Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ;



Ακόμη μία τραγωδία εκτυλίχθηκε σήμερα το πρωί στις τουρκικές ακτές με 12 νεκρούς πρόσφυγες από τη Συρία.

    Οι άνθρωποι πνίγηκαν όταν τα σκάφη που τους μετέφεραν από τα νοτιοδυτικά παράλια της Τουρκίας προς το νησί της Κω βυθίστηκαν, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

   Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ένα σκάφος που μετέφερε 16 Σύρους πρόσφυγες βυθίστηκε μετά τον απόπλου από την περιοχή του Ακίαρλαρ στη χερσόνησο του Μπόντρουμ και επτά άνθρωποι πνίγηκαν. Τέσσερις άνθρωποι διασώθηκαν και η ακτοφυλακή συνέχισε τις έρευνες για τα πέντε άτομα που αγνοούνται.

   Παράλληλα, βυθίστηκε και δεύτερο σκάφος που είχε αποπλεύσει από το Ακίαρλαρ με τον ίδιο προορισμό. Τρία παιδιά και μία γυναίκα πνίγηκαν, ενώ δύο άτομα επέζησαν και κολύμπησαν προς την ακτή φορώντας σωσίβια.

   Οι σοκαριστικές φωτογραφίες που δημοσιεύονται εδώ και λίγα λεπτά από μέσα σε όλη την Ευρώπη, τραβήχτηκαν από τους φωτορεπόρτερς του Reuters σε παραλία του Μπόντρουμ της Τουρκίας το μεσημέρι. Το νεκρό παιδί, που δεν δείχνει να είναι πάνω από 5 ετών, επέβαινε σύμφωνα με τις αναφορές στη δεύτερη βάρκα των προσφύγων. 

   Το χάσταγκ «KiyiyaVuranInsanlik», που σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά» έγινε trending story στο Twitter αφού οι φωτογραφίες αυτές αναπαρήχθησαν κατά κόρον.

   Οι εικόνες είναι σκληρές και επιλέξαμε να τις προβάλουμε ως έχουν θεωρώντας πως τα ντοκουμέντα αυτά στέλνουν ένα μήνυμα που πρέπει να ακουστεί προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να κρύβεται και να αλλοιώνεται κανένα μέρος του. Μόνο φέτος υπολογίζεται πως οι νεκροί πρόσφυγες στα νερά της Μεσογείου είναι πάνω από 2.500. 
























 Πηγή: www.lifo.gr

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ 7 ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ

Υπάρχει ακόμα μια διαδομένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι κάποιος με αγχώδη διαταραχή μπορεί απλά να «καλμάρει» ή κάποιος με κατάθλιψη μπορεί απλά να «αποδράσει από αυτήν», «να αλλάξει τρόπο σκέψης», «να δει τα πράγματα διαφορετικά» λες και είναι εύκολο να το πράξει, αλλά επιλέγει/προτιμά να μην το κάνει. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια.

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΖΕΛΟ 

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος ψευδών πεποιθήσεων και είναι καθήκον μας να μιλήσουμε ανοιχτά για τις προκαταλήψεις εις βάρος ανθρώπων που χρήζουν στήριξης, όχι απομόνωσης. Τα αρνητικά στερεότυπα δημιουργούν πολλές παρανοήσεις, οι οποίες αποξενώνουν ακόμη περισσότερο τους πάσχοντες από ψυχικές διαταραχές, σε μια κοινότητα που ήδη αισθάνονται απομονωμένοι.

   Οι πολλές πλάνες που περιβάλλουν τις διαταραχές ψυχικής υγείας μπορούν να καταστήσουν τη διαχείρισε τους δύσκολη και η έρευνα έχει καταδείξει ότι το στίγμα δρα ως τροχοπέδη στην αποτελεσματική θεραπεία τους.   Παρακάτω αναφέρουμε μερικούς από τους μύθους που κανείς δεν πρέπει να πιστεύει για τις ψυχικές ασθένειες και σε καμία περίπτωση να διαδίδει απερίσκεπτα στον περίγυρο του. 

