ, τα γραφεία αυτά να γίνουν χώρος παραγωγής νέων ιδεών που θα προάγουν τη δημοκρατία μας και θα «γεννούν» πολιτικές και προτάσεις, που θα  συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση και συγχρόνως θα δημιουργούν προοπτικές για ένα καλύτερο αύριο για την Ελλάδα αλλά και για το τόπο μας.

   Θέλω να γνωρίζετε ότι ο Δήμος Αλμωπίας είναι πάντα ανοικτός σε κάθε ιδέα, πρόταση και κίνηση αλληλεγγύης ωφέλιμη για την Αλμωπία και τους πολίτες της.

   Σας εύχομαι καλή δύναμη και αγωνιστική διάθεση».    

ΦΟ ΑΡΙΔΑΙΑΣ-ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ 63-26 (ΝΕΑΝΙΔΕΣ).



Το Σάββατο 26-1-13 η ομάδα των Νεανίδων του ΦΟΑ, σημείωσε ευρεία νίκη μέσα στην Αριδαία στον αγώνα με τον Αετό Κιλκίς με σκορ 63-26.

Η ομάδα της Αριδαίας ήταν καλύτερη σ΄ όλη την διάρκεια του αγώνα  και δεν άφησε πολλά περιθώρια στην αντίπαλη ομάδα με αποτέλεσμα να φτάσει άνετα στη νίκη μένοντας στην κορυφή της βαθμολογίας.
Τα δεκάλεπτα: 19-9, 12-10(ημίχρονο 31-19), 22-0, 10-7.
Συνθέσεις
 ΦΟΑ(Σιάγας): Κερμυζίδου 2,  Κιατίπη, Θεοδωρίδου 2, Πουσίνη,  Κωνσταντινίδου 2, Γεωργολούμη 7, Πρόϊκου 38 (3), Παπαγεωργίου 12.
 ΠΑΣ ΑΕΤΟΣ ΚΙΛΚΙΣ(Καμψιάδης):Kαουρματσίδου 2, Κολιαδήμα 2, Πουλτσάκη 2, Αποστολίδου 4, Νικολαίδου 2, Μπάκρι, Κατικαρίδου 2, Τσαγκάρη 6, Πούπη Μαρ. 6, Πούπη Χρύσ.



ΠΗΓΗ...http://aridaia-gegonota.blogspot.gr

ΤΟ "ΚΑΜΑ-ΣΟΥΤΡΑ" ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ.



Η θέληση συναντά τη φαντασία ...





ΠΗΓΗ...http://periergaa.blogspot.com/

"ΓΥΜΝΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ" ΑΠΟ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.



Γενετικά τροποποιημένα κοτόπουλα, χωρίς φτερά και πούπουλα, δημιούργησε το Τμήμα Γεωπονίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ


Μετά από δύο χρόνια έρευνας από επιστήμονες, ανακοινώθηκε το "γυμνό" κοτόπουλο, όπως έχει ονομαστεί. Ένα πουλί χαμηλό σε θερμίδες, επειδή η έλλειψη φτερών σημαίνει ότι το κοτόπουλο έχει λιγότερο λίπος. Τα γυμνά κοτόπουλα μεγαλώνουν επίσης, νωρίτερα από ό, τι τα φτερωτά όμοια τους.


Δείτε τις εικόνες:











ΠΗΓΗ...http://kanapedatos.blogspot.gr

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΩΣ ΠΟΝΤΙΚΙ; ΓΙΝΕΤΑΙ!!! WIFI MOUSE 8.3




Συντάκτης του άρθρου: diamond_gr

Μια αρκετά χρήσιμη εφαρμογή για πολλές λειτουργίες. Μπορείτε να έχετε το κινητό σας ως ποντίκι για τον υπολογιστή. Θα μου πείτε, σιγά το πράγμα. Μπορεί να λειτουργήσει ως ποντίκι, σε περίπτωση που δεν έχετε, μπορεί να λειτουργήσει σε περίπτωση παρουσίασης που θα χρειαστείτε να αλλάζετε τις διαφάνειες. Ακόμα υποστηρίζει και αναγνώριση φωνής και άλλα πολλά. Σε περίπτωση που δεν έχετε hostspot, μπορεί να λειτουργήσει το κινητό σας ως access point.
Για να το εγκαταστήσετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το QR Code.
Δείτε ένα βίντεο:

Έκδοση: 8.3
Μέγεθος: 2,5 ΜB
Λειτουργικό σύστημα: Android 2.1 και νεότερες εκδόσεις
Κατασκευαστής: wifimouse.necta.us
Πηγή: Google Play








"ΖΗΤΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΔΟΘΕΙ".




ΤΟΥ ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΥ.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, μιλώντας στο συνέδριο «Αριστερά και Εκκλησία» που έγινε στη Θεσσαλονίκη, πρότεινε να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το κράτος και πρόσθεσε πως, αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, θα μπορούσε να συζητηθεί η εναλλακτική πρόταση να ακολουθηθεί αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως Γερμανία, Γαλλία κλπ- και να πληρώνουν φόρο για την Εκκλησία όσοι πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Αυτή η λογική και μάλλον διαλλακτική πρόταση –αφού ο κ. Κουράκης τόνισε πως όλα αυτά μπορούν να γίνουν μόνο μετά από εξαντλητικό διάλογο με την Εκκλησία- μεταδόθηκε από τα καθεστωτικά ΜΜΕ ως πρόταση επιβολής φόρου στους ορθόδοξους χριστιανούς και, φυσικά, αποκρύφτηκε το γεγονός πως η πρόταση έγινε κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου με θέμα «Αριστερά και Εκκλησία», στο οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε αμέσως στην πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τον κατηγόρησε πως ζητά να επιβληθεί νέος ειδικός φόρος –αν και όλοι ξέρουμε πως οι ιερείς ήδη πληρώνονται από τους φόρους που μας επιβάλλονται- και τον κατηγόρησε, επίσης για πρόκληση διχασμού των Ελλήνων ανάλογα με την πίστη τους.

Βέβαια, όποιος βιάζεται σκοντάφτει, αφού τα σαΐνια της Νέας Δημοκρατίας ξέχασαν πως –όπως φαίνεται στο κάτωθι βίντεο- ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Γιάννης Στουρνάρας είχε πει το ίδιο πράγμα με τον Τάσο Κουράκη:


Μια ημέρα πριν από την ομιλία του Τάσου Κουράκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε σε συνέντευξή του πως παραμένει υπέρ της θανατικής ποινής σε ένα φιλοσοφικό και θεωρητικό επίπεδο, αφού θεωρεί πως η θανατική ποινή «έχει μία πάρα πολύ μεγάλη δύναμη αποτροπής για ειδεχθή εγκλήματα».

Είχα αντιληφθεί πως ο κ. Βορίδης είναι υπέρ της θανατικής ποινής, αφού, στα νιάτα του, τριγυρνούσε με τσεκούρι στους δρόμους της Αθήνας.

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, προκάλεσε θόρυβο η πρόταση του Τάσου Κουράκη να μην πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων από το κράτος αλλά δεν προκάλεσε καμία έκπληξη πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε πως είναι υπέρ της θανατικής ποινής.

Αναρωτιέμαι πώς ένας χριστιανός σαν τον Μάκη Βορίδη- χριστιανός δεν είναι;- μπορεί να είναι υπέρ της θανατικής ποινής.

Όσοι δηλώνουν πως είναι χριστιανοί και συμφωνούν με τον κ. Βορίδη, ας το σκεφτούν λίγο. Και μετά, ας αποχωρήσουν από την ορθόδοξη πίστη. Εκτός, αν συμφωνεί με την θανατική ποινή και η Εκκλησία της Ελλάδος. Ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης πρότεινε να μην πληρώνονται οι μισθοί των ιερέων από το κράτος, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μάκης Βορίδης δήλωσε υπέρ της θανατικής ποινής που δεν υπάρχει σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

Ποιο κόμμα είναι πιο φιλοευρωπαϊκό; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία;

Μα οι Έλληνες δεν είναι φιλοευρωπαϊστές. Είναι μόνο φίλοι του ευρώ. Πολύ ορθόδοξο αυτό.

Είναι άλλο πράγμα αγαπάω την Ευρώπη και άλλο αγαπάω το ευρώ. Η Ευρώπη υπήρχε -και θα υπάρχει- και χωρίς ευρώ.

Η πίστη του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπική του υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση του κράτους.

Βέβαια, επειδή αυτό είναι το προσωπικό μου μπλογκ, δεν έχω κανένα πρόβλημα να γράψω τι νιώθω εγώ.

Η ταπεινή μου άποψη είναι πως η Ορθοδοξία –που θεωρώ ότι υπερέχει των άλλων θρησκευμάτων, δογμάτων, θρησκευτικών ομάδων και ομολογιών που πρεσβεύουν πίστη στον Χριστό- είχε κάποτε πλήρη πρόταση ζωής αλλά ηττήθηκε από τον καπιταλισμό. Η σημερινή θρησκεία των ορθόδοξων χριστιανών –και όλων των χριστιανών- είναι ο καπιταλισμός.

Και καπιταλιστής και χριστιανός δεν γίνεται. Όσο υποκριτής και να είσαι. Οπότε, διάλεξε. Και μην κοροϊδεύεις τον εαυτό σου.

