Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟΥΣ



Ανακοινώνεται ότι στην κοινότητα Προμάχων ξεκινούν οι δηλώσεις για τους βοσκότοπους.

Οι αιτήσεις θα γίνονται στα γραφεία της κοινότητας από σήμερα 4/3/2015  μέχρι τις 31/32015 κατά τις απογευματινές ώρες στον κύριο Γιώργο Σέλκο (Μπέϊλι).

Απαραίτητα δικαιολογητικά:
Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας
Μητρώο των ζώων.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:
694 7263 068 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΑΣ"


«Το σχολείο των ονείρων μας»

Την Κυριακή 1 Μαρτίου στο Ξενιτίδειο Πνευματικό στην Αριδαία ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Αριδαίας πραγματοποίησε ομιλία - συζήτηση με θέμα «το σχολείο των ονείρων μας» με ομιλητή τον καθηγητή Παιδαγωγικής Γιώργο Τσιάκαλο.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Πέτρος Τσαρκνιάς στην προσφώνησή του, αναφέρθηκε στην τεράστια σημασία που έχει για την χώρα μας η επένδυση στην παιδεία και στην ανάγκη για εκπαιδευτική μεταρρύθμιση με κέντρο την ουσιαστική γνώση.
Ο κος Τσιάκαλος τόνισε ότι «τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχολείο τέτοιο που θα τη βοηθήσει  να κάνει το άλμα προς τα μπροστά και να αντιμετωπίσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ενώ γνωρίζουμε πως θα είναι ένα τέτοιο σχολείο, αφού ακόμα και η ευρωπαϊκή επιτροπή το έχει περιγράψει στις δικές της εκθέσεις, η Ελλάδα κάνει ακριβώς το αντίθετο. Ανακυκλώνει παλαιότερα σχήματα, τα οποία είχε και απλώς ελπίζει ότι τα πράγματα θα ξαναπάνε καλά». Επίσης τόνισε ότι «το σχολείο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα σχολείο στο οποίο θα πρέπει να καλλιεργείται η δημιουργικότητα των παιδιών, να πρέπει να καλλιεργείται η ικανότητα και η προθυμία τους να συνεργάζονται μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν πληροφορίες, ενώ γνωρίζουμε ότι τα παιδιά θα πρέπει να αναπτύξουν τη διάθεσή τους και την ικανότητά τους να μπαίνουν στη θέση του άλλου, έτσι ώστε να μπορούν να συνεργάζονται αργότερα ισότιμα μεταξύ τους».
Την εκδήλωση παρακολούθησαν αρκετοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές και τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης και η σύμβουλος εκπαίδευσης Αντωνία Παπαδάκη.

Την Δευτέρα ο Κος Τσιάκαλος ήταν καλεσμένος στο Γενικό Λύκειο Αριδαίας και είχε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση για το σχολείο των ονείρων μας, για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και θέλουμε, με τους μαθητές του σχολείου.




Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΔΕΣΣΑΣ ΚΑΙ Η Α' ΕΛΜΕ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ



8 του Μάρτη, Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 
Ημέρα μνήμης  για τους αγώνες των γυναικών όλου του κόσμου. 
Για αγώνες με στόχο την απόκτηση δικαιωμάτων στη μόρφωση και στην εργασία, την ισότητα των δυο φύλων , αλλά και για αγώνες  κατά της φτώχειας, κατά της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, κατά της  βίας και του πολέμου, κατά του ρατσισμού, για την οικοδόμηση θεσμών κοινωνικής πρόνοιας, για αλληλεγγύη, ελευθερία , δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία.  
  Στη  σημερινή δύσκολη εποχή που βιώνουμε,  η διεκδίκηση  και οι αγώνες  γι’ αυτά τα ιδανικά  είναι  επιβεβλημένοι και απαραίτητοι. Εμείς, οι γυναίκες της σύγχρονης εποχής εμπνεόμαστε από την αποφασιστικότητα, τη μαχητικότητα, το πνεύμα συλλογικότητας και αυτοθυσίας των γυναικών προηγούμενων γενεών αλλά και αγωνιστριών του σήμερα (καθαρίστριες, γυναίκες στην Κερατέα, γυναίκες στις Σκουριές, γυναίκες στο Κομπάνι.....). 
Αντλούμε δύναμη και συνεχίζουμε τον δικό μας αγώνα! Είμαστε παρούσες στους συλλογικούς αγώνες, στις απεργίες, στα συνδικάτα, στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Αντιστεκόμαστε στην εξαθλίωση και διεκδικούμε το δικαίωμά μας στην αξιοπρεπή  διαβίωση , την εργασία και την κοινωνική ασφάλεια, στη δημόσια υγεία και την παιδεία. 
Παλεύουμε συλλογικά και γράφουμε τη δική μας ιστορία.



Πρωτοβουλία Γυναικών σε Δράση…


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Πρωτοβουλία Γυναικών σε Δράση Έδεσσας και η Α΄ΕΛΜΕ Πέλλας φιλοξενούν τη θεατρική ομάδα καθηγητών της Β΄ΕΛΜΕ Πέλλας και σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση «Η Τελετή» του Παύλου Μάτεση, την Κυριακή 8 του Μάρτη 2015 στις 7.00μμ, στο Δημοτικό Κέντρο των Καταρρακτών.
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:   6976898886, 6973733522

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ

ΟΧΙ στα μέτρα συρρίκνωσης και κατάργησης

της κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ



Με πρόσφατη (25/2/15) εγκύκλιό του το υπουργείο Εσωτερικών καλεί τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης να υποβάλουν εκ νέου τα αιτήματά τους για προσλήψεις συμβασιούχων, οι οποίες για το 2015 θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σχέση με το 2014, στο πλαίσιο της «περιστολής των κρατικών δαπανών.

