Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Ο ΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΕΡΑ-ΚΟΡΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΚΙΤΣΑ


Η σχέση πατέρα- κόρης είναι ξεχωριστή! 

Μαρία Κωνσταντοπούλου

Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε τις μαμάδες, ο δεσμός που αναπτύσσουν τα κορίτσια με τον πατέρα τους είναι μοναδικός για αμέτρητους λόγους. Εκτός του ότι είναι το πρώτο και ίσως το σημαντικότερο αντρικό πρότυπο στη ζωή μας, είναι ο πρώτος μας έρωτας, ο φύλακας- άγγελός μας και ο άντρας που πάντα θα μας κοιτάει και θα «λιώνει» από αγάπη. Αυτό τον ξεχωριστό δεσμό αποφάσισε να αποτυπώσει στο χαρτί με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο η σκιτσογράφος Snezhana Soosh.


Ένας μπαμπάς δεν φοβάται να κάνει «γυναικεία» πράγματα, όπως να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης του!

9 τρυφερά σκίτσα που περιγράφουν το μοναδικό δεσμό πατέρα- κόρης

Όταν το κοριτσάκι του θέλει να απλωθεί, εκείνος θα στριμωχτεί σε μια γωνία…


Θα μας προστατεύει πάντα απ’ όλους και απ' όλα- ακόμα και απ’ τους χειρότερους εφιάλτες μας.


Όταν είμαστε μαζί του, σκαρφαλώνουμε στην πιο ψηλή κορυφή του κόσμου!

Μια αγκαλιά του αρκεί για να μας ηρεμήσει…


Θα μας αφιερώσει χρόνο ακόμα και όταν «πνίγεται» δουλειά.

Έχει τον τρόπο του να μετατρέπει τα πάντα σε παιχνίδι!

Και να μας κάνει να γελάμε!

Γι' αυτό, ο αποχωρισμός είναι πολύ δύσκολος...


Τα αφιερώνουμε στους μπαμπάδες και τους συζύγους μας που κάνουν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τις μικρές τους πριγκίπισσες! Σας ευχαριστούμε για όσα κάνετε για εμάς και για τις πολύτιμες στιγμές που μας χαρίζετε. 




Πηγή: brightside.me

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ 1ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΠΟΙΗΣΗΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: «Σπουδαίο το ταλέντο των μαθητών και μαθητριών στην ποίηση – Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης»

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην απονομή διακρίσεων του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης


Στην τελετή απονομής διακρίσεων του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Ποίησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του παλιού Παρθεναγωγείου στο Βαρόσι παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης ο οποίος «χαιρέτισε» την πρωτοβουλία. Ο Διαγωνισμός διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21 Μαρτίου) από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Πέλλας.

Ο διαγωνισμός αφορούσε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων των σχολείων ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας. Στο πλαίσιο των συμμετοχών βραβεύτηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης δέκα συνολικά ποιήματα των παρακάτω μαθητών: Παυλίδου Σοφία, 1ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών, πρώτη θέση (Τρωάδες), Βούκατζη Νάντια, 1ο ΓΕΛ Αριδαίας, δεύτερη θέση (Αναζωπύρωση) και Καραγιάννη Σουλτάνα, 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, τρίτη θέση (Φόρος Τιμής στους Αδικοχαμένους) οι οποίοι πήραν τα βραβεία της Επιτροπής. Οι Έπαινοι δόθηκαν στους μαθητές: Μπανιώτη Αρετή, 1ο Γυμνάσιο Κρύας Βρύσης, πρώτη θέση (Φευγαλέα Όνειρα), Κουρδόγλου Μελίνα, ΓΕΛ Αξού, δεύτερη θέση (Αχ, παιδί μου) και Μάρκου Ελένη, 2ο ΓΕΛ Έδεσσας, τρίτη θέση (Η ζωή μετά…). Στους μαθητές Ασαλέα Αλεξάνδρα, Γυμνάσιο Προμάχων, πρώτη θέση (Έρως…), Κάρτα Βασίλειο, Λύκειο Άρνισσας, δεύτερη θέση (Η πένα), Μοσχοπούλου Νικολέτα, 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών, τρίτη θέση (ΣΤΟ ΜΠΑΜΠΑ), Παλιομπέη Μαρία, Λύκειο Αξού, τέταρτη θέση (Εμείς) και Σιάντση Λάζαρο, Λύκειο Άρνισσας, πέμπτη θέση (Ποίηση είναι…) δόθηκαν οι τιμητικές διακρίσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη όλους τους διακριθέντες μαθητές και μαθήτριες για τις επιτυχίες τους και ευχήθηκε καλή πρόοδο στα μαθήματά τους. Ακόμη, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης έδωσε συγχαρητήρια τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» Δημήτρη Ευαγγελίδη, τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Κωνσταντίνο Κούγκα και όλους τους συντελεστές για την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης. Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Θεοδωρίδης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους γονείς των παιδιών, ενώ, είχε συγκινητική συνάντηση με τον παλιό του συνεργάτη Παναγιώτη Μοσχόπουλο.

