Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia στο πλαίσιο της εθελοντικής προσφοράς διοργανώνει Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας για τη στήριξη της Τράπεζας Αίματος του Συλλόγου. 

Δίνοντας λίγα λεπτά από το χρόνο μας χαρίζουμε ζωή και ταυτόχρονα αποτοξινωνόμαστε και νιώθουμε ευεξία και αναζωογόνηση.

Πού και πότε: Πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Τρίτης 3 Νοεμβρίου στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας.





Προσεχής δραστηριότητα



Την πρώτη μέρα του Νοεμβρίου ο 
Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας - Hellenic mountaineering club of Aridaia έχει προγραμματίσει ανάβαση στη λιγότερο γνωστή κορυφή του Πινόβου, τη Μύτη. Πρόκειται για την προκορφή που φαίνεται από τον κάμπο της Αλμωπίας και η οποία βρίσκεται πριν από την Κορφούλα, την ψηλότερη κορυφή του Πινόβου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ανάβαση ξεκινάει από τις κεραίες πάνω από τη Θηριόπετρα, επομένως μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ αν διατίθενται δύο-τρία εκτός δρόμου οχήματα ή αγροτικά. Αν βρεθούν τα οχήματα θα μεταφέρουν την ομάδα μέχρι τις κεραίες και από εκεί θα πάρουμε το μονοπάτι στο δάσος. Αν δε βρεθούν τα οχήματα μέχρι το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί και πάλι ανάβαση στο Πίνοβο, πιθανότατα από Αετοχώρι.

Βαθμός Δυσκολίας: ΔΥΣΚΟΛΗ για Μύτη (ΜΕΤΡΙΑ αν πάμε από Αετοχώρι στην Κοιλάδα των Βράχων)
Ώρες Πορείας: ~8 συνολικά (~5 για κοιλάδα)

Εξοπλισμός: Μπότες Ορειβασίας, σακίδιο, αδιάβροχο, ατομικά τρόφιμα, νερό, στεγνή αλλαξιά, ζεστά ρούχα για τη στάση, γάντια-σκούφο (;)
Όποιος μπορεί να διαθέσει ένα εκτός δρόμου όχημα ή αγροτικό για τη μεταφορά από τη Θηριόπετρα ως τις κεραίες ας ενημερώσει. Είναι γύρω στα 7 χιλιόμετρα χωματόδρομος.

Πληροφορίες στα μέλη του ΔΣ. και στο eosaridaias @ hotmail.com




ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Ενημερωτικό σημείωμα για τα νέα Προγράμματα Απασχόλησης
Από το Γραφείο της Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου ανακοινώνονται τα νέα προγράμματα απασχόλησης που θα υλοποιηθούν  εντός 6 μηνών για 104.000 ανέργους.
Εκτός από τα προγράμματα άμεσης υλοποίησης είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων εργασίας από τον Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου,  διάρκειας 8-12 μηνών.  Οι προσωρινές θέσεις  αποτελούν  κοινωνικό αντιστάθμισμα στα μέτρα λιτότητας.
Τα προγράμματα σχεδιάστηκαν με μια διαφορετική φιλοσοφία, ώστε να υποστηρίζουν πραγματικά τον άνεργο και όχι τους φορείς και τους μεσάζοντες της επαγγελματικής κατάρτισης.
Τα νέα προγράμματα απευθύνονται στους δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας,  ενισχύοντας τις επιχειρήσεις στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης,  με την προϋπόθεση όμως ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίζει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Τα προγράμματα απασχόλησης πλέον  δεν  θα υπερτιμούν την επαγγελματική κατάρτιση και θα υποτιμούν την εργασίαΑυτό που συνέβαινε μέχρι πρότινος, να κατευθύνεται δηλαδή το 60 ή ακόμη και το 70% των διατιθέμενων πόρων στους παρόχους κατάρτισης και μόλις το 30% στους ανέργους, τελειώνει. Η αναλογία αντιστρέφεται ώστε τα 1, 4 δις του ΕΣΠΑ για τους ανθρώπινους πόρους την περίοδο 2014-2020 να πάνε στους ανέργους.
 Η  εξασφάλιση δουλειάς σε ικανό αριθμό ανέργων για αρκετό χρονικό διάστημα τονώνει την αγορά, ανατροφοδοτώντας έτσι την οικονομία, η οποία ανακτά σταδιακά την παραγωγική της δυναμική και μαζί τη δυνατότητα να δημιουργεί πραγματικές δουλειές

Αναλυτικά τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν  στους επόμενους έξι μήνες

1.      Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους
μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών.
Έναρξη προγράμματος Δεκέμβριος 2015

2.      Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης  5.000 νέων ανέργων έως 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες  από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. 
Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.

