Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

«Θέλουν να στείλουν στις καλένδες το Φράγμα Αλμωπαίου, αλλά δεν θα τους περάσει»! Ο Καρασμάνης αποφασισμένος να φέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις μεθοδεύσεις – ντροπή του Υπουργείου!



«Θέλουν να στείλουν στις καλένδες το Φράγμα Αλμωπαίου, αλλά δεν θα τους περάσει»!
Ο Καρασμάνης αποφασισμένος να φέρει στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή τις μεθοδεύσεις – ντροπή του Υπουργείου!
 Αδιανόητα είναι αυτά που συμβαίνουν με την κατασκευή του Φράγματος Αλμωπαίου. Ενός έργου τεράστιας σημασίας και πολλαπλής χρησιμότητας, που θα αρδεύσει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Σκύδρας, των Γιαννιτσών αλλά και της Αλμωπίας, και θα δημιουργήσει δεκάδες ή και εκατοντάδες θέσεις εργασίας ως τουριστικός πόλος έλξης επισκεπτών. Το σημαντικότερο δε, είναι ότι θα αποτελέσει και ένα έργο ανεκτίμητης περιβαλλοντικής σπουδαιότητας, καθώς θα προστατεύει τον υδροφόρο ορίζοντα, και θα διοχετεύσει νερό στην τάφρο 66 που σήμερα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στο περιβάλλον!
Σε δύο απαντήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σε αντίστοιχες Ερωτήσεις του Γιώργου Καρασμάνη για το μείζον αυτό θέμα, η ηγεσία του ¨καταφέρνει¨ να αποκαλύψει μια εικόνα (επιεικώς) τραγελαφική: Στην πρώτη Ερώτηση του Ιανουαρίου 2017, μας λέει ότι εκκρεμεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Αλλά, ώ του θαύματος, και στη δεύτερη Ερώτηση Καρασμάνη, δεκατρείς μήνες αργότερα, η απάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου είναι – πάλι – ότι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων… εκκρεμεί!
                       ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ
Δηλαδή, χωρίς ίχνος ντροπής, χωρίς ίχνος πολιτικής ευθιξίας, μας λέει ότι, μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει εγκριθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015, καρκινοβατεί επί τρία και πλέον χρόνια! Και ο λόγος είναι πλέον καταφανής και πασιφανής: Διότι το έργο έχει ¨κουσούρι¨, έχει τη ¨σφραγίδα¨ της Νέας Δημοκρατίας! Γι’ αυτό κάνουν κι΄ αυτοί ό,τι έκαναν και άλλες Κυβερνήσεις στο παρελθόν: Θέλουν να το στείλουν ¨στις καλένδες¨! Ένα έργο πνοής για το οποίο ο Καρασμάνης στο σύντομο διάστημα της υπουργίας του έτρεξε τις διαδικασίες με ταχύτητες φωτός… Και γι’ αυτό και εντάχθηκε ως τρίτο έργο στα συνολικά δέκα έργα που προτάθηκαν στο ¨πακέτο Γιουνγκέρ¨!
Οι απαντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ξεπερνούν κάθε όριο ανακολουθίας. Είναι εξωφρενικές: Στη μία λέει ότι θα μετρήσει η ¨συμπληρωματικότητα/διαχρονικότητα¨ και θα πάρουμε μεγαλύτερη βαθμολογία-μόρια από προηγούμενο Πρόγραμμα… Στη δεύτερη, γυρνάνε από την άλλη πλευρά το δίσκο στο γραμμόφωνο, και μας απαντάνε ότι θα μετρήσουν τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά!
Τους πληροφορούμε λοιπόν ότι: Για κακή τους τύχη, το Φράγμα Αλμωπαίου, ΠΛΗΡΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΚΡΙΤΗΡΙΑ! Και της συμπληρωματικότητας και τα περιβαλλοντικά. Και, επιπλέον, έχει και ΠΛΗΡΗ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. Συνεπώς, είτε το θέλουν είτε όχι, το μεγάλο αυτό έργο Ζωής για την Πέλλα, θα προχωρήσει και θα κατασκευαστεί. Ο Καρασμάνης δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε ένα χιλιοστό! Το Φράγμα Αλμωπαίου θα γίνει… Θα το φτάσει, αν χρειαστεί, μέχρι και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου και θα αποκαλύψει τα πάντα! Σε κάθε περίπτωση, το επαναφέρει άμεσα στη Βουλή, ώστε ο Υπουργός να υποχρεωθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του και τις προθέσεις του, μετά από τον τραγέλαφο που έχει δημιουργήσει.
Και όχι μόνον αυτό… Αλλά και για να υποχρεωθεί επιτέλους ο κύριος Αποστόλου να προκηρύξει το Μέτρο 4.3.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (που έχει εγκριθεί αυτούσιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή), με τα 436 εκατομμύρια που ο Καρασμάνης έχει διασφαλίσει για αρδευτικά έργα και τα οποία μουχλιάζουν ακόμη στα κοινοτικά ταμεία αναξιοποίητα και ανεκμετάλλευτα!
ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ                                                                         26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ



