Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Συνάντηση της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων με τους Αντιδημάρχους Σ. Αβραμίκα και Χ. Γεωργίου


Αντιπροσωπεία της Ομάδας Εθελοντών Προμάχων, επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αλμωπίας και είχε συνάντηση με τους Αντιδημάρχους Στέφανο Αβραμίκα και Χρήστο Γεωργίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η αναφορά εκ μέρους της Ομάδας, των προβλημάτων, που παρατηρούνται από την τραγική κατάσταση του οδικού δικτύου εντός του ιστορικού οικισμού.

Η αντιπροσωπεία, εξέθεσε στους δυο αιρετούς την επικινδυνότητα του οδοστρώματος στις γειτονιές, τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς, εξαιτίας των πολλαπλών διαβρωμένων σημείων, των λακκούβων και των διαφόρων μπαρών αποστράγγισης των ομβρίων υδάτων οι οποίες ελλοχεύουν κινδύνους πτώσεων και ατυχημάτων.
Αναφέρθηκε επίσης η ρατσιστική για πολλούς συμπεριφορά όλων, προς αρκετά άτομα με αναπηρίες, τα οποία ζουν και κινούνται με αναπηρικά αμαξίδια στο χωριό, καθώς και πολλούς γέροντες, αυτονόητες δραστηριότητες  των οποίων, όπως μια βόλτα στο χωριό, είναι πέρα για πέρα απαγορευτικές.
Μάλιστα τα μέλη της ομάδας επιχειρηματολογώντας με στοιχεία, παρουσίασαν στους δυο αντιδημάρχους πλήθος φωτογραφιών από τα κρίσιμα σημεία και τις γειτονιές και ζήτησαν να πληροφορηθούν το πως σχεδιάζει η Δημοτική αρχή να επιλύσει το πρόβλημα.

Ο κύριος Γεωργίου, ως ο έχων την αρμοδιότητα, απάντησε ότι οι όποιες εργασίες που θα γίνουν στον οικισμό, θα γίνουν μετά τον Σεπτέμβριο, όπως είναι στον σχεδιασμό των παρεμβάσεων από πλευράς ΔΕΥΑ , και θα καλυφθούν μόνο οι λακκούβες τμηματικά. Για περαιτέρω παρεμβάσεις και στρώσιμο ολόκληρων επιφανειών στις γειτονιές, δεν προβλέπεται μέσα στο 2017 και θα πρέπει να υπάρξει νέα ένταξη στο πρόγραμμα του 2018 κατόπιν απόφασης του Δημοτικού συμβουλίου.

Η συζήτηση περιεστράφη και προς την ύδρευση του χωριού, με τον κύριο Γεωργίου να εγγυάται, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες που έχει από επίσημα εργαστήρια αναλύσεων, την ποιότητα του νερού που πίνουν οι κάτοικοι και εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του ως προς την επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων, τα οποία όπως είπε, προέρχονται στην πλειοψηφία από τις ορεινές πηγές, ενώ μόνο για δυο μήνες χρησιμοποιούνται οι γεωτρήσεις του κάμπου και αυτές την καλοκαιρινή περίοδο της μεγάλης ζέστης.
 Στον επίλογο της ενότητας αυτής δε, άφησε να εννοηθεί ότι θα εκπονηθούν μελέτες για την αντικατάσταση των παλαιωμένων δικτύων αμιάντου στα χωριά της δυτικής και βόρειας Αλμωπίας, όπου οι κάτοικοι υποπτεύονται αυτά τα δίκτυα, ως υπεύθυνα για την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων καρκίνου.

Στις αιτιάσεις των μελών της Ομάδας, για επισκευή των ειδικών ευρυγώνιων καθρεπτών, που διευκολύνουν την κυκλοφοριακή κίνηση στον οικισμό, και οι οποίοι είναι κατεστραμμένοι, απάντησε ότι ήδη έχουν παραγγελθεί οι τέσσερις από αυτούς και εντός λίγων ημερών, θα τοποθετηθούν. 

