Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Μήνυμα Δημάρχου Αλμωπίας Χρήστου Μπάτση για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2020


Παγκόσμια ημέρα νερού 2020
Παγκόσμια ημέρα νερού η σημερινή, 22Μαρτίου 2020, αφιερωμένη στην κλιματική αλλαγή. Ο ΟΗΕ θέσπισε τη μέρα αυτή για να αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του γλυκού νερού, να προσπαθήσει για την εξασφάλισή του και να το προστατέψει.
Δυστυχώς φέτος, ο εορτασμός του νερού συμπίπτει χρονικά με τη μάχη της ανθρωπότητας εναντίον του κορωνοϊού. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρωταρχική και βασική προστασία μας είναι το νερό. «Πλένετε τακτικά τα χέρια σας», «Πίνετε τακτικά νερό», «Διαλύστε τη χλωρίνη στο νερό για να απολυμάνετε τους χώρους σας» προτρέπουν οι ειδικοί.  Στον απολογισμό αυτής της κρίσης, πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβουμε την αναγκαιότητα προστασίας του γλυκού νερού, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά.
Ο Δήμος μας και η αγροτική οικονομία στην οποία στηρίζεται, είναι αλληλένδετος με τα διαθέσιμα γλυκά νερά. Άλλωστε το όνομα Αρδέα προέρχεται από το ρήμα αρδεύω και δηλώνει το γόνιμο χαρακτήρα της περιοχής. 
Η ενεργειακή μας αυτονομία, ως επαρχία, στηρίζεται στην ενεργειακή εκμετάλλευση των υδατικών πόρων. Ο Δήμος Αλμωπίας όχι μόνο έχει μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά βοηθά και τους όμορους Δήμους να ανταπεξέλθουν ενεργειακά.
Εμείς, πιο πολύ από όλους τους άλλους, γνωρίζουμε την αξία του νερού γιατί είναι κομμάτι της μνήμης, της παράδοσης και της ζωής μας. 
Χρήστος Μπάτσης
Δήμαρχος Αλμωπίας

Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας: Δελτίο Τύπου για κορονοϊό




Δελτίο Τύπου

     Με την επιδημία από τον νέο κορονοϊό να βρίσκεται σε εξέλιξη, το ΔΣ  της ΕΝΙΠ επισκέφτηκε τα τμήματα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών για την καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και των άμεσων αναγκών τους σε επιπλέον προσωπικό. Μετά από αίτημα μας πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση μας με την Διοίκηση της Νοσοκομειακής Μονάδας Γιαννιτσών του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας με θέμα την πολύ δύσκολη κατάσταση που διαμορφώνεται, καθώς έχουμε πλέον εισέλθει στη 2η φάση της διασποράς του covid- 19 που είναι και η πιο κρίσιμη περίοδος της πανδημίας.

     1. Θέσαμε στη Διοίκηση την επείγουσα ανάγκη να προστατευτούν οι συνάδελφοι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν από τη πανδημία. Να διευκολυνθούν ώστε να απομακρυνθούν από τα τμήματα τους άμεσα. Εξηγήσαμε ότι οι συνάδελφοι μας αυτοί δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση να αιτηθούν άδεια καθώς αναλογίζονται το μεγάλο πρόβλημα που θα δημιουργήσει η αποδέσμευση τους στη λειτουργία των, έτσι και αλλιώς, υποστελεχωμένων τμημάτων τους.

     Ζητήσαμε να γίνουν κατεπείγουσες ενέργειες πρόσληψης ιατρικού  προσωπικού σαν μέτρο που θα διευκολύνει την αποδέσμευση των συναδέλφων. Είπαμε ότι είναι ευθύνη της Διοίκησης να προστατέψει το προσωπικό του νοσοκομείου. Ζητήσαμε να προχωρήσει χωρίς χρονοτριβές η αποδοχή από την πλευρά της Διοίκησης των αιτήσεων των συναδέλφων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

     Καταγγείλαμε, πως υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων με χρόνια και σοβαρά προβλήματα υγείας που συνεχίζουν να εφημερεύουν παρά την επιβαρυμένη υγείας τους, καθώς ο χαμηλός μισθός δεν επαρκεί για να ανταπεξέλθουν στα μεγάλα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που αναγκάζονται να καταβάλουν για τους ιδίους και τις οικογένειες τους.