Επίσης, θεωρώ πως η Ορθοδοξία στραγγαλίστηκε από τον εναγκαλισμό της με το Κράτος και γοητεύτηκε από την λάμψη, το χρήμα και την εξουσία. Και εκεί έχασε την ψυχή της.

Άσε που φτάσαμε σε κάτι γελοίους θεσμούς όπως αυτός του στρατιωτικού ιερέα που αναλαμβάνει να πείσει τους φαντάρους πως πρέπει να πάνε να σκοτωθούνε γιατί ο Θεός είναι στο πλευρό τους, αν και ο στρατιωτικός ιερέας των εχθρών τους διαβεβαιώνει πως ο Θεός είναι από τη δική τους μεριά. Η ανθρώπινη βλακεία δεν έχει όρια.

Ως εκ τούτων, με συγκινεί ο Χριστός, τον αγαπάω σαν έναν μεγάλο δάσκαλο, όπως αγαπάω και τον Επίκουρο, αλλά δεν έχω καμία σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδος που δεν έχει καμία, απολύτως, σχέση με τον Χριστό. Θα συμφωνήσω με τον Γκάντι: «Μου αρέσει ο Χριστός σας. Δεν μου αρέσουν οι χριστιανοί σας.».

Και βέβαια, δεν ξεχνάω ποτέ πως ο Χριστός δεν ήταν χριστιανός. Ο Χριστός ήταν ο Χριστός.

Χαίρομαι που γεννήθηκα σε μια χριστιανική κοινωνία –και όχι σε μια κοινωνία Ταλιμπάν-, συμμετέχω σχεδόν πάντα, ως μέλος της κοινωνίας που ζω, στην περιφορά του Επιταφίου και στην Ανάσταση, επισκέπτομαι μόνος μου απομακρυσμένα ταπεινά και ερημικά ξωκλήσια –είναι το μόνα που με συγκινούν- για να ανάψω ένα κερί για τα αγαπημένα πρόσωπα που δεν είναι πια στη ζωή, και σε αυτό το σημείο ολοκληρώνονται οι σχέσεις μου με την θρησκεία που ονομάζεται «χριστιανισμός».

Οι τελετές της Εκκλησίας μου προκαλούν δυσφορία, αν και προσπαθώ να πηγαίνω πάντα στις κηδείες. Αυτό, όμως, έχει να κάνει με το ότι θεωρώ τον θάνατο την κορυφαία στιγμή στη ζωή ενός ανθρώπου, και όχι με την ίδια την τελετή που είναι πια –κι αυτή- ένα άθλιο και θλιβερό εμπόριο.

Θεωρώ τρανή ένδειξη της ήττας της Ορθοδοξίας στην κοινωνία τον όλο και πιο μικρό αριθμό ανθρώπων που πηγαίνουν στις κηδείες. Ο νεκρός δεν είναι «κερδοφόρος» πια, οπότε ξεχνιέται αμέσως με τον θάνατό του.

Επίσης, ο θάνατος έχει εξοριστεί από κάθε δημόσια συζήτηση στην –θεωρητικά- ορθόδοξη ελληνική κοινωνία. Λογικό, οι αναφορές στον θάνατο μειώνουν την καταναλωτική επιθυμία.

Έχω αντιληφθεί και το έχω επισημάνει πολλές φορές πως το πρόβλημα των Ελλήνων –και κατά συνέπεια της χώρας- είναι πως δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Για την ακρίβεια, οι Έλληνες θέλουν να αλλάξουν τα πάντα αλλά αυτό να γίνει δια μαγείας. Δηλαδή, όλα να παραμείνουν όπως έχουν στη χώρα –και όλοι να μείνουν στη θέση τους- αλλά, με ένα μαγικό τρόπο, όλοι ξαφνικά να γίνουν καλοί και όλα να γίνουν καλά.

Εν έτει 2013, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Αν και ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας θα έκανε καλό τόσο στο Κράτος όσο και στην Εκκλησία, κανένα βήμα δεν έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας ξεκινάει με την φράση «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος».

Οι Έλληνες βουλευτές ορκίζονται στον Θεό και όχι στο λαό, ενώ η ελληνική Βουλή είναι η μόνη Βουλή στην Ευρώπη στην οποία μπουκάρουν οι παπάδες με τις αγιαστούρες.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποκάλυψε πρόσφατα πως συνομίλησε με τον Θεό, επικαλείται διαρκώς την Παναγία, ενώ κάθε χρόνο η χώρα μας υποδέχεται το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους.

Όλα αυτά μπορεί σε κάποιους να φαίνονται χαριτωμένα και ανώδυνα. Δεν είναι.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να βγαίνουν οι παπάδες στις τηλεοράσεις και να δίνουν συμβουλές για θέματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής άμυνας και παιδείας.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Και οφείλονται στο γεγονός πως στην Ελλάδα δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

- «Μα είναι τώρα ώρα, πιτσιρίκο, να γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας; Τώρα που χρεοκοπήσαμε;»

Με αυτή τη λογική, ποτέ δεν θα γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Πάντα η Ελλάδα είναι σε κατάσταση εθνικής ανάγκης. Επίσης, πριν, που δεν είχαμε χρεοκοπήσει, γιατί δεν έγινε διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας; Είπαμε ότι η ελληνική κοινωνία είναι καθυστερημένη αλλά πόσο καθυστερημένη πια; Στη Γαλλία, ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας έγινε πριν από έναν αιώνα και βάλε.

Να συμφωνήσω να μην γίνει τώρα ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Αλλά να συμφωνήσουμε τώρα πότε θα ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος για το θέμα. Να οριστεί χρονιά και ημερομηνία.

- «Μα γιατί να πληρώνουν μόνο οι ορθόδοξοι χριστιανοί φόρο για τους μισθούς των ιερέων;»

Μα τώρα πληρώνουν όλοι οι Έλληνες φόρο για να πληρωθούν οι μισθοί των ιερέων. Είναι δίκαιο αυτό;

Άλλωστε, κάποιοι υποστηρίζουν πως οι Έλληνες είναι χριστιανοί ορθόδοξοι σε ποσοστό 95%. Αν έχουν δίκιο, τι φοβούνται; Αλλά έχουν δίκιο;

Σε κάθε περίπτωση, ο Διονύσιος Σολωμός έλεγε πως «το έθνος πρέπει να ταυτίσει το εθνικόν με το αληθές». Θα μάθουμε ποιο ποσοστό Ελλήνων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Υπάρχει κάποιος που δεν θέλει να μάθει την αλήθεια; Γιατί;

Η Εκκλησία της Ελλάδας δεν ήταν που έκανε παλλαϊκά συλλαλητήρια για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες;

Εξ όσων θυμάμαι, στα εκκλησιαστικά συλλαλητήρια δεν ήταν 11 εκατομμύρια Έλληνες και οι υπογραφές που συγκεντρώθηκαν –σύμφωνα με την Εκκλησία- ήταν περίπου 3 εκατομμύρια.

Ουσιαστικά, η Εκκλησία της Ελλάδας ήταν που άνοιξε το θέμα με τον αριθμό των ορθοδόξων χριστιανών στη χώρα. Και έφαγε τα μούτρα της.

- «Μα θα διχαστούν οι Έλληνες αν μάθουμε πόσοι είναι οι χριστιανοί ορθόδοξοι στην Ελλάδα»

Οι Έλληνες είναι διχασμένοι ούτως ή άλλως. Από αρχαιοτάτων χρόνων.

Στις εκλογές μαθαίνουμε πόσοι ψηφίζουν το κάθε κόμμα. Μήπως να καταργήσουμε και τις εκλογές –ή, έστω, τα αποτελέσματα των εκλογών- για να μην διχάζονται οι Έλληνες;

Επίσης, για να μην διχαστούν οι Έλληνες, θα προσποιούνται όλοι οι Έλληνες πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι; Ωραία λογική στη χώρα που γεννήθηκε ο ορθός λόγος.

- «Οι αγωνιστές του ’21 θα διαφωνούσαν με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας»

Ναι, ενώ οι αγωνιστές του ’21 –που δεν ήταν όλοι χριστιανοί- θα ήταν πάρα πολύ χαρούμενοι που οι Έλληνες ψηφίζουν την οικογένεια Παπανδρέου, την οικογένεια Καραμανλή και διάφορους άλλους άεργους που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, το ξεπούλημα και την απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Θα πετούσαν από την χαρά τους.

Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει σοβαρός δημόσιος διάλογος για κανένα θέμα. Κανείς δεν κοιτάει αν λες κάτι σωστό. Κοιτάνε όλοι ποιος το λέει και του κολλάνε μια ταμπέλα.

Σήμερα θέτουν διάφορα θέματα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν ακόμα και φωνές συντρόφων τους που λένε πως δεν θα πρέπει να μιλάνε για να μην χάσει ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μα έτσι φτάσαμε στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία. Επειδή όλοι οι πολιτικοί έλεγαν επί δεκαετίες στο αποβλακωμένο –από την τηλεοπτική προπαγάνδα- πόπολο όσα ήθελε να ακούσει.

Μη σώσει και γίνει ποτέ κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι οι βουλευτές του να μιμηθούν τους προκατόχους τους. Δεν την χρειάζεται κανείς μια τέτοια κυβέρνηση. Η χώρα δεν την χρειάζεται.