Η αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τους δυο Αντιδημάρχους για τον χρόνο τους, την ευγενική φιλοξενία και  την ενημέρωση και σχεδιάζει να προβεί σε μεγαλεπίβολες δράσεις, κατόπιν συνεννοήσεων με τους εθελοντές κατοίκους, ώστε να πάρει την τύχη του χωριού και των κατοίκων στα χέρια της, ενεργώντας για το κοινό καλό στα πλαίσια προσωπικής εργασίας, όπως γίνονταν τις παλιότερες δεκαετίες.












Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτών «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» επισκέφτηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Πέλλας


Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά: «Η Ελληνική γεωργία χρειάζεται να γίνει ανταγωνιστικότερη. Η εκπαίδευση των νέων αγροτών αποτελεί επένδυση στο μέλλον»

Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Αγροτών «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» επισκέφτηκε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης κα. Αθηνά Αηδονά-Αθανασιάδου και ενημερώθηκε από τον Διευθυντή κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλο και το στέλεχος Ιωάννη Θεοχαρόπουλο για τις σημαντικές δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί, με επίκεντρο την εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων των αγροτών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Η επίσκεψη προγραμματίστηκε με αφορμή την ολοκλήρωση των πρώτων από τα 24 Εκπαιδευτικά προγράμματα νέων αγροτών που υλοποιεί το Κέντρο. Οι νέοι αγρότες, μετά από την ολοκλήρωση της εκπαίδευσής τους, θα μπορέσουν να συμμετέχουν και σε άλλες δράσεις στο πλαίσιο εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι οποίες θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση των Κοινοτικών κονδυλίων και θα βελτιώσουν την ποιότητα και ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριμένων προγραμμάτων εκπαίδευσης πρόκειται να εκπαιδευθούν περισσότεροι από 540 νέοι αγρότες και αγρότισσες.  

Σε δήλωσή της η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κα Αθηνά Αθανασιάδου - Αηδονά δήλωσε: «Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Αγροτών “ΕΛΓΟ-Δήμητρα” αποτελεί ένα παράδειγμα δημόσιου οργανισμού που λειτουργεί σύμφωνα με τη νέα αντίληψη για την εξειδικευμένη και ποιοτική εξυπηρέτηση των πολιτών-“πελατών” του που είναι οι αγρότες και αγρότισσες της περιοχής μας. Το Κέντρο προσφέρει σύγχρονη εκπαίδευση σε αντικείμενα που δημιουργούν μία καλύτερη προοπτική για την τοπική και περιφερειακή αγροτική οικονομία, υλοποιώντας, παράλληλα, ενημερωτικές δράσεις αγροτικού ενδιαφέροντος. Αξίζει να τονιστεί ότι το Κέντρο αξιοποιεί στα προγράμματά του εκπαιδευτές από τις τοπικές υπηρεσίες και τους φορείς που διαχειρίζονται τα θέματα αγροτικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στην κινητικότητα και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των επαγγελματιών και δημόσιων λειτουργών της ευρύτερης κοινωνίας της Πέλλας. Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στα στελέχη του Κέντρου και αναμένω με ενδιαφέρον την συνεργασία μας για την υλοποίηση περισσότερων καινοτομικών δράσεων τους επόμενους μήνες και, ιδίως, σε σχέση με την αξιοποίηση των συγκριτικών φυσικών πλεονεκτημάτων της Πέλλας».

Το Κέντρο Εκπαίδευσης «ΕΛΓΟ-Δήμητρα» έχει μακρά ιστορία στην εκπαίδευση και συνεχή βελτίωση των προσόντων των αγροτών της Πέλλας, έχοντας αναπτύξει ένα πλούσιο πλέγμα δράσεων τα προηγούμενα χρόνια. Σχετικά πρόσφατα πιστοποιήθηκε ως Κέντρο Δια Βίου Μάθησης επιπέδου Β’, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση περισσότερων δράσεων εκπαίδευσης για ωφελούμενους αγρότες της Πέλλας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, στις εγκαταστάσεις του υλοποιούνται υψηλής στάθμης εκπαιδεύσεις σε ποικίλα αντικείμενα όπως νέες αγροτικές πρακτικές, νέες εξελίξεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αποτελεσματικές τεχνικές μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων, συστήματα βελτίωσης της ποιότητας, κ.ά.