Μύθος 1: Οι ψυχικές ασθένειες είναι μεταδοτικές. Για να καταρρίψουμε αυτό το μύθο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ συναισθημάτων και διαταραχών της ψυχικής υγείας. Οι πάσχοντες από ψυχικές ασθένειες βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αλλά αυτό είναι ένα υποπροϊόν της χημείας του εγκεφάλου και άλλων πιθανών παραγόντων που οδηγούν στην εκάστοτε κλινική διάγνωση.
   Αν και οι μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα - ιδιαίτερα τα αγχώδη- είναι μεταδοτικά, η ίδια η ψυχική ασθένεια, που σαφώς είναι κάτι πιο δύσκολα διαχειρίσιμη, δεν είναι. Δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη στον πληθυσμό.
   Παρά αυτή τη γνώση, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν(!), σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στην επιστημονική επιθεώρηση Memory & Cognition. Αυτή η πεποίθηση δε φέρει κανένα έρεισμα και σίγουρα είναι ψευδής, για να μην αναφέρουμε ότι επιδεινώνει τα αισθήματα απομόνωσης, όσων κατατρύχονται από την ψυχική ασθένεια. 

Μύθος 2: Η ψυχική ασθένεια προδιαθέτει σε βιαιότητα. Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να επιρρίπτουν ευθύνες σε ψυχικές ασθένειες για όσα αποτρόπαια εγκλήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η πρόσφατη εν ψυχρώ δολοφονία δύο δημοσιογράφων στη Βιρτζίνια. Ως αποτέλεσμα, διαιωνίζεται μια προκατάληψη που δεν είναι εύκολο να παρακαμφθεί. Και η πραγματικότητα είναι διαφορετική: μια διαταραχή της ψυχικής υγείας δεν σημαίνει ότι κάποιος πρόκειται να προβεί σε βίαιες πράξεις. Αντιθέτως, μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας είναι πιο πιθανό να είναι οι ίδιοι θύματα βίαιων εγκλημάτων, από αυτά που τα διαπράττουν. 

Μύθος 3: Είναι ασυνήθιστες. Λάθος. Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα βιώσει πρόβλημα ψυχικής υγείας σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό καθιστά πολύ πιθανό το ενδεχόμενο ότι κάποιος που γνωρίζετε θα υποφέρει από μία ψυχολογική διαταραχή. Πρέπει να είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε με θάρρος και να τον στηρίξετε.

Μύθος 4: "Όλα είναι στο μυαλό σου". Υπάρχει ακόμα μια διαδομένη πεποίθηση στην κοινωνία ότι κάποιος με αγχώδη διαταραχή μπορεί απλά να «καλμάρει» ή κάποιος με κατάθλιψη μπορεί απλά να «αποδράσει από αυτήν», «να αλλάξει τρόπο σκέψης», «να δει τα πράγματα διαφορετικά» λες και είναι εύκολο να το πράξει, αλλά επιλέγει/προτιμά να μην το κάνει. Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Όσοι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές είναι πράγματι εγκλωβισμένοι σε μία κλινική κατάσταση ανισορροπίας χημικών νευροδιαβιβαστών (μορίων που μεταβιβάζουν μηνύματα στον εγκέφαλο), για να μην αναφέρουμε ακόμη πιο περίπλοκες αιτιοπαθολογικές συσχετίσεις.
 Επιπρόσθετα, υπάρχουν και άλλα σωματικά συμπτώματα. Κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη μπορεί να δει αλλαγές στην όρεξη, πονοκεφάλους και δυσπεψία, τα οποία απλώς χειροτερεύουν το πρόβλημα. Κάποιος που βιώνει συνεχές έντονο άγχος μπορεί να είναι ευπαθής σε καρδιαγγειακά προβλήματα, προβλήματα στο στομάχι, να υφίσταται τις συνέπειες ενός αποδυναμωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμη και να υποφέρει από προβλήματα μνήμης.
   Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε κάποια στιγμή ότι ο "νους" είναι παράγωγο της δραστηριότητας ενός βιολογικού υποστρώματος, αυτού που ονομάζουμε εγκέφαλο - δίχως αυτό να απομειώνει αξιοθαύμαστο της λειτουργίας/ύπαρξης του. Η άυλη συνιστώσα που εσφαλμένα του αποδίδουμε περιπλέκει αχρείαστα το πως προσεγγίζουμε τις ψυχικές ασθένειες. 