Αναλυτικά η ομιλία του κ. Θεοδωρίδη:

«Ξεκινώντας θα ήθελα να συγχαρώ τους Βιβλιόφιλους Έδεσσας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν τον μαθητικό διαγωνισμό ποίησης. Επίσης, θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για την ποίηση.

Η ποίηση αποτελεί ίσως το πιο δύσκολο είδος λόγου. Προϋποθέτει γνώση, τεχνική, αλλά και τόλμη. Στοιχεία που φυσικά δεν λείπουν από τη νέα γενιά των Ελλήνων μαθητριών και μαθητών.

Μέσα από την ποίηση των παιδιών, αντλούμε ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Η Ελλάδα περνάει δύσκολες ώρες και είναι σημαντικό, με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Η ποίηση μάς βοηθάει να δούμε πίσω από τα γεγονότα, να αναζητήσουμε εναλλακτικές ερμηνείες για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο και να εντοπίσουμε νέα σημεία αναφοράς για το μέλλον.

Η νέα γενιά βάλλεται συνεχώς από αντιφατικά μηνύματα. Οι νέοι βιώνουν με επώδυνο και βάναυσο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Είναι λογικό οι νέοι να νιώθουν οργή, αδικία, περιθωριοποίηση και άλλα αρνητικά συναισθήματα τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορούν να οδηγήσουν σε πράξεις απόγνωσης ή και παραβατικότητας.

Η ποίηση, με την εσωτερική της δύναμη, μας βοηθάει να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με τη ζωή και την πολυπλοκότητα που παρουσιάζει. Μπορεί να λειτουργήσει ως ένα καταφύγιο για στοχασμό, κριτική σκέψη, ψυχική και πνευματική αναζωογόνηση. Επίσης, εμπνέει για μεγαλύτερη κινητοποίηση, για μία ενεργητική στάση ζωής που μπορεί να είναι ο προάγγελος θετικών αλλαγών για την κοινωνία και τον κόσμο.

Το περιεχόμενο των ποιημάτων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό μάς δίνει μία ιδέα για τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς. Αξίζει να διαβάσουμε και να μελετήσουμε τα ποιήματα αυτά, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τον ψυχικό κόσμο και τις αναζητήσεις των νέων. Από τους τίτλους και μόνο των διακριθέντων και λοιπών ποιημάτων μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα ότι οι νέοι ενδιαφέρονται και ανησυχούν για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων και προβλημάτων που αφορούν τη ζωή και τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό οι μαθήτριες και οι μαθητές των σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας τιμούν την Ελληνική γλώσσα. Χρησιμοποιούν το ίδιο γλωσσικό σύστημα που χρησιμοποίησαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, οι ευαγγελιστές, καθώς και πολλοί νεότεροι λόγιοι, λογοτέχνες αλλά και επιστήμονες για να διαδώσουν τις ιδέες τους. Ελπίζω και εύχομαι σε όλους να συνεχίσουν την ζωογόνο αυτή επαφή με την ποίηση και τα προσεχή χρόνια να καμαρώσουμε κι άλλους Έλληνες ποιητές στην τελετή των νόμπελ, ακολουθώντας τα χνάρια των Σεφέρη και Ελύτη. 


Σας ευχαριστώ». 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΠΙΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ



Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Στηρίζουμε την λαογραφία και παράδοση της Πέλλας με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Υπογράφηκε η σύμβαση για την επισκευή – συντήρηση του Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών


Υπογράφηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη και την εκπρόσωπο της Κοινοπραξίας «Παπαβασιλείου Ελένη-Ιωακειμίδης Στυλιανός» η σύμβαση για την «Επισκευή – Συντήρηση Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών».

