Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ Α.Δ.Α.Κ.Α. ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΜΑΧΟΥΣ



Δείτε σε βίντεο την ομιλία της Α.Δ.Α.Κ.Α. που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο νεότητας Προμάχων και την παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού του Ανδρέα Κόγιου.






ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ "ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ"


Σας προσκαλούμε στον αγιασμό που θα πραγματοποιηθεί στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού
 'ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΜΩΠΙΑ'
 (Αγ.Νικάνδρου 16) την Κυριακή 11/05/2014 στις 20:30.

ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΤΟΥ ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ


Ένας αγώνας απέμεινε για τον ΑΣ ΠΡΟΜΑΧΟΙ για τη λήξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2013-14 της ΕΠΣΠ Πέλλας και τα Προμαχιώτικα νέα διοργανώνουν ψηφοφορία για την ανάδειξη του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή της αγαπημένης μας ομάδας.

Έτσι στην αρχική μας σελίδα υπάρχει στο δεξί μέρος της, μια στήλη με τα ονόματα των παιδιών, που αγωνίστηκαν σε όλη τη σεζόν και έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους για μια ομολογουμένως πετυχημένη πορεία.

Μπορείτε να ψηφίσετε όλοι και έχετε δικαίωμα μόνο μιας επιλογής.

Η ψηφοφορία θα λήξει στο τέλος του μηνός Μαίου με την ανάδειξη του πολυτιμότερου.

"ONE HUNDREDTH OF A SECOND"

One Hundredth of a Second - Ένα συγκλονιστικό φιλμ μικρού μήκους

Το "One Hundredth of a Second" είναι ένα φιλμ μικρού μήκους για μία πολεμική ανταποκριτή/φωτογράφο η οποία αντιμετωπίζει το υπέρτατο δίλημμα του επαγγέλματός της...

 Είναι αναγκασμένη να ρωτήσει τον εαυτό της:

 Αν, κατά τη διάρκεια της εργασίας της, κάποιος άλλος άνθρωπος βρεθεί σε θανάσιμο κίνδυνο, αυτή θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της με τη λήψη φωτογραφιών ή θα συνδράμει και θα βοηθήσει και η ίδια όπως μπορεί;;;


Μία σπουδαία φωτογραφία ή μία ανθρώπινη ζωή; 

Η ταινία είναι μια υπενθύμιση της φρίκης πίσω από τις εικόνες του πολέμου που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στα μέσα ενημέρωσης.

One Hundredth of a Second - Short Film (Ένα εκατοστό του δευτερολέπτου - Ταινία μικρού μήκους) 






ΠΗΓΗ...http://www.ramnousia.com/

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ

Magnify Image

Ένοπλοι της Ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ απήγαγαν οκτώ ανήλικα κορίτσια από χωριό στη βορειοανατολική Νιγηρία. 

  Τα κορίτσια είναι μεταξύ 12 και 15 ετών και φαίνεται ότι απήχθησαν από τους ενόπλους μετά από επίθεση στο χωριό με πυροβολισμούς.


   Τα μέσα αναφέρουν πως οι ένοπλοι έβαλαν τα κορίτσια στα φορτηγά μαζί με τα ζώα και τρόφιμα που πήραν από το χωριό. Ένα μήνα πριν η οργάνωση είχε απαγάγει και άλλα κορίτσια.   Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως στην κατοχή της έχει 276 κορίτσια!


   Η ίδια οργάνωση είχε σκοτώσει και αγόρια μαθητές τον περασμένο Φεβρουάριο.


   Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της δράσης της Μπόκο Χαράμ μόνο από τις αρχές του 2014 στη Νιγηρία. 


Magnify Image


Θα αναρωτιέστε γιατί η είδηση δεν είναι το πρώτο θέμα σε όλα τα δελτία και τα μέσα. Ακριβής απάντηση δεν υπάρχει.
 Μάλλον, δεν υπάρχει αξιοπρεπής απάντηση η οποία θα μπορέσει να εξηγήσει γιατί οι επιβάτες ενός Μπόινγκ με τραγική κατάληξη είχαν κολοσσιαία μιντιακή κάλυψη ενώ ελάχιστα λέγονται για 276 ανήλικες μαθήτριες που ένας τρελός τις θεωρεί κατάλληλες μόνο για νύφες ή σκλάβες. 