Είναι βέβαιο πως η πλειοψηφία των βουλευτών της σημερινής Βουλής συμφωνεί με τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αλλά οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να το παραδεχτούν δημόσια, φοβούμενοι το πολιτικό κόστος.

Ο Χριστός να κατέβαινε σήμερα στη γη και να έλεγε πως πρέπει να γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα, θα τον βγάζανε συριζαίο και θα του την έπεφτε σύσσωμο το Mega.

Η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα βαθύτατα συντηρητική, φοβική και μικροαστική. Περίεργο, η Ορθοδοξία δεν είναι.

Δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Αυτό είναι θάνατος. Όσοι μπορούν, ας μεταναστεύσουν.

Εγώ μπορεί να μην είμαι της εκκλησίας αλλά θυμάμαι την φράση του Άγιου Νείλου –αυτός νομίζω ήταν- «ζήτησέ το με επιμονή και θα το λάβεις» και την φράση του Χριστού «ζήτησε και θα σου δοθεί». (Ναι, το είχαν πει και άλλοι πιο απλά πριν από τον Κοέλιο.)

Τούτων δοθέντων, η Ελλάδα είναι σήμερα 100% χριστιανική.

Αυτό ζητήσαμε, αυτό ελάβαμε.




Πιτσιρίκος





ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com

ΑΟΡΑΤΟΙ ΑΣΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

alt
Οπωσδήποτε πολλοί εκ των αναγνωστών του παρόντος πονήματος θα έχουν ακούσει ή διαβάσει έστω και μια διήγηση για τους αόρατους Ερημίτες του Άθωνα.

Άλλοι τους ονόμασαν «αόρατους ασκητές», άλλοι «γυμνούς ασκητές», άλλοι «μυστικούς γέροντες», άλλοι πάλι «αφανείς αναχωρητές».Πρόκειται για ομάδα ασκητών, οι οποίοι είναι εφτά, κατ’ άλλους δώδεκα και κατ’ άλλους δέκα, οι οποίοι διατρίβουν στις ερημικότερες περιοχές της αθωνικής ερήμου και είναι αόρατοι από τα μάτια των ανθρώπων. 

Εμφανίζονται μόνο σ’ όποιον αυτοί θέλουν ως επί το πλείστον απλό και απονήρευτο μοναχό ή και σε ευσεβή και ευλαβή προσκυνητή που έχει καθαρό και χριστιανικό βίο. Εδώ πρέπει να μεταφέρω κάποια υποσημείωση ενός σύγχρονου συγγραφέα μοναχού (Από το βιβλίο του μοναχού Ιωσήφ Διονυσιάτου «Ο Γέρων Αρσένιος ο Σπηλαιώτης», 2002) περί των μυστηριωδών αυτών ασκητών που την βρήκα την πιο κατάλληλη σε περιεκτικότητα και περιγραφή και την πιο σύντομη για το θέμα αυτό : «Γυμνοί ασκητές : Κατά την μακραίωνη ιστορία του Αγίου Όρους υπάρχει η εξής παράδοσις. Μια ομάδα ασκητών τον αριθμόν επτά (κατ’ άλλους δώδεκα), ζουν με άκρα άσκηση, με μοναδικό έργο την αδιάλειπτη προσευχή υπέρ όλου του κόσμου. Έχουν λάβει ειδική χάρη από τον Κύριο να ζουν άοικοι και γυμνοί και να είναι αόρατοι από τους οφθαλμούς των ανθρώπων».

Η φήμη των ασκητών αυτών, μάλλον η παράδοση αυτή διασώζεται τα τελευταία διακόσια χρόνια τουλάχιστον και μεταφέρεται από γενιά σε γενιά στον αγιορείτικο μοναχισμό και ιδίως τον ασκητισμό, και όχι μόνο αλλά και σε ολόκληρη την ορθοδοξία … Συζήτησα με πολλούς αγιορείτες Γέροντες, Σκητιώτες, Κοινοβιότες, Κελλιώτες, Ερημίτες για το θέμα αυτό, δηλαδή την ύπαρξη και σήμερα των αοράτων γυμνών ασκητών και βρήκα πολλούς να πιστεύουν ότι υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι ερημίτες. Συνάντησα πράγματι απλούς και ενάρετους και αγωνιστές Μοναχούς και Γέροντες οι οποίο πιστεύουν τη παράδοση αυτή. Δηλαδή ότι υπάρχουν και σήμερα τέτοιοι αναχωρητές σε άβατα αθωνικά μέρη, που ζουν πρωτόγονα, απλά, λιτά και τρέφονται από το Θεό με θαυμαστό τρόπο. Μάλιστα ένας τέτοιος απλός Γέροντας μου διηγήθηκε ότι γνωρίζει μερικούς τέτοιους μυστικούς αναχωρητές οι οποίοι ζουν στη ψηλότερη και αγριότερη περιοχή από αυτόν και ότι τους οικονομεί η θεία Πρόνοια τα προς το ζωή αναγκαία με θαυμαστό και ιδιαίτερο τρόπο. Και ότι τις νύχτες αγρυπνούν προσευχόμενοι όρθιοι. Και για να μην νυστάξουν και πέσουν κάτω – μετά τις μεσονύκτιες ώρες που αποκάμνουν – στηρίζονται με σχοινιά δεμένοι από τις μασχάλες και που κρέμονται από δοκάρια. Και δεν θέλησε να μου πει ούτε τον τόπο που μένουν, ούτε τα περαιτέρω της θαυμαστής ασκητικής των πολιτείας. Υπάρχουν πάλι άλλοι μοναχοί που πιστεύουν ότι υπάρχει μέχρι σήμερα η ομάδα αυτή των εφτά ασκητών και αναπληρώνεται όταν πεθάνει κάποιος απ’ αυτούς με άλλον ενάρετο από τους Αγιορείτες Μοναχούς, ο οποίος προσφεύγει κοντά τους με θαυμαστό τρόπο και γίνονται πάλι εφτά. Υπάρχει και παράδοση μάλιστα, που υποστηρίζει ότι αυτοί οι Εφτά ερημίτες (κατ’ άλλους δώδεκα) θα επιτελέσουν την τελευταία Λειτουργία στη κορυφή του Άθωνα στο ναϊδριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Και μετά θα έρθει η συντέλεια του κόσμου, δηλαδή η Δευτέρα Παρουσία. Αυτοί οι εφτά (ή δώδεκα) δεν θα γευθούν θάνατο, αλλά θα μεταμορφωθούν. Δηλαδή θα αλλάξουν μορφή και τα σώματά τους θα γίνουν άφθαρτα και αθάνατα όπως όλων των ευρισκομένων εν ζωή τότε ανθρώπων. Υπάρχουν βέβαια και μερικοί οι οποίοι θεωρούν την παράδοση αυτή των «αοράτων Ερημιτών» σαν θρύλο.

Εμφάνιση Αόρατου Αγιορείτη ασκητή

- Άκουσα και εγώ για τον Αρσένιο, αλλά δεν τον είδα, είπε και ο Πορφύριος. Λέγεται ότι τον Αρσένιο τον πήρε η Παναγία πάνω στην κορυφή του Άθωνα, για να συμπληρώσει τον αριθμό των 7 αναχωρητών που προσεύχονται για την ειρήνη του κόσμου και ζουν χωρίς φαγητό και νερό, μόνο με το λόγο του Θεού.

- Ναι, απάντησε ο Δομέτιος. Άκουσα και εγώ αυτή την παράδοση, στην εορτή της Μεταμορφώσεως, στις 6 Αυγούστου, όταν ανέβηκα στην κορυφή του Άθωνα. Κάτω από την κορυφή σε μια σπηλιά μιλούσαν μερικοί αναχωρητές, που τους φώτιζε ένα φαναράκι, όπου ξεκουραζόντουσαν. Ήταν περίπου στις 4 το πρωί. Ήμουν μαζί με τον Πελάγιο, μαθητή του Ευγενίου Βούλγαρη. Ο Πελάγιος διάβασε από ένα βιβλίο του Ηλία Μηνιάτη. Ο π. Ευγένιος ήταν περίπου 80 χρονών και ανέβηκε μέχρι την κορυφή του Όρους. Αυτός πήγε στους αναχωρητές που μιλούσαν μέσα στο σπήλαιο, και ακούσαμε ότι κοιμήθηκε ο Πάτερ Χρυσογόνος από τους «7 Αόρατους Ασκητές» του Άθωνα και ότι θα τον αντικαταστήσει ο π. Αρσένιος, ο γλύπτης. Λένε ότι μεταξύ των 7 ήταν και ο νηπτικός π. Βαρνάβας, καθηγητής της νοεράς προσευχής και οι Ρουμάνοι Μαρτινιανός, Ιωνάς και Θεοφύλακτος, οι οποίοι μετείχαν ένας μετά τον άλλο στην ομάδα των 7. Όλοι αυτοί ήταν γλύπτες, έκαναν κουτάλες, κανάτες, δοχεία για λάδι και κρασί.