3.      Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης  5.000 νέων ανέργων έως 25-29 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες  από την έναρξη της δραστηριότητάς τους. 
Έναρξη προγράμματος Ιανουάριος 2016.

4.      Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθησή τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση.
Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

5.      Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για            10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. 
Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016

6.       Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 άνεργους νέους ηλικίας 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στον χώρο εργασίας και, στη συνέχεια, ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση  διάρκειας 12 μηνών. 
Έναρξη προγράμματος Φεβρουάριος 2016.

7.      Πρόγραμμα συμβουλευτικής, επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων  και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς. 15.000 άνεργοι
Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016

8.      Πρόγραμμα προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών
Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016

9.      Πρόγραμμα προώθηση της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία startups.
Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016

10. Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Έναρξη προγράμματος Μάρτιος 2016

11.   Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής   κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για τις ηλικίες 29-64 ετών.  Το πρόγραμμα απευθύνεται σε 26.000 άνεργοι


12.   Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ

ΚΑΤΑΦΟΡΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΝΟΜΙΜΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ


Μέσα σε μια νύχτα τα ορεινά έγιναν πεδινά για την Εξισωτική Αποζημίωση.

            Τον αιφνιδιαστικό αποκλεισμό εκατοντάδων γεωργών και κτηνοτρόφων του Νομού Πέλλας – αλλά και άλλων Νομών της χώρας -  από τη φετινή Εξισωτική Αποζημίωση για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στηλιτεύει με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. Γιώργος Καρασμάνης.
            Παρά τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς και Οδηγίες και τα οριζόμενα στην ίδια την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Εξισωτική Αποζημίωση του 2015, που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 11 Μαΐου, εκατοντάδες αγρότες που μέχρι τώρα εισέπρατταν τα τελευταία χρόνια νόμιμα και κανονικά την Εξισωτική Αποζημίωση εξεπλάγησαν αρνητικά, όταν κατά την υποβολή των δικαιολογητικών τους, τους δηλώθηκε ότι από φέτος δεν είναι δικαιούχοι, γιατί οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις μετατράπηκαν από ορεινές σε πεδινές κατ΄ εφαρμογή των συγχωνεύσεων Δήμων του Σχεδίου Καλλικράτη, αναφέρεται στην ερώτηση του κ. Καρασμάνη.
            Όμως, το Σχέδιο Καλλικράτη υφίσταται και ισχύει από το 2010 και ουδέποτε μέχρι τώρα δεν υπήρξε με βάση τις συγχωνεύσεις Δήμων και Κοινοτήτων καμία αλλαγή στα κριτήρια καθορισμού των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας, στις οποίες οι αγρότες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά δικαιούνται την Εξισωτική Αποζημίωση.
            Με την ερώτησή του ο κ. Καρασμάνης ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το τι άλλαξε ξαφνικά και περιοχές που εδώ και πέντε χρόνια από την εφαρμογή του Καλλικράτη χαρακτηρίζονταν ορεινές και μειονεκτικές βρέθηκαν μέσα σε μια νύχτα να μην ανήκουν στην κατηγορία αυτή και οι αγρότες που κατοικούν μόνιμα σε αυτές να στερούνται σημαντικών πόρων από την ενίσχυση της Εξισωτικής Αποζημίωσης.
            Παράλληλα, ο κ. Καρασμάνης, ζητά να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο για το τι μέτρα προτίθεται να λάβει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να αρθεί η εν λόγω κατάφορη αδικία και να μπορέσουν απρόσκοπτα μέχρι το 2020, με βάση το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, οι μέχρι τώρα νόμιμοι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης να εισπράττουν τις ενισχύσεις τους.

 (ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Καρασμάνη στη Βουλή)
.

          Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Κατάφορη αδικία σε βάρος νόμιμων δικαιούχων της εξισωτικής αποζημίωσης»

Η Εξισωτική Αποζημίωση αποτελεί ένα από τα βασικά μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρα μας, που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, παρέχοντας κοινοτικές ενισχύσεις σε γεωργούς και κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε ορεινές, μειονεκτικές και με ειδικά προβλήματα περιοχές, για την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος από το πρόσθετο κόστος παραγωγής και για την ενθάρρυνση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας στις εν λόγω περιοχές.
Δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης είναι οι αγρότες (γεωργοί και κτηνοτρόφοι) που κατοικούν μόνιμα σε δημοτικές ή τοπικές Κοινότητες ή οικισμούς ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, με βάση τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια (από το 1985, με σχετική κοινοτική Οδηγία, η οποία παραμένει σε ισχύ) και τα οποία εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα ανεξάρτητα εάν οι Κοινότητες αυτές άνηκαν σε Καποδιστριακούς (μέχρι το 2010) ή Καλλικρατικούς Δήμους (από το 2010 και μετά).
Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρ. πρωτ. 1820/51553/11.5.2015) για την Εξισωτική Αποζημίωση του τρέχοντος έτους που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία καλούνται οι δικαιούχοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους σύμφωνα με τα ισχύοντα εδώ και χρόνια κριτήρια κατανομής των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Όμως, εκατοντάδες μέχρι τώρα αγρότες στο Νομό Πέλλας, αλλά και σε άλλους Νομούς της χώρας, με έκπληξη διαπίστωσαν, προσερχόμενοι να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους, ότι δεν θεωρούνται πλέον δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης, γιατί οι αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ή τα βοσκοτόπια τους μετατράπηκαν ξαφνικά σε πεδινά από ορεινά, καθώς όπως τους δηλώθηκε από το 2015 εφαρμόζονται νέα κριτήρια ορεινών-μειονεκτικών περιοχών λόγω των συγχωνεύσεων των Δήμων κατ΄εφαρμογή του Καλλικρατικού προγράμματος. Γεγονός, πάντως, που δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με τα αναφερόμενα στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που εξέδωσε στις 11 Μαΐου 2015 το ίδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
            Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε Υπουργέ :
1)  Εάν έτσι έχουν τα πράγματα και ευσταθούν οι ισχυρισμοί περί αλλαγής των κριτηρίων για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές λόγω Καλλικράτη, γιατί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν εφάρμοσαν τα νέα κριτήρια από το 2010 – έτος εφαρμογής του Σχεδίου Καλλικράτη – αλλά έπρεπε να περάσουν 5 ολόκληρα χρόνια και ξαφνικά γεωργοί και κτηνοτρόφοι, που την προηγούμενη τετραετία εισέπρατταν κανονικά και νομίμως την Εξισωτική Αποζημίωση, σήμερα να μην αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι ;
2) Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την άρση της κατάφορης αυτής αδικίας, προκειμένου όλοι όσοι μέχρι σήμερα θεωρούνταν νόμιμοι δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης να μπορέσουν να την εισπράξουν τόσο για την τρέχουσα χρονιά, όσο και για τα επόμενα έτη έως το 2020 με βάση το καινούργιο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.


Ο Ερωτών


Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ


Σύγκληση επείγουσας συνάντησης για τα προβλήματα στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Θεόδωρο Θεοδωρίδη

Έκτακτη συνάντηση συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης για την αντιμετώπιση των λειτουργικών προβλημάτων που διευρύνονται συνεχώς στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στην σύσκεψη προσκαλούνται οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Διοικητής των δύο νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πέλλας, εκπρόσωποι του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και οι Διευθυντές των Ιατρικών Υπηρεσιών.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 12.00 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου (3ος όροφος), στην Έδεσσα.