Στο εξαιρετικό άρθρο του The Good Men Project αναφέρει πως για να γίνει κάτι, μιας και το θέμα δεν "πουλάει" πρέπει να το πάρουμε προσωπικά! Λογικά, αν είσαι γονιός θα σε συγκινήσει και θα σε ταρακουνήσει η ιστορία αυτή.

   Επίσης λογικά, χρειάζεται απλά να είσαι άνθρωπος.

   Αν εσύ ήσουν στη θέση των 276 οικογενειών που είχαν στείλει τις κόρες τους σχολείο και εκείνες δεν επέστρεψαν ποτέ, τότε το πρώτο πράγμα που θα ήθελες θα ήταν αυτές να γυρίσουν πίσω σώες.

   Το δεύτερο πράγμα θα ήταν ίσως να μάθει όλος ο κόσμος την ιστορία και να βοηθήσει.

   Επειδή η πρώτη ευχή ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί, ας αρχίσουμε με τη δεύτερη.

   Ας βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί να γυρίσουν πίσω τα κορίτσια τους.

   #BringBackOurGirls
 http://www.nrcsng.org/
 facebook.com/bringbackourgirls 

Magnify Image



ΠΗΓΗ...http://www.lifo.gr/

ΤΙ ΔΩΡΟ ΘΕΛΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

Ιδού τι θέλουν πραγματικά οι γυναίκες για δώρο, στη γιορτή της μητέρας -Ενα σπαρταριστό φιλμ [βίντεο]

Η Elle Walker είναι μια νεαρή, δραστήρια μητέρα που διαθέτει το κανάλι στο youtube «What's Up Moms». Σε αυτό ανεβάζει βίντεο με το αγαπημένο της αντικείμενο, ποιο άλλο, τη μαμά!

Με αφορμή, λοιπόν, τον επικείμενο εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της μητέρας, η γλυκιά Elle ετοίμασε ένα χιουμοριστικό βίντεο με την ίδια και άλλες κουρασμένες μητέρες, στο οποίο δηλώνουν ενώπιον της κάμερας τι δώρο θέλουν από τους οικείους τους την ημέρα εκείνη.

«Το να πηγαίνω τουαλέτα μόνη...», λέει μια, «Να φάω επιτέλους ολόκληρο το γεύμα μου καθιστή στο τραπέζι», αναφέρει μια δεύτερη.


ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΛΕΙΖΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη: Ερευνητές δημιούργησαν το πιο ισχυρό λέιζερ στον κόσ

Ερευνητές στην Ελλάδα κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα λέιζερ ατόμων, που είναι επτά φορές πιο ισχυρό από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα. Παγκοσμίως, περίπου δέκα ερευνητικές ομάδες ασχολούνται με τα λέιζερ ατόμων και μία από αυτές βρίσκεται στην Κρήτη, με εντυπωσιακές μάλιστα επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον, γερμανικής καταγωγής, φυσικό Βολφ φον Κλίτσινγκ και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Βασιλική Μπόλπαση, του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «New Journal of Physics».

Συμμετείχαν επίσης ο επίκουρος καθηγητής Νίκος Ευφραιμίδης του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Παύλος Κονδύλης του Κέντρου Κβαντικών Τεχνολογιών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, καθώς επίσης οι Μάικλ Μορισέι και Μαρκ Μπέικερ από το ΙΤΕ και Ντάνιελ Σαχαγκούν από τη Σιγκαπούρη.

Τα λέιζερ ατόμων (ή ατομικά λέιζερ) εκπέμπουν δέσμες ύλης αντί για δέσμες φωτός. Οπως σε ένα συμβατικό οπτικό λέιζερ, η δέσμη του περιέχει φωτόνια (σωματίδια φωτός) που κινούνται με συνεκτικό τρόπο στον χώρο, με ανάλογο τρόπο σε ένα λέιζερ ατόμων η δέσμη του περιλαμβάνει εκατομμύρια άτομα. Τα λέιζερ ατόμων βρίσκονται στο αρχικό στάδιο των ερευνών και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά προτού βρουν πρακτικές εφαρμογές, όπως η ατομική συμβολομετρία, η ατομική λιθογραφία, η ακριβέστερη μέτρηση μαγνητικών πεδίων κ.α.