Ο μεγάλος σύγχρονος άγιος της Ρουμανίας πατήρ Αρσένιος Μπόκα († 28 Νοεμβρίου 1989) έλαβε το χάρισμα της προφητείας στο Άγιο Όρος και επιστρέφοντας στην Ρουμανία έγινε η μεγαλύτερη πνευματική μορφή της χώρας, όλων των καιρών. Μια υπέροχη ιστορία του Αγίου Όρους με αφηγητή τον πατέρα Αρσένιο Μπόκα – τότε ένας νεαρός άγαμος διάκονος Μπόκα Ζιάν.

Δουλεύουμε αρκετές ημέρες για να ανακατασκευάσουμε τα σκαλοπάτια από την Σκήτη του Πρόδρομου προς το σπήλαιο του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται περίπου 50 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Χρησιμοποιούσαμε κομμάτια βράχου αρκετά σκληρά, πελεκημένα με τη σμίλη. Συνεργαζόμουν με τον Πορφύριο και τον Δομέτιο από το κελί του Αγίου Υπατίου [Βατοπαιδινό κελί], αλλά ήμασταν στην υπακοή του Πατρός Αρσενίου Μάντρεα, Ηγούμενου της Σκήτης Προδρόμου. Η συμμετοχή σ’ αυτό το έργο ήταν για μένα ένα είδος πληρωμής, όχι σε χρήμα, αλλά για την αντιγραφή των Πατέρων της Φιλοκαλίας, από τη πλούσια σε χειρόγραφα βιβλιοθήκη. Το έργο μου ανατέθηκε από τον Μητροπολίτη Νικόλαο Μπαλάν και από τον καθηγητή π. Δημήτριο Στανιλόαε. Έπρεπε να σπάσουμε και να πελεκήσουμε τις πέτρινες πλάκες. Μετά θα τις μεταφέραμε ψηλά στο λόφο με όποιο τρόπο μπορούσαμε. Χρησιμοποιούσαμε μπαστούνια από καστανιά και κομμάτια σχοινιά από παλιά πλοία, που μύριζαν θάλασσα, φύκια και ψάρια. Πεινούσα και διψούσα. Το στόμα μου ήταν στεγνό και πικρό. Ήταν αρχές Απριλίου, μόλις ξεχειμώνιαζε. Ο ήλιος μας χτυπούσε, αλλά δεν ήταν καυτός. Σκεφτόμουν τους Αγίους του Σινά, που ανέβαιναν βήμα βήμα προς την κορυφή όπου ο Μωυσής δέχτηκε το Νόμο. Προσπαθούσα να θυμηθώ πόσα σκαλοπάτια είχε ο δρόμος προς την κορυφή. Το μάθαμε στο Λύκειο. Εδώ είχαμε να κάνουμε περίπου τριακόσια… [...]

- Η μητέρα μου, Χριστιανή, έχει γαλάζια μάτια. Αυτή ήθελε από τότε που γεννήθηκα να γίνω ιερέας. Τώρα τη θυμήθηκα, διότι δεν της έχω γράψει εδώ και ένα χρόνο. Της είπα ότι θέλω να γίνω μοναχός και στενοχωρήθηκε. Δεν της γράφω πλέον για να το συνηθίσει, για να με ξεχάσει. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή όχι; Εσείς τι λέτε;

- Δεν ξέρω, απάντησε ο Πορφύριος. Εσύ είσαι πιό μορφωμένος από μένα. Είτε της γράφεις είτε όχι, αυτή οπωσδήποτε σε σκέφτεται, διότι είναι μητέρα.

- Στείλε της ένα γράμμα. Θα χαρεί όταν το πάρει και θα καυχιέται στην γειτονιά για το παιδί της που βρίσκεται στο Άγιον Όρος, το Περιβόλι της Παναγίας.

- Έτσι θα κάνω, όπως λες εσύ Δομέτιε.

- Ο μοναχός Ιωακείμ, με έμαθε να διαβάζω και μου έδειξε τα βιβλία του, είπε ο Δομέτιος. Όταν πήγαινα με τα πρόβατα, ερχόταν και αυτός στο λόφο με το ντορβά. Εκεί με δίδασκε. Ήταν ο πνευματικός μου πατέρας. Σ’ αυτόν ήρθε ένας μοναχός από το Άγιον Όρος που είχε πάει στα γύρω χωριά να μαζέψει ελεημοσύνες για την ανακαίνιση της Μονής Ζωγράφου, στην οποία βρίσκεται η σημαία του Στεφάνου του Μεγάλου με τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Γεώργιο. Έτσι άκουσα για πρώτη φορά για το Άγιο Όρος, ήμουν μόλις 13 χρονών. Αυτός ήταν Ρουμάνος και ζούσε μαζί με Έλληνες. Πρώτα ήταν στο κελί της Γεννήσεως της Θεοτόκου που ανήκει στη Μονή Βατοπαιδίου και είχε πνευματικό τον Νικόδημο, μαθητή του Αρσενίου του ησυχαστή. Αυτός ο Αρσένιος ήταν πολύ καλός γλύπτης σε ξύλο και μάρμαρο και άφησε πολλά και ωραία χειροποίητα αντικείμενα: σταυρούς, καντήλια, ποτήρια, φανάρια, γλάστρες. Έκανε και δύο περίφημα γλυπτά: τη Σταύρωση και τη Δευτέρα Παρουσία. Για να τα σκαλίσει εργαζόταν 15 ολόκληρα χρόνια.

- Νηστέψαμε όλη την ημέρα, είπε ο Δομέτιος. Διψάω και νομίζω βλέπω οράματα… Βλέπω συνέχεια ένα πλάσμα εκεί πάνω στον τοίχο σ’ εκείνο το κελί, που νόμιζα ότι είναι εγκαταλειμμένο. Είναι κάτι περίεργο ή θαύμα. Άλλοτε έχει μορφή λιονταριού, άλλοτε ανθρώπου, εσείς δεν βλέπετε;

- Να σου εξηγήσει ο διάκονος Ζιάν διότι είναι ζωγράφος, εγώ είμαι απλός αμόρφωτος μοναχός.

- Ναι, είπα και εγώ, οι 4 Ευαγγελιστές έχουν δίπλα τους ένα πλάσμα σαν σύμβολο και πεμπτουσία του μηνύματος του Ιερού Ευαγγελίου, που έγραψε ο καθένας. Ο Ματθαίος, που ήταν τελώνης πριν να γνωρίζει τον Σωτήρα, έχει σύμβολο τον άγγελο. Ο Μάρκος έχει το μοσχάρι, ο Λουκάς το λιοντάρι, ο Ιωάννης έχει τον αετό.

Ξαφνικά ακούστηκε μια βροντή σαν να έπεφτε ένας ογκόλιθος. Μία συγκλονιστική φωνή έλεγε: «Ζιάν Μπόκα, από την Ρουμανία, να στείλεις γράμμα στην μητέρα σου, αλλιώς θα πεθάνει και θα το έχεις βάρος στην συνείδησή σου. Ξέρω ότι είσαι παρθένος και δεν άγγιξες γυναίκα, αλλά είσαι υπερήφανος διότι είσαι αγιογράφος και έκοβες πτώματα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι. Πρέπει να νηστεύεις, να προσεύχεσαι και να κόψεις 100 μπαστούνια καστανιάς σαν κανόνα της εξιλέωσης». Εμείς προσπαθούσαμε να σπρώξουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο ογκόλιθο πάνω σε δύο κυλινδρικά μπαστούνια καστανιάς. Το έργο ήταν πολύ δύσκολο λόγω της ανηφόρας. Ξαφνικά νιώσαμε ότι το φορτίο έγινε ελαφρύ και ο λίθος ανέβαινε σαν κάποιος να τον τραβούσε, κάποιος ουράνιος μηχανισμός.

Και ο Δομέτιος παρατήρησε ότι κάτι γίνεται και έλεγε: «Παναγία μου, ήρθε ο Άγιος!». Αληθινά, δίπλα μας ήταν ένα πλάσμα όμοιος άνθρωπος και θηρίο, με τα γένια μέχρι το έδαφος και τα μαλλιά σαν χαίτη λιονταριού. Έσπρωχνε μαζί μας το λίθο και αυτός τον έκανε να ανέβει. Έλεγε: «Άξιόν εστι ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον…». Είχε μια αγγελική φωνή, ούτε έντονη ούτε βραχνή αλλά ευχάριστη. Όλοι ψάλαμε «Άξιόν εστι». Η φωνή μου που δεν ήταν εξασκημένη να ψάλει πήρε ένα μελωδικό χρώμα και έβγαζε ευχάριστους φθόγγους τους οποίους ούτε εγώ δεν γνώριζα μέχρι τότε. Έψαλε και ο Πορφύριος με την βαρύτονη φωνή του. Ο Δομέτιος μας ξεπερνούσε όλους. Ήμασταν στον παράδεισο. Τέσσερα πλάσματα στην άκρη του γκρεμού δοξολογούσαν την Παναγία. Ο νους μου όμως ήταν στο χωριό μου, και έβλεπα την μητέρα μου γονατισμένη μπροστά την εικόνα της Παναγίας πως προσευχόταν και έκλαιγε κρατώντας τη φωτογραφία μου στο χέρι. Το πλάσμα δίπλα μου, με μακριά γένια, μου είπε: «Η μητέρα σου ονομάζεται Χριστιανή και είναι χήρα. Όταν σε γέννησε σε αφιέρωσε στον Κύριο και στην Εκκλησία».

