Καλώς ήρθατε στον ιστότοπο του ιστορικού μας χωριού, όπου μπορείτε να δείτε άρθρα, που αφορούν όλες τις εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι. Περιπλανηθείτε στις αναρτήσεις μας για να ταξιδέψετε σε μια πλούσια ποικιλία θεμάτων που ετοιμάζουμε με μεράκι και αγάπη για τον ευλογημένο μας τόπο.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΜΕ ΤΟ GOOGLE MAPS
Κλίκ στην εικόνα

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

Ι.Μ Αγίου Ιλαριωνος

Ιερός Ναός Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη του χωριού.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άποψη πλατείας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Νερόμυλος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πετροντούβαρο.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Σοκάκι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Ι.Μ Αγίου Ιλαρίωνος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Πανοραμική άποψη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Καταρράκτης.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Αγία Παρασκευή.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Φράγμα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

"Μπιτσκία".

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης .

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εξωκλήσι.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χορευτικός σύλλογος.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Εκκλησία - κοινότητα.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Το μνημείο των ηρώων.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Άνοιξη.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

ΠΡΟΜΑΧΟΙ

Χειμώνας.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

“Δεν είμαι η ασθένεια μου” - Ε.Παυλίδου



“Δεν είμαι η ασθένεια μου” Ε.Παυλίδου

Αφιερωμένο στα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,
25 Μαίου Παγκόσμια μέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας





ΠΗΓΗ...http://www.amea-ygeia.gr

Συρτός Μακεδονίας (ντομάκινε). - Χάλκινα Γουμένισσας



Συρτός Μακεδονίας (ντομάκινε).

Χορός ''Ντομάκινε'' που σημαίνει ''Νοικοκύρης'' και είναι τοπικός χορός Θεσσαλονίκης. Η λέξη ''ντομάκινε'' προέρχεται από την λέξη -ντόμα (τοπικού ιδιώματος) από την ελληνική λέξη -δόμα και τα παράγωγα ''δομώ-δόμημα-δόμηση-οικοδομή''.
 Το τραγούδι περιέχει και στίχο στο τοπικό σλαβοφανές ιδίωμα όπου δυστυχώς μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας τραγούδια όπου περιείχαν λόγια διώχθηκαν από το Ελληνικό κράτος, είτε λόγο μη γνώσης της τοπικής παράδοσης των Ελλήνων σλαβόφωνων (σήμερα δίγλωσσων), είτε υπό την πίεση τότε των Βουλγάρων για αναγνώριση μειονότητας εντός της Ελλάδας με πρόσχημα το γλωσσικό ιδίωμα.
 Αυτή τη στάση του ελληνικού κράτους εκμεταλλεύτηκαν οι Βούλγαροι και σήμερα Σκοπιανοί και προσπαθούν τόσα χρόνια να οικειοποιούνται ως δικά τους παραδοσιακά τραγούδια και χορούς Ελλήνων σλαβόφωνων (σήμερα δίγλωσσων) της Μακεδονίας.

Τα Χάλκινα Πνευστά της Γουμένισσας, αποτελούν ίσως την πιο αξιόλογη εκπροσώπηση της περιοχής.

Η ονομασία Χάλκινα της Γουμένισσας δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα του Αλέξανδρου Ζώρα σε μια συνεργασία με τη Δήμητρα Γαλάνη στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τότε το σχήμα έχει καθιερωθεί λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες και σε διεθνή αλλά και εγχώρια φεστιβάλ με χορευτικά συγκροτήματα. Έτσι τα "Χάλκινα της Γουμένισσας" συμβάλλουν ουσιαστικά στην οικονομία της Γουμένισσας.
Από τη Γουμένισσα και άλλες περιοχές της Μακεδονίας προέρχονται, εδώ και αιώνες, οι λαϊκοί ζουρνατζήδες και νταουλτζήδες. Τα χάλκινα είναι ένα νεότερο μουσικό είδος το οποίο έχει ήδη κατακτήσει το μεγάλο κοινό. Τα χάλκινα, συνοδεύουν τη ζωή της Γουμένισσας με κάθε αφορμή, όπως στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας και οι περιφορές των Επιτάφιων της πόλης.
Η κεντρική πλατεία με τα πλατάνια, η βρύση, κτίσμα των Γάλλων στρατιωτών του Α' Παγκοσμίου πολέμου, που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, το ιστορικό διδακτήριο στο οποίο στεγάζονταν από τον προηγούμενο αιώνα τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια της Γουμένισσας, ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (1864-1869) και κυρίως το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας με τη Βυζαντινή εικόνα της Παναγίας, κειμήλιο του τόπου και το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι μερικά από τα αξιοθέατα της Γουμένισσας...