Τις ημέρες αυτές, εκπαιδευόμενοι αγρότες του Κέντρου επισκέφτηκαν αγροτικές επιχειρήσεις τυποποίησης, μεταποίησης και εξαγωγών που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, μεταξύ των οποίων η Αναγνωρισμένη Ομάδα Παραγωγών Α.Σ.Κ. Φλαμουριάς, η Νέα Εξφρουτ ΑΒΕΕ, τα Φυτώρια Δημητριάδη, κ.ά.    


«Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε…» Αναφορά στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης από την Αννέτα Γόδου


«Κι αν πτωχική τη βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε…»
(Αναφορά στο ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης)

Πέμπτη βράδυ. Καθισμένη στο μπαλκόνι της πολύβουης πόλης, με νωπές ακόμα τις πρωτόγνωρες συγκινήσεις, θέλω να βρω τους κανονικούς μου ρυθμούς, μα δεν μπορώ. Οι στιγμές ζωντανεύουν, σας τις δίνω σαν ένα μικρό χρονικό, ύμνο για τη δύναμη της θέλησης και χρέος ιερό προς τους ξεχασμένους και αφανείς.
Ναι, δεν ήταν εύκολη η αρχή. Ναι, υπήρχαν δισταγμοί μέχρι οι ελάχιστοι αποφασισμένοι να συμπαρασύρουν τους άλλους και οι εσωτερικές σου φωνές υπήρξαν αμείλικτες. Μα τι πας να κάνεις; Σκηνοθέτης δεν είσαι άλλοι σε σκηνοθετούν, ούτε ενδυματολόγος ούτε σκηνογράφος πως θα τα βγάλεις πέρα; Και… θέατρο στο χωριό; Που ακούστηκε;  Είναι καιρός για θέατρα; Όλοι έχουν τα προβλήματά τους. Ναι, αλλά τώρα έχουμε περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να βρισκόμαστε, να δίνουμε τα χέρια, να δρούμε μέσω της τέχνης, η τέχνη θεραπεύει, να βγούμε από τα σπίτια μας.