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 30.000,00 € και είναι ενταγμένο στον προγραμματισμό της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Η μελέτη, για τις εργασίες που θα ξεκινήσουν, εκπονήθηκε από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Πέλλας.

Στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε την έμπρακτη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και την αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών στον τομέα των υποδομών πολιτισμού, όπου αυτό είναι δυνατόν λόγω της οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε:«Εξασφαλίσαμε με δυσκολία κάποια χρήματα για την πραγματοποίηση σημαντικών εργασιών που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου του Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών. Η ενίσχυση των υποδομών στον τομέα του πολιτισμού αποτελεί σημαντική προτεραιότητα, καθώς όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι και σωματεία έχουν ανάγκες σε εξοπλισμό και στέγη. Άλλωστε, το έργο που παράγουν στην λαογραφία και στη διατήρηση της παράδοσης της Πέλλας είναι αδιαμφισβήτητης αξίας. Συνεχίζουμε, αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως για παράδειγμα το νέο LEADER (CLLD), να συνδράμουμε στην προσπάθεια ανάδειξης και προβολής των στοιχείων και δράσεων πολιτισμού της Πέλλας».  

Οι εργασίες που προβλέπονται στο έργο της συντήρησης του Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών αφορούν την αντικατάσταση πλακιδίων δαπέδων και τη βελτίωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας είχε πραγματοποιήσει και στο παρελθόν καίριες παρεμβάσεις επί του συγκεκριμένου κτιρίου και, συγκεκριμένα, υλοποίησε το έργο με τίτλο «Αντικατάσταση στέγης και εγκλωβισμός στοιχείων αμιάντου», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 90.000,00 €.

Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε γραφείο εξυπηρέτησης ΕΟΠΠΥ στην Αριδαία Πέλλας - Θετικά το βλέπει ο Υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ


Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε Γραφείο Εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΠΥ στην Αριδαία μέσα στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας 

Ο Υπουργός Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ ανταποκρίθηκαν θετικά και αναμένεται η υλοποίηση του
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης αιτήθηκε από τον Υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΠΥ την σύσταση γραφείου εξυπηρέτησης ασφαλισμένων ΕΟΠΠΥ στην Αριδαία. Το γραφείο θα εξυπηρετήσει πλήθος πολιτών από την Αλμωπία και θα τους απαλλάξει από μετακινήσεις τους προς την Έδεσσα που μπορούν να αποφευχθούν. 
Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αριδαίας Στέλλα Φωτοπούλου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του βουλευτή για την εξασφάλιση χώρου μέσα στο Κ.Υ., τον εξοπλισμό του γραφείου κλπ. 
Τα έγγραφα του βουλευτή προς τον ΕΟΠΠΥ και του Κέντρου Υγείας προς τν βουλευτή επισυνάπτονται. 
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξάνθος και ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ Σωτήρης Μπερσίμης θεώρησαν λογικό το αίτημα, το βλέπουν θετικά και υποσχέθηκαν στον βουλευτή γρήγορη υλοποίηση του.   