Κρίσιμος παράγων και για τους δύο τύπους λέιζερ είναι η ροή, δηλαδή ο ρυθμός εκπομπής φωτονίων ή ατόμων. Μέχρι σήμερα, η ροή των ατόμων στα λέιζερ ήταν περιορισμένη, αλλά η νέα έρευνα ξεπέρασε τα έως τώρα εμπόδια, επιτυγχάνοντας ροή επτά φορές μεγαλύτερη από ό,τι είχε επιτευχθεί μέχρι σήμερα.

Τα ισχυρότερα μέχρι σήμερα λέιζερ ατόμων συνίστανται σε νέφη ατόμων που έχουν παγιδευτεί με μαγνητικό τρόπο και έχουν ψυχθεί σε θερμοκρασίες κοντά στο απόλυτο μηδέν (πρόκειται για τα λεγόμενα «συμπυκνώματα Μπόουζ- Αϊνστάιν»). Αυτά τα συμπυκνώματα είναι τόσο κρύα, που πολλά άτομά τους βρίσκονται στη χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή κατάσταση, με συνέπεια να χάνουν την ατομική τους ταυτότητα και να σχηματίζουν μία ενιαία κβαντική οντότητα. Με τη βοήθεια πεδίων ραδιοσυχνοτήτων, τα εν λόγω κρύα συμπυκνώματα τελικά εκπέμπουν μια συνεκτική δέσμη ατόμων, μετατρεπόμενα έτσι σε λέιζερ.

Οι ερευνητές στο ΙΤΕ, χρησιμοποιώντας ισχυρότερα πεδία ραδιοσυχνοτήτων, πέτυχαν μια ροή 4 Χ 10^7 (εις την εβδόμη δύναμη) ατόμων/δευτερόλεπτο και προβλέπουν ότι στο μέλλον, εφαρμόζοντας συμπυκνώματα Μπόουζ- Αϊνστάιν με περισσότερα άτομα, θα καταφέρουν -μέσα στις επόμενες εβδομάδες- να αυξήσουν περαιτέρω την ισχύ του ατομικού λέιζερ.

Επίσης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική, για πρώτη φορά οι ερευνητές δημιούργησαν μια ισχυρή δέσμη ατόμων, που περιείχε ταυτόχρονα μια δέσμη λέιζερ ατόμων και μια πολύ κρύα δέσμη θερμικών ατόμων. Είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνεται μια τέτοια υβριδική δέσμη ατόμων. Η δέσμη θερμικών ατόμων, με θερμοκρασία μόλις 200 νανοκέλβιν, είναι δύο τάξεις μεγέθους πιο κρύα από οποιαδήποτε ανάλογη δέσμη ατόμων έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.






ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΝΕΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

Νέες απεργίες στα Πανεπιστήμια -Απειλείται το εξάμηνο

Στον αέρα μπορεί να τιναχθεί η προσπάθεια που γίνεται ώστε να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Νέες απεργίες από τους διοικητικούς υπαλλήλους απειλούν να χαθεί το εξάμηνο τελικά. 

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των οχτώ Πανεπιστημίων που έχουν μπει σε διαθεσιμότητα προχωρούν σε νέες απεργίες, με αρχή τη 48ωρη της Τρίτης και Τετάρτης (13-14/5). «Για μας η απεργία αυτή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα. Συγκεντρωνόμαστε στις πύλες των σχολών και προχωράμε σε καθολικό κλείσιμο», ανέφερε η γενική συνέλευση του συλλόγου διοικητικού προσωπικού του ΕΚΠΑ, επαναφέροντας τις μνήμες του περασμένου φθινοπώρου, όταν οι διαδοχικές απεργίες δημιούργησαν αρχικά τον κίνδυνο απώλειας του εξαμήνου για τους φοιτητές. 