Συγκλονίστηκα, διότι είχα δίπλα μου ένα άγιο, ένα προφήτη που γνωρίζει το παρελθόν μου και το όνομα.
- Πάτερ, ποιό είναι το όνομά σας και ποιός είστε; ρώτησε ο Πορφύριος.

Ο ξένος δεν του απάντησε αλλά είπε:
- Μη φοβάστε τον Ηγούμενο Αρσένιο, δεν θα σας τιμωρήσει διότι δεν πήγατε στον Εσπερινό. Ξέρατε ότι οι «9 Αόρατοι Ασκητές» του Άθωνα έρχονται φέτος στο Πάσχα για την Θεία Λειτουργία στη Σκήτη του Προδρόμου; Ένας είναι ο Πάτερ Ματθαίος από Καρακάλου, ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος που λειτουργεί κάθε μέρα στα κελιά και στις καλύβες που βρίσκεται αντιμήνσιο. Θα λειτουργεί μέχρι την τελευταία του πνοή. Φέτος το Πάσχα θα χιονίσει στην κορυφή του Άθωνα. Θα συναντηθούμε πάλι το Πάσχα. Αδελφέ Ζιάν, μην ξεχάσεις να γράψεις στη μητέρα σου.

Ήμουν όλος έκθαμβος από τα γεγονότα. Ο μοναχός που μιλούσε έγινε ξαφνικά αόρατος. Με τραβούσε σαν μαγνήτης να κοιτάξω πίσω του. Είχε ήδη νυχτώσει και δεν μπορούσα να τον παρακολουθήσω. Ο Πορφύριος μάζευε τα εργαλεία, να τα βρούμε τακτοποιημένα την επόμενη μέρα. Ο Δομέτιος ήταν συγκλονισμένος και όπως πάντοτε έψαλε. Ακούστηκε η φωνή του πλάσματος που μόλις έφυγε, του πάγκαλου [=πανέμορφου] πατρός. Δεν ήξερα πως τον λένε αλλά ελκύστηκα προς τα άνω και άρχισα να ανεβαίνω γρήγορα. Το μονοπάτι φωτιζόταν από ένα γαλάζιο φώς, σαν ηλεκτρικού τόξου, το φως που ερχόταν από το θαυμάσιο πλάσμα σαν από αναμμένο θάμνο που καιγόταν στο βουνό επάνω μας. Πίσω από εμένα ανέβαινε ο Πορφύριος λαχανιασμένος και μετά ο Δομέτιος ψάλλοντας. Ο άγιος μας φώτιζε το δρόμο προς την κορυφή. Ήταν ένα απροσδόκητο θεϊκό δώρο, διότι νύχτωσε για καλά και χωρίς φως θα πέφταμε στο γκρεμό. Ο Πορφύριος είπε: «Έχω δέκα χρόνια στο Όρος και δεν έζησα κανένα θαύμα μέχρι σήμερα, αλλά τώρα μου φανερώθηκε το έλεος του Θεού δια του Αγίου αυτού. Μείνε, πανάγιε, μην τρέξεις, διότι βλέπουμε το φως σου σαν φάρο που μας οδηγεί και μπορούμε να ανεβούμε το βουνό χωρίς να πέσουμε στο γκρεμό/!

- Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις αυτού, μίλησε ψαλμικά και ο Δομέτιος. Αδελφέ Ζιάν, σήμερα δέχθηκες το βάπτισμα με φως και προφητεία, διότι σου μίλησε ο ουρανός.

Εγώ δεν έλεγα τίποτε. Ένοιωθα μια ιερή συγκίνηση και ανεπανάληπτη ζεστασιά. Ήταν πολύ καλά, σε σχέση με το κρύο στην παραλία που ήμουν παγωμένος. Φτάσαμε στην άκρη του βουνού, στο σταυρό. Ο άγιός μας απομακρυνόταν αλλά ακόμα μας φώτιζε με τη θεία μορφή του. Βλέπαμε το μονοπάτι προς την Σκήτη του Προδρόμου. Ο άγιος ήταν μπροστά μας, αλλά σαν να πηδούσε ένας πύρινος τροχός, ένα καιόμενο πουλί. Πίσω μου ο πάτερ Πορφύριος έκανε σταυρούς και έλεγε ρυθμικά: «Ιησού, Υιέ του Θεού, ελέησόν με». Ο Δομέτιος έψαλε: «Μεθ’ ημών ο Θεός, γνώτε έθνη καί ηττάσθε». Το φως μπήκε μπροστά μας στην πύλη της μονής, και εμείς πίσω του. Φτάσαμε στην πόρτα που τότε έκλεινε, μας ξύπνησε η ανδρική φωνή του Ηγουμένου Αρσενίου Μάνδρεα, που ήρθε ο ίδιος να κλείσει την πύλη:

- Πόσα βήματα κάνατε, πατέρες;

- Έντεκα, απάντησε ο Πορφύριος.

- Καλά, μπορείτε να πάτε στην τράπεζα για δείπνο. Ο Κύριος μαζί σας. Θα ξυπνήσετε όταν αρχίσει ο Όρθρος.

Τρέξαμε στο νιπτήρα και πλυθήκαμε με κρύο νερό, πίνοντας και λίγο, αλλά σαν να μη διψούσα αν και δεν ήπια ούτε σταγόνα όλη την ημέρα. Πήγα στο κελί μου και ξάπλωσα στο σκληρό κρεβάτι διότι με πονούσαν τα κόκαλα και οι μύες από τον κόπο της ημέρας. Αλλά η ψυχή μου ήταν τοσο φωτισμένη και ευτυχισμένη. Σήμερα στο Άγιον Όρος έζησα το πρώτο θαύμα, γνώρισα έναν άγιο. Μια φλόγα πυρός.

Είπα νοερά το “Πάτερ ημών”, έκανα με το δεξί μου χέρι το σημείο του Τιμίου Σταυρού στο κρεβάτι μου και έπεσα σε βαθύ ύπνο.



ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ...http://www.agioritikovima.gr/agio-oros-athos/%CE%91%CF%83%CE%BA%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%91%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CE%9F%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%82/15613-aoratoi-akites



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΤΟ 80% ΤΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ...ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ.


Μόλις το 1/5 της ζήτησης σε κρέας, καλύπτει ακόμα και εν μέσω οικονομική κρίσης ο γεωργοκτηνοτροφικός κόσμος στη χώρα μας, αφού, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων Ν. Μεσημβρίας (ΚΓΒΖ), Δρ. Αθανάσιος Γκαρσέν, «οκτώ στα δέκα μοσχάρια που καταναλώνονται στη χώρα μας είναι εισαγόμενα». Στην γαλακτοπαραγωγή , η ζήτηση καλύπτεται σε ποσοστό 50%, όπως τόνισε ο ίδιος.

Παρόλο που στη χώρα μας υπάρχουν ντόπιες, αλλά και σπάνιες φυλές, , που θα μπορούσαν οι αγρότες/κτηνοτρόφοι να βελτιώσουν γενετικά και να έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα υψηλότερα κέρδη για την τσέπη τους και περιορίζοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής, ωστόσο το έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται, οδηγεί τους περισσοτέρους στην εισαγωγή ζώων κυρίως από τη Γαλλία. Στις σπάνιες φυλές στη χώρα μας συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων τα εξής:-βουβάλια, λίμνη Κερκίνης, βραχυκερατική φυλή, πρόβατα Φλώρινας και Σερρών, άλογα Πίνδου και ελληνικός εγχώριος χοίρος.

Κατά τον κ. Γκαρσέν, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές στους αγρότες/κτηνοτρόφους, ότι η εκτροφή εισαγόμενων ζωντανών είναι περισσότερο δαπανηρή, έναντι της “φροντίδας των ντόπιων, ενώ όπως σημείωσε ένας από τους λόγους που δεν προωθείται το ελληνικό, είναι κυρίως ότι οι κτηνοτρόφοι/αγρότες, δεν λαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε, έναντι των εισαγομένων, στα διάφορα σημεία πώλησης. 

Υπογράμμισε την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων, έτσι ώστε να παταχθεί και το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, που αποτελεί μεγάλη πληγή, τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές. Οσο για την πιστοποίηση των φυλών κρεοπαραγωγής, ο κ. Γκαρσέν επισήμανε ότι βρισκόμαστε πίσω έναντι άλλων χωρών και η όλη διαδικασία προχωρά σταθερά, αλλά με ιδιαίτερα βραδύ ρυθμό.

Μόνο η Ελλάδα διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων

Η μοναδική χώρα στον κόσμο που διαθέτει 24 φυλές αιγοπροβάτων είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με την γεωπόνο-ζωοτέχνη, Δρ. Σταματίνα Τριβιζάκη, προσθέτοντας δε ότι με 10- εκατ. αιγοπρόβατα συγκαταλεγόμαστε ανάμεσα στις 10 χώρες παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Όπως τόνισε, δυστυχώς αυτόν τον «θησαυρό» η χώρα μας δεν τον εκμεταλλεύεται, αφού όπως διευκρίνισε υπάρχει κενό στην σύνδεση της φυλής με κάποιο συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο στη συνέχεια θα μπορούσε οργανωμένα να προωθεί στο εξωτερικό, πετυχαίνοντας καλές τιμές και αναγνωρισιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο το πρωί, διοργανώνεται από το δήμο Σερβίων-Βελβεντού και το ΚΓΒΖ Νομού Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα «Πιστοποίηση Ελληνικών Φυλών Προβάτων, Βοειδών, Χοίρων και η διατήρηση των σπάνιων φυλών ζώων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: ΑΝ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΠΑΝΤΟΥΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ!