Στη συγκεκριμένη εγκύκλιο γίνεται αναφορά στους νόμους 3833/2010 «Προστασία της Εθνικής Οικονομίας. Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» (σ.σ. πρώτο μνημόνιο) με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο νόμο 4093/2012 «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 - 2016» με συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Το υπουργείο, λοιπόν, επικαλείται αυτούς τους μνημονιακούς νόμους και ζητά περιορισμό των προσλήψεων κατά 10%.



Η εγκύκλιος αφορά το προσωπικό με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και με σύμβαση έργου. Πρόκειται για προσωπικό που καλύπτει ουσιαστικά βασικές κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες που αφορούν άμεσα τα λαϊκά στρώματα και όχι έκτακτες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «έκτακτο προσωπικό». Υπηρεσίες που είναι ήδη υποβαθμισμένες και οι ανάγκες δεν καλύπτονται, όπως παιδικοί σταθμοί, προγράμματα άθλησης, πολιτισμού κ.λπ.
Επιτρέπουν μόνο χωρίς περιορισμό την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού για υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα μια και το κόστος τους θα το πληρώσει με τα επιπλέον τέλη, φόρους και χαράτσια πάλι ο ίδιος ο λαός. Βέβαια και εδώ μόνο ιδιωτικού δικαίου και ορισμένου χρόνου.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι και με αυτόν τον τρόπο ετοιμάζεται το έδαφος για την υλοποίηση απόψεων, όπως αυτή του Στ. Μάνου με την οποία συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, για κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους. Την ίδια ώρα διατηρείται η αναλογία 1 προς 5 για κάθε πρόσληψη, που παγιώνει το μειωμένο προσωπικό στους δήμους και τις υποβαθμισμένες κατ' επέκταση υπηρεσίες.
Οι ενέργειες αυτές κρύβονται πίσω από την περιβόητη "οικονομική αυτοτέλεια των δήμων" που προπαγανδίζουν από κοινού παλιοί και νέοι συγκυβερνήτες.
Πατάνε πάνω στη μείωση κατά 65% της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό (ΚΑΠ – ΣΑΤΑ) και στη μηδενική χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που δέχτηκαν πάλι από κοινού την τελευταία πενταετία

H «Λαϊκή Συσπείρωση» Σκύδρας ζητά από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να καλέσει έκτακτη συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί το θέμα αυτό.
Καλεί όλους της Δημοτικούς Συμβούλους και Παρατάξεις να καταδικάσουν την συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από μια κυβέρνηση μάλιστα που δηλώνει πως δήθεν ανέτρεψε τα «μνημόνια».
Με αυτή την εγκύκλιο, στην πράξη υλοποιούν με το παραπάνω τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ζητάμε:
► Στελέχωση της λειτουργίας όλων των υπηρεσιών των Δήμων με πλήρες προσωπικό σε μόνιμες θέσεις εργασίας, πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
► Χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών και παροχών των Δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
► Όχι σε τέλη, φόρους, χαράτσια στο λαό

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΜΑΝΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ



Ο Δήμαρχος Αθηναίων και οι εκδόσεις ΚΙΧΛΗ σας προσκαλούν
στην τιμητική εκδήλωση για το βιβλίο του ΜΑΚΗ ΤΣΙΤΑ
Μάρτυς μου ο Θεὸς
που διοργανώνεται με αφορμή τη βράβευσή του
με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015, στις 7 μ.μ.,
στο Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84», Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό
ο Δήμαρχος Αθηναίων ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ. 
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
ο ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος (εφημερίδα «Καθημερινή»),
η ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΚΟΥΖΕΛΗ, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας (εφημερίδα «Το Βήμα»),
η ΑΝΘΟΥΛΑ ΔΑΝΙΗΛ, δρ φιλολογίας, κριτικός βιβλίου (ηλ. περιοδικό «diastixo.gr»),
η ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, φιλόλογος, κριτικός λογοτεχνίας
(εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών»)
και ο συγγραφέας ΜΑΚΗΣ ΤΣΙΤΑΣ.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΤΗΣ,
ποιητής, δοκιμιογράφος (εφημερίδα «Το Βήμα»)
Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ.
 «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548


 Ο Μάκης Τσίτας γεννήθηκε το 1971 στα Γιαννιτσά. Πήρε πτυχίο δημοσιογραφίας και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Θεσσαλονίκη.
Από το 1994 ζει μόνιμα στην Αθήνα και εργάζεται στον χώρο των εκδόσεων. Ήταν αρχισυντάκτης του περιοδικού Περίπλους (1994-2005) και συνεκδότης του περιοδικού Index (2006-2011). Σήμερα διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τον πολιτισμό diastixo.gr. Λογοτεχνικά κείμενά του (διηγήματα, θεατρικά, ποιήματα) έχουν συμπεριληφθεί σε ανθολογίες και έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μονόπρακτά του «Στην πλατεία» και «Η τηλεόραση» παίχτηκαν στο «Θέατρο των Καιρών», σε σκηνοθεσία Έρσης Βασιλικιώτη. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά, τα ισπανικά, τα αγγλικά, τα εβραϊκά, τα σουηδικά και τα φινλανδικά.
Έχει εκδώσει δεκαπέντε βιβλία για παιδιά,  μία συλλογή διηγημάτων και το μυθιστόρημα Μάρτυς μου ο Θεός, για το οποίο έλαβε το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014 (European Union Prize for Literature 2014).


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...