Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδας



Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδας

Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά: «Οι πολίτες της Πέλλας καλωσορίζουν την Ολυμπιάδα στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου»



Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του αγάλματος της Ολυμπιάδας που τοποθετήθηκε στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά στο χαιρετισμό της μίλησε για την προσωπικότητα της Ολυμπιάδας, μάνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για τους πολλαπλούς συμβολισμούς που έχει η ιδέα και, τελικά, η υλοποίηση του έργου με την έμπρακτη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και συνεχάρη τους συνδιοργανωτές για την επιτυχή τελετή. Η κα. Αηδονά απέσπασε το ζεστό χειροκρότημα των παρευρισκομένων, καθώς ήταν η τελευταία παρουσία της σε εκδήλωση ως Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Αναλυτικά η ομιλία της στην εκδήλωση ακολουθεί παρακάτω:

''Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ολυμπιάδας είναι η υλοποίηση μίας ιδέας που συζητήθηκε εκτενώς στο Γραφείο μου, εδώ στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.



Μία σχετικά μεγάλη ομάδα ανθρώπων από την τοπική κοινωνία, με βασικό πυρήνα τον Σύλλογο Ηπειρωτών και με την υποστήριξη από την πρώτη στιγμή της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, αγκάλιασαν την ιδέα του Αγάλματος της Ολυμπιάδας, εμπνεύστηκαν από τους πολλαπλούς συμβολισμούς του και, τελικά, πέτυχαν την κατασκευή και τοποθέτησή του.

Σήμερα λοιπόν, είναι μία ξεχωριστή μέρα χαράς και ικανοποίησης, καθώς ένα συλλογικό όραμα, το οποίο στηρίχθηκε από πολλά διαφορετικά πρόσωπα και φορείς της τοπικής κοινωνίας, ολοκληρώνεται. 

Όλοι όσοι εργάστηκαν στο πλαίσιο αυτής της Ομάδας, γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία τις δυσκολίες που χρειάστηκε να ξεπεραστούν, σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, η τοποθέτηση και ένταξη του Αγάλματος στον αστικό ιστό της Έδεσσας, δείχνει ότι αξίζει να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για έργα που αφορούν τον τόπο μας. Ειδικά για δράσεις που μας φέρνουν σε μία ζωογόνο επαφή με την ιστορία μας και συμβάλλουν στην ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού.

Στο έργο του «Μαρία Νεφέλη», ο ποιητής Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει: «Χαράξου κάπου, με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία...» Τι καλό μπορούμε να προσφέρουμε στη νέα γενιά και στις γενιές που έρχονται;

Σίγουρα ο νους όλων μας δεν πάει σε υλικά αγαθά. Το πολυτιμότερο αγαθό και εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε σ’ έναν νέο άνθρωπο είναι η Παιδεία…

Είναι γνωστό ότι η Ολυμπιάδα, η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διακρίνονταν για το υψηλό επίπεδο της Παιδείας της. Αυτός ήταν, σύμφωνα με τους ιστορικούς και ο λόγος που ο σύζυγός της, ο Φίλιππος ο Δεύτερος, εμπιστεύτηκε στην Ολυμπιάδα την αγωγή του Αλέξανδρου, κατά την παιδική του ηλικία…

Όπως ανέφερα προηγούμενα, η τοποθέτηση του Αγάλματος της Ολυμπιάδας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, είναι ένα γεγονός με πολλούς συμβολισμούς.

Στο πρόσωπο της Ολυμπιάδας, τιμούμε τη μορφή της μάνας που δίνει ζωή και ανατροφή στα παιδιά της, για να υπηρετήσουν με αξιοσύνη την κοινωνία και ν’ αλλάξουν τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Η Ολυμπιάδα ήταν η πρώτη και μοναδική Βασίλισσα των Μακεδόνων. Είναι γνωστό ότι ήταν το πρόσωπο στο οποίο ο Φίλιππος εμπιστεύονταν τη βασιλική σφραγίδα, όταν έλλειπε στις πολύμηνες εκστρατείες του.

Μέσα από την πολύπλευρη και ισχυρή προσωπικότητα της Ολυμπιάδας, τιμούμε τη σύγχρονη, χειραφετημένη γυναίκα, που αξιοκρατικά και ισότιμα εργάζεται για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.

Οι πολίτες της Πέλλας καλωσορίζουν την Ολυμπιάδα στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, δυόμισι χιλιάδες χρόνια περίπου μετά από την σημαντικότερη περίοδο στη μακραίωνη ιστορία της Μακεδονίας…

Καλωσορίζουμε την Ολυμπιάδα στην Πέλλα και στη Μακεδονία σε μία κρίσιμη, ίσως, περίοδο που χρειάζεται όλοι οι Έλληνες να διατηρήσουμε την ομοψυχία μας και την κοινωνική αλληλεγγύη που μας χαρακτηρίζει ως έθνος.

Είναι, όμως, και μια πρωτοβουλία που δείχνει τους δεσμούς - ιστορικούς, πολιτιστικούς, φιλίας - που υπάρχουν σε διαπεριφερειακό επίπεδο ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως, φυσικά και με όλους τους φορείς Α’ και Β’ βαθμού της Αυτοδιοίκησης.

Η υλοποίηση και η τοποθέτηση του αγάλματος της Ολυμπιάδας, ενός σημαντικού συλλογικού έργου που πέτυχε η τοπική κοινωνία, δείχνει ότι μπορούμε να νιώθουμε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον.