Μύθος 5: Δεν μπορείς να ανακάμψεις από μια ψυχική ασθένεια. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι ίδια για κανέναν και χαρακτηρίζεται από πλειοτροπική έκφραση, όπως και πολυπαραγοντική αιτιότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η θεραπεία διαφέρει για τον καθένα. Η ψυχιατρική θεραπεία/αγωγή, τα φάρμακα και η εξωγενής στήριξη είναι όλα χρήσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση μιας ψυχικής διαταραχής και την παροχή βοήθειας στον πάσχοντα, ώστε να επανέλθει σε μια υγιή και παραγωγική ζωή.
   Επί παραδείγματι, η κατάθλιψη είναι απολύτως θεραπεύσιμη. Ωστόσο, όπως σε κάθε σοβαρή ασθένεια, απαιτείται ολοκληρωμένη, συνεχής, επιστημονικά τεκμηριωμένη φροντίδα και μια αποτελεσματική σχέση "εργασίας" ανάμεσα στον ασθενή και τον κλινικό, υποστήριξη, υπομονή και αγάπη από τα οικεία πρόσωπα. 

Μύθος 6: Η ψυχική ασθένεια προέρχεται από μια δύσκολη παιδική ηλικία. Οι συνθήκες της ζωής σίγουρα μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο, αλλά άλλοι παράγοντες έχουν εξίσου σημαντική επίδραση στις διαταραχές της ψυχικής υγείας. Οι αγχώδεις διαταραχές για παράδειγμα: πολλοί από τους πάσχοντες έχουν καλή παιδική ηλικία, παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να είναι ευπαθείς σε παθολογικό άγχος. 

Μύθος 7: Δεν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον που πάσχει από μια διαταραχή της ψυχικής υγείας. Τα αγαπημένα πρόσωπα είναι υψίστης σημασίας στο να βοηθήσουν κάποιον να το πάρει απόφαση και να αναζητήσει θεραπεία. Απαιτείται διερευνητικό πνεύμα και ανοιχτά μυαλά, ώστε κάποιος να μην παραβλέψει την διαταραχή της ψυχικής υγείας ενός αγαπημένου και να γίνει υποστηρικτικός, όπως απαιτεί η περίσταση. Τα μέλη της οικογένειας, οι φίλοι και οι σημαντικοί "άλλοι" έχουν την ευκαιρία να βοηθήσουν με έναν τρόπο μη επικριτικό - ακόμα κι αν είναι μόνο για να τους παροτρύνουν να πηγαίνουν στα ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό, να λαμβάνουν τα φάρμακα ή να επιμένουν σε μια καθημερινή ρουτίνα θεραπείας. 

  Υ.Γ.: Η "ευκολία" που παρέχει το σύγχρονο life-style, η αναλωσιμότητα των αγαθών και των ανθρώπων, το γρήγορο turn-over των συγκυριών, όλα μας προδιαθέτουν σε μία φυγόπονη στάση απέναντι στις πραγματικές δυσκολίες. Όταν κάτι πάει στραβά τείνουμε να επιλέγουμε την αποστασιοποίηση, τη φυγή και αναζητούμε την κανονικότητα -λες και αυτή υπάρχει, λες και εμείς οι ίδιοι είμαστε φορείς της.
 Θα ήταν όμορφο να επιδεικνύαμε μια πιο υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στους διπλανούς μας όταν οι περιστάσεις το απαιτούν και να μην τους εγκαταλείπουμε στα δύσκολα, λες και η αξία τους είναι "χρηματιστηριακής" φύσεως και υφίσταται μόνον όσο εξακολουθούν να αποδίδουν όφελος. 