Το γλωσσικό ιδίωμα ορισμένων περιοχών της Μακεδονίας:
http://ethnologic.blogspot.gr/2011/11...

Η Μακεδονία ΕΙΝΑΙ Ελλάδα!!!





ΠΗΓΗ...https://www.youtube.com/channel/UC-B6qZjyyI2_DieZyebtOlg

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ



Αριδαία, 30/5/2016

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Νοσοκομείο Έδεσσας και μετά από πολλά παράπονα συμπολιτών μας, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος έκανε την εξής δήλωση:
Είναι απαράδεκτο να παραμένει κλειστή για μία εβδομάδα η Παθολογική Κλινική και να ταλαιπωρούνται με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες. Όταν έχουμε να κάνουμε με θέματα υγείας, οφείλουμε να είμαστε πιο υπεύθυνοι.
Γι’ αυτό το λόγο, καλώ κάθε αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΙΧΑΛΗ ΖΑΜΠΙΔΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΛΑΣ



Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Οι επιτυχίες των κορυφαίων Ελλήνων αθλητών εμπνέουν τη νέα γενιά και αποδεικνύουν τη δύναμη της θέλησης και της προσπάθειας

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υποδέχεται τον 16 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Μιχάλη Ζαμπίδη


Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής πολεμικών τεχνών Μιχάλης Ζαμπίδης πρόκειται να επισκεφτεί την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Συγκεκριμένα, έχει προσκληθεί από τον Γιώργο Κυριακίδη προκειμένου να παραβρεθεί στην μεγάλη εκδήλωση πολεμικών τεχνών «The Rocks» που διοργανώνεται το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο κλειστό στάδιο των Γιαννιτσών. Την επόμενη ημέρα, 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθεί ένα ειδικό σεμινάριο στους Μαχητές Σκύδρας (10.00π.μ.).

Ο Μιχάλης Ζαμπίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και ασχολείται με τον αθλητισμό από τα παιδικά του χρόνια. Ασχολήθηκε με κλασσική Γυμναστική και συνέχισε με Καράτε Shotokan στο οποίο πήρε καφέ ζώνη. Στο Kickboxing κατέκτησε το πρωτάθλημα Kickboxing Ελλάδος στην κατηγορία Junior. Στα 16 του προτάθηκε για μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες επιτυγχάνοντας 48 νοκ-άουτ αντιπάλων σε 60 αγώνες. Στην καριέρα του έχει δώσει πολλούς αγώνες με εντυπωσιακά ποσοστά νικών και νοκ-άουτ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Ζαμπίδης αποχαιρέτησε τα ρινγκ με τον καλύτερο τρόπο. Το 2015, ο Έλληνας πρωταθλητής νίκησε τον Αυστραλό, Στιβ Μόξον, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του και γνώρισε την αποθέωση, από περίπου 7.000 θεατές, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης καλωσορίζει τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μιχάλη Ζαμπίδη και προσκαλεί τους φίλους του αθλήματος, από την ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και Κεντρικής Μακεδονίας, να συμμετέχουν στο σημαντικό αθλητικό γεγονός. 


Σε video, αυτούσια η παρέμβαση Καρασμάνη για τα νέα επώδυνα μέτρα,



 Σε video, αυτούσια η παρέμβαση Καρασμάνη στην Επιτροπή της Βουλής πριν από την ψήφιση του Νομοσχεδίου για τα νέα επώδυνα μέτρα,

Ευχαριστήριο από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.)