  Για 5η συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και Σύλλογος διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης διοργανώνει στην Κρύα Βρύση σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Με κεντρικό σύνθημα «Ο Πολιτισμός Ενώνει! Μη μένεις αμέτοχος!» ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης διοργανώνουν για 5η συνεχόμενη χρονιά ένα διαφορετικό πολιτιστικό φεστιβάλ το τριήμερο 8, 9 και 10 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κρύας Βρύσης (Ελευθερίου Βενιζέλου με Μεταξά γωνία στην Κρύα Βρύση) με τον τίτλο «Του Κάμπου τα Καμώματα».
Στο φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου, συμμετέχουν σχολεία, αλλά και φορείς από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι διοργανωτές ετοιμάζουν ήδη το φετινό πρόγραμμα το οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών και μοντέρνων χορών, προβολές ταινιών, παρουσιάσεις εκπαιδευτικών και άλλων προγραμμάτων, θεατρικές παραστάσεις και άλλα δρώμενα. Το φεστιβάλ έχει την υποστήριξη του Δήμου Πέλλας και της ΔΗΚΕΠΑ Πέλλας.
Όσοι φορείς – σχολεία – σύλλογοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο τριήμερο φεστιβάλ μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Αλέξανδρο Ταγκούτα στο 6972-283926


Βίντεο παλιότερων διοργανώσεων:

Let’s do it Greece - Κυριακή 29 Απριλίου: Κορυφαία δράση εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα


Κυριακή 29 Απριλίου: Κορυφαία δράση εθελοντισμού σε όλη την Ελλάδα

Την Κυριακή 29 Απριλίου χιλιάδες εθελοντές θα συντονιστούν στην πανελλήνια εθελοντική Εκστρατεία “Lets do it Greece – Γίνε η Αλλαγή που περιμένεις”,  καθαρίζοντας, ομορφαίνοντας και αναβαθμίζοντας περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
H φετινή πανελλαδική εκστρατεία τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.
Στόχος της εκστρατείας είναι να αναδείξουμε το όμορφο πρόσωπο της πατρίδας μας,  το πρόσωπο της χαράς, της ζωντάνιας, της δημιουργίας. Διοργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά, που αγάπησαν τον εθελοντισμό μέσα από το σχολείο και πλέον αποτελεί τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη περιβαλλοντική Δράση της χώρας.
Με τη φετινή θεματική να επικεντρώνεται στους φοιτητές, τους μαθητές και τους νέους της χώρας μας, σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν ήδη ξεκινήσει εντυπωσιακές δράσεις στο πλαίσιο της “Σχολικής εβδομάδας εθελοντισμού”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Σύλλογοι, φορείς, δήμοι και ομάδες φοιτητών από Πανεπιστήμια προετοιμάζονται για δυναμικές δράσεις εθελοντισμού σε κάθε γωνιά της Ελλάδας την Κυριακή 29 Απριλίου!
Όλες οι δρασεις αποτυπώνονται στον Πανελλαδικό Χάρτη Δράσεων της εκστρατείας. Τα σημεία δράσεων αυξάνονται συνεχώς και εκτιμάται ότι φέτος θα ξεπεράσουν τον αριθμό-ρεκόρ των 1.500 δράσεων πανελλαδικά.
Οι εθελοντές, που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν την ημέρα των δράσεων, καλούνται να επιλέξουν τη δράση της περιοχής τους στο www.letsdoitgreece.org  και, την Κυριακή 29 Απριλίου, να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο να καθαρίσουν, να προστατέψουν και να αναδείξουν τις ομορφιές της πατρίδας μας.