Ο ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ ΜΑΣ



Εε ναι λοιπόν, ο σακχαρώδης διαβήτης προσβάλλει ΚΑΙ την όρασή μας.
Παγκόσμια ημέρα υγείας σήμερα 7 Απριλίου 2016 και θα αναφερθούμε στα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης στην όραση των διαβητικών. Όπως μας ενημέρωσε ο διακεκριμένος χειρουργός οφθαλμίατρος κος.Ιωάννης Μάλλιας, η συχνότητα του σακχαρώδους διαβήτη στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς με ανησυχητικούς ρυθμούς. Όπως είναι γνωστό, ο σακχαρώδης διαβήτης χαρακτηρίζεται από έλλειψη ή ελαττωμένη δράση μιας ορμόνης που παράγεται στο πάγκρεας και  λέγεται ινσουλίνη.
Όπως σημείωσε ο δόκτωρ Ιωάννης Μάλλιας, ο οποίος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο σακχαρώδης διαβήτης εμφανίζεται με δύο τύπους: ο τύπος Ι ή νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος (ΣΔ1), ο οποίος προσβάλει ως επί το πλείστον νεαρά άτομα και στον οποίον παρατηρείται μεγάλη έλλειψη της παραγωγής ινσουλίνης. Και 2ον ο τύπος ΙΙ ή διαβήτης των ενηλίκων (ΣΔ2) στον οποίον παρατηρείται αντίσταση στην ινσουλίνη.  Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προσβάλει τους οφθαλμούς, τους νεφρούς, τα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι), καθώς επίσης τα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
           Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπως μας εξήγησε ο Δρ.Μάλλιας, προσβάλλονται δηλαδή τα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς χιτώνα του οφθαλμού (αρτηρίδια, τριχοειδή, φλεβίδια). Η βλάβη αυτή διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
 Α. Απόφραξη των μικρών αγγείων, η οποία επιφέρει ισχαιμία (ελλειμματική αιμάτωση) και υποξία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  την δημιουργία ενός αγγειογενετικού παράγοντα από τον ισχαιμικό αμφιβληστροειδή σε μία  προσπάθεια του οργανισμού να επαναιματώσει τις περιοχές του αμφιβληστροειδούς που δεν αιματώνονται ικανοποιητικά. Αυτός ο αγγειογενετικός παράγοντας έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νεόπλαστων αγγείων στον αμφιβληστροειδή, στην κεφαλή του οπτικού νεύρου και στην ίριδα.
Β. Διαρροή των μικρών αγγείων, η οποία επιφέρει διάχυτο ή εστιακό οίδημα του αμφιβληστροειδούς. Όταν το οίδημα αυτό εντοπίζεται στην ωχρά κηλίδα, η οποία είναι το σημείο της ευκρινούς όρασης στο κέντρο του ματιού, τότε η οπτική οξύτητα του ασθενούς μειώνεται.
Ο επιπολασμός της οπτικής δυσλειτουργίας λόγω ΔΟΩ ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τη διάρκεια του διαβήτη.
Στους διαβητικούς ασθενείς το ποσοστό επιπολασμού του κλινικά σημαντικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας (CSME) είναι περίπου 6-10%.
Από διάφορες μελέτες προκύπτει ότι το 0,6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κλινικά σημαντικό οίδημα της ωχράς.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια  εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (40%) και στο 20% των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Δυστυχώς η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία νομικής τύφλωσης στο δυτικό κόσμο σε ασθενείς ηλικίας 20 έως 65 ετών.  Αυτό οφείλεται στην αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδους διαβήτη στις χώρες του δυτικού κόσμου.
Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια χωρίζεται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος  και την παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Α. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια υποστρώματος: Χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες, μικροανευρίσματα, σκληρά εξιδρώματα και οίδημα αμφιβληστροειδούς. Στην κατηγορία αυτή δεν αναπτύσσονται νεοαγγεία. Όταν το οίδημα του αμφιβληστροειδούς προσβάλει την ωχρά κηλίδα  ή την γύρω περιοχή, τότε η αντιμετώπιση γίνεται με φωτοπηξία με ακτίνες LASER, που σκοπό έχει την ελάττωση του οιδήματος  και την διατήρηση της κεντρικής όρασης.
Β.Παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια: Χαρακτηρίζεται από την παρουσία νεοαγγείων στην κεφαλή του οπτικού νεύρου ή σε άλλη περιοχή του αμφιβληστροειδούς. Ο κίνδυνος απώλειας της όρασης από αιμορραγία των νεοαγγείων είναι άμεσος. Οι ασθενείς με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια  είναι δυνατόν να πάθουν ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς από έλξεις ινοαγγειακών μεμβρανών. Στους ασθενείς  με παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια εφαρμόζεται φωτοπηξία με ακτίνες LASER. Σκοπός μας σ΄αυτές τις περιπτώσεις είναι η καταστροφή των ισχαιμικών περιοχών του αμφιβληστροειδούς, η οποία επιφέρει υποστροφή των νεοαγγείων.
Από τι εξαρτάται η εμφάνιση και εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας;
1.Η χρονική διάρκεια της νόσου είναι ο σημαντικότερος παράγοντας. Σε ασθενείς νεότερους των 30 ετών, η πιθανότητα να αναπτύξουν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι 50% στα πρώτα 10 χρόνια, ενώ μετά τα 30 χρόνια η πιθανότητα  αγγίζει το 90%.