Την ίδια στιγμή, φόβοι για νέο κύκλο συγχωνεύσεων και καταργήσεων ΑΕΙ/ΤΕΙ προκαλεί πολυσέλιδο έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ), το οποίο εστάλη την Παρασκευή στα ιδρύματα και τους ζητεί να απογραφούν με κάθε λεπτομέρεια, όπως αναφέρει η «Καθημερινή». 

Τα ιδρύματα καλούνται να αναφέρουν αριθμό φοιτητών, διδασκόντων και διοικητικών, προϋπολογισμό, άλλους πόρους, μελλοντική στρατηγική, οικονομικό προγραμματισμό, δείκτες για την τελευταία πενταετία σχετικά με τη βάση εισαγωγής, κόστος ανά φοιτητή, αριθμός πτυχιούχων.




ΠΗΓΗ...http://www.iefimerida.gr/

ΠΟΣΗ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥΣ

Πόση άδεια δικαιούνται όσοι ψηφίζουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους
Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας δίνονται για μια ακόμα φορά σαφείς οδηγίες για τις υποχρεωτικές ημέρες άδειας που πρέπει να πάρουν όσοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μακριά από τον τόπο διαμονής και εργασίας.
Η βασική επισήμανση- πέρα από τον αριθμό των ημερών που κλιμακώνεται αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης- είναι αφενός ότι οι άδειες πρέπει να δίνονται μετ' αποδοχών, αφετέρου ότι δεν συμψηφίζονται με την ετήσια άδεια.

Σύμφωνα με την Απόφαση που υπογράφει ο Β. Κεγκέρογλου, όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις προσεχείς διπλές εκλογές για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών της 18ης Μαΐου 2014, καθώς και κατά τις επαναληπτικές και την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 25ης Μαΐου 2014. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ' αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ' ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 18 Μαΐου 2014 ή/και η Κυριακή 25 Μαΐου 2014 (ημέρες διεξαγωγής ψηφοφορίας), είναι εργάσιμες ημέρες, αυτές θεωρούνται ως ημέρες ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν από αυτές που ορίζονται παραπάνω.

ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ...ΞΥΡΑΦΙ

Βελτιώστε τη μνήμη σας: Απλές δραστηριότητες που θα κάνουν το μυαλό σας... ξυράφι
Καθώς μεγαλώνουμε, η γνωστική ικανότητα του μυαλού μας αρχίζει να επιδεινώνεται. Αυτό είναι μέρος της αναπόφευκτης, φυσικής διαδικασίας της γήρανσης, που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής
Αν και δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης μπορούμε να τις επιβραδύνουμε.

Η απώλεια μνήμης είναι ένα τρομακτικό θέμα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν κάποια μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να επιβραδύνουμε την εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών μας. Ακολουθούν δραστηριότητες του εγκεφάλου που θα βελτιώσουν τη μνήμη σας σε μακροπρόθεσμη βάση.

1. Μάθετε μια νέα γλώσσα
Η εκμάθηση μιας νέας γλώσσας μπορεί να σας ωφελήσει σε πολλά επίπεδα . Οχι μόνο σας προσθέτει μία ακόμη προσωπική ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα είναι μία εξαιρετική άσκηση του εγκεφάλου.

2. Παζλ και Επιτραπέζια με λέξεις
Μια άλλη άσκηση του εγκεφάλου που θα εμπλουτίσει τις γενικές γνώσεις σας και θα βοηθήσει να αποτρέψετε την απώλεια μνήμης είναι να λύνετε sudoku, σταυρόλεξα και παζλ, ή να παίζετε επιτραπέζια παιχνίδια με λέξεις.

3. Μην υποτιμάτε τη δύναμη της μουσικής
Η Μουσικοθεραπεία (melotherapy) παρέχει μεγάλη άσκηση του εγκεφάλου, καθώς βελτιώνει την ψυχική εστίαση σας, αλλά και υποστηρίζει την υγιή μακροπρόθεσμη γνωστική λειτουργία. Απλά ακούστε την αγαπημένη σας μουσική σε καθημερινή βάση, και προσπαθήστε να θυμηθείτε τη μελωδία ή τους στίχους.

4. Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στον εαυτό σας
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που μιλούν στους εαυτούς τους έχουν πραγματικά χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας αργότερα στη ζωή. Με άλλα λόγια. Το να συζητάτε με τον εαυτό σας είναι σημαντική «συναισθηματική άσκηση» και έχει χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της νόσου του Alzheimer για μεγάλο χρονικό διάστημα.

5. Διαβάστε διαφορετικά βιβλία και προσπαθήστε να θυμηθείτε την πλοκή
Ποιος δεν ήθελε να διαβάσει ένα καλό βιβλίο; Λένε ότι ένας άνθρωπος που δεν διαβάζει ζει μόνο μία ζωή, αλλά αυτός που διαβάζει, ζει ταυτόχρονα χιλιάδες ζωές. Ετσι μία από τις καλύτερες ασκήσεις του εγκεφάλου που μπορείτε να κάνετε για να αποφευχθεί η απώλεια μνήμης είναι να διαβάζετε όσο μπορείτε και όσο πιο συχνά μπορείτε. Από βιβλία και δοκίμια μέχρι εφημερίδα ή περιοδικό.

6. Ασκήσεις μυαλού
Υπάρχουν πολλά παιχνίδια και ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την τόνωση του εγκεφάλου σας. Επίσης, ασκήσεις για τον συντονισμό χεριού-ματιού είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την πρόληψη της απώλειας μνήμης. Δεν χρειάζεται να εξαντλήσετε τον εαυτό σας με απαιτητικές ασκήσεις εγκεφάλου, μπορείτε να βασιστείτε σε εύκολες ή μέτριες ασκήσεις που ενεργοποιούν τους νευρώνες και τις συνδέσεις, στέλνοντας έτσι άμεσα μηνύματα στο νευρικό σύστημα, βοηθώντας τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.


ΠΗΓΗ...http://www.briefingnews.gr/

ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΡΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;