Μέσα Νοεμβρίου. Το καρδιοχτύπι της πρώτης συνάντησης – τέσσερις κυρίες – ασκήσεις θεατρικής έκφρασης, αναγνώσεις και πίστη ότι θα προχωρήσουμε. Η ομάδα όλο και μεγαλώνει, Σαββατοκύριακα της προσμονής, ενθουσιασμός αλλά και μήνες περνούν άλλοι έρχονται άλλοι φεύγουν και η ομάδα δεν λέει να διαμορφωθεί. Η διανομή των ρόλων αργεί, αρχές Μαρτίου απολύεται ο Τάσος, επιτέλους, βρήκαμε τον Αντρέι. Ενθαρρυνόμαστε, από εκεί και πέρα χτίζουμε πετραδάκι πετραδάκι το έργο. Ο δρόμος είναι μακρύς, εσύ ξέρεις που θέλεις να τους φτάσεις, αυτοί δεν ξέρουν. Καλύτερα, σκέφτεσαι, αλλιώς κάποιοι θα τα παρατήσουν.
Συζητήσεις, ιδέες, χρονοδιαγράμματα. Στοχεύουμε να είμαστε έτοιμοι, πριν το γίνωμα των κερασιών, αλλά πάλι το Σχολείο όπου θα παίξουμε θα λειτουργεί; Πως θα στήσουμε σκηνή; Καταλήγουμε στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
Είμαστε ενάμιση μήνα πριν, πλησιάζουμε. Τώρα οι πρόβες πυκνώνουν, είναι ανοιχτές και όλο έχουμε κάποιους, κυρίως παιδιά να τις παρακολουθούν.
Προσεγγίζουμε βήμα βήμα την εποχή του συγγραφέα, ξεκλειδώνουμε το κείμενο, ταυτιζόμαστε με τους ήρωες, δίνουμε την ψυχή μας, πρέπει να πετύχουμε. Οι κερασιές μας τελικά πάγωσαν, όμως η Ντίνα και η Δέσποινα πάνε στο μάζεμα σε παραδιπλανά χωριά. Η Σούλα έχει τις υποχρεώσεις της κοινοτάρχου, η Λίνα τις τελικές εξετάσεις των μαθητών της, ο Γιάννης και ο Νίκος είναι μαθητές και ο Χρήστος αχ ο Χρήστος, εκτός από χωράφια, έχει το σιδεράδικο και καπάκι το στάβλο. Έχουμε ευτυχώς την Ελευθερία την άλλη Αννέτα και τον Τάσο χαλαρούς να  αναλαμβάνουν τις αγγαρείες. Κι όμως είναι πάντα σχεδόν όλοι τους ηρωικά συνεπείς. Να είναι όλοι τους καλά!
Οι μέρες τρέχουν, γίνεσαι απαιτητική. Είναι φορές που συλλαμβάνεις τον εαυτό σου να υπερβάλλει. Ζητάς συγγνώμη, μετανιώνεις και είναι τότε που καταφεύγεις στον Καβάφη. Η Δέσποινα μας απαγγέλλει την «Ιθάκη», «το πρώτο σκαλί», το «όσο μπορείς».
Τα δυσκολότερα έρχονται την τελευταία βδομάδα. Εξέδρα δανεική που δεν μπαίνει με τίποτα στην αίθουσα, όλοι βάζουν πλάτη. Θα την κόψουμε, θα την μπολιάσουμε… Ο πυρετός της προετοιμασίας μας συνεπαίρνει, φτιάχνουμε σκηνικό, λαχταράμε να κάνουμε πρόβα πάνω στη σκηνή. Και το εικοσιτετράωρο να μη φτάνει.
Η γενική πρόβα, την Παρασκευή, με συγγενείς και φίλους είναι λυτρωτική. Βλέπεις συγκινημένη να παίρνει σάρκα και οστά ένα επίμονο, από τα πιο τολμηρά, όνειρό σου.
Ενθουσιασμός τη μέρα της πρεμιέρας και ένα ολόκληρο χωριό να βιάζεται να βραδιάσει.
Οι πόρτες ανοίγουν. Άλλη αγωνία, θα φθάσουν οι καρέκλες η θα έχουμε όρθιους; Μυστική προσευχή, να πάνε όλα καλά. Και τελικά πήγαν καλύτερα από όσο περίμενα.
Αισιόδοξες ενέσεις ήταν, όταν ο Νίκος Μπούμπας ηθικός και άξιος δημιουργός στην ερώτηση μου αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη μουσική του «Συμφορά στο Αλκατζίκ» μου απάντησε «Ναι βέβαια, σε ευχαριστώ που με ρωτάς, αν θες μπορώ να έρθω να βοηθήσω», έτσι απλά. Και οι ευχές της θεατρολόγου-σκηνοθέτη Αναστασίας Χατζηλιάδου την παραμονή «Θα σου φάω τη δουλειά» της λέω «Χα Χα, αρκεί να γίνονται πράγματα. Καλή επιτυχία!!!»

Την απόφασή μας να συνεχίσουμε καθόρισαν ο δικός μας, ο πολύτιμος Διονύσης και ο Δημήτρης των «Προμαχιώτικων Νέων». Διακριτικός και σεμνός, η ποιότητα και το ήθος της αρθρογραφίας, του είναι παρηγοριά. Έγραψε για μας, με όμορφα και κολακευτικά λόγια, τον ευχαριστούμε.
Στους επόμενους στόχους μας είναι ένας μόνιμος χώρος. Σκεφτήκαμε να μετατρέψουμε, κατόπιν των σχετικών διατυπώσεων, το εγκαταλελειμμένο κτίριο του Συνεταιρισμού σε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Θα δούμε.
Κι αν μερικοί θελήσουν, όπως καθετί ωραίο, να το κατεβάσουν στα μέτρα τους, να το χρωματίσουν και να το καπηλευτούν, τι με αυτό;
«…Έτσι σοφός που έγινες με τόση πείρα, ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες, τι σημαίνουν»

Αννέτα Γόδου




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...