Στο κείμενο της πρόσκλησης, ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρει: «Οι πολίτες μαζί με τον ιατρικό κόσμο της Πέλλας, ανησυχούν για τη συσσώρευση των προβλημάτων και την απαξίωση που έχει επέλθει στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, αλλά και στα Κέντρα Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Οι σοβαρές ελλείψεις σε ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα και ιατρο-τεχνολογικό εξοπλισμό εγκυμονούν κινδύνους για τους νοσηλευόμενους ασθενείς, ενώ το προσωπικό εξαντλεί τα όρια των δυνάμεών του προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις συνεχώς διογκούμενες ανάγκες διαθέτοντας περιορισμένα μέσα.

Παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη έχουμε θέσει υπόψη των αρμόδιων προσώπων και οργάνων την επιτακτική ανάγκη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, δυστυχώς η πολιτεία εξακολουθεί να παραμένει αδρανής». Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός των ενεργειών και η υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων προς την πολιτεία.


Τα Μέσα Ενημέρωσης παρακαλούνται να καλύψουν δημοσιογραφικά την συνάντηση. 

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ


Κοινή επιστολή Δημάρχων και Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αγροτικό τομέα


Κατά τη διάρκεια της ευρείας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ε. Πέλλας, την περασμένη Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2015, με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δημάρχων και εκπροσώπων των αγροτών, αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την γνωστοποίηση και υποστήριξη των θέσεων των αγροτών.

Σε συνέχεια της παραπάνω συνάντησης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και οι Δήμαρχοι, Αλμωπίας κ. Δημήτριος Μπίνος, Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στο κείμενο της επιστολής αναφέρονται οι θέσεις των αγροτών και ζητείται από τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών να ληφθούν σοβαρά υπόψη από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τον αγροτικό τομέα. Όπως τονίζεται στο κείμενο της επιστολής, στόχος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όπως και των αγροτών, είναι η λήψη μέτρων και ρυθμίσεων με αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, προκειμένου να υπάρξει αναθέρμανση της πραγματικής τοπικής οικονομίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, σας μεταφέρουμε την έντονη ανησυχία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας, ενόψει των κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησής σας για τον αγροτικό τομέα.

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015, στην Έδεσσα, έδρα της ΠΕ Πέλλας πραγματοποιήθηκε μία ευρεία συνάντηση στην οποία συμμετείχαν η ηγεσία της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Ενώσεων, Συνεταιρισμών και Συλλόγων της Πέλλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς οι θέσεις και απόψεις των αγροτών, ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης και ο σχεδιασμός κινητοποίησης και δράσης τους που θα γίνει σε συνεργασία με τα συντονιστικά όργανα των αγροτών που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά.

Σας μεταφέρουμε την αγωνία του αγροτικού κόσμου της Πέλλας ο οποίος παρακολουθεί να μειώνεται συνεχώς το εισόδημά του, μέσα από μέτρα και ρυθμίσεις φοροεισπρακτικού και όχι αναπτυξιακού χαρακτήρα. Δυστυχώς, οι αγρότες οδηγούνται σε κινητοποιήσεις, καθώς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς την πολιτεία (50% των αγροτών δεν μπορούν να καλύψουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον ΟΓΑ) ενώ, με τις επιβαρύνσεις, οι παραγωγές τους δεν είναι ανταγωνιστικές.

Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις και γραφειοκρατικά εμπόδια που δρομολογούνται, είναι αδικαιολόγητες και άδικες για τους αγρότες οι οποίοι, μέσω των εξαγωγών, τροφοδοτούν με «ζεστό» χρήμα την αγορά και εθνική οικονομία. Η αγροτική παραγωγή αποτελεί τη βάση της οικονομίας στην Ελληνική Περιφέρεια και μόνο μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξή της μπορούμε να περιμένουμε αύξηση στις θέσεις εργασίας και αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. Για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, η Αγροτική παραγωγή και ο τουρισμός αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής μας στρατηγικής.

Επιγραμματικά οι θέσεις των αγροτών της Πέλλας τις οποίες συνυπογράφουμε και υποστηρίζουμε είναι:

Κατά κύριο επάγγελμα «Αγρότης». Κατοχύρωση του επαγγέλματος και έκδοση ταυτότητας αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Οι αγρότες αποτελούν έναν επαγγελματικό κλάδο με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εκτεθειμένο σε φυσικούς και οικονομικούς κινδύνους που χρειάζεται την προστασία και ενίσχυση της πολιτείας.