2.Είναι διαπιστωμένο ότι ο καλός μεταβολικός έλεγχος μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά την εμφάνιση διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
3.Η αρτηριακή υπέρταση, η αναιμία και η προσβολή των νεφρών είναι παράγοντες που μπορούν να επιταχύνουν ή να επιδεινώσουν την εμφάνιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας.
Πώς όμως ένας ασθενής θα καταλάβει και θα αναγνωρίσει ότι το ΔΟΩ του κρούει τον κώδωνα κινδύνου; <<Στα συμπτώματα του διαβητικού οιδήματος περιλαμβάνονται: η παραμόρφωση της εικόνας, η μείωση της ευαισθησίας στην αντίθεση (contrast sensitivity), η φωτοφοβία, οι διαταραχές της αντίληψης των χρωμάτων και τα παράκεντρα σκοτώματα (ελλείμματα του οπτικού πεδίου). Το ΔΟΩ μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και διάφοροι παράγοντες κινδύνου σχετίζονται με την εμφάνιση και την πορεία του. Ο κυριότερος παράγοντας είναι τα αυξημένα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης ΗbAIc>>, μας ενημερώνει ο κος.Μάλλιας.
Η οπτική δυσλειτουργία λόγω ΔΟΩ επιβαρύνει σημαντικά τον ίδιο τον ασθενή. Για τον ασθενή, η απώλεια της ανεξαρτησίας μπορεί να είναι αποτέλεσμα της μειωμένης ικανότητας εκτέλεσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως είναι το διάβασμα ή  η οδήγηση, γεγονός που οδηγεί σε επιδείνωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.
Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης του ΔΟΩ ήταν και παραμένει μέχρι και σήμερα η φωτοπυξία του αμφιβληστροειδούς με  Argon laser. Στις περιπτώσεις εστιακού οιδήματος γίνεται φωτοπηξία των μικροανευρυσμάτων. Στις περιπτώσεις διάχυτου οιδήματος εφαρμόζεται laser δίκην δικτύου (grid laser) ή συνδυασμός (modified grid laser).
Τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί στη θεραπευτική μας φαρέτρα για το ΔΟΩ οι αντι-αγγειογενετικοί παράγοντες, όπως η ρανιμπιζουμάμπη. Πρόκειται για ένα μικρό τμήμα πλήρως ανθρωποποιημένου μονοκλωνικού αντισώματος, το οποίο δεσμεύει και αναστέλλει πολλαπλές ισομορφές βιολογικά ενεργού αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα (VEGF)-A, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη του διαβητικού οιδήματος της ωχράς κηλίδας.
Το φάρμακο χορηγείται με ενδοϋαλοειδική ένεση υπό άσηπτες συνθήκες σε χειρουργική αίθουσα από χειρουργό οφθαλμίατρο εκπαιδευμένο στη διενέργεια ενδοϋαλοειδικών ενέσεων και καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Η θεραπεία χορηγείται μηνιαία και συνεχίζεται έως ότου επιτευχθεί μέγιστη οπτική οξύτητα, δηλαδή οπτική οξύτητα σταθερή για τρεις διαδοχικές μηνιαίες αξιολογήσεις. Συνεπώς, αν δεν υπάρχει βελτίωση  στην οπτική οξύτητα  κατά τη διάρκεια του χρόνου χορήγησης τριών ενέσεων, η συνέχιση της θεραπείας δεν συνιστάται.
Στη συνέχεια οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται κάθε μήνα ως προς την οπτική τους οξύτητα.
Η θεραπεία επαναλαμβάνεται όταν η παρακολούθηση δείχνει απώλεια οπτικής οξύτητας, που οφείλεται σε  ΔΟΩ. Τότε θα πρέπει να χορηγούνται μηνιαίες ενέσεις, έως ότου επιτευχθεί ξανά σταθερή οπτική οξύτητα για τρεις συνεχόμενες αξιολογήσεις (υποδηλώνοντας δύο ενέσεις κατ’ελάχιστο).
Η αποτελεσματικότητα των ενέσεων μπορεί να εκτιμηθεί με την μέτρηση της οπτικής οξύτητας και τη μέτρηση του πάχους του κεντρικού αμφιβληστροειδούς με την OCT.
Στις μέρες μας γίνονται πολλές μελέτες που συγκρίνουν τα αποτελέσματα της φωτοπηξίας με την ενδουαλοειδική χορήγηση ρανιμπιζουμάμπης καθώς και τον συνδυασμό και των δύο θεραπειών.
Το συμπέρασμα, καταλήγει ο δόκτωρ Μάλλιας είναι ότι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι μία από τις συχνότερες και σοβαρότερες οφθαλμικές παθήσεις που οδηγεί το διαβητικό ασθενή στην τύφλωση αν μείνει χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι καθοριστικής σημασίας για τον ασθενή. Για τον λόγο αυτό ακολουθούν κάποιες συμβουλές που είναι σημαντικές για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη.
Ο ασθενής λοιπόν χρειάζεται:
·         Να ρυθμίσει το σάκχαρό του.
·         Να καταναλώνει πολλά δημητριακά πλούσια σε φυτικές ίνες & να μειώσει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
·         Να αποφεύγει το κάπνισμα. Ιδιαίτερα οι γυναίκες να αποφεύγουν και το ‘’παθητικό’’ κάπνισμα.
·         Να τρέφεται προσεκτικά και να αποφεύγει τα γλυκά.
·         Να κάνει τακτικό έλεγχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.
·         Να περπατάει, ώστε να μειωθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
·         Να επισκέπτεται τον οφθαλμίατρό του για τακτικό οφθαλμολογικό έλεγχο, ο οποίος ανάλογα με την περίπτωση, θα είναι ανά 6 μήνες ή ανά ένα έτος.
Επιπλέον, η καλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθυστερεί την εξέλιξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Γι αυτό η καλή συνεργασία του οφθαλμιάτρου με τον διαβητολόγο είναι επιβεβλημένη.            