Στο ερώτημα «γιατί παντρεύονται οι άνθρωποι;» η πιο συχνή απάντηση είναι «για να κάνουν παιδιά».
Η απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ, ιδίως όταν διατυπώνεται έτσι απόλυτα και αξιωματικά. Βασικός σκοπός του γάμου είναι η αλληλοσυμπλήρωση, η αλληλοβοήθεια, η τελειοποίηση και η συνεργασία των δύο συζύγων.
Οι σύζυγοι καλούνται στο δύσκολο άθλημα της αγάπης, η οποία αυξάνει τις πνευματικές διαστάσεις της συζυγίας και οδηγεί το γάμο στην οικογένεια που είναι η «κατ’ οίκον Εκκλησία».
Πρώτος σκοπός του γάμου λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι πρωτίστως ο αγιασμός του ανδρογύνου, έπειτα το σβήσιμο της σαρκικής πύρωσης ώστε να αποφεύγονται η πορνεία και η ακολασία, και έπειτα έρχεται και η τεκνογονία.
Το αξιοσημείωτο που λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι ότι ο τελευταίος λόγος (δηλ. η τεκνοποιία) έχει εκλείψει μιας και η γη έχει πληρωθεί με ανθρώπους (ΕΠΕ 29, σελ.505). Πολλές φορές λοιπόν νομίζω ότι πολύ πνευματικοί πατέρες βάζουν δυσβάστακτα φορτία ειδικά σε νέα ζευγάρια, υποστηρίζοντας ότι η σαρκική έλξη θα πρέπει να ικανοποιείται μόνο όταν έχει σκοπό την τεκνογονία και όχι το σβήσιμο της σαρκικής πύρωσης. Μα τελικά γιατί παντρεύτηκαν αυτοί οι άνθρωποι, από έρωτα; Από αγάπη; Ή μήπως απλά για να καταστείλουν το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας;;;; Διότι με αυτήν την λογική αν διαπιστωθεί ότι το ανδρόγυνο δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, τότε καλό θα ήταν…να χωρίσει!!!, δηλαδή από την μία πλευρά η Εκκλησία, ο ίδιος ο Χριστός τους ευλογεί να συμβαδίσουν στην επίγεια αυτή ζωή, να έχουν ο ένας τον άλλο στήριγμα, θαλπωρή και από την άλλη για δήθεν «πνευματικούς λόγους» να τους προτείνουμε (εμμέσως πλην σαφώς) να χωρίσουν υπερασπιζόμενοι το «αυξάνεστε και πληθύνεσθε…».
Το παράλογο του πράγματος λοιπόν, όλοι το καταλαβαίνουμε!(ελπίζω)
Άλλο είναι να αποφεύγω την τεκνοποίηση συνειδητά λόγο έλλειψης πίστης ότι ο Θεός δεν θα φροντίσει για την ανατροφή των παιδιών μου (εδώ ακριβώς έγκειται η αμαρτία μας, στην απιστία μας!), και άλλο είναι να δημιουργούμε ενοχές ειδικά σε νέους ανθρώπους που ήρθαν στην Εκκλησία και παντρεύτηκαν με το να τους λέμε και πάλι ότι η σαρκική τους σχέση είναι αμαρτωλή. Δηλαδή τους λέμε ότι πριν τον γάμο τους (αν είχαν ολοκληρωμένες σχέσεις) και μετά τον γάμο τους, τίποτα δεν άλλαξε, αμαρτία ήταν πριν, αμαρτία είναι και τώρα!!
Επιτέλους ας συνέλθουν όλοι αυτοί οι δήθεν ορθόδοξοι των ορθοδόξων διότι δεν νομίζω να είναι ούτε αγιότεροι από τον άγιο Ιωάννη των Χρυσόστομο ούτε πιο φωτισμένοι από τον απ. Παύλο που προτρέπει τους άνδρες να παντρευτούν όχι για να αφήσουν απογόνους αλλά διότι δεν μπορούν να εγκρατευτούν. Οι ενοχές λοιπόν που φορτώνουνε στους άλλους κάποιοι «πνευματικοί» ή ακόμα και κάποιοι δήθεν ζηλωτές χριστιανοί είναι εκτός των ορίων του Ορθοδόξου πνεύματος των Πατέρων της Εκκλησίας μας.
Η τεκνοποίηση λοιπόν δεν είναι ο κύριος σκοπός του Γάμου. Αν διαβάσουμε στην αρχή του βιβλίου της Γενέσεως θα διαπιστώσουμε ότι η προτροπή «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε…» είναι ΠΡΙΝ την πτώση των πρωτοπλάστων!!! Άρα δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζουν κάποιοι ότι η τεκνογονία είναι μία εντολή του Θεού που δόθηκε στους ανθρώπους για να ξανακερδίσουν τον «χαμένο παράδεισο»!!!!
Ο Απόστολος Παύλος μιλώντας στους Κορινθίους περί εγκρατείας μέσα στον γάμο λέγει ότι θα πρέπει να γίνεται μόνο για λόγους πνευματικής άσκησης: “Mην αποστερείτε ο ένας στον άλλο (τη σωματική επαφή!), εκτός αν γίνεται αυτό με σύμφωνη γνώμη και των δυο σας για λίγο καιρό, για να αφοσιωθείτε στη νηστεία και στην προσευχή. Kατόπιν, όμως, να σμίγετε πάλι σαν αντρόγυνο για να μην σας πειράζει ο Σατανάς εξαιτίας της έλλειψης αυτοκυριαρχίας σας!!!” (Προς Κοριθ. κεφ. 7).
Η πολυτεκνία είναι μία μεγάλη ευλογία του Θεού, όμως δεν μπορούν όλοι να την βαστάξουν, είναι θέμα επιλογής, είναι θέμα αν θέλετε πίστεως και όχι σχεδίου για να ευαρεστήσουμε τον Θεό.
Το θέμα δεν είναι επειδή παντρεύτηκα να γίνω πολύτεκνος, αλλά να γίνω αγιότερος προσπαθώντας μέσω του γάμου, μέσω της ασκήσεως που μπορεί να προσφέρει ένας γάμος να κατορθώσω να μεταμορφωθώ σε καινό άνθρωπο, σε έναν άνθρωπο που θα γίνει το πρότυπο συζύγου, πατέρα, μητέρας, χριστιανού……καλόν αγώνα με λιγότερες ενοχές για την έγγαμη ζωή.
Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος 



ΠΗΓΗ...http://www.agioritikovima.gr/

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...