Στην έκθεση FRESKON συμμετέχουν και φέτος επιχειρήσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας



Στην έκθεση FRESKON συμμετέχουν και φέτος επιχειρήσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Με επτά (7) επιχειρήσεις εκπροσωπείται η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στη φετινή FRESKON.

«Η έκθεση αποτελεί κορυφαίο γεγονός στον κλάδο της διακίνησης φρούτων και λαχανικών αφού πρόκειται για μια καθαρά επαγγελματική έκθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας οι παραγωγοί, οι έμποροι και όλοι οι άνθρωποι της αγοράς ανταλλάσουν απόψεις, επιτυγχάνουν συμφωνίες και προχωρούν σε συνέργειες. Εύχομαι καλή επιτυχία στους επαγγελματίες που συμμετέχουν. Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας συνεχίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της, την προσπάθεια των τοπικών επιχειρήσεων για ανάπτυξη των εργασιών τους και προβολή των ποιοτικών χαρακτηριστικών της περιοχής της Πέλλας» σημείωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Αναλυτικά στην έκθεση, η οποία πραγματοποιείται το τριήμερο 26-28/04/18 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης πρόκειται να παρουσιάσουν τις υπηρεσίες και να προβάλλουν τα προϊόντα τους οι παρακάτω εταιρείες:

1. ‘ΡΟΔΙ ΠΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. ‘POM STAR’
2. ΒΛΑΔΙΚΑΣ Α. ΙΩΑΝΝΗΣ ‘FRUITLAND’
3. ΣΑΜΑΡΑΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΜΟΝ. Ι.Κ.Ε. ‘SAMANDUST ZEOLITE CLEAN’
4. Α.Σ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ
5. ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Ε.
6. Α.Σ. ΠΕΛΛΑΣ ‘A.C. PELLA
7. ΓΑΙΑ ΠΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε.

Η συμμετοχή των παραπάνω επιχειρήσεων υποστηρίζεται από στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας που θα βρίσκονται κοντά στις επιχειρήσεις στο περίπτερο 13 της Δ.Ε.Θ.

«Σώστε τις Μέλισσες». ΟΜΣΕ: Ναι στην πλήρη απαγόρευση των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες


Για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες αγωνίζεται η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ως μέλος του συνασπισμού «Σώστε τις Μέλισσες». Με αφορμή σχετική ψηφοφορία την 27η Απριλίου για την επέκταση της απαγόρευσης χρήσης ενονικοτινοειδών στην ΕΕ, η ΟΜΣΕζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ Βασίλης Ντούρας αναφέρει τα εξής: Στις 27 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σχετικά με την επέκταση των περιορισμών σε όλες τις υπαίθριες χρήσεις των νεονικοτινοειδών, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι οι τρεις δραστικές ουσίες (κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη) «δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ασφαλείς λόγω των αναγνωρισμένων κινδύνων για τις μέλισσες».
Ο συνασπισμός «Σώστε τις Μέλισσες», μέλος του οποίου είναι και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, αγωνίζεται για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες. Η θέση αυτή υποστηρίζεται όχι μόνο από την εμπειρία των μελισσοκόμων, που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα αλλά και από πληθώρα έγκυρων επιστημονικών μελετών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που με πρόσφατη γνωμοδότησή της επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για τις μέλισσες, συμπεραίνοντας: «Για όλες τις υπαίθριες χρήσεις αυτών των ουσιών, υπάρχει τουλάχιστον μία πτυχή της αξιολόγησης που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι συνολικά αυτά τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες».
Τα συμπεράσματα της ΕΑΑΤ έχουν θέσει τους τροχούς σε κίνηση και δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι πλέον καιρός τα κράτη μέλη να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ότι τα νεονικοτινοειδή δεν θα απειλούν πλέον τους επικονιαστές. Σ’ αυτούς βασίζεται η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης, όπως τεκμηριώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου η εμπειρία από την τουλάχιστον επταετή μερική απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών απέδειξε ότι δεν χάθηκαν (ούτε καν μειώθηκαν οι σοδειές) και δεν πείνασαν ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι αγρότες».
Και η επιστολή Ντούρα καταλήγει: Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ήδη ότι τουλάχιστον 9 κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στην Επιτροπή (μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και θα ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης στις 27 Απριλίου. Ζητάμε από σας να βάλετε την Ελλάδα στην ίδια ομάδα. Ψηφίστε υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σώστε τις μέλισσες.




ΠΗΓΗ...http://www.ypaithros.gr

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...