Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Το Γυμνάσιο Προμάχων πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά.



   ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Την Πέμπτη 19 Μαΐου το Γυμνάσιο Προμάχων πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Καστοριά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τη λέξη «κάστρο» ή από τους «κάστορες», που ζούσαν στην λίμνη της, ενώ ο ιστορικός του Ιουστινιανού  Προκόπιος  την αναφέρει και ως «Ιουστινιανούπολη». 

Πρώτος προορισμός μας το χωριό Δισπηλιό  στη νότια όχθη της  Ορεστιάδας λίμνης, όπου ανακαλύφθηκε το 1932 ένας προϊστορικός Λιμναίος οικισμός του 5.260 π.Χ- ο αρχαιότερος Νεολιθικός οικισμός της Ευρώπης-. Ο οικισμός ανακαλύφθηκε τυχαία, όταν η στάθμη της λίμνης κατέβηκε και εμφανίστηκαν υπολείμματα πασσάλων. Στον χώρο των ανασκαφών, που άρχισαν το 1992, δημιουργήθηκε-όπως μας εξήγησε ο ξεναγός μας- το πρώτο Ελληνικό Οικομουσείο και διαμορφώθηκε μία αναπαράσταση του προϊστορικού  Λιμναίου Οικισμού με καλύβες πάνω σε ξύλινες πλατφόρμες μέσα στη λίμνη, όπου υπάρχουν αναπαραστάσεις σκευών  οικιακής χρήσης και εργαλείων,  Είχαμε την αίσθηση  ότι ζούμε 7.500 χρόνια πριν, όταν στον οικισμό  ζούσαν περίπου 3.000 άτομα σε μία οργανωμένη κοινωνία!

Ο επόμενος προορισμός μας ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, που  στεγάζεται από το 1975  στο αρχοντικό του Νεράτζη Αϊβάζη  και βρίσκεται στην περιοχή  Νουλτσό της Παλιάς Καστοριάς, μιας περιοχής με καλντερίμια, στα οποία οι μαθητές και μαθήτριές μας περπάτησαν θαυμάζοντας  τα εντυπωσιακά αρχοντικά της όμορφης πόλης. Το   Μουσείο έχει 2 ορόφους με 11 δωμάτια και μια μεγάλη αυλή, όπου υπάρχει ένα παραδοσιακό Καστοριανό καράβι. Στο Μουσείο θαυμάσαμε παλιές φωτογραφίες Καστοριανών, αντικείμενα καθημερινής χρήσης,έπιπλα κι ένα εργαστήριο γούνας.Στο υπόστεγο διατηρούνται το κελάρι των κρασιών, η αποθήκη τροφίμων και το ζυμωτήριο. Το Μουσείο έφερε τοιχογραφίες που καλύφθηκαν με ασβέστη για την πρόληψη της φυματίωσης, με αποτέλεσμα την καταστροφή  μεγάλου μέρους της διακόσμησης!

Αφού ευχαριστήσαμε την κυρία Αλέκα για την άψογη ξενάγησή της στο Λαογραφικό Μουσείο, ακολουθήσαμε μία παραλίμνια διαδρομή θαυμάζοντας την Ορεστιάδα λίμνη –ή λίμνη της Καστοριάς- η οποία  έχει κηρυχθεί "Μνημείο Φυσικού Κάλλους" από το Υπουργείο Πολιτισμού- λίγο πριν η βροχή χαρίσει μία ρομαντική νότα στην πανέμορφη αυτή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Την πόλη των 16.393 κατοίκων, όπου για περισσότερα από 500 χρόνια η κύρια ενασχόληση των κατοίκων ήταν  η τέχνη της γουναρικής. Την πόλη με τις  80 εκκλησίες της,  που  σώζει έντονα τις βυζαντινές μνήμες… 

 Οι  συνοδοί καθηγητές






Πρότυπος βρεφονηπιακός σταθμός "Σπίτι παιδιού".

 




ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...