1"Έχουμε πολίτευμα που δεν αντιγράφει των άλλων τους νόμους, αλλά πιο πολύ είμαστε εμείς παράδειγμα σε μερικούς παρά μιμητές τους". 

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ως Έλληνας  μίλησε Ελληνικά. Μίλησε με λόγια απλά για το πόσο ωραίο είναι και πόσο μεγάλο να είσαι Έλληνας.

Παράκληση δείτε το βίντεο μαζί με τα παιδιά σας... 

Μια παραγωγή του Ροδίτη Βασίλη Χατζηβασίλη

Στην σημερινή εποχή που ζούμε ως Έλληνες, είμαστε το μόνο κράτος που υπέστημεν τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις που μας διοίκησαν τόσο πολύ ανθέλληνικότητα.

Μας μπέρδεψαν απο αριστερά, κεντρώα και δεξιά. Δεν κατάλαβαν αυτοί που ασκούσαν και ασκούν την εξουσία ότι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αυτοί που γέννησαν την δημοκρατία, μιλούσαν σε μια άλλη γλώσσα. Το να γεννηθείς Έλληνας είναι θέμα τύχης. Το να αισθανθείς Έλληνας και να αποκτήσεις την συνείδηση την Ελληνική είναι θέμα επιλογής και κατάλληλης παιδείας.

Σκηνοθεσία κείμενο μονταζ: Γιαννης Χατζηβασιλης
Φωνή Μεγάλου Αλέξανδρου: Αλέξανδρος Λαμπρίδης
Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης: Κωστής Νικολάκης
Κάμερα: Μανώλης Χατζηβασίλης Τ
Τίτλος τραγουδιού: Μανα του Αλεξανδρου
Στίχοι: Πάνος Θεοδωρίδης
Μουσική: Γιάννης Μαρκόπουλος
Τραγουδι: Γιώργος Νταλάρας
Παραγωγή: Μουσείο Βασίλη Χατζηβασίλη
Όλυμπος Κάρπαθος






ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΑ ΣΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ.


Δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες εφημερίδων όπως οι Sunday Times

Πληροφορίες για κανιβαλισμό και ανθρωποφαγία έκαναν την εμφάνισή τους σε βρετανικά μέσα ενημέρωσης. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο ακόμα και για γονείς που έφαγαν τα παιδιά τους ή για Βορειοκορεάτες που τρώνε πτώματα.
Αν και η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποτελεί προϊόν προπαγάνδας, σοκ έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι στη Βόρεια Κορέα υπάρχει λιμός, την ώρα που η ηγεσία της σκληραίνει τη στάση της σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.
Οπως αναφέρουν οι Sunday Times, πηγές της χώρας αναφέρουν ότι ένας άνδρας εκτελέστηκε, επειδή σκότωσε τα δύο παιδιά του για να τα φάει.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, άνδρας ξέθαψε το πτώμα του εγγονού του, ενώ ένας άλλος, τρελαμένος από την πείνα, έβρασε το παιδί του και έφαγε τη σάρκα του. 
Οι πληροφορίες δημοσιεύθηκαν στην Asia Press, η οποία δηλώνει ότι χρησιμοποιεί έναν αριθμό πολιτών-δημοσιογράφων που βρίσκονται σε βορειοκορεατικό έδαφος. 
Η Asia Press, που έχει την έδρα της στην Ιαπωνία, έκανε λόγο για μια «μυστική πείνα» που πλήττει τις επαρχίες της Βόρειας και Νότιας Χουανγκχαέ, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 άτομα.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι εκφράζονται φόβοι πως ο κανιβαλισμός επεκτείνεται στη χώρα.
Οι Sunday Times αναφέρουν ότι οι πληροφορίες θεωρούνται έγκυρες.
Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αρνηθεί, ούτε έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η χώρα επανέλαβε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, τονίζοντας ότι πραγματοποιεί το αίτημα του λαού της.



ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.


Σε διαφορετικές ημερομηνίες θα καταβάλλονται στο εξής οι συντάξεις προκειμένου, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, να μην δημιουργείται πρόβλημα στις τράπεζες εξαιτίας της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων την ίδια μέρα.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ μια ημέρα μετά.
Συγκεκριμένα, οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, οι συντάξεις των άλλων Ταμείων στις 31 του μηνός και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.
Χωρίς σύνταξη θα μείνουν από αυτόν το μήνα, περισσότεροι από 26.000 δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.
Ο ΟΑΕΕ παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ έως τις 28 του ίδιου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.




ΠΗΓΗ...http://troktiko.eu

Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ "ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ" ΣΤΟ FACEBOOK.


Η λύση για περισσότερα «μου αρέσει» στο Facebook
Η Nikon COOLPIX σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California αποκάλυψαν τον επιστημονικό τύπο για τις ιδανικές φωτογραφίες στο Facebook
Τ + Ζ + (Ε + Α + Χ)
ΣΕ (σωστή έκθεση) – Θ (θάμπωμα)
Θέλετε να πετύχετε φωτογραφίες που θα «αρέσουν» πιο πολύ στο Facebook; Αν ναι, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τραβήξετε και να ανεβάσετε σκηνές τοπίων παρά πορτραίτα. Μια νέα μελέτη της Nikon COOLPIX σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Berkeley της California έδειξε ότι οι φωτογραφίες που συγκεντρώνουν τα περισσότερα «Μου αρέσει» – τη σημερινή ηλεκτρονική ένδειξη αποδοχής από το κοινό – είναι αυτές που απεικονίζουν γραφικά τοπία, χαριτωμένα ζωάκια ή φωτογραφίες τροφίμων.
Η μελέτη, κατά την οποία 500 άτομα από όλη την Ευρώπη αξιολόγησαν ένα σύνολο 35 φωτογραφιών με ποικιλία θεμάτων και ποιότητας εικόνας, έδειξε ότι τα πορτραίτα ανθρώπων ή οι ομαδικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε εκδηλώσεις προκάλεσαν τις λιγότερες θετικές αντιδράσεις. Χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν τύπο τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως οδηγό για τις φωτογραφίες που θα τραβήξουν και θα δημοσιεύσουν, αν επιδιώκουν τις καλύτερες δυνατές αντιδράσεις από τους φίλους τους.
Ο τύπος
Τ + Ζ + (Ε + Α + Χ)
ΣΕ (σωστή έκθεση) – Θ (θάμπωμα)
Οι φωτογράφοι του Facebook θα πρέπει ίσως να συμπεριλάβουν ένα τοπίο (Τ) ή ένα ζώο (Ζ) στη φωτογραφία τους και, επίσης, να εστιάσουν στην προβολή ενός στοιχείου που εμπνέει (Ε) – για παράδειγμα, ενός ηλιοβασιλέματος – ή ενός αστείου (Α) ή χαριτωμένου (Χ) στοιχείου στη σύνθεσή τους. Ταυτόχρονα, η λήψη του φωτός στην πιο φυσική μορφή του (με άλλα λόγια, η επίτευξη της σωστής έκθεσης (ΣΕ) και η ελαχιστοποίηση του θαμπώματος (Θ)) παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο.
Σημαντικά είναι και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι φωτογραφίες με χαμηλή ανάλυση ή οι θαμπές φωτογραφίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να τραβήξουν τα βλέμματα, ενώ μια φωτογραφία με σωστό φωτισμό γίνεται πάντα καλύτερα αποδεκτή σε σχέση με μια φωτογραφία με αμυδρό φωτισμό ή υπερέκθεση στο φως. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι παρά τη δημοτικότητα των καλλιτεχνικών φίλτρων που αλλάζουν τα χρώματα και την υφή, το πείραμα έδειξε πως αυτά τα εφέ έχουν ελάχιστη έως καμία επίδραση στο ποσοστό των «Μου αρέσει» που αποσπά μια φωτογραφία.
«Σύμφωνα με τη μελέτη μας, αυτό που πραγματικά μετράει είναι το συναίσθημα και η ποιότητα», αναφέρει ο Dr. Paul Piff, ο οποίος διηύθυνε την ερευνητική ομάδα. «Όταν ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες ποιες φωτογραφίες θα κέρδιζαν την αποδοχή τους στο Facebook, αξιολογήσαμε επίσης τα συναισθήματά τους για κάθε φωτογραφία. Τα περισσότερα «Μου αρέσει» συγκέντρωσαν οι φωτογραφίες που ενέπνευσαν το θεατή, και σε αυτό υπερείχαν οι σκηνές με τοπία σε σχέση με αυτές που απεικόνιζαν άτομα. Οι σκηνές με άτομα προκαλούν κυρίως το συναίσθημα της ευτυχίας παρά έμπνευση. Παρόμοια, η κακή ποιότητα της φωτογραφίας εμποδίζει την ανάπτυξη συναισθημάτων. Αν κάποιος παρατηρήσει κόκκινα μάτια, σκηνές με κακό φωτισμό ή θαμπά πρόσωπα, οι πιθανότητες να επηρεαστεί από τη φωτογραφία είναι αισθητά λιγότερες.»
Μεθοδολογία
Για να καθορίσει τους λόγους για τους οποίους κάποιες φωτογραφίες «αρέσουν» περισσότερο, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της California ζήτησε από 500 άτομα από όλη την Ευρώπη να δουν 35 φωτογραφίες ταξινομημένες με τυχαία σειρά μέσα από πέντε θεματικές ενότητες που εμφανίζονται συχνά στα κοινωνικά δίκτυα.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ότι κοιτούσαν κάθε φωτογραφία στις Ενημερώσεις του Facebook στο προφίλ τους και ότι κάθε φωτογραφία είχε δημοσιευτεί από κάποιον γνωστό ή φίλο τους. Κατόπιν, ρωτήθηκαν αν θα έκαναν κλικ στο «Μου αρέσει» κάτω από τη φωτογραφία και τους ζητήθηκε να σχολιάσουν αν οι φωτογραφίες ήταν ελκυστικές και ποια ήταν τα συναισθήματά τους για αυτές.
Ανάμεσα στις 35 φωτογραφίες υπήρχαν πολλές φωτογραφίες ανθρώπων, τοπίων, μια σειρά φωτογραφιών σημαντικών γεγονότων, όπως γενέθλια ή γάμοι, πολλές φωτογραφίες ζώων και μια συλλογή φωτογραφιών τροφίμων. Ορισμένες φωτογραφίες εμφανίζονταν δύο φορές στο τεστ με τροποποιημένα τα φωτογραφικά τους στοιχεία, όπως το zoom, η ανάλυση, η έκθεση και το θάμπωμα. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν στοιχεία, όπως η διαφορά στις απαντήσεις μεταξύ της μεγεθυσμένης και της σμικρυμένης εκδοχής της ίδιας φωτογραφίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ποιότητα εικόνας και η σύνθεση έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο ποσοστό των «Μου αρέσει».
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την πρόσφατη κυκλοφορία της φωτογραφικής μηχανής Nikon COOLPIX S800c, η οποία συνδυάζει την ισχύ απεικόνισης μιας φωτογραφικής μηχανής Nikon με τις δυνατότητες σύνδεσης μιας έξυπνης συσκευής Android™. Το οπτικό zoom 10x, ο αισθητήρας εικόνας CMOS 16 megapixel με οπίσθιο φωτισμό και οι λειτουργίες κατά του θαμπώματος εξασφαλίζουν εξαιρετικές φωτογραφίες και video, που μπορείτε να ανεβάσετε άμεσα στο Internet μέσω WiFi χρησιμοποιώντας μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που διατίθενται στο Google Play™.
Ο Nicolas Gillet, Διευθυντής καταναλωτικών προϊόντων της Nikon Europe, δήλωσε: «Η έρευνα έδειξε ότι μπορείτε να αποτυπώσετε πραγματικά κορυφαίες στιγμές σε μια φωτογραφία, αλλά αν δεν αποτυπώσετε το φως με τον κατάλληλο τρόπο ή η φωτογραφία είναι πολύ θαμπή, μπορεί να μην τραβήξει την προσοχή που της αξίζει όταν την μοιραστείτε στο Internet. Με την COOLPIX S800c, δεν χρειάζεται πλέον να θυσιάζετε την ποιότητα της φωτογραφίας για χάρη της άμεσης αποστολής ή το αντίστροφο.»