Ο Γιάννης Σηφάκης ζήτησε εξηγήσεις από την Αν. Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για το κοινωφελές πρόγραμμα διάρκειας 8 μηνών όσον αφορά την μη συμμετοχή ( στην πρώτη φάση)των δήμων της Πέλλας


Γιάννης Σηφάκης:  Ζήτησε εξηγήσεις από την Αν. Υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου για την απουσία όλων των δήμων της Πέλλας από την πρώτη φάση του πρόγραμματος κοινωφελούς εργασίας 

Στην συνάντηση που είχε με τον διευθυντή του γραφείου της Υπουργού κ. Γρηγόρη Μαλάμη διευκρινίστηκε ότι η επιλογή της σειράς των δήμων έγινε με μαθηματικό τύπο με βάση στοιχεία και ρυθμό εξέλιξης της μακροχρόνιας ανεργίας. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα αφορά όλους τους υπόλοιπους δήμους της χώρας.
Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης με υπόμνημα του προς την Αν.Υπουργό Εργασίας ζήτησε εξηγήσεις για την μη συμπερίληψη όλων των Δήμων της Πέλλας στην πρώτη φάση των 51 Δήμων της χώρας (17 +34) που μετέχουν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας διάρκειας 8 μηνών με βάση τα ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας.
Ο βουλευτής, παρουσιάζοντας στην Υπουργό τα στοιχεία μακροχρόνιας ανεργίας στους τέσσερεις δήμους της Πέλλας, ζήτησε να ενημερωθεί για την κατάταξη των δήμων της Πέλλας με βάση τα κριτήρια που καταρτίστηκε το πρόγραμμα ύστερα από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, του συστήματος Εργάνη και του ΟΑΕΔ
Ζήτησε την εξάντληση των όποιων περιθωρίων για να συμπεριληφθεί δήμος της Πέλλας στην πρώτη φάση και οπωσδήποτε την συμπερίληψη όλων των δήμων στην δεύτερη φάση του προγράμματος. 
Τα στοιχεία μακροχρόνιας ανεργίας στους δήμους της Πέλλας είναι τα ακόλουθα ( με στοιχεία του ΟΑΕΔ) :
Δήμος Αλμωπίας 958 μακροχρόνια άνεργοι
Δήμος Έδεσσας 1305 μακροχρόνια άνεργοι
Δήμος Πέλλας   3104 μακροχρόνια άνεργοι επι συνόλου 7425 εγγεγραμμένων ανέργων ( ποσοστό 42% του συνόλου) 
Δήμος Σκύδρας 595 μακροχρόνια άνεργοι

Ο κ. Μαλάμης επανέλαβε στον βουλευτή όσα είχε δηλώσει η Αν. Υπουργός στην συνέντευξη τύπου που είχε δώσει για τον νέο προσανατολισμό του προγράμματος περισσότερο προς τις ανάγκες των ανέργων και όχι της κάλυψης των παγίων αναγκών των δήμων που πρέπει να αναζητηθούν από το Υπ.Εσωτερικών.   Ακόμη ότι το πρόγραμμα αυτό είναι πιλοτικό και αμέσως μετά θα ακολουθήσει το σύνολο των δήμων της χώρας.
Όσον αφορά τον τρόπο επιλογής των 51 πρώτων δήμων διευκρίνησε ότι η επιλογή έγινε μέσω μαθηματικού τύπου με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ ( απογραφή 2011), τον ΟΑΕΔ και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Οι Απόστρατοι Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας θα έχουν πάντα ενεργό ρόλο στο κοινωνικό γίγνεσθαι

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος

Στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη Στελεχών Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Βορείου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου στην Έδεσσας παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Θεοδωρίδης στάθηκε στην μεγάλη προσφορά των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην πατρίδα, όποτε χρειάστηκε. Επίσης ανέφερε την πολύ καλή συνεργασία που έχει όλα αυτά τα χρόνια με τα Σώματα Ασφαλείας σε τοπικό επίπεδο και στην επιτυχή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων που αφορούν τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης «έκλεισε» την ομιλία του τονίζοντας ότι «…οι Απόστρατοι Αξιωματικοί και Στελέχη επιτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο τα χρόνια της κρίσης που βιώνουμε και είναι πάντα δραστήριοι και ενεργοί». Ο κ. Θεοδωρίδης συνεχάρη τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Πέλλας κ. Νίκο Παπαδόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη για τη διοργάνωση της συνάντησης και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες της Συνδιάσκεψης.


Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Πρόεδρος κ. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Π.Ο.Α.Σ.Α.), ο Πρόεδρος Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ξηράς κ. Κωνσταντίνος Στούμπος, στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και πολίτες.  


Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΑΣ



Αριδαία, 6/4/2016

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΒΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΡΜΑΣ

Εικόνες που θυμίζουν άλλες εποχές και αναμνήσεις από τα παλιά τα χρόνια ξυπνούν στην πλατεία της Όρμας, όπου εδώ και λίγες μέρες δεσπόζει η παραδοσιακή βρύση. Το πανέμορφο χωριό της Αλμωπίας με τα γάργαρα νερά και τα θεόρατα πλατάνια, απέκτησε άλλο ένα σημείο αναφοράς που γυρίζει τις μνήμες πολλά χρόνια πίσω.
Ο Δήμος Αλμωπίας προχώρησε με αποφασιστικότητα στην υλοποίηση αυτού του έργου, έχοντας στο πλευρό του τους τοπικούς φορείς και φυσικά τον δραστήριο Σύλλογο Γυναικών του χωριού, που αποτελεί παράδειγμα εθελοντικής προσφοράς και αγάπης για τον τόπο μας.
Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Κετικίδη επισκέφθηκαν το χωριό, όπου τους περίμενε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Οι γυναίκες του Συλλόγου ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές τους υποδέχτηκαν με ένα μεγάλο χαμόγελο, ενώ δεν μπορούσαν να κρύψουν τη χαρά τους για τη νέα παραδοσιακή βρύση του χωριού, την κατασκευή της οποίας διεκδικούσαν εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο όμορφο αυτό χωριό, τονίζοντας ότι αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη σημερινή Δημοτική Αρχή η τουριστική προβολή του σε συνάρτηση με τα Λουτρά και τα υπόλοιπα αξιοθέατα του Δήμου μας. Γι’ αυτό το λόγο, τέτοια έργα δεν αποτελούν έργα βιτρίνας, αλλά έργα ουσίας. Όπως τον ενημέρωσαν οι κάτοικοι του χωριού, από τη στιγμή που κατασκευάστηκε η παραδοσιακή βρύση πολλοί είναι οι τουρίστες που την επισκέπτονται και μάλιστα φωτογραφίζονται μπροστά της.
Το έργο συμπεριλήφθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα του 2015 και κόστισε περίπου 9.000 ευρώ.







ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...