Πηγή: www.lifo.gr

Street Tennis ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ



Street Tennis
ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ
Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 11.00π.μ. - 13.00μ.

Την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 11.00 έως 13.00 στην κεντρική οδό της Αριδαίας, την οδό Κύπρου, διοργανώνεται street tennis. Το street tennis παίζεται σε δρόμους και σε αλάνες με μπάλες πιο ελαφριές και πιο αργής αναπήδησης, με πιο χαμηλά φιλέ.


Έλα και εσύ στην παρέα μας, για ρακέτες και μπάλες θα φροντίσουμε εμείς.





ΠΟΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΩΣ ΝΤΥΝΟΜΑΣΤΕ

Υποστηρίζεται ότι τα ρούχα αποτελούν “προέκταση του εαυτού μας”. Μέσα στα κρυμμένα μηνύματα που αποκαλύπτονται από την προσεκτική παρατήρηση των ρούχων που φοράμε, υπάρχει και μία θεωρία που αντιτάσσεται στα πρότυπα της εποχής, παίρνοντας το μέρος ενός ξεχωριστού ενδυματολογικού τρόπου κάθε φορά που θέλουμε να εκφράσουμε το ιδιαίτερο του εαυτού μας.
Ρούχα που ταιριάζουν στο σώμα μας, στο στυλ μας, ή στη γενική τάση της μόδας που επιτάσσει κάθε φορά, η εκάστοτε εποχή. Οι γενικοί κανόνες ντυσίματος είθισται να κρίνουν την πορεία μίας επαγγελματικής συνέντευξης, μίας απλής συνάντησης, ενός πρώτου ραντεβού. Η εξωτερική εμφάνιση ωστόσο, όταν συνοδεύεται από ιδιαίτερα στοιχεία, ξεχωρίζει το ίδιο το άτομο, καθώς εκπροσωπεί την μοναδικότητά του. Η παρέκκλιση από καθιερωμένους τρόπους ντυσίματος τελικά μπορεί να αποδειχθεί υπέρ μας.
Όταν ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg, εμφανίστηκε με φούτερ και κουκούλα σε επίσημο ραντεβού με επενδυτές, πριν τη δημιουργία του δημοφιλέστερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι επενδυτές της Wall Street τον αποδοκίμασαν. Ένας από τους αναλυτές της ενδυματολογικής του επιλογής είπε χαρακτηριστικά, ότι από τον τρόπο που είχε ντυθεί, φαινόταν πως δεν τον ενδιέφερε και πολύ το θέμα. Άλλοι χαρακτήρισαν την εμφάνισή του, “σημάδι ανωριμότητας”.
Σύμφωνα με μια έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί προ καιρού από το Harvard Business School, φαίνεται πως ο περισσότερος κόσμος αντιμετωπίζει διαφορετικά κάποιον που κάνει ανορθόδοξες στιλιστικές επιλογές, ή παρουσιάζει αντισυμβατική συμπεριφορά. Όπως αναφέρει η Washington Post, η καθηγήτρια Φραντσέσκα Τζίνο παρατηρεί πως όσοι διακρίνονται από το πλήθος, αντιμετωπίζονται ως άτομα με υψηλότερο “στάτους” από τον υπόλοιπο κόσμο.
O ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg με φούτερ μπροστά σε επενδυτές
O ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg με φούτερ μπροστά σε επενδυτές
Σε κάποιο από τα πειράματα που διενεργήθηκαν, εξετάστηκε πώς στελέχη εταιρειών αντιμετώπιζαν εκπαιδευόμενους που φορούσαν κόκκινα αθλητικά παπούτσια, αλλά και πώς συμπεριφέρονταν οι υπάλληλοι επώνυμων καταστημάτων ρούχων σε πελάτες που έμπαιναν, φορώντας φόρμες και ρούχα γυμναστικής. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέληγαν σχεδόν στο ίδιο συμπέρασμα, η ιδιαίτερη και ασυνήθιστη εμφάνιση στην πραγματικότητα κάνει τον κόσμο να υπολογίζει περισσότερο τα άτομα που την υποστηρίζουν.
"Οι καθηγητές που φορούν T- shirts και έχουν μούσι, θεωρούνται από τον κόσμο, με τόσο υψηλό στάτους που δεν χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες".
Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι ο διαφορετικός τρόπος ντυσίματος συνδέεται με αρνητικές επιπτώσεις, αλλά και ότι η απόκλιση από “αποδεκτές” συμπεριφορές έχει κάποιο “κοινωνικό κόστος”. Τα συνεχή πειράματα ωστόσο, αποκαλύπτουν το αντίθετο. Η Τζίνο ως παράδειγμα, αναφέρει την ερώτηση που έθεσε σε υπαλλήλους των επώνυμων καταστημάτων Christian Dior, Armani, Burberry στο Μιλάνο. Ανάμεσα σε μία πελάτισσα που φορούσε φόρμες και σε κάποια που ήταν ντυμένη με φόρεμα και γούνα, έκριναν ότι η πρώτη θα ξοδέψει περισσότερα και ότι ήταν σε θέση να αγοράσει τις πιο ακριβές μάρκες του καταστήματος.
Προσπαθώντας να "χωρέσουμε" στη μόδα της εποχής
Προσπαθώντας να "χωρέσουμε" στη μόδα της εποχής
Οι φοιτητές παρομοίως, φαίνεται πως εκτιμούν περισσότερο τους καθηγητές που φορούν T- shirts και έχουν μούσι από κάποιον φρεσκοξυρισμένο με γραβάτα και επίσημα ρούχα. “Ο κόσμος τους αντιμετωπίζει ως τύπους που έχουν τα κότσια να κάνουν αυτό που κάνουν. Θεωρούν ότι πρόκειται για άτομα με τόσο υψηλό στάτους που δεν χρειάζεται να ακολουθούν τους κανόνες”, εξηγεί η καθηγήτρια. Η διάκριση αυτών των ανθρώπων έγκειται στο γεγονός πως όλα τα υπόλοιπα άτομα σε αυτό τον χώρο είναι απολύτως εναρμονισμένα και προσαρμοσμένα στο περιβάλλον τους που μετατρέπονται σε μάζα. 
 Οτιδήποτε λοιπόν, διαφέρει, αυτομάτως ξεχωρίζει. Αυτό δεν σημαίνει πως οι εν δυνάμει εργοδότες μας περιμένουν να μας δουν με αθλητικά σε μία συνέντευξη ούτε ότι ο τρόπος ντυσίματος καθορίζει σε απόλυτο βαθμό την συμπεριφορά κάποιου απέναντί μας. Όταν νιώθουμε άνετα όμως, μέσα σε ένα ρούχο, η εικόνα του εαυτού μας προσεγγίζεται θετικά, καθώς αποπνέουμε αέρα αυτοπεποίθησης. Γιατί η αποδοχή του εαυτού μας ξεκινάει πρώτα από εμάς. Μετά ακολουθεί η μόδα, η τάση, η ανάγκη για αποδοχή από ένα στημένο στυλ...
_________
  Πηγή: pathfinder.gr

ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΑΣΤΕΙΣ;

Το θέμα δεν είναι να βρεις από κάπου να πιαστείς. Ας πούμε ότι έχεις από κάπου να πιαστείς. Ας πούμε ότι έχεις από κάπου να αντλείς και αισιοδοξία και δύναμη και ομορφιά και ζωή και όλα τα θετικά συναισθήματα της οικουμένης. 
Το θέμα είναι αν αρκεί το να έχεις από κάπου να πιαστείς.
Γιατί μετά τι κάνεις; Κλείνεις τα αυτιά, κλείνεις τα μάτια, προσποιείσαι ότι όλο αυτό στο βαθμό που δεν σε αφορά ζωτικά δεν σε αφορά καθόλου, και πιάνεσαι από εκεί που έχεις να πιαστείς;
Πώς μπορείς να είσαι ευτυχισμένος στο ελληνικό φθινόπωρο του 2012;
Κι ας έχεις όλους τους λόγους.
(Έπειτα σκέφτομαι πως αυτή είναι η φτιαξιά μου. Πως ίσως πάντα κρυφοκαταθλιπτικός ήμουν, πώς μάλλον πάντα είχα θέμα με την ευτυχία και τη χαρά. Πως χρησιμοποιώ την κρίση ως πρόσχημα για να προβάλλω τα δικά μου θέματα. Έτσι δεν έκαναν άλλωστε οι περισσότεροι από όσους αυτοκτόνησαν; Έτσι δεν μας διδάσκουν οπίνιον μέικερς και ψυχολόγοι; Να μην αποδίδουμε τις αυτοκτονίες στα οικονομικά αίτια και μόνο, να θυμόμαστε ότι ο άνθρωπος είναι σύνθετο ον και πως αν δεν έχεις την προδιάθεση, ο κόσμος να χαλάει γύρω σου εσύ δεν φουντάρεις).
Αλλά αυτό δεν είναι ένα ποστ που θέλει να μιλήσει για εκούσιες αφαιρέσεις ζωής.
Αυτό είναι ένα ποστ που θέλει να αντιστρέψει το επιχείρημα: τι σημασία έχει αν έχεις ή δεν έχεις να πιαστείς από κάπου, όταν ο κόσμος χαλάει γύρω σου; Τι σημασία έχει το πόσο δυνατός είσαι ή από το πού μπορείς να αντλήσεις αισιοδοξία, όταν ο κόσμος χαλάει γύρω σου;
   Σχόλιο :
Ο κόσμος που χαλάει γύρω σου, από ανθρώπους είναι φτιαγμένος -για την ακρίβεια, είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι. Δυνατοί και αδύνατοι. Που έχουν να πιαστούν και που δεν έχουν να πιαστούν. Που την παλεύουν και που δεν την παλεύουν. Που βλέπουν το φως και πορεύονται προς τον ήλιο και που ρουφάνε το σκοτάδι και γίνονται σκιές. Μέσα στον κόσμο, υπάρχει κόσμος και κόσμος. Υπάρχει κόσμος που χαλάει και κόσμος που φτιάχνει. (μας μπερδεύει το "χαλάει" στην ενεργητική φωνή, γιατί καμιά φορά υπονοεί την παθητικότητά του: την έννοια του "καταστρέφεται". Αυτό όμως δεν κάνει όποιος καταστρέφει κάτι; Καταστρέφεται).
Υπάρχει κόσμος που χαλάει, λοιπόν, και κόσμος που δεν βλέπει ότι ο κόσμος χαλάει και κόσμος που δεν θέλει να πιστέψει ότι κόσμος χαλάει και κόσμος που δεν θα ηρεμήσει ποτέ αν δεν κάνει τα πάντα για να μην χαλάει ο κόσμος. Κι ας χαλάει ο κόσμος. Το θέμα δεν είναι αν χαλάει. Είναι -για όλους μας, δηλαδή για τον καθένα ξεχωριστά- τι κάνεις την ώρα που χαλάει. Πόσο δυνατός είσαι για να φτιάξεις στα χαλάσματα ζωή. Πόσο ευγενικός είσαι για να ψάξεις μέσα στο σωρό των χαλασμάτων ένα μικρό λουλούδι, ένα σπασμένο παιδικό παιχνίδι που ακόμα κουρδίζει και κουτσοπηγαίνει. Και παράγει ακριβώς τον ίδιο ήχο που έκανε και πριν το μεγάλο χαμό, δείχνοντάς σου πως υπάρχουν πράγματα που δεν μασάνε από χαμούς, που δεν ξέρουν τι είναι οι χαμοί, που είτε επιζούν είτε εξολοθρεύονται στους χαμούς, που ξέρουν μόνο από ζωή και θάνατο, και που γι'αυτό -για να κρατήσεις τη ζωή μέσα στο χαμό, μέσα στο θάνατο- αξίζει να τα περισώσεις, αξίζει να επιζήσουν.
Πάντα, ο Καλβίνο μας τα λέει ακόμα πιο επώδυνα: “Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που αφορά το μέλλον. Αν υπάρχει μια κόλαση είναι αυτή που υπάρχει ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε καθημερινά, που διαμορφώνουμε με τη συμβίωσή μας. Δυο τρόποι υπάρχουν για να μην υποφέρουμε.
Ο πρώτος είναι για πολλούς εύκολος: να αποδεχθούν την κόλαση και να γίνουν τμήμα της μέχρι να μην βλέπουν πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή προσοχή και διάθεση για μάθηση: να προσπαθήσουμε να μάθουμε και να αναγνωρίσουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο”.
        Σχόλιο: costinho
       Tο άρθρο δημοσιεύτηκε με τον τίτλο "Η τελευταία μέρα του καλοκαιριού",  old-boy.blogspot.gr

ΟΙ ΤΥΧΕΡΟΙ ΛΑΧΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ 17α ΠΟΖΑΡΙΤΙΚΑ



Μετά την κλήρωση που έγινε την Κυριακή 30 Αυγούστου στις 23:45:


1)
 2751 κερδίζει μία Υποτροφία από το Φροντιστήριο Αριστοτέλειο (Καρασσαβίδου-Στόγιου Νιβουρλή)

2)
1775 κερδίζει μία Τηλεόραση 40" FullHD προσφορά του Π.Σ. Λουτρακίου "Το Πόζαρ" 

3)
1702 κερδίζει ένα Tablet  προσφορά του Π.Σ. Λουτρακίου "Το Πόζαρ" 

4)
1599 κερδίζει ένα Ατμοσίδερο  προσφορά της Electronet Παντζαρτζίδης

5)
2152 κερδίζει ένα Νυφικό χτένισμα προσφορά της Μαίρη Πέτκου


τηλ. επικοινωνίας 6945351961

ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ


Επαφές του Αντιπεριφερειάρχη Θ. Θεοδωρίδη στην Αθήνα για σημαντικά ζητήματα της Π.Ε. Πέλλας


Στην Αθήνα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης όπου είχε επαφές με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Αντώνη Μανιτάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών για σημαντικά ζητήματα αρμοδιότητας της Π.Ε. Πέλλας.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρίδης συναντήθηκε με τον κ. Μανιτάκη στον οποίο έθιξε το σοβαρό θέμα της μεταφοράς μαθητών. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε τη σημασία του ζητήματος ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς που ξεκινά σε λίγες ημέρες. Ιδιαίτερα στην περίπτωση παιδιών ΑμεΑ και αυτών που φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία (Μουσικό Γυμνάσιο Γιαννιτσών κλπ) το ζήτημα είναι ακόμη πιο λεπτό και χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρίδης ζήτησε, άμεσα, να δοθεί λύση ώστε οι υπηρεσίες των Περιφερειών της Χώρας να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μεταφέρονται οι μαθητές στα σχολεία τους τη νέα σχολική χρονιά.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έδωσε τη διαβεβαίωση στον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι το μείζον θέμα της μεταφοράς μαθητών θα λυθεί πολύ σύντομα καθώς, εντός των προσεχών ημερών, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε νομοθετική πράξη για την επίλυση του θέματος, αφού τα προβλήματα στις περιφερειακές ενότητες για  την μεταφορά μαθητών είναι κοινά σε όλη τη Χώρα.


Επιπλέον ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης, συναντήθηκε με παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών και συζήτηση ζητήματα οικονομικής φύσεως που αφορούν τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών της Π.Ε. Πέλλας. 

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 2ης PELLA AGRO Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ



Στα εγκαίνια της 2ης PELLA AGRO ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας
Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης:«Με συνεργασία και έμφαση στον αγροτικό τομέα θα έρθει η ανάπτυξη στον Τόπο μας»


Στα εγκαίνια της 2ης PELLA AGRO παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας και Προγραμματικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Η έκθεση πραγματοποιείται για  27η συνεχή χρονιά στην Κρύα Βρύση, βρίσκεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της ΠΑΣΕΓΕΣ και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και γίνεται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, του Δήμο Πέλλας και του Επιμελητηρίου Πέλλας.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε, αρχικά, στην ιστορία του θεσμού, που ο ίδιος, ως Δήμαρχος Κρύας Βρύσης για πρώτη φορά εισήγαγε στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, σχολιάζοντας τις τρέχουσες εξελίξεις τόνισε μεταξύ άλλων, ότι, μόνο με στήριξη του πρωτογενούς τομέα και την προώθηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πελλαίας Γης στις διεθνείς αγορές , θα επιτευχθεί η απαραίτητη εξωστρέφεια της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας για να έρθει η ανάπτυξη στον Τόπο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρίδης «…η ανάπτυξη είναι η απάντηση στην κρίση…». Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας συνεχάρη όλους τους συντελεστές και, ιδιαίτερα, τα στελέχη του Δήμου Πέλλας για την επιτυχημένη διοργάνωση και σημείωσε ότι τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες απαιτούν τη συνεργασία όλων των τοπικών και παραγωγικών φορέων της Πέλλας για να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συμμετέχει με εκθεσιακό περίπτερο στο οποίο, περίοπτη θέση έχουν τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή μας,  νωπά και μεταποιημένα, από διάφορες επιχειρήσεις, οικοτεχνίες, βιοτεχνίες κλπ. Επίσης, στο περίπτερο υπάρχει πλούσιο έντυπο ενημερωτικό, τουριστικό υλικό για τους επισκέπτες της έκθεσης.

Πρώτη ημέρα των εγκαινίων και την παράσταση «έκλεψε» η συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και, ειδικότερα, η κα Ελένη Τομπουλίδου, η οποία προβάλλει την ποντιακή κουζίνα με τις γαστρονομικές της δημιουργίες και έλαβε το χάλκινο μετάλλιο σε διεθνή διαγωνισμό μαγειρικής στην έκθεση Detrop. Η κα Τομπουλίδου, παρασκεύασε επί τόπου και κέρασε τους επισκέπτες του περιπτέρου με το χειροποίητο έδεσμα «περέκ». Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε το περίπτερο της ΠΚΜ – Π.Ε. Πέλλας δίνοντας συγχαρητήρια στους συντελεστές για τη συμμετοχή και για το event που πραγματοποιήθηκε και κέρδισε τις εντυπώσεις. Στην διαμόρφωση του περιπτέρου της Π.Ε. Πέλλας και στην εκδήλωση γευσιγνωσίας συνέβαλαν ο κ. Σίμος Τομπουλίδης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.κ. Κατερίνα Καλαϊτζίδου, Νικολέτα Μπασινά και Δέσποινα Σεραφείμ και οι συνεργάτες του κ. Αντιπεριφερειάρχη κ.κ. Δημήτρης Τσουφλίδης και Γιάννης Τσίκος.

Μετά την τελετή των εγκαινίων και το εθιμοτυπικό κόψιμο της κορδέλας οι εκπρόσωποι τοπικών, παραγωγικών και άλλων φορέων επισκέφθηκαν τον στεγασμένο χώρο όπου βρίσκονται τα περίπτερα των εκθετών - επαγγελματιών της έκθεσης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Πέλλας Γιώργος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας – Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, οι κ.κ. Δήμαρχοι Πέλλας και Έδεσσας Γρηγόρης Στάμκος και Δημήτρης Γιάννου αντίστοιχα, η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο Διοικητής της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Στρατηγός Χρήστος Καρυώτης, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπύρος Μάμαλης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πέλλας κα. Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος, ο Πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Πέλλας Στέργιος Αντωνίου, οι πρώην Βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Διονύσης Σταμενίτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πέλλας, δημοτικοί σύμβουλοι, τοπικοί σύμβουλοι και εκατοντάδες πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους  την εκδήλωση.


Η PELLA AGRO θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015.






ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...