Φορολογία. Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και προσμέτρηση στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλων των δαπανών και αποσβέσεων που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

Ασφαλιστικό. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και εξυγίανση του Ο.Γ.Α. ώστε να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός.

Αγροτικής Ανάπτυξη. Να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαμβάνοντας μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότησή του, τα κόκκινα δάνεια και άλλα θέματα που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και επιχειρήσεων. 

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φάνηκε ότι οι αγρότες παραμένουν ενωμένοι και αλληλέγγυοι για την προώθηση των δίκαιων αιτημάτων τους και στον αγώνα τους αυτό έχουν δίπλα τους την τοπική κοινωνία.


Ευελπιστούμε ότι, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του αγροτικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, θα επιδιώξετε και θα έχετε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τους Έλληνες αγρότες. Με την ευκαιρία, ευχόμαστε επιτυχία και ευόδωση του έργου σας».  

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ "ΕΥΡΩΠΗ 2020"


"Ευρώπη 2020" : Διαμόρφωση ακόμη ευνοϊκότερου πλαισίου για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Η αύξηση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου είναι στο επίκεντρο και της στρατηγικής "Ευρώπη 2020", τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος, αναδεικνύοντας ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός μόνο χειρότεροι μπορούν να γίνουν. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στη συζήτηση για τις "προοπτικές και την αναθεώρηση της στρατηγικής Ευρώπης 2020" στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

"Η στρατηγική «Ευρώπη 2020» αντανακλά τις προτεραιότητες του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για ένα ακόμα ευνοϊκότερο πλαίσιο αύξησης της κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητάς του:  αξιοποίηση της καινοτομίας, ενεργειακή ένωση, κλιματική αλλαγή, ενιαιοποίηση ψηφιακής και τραπεζικής αγοράς,  περαιτέρω παράδοση της παιδείας και της υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια που προωθούνται από ΕΕ και κυβερνήσεις δεν αποτελούν μια πρόσκαιρη παρέκκλιση. Είναι εργαλείο διαρκείας για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για κερδοφορία.
Η ανισομετρία είναι συνυφασμένη, όπως κι οι οξυμένοι ανταγωνισμοί, με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Η «εμβάθυνση της ΟΝΕ» με το κείμενο των πέντε προέδρων σημαίνει την ισχυροποίηση των μηχανισμών της αντιλαϊκής στρατηγικής κεφαλαίου - ΕΕ , με μέτρα όπως το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ενίσχυση του Γιούρογκρουπ, η ενίσχυση της εποπτείας κι η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης.
Το παράδειγμα της Ελλάδας, με το τρίτο "αριστερό" μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι η ΕΕ, ο καπιταλισμός, μόνο χειρότεροι μπορούν να γίνουν.
Μόνος δρόμος είναι ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Σε αυτό το δρόμο αποδεσμευθεί από την ΕΕ  και θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.".


https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif29-10-2015                                       Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΗΜΕΡΑΣ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ
ΑΡΙΘ. 3106

ΘΕΜΑ:  Μεταφορά της ημέρας διενέργειας της λαϊκής αγοράς του Εξαπλατάνου

Ο _ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Έχοντας υπόψη:
1) Το Ν. 4264/2014 με τον οποίο οι λαϊκές λειτουργούν από Δευτέρα έως Σάββατο, εκτός των επίσημων εθνικών ή τοπικών αργιών.
2) Το Ν.3852/2010 [ΦΕΚ.87/7-6-2010 τεύχος Α΄] <<Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτ/σης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- Πρόγραμμα Καλλικράτης>> άρθρο 94 παρ.6 υποπαρ.32 σύμφωνα με τον οποίο η έκδοση αποφάσεων για ίδρυση, μετακίνηση, διάλυση και καθορισμό του τρόπου της εν γένει λειτουργίας λαϊκών αγορών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία έχει μεταβιβαστεί στους Δήμους.
3) Τις ανάγκες της αγοράς.

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε

   Η λειτουργία της λαϊκής αγοράς Εξαπλατάνου, της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2015, να διενεργηθεί την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, λόγω της τοπικής εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου. Η μεταφορά της ημέρας λειτουργίας της λαϊκής ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
                                                                            
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ


                                                                                    ΜΠΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...