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ανθοέκθεση 2016 του Δήμου Αλμωπίας, η οποία διοργανώθηκε από το Δήμο Αλμωπίας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αλμωπίας (ΔΗ.Κ.Ε.Α.).
Κατά τη διάρκεια της Ανθοέκθεσης πλήθος κόσμου μεγάλων και μικρών επισκέφθηκε την κεντρική πλατεία της Αριδαίας η οποία ήταν πλημυρισμένη από χρώματα και αρώματα.
Στα πλαίσια της Ανθοέκθεσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους παραγωγούς και τους εκθέτες για τη συμμετοχή τους, όλους τους επισκέπτες και τα σχολεία.
Ευχαριστούμε θερμά τον Μ.Χ.Σ. Προμάχων “ΟΙ ΠΡΟΜΑΧΟΙ” που με τους χορούς τους μας ταξίδεψαν σε άλλες εποχές.
Ευχαριστούμε το κέντρο τεχνών “ EN ΧΟΡΩ” που μας προσέφερε ένα ζωντανό παιδικό εργαστήρι χορού.
Ευχαριστούμε το τμήμα ΣΕΦ του Ι.Ε.Κ. Αριδαίας για τον υπέροχο μπουφέ που ετοίμασαν για τα εγκαίνια της Ανθοέκθεσης.
Ευχαριστούμε το ζαχαροπλαστείο “ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΝ” για την δημιουργία - κεράσματα γλυκών που μας ετοίμασε στο παιδικό πάρτυ.
Ευχαριστούμε την κ. Στέλλα Αβράμη η οποία διασκέδασε τα παιδιά με το ανοιξιάτικο πάρτυ που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής.
Ευχαριστούμε  τον κ. Καραδημητρίου Δημήτριο για τον σύντομο αγώνα γνωριμίας με τον προσανατολισμό που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Ευχαριστούμε την ποτοεμπορική Παντελίδη για την προσφορά εμφιαλωμένων νερών. 
Ευχαριστούμε το καφέ μπαρ VENTURE, το βιβλιοπωλείο “ΣΥΜΒΟΛΗ” και την τεχνική εταιρεία ΤΟΜΗ Ο.Ε. για τις χορηγίες τους.
Ευχαριστούμε τον κ. Ιατρίδη Γεώργιο,  τους εργάτες και τους ηλεκτρολόγους του εργοταξίου.
Τέλος ευχαριστούμε τους επαγγελματίες μαγαζάτορες της πλατείας για την άριστη συνεργασία και βοήθεια τους.
 Σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας !

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΚΕΑ


ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας: Παρουσίαση του Τεύχους Β΄ των Επιγραφών της Κάτω Μακεδονίας



Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, ώρα 10:30 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας για την παρουσίαση του Τεύχους Β΄ των Επιγραφών της Κάτω Μακεδονίας των Λουκρητίας Γουναροπούλου, Πασχάλη Πασχίδη και Μιλτιάδη Χατζόπουλου. 

Το έργο είναι αποτέλεσμα πολυετούς ερευνητικής προσπάθειας και εκδόθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, δύο φορείς που συνεργάζονται από το 1979 για τη δημοσίευση του συνόλου των αρχαίων επιγραφών της Μακεδονίας και της Θράκης. 

Για πρώτη φορά ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και φιλάρχαιοι αναγνώστες θα έχουν τη δυνατότητα να βρίσκουν συγκεντρωμένο σε δύο τόμους το σύνολο των 633 γνωστών αρχαίων ελληνικών και λατινικών επιγραφών, οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί από τις αρχαίες πόλεις μεταξύ του Βερμίου όρους και του Αξιού ποταμού (πλην της Βεροίας και του Ιερού της Λευκόπετρας, που εξετάζονται στο δημοσιευμένο Α΄ Τεύχος). 

Εξίσου εντυπωσιακή με το μεγάλο πλήθος τους είναι και η ποικιλία του περιεχομένου των δημόσιων και ιδιωτικών επιγραφών, οι οποίες διασώζουν έναν μοναδικό όγκο πληροφοριών για την αρχαία ιστορία και την κοινωνία των Αιγών, της Πέλλας, της Έδεσσας και των λοιπών πόλεων που άνθισαν στην καρδιά του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου. Η δημοσίευση κάθε επιγραφής συνοδεύεται από κριτικό υπόμνημα, ιστορικό σχολιασμό και πλήρη επιστημονική βιβλιογραφία, για τη διευκόλυνση της περαιτέρω μελέτης. 

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Δρ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμός του κ. Κωνσταντίνου Κάμτση, προέδρου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος» και οι σύντομες ομιλίες των δύο από τους τρεις συγγραφείς του έργου:
Αρχικά ο Δρ. Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Ομότιμος διευθυντής Ερευνών του Κέντρου Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητος και Ακαδημαϊκός θα μιλήσει με θέμα «Παρατηρήσεις στις επιγραφές της αρχαίας Μακεδονίας» 

Κατόπιν ο Δρ. Πασχάλης Πασχίδης, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, θα παρουσιάσει το θέμα «Επιγραφές Κάτω Μακεδονίας, τεύχος Β΄: τόποι, κοινωνίες και άνθρωποι στις αρχαίες επιγραφές από το Βέρμιο ως τον Αξιό».

"ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΤΟΥ ΝΟΣΤΟΥ" - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ


ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ...