Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ Π.Ε.ΠΕΛΛΑΣ


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

       Θέμα: Zημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη φυτική παραγωγή της ΠΕ Πέλλας.

        Μεγάλες είναι οι ζημιές στο σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών της φετινής χρονιάς στην Πέλλα, όπως και σε άλλες περιοχές, από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
       Τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλάζι, βροχοπτώσεις) επέδρασαν αρνητικά στην αναμενόμενη παραγωγή και, άρα, στο φετινό εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της ΠΕ Πέλλας. Έπληξαν τις σημαντικότερες παραγωγές (βαμβάκι, τεύτλα, καλαμπόκι κλπ.) στα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους, από τη σπορά, το φύτρωμα μέχρι και τη συγκομιδή.
       Οι έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης άνοιξης ανάγκασαν σε όψιμες σπορές και πιο καθυστερημένη ανάπτυξη σε βαμβάκια σε χωριά του Δήμου Πέλλας και καλαμπόκια σε χωριά των Δήμων Αλμωπίας, Σκύδρας και Πέλλας.
        Στα βαμβάκια είχαμε πολύ όψιμη σπορά και άρα όψιμη ωρίμανση, που συνέπεσε με τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις με αρνητικές συνέπειες στην ολοκλήρωση της συγκομιδής, στις αναμενόμενες στρεμματικές αποδόσεις, αλλά και στην ποιότητα του συγκομισθέντος σύσπορου βαμβακιού με κίνδυνο απώλειας της σημαντικής για το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών συνδεδεμένης ενίσχυσης.
        Στα τεύτλα, σε χωριά του Δήμου Πέλλας, οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις εμπόδισαν τη συγκομιδή, που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, οδήγησαν σε μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις, αλλά υποβάθμισαν και την ποιότητα με την ελάττωση του ζαχαρικού τίτλου, που είναι καθοριστικός για τις τιμές παραγωγού και βέβαια σε συνδυασμό με το κλείσιμο των δύο εργοστασίων ζάχαρης (Σέρρες, Ορεστιάδα) δεν μπορούσε να απορροφηθεί, την περίοδο της αιχμής, όλη η ποσότητα από το Εργοστάσιο Ζάχαρης στο Πλατύ.
         Οι χαλαζοπτώσεις επέφεραν καταστροφές στις δενδροκαλλιέργειες (ροδάκινα και λοιπά φρούτα) στο σύνολο χωριών της ΠΕ Πελλας, τις οποίες έχει επισημάνει το ΚΚΕ με προηγούμενες σχετικές Ερωτήσεις.
        Πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα των αγροτών της περιοχής, τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών από την ΚΑΠ της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τα χαράτσια και τους φόρους, αλλά και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί και δεν αποζημιώνονται για το σύνολο των ζημιών.
        Την ίδια ώρα ο ΕΛΓΑ, με τον αντιασφαλιστικό και φοροεισπραχτικό κανονισμό του, δημιούρ­γησε αποθεματικό "χαρατσώνοντας" και τους καλλιεργητές της περιοχής χωρίς να διασφαλίζει τις παραγωγές τους από όλες τις φυσικές καταστροφές και σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

         Επιπλέον οι απαράδεκτα χαμηλές εμπορικές τιμές, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής (αγροτικά εφόδια, χαράτσια ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, ΟΣΔΕ κλπ.) κάνουν την επιβίωση των μικρομεσαίων καλλιεργητών ακόμη δυσκολότερη, ενώ και το σταμάτημα των εξαγωγών προς τη Ρωσία λόγω του εμπάργκο επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση αυτή.
         Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού;
- Να αποζημιωθούν επιτέλους γρήγορα, δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται και δυσκολεύονται να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα;

Οι Βουλευτές του ΚΚΕ

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ



  ΕΥΧΑΡΙΣΤΉΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ
Το διδακτικό προσωπικό του 2/θέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου Προμάχων θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο καθημερινότητας Χρήστο Μπάτση για την ευγενική του χειρονομία να προσφέρει στη σχολική μας μονάδα ένα έπιπλο για τις ανάγκες του ολοήμερου τμήματος.