ΠΗΓΗ...http://www.newsbomb.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ.


Προγράμματα πρακτικής άσκησης σε Ελλάδα και εξωτερικόΠλήρης οδηγός με το ποιοι και πού προσφέρουν αυτές τις θέσεις

Με την ανεργία στους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας να καλπάζει πάνω από το 56% στη χώρα μας, το υπουργείο Εργασίας προωθεί - μεταξύ άλλων - προγράμματα πρακτικής άσκησης. 

Πρόκειται για τα γνωστά stage, τα οποία προσφέρουν στους συμμετέχοντες περαιτέρω, επ΄ αμοιβή επιμόρφωση. Στο ίδιο πλαίσιο, προσφέρονται από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντίστοιχες θέσεις, στο αντικείμενο των σπουδών των νέων.

Το news.gr σας παρουσιάζει σήμερα έναν πλήρη οδηγό με το ποιοι και πού προσφέρουν αυτές τις θέσεις, για ποιο διάστημα, καθώς και με τις διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα προγράμματα, που τρέχουν αυτή την περίοδο, είναι δύο :

Το πρώτο αφορά στην απασχόληση 20.000 ανέργων νέων σε πρώτη φάση (και 25.000 στη συνέχεια), σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με πλήρη ή μερική απασχόληση, ως πρακτικά ασκούμενοι. Η απόκτηση της πρώτης εργασιακής εμπειρίας θα έχει διάρκεια πέντε μηνών, ενώ οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν στις αρχές Μαρτίου.

Στο πρόγραμμα έχουν δικαίωμα συμμετοχής:

- Άνεργοι νέοι, απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ηλικίας μέχρι 29 ετών, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους τρία χρόνια πριν από την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα. Οι ωφελούμενοι της κατηγορίας αυτής υπολογίζονται σε 20.000, οι οποίοι θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 460 ευρώ.
- Άνεργοι νέοι, απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέχρι 29 ετών. Οι ωφελούμενοι υπολογίζονται σε 25.000, οι οποίοι θα λαμβάνουν για κάθε μήνα εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης το ποσό των 400 ευρώ.

Η εκπαιδευτική πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα υποδειχθούν από τους παρόχους κατάρτισης και θα εγγραφούν σε Μητρώο Επιχειρήσεων, που θα συγκροτήσει ο δικαιούχος της δράσης.

EU - STARTER

Η δεύτερη δράση πρακτική άσκησης εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και προωθείται σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Η πρωτοβουλία EU - STARTER, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, απευθύνεται σε νέους μεταξύ 16 και 27 ετών, που είναι άνεργοι, αλλά διαθέτουν την κατάρτιση ή την επαγγελματική πείρα να αποκτήσουν μία πρώτη εργασιακή εμπειρία.

Στη χώρα μας, η δράση αφορά σε 50.000 νέους, οι οποίοι θα εργαστούν για ένα χρόνο (με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη) στους δήμους και συγκεκριμένα σε δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικούς σταθμούς, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κλπ.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.
Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 500 ευρώ και θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών των ΟΤΑ, χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό. 

Η επιλογή των νέων θα γίνεται κατά πάσα πιθανότητα από τους ίδιους τους φορείς και όχι μέσω ΑΣΕΠ, για λόγους επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών. Οι δήμοι θα υποβάλουν τα αιτήματά τους για τις θέσεις και τις ειδικότητες, που επιθυμούν να καλύψουν μέσω της πρακτικής άσκησης, και στη συνέχεια θα δημοσιεύουν την προκήρυξή τους, στα πρότυπα των προκηρύξεων Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), που δημοσιεύει το ΑΣΕΠ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Φεβρουάριο, ώστε μετά το Πάσχα να υπάρξουν οι πρώτες τοποθετήσεις ασκούμενων σε δήμους όλης της χώρας.

ΕΥΡΩΠΗ

Εδώ, οι θέσεις πρακτικής άσκησης προσφέρονται κάθε χρόνο σε πτυχιούχους, φοιτητές και γλωσσομαθείς, από έντεκα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι φορείς αυτοί προσλαμβάνουν τους ασκούμενους (stagiers) για χρονικό διάστημα από τρεις έως εννέα μήνες, με αμοιβή, και τους ανατίθενται καθήκοντα παρόμοια με εκείνα των χαμηλόβαθμων μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.

Η επιλογή τους γίνεται από τα ίδια τα όργανα και όχι από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Επιλογής Προσωπικού (EPSO), ενώ οι περίοδοι υποβολής αιτήσεων είναι συνήθως δύο φορές το χρόνο.

Οι ασκούμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται στα τμήματα ή στις υπηρεσίες κάποιου ευρωπαϊκού φορέα και έχουν την ευκαιρία, μέσα σε ένα πολυεθνικό περιβάλλον, να αξιοποιήσουν και να εξελίξουν τις γνώσεις, που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Παράλληλα, αποκτούν μοναδικές εμπειρίες για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων της Ένωσης, ενώ δημιουργούν δεσμούς, που μπορεί να τους φανούν χρήσιμοι για εύρεση μόνιμης θέσης εργασίας σε κάποιο φορέα της Ε.Ε μελλοντικά.

Απαραίτητο προσόν για να γίνει δεκτός ένας υποψήφιος σε θέση πρακτικής άσκησης είναι να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Επιπλέον, πρέπει να έχει πολύ καλή γνώση αγγλικών, γαλλικών ή γερμανικών, που είναι οι γλώσσες εργασίας των ευρωπαϊκών οργάνων.

Αυτό το διάστημα εκπνέουν οι προθεσμίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (έως 31 Ιανουαρίου), την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (έως 31 Μαρτίου) και την Επιτροπή των Περιφερειών (έως 31 Μαρτίου).