Ο αληθινός πλούτος που μπορεί να εγγυηθεί την μακρόχρονη Ανάπτυξη της Ελληνικής περιφέρειας, είναι η ιστορία μας και οι αξίες και παραδόσεις των προγόνων μας. Μέσα από την βαθύτερη κατανόηση και προάσπιση της ιστορίας μας και της εθνικής μας ταυτότητας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να παραμείνει πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω. Θα ακούσουμε από άλλους ομιλητές για την πολύπλευρη προσωπικότητα της Ολυμπιάδας μέσα από την οποία μπορούμε να εμπνευστούμε και να οραματιστούμε για την Πέλλα. 

Θα ήθελα για άλλη μια φορά να συγχαρώ τους εμπνευστές και υποστηρικτές του αγάλματος της Ολυμπιάδας. Εύχομαι η τοποθέτησή του να αποτελέσει μία νέα αφετηρία για ανάπτυξη, πρόοδο και, κυρίως, παιδεία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι επέλεξα αυτή η σημαντική εκδήλωση, την οποία και εγώ προσωπικά και η Π.Ε. Πέλλας πιστέψαμε και στηρίξαμε έμπρακτα, να είναι η τελευταία που θα είμαι παρούσα ως Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας.

Είμαι πεπεισμένη ότι με το έργο και τη συνεισφορά μας στην επίλυση των προβλημάτων της Πέλλας αφήνουμε μια σπουδαία παρακαταθήκη για την επόμενη ημέρα.

Σας ευχαριστώ''.

Την επιτυχημένη εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός με καταγωγή από την Ήπειρο κ. Βάνα Μπάρμπα, ενώ, παραβρέθηκαν εκτός της Προέδρου του Συλλόγου Ήπειρωτών Έδεσσας “ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ” κ. Κωνσταντίνας Πλιούτα η οποία αγωνίστηκε με θέρμη για την υλοποίηση του έργου, εκπρόσωποι του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου που συνέβαλε και αυτός από την πλευρά του για την τοποθέτηση του αγάλματος, ο Διοικητής Ιιας Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Δημόκριτος Κωνσταντάκος, ο Αστυνομικός Δ/ντής Πέλλας Πέτρος Περδικάτσης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Άρτας κ. Καραχλιάς, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πολίτες. Την κύρια ομιλία για την Ολυμπιάδα πραγματοποίησε ο Ιστορικός – Πολιτικός Επιστήμων κ. Γιώργος Παναγιωτίδης. Την μουσική – καλλιτεχνική νότα στην εκδήλωση έδωσαν ο Κώστας Πατσιάς που τραγούδησε με τη συνοδεία ορχήστρας και μέλη της ακαδημίας Fitness Club της Έδεσσας.



ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΝΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019-2020


ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΝΕΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΔΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2019-2020

Ξεκινά τη Δευτέρα 2/9/2019 η ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ υποβολή αιτήσεων για εγγραφή στις ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ του Δημοσίου ΙΕΚ Έδεσσας.

Η ιστοσελίδα στην οποία θα πρέπει να υποβάλλετε την (ηλεκτρονική) αίτησή σας βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:


ΠΡΟΣΟΧΗ !!!
Το ηλεκτρονικό σύστημα θα κλείσει την προσεχή Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 23:59.

Οι ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ του Δημοσίου ΕΔΕΣΣΑΣ στις οποίες μπορείτε να εγγραφείτε είναι οι εξής:

  • ΤΕΧΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΦΕΡΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF)
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (ΠΟΛΥΜΕΣΑ / WEB DESIGNER - DEVELOPER / VIDEO GAMES)
  • ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ - ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΡΟΦΩΝ - ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΓΝΩΣΙΑ)

Παρακαλούμε για την προσοχή σας στα παρακάτω:

1) Η εγγραφή γίνεται αποκλειστικά με δική σας ευθύνη στην ιστοσελίδα diek.it.minedu.gov.gr Όσοι επιθυμείτε μπορείτε να έρθετε στα γραφεία του ΔΙΕΚ Έδεσσας και να την ολοκληρώσετε με τη βοήθεια της γραμματείας. Το ΔΙΕΚ Έδεσσας θα παραμείνει την περίοδο των εγγραφών όλη ημέρα ανοικτό από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 7:00 το απόγευμα.

2) Για την εγγραφή απαιτούνται τα στοιχεία α) ταυτότητας β) ΑΜΚΑ γ) Απολυτηρίου Λυκείου και δ) προσωπικού email

3) Η φοίτηση στο Δημόσιο ΙΕΚ Έδεσσας είναι ΔΩΡΕΑΝ και διαρκεί 2 έτη (4 εξάμηνα)

4) Τα μαθήματα διεξάγονται απογευματινές ώρες μετά τις 14:30 και δύναται να υλοποιούνται σε εξωτερικούς φορείς (Ιατρικά Κέντρα, Εστιατόρια, Δημόσιες Επιχειρήσεις, Μελισσοκομικές Μονάδες, Φαρμακεία, Ξενοδοχεία κλπ.)

5) Για την ολοκλήρωση της φοίτησης απαιτείται η διεκπεραίωση ενός εξαμήνου πρακτικής άσκησης ή/και μαθητείας σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

6) Με την ολοκλήρωση της φοίτησης οι απόφοιτοι μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση επαγγελματικού διπλώματος Επιπέδου 5 σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων

Το ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ με την πολύτιμη εμπειρία του και τη άμεση διασύνδεση με δεκάδες επιχειρήσεις σε ΟΛΗ την ΕΛΛΑΔΑ, μπορεί να αποτελέσει για εσάς το σημαντικότερο σκαλοπάτι στην επαγγελματική σας εξέλιξη.

ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...