     Πρόκειται για μέγα σκάνδαλο σε βάρος του νοσοκομειακού γιατρού. Μισθός κοροϊδία, δυσβάστακτες δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη όταν μας προκύψει κάποια ασθένεια, εντατικοποίηση και εργασία μέχρι τα βαθειά γεράματα.

     2. Απαιτήσαμε άμεσα μέτρα για επαρκή εφοδιασμό των τμημάτων με προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου μιας χρήσης, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης κλπ.). Απορρίψαμε ως αόριστες τις διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει επάρκεια, όταν δεν μας προσδιορίζονται επακριβώς τα αποθέματα σε προστατευτικό εξοπλισμό. Εξάλλου, οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα τμήματα στην πρόσβαση στον προστατευτικό εξοπλισμό, ο οποίος δίνεται με το σταγονόμετρο, μόνο επάρκεια δεν δείχνουν.

     Τα μέτρα ενίσχυσης της ΜΕΘ και του Αναισθησιολογικού Τμήματος του νοσοκομείου ελήφθησαν μετά από παρεμβάσεις της Ένωσης μας προς την Διοίκηση.
     Με παρέμβαση της ΕΝΙΠ παρακάμφθηκε οδηγία προς το παιδιατρικό τμήμα να μη χρησιμοποιούν οι παιδίατροι τον προστατευτικό εξοπλισμό, με την αιτιολόγηση ότι η νόσηση είναι ήπια στα παιδιά.

     Καταγγείλαμε την απουσία κρατικού φορέα παραγωγής υγειονομικού υλικού, ώστε η χώρα να μπορεί να σταθεί όρθια σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης.
     Υπογραμμίσαμε ότι ο εφοδιασμός με μέσα ατομικής προστασίας δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση, αλλά πρέπει να γίνεται με κρατική ευθύνη. Ζητήσαμε την δωρεάν διάθεση στον πληθυσμό με κρατική χρηματοδότηση και με ευθύνη των δήμων, αντισηπτικών, μασκών και των άλλων μέσων ατομικής προστασίας.

     3. Επαναλάβαμε ότι η υποστελέχωση του νοσοκομείου δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα τμήματα, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας. Τονίσαμε ότι οι συνεχείς μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού από τα τμήματα που βρίσκονται σε οριακό σημείο εδώ και πολλά χρόνια, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, επιδεινώνει τα προβλήματα στη λειτουργία τους.
     Ζητήσαμε άμεσες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιποί προσωπικού. Μεταξύ των άλλων, ζητήθηκε η ενίσχυση του Παθολογικού Τμήματος με 6 επιπλέον Παθολόγους, όπως εισηγείται η Διεύθυνση της κλινικής, ώστε να μπορεί το τμήμα να νοσηλεύσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
     Ζητάμε την άμεση, εδώ και τώρα, μονιμοποίηση όλων των επικουρικών συναδέλφων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

     Ο λαός πρέπει να γνωρίζει, ότι οι ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών όπως και υλικών είναι αποτέλεσμα της διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας που εφάρμοσαν όλες τις κυβερνήσεις τουλάχιστον της τελευταίας 15ετίας. Αποδεικνύεται ότι οι δραματικές εκκλήσεις των μαχόμενων νοσοκομειακών γιατρών όλα αυτά τα χρόνια για μαζικές προσλήψεις προσωπικού πατούσαν στην πραγματικότητα και προέβλεπαν τους κινδύνους που διατρέχει σήμερα ο λαός λόγω των τραγικών ελλείψεων.

     Από την άλλη, η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόσληψη μόλις 100 επικουρικών γιατρών για την αντιμετώπιση της επιδημίας, τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον 6.000 ελλείψεις γιατρών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Μάλιστα, ενώ υπόσχονταν προσλήψεις γιατρών με διετή σύμβαση, για τους οποίους μάλιστα άφηναν να εννοηθεί ότι θα μονιμοποιούνταν μετά τη λήξη της σύμβασης τους, στην πραγματικότητα τους προσλαμβάνουν για έναν μόνο χρόνο, μετά τον οποίο «λύεται αυτοδίκαια» η σύμβαση τους δηλαδή απολύονται.

     Παρά τις πιέσεις μας, καμιά εγγύηση δεν μας δόθηκε σε ότι αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία αφορά προσλήψεις όχι μόνιμου προσωπικού αλλά με 6μηνες ή 12μηνες συμβάσεις και είναι ελάχιστες στον αριθμό σε σχέση με τις ανάγκες.




ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...