Όλα τα προγράμματα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι Νομικής ή Πολιτικών Επιστημών (νομική κατεύθυνση)
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Μαρτίου – 31 Ιουλίου ή 1η Οκτωβρίου – 28 Φεβρουαρίου
Πού: Λουξεμβούργο
Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων: 30 Σεπτεμβρίου (για το διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου) ή 30 Απριλίου (για το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου)

Πώς να υποβάλετε αίτηση: Εκτυπώστε και συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης στη διεύθυνσηhttp://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2008-10/formulaire_stage.pdf) και εν συνεχεία, στείλτε το μέσω ταχυδρομείου στη Μονάδα Ανθρώπινων Πόρων μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στη διεύθυνση: Court of Justice of the European Union, Bureau des stages, GEOS 3032, L-2925 Luxembourg.

Ελεγκτικό Συνέδριο της ΕΕ


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι που έχουν πτυχίο πανεπιστημίου σε τομέα ενδιαφέροντος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κυρίως νομικής κατεύθυνσης
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες 
Πού: Λουξεμβούργο 
Υποτροφία: 1.120 ευρώ/μήνα, εφόσον η περίοδος άσκησης είναι αμειβόμενη

Πώς να υποβάλετε αίτηση: συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://eca.europa.eu/portal/page/portal/aboutus/workingatthecourtofauditors/Traineeship . Για τυχόν απορίες ή διευκρινήσεις αποστείλετε e-mail στοstage@eca.europa.eu.

Επιτροπή των Περιφερειών

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: απόφοιτοι πανεπιστημίου που έχουν ολοκληρώσει τρία τουλάχιστον έτη σπουδών
Πότε: 16 Φεβρουαρίου – 15 Ιουλίου, ή 16 Σεπτεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου
Πού: Βρυξέλλες 
Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: έως 30 Σεπτεμβρίου (για την περίοδο Φεβρουαρίου-Ιουλίου) και έως 31 Μαρτίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου) 
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Υποτροφία:1.000 ευρώ/μήνα
Πώς να υποβάλετε αίτηση: στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://trainee.cor.europa.eu/Form.aspx?m=i&culture=en

Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι νομικής σε προχωρημένο στάδιο της επαγγελματικής τους κατάρτισης ή έρευνας στο ενωσιακό δίκαιο
Πότε: 1η Σεπτεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Προθεσμίες υποβολής των αιτήσεων: έως 30 Απριλίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου) και έως 31 Αυγούστου (για την περίοδο Ιανουαρίου).
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: τουλάχιστον 4 μήνες 
Πού: Στρασβούργο ή Βρυξέλλες
Υποτροφία: 1.100 ευρώ/μήνα
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση στοhttp://www.ombudsman.europa.eu/trainee/el/default.htm και στείλτε το ταχυδρομικώς μαζί με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στη διεύθυνση: European Ombudsman, 
1 avenue du Président Robert Schuman, CS 30403 
67001, Strasbourg Cedex, France.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι που έχουν αποκτήσει πτυχίο πανεπιστημίου μετά την ολοκλήρωση πανεπιστημιακών σπουδών διάρκειας τουλάχιστον τριών ετών
Πότε: 1η Mαρτίου – 31 Ιουλίου και 1η Οκτωβρίου - 28 Φεβρουαρίου
Πού: στις Βρυξέλλες, στο Λουξεμβούργο και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών 
Προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων: έως 1η Σεπτεμβρίου (για το διάστημα Μαρτίου-Ιουλίου) και έως 31 Ιανουαρίου (για το διάστημα Οκτωβρίου-Φεβρουαρίου)
Υποτροφία: 1.071,19 ευρώ/μήνα 
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στη διεύθυνση:https://ec.europa.eu/stages/online/contact/contact_en.cfm

Επιπλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να κάνουν την πρακτική τουςκάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ, μεταπτυχιακού (Master's) ή διδακτορικού τίτλου σπουδών. Η διάρκεια της άσκησης κυμαίνεται μεταξύ 3 έως 12 μηνών και οι πόλεις στις οποίες εργάζονται οι ασκούμενοι είναι οι εξής: Ίσπρα (Ιταλία), Καρλσρούη (Γερμανία), Χέελ (Βέλγιο), Πέττεν (Ολλανδία) ή Σεβίλλη (Ισπανία). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους όταν δημοσιευθεί ανοιχτή πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για ασκούμενους στον δικτυακό τόπο του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC)http://ec.europa.eu/dgs/jrc/index.cfm?id=3720

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι οικονομικών, χρηματοοικονομικών και μεταφραστικών τμημάτων, στατιστικής, διοίκησης επιχειρήσεων και νομικής. 
Διάρκεια περιόδου άσκησης: 3-6 μήνες
Που: Φρανκφούρτη (Frankfurt am Main) 
Υποτροφία: 850 ή 1.700 ευρώ τον μήνα, αναλόγως των καθηκόντων, των τίτλων σπουδών και του τόπου διαμονής
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης, online στη διεύθυνσηhttps://www.ecb.europa.eu/ecb/jobs/apply/html/jobsearch.en.html

Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίου που έχουν ολοκληρώσει τρία τουλάχιστον έτη σπουδών 
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 6 μήνες

Πότε: 16 Φεβρουαρίου – 15 Ιουλίου, ή 16 Σεπτεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου
Πού: Βρυξέλλες 
Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: 30 Σεπτεμβρίου (για την περίοδο Φεβρουαρίου- Ιουλίου) ή 31 Μαρτίου (για την περίοδο Σεπτεμβρίου- Φεβρουαρίου)
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στη διεύθυνσηhttps://trainee.eesc.europa.eu/Form.aspx?m=i&culture=en

Επίσης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή μπορούν να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους για διάστημα ενός έως 3 μηνών πτυχιούχοι ισότιμων σχολών αλλά και φοιτητές, χωρίς αμοιβή. 

Περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.traineeships-shortterm. Το έντυπο της αίτησης μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αποστέλλεται μέσω ταχυδρομείου στο Γραφείο Περιόδων Πρακτικής Άσκησης EESC, Officialresponsiblefortraineeships, 99 rueBelliard, B-1040 Brussels. 

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίου με επαγγελματική εμπειρία μικρότερη του ενός έτους
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 1-5 μήνες
Πού: κυρίως στο Λουξεμβούργο
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης για μια συγκεκριμένη προκήρυξη δυνατότητας πρακτικής άσκησηςhttp://www.eib.europa.eu/about/jobs/working/internships/index.htm?lang=en επισυνάπτοντας το βιογραφικό σας και μια συνοδευτική επιστολή

Εξάλλου στην ΕΤΕ μπορούν να κάνουν την πρακτική τουςνέοι πτυχιούχοι οικονομικών ή χρηματοοικονομικών σχολών, με μικρή ή καθόλου επαγγελματική εμπειρία, για χρονικό διάστημα ενός έως δύο έτη. Οι νέοι θα απασχοληθούν στο Λουξεμβούργο, ή στα γραφεία της Τράπεζας ανά την Ευρώπη, με αμοιβή της τάξης των 3.264 ευρώ το μήνα. Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση http://www.eib.europa.eu/about/jobs/working/graduate/index.htm?lang=en

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΕΑS)
Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υποψήφιοι με πτυχίο πανεπιστημίου τουλάχιστον επιπέδου Master σε τομέα σχετικό με τις δραστηριότητες των αντιπροσωπειών της ΕΕ 
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: τουλάχιστον 9 μήνες (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους 9 μήνες) για 20 θέσεις πρακτικής άσκησης για καθήκοντα πολιτικού χαρακτήρα, χρηματοδοτούμενες από την EEAS, στις αντιπροσωπείες της ΕΕ σε τρίτες χώρες 
Υποτροφία: από 2.300 έως 3.000 ευρώ/μήνα, ανάλογα με τη θέση 
Πώς να υποβάλετε αίτηση: Συμπληρώστε το έντυπο της αίτησης και στείλτε το αποκλειστικά στα σημεία επαφής των κρατών μελών. Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της EEAShttp://eeas.europa.eu/delegations/jed/index_en.htm

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: πτυχιούχοι πανεπιστημίων
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Μαρτίου και 1η Οκτωβρίου

Προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων: 15 Οκτωβρίου (για την περίοδο Μαρτίου), και 15 Μαΐου (για την περίοδο Οκτωβρίου) 
Πού: στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο, στο Λουξεμβούργο, καθώς και στα γραφεία πληροφόρησης που υπάρχουν στα κράτη μέλη και στα υποψήφια κράτη μέλη
Υποτροφία: 1.190,71 ευρώ / μήνα, εάν η πρακτική άσκηση γίνεται στις Βρυξέλλες
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://www.secure.europarl.europa.eu/parliament/public/traineeship/secured/pRequest.do?tab=1&typ=paid&language=en

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Ποιοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση: υπήκοοι χωρών της ΕΕ που έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον τον πρώτο κύκλο πανεπιστημιακών σπουδών
Διάρκεια της περιόδου άσκησης: 5 μήνες

Πότε: 1η Φεβρουαρίου - 30 Ιουνίου και 1η Σεπτεμβρίου - 31 Ιανουαρίου 
Προθεσμία υποβολής των αιτήσεων: 1η Ιουνίου έως 31η Αυγούστου για τις 80 θέσεις πρακτικής άσκησης του 2014
Πώς να υποβάλετε αίτηση: με ηλεκτρονικό έντυπο αίτησηςhttp://www.consilium.europa.eu/contacts/traineeships-office/paid-traineeships.aspx?lang=en




Πηγή: news.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...