   ο σύλλογος διδασκόντων του νηπ/γείου. 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ



Το σαββατοκύριακο 29-30 Νοεμβρίου ο Ορειβατικός σύλλογος Αριδαίας συνδιοργάνωσε τον 2ο ημιμαραθώνιο Λουτρών Πόζαρ. Πολλά μέλη του συλλόγου εργάστηκαν εθελοντικά κατά την διάρκεια του διημέρου, στους αγώνες που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία (φώτο).

Την προσεχή Κυριακή 7 Δεκεμβρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αριδαίας έχει προγραμματίσει εξόρμηση προς την πολύ ενδιαφέρουσα κορυφή Σόκολ (Γεράκι) πάνω από το Άνω Λουτράκι.
Η διαδρομή γίνεται μέσα σε δάσος οξιάς και κινείται στην ανατολική πλευρά του φαραγγιού του Ράμνομπορ ώσπου τελικά καταλήγει σε κόψη που οδηγεί στην κορυφή Σόκολ στα σύνορα με ΠΓΔΜ. Στη διάρκειά της εναλλάσσονται πάρα πολλές διαφορετικές εικόνες, τοπία, εδάφη και η εμπειρία του ορειβάτη είναι χορταστική, ενώ η θέα 360 μοιρών από την κορυφή ικανοποιεί και εντυπωσιάζει και τον πιο απαιτητικό.
Απαιτείται κατάλληλος ορειβατικός εξοπλισμός για την εποχή.
Τηλέφωνα για πληροφορίες :
Χρήστος Τζώτζης: 6980173410
Αλέξανδρος Μυλωνάς: 6945425524

Εντωμεταξύ την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου σε άριστο κλίμα.
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Δημήτριος Εμμανουήλ
Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Μποζίνης
Γ.Γραμματέας: Αλέξανδρος Μυλωνάς
Ταμίας: Γεωργία Κιουλπεγιάζη
Έφορος Ορειβασίας: Πέτρος Μπίνος
Έφορος Μονοπατιών: Χρήστος Τζώτζης
Έφορος Εντευκτηρίου: Χρυσάνθη Λεπίτκα




ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΦΡΟ 66



Ομάδα Πληγέντων Αγροτών Σκύδρας
Περιοχής Τεχνητής Λίμνης


Όμηροι των ακραίων καιρικών φαινομένων είμαστε τα τελευταία χρόνια οι αγρότες του δήμου Σκύδρας ιδιοκτήτες χωραφιών στην περιοχή Άνω Λιποχώρι - Βάλτος - Αστικά και πιο συγκεκριμένα της τεχνητής λίμνης της τάφρου 66 μια έκταση 3.000 στρεμμάτων περίπου.
Τα τελευταία χρόνια πλημμυρίζουμε δύο - τρεις φορές τον χρόνο (16/11 - 9/11 - 26/4/2014 26/2/2013 κ.τ.λ.) με τη στάθμη του νερού να φτάνει σε μερικά σημεία μέχρι και τα 3 μ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα στην καλλιέργεια μας όπως
·      Κάθε φορά πρέπει να περιμένουμε σε ιδανικές καιρικές συνθήκες το λιγότερο 10 ημέρες για να μπούμε με τα τρακτέρ να ραντίσουμε (εξώασκος - φυλλοδέτες - αφίδες κ.τ.λ) ή να αερίσουμε τα χωράφια αφού υποχωρώντας το νερό μας αφήνει 5-10 πόντους λάσπη.
·      Τα λιμνάζοντα νερά στα χωράφια μας δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις δενδρώδεις καλλιέργειες λόγο εκτεταμένης υγρασίας στους κορμούς των δέντρων που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών όπως φυτόφθορας και σήψεις ριζών στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
·      Τα μικρότερα δεντράκια να σοκάρονται με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται αλλά και να ξεραίνονται.
·      Εάν η πλημμύρα είναι κατά τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο υπάρχουν απώλειες στον καρπό (μονίλια) με μικρότερη βλάστηση και μικροκαρπία.

Η Τ.66 η όπως αλλιώς λέγεται περιφερειακή διώρυγα πεδιάδος Αλιάκμονα κατασκευάστηκε το 1928 με 1930 από την αμερικανική εταιρεία ΦΑΟΥΝΤΕΙΣΟΝ με σκοπό να αποξηράνει τη λίμνη των Γιαννιτσών, ενώ ταυτόχρονα να διευθετηθούν τα νερά των γύρο βουνών ΒΕΡΜΙΟΥ, ΒΟΡΡΑΣ, ΤΖΕΝΑ για την αποτροπή πλημμυρών.
Το κανάλι έχει μήκος 38 χλμ. ενώ περνάει σε απόσταση από την Θεσ/νικη προς Βέροια στο 66 χλμ. γι' αυτό και ονομάζεται Τ.66
ΤΡΙΠΟΤΑΜΟΣ, ΑΡΑΠΙΤΣΑ, ΕΔΕΣΣΑΙΟΣ, ΑΛΜΩΠΑΙΟΣ όλοι αυτοί οι ποταμοί αλλά και χείμαρροι χύνονταν στη λίμνη των Γιαννιτσών και με αυτό το μεγαλεπήβολο έργο που παρήγγειλε ο Ελ. Βενιζέλος στη 10ετία του 1920 τα νερά αυτά διευθετήθηκαν να χύνονται στον Αλιάκμονα και από εκεί να καταλήγουν στη θάλασσα.
Το πλάτος της Τ.66 στο Λιποχώρι είναι 38 μέτρα με ροή νερού τα 1.100 κβμ το δευτερόλεπτο ενώ στο ύψος της Κουλούρας έχει πλάτος 55 μέτρα.
Σε κοντινή απόσταση Λιποχώρι προς Καλή υπήρχαν οι υπερχειλιστήρες, τον Δεκέμβριο του 1949 σε έντονες βροχοπτώσεις λειτούργησαν στέλνοντας κάποιες ποσότητες νερού στα χωράφια. Αργότερα οι περιοχές αυτές κατοικήθηκαν με αποτέλεσμα μετά από έντονες διαμαρτυρίες το 1972 να καταργηθούν οι υπερχειλιστήρες.
Για να αντιμετωπιστεί η εκτόνωση του νερού σε έντονες βροχοπτώσεις καταργήθηκε το δυτικό ανάχωμα Μαυροβουνίου - Σκύδρας μέχρι την γέφυρα του Λιποχωρίου δημιουργώντας έτσι μία τεχνητή λίμνη στην οποία και βρίσκονται τα χωράφια μας.
Στις προδιαγραφές της Τ.66 απαιτείτε ο καθαρισμός της κάθε 5 χρόνια, εξασφαλίζοντας έτσι την ροή του νερού αλλά και την αποκατάσταση του αναχώματος σε τυχόν φθορές.
Μέχρι το 1985 περίπου υπήρχαν φύλακες του αναχώματος στο φυλάκιο του Λιποχωρίου (ΚΥΡΑΝΑΣ - ΠΑΝΕΛΟΣ) οι οποίοι είχαν την ευθύνη και την επίβλεψη του αναχώματος της Τ.66 μη επιτρέποντας σε κοπάδια να βοσκάνε στο πρανές, να μη ρίχνονται μπάζα και σκουπίδια, να μην κυκλοφορούν φορτηγά πάνω στο ανάχωμα αλλά και να ελέγχουν το ανάχωμα για τυχόν τρύπες από αλεπούδες - βίδρες ή από φυσικές φθορές.
Δυστυχώς τελευταία φόρα που έγινε καθαρισμός στο κομμάτι του Δ. Σκύδρας ήταν επί δημαρχίας Χοΐδη το 1998-2000 πριν 14 χρόνια.
Από τότε μέχρι σήμερα από της συνεχόμενες πλημμύρες η κοίτη της Τ.66 έχει ανέβει μειώνοντας την χωρητικότητα σε νερό, επίσης μέσα στην κύτη βρίσκονται δέντρα, δεντράκια θάμνοι, σκουπίδια, μπάζα, ξεροί κορμοί κ.α. με αποτέλεσμα να δημιουργούν εν μέρη ένα «φράγμα», φουσκώνοντας το νερό περισσότερο, δημιουργώντας μεγαλύτερο ύψος του νερού στην τεχνητή λίμνη που βρίσκονται τα χωράφια μας αλλά και περισσότερες πλημμύρες.
Έτσι από το 2009 μέχρι σήμερα το φαινόμενο της πλημμύρας γίνεται όλο και πιο έντονο, αφού, με λιγότερο νερό από της προδιαγραφές της Τ.66, εμείς να πλημμυρίζουμε συνεχώς.
Στο σημείο της τεχνητής λίμνης βρίσκετε και ο βιολογικός καθαρισμός του Δ. Σκύδρας όπου κάθε φορά πλημμυρίζει με αποτέλεσμα μεγάλες ζημίες κατά καιρούς στα ηλεκτρικά μηχ/τα και την μη λειτουργία του, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
Την Τ.66 μία μικρή βοήθεια καθαρισμού προσέφερε το 2013 η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΙΠΟΧΩΡΙΟΥ ύστερα από άδεια του Δήμαρχου Σκύδρας κ. Χοΐδη κόβοντας τα δέντρα μέσα  από την κύτη και προσφέροντας τα ξύλα σε απόρους.
Όμως αυτή η ενέργεια φάνηκε μηδαμινή αφού σε 1 χρόνο η κύτη επανήλθε στην αρχική χάλια μορφή της.
Μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 2009, τον Ιούλιο του 2010 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και των τότε Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Πέλλα και Ημαθίας (σας επισυνάπτω το αποτέλεσμα της σύσκεψης, σε συνέχεια με ερώτηση στην Βουλή από την Υπ. Θ. ΤΖΑΚΡΗ)
Φυσικά τη λύση του προβλήματος της Τ.66  τα τελευταία 15-20 χρόνια την προτείνουν όλοι οι υποψήφιοι πολιτικοί (Βουλευτές - Περιφερειάρχες - Δήμαρχοι) αλλά αποτέλεσμα εκ του αποτελέσματος δεν υπάρχει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη καταστροφική πλημμύρα στις 19/11/1979 ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 π.μ. όπου έσπασε το ανάχωμα του Λιποχωρίου με αποτέλεσμα 3 νεκρούς και μεγάλες οικονομικές καταστροφές στο Λιποχώρι και όλα τα χωριά του κάμπου καθώς και στην Σκύδρα με 1 Νεκρό.
Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην οικολογική μόλυνση της Τ.66
αφού είναι αποδέκτης πολλών εργοστασιακών, αστικών και αγροτικών λυμάτων.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν διαμαρτυρηθεί και καταγγείλει πολλές οικολογικές οργανώσεις (ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ άδειασε αμμοχάλικο και πέταξε ψόφια ψάρια στον τότε περιφερειάρχη Γ. ΤΣΙΟΤΡΑ) αλλά και πολίτες, με αποτέλεσμα να προκύψουν παρά πολλά πρόστιμα.


Για να μη θρηνήσουμε άλλους συνανθρώπους μας και να μην πάθουμε άλλες οικονομικές καταστροφές αφού πιστεύουμε πώς σήμερα δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος που να εγγυάται σε όλες τις περιπτώσεις την ασφάλεια της Τ.66 ζητάμε:
·Την έγκριση του αιτήματος από τον Δ. Σκύδρας και την προώθηση προς το συμβούλιο της Αντιπεριφέρειας ΠΕΛΛΑΣ γραπτώς, που είναι και ο κύριος αρμόδιος της Τ.66 .
·Τον άμεσο καθαρισμό της Τ.66 από καλάμια, θάμνους, δέντρα, δεντράκια, σκουπίδια, κορμούς κλαδιά, μπάζα φερτά υλικά κ.α .
·Καθαρισμό και εμβάθυνση της κοίτης από μηχανήματα.
·Τον έλεγχο από ειδικό όσων αφορά τις φθορές που έχουν προκύψει όλα αυτά τα χρόνια στο ανάχωμα ιδιαιτέρα στο κομμάτι του Λιποχωρίου.
·Την εκπόνηση ενός ειδικού διαχειριστικού σχεδίου με σκοπό την βελτίωση της οικολογικής και υδραυλικής - αντιπλημμυρικής κατάστασης ΑΜΕΣΑ




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...